Connect with us

EVENIMENT

De Ziua Internațională a Câinelui, devenim CONȘTIENȚI. Combaterea ABANDONULUI. Ce să (NU) facem

Publicat


evan clark dpn6k9e1vzy unsplash

Astăzi, 26 august, este Ziua Internațională a Câinelui. Este important ca, dincolo de a-l celebra pe cel mai bun prieten al omului, oamenii să conștientizeze nevoile animalelor, precum și problemele cu care acestea se confruntă, pentru a se responsabiliza și a combate fenomenul cel mai des întâlnit, abandonul.

Din păcate, se practică frecvent în România, de la necuvântătoare maidaneze la cele de rasă. Mai mult de atât, după sărbători, rata abandonului crește, ca urmare a neasumării responsabilităților, animalele fiind adesea percepute ca niște jucării drăguțe, nu niște ființe complexe cu nevoi asemenea oamenilor.

„Înainte, fiecare colț de bloc avea cel puțin un câine al străzii, erau animale care seara erau abandonate și dimineața fătau iarna, la -15 grade.

Încă e mult de lucrat, dar diferența față de ce era acum 10 ani e imensă”, precizat anterior Iuliana Zuber, din partea Asociației NUCA de protecție a animalelor, pentru Cluj24.

Citește și VIDEO FOTO. Căței MÂNGÂIAȚI în Parcul Central din Cluj. Copiii s-au bucurat nespus. Povestea cățelușei Sofi

tillmann hubner 0mrjgeo m8k unsplash

Eutanasierea NU dă rezultate: „Rata înmulțirii și supraviețuirii crește o dată cu rata omorârii”

Statul nu vede abandonul animalelor ca fiind o prioritate. Într-un studiu al Roxanei Pencea și al lui Tudor Brădățan, „Situația câinilor fără stăpân din România”, sunt punctate mai multe aspecte ce evidențiază dezinteresul autorităților în ceea ce privește soarta animalelor.

„Există bănuiala că multe din contractele încheiate de autoritățile locale sunt doar o modalitate de a transfera banii publici către entități private din anturajul decidenților locali.

În 2001 Guvernul Năstase a emis Ordonanței de Urgență 155 privind gestionarea câinilor fără stăpân, eutanasierea acestora fiind posibilă la 7 zile de la capturare, în situația în care nu erau revendicați sau adoptați”, se arată în studiu.

Astfel, conform OUG 155, câinii cu boli incurabile, precum și cei agresivi puteau fi eutanasiați imediat după capturare. Odată cu OUG 155, principala practică promovată de autorități a fost eutanasierea în masă a patrupedelor fără stăpân.

Managementul populației canine cuprinde următoarele metode de intervenție: capturare și eutanasiere sau ucidere, capturare și cazare în adăposturi, capturare și sterilizare urmată de eliberare. Fiecare din aceste metode a fost încercată într-un fel sau altul în diferite regiuni dovedindu-și gradul de eficiență.

Asociația Vier Pfoten estimează că de la cei 90 000 de câini existenți în București în anul 2001, populația a fost redusă până în 2011 la doar 40 000 de exemplare, prin decesul provocat a 144 399 de câini alături de aproximativ alți 50 000 ce au murit din cauze <<naturale>> (bătrânețe, boli, accidente).

Concluzia asociației este că <<rata înmulțirii și supraviețuirii crește o dată cu rata omorârii. Practic, prin metoda omorârii, nu se poate elimina mai mult de 50% din efectivul de câini dintr-o anumită arie, atâta timp cât numărul lor a depășit un prag critic>>”, mai spun autorii.

tobias tullius bicdxjoooje unsplash

Sterilizarea, adăposturile și sancționarea abandonului, printre soluții

Cu alte cuvinte, sute de mii de câini au fost omorâți, fără ca problema abandonului să se rezolve. Prin urmare, capturarea și eutanasierea animalelor fără stăpân nu este o soluție viabilă.

„Chiar dacă temporar populația canină este diminuată, dinamica reproducerii duce la o repopulare în timp record. În alte state UE sunt implementate programe naționale cuprinzătoare, care prevăd educarea proprietarilor de animale, identificarea și înregistrarea animalelor de companie, precum și prevenirea abandonului.

Sterilizarea obligatorie a tuturor câinilor este considerată de către reprezentanții societății civile ca fiind o soluție pentru controlul populației canine. Câinii fără stăpân trebuie capturați, sterilizați și returnați în locurile de proveniență, iar proprietarii de câini trebuie sprijiniți și asistați prin programe naționale de sterilizare a animalelor”, precizează Pencea și Brădățan în studiu.

De asemenea, un sondaj realizat în mai 2014 a relevat că „62% dintre români sunt împotriva omorârii câinilor fără stăpân. O mare parte din populația României ar agrea, în schimb, soluții alternative pentru rezolvarea acestei probleme: 84% preferă varianta ținerii câinilor în adăposturi, iar 72% consideră că animalele blânde pot fi returnate în teritoriu dacă au fost sterilizate”.

Sancționarea abandonului e un alt pas important în vederea combaterii abandonului animalelor.

„Deși abandonul este sancționat prin legislație încă din 2004, sunt extrem de rare cazurile când situația este identificată, anchetată în timp util și sancționată. Statistica este cu atât mai confuză cu cât legea pune la un loc actele de cruzime și abandonul. Compartimentul Poliția Sanitară Veterinară a Animalelor trebuie să pună în aplicare în cel mai scurt timp prevederile legale”, se arată în studiu.

madeline bowen o3l9n7 qi70 unsplash

Nu în ultimul rând, transparența privind activitatea și banii publici cheltuiți de instituțiile statului, precum și informarea și educarea sunt alte două modalități de prevenire a abandonului necuvântătoarelor.

Este recomandată adopția, în locul achiziționării animalelor. Dincolo de moralitate, – câinii și pisicile nu sunt un obiecte cu un preț, așa cum nici copiii nu se cumpără de la magazin – adoptând un animal de la adăpost, iubitorii de necuvântătoare fac loc altor animale care au nevoie de asistență, până când va veni și rândul lor să își găsească o familie. Astfel, în locul achiziționării unui animal, – demers ce încurajează neglijența, iresponsabilitatea și goana după bani – omul poate vizita centre și adăposturi pentru a contribui pozitiv în viața celui ce va deveni, fără doar și poate, cel mai bun prieten al său.

Mai nou, necuvântătoarele se pot adopta virtual, ceea ce înseamnă că persoanele care vor să ajute pot trimite donații pentru a susține un sistem în care animalele beneficiază de tratament pe măsura nevoilor lor.

Citește și FOTO. CÂINII și PISICILE pot fi adoptate VIRTUAL la Cluj. Cum se fac DONAȚIILE și cât de importantă e STERILIZAREA animalelor

Sursa: Studiul „Situația câinilor fără stăpân din România – politici, cadru legislativ și soluții” (Roxana Pencea & Tudor Brădățan), ce se poate citi integral cu un click aici.

Sursa foto: unsplash

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Claudiu Târziu (AUR): Ciolacu vrea CONTROL absolut asupra românilor

Publicat

claudiu tarziu

Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, europarlamentarul Claudiu Târziu, avertizează despre implementarea unui nou instrument abuziv, care are ca scop controlul populației, fiind astfel aduse grave prejudicii vieții private a românilor.

„Guvernul Ciolacu a abrogat viața privată în România. Printr-un nou abuz de instrumentul numit ordonanță de urgență (în acest caz, nr. 69/2024). Sub pretextul acordării unui ”credit fiscal”, orice cheltuială a fiecărui român va fi contabilizată și analizată de către ANAF.

Mai mult, vom ușura misiunea ANAF, avînd obligația de a raporta fiecare ban plătit unui comerciant. Pentru asta, trebuie să păstrăm o evidență strictă a facturilor și a bonurilor fiscale primite și să depunem anual o ”declarație fiscală unică inteligentă”, care va cuprinde toate cheltuielile. Cu alte cuvinte, cei mai mulți români vor fi siliți să-și angajeze câte un contabil.”

Claudiu Târziu (AUR): Ciolacu vrea CONTROL absolut asupra românilor

Bineînțeles că această măsură este prezentată românilor ca fiind, de fapt, în beneficiul lor, nicidecum împotriva intimității și a vieții private, după cum ne explică, în continuare, liderul AUR.

„Motivul oficial este acela că, la final de an, statul ne va acorda reduceri de impozite sau chiar ne va rambursa o parte din banii dați pe bunuri și servicii ”eligibile” (de pildă, pentru educație, sănătate, dobânzi bancare). Este doar o nadă pentru cei slabi de înger, ca să se supună, fără grijă, unui sistem de tip totalitar. Mediul de afaceri și experții contabili au atras atenția că prin aceste prevederi se încalcă dreptul fundamental și constituțional la viață privată. Poate există cheltuieli pe care nu dorim să le facem publice.”

Astfel, se ridică o mulțime de întrebări, având în vedere că aceste demersuri care îi transformă pe români în subiecții unor experimente ideologice.

„România pare tot mai mult un câmp de experimente ideologice”

„Vrem ca statul să știe ce alimente sau vestimentație preferăm? Suntem confortabili cu ideea că cineva, undeva, ne monitorizează călătoriile? Acceptăm să renunțăm la libertatea de a ne folosi banii cum vrem, în numele unor beneficii iluzorii?

Nu vi se pare că e vorba despre o nouă încercare a statului captiv găștii de pradă PSD-PNL de a ne trata ca potențiali infractori? Pentru că interesul ascuns al acestuia este legat de veniturile noastre, pe care le prezumă, în mod nedrept și neconstituțional, a nu fi licite. România pare tot mai mult un câmp de experimente ideologice în această parte a Europei.”

„De la ”creditul fiscal” până la ”creditul social” al Chinei comuniste nu mai este decît un pas. Ținta este controlul absolut asupra persoanei.” – atrage atenția Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR  și europarlamentar.

Citește mai departe

CULTURA

Cenușăreasa „vine” la Kids Thursdays – Teatru de Păpuși, iar „Aquaman And The Lost Kingdom” se vede la Iulius Mall Cluj

Publicat

movie nights

Iulius Parc devine un tărâm al fantasticului, unde poveștile copilăriei prind viață, iar filmele cu personaje legendare se văd pe ecranul de la Movie Nights. Weekend-ul acesta, cei mici sunt așteptați să afle povestea Cenușăresei, în cadrul Kids Thursdays – Teatru de Păpuși, iar cinefilii de toate vârstele își dau întâlnire la filmul „Aquaman And The Lost Kingdom”.

cenusareasa

Un weekend magic, unde lumea poveștilor o întâlnește pe cea a filmului, se anunță la Iulius Mall Cluj. Kids Thursdays – Teatru de Păpuși „o aduce” joi, 11 iulie 2024, în Iulius Parc, pe „Cenușăreasa”. În drum spre petrecerea regală, îndrăgita prințesă se va opri să le povestească celor mici aventura sa, începând cu ora 18:00. Intrarea este gratuită. Partenerii evenimentului sunt Anima Art, iar programul complet al Kids Thursdays îl găsești pe pagina Iulius Mall Cluj.

aquaman

Cenușăreasa „vine” la Kids Thursdays – Teatru de Păpuși, iar „Aquaman And The Lost Kingdom” se vede la Iulius Mall Cluj

Fanii universului DC sunt așteptați vineri, 12 iulie, de la ora 21:30, la film în aer liber. Săptămâna aceasta pelicula „Aquaman And The Lost Kingdom” propune o aventură subacvatică, alături de actorii Jason Momoa, Patrick Wilson și Yahya Abdul Mateen. Vino să vezi dacă Aquaman și fratele său, Orm, reușesc să salveze Atlantida și să prevină distrugerea întregii lumi! Intrarea la Movie Nights este gratuită, iar dacă vrei să afli ce filme vor rula în aer liber vara aceasta, în Iulius Parc, poți consulta programul de pe site-ul Iulius Mall Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Cum se CALCULEAZĂ, care sunt SUMELE și când intră BURSELE elevilor în iulie

Publicat

Indicii ROBOR aproape de 6%

Cum se calculează, care sunt sumele și când intră bursele elevilor în iulie? Banii de burse ai elevilor pentru luna iunie vor fi plătiți luni, 15 iulie, după ce vor fi virați către inspectoratele școlare și școli.

Bursa de merit ar urma să fie de 338 de lei pentru elevii de clasele V, VI, VII, IX, X și XI, cu peste 100 de lei mai mică decât cuantumul minim stabilit de lege, transmite Edupedu, citat de Alba24.ro.

Cum se CALCULEAZĂ, care sunt SUMELE și când intră BURSELE elevilor în iulie

Absolvenții de gimnaziu și de liceu care au susținut examene recent primesc pe iunie 450 de lei, suma integrală.

Precizări legate de modul în care trebuie calculate bursele

Absolvenții de clasa a VIII-a care au dat Evaluarea Națională, respectiv absolvenții de liceu – care au susținut Bacalaureat 2024 primesc, în iulie, bursa de merit pentru toată luna iunie, conform Ministerului Educației.

Instituția a trimis o adresă după ce unele școli au înțeles greșit să calculeze bursele elevilor în funcție de data la care se încheie cursurile.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Serviciul Permise și Înmatriculare a Vehiculelor Cluj își întrerupe activitate vineri, pentru două ore

Publicat

De

Serviciul Permise Auto Cluj

Serviciul Permise și Înmatriculare a Vehiculelor Cluj își va întrerupe activitate vineri, 12 iulie, anunță Consiliul Județean Cluj.

Este vorba de efectuarea unor lucrări de mentenanță.

Serviciul Permise și Înmatriculare a Vehiculelor Cluj își întrerupe activitate vineri, pentru două ore

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor al județului Cluj, nu va avea activitate cu publicul vineri, 12 iulie, între orele 08.30-10.30.
Persoanele programate, în acest interval orar, vor fi preluate între orele 13.00-15.00.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax