EVENIMENT
Din aprilie este obligatorie o AUTORIZAȚIE de călătorie pentru intrarea în Marea Britanie
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni, relatează AFP.
ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
Din aprilie este obligatorie o AUTORIZAȚIE de călătorie pentru intrarea în Marea Britanie
Documentul – care costă zece lire sterline (12 euro) – este valabil doi ani, însă este necesar ca acesta să fie înnoit după schimbarea paşaportului. ETA permite un sejur de maximum şase luni în Regatul Unit.
Acest sistem, care priveşte călătoriile în cazul cărora nu este necesară o viză de intrare în Marea Britanie, se afla deja în vigoare pentru cetăţenii din Qatar, Bahrain, Kuwait, Oman, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU).
Călătorii din 48 de ţări şi teritorii sunt de-acum vizaţi şi ei, inclusiv cei din Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Coreea de Sud, Statele Unite, Hong Kong, Israel, Japonia, Mexic sau Noua Zeelendă.
Începând cu data de 2 aprilie, cetăţenii unui număr de 30 de ţări europene – inclusiv ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE), cu excepţia Irlandei – vor fi obligaţi să obţină acest permis de călătorie. Ei vor putea începe să facă demersuri pentru a-l obţine începând din 5 martie.
ETA este, de asemenea, obligatorie atât pentru copii, cât şi pentru bebeluşi.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
SONDAJ. Bagaje și rezervări de locuri în avion, SUPRATAXATE cu până la 125% față de prețurile reale de unele platforme de turism
Dintr-un sondaj realizat de compania aeriană Ryanair reiese că unele platforme și agenții de turism online își suprataxează clienții cu până la 125% față de prețurile reale. De exemplu, agenția de turism online eDreams a aplicat cea mai mare majorare, taxând clienții de peste două ori prețul real (27,49 de euro) pentru un bagaj de 10 kg care costă doar 11,99€ pe site-ul Ryanair, arată sondajul realizat de operatorul aerian, citat de publicația specializată pe știri din aviație Boarding Pass.
Potrivit sondajului pentru luna ianuarie publicat joi de Ryanair, eDreams, Vola și Booking continuă să suprataxeze consumatorii cu până la 125% față de prețurile Ryanair.
SONDAJ. Bagaje și rezervări de locuri în avion, SUPRATAXATE cu până la 125% față de prețurile reale de unele platforme de turism
Un exemplu oferit de Ryanar este al platformei Vola din România care a suprataxat consumatorii (16,50 euro) pentru un loc rezervat care costă doar 8 euro pe site-ul Ryanair, în timp ce Booking a aplicat suprataxe (între 7% și 27%) pentru tarifele aeriene, care sunt mult mai ieftine dacă sunt rezervate direct pe site-urile companiilor aeriene.
Într-un comunicat de presă, Ryanair cere măsuri împotriva acestor platforme online care suprataxează, cum ar fi eDreams, Vola și Booking.com, și solicită guvernelor UE și autorităților pentru consumatori să ceară ca aceste agenții de turism online să ofere consumatorilor prețuri transparente, la fel cum fac acum partenerii cu care lucrează Ryanair.
„Sondajul nostru din ianuarie continuă să arate că unele platforme, cum ar fi eDreams, Vola și Booking.com, continuă să suprataxeze consumatorii neștiutori cu adaosuri dăunătoare de peste 125% peste prețurile Ryanair, sau prețuri umflate peste tarifele aeriene care sunt mult mai ieftine atunci când sunt rezervate direct pe site-ul fiecărei companii aeriene, așa cum se arată mai sus”, precizează Ryanair.
Sursa: Hotnews
EVENIMENT
FOTO. Incendiu la Gherla, la o afumătoare. Flăcările s-au extins și la două adăposturi pentru găini
Un incendiu a izbuncnit în Gherla, pe strada Livezii.
Din fericire nu au existat victime.
Incendiu la Gherla, la o afumătoare. Flăcările s-au extins și la două adăposturi pentru găini
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în urmă cu puține momente pe strada Livezii din Gherla, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o afumătoare.
La fața locului s-a deplasat echipajul de la Punctul de Lucru Gherla, iar forțele ISU au constatat faptul că flăcările se extinseseră și la două adăposturi pentru găini.
Din fericire, nu au existat păsări pierdute, incendiul fiind stins în limitele găsite. Echipajul ISU Cluj a fost ajutat la această misiune de către SVSU Gherla.
Primarul Emil Boc a anunțat că a semnat ordinul de începere a lucrărilor la creșa Borhanci, parte din hub-ul educațional din acest cartier.
Încep lucrările la creșa din cadrul hub-ului educațional Borhanci. Primarul Emil Boc a anunțat joi, la Napoca Live, că a semnat ordinul de începere a lucrărilor.
Creșa va conține 11 grupe a câte 9 copii și va fi amenajată cu 11 săli de dormit și 6 săli de joacă, desfășurată pe 2.409,13 mp. Clădirea creșei va avea o formă regulată de dreptunghi, cu 7 curți, 2 interioare și 5 situate perimetral și va fi desfășurată pe un singur etaj.
În interior vor fi amenajate spații destinate copiilor, mecanism de intrare cu filtru, vestiare, izolator, grupuri sanitare, bucătărie, spălătorie, spații tehnice. În exterior vor fi amenajate platforme carosabile, scări de acces spre curtea interioară, zonă de joacă, nisipar, precum și grădini pentru studiul naturii cu legume și flori.
100 milioane de euro, investiția în hub-ul Borhanci
Cu o investiție de aproape 100 de milioane de euro, hub-ul educațional Borhanci va cuprinde:
- Creșă cu 11 grupe, fiecare cu câte 9 copii.
- Grădiniță cu 8 grupe, fiecare cu câte 20 copii.
- Școală gimnazială – 3 corpuri de clădire și sală de sport.
- Liceu – laboratoare moderne și sală de sport.
- Bazin de înot acoperit cu capacitate de 1000 de spectatori, ce include: bazin olimpic de înot, bazin pentru sărituri, zone de agrement, bazin de inițiere, saune, jacuzzi și vestiare.
- Bază sportivă pentru agrement și activități recreative: terenuri sportive, locuri de joacă pentru copii, zone de șah, ping-pong, aparate fitness, skate, parkour, amfiteatru deschis și grup sanitar public.
- Pădure-parc de peste 50 de hectare, cu traseu pentru dirtbike, grădină și parc tematic.
- Infrastructură completă – străzi, trotuare și rețele edilitare.
ADMINISTRAȚIE
Lărgirea la șase benzi a DN1 Cluj-Florești, gata în 2025. Emil Boc: Eu, paradoxal, mă ocup mai mult de Florești decât de Cluj
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că lărgirea DN1 Cluj-Florești la șase benzi va fi finalizată anul acesta, conform contractului încheiat cu constructorul.
Primul tronson al centurii metropolitane va fi finalizat anul acesta, a anunțat primarul Emil Boc. Proiectul, realizat de compania Viarom, este esențial pentru decongestionarea traficului dintre Florești și Cluj și pregătirea infrastructurii necesare Spitalului Regional de Urgență.
„Potrivit constructorului și a contractului semnat, până în 31 decembrie trebuie finalizat proiectul. I-am cerut ieri, am avut o discuție telefonică și i-am spus că până luni vreau să am pe masă graficul de implementare a proiectului, până la sfârșitul anului, cu termen de finalizare 31 decembrie. Sunteți responsabili direct, nu aveți nicio restanță financiară, nicio problemă în privința cheltuielilor care țin de primărie, totul este asigurat.
Lărgirea drumului deschide posibilitatea de a avea bandă dedicată de transport în comun
Este treaba constructorului, un constructor serios, Viarom, cu care nu am avut probleme până acum, dar i-am atras atenția să este responsabilitatea publică a lor în fața clujenilor ca în 31 decembrie să finalizeze tronsonul acesta din centura metropolitană Cluj-Florești, care deja ne permite să respirăm altfel, prin lărgirea de la patru la șase benzi, și să ne deschidă posibilitatea de a avea bandă dedicată de transport în comun, pe lângă faptul că vom avea accesul al Spitalul Regional de Urgență, când va fi gata, în 2027-2028. Asta va duce la un nou mod de a trata relația dintre Cluj și Florești”, a declarat Emil Boc, la Napoca FM.
Proiecte care aduc beneficii în primul rând Floreștiului
Primarul a recunoscut că o mare parte din atenția sa este concentrată pe proiectele care implică Floreștiul, cea mai mare comună din România. În mai multe rânduri, edilul a afirmat că administrația locală și clujenii plătesc prețul dezvoltării haotice din Florești.
„Eu, paradoxal, mă ocup mai mult de Florești decât de Cluj, în momentul de față, ca primar. Mă concentrez pe toate proiectele mari care să aducă beneficii Clujului, dar în primul rând Floreștiului”, a mai arătat edilul.