Connect with us

EVENIMENT

Două persoane au dat buzna într-o casă din Cluj-Napoca și au agresat un bărbat

Publicat


politie 2

Un bărbat a fost agresat de doi necunoscuți care au dat buzna în locuința acestuia, pe strada Ploiești din Cluj-Napoca. Agresorii au fugit când victima a strigat după ajutor.

Polițiștii clujeni au fost alertați, marți dimineață, de un bărbat care a raportat că două persoane necunoscute au pătruns în imobilul său și l-au agresat.

Doi bărbați au dat buzna într-o casă din Cluj-Napoca și au agresat un bărbat

Cei doi au părăsit imobilul în momentul în care bărbatul a strigat după ajutor. Victima a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

„La data de 18 iunie, în jurul orei 08.52, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați de către un bărbat cu privire la faptul că două persoane necunoscute ar fi pătruns în cursul aceleiași dimineți în imobilul în care locuiește.

La fața locului au intervenit mai mulți polițiști, iar din primele verificări efectuate a reieșit faptul că persoana vătămată ar fi fost agresată de către cele două persoane, iar în momentul în care a strigat după ajutor, acestea au fugit.

Victima a fost transportată la spital

În urma evenimentului, bărbatul a fost transportat la o unitate medicală pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate”, a transmis IPJ Cluj.

În aceste momente sunt efectuate cercetări pentru stabilirea situației de fapt și dispunerea măsurilor legale.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Când primesc pensionarii deciziile de RECALCULARE a pensiilor. Nicio pensie nu va SCĂDEA, spune Ministrul Muncii

Publicat

talon

Pensionarii așteptă deciziile de recalculare a pensiilor. Acestea vor ajunge în perioada 16 – 31 august, spune Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Potrivit acesteia, Casele Teritoriale de Pensii au început deja listarea deciziilor de pensionare. De asemenea, ministrul a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. 

„Colegii de la Casa Naţională de Pensii au finalizat procesul de reevaluare a dosarelor de pensii, asta înseamnă că în acest moment toate datele sunt în sistemul informatic. (…) Sunt în plin proces de recalculare, colegii de la casele teritoriale de pensii, deja, în acest moment, au început listarea deciziilor de pensionare”, a declarat Simona Bucura Oprescu, conform Alba24.ro.

Când primesc pensionarii deciziile de RECALCULARE a pensiilor. Nicio pensie nu va SCĂDEA, spune Ministrul Muncii

Ministrul Muncii a mai transmis că în urma discuţiilor reprezentanții Poştei Române, cu cei ai Casei de Pensii și cu asociaţiile de pensionari, concluzia la care au ajuns este că mai eficient este să nu trimită decizie de recalculare cu decizie de recalculare, ci să trimită toate deciziile, înainte de 1 septembrie.

Când vor ajunge deciziile de recalculare la pensionari

Întrebată când vor fi trimise aceste decizii, ministrul a spus: „Deciziile de recalculare vor ajunge în perioada 16-31 august la pensionari. În septembrie ajunge pensia recalculată în baza principiilor noii legi a pensiilor.

Simona Bucura Oprescu a mai spus că este important ca fiecare pensionar să ştie că în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea.

recalculare pensii

Cum va arăta documentul privind recalcularea pensiilor

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit în urmă cu două luni modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.

Ministrul Muncii a transmis că este „un formular cât mai simplu realizat de cei de la casa Naţională de Pensii, pentru ca fiecare pensionar să poată verifica uşor aceste date”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul fierbe! Cod ROȘU de caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul CRITIC de 80 de unităţi

Publicat

canicula

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit până miercuri inclusiv atenţionările Cod roşu şi Cod portocaliu de caniculă, valabile în toată ţară. Clujul va fierbe la temperaturi de peste 35 de grade.

Potrivit meteorologilor, luni şi marţi, un Cod portocaliu de căldură vizează zone din Maramureş şi estul şi nord-estul Transilvaniei. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35 – 37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Clujul fierbe! Cod ROȘU de caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul CRITIC de 80 de unităţi

În acelaşi interval, va fi Cod roşu de caniculă extrem în peste trei sferturi din ţară. Valul de căldură va continua să se intensifice şi se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33 – 36 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale.

cod rosu

Prognoza de specialitate relevă faptul că, miercuri, 17 iulie, va intra în vigoare un alt Cod portocaliu de vreme călduroasă în Maramureş şi local în Crişana, Transilvania şi nordul Moldovei, unde valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33 – 37 de grade. Pe arii restrânse, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade.

cod portocaliu

De asemenea, un Cod roşu va fi în vigoare în aceeaşi zi în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei şi în sudul Transilvaniei şi al Crişanei. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral de 33 – 36 de grade. Minimele termice nu vor coborî sub 22 – 24 de grade.

ANM precizează că, în a doua parte a săptămânii, valul de căldură se va restrânge treptat şi va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă şi disconfort termic cu precădere în jumătatea sudică a ţării.

Citește mai departe

EVENIMENT

Firma clujeană care face ochelari medicali pentru nevăzători bazați pe Inteligența Artificială caută finanțare pentru dezvoltare

Publicat

lumen

Startup-ul clujean .lumen (dotLumen), fondat de Cornel Amariei, Gabriel Chindriş și Mihai Ivașcu, vrea să obțină finanțare de la investitorii individuali de pe platforma românească de crowdfunding Seedblink, care s-a extins la nivel european.

Fondat în anul 2020, .lumen dezvoltă dispozitive medicale care pot fi purtate ca niște ochelari de persoanele cu deficiențe de vedere și care pot înlocui câinii-ghid, la costuri mult mai mici. Dispozitivul folosește inclusiv tehnologii de inteligență artificială pentru a ajuta persoanele nevăzătoare să se orienteze independen, la deplasare.

Tehnologia este patentată la nivel mondial și validată de peste 300 de nevăzători, din peste 20 de țări.

.lumen a primit fonduri europene de 9,7 milioane de euro printr-un accelerator al European Innovation Council (EIC), precum și o multitudine de premii internaționale.

CEO-ul startupului, Cornel Amariei, a activat ca „Head of Innovation” într-o mare companie din industria automobilelor şi este „Standout Member” în primul “Forbes 30 under 30 Europe”. Este primul român care a câștigat prestigiosul premiu „Ten Outstanding Young Persons of the World de JCI”, dobândit anterior şi de personalităţi remarcabile ale lumii precum JFK și Elvis Presley.

Acesta s-a născut într-o familie în care ambii părinți au un handicap locomotor avansat. Astfel, Cornel a realizat impactul dizabilităților asupra oamenilor. El a decis să pună bazele .lumen în urma realizării faptului că peste 40 de milioane de oameni sunt nevăzători la nivel global.

Prototipuri la UTCN

Un alt cofondator, Gabriel Chindriş, specialist de referință în domeniului tehnologiei electronice, a lansat și un grup de cercetare și dezvoltare în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca și proiectează zeci de prototipuri și produse pentru multiple segmente tehnologice ale electronicii din următoarele industrii: automobile, bunuri de larg consum, sisteme industriale sau chiar domeniul explorării spațiale.

La rândul său, Mihai Ivașcu, este şi fondatorul Grupului Ingenium, care angrenează dezvoltatori de software, ingineri și directori de afaceri, cu centre la Londra, București şi Washington. Acesta a fost premiat cu “Forbes 30 under 30” și finalist al “Ernst and Young’s Entrepreneur of the Year”.

Sursa: Startupcafe.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Urs lovit de mașină între Copăceni și Turda. A murit pe loc

Publicat

urs

Un urs a fost lovit duminică seara în jurul orei 23 pe drumul care leaglă satul Copăceni de Turda, nefiind persoane rănite în urma acestui eveniment rutier. 

Potrivit polițiștilor care au fost sesizați de participanții la trafic, animalul a fost găsit întins pe mijlocul drumului și nu a supraviețuit impactului, cadavrul fiind preluat de AJVPS Cluj.

Circulația rutieră în zonă a fost perturbată o perioadă.

Sursa: Info Trafic jud. Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax