Connect with us

ACTUALITATE

Desene fără CORTINĂ la expoziția de ARTĂ a unei studente la Cluj: „Am vrut să văd cât de urât pot desena până iese ceva frumos”

Publicat


279849770 5220465404679061 953486791649383848 n

Anca Cioroboiu, cunoscută și ca „Anke”, este o tânără de 20 de ani venită din Târgu Jiu la Cluj-Napoca pentru facultate. În prezent, este în anul doi în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), la specializarea Media Digitală, iar datorită unei teme, a ajuns să aibă o expoziție de artă. Întâmplarea face că este, totodată, o temă și pentru 2 masterande de la Publicitate și Relații Publice, care au povestit care a fost experiența lor ca organizatoare ale evenimentului. Acesta va avea loc marți, 10 mai, de la 18:30 la 20:00, la Zorki Photo Cafe, pe strada Ion Rațiu, numărul 10, iar pentru participare e necesară completarea formularului de înscriere.

„Inițiativa a luat naștere la materia predată de Paul Boca, <<teoria noilor media>>. Am primit ca temă să creăm o pagină de social media care să strângă un anumit număr de urmăritori într-o perioadă de timp, cu conținut bun și o idee în spate”, spune Anke pentru Cluj24.

Ea a ales să facă ilustrații pe care să le posteze pe contul de Instagram numit @portofoliuuman.

„Aveam în casă o tabletă grafică pe care am folosit-o doar ca să mă joc Skribbl și mi s-a părut o idee bună să o folosesc și la ceva productiv, așa că mi-am ieșit un pic din zona de confort pentru că eu nu mai făcusem asta înainte și nici nu desenez de fel.

Nu sunt mare ilustratoare, a fost un proiect spontan, am intrat în Photoshop, m-am jucat puțin pe tableta grafică și a ieșit un autoportret. De acolo a pornit ideea proiectului”, povestește ea.

No description available.

 

Desene haotice: „A fost un exercițiu să văd cam cât de urât pot desena până iese ceva frumos”

A început cu autoportretul, apoi și-a desenat prietenii care i-au distribuit mai departe munca și astfel, câțiva necunoscuți s-au deschis în fața ei pentru a fi desenați, ceea ce a bucurat-o.

Nu desena înainte, în copilărie credea că desenează urât și cumva, încă e de aceeași părere.

„Desenez haotic, cu multe linii, overlay-uri și așa mai departe. A fost un exercițiu să văd cam cât de urât pot desena până iese ceva frumos”, adaugă ea.

Un desen nu a durat niciodată mai mult de o zi.

„Mereu când lucram la un portret mă puneam pur și simplu la calculator, stăteam 3-4 ore nemișcată și la final era neapărat gata, era un flow creativ constant”, descrie tânăra.

Creațiile sale „nu sunt artă”, ci fac parte dintr-o… grădină zoologică

Cu toate acestea, e modestă când vine vorba de rezultate.

„În primul rând, pentru mine, <<arta>> e un cuvânt foarte greu. Și <<artist>> e un cuvânt foarte greu. Eu nu mă consider artist. Ceea ce fac eu nu consider a fi artă.

Pe Instagram, am pus profilul respectiv la categoria <<zoo>>. Grădina zoologică mi s-a părut foarte cool și nu în mod peiorativ.

Mi s-a părut o idee bună să expun oamenii respectivi ca ceea ce voiau să arate despre ei, fără cortină, dar cu unele informații integrate în detalii subtile”, explică studenta.

No description available.

Versuri proprii drept recunoștință: „Mersi că ai avut încredere în mine”

Textele de pe desene sunt ceea ce au vrut subiecții să arate sau să spună, iar în descrierile aferente postărilor de pe Instagram sunt citate ale acestora, urmate de poezii scrise de Anke, de tip haiku.

„Am fost un fel de executant, eu doar făceam portretul în baza a ceea ce îmi spunea omul respectiv, a ceea ce voia el să-mi spună. Citatul de pe poză e uneori ales, alteori dedus de mine din discuția noastră.

Idem cu cel din descriere, mai puțin poezioarele personalizate făcute de mine, pentru ei, despre ei, ca un fel de <<Hei, mersi că ai avut incredere în mine>>”, completează ea.

