Connect with us

ACTUALITATE

Desene fără CORTINĂ la expoziția de ARTĂ a unei studente la Cluj: „Am vrut să văd cât de urât pot desena până iese ceva frumos”

Publicat


279849770 5220465404679061 953486791649383848 n

Anca Cioroboiu, cunoscută și ca „Anke”, este o tânără de 20 de ani venită din Târgu Jiu la Cluj-Napoca pentru facultate. În prezent, este în anul doi în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), la specializarea Media Digitală, iar datorită unei teme, a ajuns să aibă o expoziție de artă. Întâmplarea face că este, totodată, o temă și pentru 2 masterande de la Publicitate și Relații Publice, care au povestit care a fost experiența lor ca organizatoare ale evenimentului. Acesta va avea loc marți, 10 mai, de la 18:30 la 20:00, la Zorki Photo Cafe, pe strada Ion Rațiu, numărul 10, iar pentru participare e necesară completarea formularului de înscriere.

„Inițiativa a luat naștere la materia predată de Paul Boca, <<teoria noilor media>>. Am primit ca temă să creăm o pagină de social media care să strângă un anumit număr de urmăritori într-o perioadă de timp, cu conținut bun și o idee în spate”, spune Anke pentru Cluj24.

Ea a ales să facă ilustrații pe care să le posteze pe contul de Instagram numit @portofoliuuman.

„Aveam în casă o tabletă grafică pe care am folosit-o doar ca să mă joc Skribbl și mi s-a părut o idee bună să o folosesc și la ceva productiv, așa că mi-am ieșit un pic din zona de confort pentru că eu nu mai făcusem asta înainte și nici nu desenez de fel.

Nu sunt mare ilustratoare, a fost un proiect spontan, am intrat în Photoshop, m-am jucat puțin pe tableta grafică și a ieșit un autoportret. De acolo a pornit ideea proiectului”, povestește ea.

No description available.

 

Desene haotice: „A fost un exercițiu să văd cam cât de urât pot desena până iese ceva frumos”

A început cu autoportretul, apoi și-a desenat prietenii care i-au distribuit mai departe munca și astfel, câțiva necunoscuți s-au deschis în fața ei pentru a fi desenați, ceea ce a bucurat-o.

Nu desena înainte, în copilărie credea că desenează urât și cumva, încă e de aceeași părere.

„Desenez haotic, cu multe linii, overlay-uri și așa mai departe. A fost un exercițiu să văd cam cât de urât pot desena până iese ceva frumos”, adaugă ea.

Un desen nu a durat niciodată mai mult de o zi.

„Mereu când lucram la un portret mă puneam pur și simplu la calculator, stăteam 3-4 ore nemișcată și la final era neapărat gata, era un flow creativ constant”, descrie tânăra.

Creațiile sale „nu sunt artă”, ci fac parte dintr-o… grădină zoologică

Cu toate acestea, e modestă când vine vorba de rezultate.

„În primul rând, pentru mine, <<arta>> e un cuvânt foarte greu. Și <<artist>> e un cuvânt foarte greu. Eu nu mă consider artist. Ceea ce fac eu nu consider a fi artă.

Pe Instagram, am pus profilul respectiv la categoria <<zoo>>. Grădina zoologică mi s-a părut foarte cool și nu în mod peiorativ.

Mi s-a părut o idee bună să expun oamenii respectivi ca ceea ce voiau să arate despre ei, fără cortină, dar cu unele informații integrate în detalii subtile”, explică studenta.

No description available.

Versuri proprii drept recunoștință: „Mersi că ai avut încredere în mine”

Textele de pe desene sunt ceea ce au vrut subiecții să arate sau să spună, iar în descrierile aferente postărilor de pe Instagram sunt citate ale acestora, urmate de poezii scrise de Anke, de tip haiku.

„Am fost un fel de executant, eu doar făceam portretul în baza a ceea ce îmi spunea omul respectiv, a ceea ce voia el să-mi spună. Citatul de pe poză e uneori ales, alteori dedus de mine din discuția noastră.

Idem cu cel din descriere, mai puțin poezioarele personalizate făcute de mine, pentru ei, despre ei, ca un fel de <<Hei, mersi că ai avut incredere în mine>>”, completează ea.

Poezii a scris toată viața, fără să știe că sunt poezii. A durat ceva timp până să își dea seama că lirica eminesciană nu este un etalon în acest sens. De altfel, a scris și teatru și proză, din simpla dorință de a descoperi câte puțin din fiecare sferă.

Unul dintre textele sale – intitulat „Mereu am atras oamenii care ştiu să scuipe” – se poate lectura cu un click aici.

„Scriu ce-mi vine, nu aș încadra ceea ce scriu în versuri, poezie sau gânduri”, indică ea.

Vulnerabilitatea în desen: „Am încurajat oamenii să dea afară tot ce vor”

Motto-ul ei pentru proiect a fost „portrete imperfecte și citate demoralizante”.

Știind că e un proces și un stil haotic, „imperfect” i s-a părut un cuvânt potrivit. Citatele demoralizante au venit din ceea ce voiau oamenii să transmită.

Ea i-a încurajat să exprime orice detalii voiau, iar lumea a fost axată mai mult pe zone sensibile, dezamăgiri și alte asemenea.

„Mereu am încurajat oamenii să dea afară tot ce vor să dea afară și de acolo ne-am gândit la cum să arate toata treaba”, spune Anke.

No description available.

Despre inspirație: „E doar ce îmi vine să fac pe loc”

Nu a fost nevoie de inspirație pentru desene. Ideea paginii de Instagram, în schimb, a venit de la un alt cont de Instagram, @omuletiinalbsinegru.

„Fac niște chestii foarte interesante. Oamenii de acolo mi-au dat și follow și mi-au zis prin mesaj că le place inițiativa, iar asta a fost foarte încurajator.

Au reprezentat o inspirație în ideea în care și ei fac ceva similar, dar la nivel de stil nu am un model. E doar ce îmi vine să fac pe loc”, spune studenta.

No description available.

2 teme, 1 eveniment

Este susținută, de asemenea, de două colege de la FSPAC, datorită cărora expoziția a devenit posibilă, întrucât e o colaborare axată pe proiectul Ancăi, dar evenimentul propriu-zis e o temă de facultate a altor două studente: Ștefania Betiuc și Karin Markus.

„În cadrul masterului pe care îl studiem, avem ca proiect să organizăm un eveniment de la zero. Am avut opțiunea să lucrăm în echipe, astfel eu și Karin am început să lucrăm la un proiect a cărui temă încă nu ne era extrem de clară în minte.

Pe parcurs, ne-am dat seama că temele care ne pasionează sunt similare. Astfel, după un apel și ore lungi de brainstorming, aveam elementele care stăteau la baza evenimentului pe care îl doream însă nu aveam o viziune foarte clară despre ce avea să însemne, pentru noi, „Portofoliu Uman”.

De la un simplu proiect de master, treptat, a devenit un proiect personal, implicarea noastră fiind pe măsură”, spun tinerele pentru Cluj24.

No description available.

Ștefania Betiuc

Trio-ul iubitoarelor de artă: „Puntea de legătură dintre aspirații este Anca”

Povestea lor cu Anca își are rădăcinile încă din perioada facultății, când s-au cunoscut prin intermediul StudPAC, o organizație de voluntariat cu și pentru studenți, din cadrul FSPAC.

„Dorința noastră a fost atât crearea unui eveniment de networking, cât și de a pune în evidență munca unui artist la început de drum, iar desenele Ancăi s-au potrivit perfect pe conceptul pe care noi deja îl creaserăm.

De aici, colaborarea cu Anca a fost pe flow și i-a surâs ideea proiectului nostru. După o discuție în care i-am prezentat viziunea noastră despre eveniment, Anca a devenit un pion esențial în proiectul ce avea să fie implementat.

Talentul și maniera în care inovează conceptul de portret fac parte din drive-ul nostru de a materializa evenimentul. Karin și cu mine suntem iubitoare de artă, iar puntea de legătură dintre aspirațiile amândurora este Anca.

Suntem sigure că această colaborare va avea continuitate și în viitor ne vom intersecta, din nou, cu ea, și în alte proiecte artistice, de creare de evenimente sau Publicitate”, precizează organizatoarele.

No description available.

Karin Markus

Un spațiu cu energie aparte

Punctul de plecare a dus către Zorki Photo Cafe – aflat în inima orașului – din dorința de a găsi un spațiu confortabil, care să alimenteze dorința oamenilor de a se deschide și conecta atât cu ei înșiși, cât și cu ceilalți.

„Spațiul radiază o energie aparte, boemă, muzica este întotdeauna pe placul celor care își petrec timpul aici, iar oamenii care trec pragul rezonează cu viziunea noastră despre ce ar trebui să însemne un eveniment de artă, de calitate.

Desigur, un alt aspect important în alegerea locației a fost posibilitatea de a expune lucrările Ancăi într-o manieră care să permită vizualizarea cu ușurință a desenelor.

Totodată, conexiunea cu staff-ul Zorki a fost peste așteptări, aceștia fiind deschiși propunerii noastre, chiar entuziasmați și dornici să ne pună la dispoziție elementele de logistică necesare pentru acest eveniment”, adaugă ele.

Creații în premieră: „N-am avut niciodată o experiență atât de mult axată pe mine”

La expoziție, Anca va aduce printuri ale desenelor digitale de pe pagină, dar nu vor lipsi nici creațiile în premieră, astfel că publicul va putea admira portrete încă nevăzute.

Nu știe la ce să se aștepte. Are încredere în munca masterandelor cu care colaborează, motiv pentru care e sigură că va fi un eveniment reușit, dar are și rețineri.

„Cumva mi-e frică. Mereu mi-a fost frică să ies în față și să fiu pusă moț în tot felul situații.

N-am avut niciodată o experiență de genul ăsta atât de mult axată pe mine. E o presiune, dar sunt convinsă că o să fie un vibe fain și că o să trecem peste griji”, precizează tânăra.

Nu percepe oamenii care vor veni la expoziție ca fiind admiratori.

„E un cuvânt foarte puternic. I-aș numi mai degrabă <<curioși>>, oameni care vin să bea o cafea acolo sau să mă vadă”, evidențiază fata.

No description available.

Artist pentru „curioși”, dar nu și în propria concepție: „Anca este un om al oamenilor”

Ștefania și Karin sunt foarte încântate de colaborarea cu Anca, iar discuția de acum câteva zile li se pare sugestivă pentru modestia sa în ceea ce privește portretele.

„Pentru a materializa un proiect de genul ăsta ai nevoie ca echipa sa fie unită, iar ea a reușit să facă asta fără prea multe cuvinte, prin simpla ei prezență.

O rugasem să îmi trimită o descriere a artistei Anca, pentru a o posta pe pagina evenimentului. Răspunsul pe care l-am primit m-a frapat și totodată m-a facut să o îndrăgesc și mai mult.

Mi-a spus detașat că nu se poate percepe în aceeași propoziție cu termenul <<artă>>. Astfel, am înțeles. Anca este un om al oamenilor, a cărei manifestare artistică depășește cu mult limitările cuvântului”, relatează Ștefania.

Curioșii se pot convinge singuri, dar deoarece locurile sunt limitate, e necesară înscrierea prin formular (click aici).

No description available.

Artă sau neartă, aceasta-i întrebarea

Deși nu se percepe ca fiind un artist, se declară o iubitoare a artei.

„De mică am încercat să merg cât mai des la teatru, să citesc cât pot și strict ce mă interesează, să știu să diferențiez anumite tipuri de pictură și așa mai departe. Dar nu a fost neapărat ceva la care să mă pricep, ci lucruri care mă făceau curioasă”, relatează fata.

Are multe interese, de aceea a ales Media Digitală ca specializare la facultate.

„Mi s-a părut ceva nou în România. Există doar în câteva orașe din țară și mi-a plăcut foarte mult ideea de digital, de la editat clipuri, la fotografie.

Clujul l-am ales că mi-a plăcut mult orașul și, având specializarea asta, a fost un bonus, fiindcă e foarte bine structurată”, mărturisește Anke.

E pasionată de teatru, muzică, desen și își dorește să continue cu hobby-urile, în paralel. Profesional, nu are o meserie la care visează în mod special.

„E un mare semn de întrebare. Am anumite zone în care mi-ar plăcea să lucrez, precum audio-vizualul, sau în ceva ce ține de realizare de conținut, dar nu e o linie clară, sunt mai multe variante”, spune ea.

Până atunci, se va bucura de experiența nouă pe care i-o aduce expoziția de artă, unde îi așteaptă pe curioși la o cafea.

„A prins mult mai bine decât mă așteptam și mi-a dovedit, cumva, că stilul meu de a desena are și el locul lui, pe undeva”, conchide Anke.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

No description available.

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Oțelul Galați – CFR Cluj, 2-2. Clujenii se întorc doar cu un punct din deplasarea de la Galați

Publicat

De

Oțelul Galați și CFR Cluj s-au întâlnit astăzi, 27 februarie, pe Stadionul Oțelul din Galați în etapa cu numărul douăzeci și opt din Superliga României. CFR Cluj se întoarce cu un punct de la Galați și riscă să se depărteze cu 12 puncte de liderul FCSB.

 

Echipele de start

 

Oțelul Galați: Pap – Adăscăliței, Yabre, Ghiocel, Zhelev – Cisotti, Zivulic, Lameira – Frederic, Pop, Bodișteanu

REZERVE: Stoian – Bordun, Cirjan, Farcaș, Gaitan, Jardan, Malle, Panait, Rusevic, Tanasa, Teles

ANTRENOR: Dorinel Munteanu

CFR Cluj: Sava – Mogoș, Boben, Ajeti, Camora – Muhar, Keita, Avounou – Deac, Michael, Otele

REZERVE: Hindrich – Abeid, Aussi, Birligea, Fica, Ilie, Lucaci, Manea, Serebe, Tachtsidis

ANTRENOR: Adrian Mutu

ARBITRU: Andrei Chivulete

 

CFR Cluj egal dramatic în deplasare la Galați, două penalty-uri în ultimele minute de joc

 

În partida de la Galați ambele echipe au început ezitant, dar inițiativa a venit în cele din urmă de la Oțelul care în minutul 19 are șansa de a trage spre poarta apărată de Sava din 3 metri, dar portarul clujean intervine salvator.

Doar două minute mai târziu gălățenii beneficiază de o lovitură liberă pe care o execută căpitanul Cisotti care trimite o centrare perfectă pentru Alexandru Pop, acesta din urmă trimite cu capul spre poarta apărată de Sava, dar portarul vișiniilor are o nouă intervenție salvatoare.

Prima ocazie a CFR-ului vine în minutul 31 când Mario Camora a trimis un șut puternic din marginea careului, dar fără a prinde spațiul porții și scorul rămâne 0 la 0.

Deschidere scorului vine în minutul 36 când Oțelul Galați a beneficiat de o lovitură liberă dintr-o poziție complicată, dar atacantul echipei, Alexandru Pop a executat exemplar cu un șut la colțul lung, iar portarul Sava nu a avut drept de apel și scorul devine 1 la 0 în favoarea gălățenilor.

În minutul 45, înainte de pauză, CFR Cluj beneficiază de un corner executat perfect de Ciprian Deac până la mijlocașul Keita, dar balonul a fost respins de pe linia porții de un fundaș al gălățenilor, iar Otele îndeplinește o simplă formalitate împingând balonul în poartă și stabilește scorul primei reprize 1 la 1.

Repriza secundă începe cu ambele echipe abordând un joc mai agresiv, având loc numeroase faulturi, dar prima ocazie a reprizei secunde vine în minutul 58 când Pop trimite cu șiretul puțin pe lângă poarta clujenilor după o centrare foarte bună a lui Frederic.

Clujenii răspund prin același Otele, jucătorul care a adus egalarea face o fază pe cont propriu și trage la colțul lung, dar mingea ocolește puțin poarta apărată de Eduard Pap.

În minutul 79 CFR construiește un atac pozițional care se încheie cu centrarea foarte bună a lui Abeid, care a intrat în locul căpitanului Mario Camora și finalizarea cu latul a lui Birligea, dar balonul se duce putin peste poarta apărată de Eduard Pap.

În minutul 83 Birligea pornește în cursă și este faultat în careu, iar după 5 minute în care faza a fost analizată la VAR s-a declarat penalty pe care îl execută Panagiotis Tachtsidis și își duce echipa în avantaj, scorul devenind 1-2 în favoarea clujenilor.

În minutul 90+3 Tănase a primit pasă în careu și mijlocașul clujean Karlo Muhar îl faultează urmând ca arbitrul Andrei Chivulete să dicteze lovitură de la 11 metri pe care căpitanul Juri Cisotti o transformă fără probleme și stabilește scorul final 2-2.

 

Cosmin Olaru

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele patru săptămâni. Căldură, ploi și apoi ninsori

Publicat

În următoarea perioadă, vremea va continua să fie mai caldă decât de obicei. La finalul lunii februarie vor fi maxime de peste 20 de grade, în vestul țării, iar ploile vor fi puține.

Primele zile din luna martie vor aduce și ele temperaturi peste 15 grade Celsius.

Se mai răcorește după 5 martie, iar de la jumătatea lunii vor fi din nou minime negative și la altitudini mai mici.

Cum va fi VREMEA în următoarele patru săptămâni. Căldură, ploi și apoi ninsori

După 12 martie, vor fi perioade cu ploi sau chiar ninsori în Transilvania și estul țării.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 25 martie.

Vremea / prognoza meteo săptămâna 26 februarie – 3 martie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptâmână, pe întreg teritoriul României. O abatere termică pozitivă mai accentuată va fi în regiunile vestice.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii țări.

Vremea / prognoza meteo săptămâna 4-10 martie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele nord-vestice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în nordul Carpaților Orientali.

Vremea / prognoza meteo săptămâna 11-17 martie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Vremea / prognoza meteo săptămâna 18-25 martie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României

În regiunile sud-estice, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal.

În rest, cantitățile de precipitații vor putea avea o tendință ușor excedentară.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Ioan Bolovan: Au trecut deja două ierni de umilinţe pentru Şcoala Ardeleană

Publicat

De

Profesorul Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române deplânge din nou soarta grupului statuar Şcoala Ardeleană, al cărui soclu nu a fost refăcut în forma sa iniţială de către firma care a modernizat strada Kogălniceanu.

vezi şi:

Istoric clujean: Monumentul ”Școala Ardeleană”, batjocura firmei de arhitectură care ”modernizează” str. Kogălniceanu

„„A mai trecut o iarnă grea/Nu e nimic vom aștepta/Căci vine vara/SOCLUL după ea”. Mai aștept și mai sper. Au trecut deja două ierni de umilințe pentru Școala Ardeleană. Și nu numai, fiindcă ei reprezintă NAȚIUNEA ROMÂNĂ umilită și îngenuncheată…”, transmite Ioan Bolovan, istoric, care a publicat peste 70 cărţi și volume, peste 250 de studii şi articole în reviste de specialitate şi volume colective din ţară şi circa 150 de recenzii. De asemenea, a participat cu comunicări la circa 100 de sesiuni ştiinţifice cu participare naţională şi internaţională.

vezi şi:

FII COOLT. Cu Ioan Bolovan despre Blaga, Costa Gavras, Tache, Ianke și Cadîr şi muzică diversă

Citește mai departe

EVENIMENT

Angajații din Sri Lanka înregistrați la Cluj sunt mai mulți ca ucrainenii. 32 de străini au fost expulzați anul trecut

Publicat

De

angajati straini

Cei mai numeroși străini care lucrează în Cluj, după cetățenii din Republica Moldova, sunt angajații din Sri Lanka. Aceștia sunt mai mulți decât ucrainenii.

În anul 2023, polițiștii de la imigrări din Cluj au emis nu mai puțin de 4.974 de permise de ședere pentru diferite scopuri și 3.942 de avize de angajare în muncă.

De asemenea, 51 de străini au fost depistați în situații ilegale și s-au dat amenzi de 808.000 de lei.

Angajații din Sri Lanka înregistrați la Cluj sunt mai mulți ca ucrainenii. 32 de străini au fost expulzați anul trecut

Potrivit reprezentanților Serviciului pentru imigrări Cluj, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, nu mai puțin de 6.056 de persoane, dintre care 4.827 din țări terțe au primit drept de ședere și rezidență.

Cei mai mulți cetățeni veniți din țări terțe, respectiv 1.304, provin din Republica Moldova. În ordine, urmează cetățeni din Sri Lanka – 1.199, Ucraina – 1.099, Nepal – 950, Vietnam – 830, India – 675 și Turcia – 604.

Alți 1.229 provin din Uniunea Europeană/SEE/CH, majoritatea din Franța, Germania și Italia.

Străinii vin la Cluj ca să muncească

Potrivit poliâiștilor de la imigrări, străinii își stabilesc reşedinţa la Cluj, în principa, pentru angajare în muncă și studii.

Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 4.974 de permise de ședere, dintre care 4.879 pentru ședere temporară și 95 pentru ședere pe termen lung.

Au fost eliberate 1.167 de certificate de înregistrare și 62 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH.

Aproape 4.000 de cereri pentru vize de muncă

Potrivi Serviciului de Imigrări Cluj, în perioada analizată au fost înregistrate 3.942 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 3.544 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, iar 398 de cereri au fost respinse.

Dintre acestea aproximativ 12% reprezintă avize de muncă emise în cazurile în care străinii erau deja pe teritoriul României.

De asemenea, au fost înregistrate 117 invitații pentru cetățenii din state terțe, fiind aprobate 107 și respinse 10. Au mai fost înregistrate și avizate 57 de cereri privind reîntregirea familiei cu cetățeni din state terțe.

Străini prinși fără forme legale la Cluj

45 de controale au avut loc anul trecut pe linia combaterii șederii ilegale. În urma acestora au fost depistați 51 de străini care stăteau ilegal la Cluj.

Angajații din Sri Langa și cei din Bangladeh au fost cei mai numeroși. Astfel au fost depistați în 20 de persoane din Bangladesh, 10 din Sri Lanka, 6 din Republica Moldova, 3 din Pakistan, iar diferența sunt din alte state.

147 de decizii de returnare

Tot anul trecut au fost emise 147 de decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 sau 30 de zile de pe teritoriul României, dintre care, pentru ședere ilegală, 30.

În cazul a 66 de străini a fost refuzată prelungirea dreptului de ședere, iar într-un caz s-a emis decizie de returnare ca urmare a anulării dreptului de ședere.

Decizii de retirnare au mai fost emise ca urmare a revocării vizei de intrare – 12, ca urmare a revocării dreptului de ședere – 26 și la solicitare – 12.

32 de cetățeni străini expulzați într-un an

Ca urmare a emiterii deciziilor de returnare, față de 32 de cetățeni străini, a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru perioade cuprinse între 6 luni și 5 ani.

În perioada analizată au fost emise 5 decizii de returnare sub escortă ca urmare a finalizării procedurii de azil și a riscului sustragerii, iar 3 persoane au fost introduse în centrele de custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.

Totodată, au fost aplicate 536 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 808.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul străinilor în România și a prevederilor legislației privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax