ACTUALITATE
Desene fără CORTINĂ la expoziția de ARTĂ a unei studente la Cluj: „Am vrut să văd cât de urât pot desena până iese ceva frumos”
Anca Cioroboiu, cunoscută și ca „Anke”, este o tânără de 20 de ani venită din Târgu Jiu la Cluj-Napoca pentru facultate. În prezent, este în anul doi în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), la specializarea Media Digitală, iar datorită unei teme, a ajuns să aibă o expoziție de artă. Întâmplarea face că este, totodată, o temă și pentru 2 masterande de la Publicitate și Relații Publice, care au povestit care a fost experiența lor ca organizatoare ale evenimentului. Acesta va avea loc marți, 10 mai, de la 18:30 la 20:00, la Zorki Photo Cafe, pe strada Ion Rațiu, numărul 10, iar pentru participare e necesară completarea formularului de înscriere.
„Inițiativa a luat naștere la materia predată de Paul Boca, <<teoria noilor media>>. Am primit ca temă să creăm o pagină de social media care să strângă un anumit număr de urmăritori într-o perioadă de timp, cu conținut bun și o idee în spate”, spune Anke pentru Cluj24.
Ea a ales să facă ilustrații pe care să le posteze pe contul de Instagram numit @portofoliuuman.
„Aveam în casă o tabletă grafică pe care am folosit-o doar ca să mă joc Skribbl și mi s-a părut o idee bună să o folosesc și la ceva productiv, așa că mi-am ieșit un pic din zona de confort pentru că eu nu mai făcusem asta înainte și nici nu desenez de fel.
Nu sunt mare ilustratoare, a fost un proiect spontan, am intrat în Photoshop, m-am jucat puțin pe tableta grafică și a ieșit un autoportret. De acolo a pornit ideea proiectului”, povestește ea.
Desene haotice: „A fost un exercițiu să văd cam cât de urât pot desena până iese ceva frumos”
A început cu autoportretul, apoi și-a desenat prietenii care i-au distribuit mai departe munca și astfel, câțiva necunoscuți s-au deschis în fața ei pentru a fi desenați, ceea ce a bucurat-o.
Nu desena înainte, în copilărie credea că desenează urât și cumva, încă e de aceeași părere.
„Desenez haotic, cu multe linii, overlay-uri și așa mai departe. A fost un exercițiu să văd cam cât de urât pot desena până iese ceva frumos”, adaugă ea.
Un desen nu a durat niciodată mai mult de o zi.
„Mereu când lucram la un portret mă puneam pur și simplu la calculator, stăteam 3-4 ore nemișcată și la final era neapărat gata, era un flow creativ constant”, descrie tânăra.
Creațiile sale „nu sunt artă”, ci fac parte dintr-o… grădină zoologică
Cu toate acestea, e modestă când vine vorba de rezultate.
„În primul rând, pentru mine, <<arta>> e un cuvânt foarte greu. Și <<artist>> e un cuvânt foarte greu. Eu nu mă consider artist. Ceea ce fac eu nu consider a fi artă.
Pe Instagram, am pus profilul respectiv la categoria <<zoo>>. Grădina zoologică mi s-a părut foarte cool și nu în mod peiorativ.
Mi s-a părut o idee bună să expun oamenii respectivi ca ceea ce voiau să arate despre ei, fără cortină, dar cu unele informații integrate în detalii subtile”, explică studenta.
Versuri proprii drept recunoștință: „Mersi că ai avut încredere în mine”
Textele de pe desene sunt ceea ce au vrut subiecții să arate sau să spună, iar în descrierile aferente postărilor de pe Instagram sunt citate ale acestora, urmate de poezii scrise de Anke, de tip haiku.
„Am fost un fel de executant, eu doar făceam portretul în baza a ceea ce îmi spunea omul respectiv, a ceea ce voia el să-mi spună. Citatul de pe poză e uneori ales, alteori dedus de mine din discuția noastră.
Idem cu cel din descriere, mai puțin poezioarele personalizate făcute de mine, pentru ei, despre ei, ca un fel de <<Hei, mersi că ai avut incredere în mine>>”, completează ea.
Poezii a scris toată viața, fără să știe că sunt poezii. A durat ceva timp până să își dea seama că lirica eminesciană nu este un etalon în acest sens. De altfel, a scris și teatru și proză, din simpla dorință de a descoperi câte puțin din fiecare sferă.
Unul dintre textele sale – intitulat „Mereu am atras oamenii care ştiu să scuipe” – se poate lectura cu un click aici.
„Scriu ce-mi vine, nu aș încadra ceea ce scriu în versuri, poezie sau gânduri”, indică ea.
Vulnerabilitatea în desen: „Am încurajat oamenii să dea afară tot ce vor”
Motto-ul ei pentru proiect a fost „portrete imperfecte și citate demoralizante”.
Știind că e un proces și un stil haotic, „imperfect” i s-a părut un cuvânt potrivit. Citatele demoralizante au venit din ceea ce voiau oamenii să transmită.
Ea i-a încurajat să exprime orice detalii voiau, iar lumea a fost axată mai mult pe zone sensibile, dezamăgiri și alte asemenea.
„Mereu am încurajat oamenii să dea afară tot ce vor să dea afară și de acolo ne-am gândit la cum să arate toata treaba”, spune Anke.
Despre inspirație: „E doar ce îmi vine să fac pe loc”
Nu a fost nevoie de inspirație pentru desene. Ideea paginii de Instagram, în schimb, a venit de la un alt cont de Instagram, @omuletiinalbsinegru.
„Fac niște chestii foarte interesante. Oamenii de acolo mi-au dat și follow și mi-au zis prin mesaj că le place inițiativa, iar asta a fost foarte încurajator.
Au reprezentat o inspirație în ideea în care și ei fac ceva similar, dar la nivel de stil nu am un model. E doar ce îmi vine să fac pe loc”, spune studenta.
2 teme, 1 eveniment
Este susținută, de asemenea, de două colege de la FSPAC, datorită cărora expoziția a devenit posibilă, întrucât e o colaborare axată pe proiectul Ancăi, dar evenimentul propriu-zis e o temă de facultate a altor două studente: Ștefania Betiuc și Karin Markus.
„În cadrul masterului pe care îl studiem, avem ca proiect să organizăm un eveniment de la zero. Am avut opțiunea să lucrăm în echipe, astfel eu și Karin am început să lucrăm la un proiect a cărui temă încă nu ne era extrem de clară în minte.
Pe parcurs, ne-am dat seama că temele care ne pasionează sunt similare. Astfel, după un apel și ore lungi de brainstorming, aveam elementele care stăteau la baza evenimentului pe care îl doream însă nu aveam o viziune foarte clară despre ce avea să însemne, pentru noi, „Portofoliu Uman”.
De la un simplu proiect de master, treptat, a devenit un proiect personal, implicarea noastră fiind pe măsură”, spun tinerele pentru Cluj24.
Trio-ul iubitoarelor de artă: „Puntea de legătură dintre aspirații este Anca”
Povestea lor cu Anca își are rădăcinile încă din perioada facultății, când s-au cunoscut prin intermediul StudPAC, o organizație de voluntariat cu și pentru studenți, din cadrul FSPAC.
„Dorința noastră a fost atât crearea unui eveniment de networking, cât și de a pune în evidență munca unui artist la început de drum, iar desenele Ancăi s-au potrivit perfect pe conceptul pe care noi deja îl creaserăm.
De aici, colaborarea cu Anca a fost pe flow și i-a surâs ideea proiectului nostru. După o discuție în care i-am prezentat viziunea noastră despre eveniment, Anca a devenit un pion esențial în proiectul ce avea să fie implementat.
Talentul și maniera în care inovează conceptul de portret fac parte din drive-ul nostru de a materializa evenimentul. Karin și cu mine suntem iubitoare de artă, iar puntea de legătură dintre aspirațiile amândurora este Anca.
Suntem sigure că această colaborare va avea continuitate și în viitor ne vom intersecta, din nou, cu ea, și în alte proiecte artistice, de creare de evenimente sau Publicitate”, precizează organizatoarele.
Un spațiu cu energie aparte
Punctul de plecare a dus către Zorki Photo Cafe – aflat în inima orașului – din dorința de a găsi un spațiu confortabil, care să alimenteze dorința oamenilor de a se deschide și conecta atât cu ei înșiși, cât și cu ceilalți.
„Spațiul radiază o energie aparte, boemă, muzica este întotdeauna pe placul celor care își petrec timpul aici, iar oamenii care trec pragul rezonează cu viziunea noastră despre ce ar trebui să însemne un eveniment de artă, de calitate.
Desigur, un alt aspect important în alegerea locației a fost posibilitatea de a expune lucrările Ancăi într-o manieră care să permită vizualizarea cu ușurință a desenelor.
Totodată, conexiunea cu staff-ul Zorki a fost peste așteptări, aceștia fiind deschiși propunerii noastre, chiar entuziasmați și dornici să ne pună la dispoziție elementele de logistică necesare pentru acest eveniment”, adaugă ele.
Creații în premieră: „N-am avut niciodată o experiență atât de mult axată pe mine”
La expoziție, Anca va aduce printuri ale desenelor digitale de pe pagină, dar nu vor lipsi nici creațiile în premieră, astfel că publicul va putea admira portrete încă nevăzute.
Nu știe la ce să se aștepte. Are încredere în munca masterandelor cu care colaborează, motiv pentru care e sigură că va fi un eveniment reușit, dar are și rețineri.
„Cumva mi-e frică. Mereu mi-a fost frică să ies în față și să fiu pusă moț în tot felul situații.
N-am avut niciodată o experiență de genul ăsta atât de mult axată pe mine. E o presiune, dar sunt convinsă că o să fie un vibe fain și că o să trecem peste griji”, precizează tânăra.
Nu percepe oamenii care vor veni la expoziție ca fiind admiratori.
„E un cuvânt foarte puternic. I-aș numi mai degrabă <<curioși>>, oameni care vin să bea o cafea acolo sau să mă vadă”, evidențiază fata.
Artist pentru „curioși”, dar nu și în propria concepție: „Anca este un om al oamenilor”
Ștefania și Karin sunt foarte încântate de colaborarea cu Anca, iar discuția de acum câteva zile li se pare sugestivă pentru modestia sa în ceea ce privește portretele.
„Pentru a materializa un proiect de genul ăsta ai nevoie ca echipa sa fie unită, iar ea a reușit să facă asta fără prea multe cuvinte, prin simpla ei prezență.
O rugasem să îmi trimită o descriere a artistei Anca, pentru a o posta pe pagina evenimentului. Răspunsul pe care l-am primit m-a frapat și totodată m-a facut să o îndrăgesc și mai mult.
Mi-a spus detașat că nu se poate percepe în aceeași propoziție cu termenul <<artă>>. Astfel, am înțeles. Anca este un om al oamenilor, a cărei manifestare artistică depășește cu mult limitările cuvântului”, relatează Ștefania.
Curioșii se pot convinge singuri, dar deoarece locurile sunt limitate, e necesară înscrierea prin formular (click aici).
Artă sau neartă, aceasta-i întrebarea
Deși nu se percepe ca fiind un artist, se declară o iubitoare a artei.
„De mică am încercat să merg cât mai des la teatru, să citesc cât pot și strict ce mă interesează, să știu să diferențiez anumite tipuri de pictură și așa mai departe. Dar nu a fost neapărat ceva la care să mă pricep, ci lucruri care mă făceau curioasă”, relatează fata.
Are multe interese, de aceea a ales Media Digitală ca specializare la facultate.
„Mi s-a părut ceva nou în România. Există doar în câteva orașe din țară și mi-a plăcut foarte mult ideea de digital, de la editat clipuri, la fotografie.
Clujul l-am ales că mi-a plăcut mult orașul și, având specializarea asta, a fost un bonus, fiindcă e foarte bine structurată”, mărturisește Anke.
E pasionată de teatru, muzică, desen și își dorește să continue cu hobby-urile, în paralel. Profesional, nu are o meserie la care visează în mod special.
„E un mare semn de întrebare. Am anumite zone în care mi-ar plăcea să lucrez, precum audio-vizualul, sau în ceva ce ține de realizare de conținut, dar nu e o linie clară, sunt mai multe variante”, spune ea.
Până atunci, se va bucura de experiența nouă pe care i-o aduce expoziția de artă, unde îi așteaptă pe curioși la o cafea.
„A prins mult mai bine decât mă așteptam și mi-a dovedit, cumva, că stilul meu de a desena are și el locul lui, pe undeva”, conchide Anke.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
POLITICA
George Simion: „România trebuie să fie o țară măreață, o țară care să aparțină lumii libere în Uniunea Europeană și în NATO”
Președintele AUR, George Simion, împreună cu mai mulți membri ai partidului au participat duminică, 8 decembrie, în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale, la o acțiune de comemorare pentru democrația din România.
Acțiuni similare au fost organizate de AUR în toată țara. Aceste acțiuni pașnice au fost organizat față de măsurile dictatoriale dispuse de regimul Iohannis.
„Am venit să ținem un moment de reculegere. Am văzut unele știri că am vrea să votăm. N-am venit să votăm și suntem conștienți în ce punct ne-a adus Curtea Constituțională și felul în care n-au funcționat instituțiile statului român. (…) Suntem astăzi aici pentru a pune această lumânare pentru democrația din România, pentru a spune că poporul român este suveran și pentru a ne opune unei dictaturi”, a spus liderul AUR.
România trebuie să aparțină UE și NATO
Acesta a subliniat că „România trebuie să fie o țară democratică, o țară măreață, o țară care să aparțină lumii libere în Uniunea Europeană și în NATO, cu încredere în potențialul pe care îl are”.
„Am făcut nenumărate apeluri în aceste două zile ca românii să fie calmi, să nu cadă pradă provocărilor și mă bucur că lucrul acesta se întâmplă, mă bucur că reușim să facem acest moment de comemorare pentru cei care distrug democrația. Este 8 decembrie, este ziua Constituției, este o zi cu însemnătate pentru români, este o zi în care românii ar fi trebuit să meargă să voteze liber, pentru aceasta a curs sânge acum 35 de ani. Nu se întâmplă. Sper din suflet ca să nu ajungem într-un stat autoritar”, a declarat George Simion.
Simion îi cere lui Iohannis să plece
Președintele AUR i-a cerut președintelui Klaus Iohannis „să facă un pas în spate, să se retragă și să respecte Constituția, nu să o batjocorească, nu să se cramponeze de funcții, să meargă liniștit în vacanță”.
„Klaus Iohannis trebuie să plece acasă. Ar trebui să lăsăm românii să se pronunțe. Eu pentru asta pledez și cred că învrăjbirea la care am fost supuși în ultimele două săptămâni n-ar trebui să existe. Mai aveam puțin să ne dăm în cap și autorii să fie aceiași ca la Mineriade. Pledez pentru dialog, pledez pentru echilibru și pledez și ca domnul Gâdea să nu mai poată să își bată joc, așa cum vrea el, de fapte concrete și de poporul român. Pentru că, ceea ce a făcut domnul Gâdea repetat, cu mine ca și candidat și după după aceea cu domnul Călin Georgescu ca și candidat nu este admisibil”, a punctat liderul AUR.
„Nu înțeleg de ce poporul român nu a fost lăsat să decidă”
George Simion a precizat că „singurul care poate decide este poporul român”.
„Nu înțeleg de ce poporul român nu a fost lăsat să decidă. Vom avea răbdare, în cadru constituțional, în cadru democratic existent, ca poporul român să-și spună părerea, să-și exprime voința”, a subliniat acesta.
EVENIMENT
Vocea Necuvântătoarelor. Tombolă cu premii pentru salvarea animalelor fără stăpân, organizată de UBB
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca organizează cea de-a III-a ediție a proiectului caritabil „Vocea Necuvântătoarelor”. Campania își propune să strângă fonduri pentru animalele fără stăpân din adăposturile din România.
Situația animalelor fără stăpân din adăposturile din România este, în cele mai multe cazuri, tragică: condiții improprii, lipsa hranei, lipsa medicamentației și a controalelor veterinare, violență și cruzime împotriva animalelor.
Universitatea Babeș-Bolyai și-a propus să facă auzită „Vocea necuvântătoarelor”. Astfel, după două acțiuni desfășurate în beneficiul cățeilor din Adăpostul Arca lui Noe și al asociației de protecția animalelor Nuca din Cluj-Napoca, universitatea va organiza o campanie de strângere de fonduri cu premii, organizată între 1 decembrie 2024 și 1 ianuarie 2025.
Campanie caritabilă pentru animalele fără stăpân, organizată de UBB
Suma strânsă va fi redirecționată către adăposturile de animale fără stăpân din România în vederea achiziției de hrană, obiecte și medicamente necesare, precum și în vederea achitării serviciilor esențiale pentru acele adăposturi.
Fiecare donație de 25 de lei oferă participanților șansa de a câștiga premii valoroase puse la dispoziție de partenerii proiectului. Tombola va avea loc pe 9 ianuarie 2025, iar printre premii se numără produse cosmetice, sesiuni de îngrijire personală, ședințe foto, cărți și obiecte decorative.
Cum puteți contribui?
Donațiile pot fi realizate în lei, euro sau dolari, în conturile Fundației Alma Mater Napocensis, cu mențiunea „Vocea necuvântătoarelor”:
IBAN RON: RO57BTRLRONCRT0PB6492401
IBAN EUR: RO74BTRLEURCRT0PB6492402
IBAN USD: RO16BTRLUSDCRT0PB6492401
După efectuarea donației, dovada trebuie trimisă la adresa de email anamaria.lupan@ubbcluj.ro, alături de numele și numărul de telefon al donatorului.
EVENIMENT
Ministerul Apărării Naționale avertizează asupra unor încercări de dezinformare pe TikTok: Toate aceste informații sunt false!
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a avertizat duminică asupra unor acțiuni de dezinformare care circulă în mediul online, în special pe platforma TikTok. Acestea vizează în mod fals granițele României și infrastructura portuară, prezentând scenarii fără nicio bază reală.
MApN a identificat două postări recente care promovează informații false: închiderea granițelor României și concentrarea de tehnică militară în Portul Constanța. Acestea sunt promovate ca presupuse dovezi ale unor „pregătiri de război”, însă locația reală a filmărilor este complet diferită de portul menționat.
„Ministerul Apărării Naționale semnalează noi acțiuni de dezinformare în mediul online, în special în platforma TikTok. De această dată sunt vizate frontierele României și infrastructura portuară.
Prima dintre cele două postări identificate acreditează în mod fals ideea că granițele României vor fi închise și securizate cu efective militare, iar a doua prezintă, de asemenea fără nicio legătură cu realitatea, tehnică militară, care nu se află în dotarea Armatei României, ca fiind concentrată în Portul Constanța – locația filmării neavând nicio legătură cu acest port, aceasta fiind o „dovadă”, pretind autorii dezinformării, a unor pregătiri de război. Toate aceste informații sunt false!”, a transmis MApN.
MApN denunță o campanie de manipulare
Ministerul subliniază că astfel de manipulări reprezintă exemple clare de campanii de dezinformare, orchestrate de actori statali care urmăresc destabilizarea suveranității României și subminarea NATO. Scopul acestor acțiuni este de a crea panică și de a genera o stare de incertitudine în rândul opiniei publice.
„Reiterăm faptul că aceste forme grosolane de manipulare și mistificare a adevărului se încadrează în mod evident în tiparul campaniilor de dezinformare susținute, în ultima vreme, de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, având rolul de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panica în rândul opiniei publice.
Structurile de comunicare ale Ministerului Apărării Naționale vor continua să semnaleze cazurile de dezinformare a opiniei publice, pe măsură ce aceste situații vor fi identificate”, a mai transmis MApN.
Imagini de la 1 Decembrie, prezentate eronat ca fiind de ieri
Anterior, noaptea trecută, MApN a semnalat o nouă serie de dezinformări recente apărute pe platformele sociale, în special pe TikTok, unde imagini și informații false sunt utilizate pentru a induce panică în rândul publicului.
MApN atrăgea atenția că înregistrări video cu deplasări de tehnică militară, realizate în zilele anterioare, sunt prezentate eronat ca fiind captate pe 7 decembrie. Un exemplu este o filmare din București, realizată în dimineața zilei de 1 decembrie, ce surprinde tancuri și mașini blindate ale Armatei României și ale unor armate aliate. Acestea se deplasau spre Piața Presei Libere, pentru a participa la Parada Militară Națională organizată de Ziua Națională a României.
De asemenea, alte imagini distribuite masiv pe TikTok provin din perioade anterioare și sunt prezentate în mod fals ca fiind recente.
ECONOMIE
Creștere a numărului de firme radiate în Cluj. Peste 3.300 de radieri în primele 10 luni ale anului
Județul Cluj se află pe locul doi la nivel național în ceea ce privește numărul de firme radiate în primele 10 luni ale anului 2024. Nu mai puțin de 3.342 de firme și-au închis activitatea.
3.342 de firme din județul Cluj și-au închis activitatea în primele 10 luni ale anului 2024, conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), marcând o creștere de 28,14% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Un număr de 67.116 firme au fost radiate la nivel naţional, în primele 10 luni din 2024, cu 25,47% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor, scrie Agerpres. În luna octombrie 2024, în județul Cluj au fost înregistrate 407 radieri de firme.
Cluj, în topul județelor cu cele mai multe radieri
Județul Cluj se află în topul celor mai afectate regiuni, după municipiul București, cu 10.405 de radieri. Un număr mare de radieri de firme au mai fost înregistrate în judeţele Timiş (2.747, +17,24%), Constanţa (2.563, +8,97%), Dâmboviţa (2.415, +69%), Iaşi (2.426, +23,02%), Bihor (2.237, +43,21%) şi Ilfov (2.230, +43,21%).
La polul opus, cele mai puţine radieri au fost consemnate în judeţele Călăraşi (450, în creştere cu 7,40% faţă de primele 10 luni ale anului trecut), Ialomiţa (463, +41,59%), Giurgiu (491, +18,03%), Teleorman (531, +10,17%) şi Covasna (538, +42,71%).
Creşterile cele mai semnificative ale numărului de radieri s-au înregistrat în judeţele Dâmboviţa (+69%), Harghita (+68,29%), Maramureş (+65,70%) şi Dolj (+63,34%). În niciun judeţ nu se înregistra o scădere a numărului de radieri, la finele lunii octombrie.
Peste 8.000 de firme, radiate în octombrie 2024
Pe domenii de activitate, numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 15.465 (+14,90%, raportat la perioada similară din 2023), agricultură, silvicultură şi pescuit (7.297, +83,76%), Transport ţi depozitare (6.125, +29,55%) şi activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (5.780, +23,11%).
În octombrie 2024, au fost înregistrate 8.061 radieri de firme, cele mai multe în Bucureşti (1.316) şi în judeţele Cluj (407), Timiş (357), Iaşi (337), Dolj (229) şi Constanţa (281).