Poezii a scris toată viața, fără să știe că sunt poezii. A durat ceva timp până să își dea seama că lirica eminesciană nu este un etalon în acest sens. De altfel, a scris și teatru și proză, din simpla dorință de a descoperi câte puțin din fiecare sferă.

Unul dintre textele sale – intitulat „Mereu am atras oamenii care ştiu să scuipe” – se poate lectura cu un click aici.

„Scriu ce-mi vine, nu aș încadra ceea ce scriu în versuri, poezie sau gânduri”, indică ea.

Vulnerabilitatea în desen: „Am încurajat oamenii să dea afară tot ce vor”

Motto-ul ei pentru proiect a fost „portrete imperfecte și citate demoralizante”.

Știind că e un proces și un stil haotic, „imperfect” i s-a părut un cuvânt potrivit. Citatele demoralizante au venit din ceea ce voiau oamenii să transmită.

Ea i-a încurajat să exprime orice detalii voiau, iar lumea a fost axată mai mult pe zone sensibile, dezamăgiri și alte asemenea.

„Mereu am încurajat oamenii să dea afară tot ce vor să dea afară și de acolo ne-am gândit la cum să arate toata treaba”, spune Anke.

No description available.

Despre inspirație: „E doar ce îmi vine să fac pe loc”

Nu a fost nevoie de inspirație pentru desene. Ideea paginii de Instagram, în schimb, a venit de la un alt cont de Instagram, @omuletiinalbsinegru.

„Fac niște chestii foarte interesante. Oamenii de acolo mi-au dat și follow și mi-au zis prin mesaj că le place inițiativa, iar asta a fost foarte încurajator.

Au reprezentat o inspirație în ideea în care și ei fac ceva similar, dar la nivel de stil nu am un model. E doar ce îmi vine să fac pe loc”, spune studenta.

No description available.

2 teme, 1 eveniment

Este susținută, de asemenea, de două colege de la FSPAC, datorită cărora expoziția a devenit posibilă, întrucât e o colaborare axată pe proiectul Ancăi, dar evenimentul propriu-zis e o temă de facultate a altor două studente: Ștefania Betiuc și Karin Markus.

„În cadrul masterului pe care îl studiem, avem ca proiect să organizăm un eveniment de la zero. Am avut opțiunea să lucrăm în echipe, astfel eu și Karin am început să lucrăm la un proiect a cărui temă încă nu ne era extrem de clară în minte.

Pe parcurs, ne-am dat seama că temele care ne pasionează sunt similare. Astfel, după un apel și ore lungi de brainstorming, aveam elementele care stăteau la baza evenimentului pe care îl doream însă nu aveam o viziune foarte clară despre ce avea să însemne, pentru noi, „Portofoliu Uman”.

De la un simplu proiect de master, treptat, a devenit un proiect personal, implicarea noastră fiind pe măsură”, spun tinerele pentru Cluj24.

No description available.

Ștefania Betiuc

Trio-ul iubitoarelor de artă: „Puntea de legătură dintre aspirații este Anca”

Povestea lor cu Anca își are rădăcinile încă din perioada facultății, când s-au cunoscut prin intermediul StudPAC, o organizație de voluntariat cu și pentru studenți, din cadrul FSPAC.

„Dorința noastră a fost atât crearea unui eveniment de networking, cât și de a pune în evidență munca unui artist la început de drum, iar desenele Ancăi s-au potrivit perfect pe conceptul pe care noi deja îl creaserăm.

De aici, colaborarea cu Anca a fost pe flow și i-a surâs ideea proiectului nostru. După o discuție în care i-am prezentat viziunea noastră despre eveniment, Anca a devenit un pion esențial în proiectul ce avea să fie implementat.

Talentul și maniera în care inovează conceptul de portret fac parte din drive-ul nostru de a materializa evenimentul. Karin și cu mine suntem iubitoare de artă, iar puntea de legătură dintre aspirațiile amândurora este Anca.

Suntem sigure că această colaborare va avea continuitate și în viitor ne vom intersecta, din nou, cu ea, și în alte proiecte artistice, de creare de evenimente sau Publicitate”, precizează organizatoarele.

No description available.

Karin Markus

Un spațiu cu energie aparte

Punctul de plecare a dus către Zorki Photo Cafe – aflat în inima orașului – din dorința de a găsi un spațiu confortabil, care să alimenteze dorința oamenilor de a se deschide și conecta atât cu ei înșiși, cât și cu ceilalți.

„Spațiul radiază o energie aparte, boemă, muzica este întotdeauna pe placul celor care își petrec timpul aici, iar oamenii care trec pragul rezonează cu viziunea noastră despre ce ar trebui să însemne un eveniment de artă, de calitate.

Desigur, un alt aspect important în alegerea locației a fost posibilitatea de a expune lucrările Ancăi într-o manieră care să permită vizualizarea cu ușurință a desenelor.

Totodată, conexiunea cu staff-ul Zorki a fost peste așteptări, aceștia fiind deschiși propunerii noastre, chiar entuziasmați și dornici să ne pună la dispoziție elementele de logistică necesare pentru acest eveniment”, adaugă ele.

Creații în premieră: „N-am avut niciodată o experiență atât de mult axată pe mine”

La expoziție, Anca va aduce printuri ale desenelor digitale de pe pagină, dar nu vor lipsi nici creațiile în premieră, astfel că publicul va putea admira portrete încă nevăzute.

Nu știe la ce să se aștepte. Are încredere în munca masterandelor cu care colaborează, motiv pentru care e sigură că va fi un eveniment reușit, dar are și rețineri.

„Cumva mi-e frică. Mereu mi-a fost frică să ies în față și să fiu pusă moț în tot felul situații.

N-am avut niciodată o experiență de genul ăsta atât de mult axată pe mine. E o presiune, dar sunt convinsă că o să fie un vibe fain și că o să trecem peste griji”, precizează tânăra.

Nu percepe oamenii care vor veni la expoziție ca fiind admiratori.

„E un cuvânt foarte puternic. I-aș numi mai degrabă <<curioși>>, oameni care vin să bea o cafea acolo sau să mă vadă”, evidențiază fata.

No description available.

Artist pentru „curioși”, dar nu și în propria concepție: „Anca este un om al oamenilor”

Ștefania și Karin sunt foarte încântate de colaborarea cu Anca, iar discuția de acum câteva zile li se pare sugestivă pentru modestia sa în ceea ce privește portretele.

„Pentru a materializa un proiect de genul ăsta ai nevoie ca echipa sa fie unită, iar ea a reușit să facă asta fără prea multe cuvinte, prin simpla ei prezență.

O rugasem să îmi trimită o descriere a artistei Anca, pentru a o posta pe pagina evenimentului. Răspunsul pe care l-am primit m-a frapat și totodată m-a facut să o îndrăgesc și mai mult.

Mi-a spus detașat că nu se poate percepe în aceeași propoziție cu termenul <<artă>>. Astfel, am înțeles. Anca este un om al oamenilor, a cărei manifestare artistică depășește cu mult limitările cuvântului”, relatează Ștefania.

Curioșii se pot convinge singuri, dar deoarece locurile sunt limitate, e necesară înscrierea prin formular (click aici).

No description available.

Artă sau neartă, aceasta-i întrebarea

Deși nu se percepe ca fiind un artist, se declară o iubitoare a artei.

„De mică am încercat să merg cât mai des la teatru, să citesc cât pot și strict ce mă interesează, să știu să diferențiez anumite tipuri de pictură și așa mai departe. Dar nu a fost neapărat ceva la care să mă pricep, ci lucruri care mă făceau curioasă”, relatează fata.

Are multe interese, de aceea a ales Media Digitală ca specializare la facultate.

„Mi s-a părut ceva nou în România. Există doar în câteva orașe din țară și mi-a plăcut foarte mult ideea de digital, de la editat clipuri, la fotografie.

Clujul l-am ales că mi-a plăcut mult orașul și, având specializarea asta, a fost un bonus, fiindcă e foarte bine structurată”, mărturisește Anke.

E pasionată de teatru, muzică, desen și își dorește să continue cu hobby-urile, în paralel. Profesional, nu are o meserie la care visează în mod special.

„E un mare semn de întrebare. Am anumite zone în care mi-ar plăcea să lucrez, precum audio-vizualul, sau în ceva ce ține de realizare de conținut, dar nu e o linie clară, sunt mai multe variante”, spune ea.

Până atunci, se va bucura de experiența nouă pe care i-o aduce expoziția de artă, unde îi așteaptă pe curioși la o cafea.

„A prins mult mai bine decât mă așteptam și mi-a dovedit, cumva, că stilul meu de a desena are și el locul lui, pe undeva”, conchide Anke.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

No description available.

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Lacul Tarzan din Turda, supranumit „lacul fără fund”, amenajat ca un nou spațiu de relaxare în perioadă de caniculă

Publicat

Lacul Tarzan

Primăria Turda a început pregătirile pentru a oferi locuitorilor un loc de relaxare în perioadă de caniculă, și anume lacul Tarzan din municipiu.

”Au avut loc acțiuni de salubrizare în zona lacului Tarzan, dar și în zonele din împrejurimi care pot fi folosite pentru plajă sau picnic.

Astfel, pe lângă lacul Privighetorii, lacul Tarzan este o altă oază de relaxare în natură pentru toată familia.

Încurajăm cetățenii să păstreze curățenia în zonă, pentru a se bucura de frumusețea locului”, a transmis Primăria Turda. .

Ce adâncime are lacul Tarzan

Lacul Tarzan, supranumit și „lacul fără fund” se întinde pe o suprafață de aproape o jumătate de hectar în zona băilor sărate și are o adâncime maximă de 19 m.

În 1978, cu ocazia executării unor lucrărilor batimetrice, adâncimea maximă a fost stablită la 11,20 m, față de cercetări mai vechi din perioada interbelică, ce indicau 19 m.

Lacul Tarzan este amplasat pe locația celei mai vechi mine exploatată în perioada secolelor al XII-lea și al XIII-lea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Românca Mădălina Amăistroaie (tir cu arcul), locul 47 în runda de calificare la JO de la Paris

Publicat

madalina amaistroaie

Românca Mădălina Amăistroaie, prima reprezentantă a țării noastre la JO de la Paris, s-a clasat pe locul 47 în runda de calificare, cu 637 de puncte.

Mădălina Amăistroaie (tir cu arcul) s-a clasat pe locul 47 în runda de calificare, cu 637 de punct, la 57 de puncte în urma liderului Lim Sihyeon (Coreea de Sud).

Sud-coreeanca Lim Sihyeon, 21 ani, a stabilit un nou record mondial şi olimpic la tir cu arcul, în concursul de calificare din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, cu un total de 694 de puncte, scrie Agerpres.

Primul tur eliminatoriu, pe 31 iulie

În concursul de calificare, cele 64 de participante au tras un număr de 72 de săgeţi de la 70 m şi s-a întocmit un clasament care stabileşte grila de meciuri individuale începând cu 32-imile de finală: prima cu ultima, a doua cu penultima, a treia cu antepenultima etc.

Amăistroaie o va avea ca adversară în primul tur eliminatoriu din 31 iulie pe israelianca Mikaella Moshe, care s-a clasat a 18-a (660 puncte, nou record personal) în concursul de calificare.

Studentă la UBB Cluj

Mădălina Amăistroaie este din Rădăuți, jud. Suceava și practică tirul cu arcul de la 12 ani. De asemenea, este studentă în anul II la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul UBB Cluj.

Într-un interviu pentru Cluj24, ea a dezvăluit ce își propune la Paris: „Un loc cât mai sus în clasament, bineînțeles, de ce nu și o medalie? Oricum, sunt conștientă că lupta va fi aprigă, dar voi da tot ce am mai bun ca să câștig”, spune Mădălina.

Locul 33 la JO de la Tokyo

Amăistroaie, 21 ani, s-a clasat pe locul 33 la JO de la Tokyo, la debutul său olimpic.

România a fost prezentă până acum doar de trei ori la Jocurile Olimpice la tir cu arcul, la Moscova în 1980, la Beijing în 2008 şi la Tokyo în 2021. La Moscova, Aurora Chin s-a clasat pe locul 13, iar Andrei Berki, pe 15, la Beijing, Alexandru Bodnar a ocupat locul 31, din 64 de concurenţi.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj – Neman Grodno. Ce spune „Bursucul” înaintea partidei

Publicat

dan petrescu 3

CFR Cluj are, joi seara, primul meci din turul 2 preliminar al Conference League în compania echipei Neman Grodno din Belarus.

În conferința de presă de dinaintea partidei, Dan Petrescu a spus:

„Se scrie mereu despre adversarii CFR-ului mai puțin față de alții. Dacă zic eu de ei, o să spună că nu știu ce am inventat. Dacă zic adevărul, vă supărați sau sunt luat la mișto. E o echipă care se află în plin campionat, au 15 meciuri disputate, joacă în sistem 4-4-2, fiind agresivi atât defensiv, cât și ofensiv.

CFR Cluj – Neman Grodno. Ce spune „Bursucul” înaintea partidei

Antrenorul are 8 ani la echipă. Cred că el e patronul și cel care decide. Dacă stai atât de mult la o echipă, înseamnă că ai valoare. Nu au nimic de pierdut, pleacă cu șansa a doua, dacă nu vom da totul, va fi foarte greu. Grodno a jucat și cu Steaua, dacă știti, 1-1 și 0-0. Atunci încă exista regula golului în deplasare, s-a calificat Steaua. Va fi foarte, foarte greu. Sunt conștient.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 3.000 de permise de ȘEDERE și mai mult de o mie de avize de angajare pentru STRĂINI emise în primele 6 luni la Cluj

Publicat

Peste 3.000 de permise de ședere și mai mult de o mie, mai exact 1.133 de avize de angajare pentru străini au fost emise de către Servicul pentru Imigrări în primele 6 luni din 2024 la Cluj.

„Trendul este unul ascendent față de primul semestru al anului 2023 la capitolul rezidență, însă descendent la capitolul muncă ilegală”, ne-a declarat Marian-Daniel Iacob-Calcinosky, comisar-șef de poliție în cadrul Serviciului pentru Imigrări Cluj.

Peste 3.000 de permise de ȘEDERE și mai mult de o mie de avize de angajare pentru STRĂINI emise în primele 6 luni la Cluj

De altfel, în ultimele 12 luni, ITM a depistat doar 12 cetățeni străini care desfășurau muncă ilegală. Domeniile în care lucrează cei mai mulți străini sunt HoReCa, construcții și panificație.

Conform poliției, 29 de străini au fost depistați în situații ilegale și au fost aplicate amenzii în valoare de peste 100.000 de lei.

Clujul are aproape 25.000 de străini rezidenți dintre care mai mult de jumătate (15.533) din state terțe (Sri Lanka, Nepal, Moldova, Vietnam, India). Aproape 10.000 sunt din Franța, Germania, Italia și Spania. Motivele rezidenței sunt munca și studiile.

„Polițiștii de la Imigrări au efectuat peste 100 de controale”

„Există și cazuri de „nomazi digitali”, adică cei care preferă să se mute dintr-o țară în alta și care profită de prețurile mai mici de la noi comparativ cu alte țări dar și de viteza internetului. Însă și aceștia sunt obligați să se înregistreze la Serviciul pentru Imigrări, în caz contrar riscând o interdicție de intrare în România de până la 5 ani”, mai spune comisarul-șef.

Ca urmare a aprobării dreptului de ședere,au fost emise 3.024 de permise de ședere, 511 certificate de înregistrare și 35 de cărți de rezidență permanente pentru cetățenii UE/SEE/CH.

Polițiștii de la Imigrări au efectuat peste 100 de controale în urma cărora au fost depistați în situații ilegale 23 de străini. În primul semestru din 2024 au fostemise 6 decizii de returnare sub escortă ca urmare a finalizării procesului de azil.

„Din fericire, niciun cetățean străin nu a fost implicat în săvârșirea de infracțiuni grave”, mai spune comisarul-șef Marian-Daniel Iacob-Calcinosky.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax