Connect with us

EVENIMENT

Disperare: libanezii vor să revină sub control francez

Publicat


Într-o întorsătură ciudată a istoriei, libanezii cer acum de bunăvoie să redevină colonie (sau, mai exact, protectorat francez – așa cum au fost între cele două războaie mondiale). Mai bine de 60.000 de oameni au semnat o petiție ca țara lor să fie plasată sub mandat francez. Este un semn al disperării și saturației față de actuala clasă politică, notează La Chaine Info. Politicienii sunt considerați drept principalii vinovați pentru că Libanul a ajuns să fie ceea ce se numește un stat eșuat.

„Petiția (…) ar trebui văzută ca un apel disperat de ajutor material, financiar, chiar psihologic”

Explozia catastrofală de săptămâna trecută a fost picătura care a umplut paharul pentru o mare din populația libaneză. După 15 ani de război civil, alți ani grei de război cu Siria, Israel, ingerințele Iranului, problemele cauzate de organizația Hezbollah, o prăbușire recentă a economiei, mulți dintre libanezi nu mai văd o altă soluție de ieșire din criză decât gestionarea țării din exterior. E totodată și un gest de sfidare față de actualul guvern, văzut de marea masă a libanezilor drept corupt și incompetent.

Petiția cere ca Libanul să fie plasat timp de 10 ani sub cotrolul Franței. Ce ar trebui exact să facă Franța ? „Cu un sistem în colaps, marcat de corupție, terorism și miliții, țara și-a dat ultima suflare. Credem că Libanul trebuie să revină sub mandat francez pentru a fi stabilită o guvernanță solidă”.

E vorba așadar, în viziunea semnatarilor petiției, de o revenire la situația dintre cele două războaie mondiale. După prăbușirea și dezmembrarea Imperiului Otoman, Franța a preluat controlul Țării Cedrilor. Petiția în cauză este o cerere nerealistă, dar ar trebui văzută ca un apel disperat de ajutor material, financiar, chiar psihologic, apreciază istorici citați de presa franceză.

„Președintele e creștin maronit, premierul țării – sunnit și șeful Parlamentului – șiit”

Libanul a fost cucerit de otomani în secolul al 16-lea și a rămas sub controlul lor timp de 400 de ani. În 1926, Franța a fost cea care a constituit Republica Libaneză și a stabilit prin Constituție un sistem de guvernare parlamentar. Abia după obținerea independenței însă (1943) sistemul politic a luat forma unică confesională pe care o are și în prezent, în care președintele e creștin maronit, premierul țării – sunnit și șeful Parlamentului – șiit.

Subiectul rămâne însă extrem de sensibil în societatea libaneză. Președintele francez Emmanuel Macron a fost de altfel primul șef de stat care a ajuns la Beirut după tragedie, pentru a le arăta libanezilor că Franța este alături de ei și că-i va ajuta. Și-a atras furia militanților arabi, care l-au acuzat de “mentalitate colonialistă” pentru că a vorbit de nevoia de a clădi un nou sistem politic în Liban.

Ultima oră: Întregul guvern libanez și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut de premierul Hassan Diab la televiziunea națională. Demisia vine ca urmare a protestelor violente izbucnite după explozia care s-a soldat cu cel puțin 200 de morți și mii de răniți. Parlamentul va trebui acum să stabilească un nou premier, dar alegerea va trebui să țină cont de același sistem politic sectar, ceea ce nu face decât să continue cercul vicios în care se află Libanul de atâția ani și care este acum denunțat violent în stradă.

Eliza Frâncu

Eliza Frâncu este jurnalist și analist de politică externă. A lucrat la Adevărul, Gândul, Radio France Internationale, Revista 22.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Focar de COVID la Centrul de îngrijire vârstnici de la Câțcău. Sunt 15 infectați

Publicat

De

Un focar de COVID a fost înregistrat la Centrul de Îngrijire si Asistenţă al DGASPC Cluj de la Câţcău, unde sunt internate persoane vârstnice.

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a declarat că sunt infectate în total 15 persoane, din care 5 angajați și 10 beneficiari.

”O parte dintre persoanele depistate pozitiv au fost transportate la spital, o parte sunt carantinate în centru”, a spus Abrudean.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vezi cine sunt viitorii consilieri din Consiliul Județean Cluj

Publicat

De

În urma rezultatelor alegerilor locale din județul Cluj, se prefigurează o majoritate clară a PNL în Consiliul Județean, unde sunt 36 de consilieri în total.

Astfel, pentru că a câștigat aproape jumătate din voturi, PNL Cluj va trimite în CJ, după redistribuire, 19 consilieri.

De asemenea, în premieră, în CJ Cluj va intra USRPLUS cu 5 consilieri, tot atâția câți vor avea UDMR și PSD.

Două mandate de consilier vor reveni PMP.

Consilierii județeni vor fi următorii:

PNL – Marius Mânzat, Cristian Haiduc, Călin Tuluc, Hadrian Arion, Marinela Marc, Lucian Cordiș, Iuliu Sămărtean, Gheorghe Călătan, Maria Forna, Angela Marchiș, Anca Hodorogea, Cristian Ciuta, Dumitru Drăghici, Violeta Mureșan, Alin Popovici, Bashar Molhem, Ionuț Rusu, Marius Bălaj, Traian Abrudan.

USRPLUS – Ovidiu Nistor, Adela Deheneș, Elena Muscă, Ionuț Florea, Mihai Iepure

UDMR – Vakar Istvan, Balla Francisc, Antal Geza, Reș Eva, Lorinczi Zoltan

PSD – Alexandru Cordoș, Valentin Cuibus, Laura – Elena Chiorean, Vasile Sălătioan, Horea Chirteș

PMP – Augustin Criste, Sorin Pintea

Președinte al Consiliului Cluj rămâne Alin Tișe, acesta declarând că analizează dacă PNL va avea nevoie de un parteneriat cu UDMR.

Oricum, sunt șanse ca Vakar Istvan de la UDMR să preia o funcție de vicepreședinte, iar Marius Mânzat (PNL) pe cealaltă.

Citește mai departe

EDUCATIE

Terapia – o companie SUN PHARMA continuă să susțină învățământul dual la Cluj – Napoca cu 56 de elevi pentru anul școlar 2020-2021

Publicat

Terapia – o companie SUN PHARMA, cel mai mare producător de medicamente generice și produse OTC din România, sprijină dezvoltarea pentru formarea profesională a celei de-a doua clase de învățământ dual Ana Aslan din Cluj, din cadrul proiectului “Academia 2 în 1- Școală și Carieră”.

În acest an școlar, Terapia are în practică două clase din învățământul dual în domeniul de pregătire profesională „Chimie Industrială”, în total 56 de tineri care vor fi pregătiți pentru profesia de operator în industria de medicamente, urmând ca pe viitor compania să le asigure acestora un loc de muncă.

Prin punerea la dispoziție a resurselor informaționale și a echipamentelor necesare, elevii vor avea sansa de a opera echipamente de zeci de milioane de euro până la sfârșitul ciclului de învățământ, făcând permanent pregătire practică în cadrul laboratoarelor de specialitate și a secțiilor de producție, astfel putând fi încadrați în muncă încă din perioada de învățământ, în condițiile legii.

Pentru toată perioada de pregătire teoretică și practică, fiecare elev primește din partea companiei o bursă de 400 de lei, care se adaugă la cea 200 de lei acordată de către stat.

Totodată, Terapia – o companie SUN PHARMA a donat 50.000 RON Colegiului Tehnic “Ana Aslan”, bani care vor fi utilizați pentru achiziția de echipamente IT pentru elevii celor două clase, sprijinind astfel continuarea activităților de învățământ online, în cazul în care va fi necesar datorită contextului pandemic COVID-19. De asemenea, pentru momentul redeschiderii colegiului, după finalizarea lucrărilor de renovare, compania farmaceutică a pregătit încă 100.000 RON pentru dotarea unui laborator tehnologic menit să ajute elevii în calificarea profesională de operator în industria de medicamente.

“Sprijinirea celor 56 de tineri nu numai că ne ajută să pregătim o nouă generație de angajați pentru o industrie înalt tehnologizată, dar totodată ne îndeplinește astfel și datoria de a ține în țară tinerii care acum sunt pe băncile școlii, oferindu-le o carieră și o viață mai bună în România”, a menționat Dr. Dragoş Damian, CEO Terapia.

La începutul anului 2019, din dorința de a susține formarea competențelor necesare pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, Terapia – o companie SUN PHARMA a încheiat un parteneriat cu reprezentanții Colegiului Tehnic “Ana Aslan” vizând dezvoltarea învățământului profesional dual din Cluj.

 

Terapia – o companie SUN PHARMA, este cel mai mare producător de medicamente din România[1]. Din luna martie 2015, a devenit parte a SUN PHARMA, o organizație bazată pe cercetare şi dezvoltare care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice si OTC ce sunt distribuite în peste 100 de țări, prin implicarea a mai mult de 32.000 de angajați la nivel global.

[1] Conform Cegedim, IQVIA, unități, 2019; conform Keysfin, valoare 2019

TERAPIA

 

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a schimbat ora meciului decisiv pe care îl joacă joi CFR pentru calificarea în grupele UEL

Publicat

CFR Cluj joacă joi finala pentru calificarea în grupele UEFA Europa League. Inițial, partida de la Cluj a fost programată pentru ora 19:30, însă organizatorii au anunțat că meciul din Gruia va începe la ora 18:30.

O singură victorie o mai desparte pe trupa lui Dan Petrescu de grupele UEL. Potrivit statisticilor, adversara de joi a clujenilor, KuPS, le este mult inferioară ca valoare. Totuși, fiind o finală, se poate întâmpla orice.

Echipa probabilă alineată de Dan Petrescu împotriva celor de la KuPS

CFR Cluj (4-1-3-2): Bălgrădean – Susic, Vinicius, Burcă, Camora(C) – Bordeianu – Deac, Păun, Djokovic – Omrani, Rondon

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate