Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Directorul General al Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, a PARTICIPAT la ședința Boardului ACI Europe

Publicat


aeroport

David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a participat în calitate de membru la cea de-a 140-a ședință de board a ACI Europe care s-a desfășurat la Istanbul, în data de 2 iulie 2024.

„Având în vedere noile reglementări ale Comisiei Europene, aplicabile în domeniul transportului aerian, ședința de board a ACI Europe a inclus pe agenda discuțiilor subiectele referitoare la noua strategie de securitate (EU AVSEC Strategy), operaționalizarea Sistemului de Intrare /Ieșire din Spațiul Schengen (Entry/Exit System – EES), implementarea pachetului de măsuri pentru reducerea cu 55% a emisiilor de carbon până în anul 2030 (Fit for 55), reducerea poluării fonice și aspecte legislative privind tarifele aeroportuare, alocarea sloturilor orare pe aeroporturi și accesul pe piața serviciilor de handling la sol.

Directorul General al Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, a PARTICIPAT la ședința Boardului ACI Europe

EU AVSEC Strategy vizează creșterea gradului de securitate în aviația civilă, ceea ce presupune investiții în tehnologii avansate pentru controlul pasagerilor și al bagajelor, iar în cazul în care aeroporturile nu vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație, se vor introduce măsuri suplimentare în ceea ce privește controlul de securitate. Regulamentul privind strategia de securitate urmează să fie publicat în prima jumătate a anului 2025, iar obiectivul Comisiei Europene este ca noile reglementări să fie aplicate pe aeroporturi până în anul 2030.

„Noul obiectiv climatic pentru 2030 – o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră față de anul 1990”

În ceea ce privește Entry/Exit System, discuțiile din cadrul ședinței de board a ACI Europe au vizat aspectele legate de modul de implementare și pregătirea statelor membre pentru introducerea noului sistem, după îndeplinirea tuturor cerințelor tehnice. O decizie privind calendarul pentru începerea operațiunilor Sistemului EES va fi luată în luna august 2024, însă Comisia Europeană își propune ca sistemul să devină operațional din octombrie 2024.

Referitor la reducerea emisiilor de carbon în sectorul aviației, proiectul “Fit for 55” a fost lansat de Comisia Europeană în iulie 2021 cu scopul de a își atinge noul obiectiv climatic pentru 2030 – o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră față de anul 1990. Cu ocazia întâlnirii de la Istanbul, membrii boardului ACI Europe au analizat costurile și investițiile necesare pentru implementarea pachetului de măsuri care presupune reducerea emisiilor de carbon prin folosirea combustibililor ecologici și crearea infrastructurii aeroportuare necesare pentru alimentarea aeronavelor cu astfel de combustibili.

„Am discutat despre provocările din aviația civilă din perioada următoare”

Având în vedere demersurile Comisiei Europene pentru reducerea poluării fonice, ACI Europe a subliniat necesitatea abordării unei strategii comune, coerente și armonizate, astfel încât regulamentele care fac referire la gestionarea zgomotului să fie implementate pe aeroporturi într-un mod cât mai eficient din punct de vedere al costurilor.

Prezent la ședința de board a ACI Europe David Ciceo a declarat: „Am discutat despre provocările din aviația civilă din perioada următoare și modul în care va trebui să ne adaptăm și să răspundem la noile schimbări legislative. ACI Europe colaborează cu Comisia Europeană pentru a găsi cele mai eficiente modalități de a implementa viitoarele prevederi ale regulamentelor, astfel încât aeroporturile din Europa să ofere condiții la cele mai înalte standarde, atât în ceea ce privește securitatea și siguranța, cât și serviciile și facilitățile oferite pasagerilor”.

Ședința Boardului ACI Europe a precedat cea de-a 34-a ediție a Congresului Anual al ACI Europe (ACI EUROPE Annual Congress & General Assembly 2024) care se desfășoară în perioada 2-4 iulie în Turcia. Evenimentul reunește directorii generali ai celor mai importante aeroporturi din Europa, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai companiilor aeriene precum și specialiști ai firmelor cu activitate în domeniul transportului aerian”, a comunicat Aeroportul.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Artistul italian Michele Savino, pasionat de Suiseki, își expune lucrările la Cluj

Publicat

Artistul italian Michele Savino

Galeria de Artă Contemporană IAGA din Cluj-Napoca organizează o expoziție a artistului italian Michele Savino.

Michele Savino s-a remarcat prin lucrarea Gabinetto Archeologico, care a fost și premiată.

Vernisajul expoziței “Erosioni Sospese” – Erodări suspendate, a avut loc vineri, 5 iulie.

Artistul italian Michele Savino, pasionat de Suiseki, își expune lucrările la Cluj

Expoziția reprezintă o încununare a succesului artistului, câștigător al Premiului Galeriei, acordat cu ocazia celei de-a 14-a ediții a Premiului Combat, în iulie 2023, la Livorno.

Michele Savino s-a remarcat prin lucrarea Gabinetto Archeologico, din 2018, nominalizată la secțiunea Grafică, primind inclusiv o mențiune specială din partea juriului.

Opere expuse în premieră

De asemenea, expoziția este deschisă de lucrarea care a inițiat acest proiect, Gabinetto Archeologico, însă, aceasta include și operele artistului din 2023 și din 2024, majoritatea necunoscute publicului până în acest moment.

Printre operele expuse se regăsesc și pietrele Suiseki, însă acestea fac parte din colecția personală a artistului, nefiind de vânzare.

Camilla Remondina, curatoarea expoziției spune că subiectele operelor artistului italian sunt erodate, „indefinite până la punctul în care se apropie de abstracție, dar suspendate, înghețate în clipa reprezentării lor picturale”.

“Artistului i se încredințează sarcina de a exalta procesul degenerativ al acestora, contrar picturii tradiționale care ar dori să le păstreze aspectul înfloritor: el le consumă mai accentuat, acționând asupra lor ca un timp implacabil […] și le colorează cu tonuri acide, diferite de realitate, pentru a ne reaminti că nu privim obiectul în sine, ci reprezentarea lui, așa cum amintea René Magritte într-una din celebrele sale lucrări”, arată aceasta.

Michele Savino: Fiecare subiect în parte este o relicvă

Michele Savino a stat de vorba cu Cluj24.ro despre arta și hobby-urile sale, printre care se numără Suiseki, arta aranjării pietrelor.

I.M.: Atunci când creați, la ce vă gândiți?

M.S.: În momentul în care creez o lucrare, încerc să eludez imaginea unei relicve arheologice.

Fiecare subiect în parte este o relicvă, pe care încerc să o consum.

Pasiunea pentru „pietrele savantului”

I.M.: Ce alte hobby-uri mai aveți?

M.S.: Colecționez mai multe obiecte: Suiseki, care potrivit artei japoneze, sunt pietre găsite în natură, cu un aspect deosebit de plăcut, numite în China și „pietre ale savantului”.

Eu mă ocup de realizarea piedestalelor pe care stau aceste roci. Aceste pietre sunt un fel de sculpturi naturale.

De asemenea, îmi place să pictez, să cultiv bonsai. Toată cercetarea mea este legată de pasiunea pentru Suiseki.

De la 15 ani și până în prezent, am aproximativ 60 de exemplare colecționate. În toată cercetarea mea există un fir roșu care leagă toate elementele.

Acesta nu este doar japonez și chinez, ci și oriental: caligrafia, estetica orientală. Doresc să subliniez și faptul că nu este niciodată o imagine creată de la zero, ci este o intervenție asupra ceva ce deja există.

Acest lucru presupune a face ceva nou, fără să fie prea nou, prea contemporan, dar în același timp este ceva care se uită și la trecut, un trecut ancestral, preistoric.

I.M.: Cum v-ați descoperit această pasiune pentru pietrele Suiseki?

M.S.: A fost descoperită în timp. A început cu un bonsai, apoi am facut cercetările. Totul este legat de acest material, piatra, care rezistă în timp. Toate aceste lucrări s-au născut din raportul constant, incluzând și contactul tactil, dintre mine și obiectele din colecție.

Legătura cu natura

I.M.: Cum vă plăcea să vă petreceți timpul atunci când erați copil?

M.S.: În principal singur, nu aveam aceleași pasiuni ca ceilalți copii, să merg la joacă, să socializez, așa cum mă sfătuia și mama.

În gimnaziu am început să colecționez reptile: cameleoni și altele asemenea, inclusiv specii de insecte din America Centrală.

Pe lângă scopul propriu-zis de a le colecționa, insectele serveau și ca hrană pentru reptile, de aceea, uneori, mă trezeam cu lăcuste și greieri care zburau prin cameră și pe care trebuia să le prind, apoi, cu plasa, pentru a hrăni reptilele.

În concluzie, toate aceste pasiuni au legătură cu natura. Ele se sedimentează și, inevitabil, se reflectă în opere și, chiar dacă nu se vede, ceva din reptilele care mi-au fost dragi, încă de mic, se regăsește și în lucrările pe care le-am făcut.

Michele Savino s-a născut în Bergamo, Italia, în 1989. El și-a concentrat cercetarea, în mod progresiv, asupra conceptului de imagine ca artefact pictural.

Expoziția este deschisă până în 27 iulie 2024.

Interviu realizat cu ajutorul managerei Galeriei, Rosalba Di Pierro.

Ioana Mărcuțianu

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Micii sportivi al clubului clujean de karate Elite Martial Arts nu au vacanță. Se antrenează de trei ori pe zi în Harghita

Publicat

karate

Sportivii clubului clujean de karate Elite Martial Arts nu iau vacanță ca alți elevi ci se pregătesc intens în această perioadă de vară chiar dacă ratează Campionatul Mondial de Karate din Mexic din cauza costurilor foarte mari de deplasare.

Micii sportivi continua sa se antreneze, iar în aceasta săptămână participă la o tabăra de kumite alături de antrenorul lotului național Jozsef Drocsa în județul Harghita la Borzont unde sportivii beneficiază de 3 antrenamente pe zi.

Este vorba de Trif Daria, Chis David, Chis Andrei, Florea David, Truță Denis și Poenar Gabriel.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum se comunică șoferilor procesul-verbal de CONSTATARE și sancționare a contravenției? Noi PREVEDERI legale

Publicat

politist rutiera bun

Au apărut noi prevederi legale în ceea ce privește procedura de comunicare către șoferi a procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției.

„În contextul intrării în vigoare a O.U.G nr. 84/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranței rutiere, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, informează conducătorii de vehicule noile prevederi legale ce vizează procedura comunicării procesului-verbal de constatare şi sancționare a contravenției.

Cum se comunică șoferilor procesul-verbal de CONSTATARE și sancționare a contravenției? Noi PREVEDERI legale

Așadar, unitatea din care face parte agentul constatator nu mai este obligată să comunice la domiciliul contravenientului un exemplar al acestuia în cazul în care:

Procedura comunicării procesului-verbal atunci când contravenientul, deşi prezent la încheierea procesului-verbal, refuză primirea acestuia: dacă refuzul primirii procesului-verbal este înregistrat audio-video de către polițist, cu un mijloc tehnic din dotare, acest aspect fiind menționat în cuprinsul documentului de constatare, se consideră că procedura comunicării procesului-verbal a fost îndeplinită pe loc.

Pentru a obține o copie, demersurile vor fi întreprinse de către contravenient, care va trebui să solicite ulterior emiterea acesteia unității din care face parte agentul constatator.

Totodată, polițiștii sunt prezenţi pe drumurile publice din judeţ, pentru menţinerea unui climat rutier sigur şi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, comunicându-le participanților la trafic și noile prevederi.

Recomandăm tuturor participanţilor la traficul rutier să manifeste prudenţă, să respecte regulile de circulaţie și indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în teren”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

Uncategorized

Sorin Lavric, senator AUR: “Ligia Deca, demisia!”

Publicat

lavric

Evaluarea națională din acest an a confirmat, încă o dată, faptul că proiectul de țară “România Educată” a fost doar o simplă butaforie, folosită de trădătorul de la Cotroceni pentru a păcăli electoratul să-i mai acorde dreptul de a face excursii de lux, pe banii și cheltuiala românilor.

În timp ce pentru avioanele și excursiile de lux ale lui Klaus Iohannis guvernul României a investit zeci și sute de milioane de euro, educația a rămas același domeniu subfinanțat, unde profesorii au salarii mizere, iar elevii învață încă după o serie de metode rudimentare, fără nicio legătură cu noile realități ale societății.

Cel mai mic număr de medii de 10

Nu este de mirare, deci, că în acest an la Evaluarea Națională au fost obținute doar 65 de medii de 10, acesta fiind cel mai mic număr din ultimii 3 ani (comparativ cu anul 2023 când au fost obținute 429 medii de 10 și anul 2022 când au fost 221 de medii de 10), iar ministra Educației, Ligia Deca, nu pare că are de gând să-și prezinte demisia de onoare.

O țară fără educație este o țară fără niciun viitor, iar partidul Alianța pentru Unirea Românilor trage un semnal de alarmă și solicită ca educația să fie tratată ca un domeniu prioritar de securitate națională. Vulnerabilizarea și destabilizarea țării prin distrugerea sistematică a bazei educaționale a actualelor și viitoarelor generații de elevi trebuie să înceteze de urgență.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax