Connect with us

ACTUALITATE

Desene fără CORTINĂ la expoziția de ARTĂ a unei studente la Cluj: „Am vrut să văd cât de urât pot desena până iese ceva frumos”

Publicat


279849770 5220465404679061 953486791649383848 n

Anca Cioroboiu, cunoscută și ca „Anke”, este o tânără de 20 de ani venită din Târgu Jiu la Cluj-Napoca pentru facultate. În prezent, este în anul doi în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), la specializarea Media Digitală, iar datorită unei teme, a ajuns să aibă o expoziție de artă. Întâmplarea face că este, totodată, o temă și pentru 2 masterande de la Publicitate și Relații Publice, care au povestit care a fost experiența lor ca organizatoare ale evenimentului. Acesta va avea loc marți, 10 mai, de la 18:30 la 20:00, la Zorki Photo Cafe, pe strada Ion Rațiu, numărul 10, iar pentru participare e necesară completarea formularului de înscriere.

„Inițiativa a luat naștere la materia predată de Paul Boca, <<teoria noilor media>>. Am primit ca temă să creăm o pagină de social media care să strângă un anumit număr de urmăritori într-o perioadă de timp, cu conținut bun și o idee în spate”, spune Anke pentru Cluj24.

Ea a ales să facă ilustrații pe care să le posteze pe contul de Instagram numit @portofoliuuman.

„Aveam în casă o tabletă grafică pe care am folosit-o doar ca să mă joc Skribbl și mi s-a părut o idee bună să o folosesc și la ceva productiv, așa că mi-am ieșit un pic din zona de confort pentru că eu nu mai făcusem asta înainte și nici nu desenez de fel.

Nu sunt mare ilustratoare, a fost un proiect spontan, am intrat în Photoshop, m-am jucat puțin pe tableta grafică și a ieșit un autoportret. De acolo a pornit ideea proiectului”, povestește ea.

No description available.

 

Desene haotice: „A fost un exercițiu să văd cam cât de urât pot desena până iese ceva frumos”

A început cu autoportretul, apoi și-a desenat prietenii care i-au distribuit mai departe munca și astfel, câțiva necunoscuți s-au deschis în fața ei pentru a fi desenați, ceea ce a bucurat-o.

Nu desena înainte, în copilărie credea că desenează urât și cumva, încă e de aceeași părere.

„Desenez haotic, cu multe linii, overlay-uri și așa mai departe. A fost un exercițiu să văd cam cât de urât pot desena până iese ceva frumos”, adaugă ea.

Un desen nu a durat niciodată mai mult de o zi.

„Mereu când lucram la un portret mă puneam pur și simplu la calculator, stăteam 3-4 ore nemișcată și la final era neapărat gata, era un flow creativ constant”, descrie tânăra.

Creațiile sale „nu sunt artă”, ci fac parte dintr-o… grădină zoologică

Cu toate acestea, e modestă când vine vorba de rezultate.

„În primul rând, pentru mine, <<arta>> e un cuvânt foarte greu. Și <<artist>> e un cuvânt foarte greu. Eu nu mă consider artist. Ceea ce fac eu nu consider a fi artă.

Pe Instagram, am pus profilul respectiv la categoria <<zoo>>. Grădina zoologică mi s-a părut foarte cool și nu în mod peiorativ.

Mi s-a părut o idee bună să expun oamenii respectivi ca ceea ce voiau să arate despre ei, fără cortină, dar cu unele informații integrate în detalii subtile”, explică studenta.

No description available.

Versuri proprii drept recunoștință: „Mersi că ai avut încredere în mine”

Textele de pe desene sunt ceea ce au vrut subiecții să arate sau să spună, iar în descrierile aferente postărilor de pe Instagram sunt citate ale acestora, urmate de poezii scrise de Anke, de tip haiku.

„Am fost un fel de executant, eu doar făceam portretul în baza a ceea ce îmi spunea omul respectiv, a ceea ce voia el să-mi spună. Citatul de pe poză e uneori ales, alteori dedus de mine din discuția noastră.

Idem cu cel din descriere, mai puțin poezioarele personalizate făcute de mine, pentru ei, despre ei, ca un fel de <<Hei, mersi că ai avut incredere în mine>>”, completează ea.

Poezii a scris toată viața, fără să știe că sunt poezii. A durat ceva timp până să își dea seama că lirica eminesciană nu este un etalon în acest sens. De altfel, a scris și teatru și proză, din simpla dorință de a descoperi câte puțin din fiecare sferă.

Unul dintre textele sale – intitulat „Mereu am atras oamenii care ştiu să scuipe” – se poate lectura cu un click aici.

„Scriu ce-mi vine, nu aș încadra ceea ce scriu în versuri, poezie sau gânduri”, indică ea.

Vulnerabilitatea în desen: „Am încurajat oamenii să dea afară tot ce vor”

Motto-ul ei pentru proiect a fost „portrete imperfecte și citate demoralizante”.

Știind că e un proces și un stil haotic, „imperfect” i s-a părut un cuvânt potrivit. Citatele demoralizante au venit din ceea ce voiau oamenii să transmită.

Ea i-a încurajat să exprime orice detalii voiau, iar lumea a fost axată mai mult pe zone sensibile, dezamăgiri și alte asemenea.

„Mereu am încurajat oamenii să dea afară tot ce vor să dea afară și de acolo ne-am gândit la cum să arate toata treaba”, spune Anke.

No description available.

Despre inspirație: „E doar ce îmi vine să fac pe loc”

Nu a fost nevoie de inspirație pentru desene. Ideea paginii de Instagram, în schimb, a venit de la un alt cont de Instagram, @omuletiinalbsinegru.

„Fac niște chestii foarte interesante. Oamenii de acolo mi-au dat și follow și mi-au zis prin mesaj că le place inițiativa, iar asta a fost foarte încurajator.

Au reprezentat o inspirație în ideea în care și ei fac ceva similar, dar la nivel de stil nu am un model. E doar ce îmi vine să fac pe loc”, spune studenta.

No description available.

2 teme, 1 eveniment

Este susținută, de asemenea, de două colege de la FSPAC, datorită cărora expoziția a devenit posibilă, întrucât e o colaborare axată pe proiectul Ancăi, dar evenimentul propriu-zis e o temă de facultate a altor două studente: Ștefania Betiuc și Karin Markus.

„În cadrul masterului pe care îl studiem, avem ca proiect să organizăm un eveniment de la zero. Am avut opțiunea să lucrăm în echipe, astfel eu și Karin am început să lucrăm la un proiect a cărui temă încă nu ne era extrem de clară în minte.

Pe parcurs, ne-am dat seama că temele care ne pasionează sunt similare. Astfel, după un apel și ore lungi de brainstorming, aveam elementele care stăteau la baza evenimentului pe care îl doream însă nu aveam o viziune foarte clară despre ce avea să însemne, pentru noi, „Portofoliu Uman”.

De la un simplu proiect de master, treptat, a devenit un proiect personal, implicarea noastră fiind pe măsură”, spun tinerele pentru Cluj24.

No description available.

Ștefania Betiuc

Trio-ul iubitoarelor de artă: „Puntea de legătură dintre aspirații este Anca”

Povestea lor cu Anca își are rădăcinile încă din perioada facultății, când s-au cunoscut prin intermediul StudPAC, o organizație de voluntariat cu și pentru studenți, din cadrul FSPAC.

„Dorința noastră a fost atât crearea unui eveniment de networking, cât și de a pune în evidență munca unui artist la început de drum, iar desenele Ancăi s-au potrivit perfect pe conceptul pe care noi deja îl creaserăm.

De aici, colaborarea cu Anca a fost pe flow și i-a surâs ideea proiectului nostru. După o discuție în care i-am prezentat viziunea noastră despre eveniment, Anca a devenit un pion esențial în proiectul ce avea să fie implementat.

Talentul și maniera în care inovează conceptul de portret fac parte din drive-ul nostru de a materializa evenimentul. Karin și cu mine suntem iubitoare de artă, iar puntea de legătură dintre aspirațiile amândurora este Anca.

Suntem sigure că această colaborare va avea continuitate și în viitor ne vom intersecta, din nou, cu ea, și în alte proiecte artistice, de creare de evenimente sau Publicitate”, precizează organizatoarele.

No description available.

Karin Markus

Un spațiu cu energie aparte

Punctul de plecare a dus către Zorki Photo Cafe – aflat în inima orașului – din dorința de a găsi un spațiu confortabil, care să alimenteze dorința oamenilor de a se deschide și conecta atât cu ei înșiși, cât și cu ceilalți.

„Spațiul radiază o energie aparte, boemă, muzica este întotdeauna pe placul celor care își petrec timpul aici, iar oamenii care trec pragul rezonează cu viziunea noastră despre ce ar trebui să însemne un eveniment de artă, de calitate.

Desigur, un alt aspect important în alegerea locației a fost posibilitatea de a expune lucrările Ancăi într-o manieră care să permită vizualizarea cu ușurință a desenelor.

Totodată, conexiunea cu staff-ul Zorki a fost peste așteptări, aceștia fiind deschiși propunerii noastre, chiar entuziasmați și dornici să ne pună la dispoziție elementele de logistică necesare pentru acest eveniment”, adaugă ele.

Creații în premieră: „N-am avut niciodată o experiență atât de mult axată pe mine”

La expoziție, Anca va aduce printuri ale desenelor digitale de pe pagină, dar nu vor lipsi nici creațiile în premieră, astfel că publicul va putea admira portrete încă nevăzute.

Nu știe la ce să se aștepte. Are încredere în munca masterandelor cu care colaborează, motiv pentru care e sigură că va fi un eveniment reușit, dar are și rețineri.

„Cumva mi-e frică. Mereu mi-a fost frică să ies în față și să fiu pusă moț în tot felul situații.

N-am avut niciodată o experiență de genul ăsta atât de mult axată pe mine. E o presiune, dar sunt convinsă că o să fie un vibe fain și că o să trecem peste griji”, precizează tânăra.

Nu percepe oamenii care vor veni la expoziție ca fiind admiratori.

„E un cuvânt foarte puternic. I-aș numi mai degrabă <<curioși>>, oameni care vin să bea o cafea acolo sau să mă vadă”, evidențiază fata.

No description available.

Artist pentru „curioși”, dar nu și în propria concepție: „Anca este un om al oamenilor”

Ștefania și Karin sunt foarte încântate de colaborarea cu Anca, iar discuția de acum câteva zile li se pare sugestivă pentru modestia sa în ceea ce privește portretele.

„Pentru a materializa un proiect de genul ăsta ai nevoie ca echipa sa fie unită, iar ea a reușit să facă asta fără prea multe cuvinte, prin simpla ei prezență.

O rugasem să îmi trimită o descriere a artistei Anca, pentru a o posta pe pagina evenimentului. Răspunsul pe care l-am primit m-a frapat și totodată m-a facut să o îndrăgesc și mai mult.

Mi-a spus detașat că nu se poate percepe în aceeași propoziție cu termenul <<artă>>. Astfel, am înțeles. Anca este un om al oamenilor, a cărei manifestare artistică depășește cu mult limitările cuvântului”, relatează Ștefania.

Curioșii se pot convinge singuri, dar deoarece locurile sunt limitate, e necesară înscrierea prin formular (click aici).

No description available.

Artă sau neartă, aceasta-i întrebarea

Deși nu se percepe ca fiind un artist, se declară o iubitoare a artei.

„De mică am încercat să merg cât mai des la teatru, să citesc cât pot și strict ce mă interesează, să știu să diferențiez anumite tipuri de pictură și așa mai departe. Dar nu a fost neapărat ceva la care să mă pricep, ci lucruri care mă făceau curioasă”, relatează fata.

Are multe interese, de aceea a ales Media Digitală ca specializare la facultate.

„Mi s-a părut ceva nou în România. Există doar în câteva orașe din țară și mi-a plăcut foarte mult ideea de digital, de la editat clipuri, la fotografie.

Clujul l-am ales că mi-a plăcut mult orașul și, având specializarea asta, a fost un bonus, fiindcă e foarte bine structurată”, mărturisește Anke.

E pasionată de teatru, muzică, desen și își dorește să continue cu hobby-urile, în paralel. Profesional, nu are o meserie la care visează în mod special.

„E un mare semn de întrebare. Am anumite zone în care mi-ar plăcea să lucrez, precum audio-vizualul, sau în ceva ce ține de realizare de conținut, dar nu e o linie clară, sunt mai multe variante”, spune ea.

Până atunci, se va bucura de experiența nouă pe care i-o aduce expoziția de artă, unde îi așteaptă pe curioși la o cafea.

„A prins mult mai bine decât mă așteptam și mi-a dovedit, cumva, că stilul meu de a desena are și el locul lui, pe undeva”, conchide Anke.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

No description available.

 

 

 

 

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Noua creșă de pe strada Meziad și-a deschis porțile pentru copiii clujenilor

Publicat

De

cresa meziad1

Noua creșă ”Ursulețul” de pe strada Meziad și-a deschis de sâmbătă porțile pentru copiii clujenilor.

Unitatea are o capacitate de 90 de locuri.

În prezent, în municipiul Cluj-Napoca există 1.487 de locuri în creșe.

Alte 257 de locuri sunt în pregătire:

 • Creșa Negoiu – 90 locuri;
 • Creșa Parcul Feroviarilor – 28 locuri;
 • Creșa Borhanci (parte a HUB-ului educațional) – 99 locuri;
 • Creșa în Dâmbul Rotund – 40 locuri.

cresa meziad

Citește și:

Începe alocarea locurilor din noua CREȘĂ de pe strada Meziad. CALENDARUL repartizării. Ce alte PROIECTE sunt în pregătire

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident mortal la Cluj. O tânără de 21 de ani a decedat, iar o fată de 10 ani a fost transportată la spital

Publicat

De

img 20220702 wa0001

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în această dimineață la un grav accident rutier petrecut la ieșire din localitatea Ciucea spre Cluj-Napoca.

Apelul de urgență a fost primit în jurul orei 7:10, iar pentru misiune au fost mobilizate o autospecială și un echipaj SMURD. În sprijin a venit și o ambulanță SAJ.

Ajunși la fața locului, pompierii au găsit două autoturisme avariate. Într-un autoturism se afla o tânără încarcerată și inconștientă, în stop cardio-respirator.

Folosind echipamentele din dotare, pompierii au descarcerat-o și au predat-o echipajelor medicale, care au început manevrele de resuscitare.

În ciuda eforturilor depuse de echipajul de pe ambulanță și de către pompieri, medicul a constatat decesul tinerei de 21 de ani.

De asemenea, alte trei persoane au fost transportate la spital în stare de conștiență și cu leziuni minore.

Mai exact, a fost vorba despre doi bărbați și o minoră de 10 ani.

Potrivit polițiștilor clujeni, un conducător de 24 de ani a pierdut controlul asupra mașinii și a pătruns pe contrasens.

Citește mai departe

EVENIMENT

SPORT și ARTĂ la Cluj. Ce să faci în IULIE. Principalele evenimente de luna aceasta

Publicat

woman g519a02a2a 640

Luna iulie aduce multă artă și mișcare în oraș. Clujenii și turiștii se pot bucura de vară în cadrul activităților fizice precum dansul și fotbalul, dar și la expoziții de artă sau concerte. Află mai jos care sunt principalele evenimente locale din luna aceasta, destinate atât adulților, cât și copiilor.

Salsa & Bachata – Curs pentru începători, 4 iulie, 18:00, Hotel Belvedere Cluj

Se dă startul unui curs de Salsa & Bachata pentru o grupă nouă de începători. Acesta începe în data de 4 iulie, în Sala Cristal a Hotelului Belvedere, intrarea făcându-se prin spatele hotelului, din parc.

Întâlnirile vor avea loc luni și miercuri, între orele 18:00-18:50.

Abonamentul lunar, reprezentând 8 ședințe (2 ore pe săptămână), costă 200 de lei.

Intră pe: https://sonrisadancecenter.ro pentru a completa formularul de înscriere şi pentru a achita cursul.

Cei interesați pot participa la o ședință și dacă dansul nu este potrivit așteptărilor, primesc banii înapoi.

Încălțămintea va trebui schimbată în sala de curs, prin urmare participanții sunt nevoiți să aducă pantofii de dans separat.

288183977 5063666043750532 4478150130304610294 n

Școală de vară pentru copii, 4 iulie 9:00 – 8 iulie 16:00, Strada Câmpului 93

Copiii cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani sunt așteptați la școala de vară Dance Unity, unde se vor bucura de un program cu activități interactive:

 • 20 de ședințe de dans a câte 60 de minute
 • 5 activități în limba engleză a câte 60 de minute
 • jocuri de comunicare și activități în echipă
 • gustare la ora 11:00
 • prânz la ora 13:00
 • activități la final de săptamană în urma cărora membrilor li se va acorda o diploma de participare

Programul se desfășoară săptămânal (luni-vineri) între orele 9:00-16:00.

Pentru mai multe detalii, accesați siteul danceunity.ro.

279002409 3862125384013122 2304230991822055073 n

Tabără de fotbal, 4 iulie 08:00 – 8 iulie 17:00, Călărie Szilaj Lovastanya

Vino cu prietenii la tabăra de fotbal (atât pentru fete, cât și pentru băieți), la Călăria Szilaj Lovastanya.

Activitățile sunt după cum urmează:

 • Două antrenamente de fotbal în fiecare zi cu antrenor specializat
 • Plimbări cu trăsura
 • Activități sportive și jocuri distractive
 • Tras cu arcul la țintă
 • Plimbări călare în manej
 • Scăldat în piscină

Tabăra este destinată copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, prețul find 600 de lei. Se acordă:

 • 10% reducere pentru 2 frați
 • 20% reducere pentru 3 frați
 • 25% reducere peste 4 frați

Înscrierile în tabără se fac doar cu plata avansului de 50%

Copiii vor veni de acasă zilnic cu pachețel cu mâncare.

Pe toată perioada taberei, copiii vor fi supravegheați de adulți.

Pentru informații și înscrieri, apelează: 0744 484 076 (persoana de contact: Tunyogi Béla).

286427737 5025279624249276 8048736861247916177 n

Quiz Night, 6 iulie, 20:00, L’Autre Café

Miercuri înseamnă Quiz Night la L’Autre Café.

Dacă vrei să-ți testezi cunoștințele și să câștigi premii cu prietenii, ești așteptat la o seară de quiz-uri.

 • Premiul 1: o sticlă de tărie
 • Premiul 2: un rând de bere
 • Premiul 3: un rând de shot-uri

Regulamentul este după cum urmează:

 • echipele trebuie să fie formate din maxim 4 jucători, iar pentru fiecare jucător în plus se va deduce câte un punct din punctajul final
 • telefoanele mobile sunt interzise, cei surprinși riscă descalificarea întregii echipe. Telefonul nu face parte din echipă.

Pentru rezervări sau înscrieri, apelează 0741 245 311.

290805349 1410852015994887 4380044969221286555 n

Terapie Belly Dance – 6 iulie, 19:00, Victor Babeș 33

Ada Caraba invită clujencele într-o nouă călătorie în universul magic al feminității și sănătății feminine printre ritmuri magice, voaluri colorare, mișcări și simboluri sacre în perioada iulie-august.

„În amintirea mult indrăgitului serial vom căuta să dansăm și noi <<Pe urmele Clonei>>

Vom savura și exersa pe piese din serialul Clona iar la final, la ora de coregrafie, vom lega informația într-o coregrafie specifică veselă, senzuală, jucăușă

Dacă înscrierile decurg bine și reușim să ne organizăm în timp util, programul va fi următorul:

Durata curs : 6 Iulie – 24 August 2022 (2 luni – 8 întâlniri)

MIERCUREA va fi seara noastră de răsfăț de la 19.00 la 21.00

19.00 – 20.00 Bazele Dansului Oriental

20.00 – 21.00 Coregrafie <<Pe urmele Clonei>>”, anunță aceasta.

Pentru a putea lucra în condiții de siguranță, numărul de participante este limitat la 16 – 18 persoane.

Pentru înscriere este necesară completarea unui formular, disponibil cu un click aici.

Beneficiile belly dance-ului

Dansul oriental (belly dance) este un vechi ritual de fertilitate îmbogățit ulterior cu diverse elemente artistice pentru un plus de eleganță și spectaculos.

Este o forma sacră de medicină alternativă practicată (ÎN MOD PRIVAT) de femei din cele mai vechi timpuri. Studiul si practica mișcărilor de bază te ajută să îți întărești și menții sănătatea și este șingurul stil de dans creat exclusiv pentru corpul feminin.

Citește și Cursuri TERAPEUTICE de belly dance la Cluj. Beneficii, concepții greșite și alte SECRETE dezvăluite de coregrafa Ada

289354808 3191777797727086 6406617195349635833 n

Expoziție de artă și știință, 7 iulie, 19:00-23:00, Casa Tranzit

𝐂𝐨𝐥𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐄𝐩𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐞𝐬 explorează modul în care arta poate remodela cunoașterea științifică, propunând abordări noi, neconvenționale, ale provocărilor cu care se confruntă planeta noastră astăzi.

Expoziția analizează consecințele profunde ale alăturării expresiilor artistice și cunoașterii științifice, explorând conflictele epistemologice care rezultă din intersecția dintre discipline, metodologii și mentalități. Expoziția este punctul culminant al celor treisprezece rezidențe bazate pe colaborarea dintre artă și știință organizate în cadrul 𝑆𝑡𝑢𝑑𝑖𝑜𝑡𝑜𝑝𝑖𝑎: 𝐴𝑟𝑡 𝑚𝑒𝑒𝑡𝑠 𝑆𝑐𝑖𝑒𝑛𝑐𝑒 𝑖𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝐴𝑛𝑡ℎ𝑟𝑜𝑝𝑜𝑐𝑒𝑛𝑒.

Nisipurile mișcătoare ale interesului artistic și științific față de Antropocen sunt reprezentate în expoziție prin grupajele tematice „Speculative Ecologies / Ecologii speculative”, „Earthly Sensorium / Sensorium pământesc” și „Hacking Technocracy / Piratarea tehnocrației”.

284570696 5442565662428636 2613014774159321192 n

Concert de chitară cu András Vargas, 7 iulie (20:00-22:00), Sancho Panza Mexican Bar & Bistro

Delectează-te cu un recital de chitară în două părți, marca András Vargas. Repertoriul cuprinde muzică clasică, flamenco și compoziții proprii.

Intrarea (suportul artistic) este 20 de lei.

Pentru a fi la curent cu activitatea artistului, urmărește-l pe:

290933230 3283154768622840 7876140940302076776 n

Târgul artizanilor, designerilor și artiștilor din Transilvania, 30 iulie 11:00 – 31 iulie 20:00, Urania Palace

Peste 30 de creatori așteaptă să li se descopere produsele, de la bijuterie și îmbrăcăminte până la decorațiuni interioare și jucării, toate create cu multă grijă și pasiune.

„Avem și o surpriză pentru voi: primii 150 de vizitatori ai târgului vor primi un voucher de reducere de 10% de folosit la expozanții din cadrul târgului”, anunță organizatorii evenimentului.

Intrarea este liberă, deci dacă vrei să susții artiștii locali, poți cumpăra direct de la ei în cadrul târgului.

287589025 754187972662702 7601283300526843496 n

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Rusia bombardează Insula Şerpilor. Bombe la 40 km de litoralul românesc. A fost insulă a României

Publicat

De

Селище Біле, острів Зміїний (2008)

Armata ucraineană a acuzat vineri seară forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, de unde forţele Moscovei s-au retras joi seară, relatează AFP.

‘În jurul orei 18.00, forţele armatei ruse au efectuat în două rânduri un atac aerian cu bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor’, a postat pe Telegram şefului statului major ucrainean, Valerii Zalujnii, acuzând Moscovă ‘că nu îşi respectă propriile declaraţii’.

Cu o zi în urmă, armata rusă a anunţat că s-a retras de pe acest teritoriu strategic ‘în semn de bună voinţă’, după ce ‘şi-a îndeplinit obiectivele fixate’.

‘Singurul lucru în care duşmanul e coerent este ‘precizia’ sa constantă de lovire’, a mai spus Zalujnii.

El şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video în care se vede un avion zburând deasupra Insulei Şerpilor şi lansând cel puţin două bombe care îşi lovesc ţintele, lăsând în urmă dâre albe pe cer, un semn distinctiv al bombelor cu fosfor.

Armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu şi împotriva ţintelor militare, în virtutea unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

Kievul a acuzat Moscova că le-a utilizat în mai multe rânduri de la sfârşitul lui februarie, inclusiv împotriva populaţiei civile, ceea ce armata rusă a respins categoric.

Joi, armata ucraineană şi-a exprimat satisfacţia pentru că i-a forţat pe ruşi, ‘incapabili să reziste’ tirurilor de artilerie, să abandoneze Insula Şerpilor, aflată în nord-vestul Mării Negre. AGERPRES

Tratatul de Pace de la Paris dintre România și Puterile Aliate și Asociate a lăsat României Insula Șerpilor, însă aceasta a fost transferată ilegal de URSS după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și anexată în cursul anului 1948. În prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina. Are o suprafață de doar 17 hectare.

foto: Wikipedia

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate