EVENIMENT
De miercuri se DEBLOCHEAZĂ o nouă sesiune a programului „Casa Verde”, anunță ministrul Mediului

Luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet a anunțat că o nouă sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”, prin care se vor valida potenţialii instalatori, va demara miercuri, iar firma care a dat în judecată Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a promis că va renunţa la proces dacă va fi validată ca instalator autorizat, scrie Agerpres.
„Sunt 90.000 de beneficiari, 90.000 de familii care aşteaptă Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, astăzi blocat de decizia unei instanţe de judecată, respectiv Curtea de Apel Oradea, care a suspendat acest program în urmă cu câteva săptămâni. Aş vrea să aduc în atenţia opiniei publice faptul că, în urmă cu câteva zile, am invitat la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor reprezentanţii companiei care au dat în judecată AFM-ul.
De miercuri se DEBLOCHEAZĂ o nouă sesiune a programului „Casa Verde”, anunță ministrul Mediului
De asemenea, am invitat şi reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu, încercând să găsesc o posibilitate de mediere a acestui conflict între un privat şi statul român, înţelegând că termenele de judecată ar putea să depăşească cu mult perioada pe care noi o estimăm şi cu speranţa că reuşim să deblocăm această situaţie. Vreau să anunţ faptul că am ajuns la o înţelegere între părţi, în sensul în care miercuri, în această săptămână, la ora 10:00, vom deschide o nouă sesiune prin care vom valida potenţialii instalatori.
Bineînţeles că se pot înscrie şi instalatori care nu au încercat să se înscrie prima dată, la fel cum se pot înscrie şi instalatori care au fost respinşi, aşa cum este cazul acestei societăţi comerciale. Am primit o promisiune a societăţii că, în măsura în care se va deschide o nouă sesiune şi în măsura în care va fi validată ca instalator autorizat de către Ministerul Mediului, aceasta va renunţa la procesul pe care îl avem, va face o cerere de renunţare la judecată, moment din care putem să sperăm că aşteptarea celor 90.000 de familii va fi mult scurtată”, a precizat ministrul Mediului.
Bugetul alocat sesiunii din acest an este de aproape două miliarde lei
Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat, în data de 26 septembrie 2023, suspendarea programului „Casa Verde Fotovoltaice”, ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea prin care se admite cererea formulată de către unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de instituţie.
Bugetul alocat sesiunii din acest an a programului „Casa Verde Fotovoltaice”, pentru care au fost validaţi 515 instalatori, este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei unităţilor de cult.
Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei
Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 – 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 – 29 iunie 2023.
Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Primarul Bogdan Pivariu anunță că porțiunea străzii Răzoare din Florești, începând de la Biserica Ortodoxă și până la numarul 197, intră în modernizare, după ce în cadrul ședinței de Consiliu Local de marți a fost votat studiul de fezabilitate privind acest proiect, inclusiv culoarul de exproprieri.
Bogdan Pivariu anunță lărgirea și modernizarea străzii Răzoare din Florești
”În cadrul lucrărilor de modernizare sunt incluse și exproprieri de terenuri care vor permite lărgirea și modernizarea aceatui segment de drum.
În cadrul proiectului vor fi incluse 2 benzi de circulație în două sensuri, trotuare de ambele părti ale carosabilului de minim 1 m, stație de autobus, stație de încărcare mașini electrice, parcări.
Acest segment de drum a fost modificat provizoriu în sens sens unic din motive de siguranță a riveranilor și a celorlați participanți la trafic”, a spus Pivariu.
Efectele investiției
Acesta a precizat că realizarea investiției va conduce la fluidizarea traficului pe zonele adiacente prin asigurarea atât a unei circulații rutiere pe ambele sensuri cât și introducerea transportului public în comun, îmbunatatirea accesului riveranilor si participanților la trafic, modernizarea trotuarelor pentru traficul pietonal, reducerea noxelor, îmbunătățirea calității vieții, creșterea potențialului economic.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă prima poziție în țară (din 8 universități incluse), poziția 159 în Europa (din 493 de universități incluse) și poziția 335 la nivel internațional (din 1403 universități incluse) în clasamentul universităților sub aspectul dezvoltării durabile (sustenabilității) realizat de compania britanică QS și dat publicității marți, 5 decembrie 2023. Vezi AICI.
„Universitățile incluse în clasamentul QS al sustenabilității au fost analizate din perspectiva a trei criterii: (1) impactul asupra mediului (ex. prin programele academice, prin cercetare științifică și prin implementarea mecanismelor și politicilor asociate sustenabilității); (2) impactul asupra societății (ex. angajabilitatea absolvenților, reputația în societate și parteneriatele cu industria; politici de egalitate; contribuția academică la sănătate și bunăstare prin educației și cercetare; impactul social al unei educații de calitate și bazată pe cercetare; și schimbul de cunoaștere), respectiv (3) guvernanța (ex. mecanisme moderne și eficiente de decizie, etică, transparență financiară și implicarea studenților).
UBB Cluj-Napoca, PRIMA în țară în clasamentul QS al sustenabilității 2024
„În lumea actuală, rezultatele academice ale universităților – absolvenți prin educație de calitate; generarea de cunoaștere prin cercetare științifică și relații inovative cu mediul socio-economic – și guvernanța proprie sunt tot mai mult raportate la indicatorii de dezvoltare durabilă, semn că o universitate este relevantă atât academic, cât și pentru lumea în care funcționează.
În acest an UBB a ocupat cea mai bună poziție în țară prin prisma academică (reunind performanțele în diverse rankinguri academice relevante) și mă bucur că, așa cum se vede prin acest nou ranking, această performanță academică este una importantă și pentru lumea în care trăim în prezent și pe care dorim să o construim în viitor.
„UBB are în sinteză cea mai bună performanță din România”
Iar performanța este nu doar bună, ci este foarte bună: prima în țară, între primele 33% la nivel european și între primele 25% la nivel internațional, ceea ce este congruent și cu găzduirea Catedrei UNESCO în Schimbări climatice și Dezvoltare durabilă la UBB. În fine mă bucur să văd că în zona indicatorilor specifici suntem primii mai ales în ariile educaționale și de cercetare la interfața cu sustenabilitatea, inclusiv la angajabilitate și parteneriatul cu industria, iar prin noul program UBBMed și în zona de „health & wellbeing” ”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Pe parcursul anului 2023, luând în considerare toate rankingurile incluse în metarankingurile universitare/naționale publicate până în prezent, UBB are în sinteză cea mai bună performanță din România: (1) Poziția 801 – 850 în clasamentul britanic global QS – prima în România; de asemenea, în acest clasament pentru Europa este prima din țară, ocupă poziția 15 în Europa de Est și poziția 260 în Europa; (2) Poziția 923 (top 4,5%) în clasamentul CWUR/Centre for World University Ranking – prima în România; (3) poziția 1157 (Quartilul 1) în clasamentul Scimago al universităților – prima în România; (4) Poziția 1058 în clasamentul Leiden – prima în România; (3) Poziția 1001-1200 în clasamentul Times Higher Education (alături de încă trei universități din țară și după alte două universități din țară).
Nicio universitate românească nu a fost inclusă în clasamentul chinez Shanghai/ARWU și în cel taiwanez NTU (ambele rankinguri se bazează mai ales pe publicații de tip articol din zona științelor, indexate Web of Science).
„UBB a ocupat constant prima poziție în țară”
„Așa cum am spus și în alte contexte, fluctuațiile poziției UBB în diverse rankiguri – ex. prezențe, absențe, poziții/ranguri diferite – sunt determinate mai ales de nuanțele diferite în criteriile de clasificare, dar sunt corectate prin metarankinguri, iar UBB are, sub acest aspect, cea mai bună performanță din istoria sa.
Astfel, în „Metarankingul Universitar” (publicat pentru prima dată în 2016 pentru anul 2016 de către Ministerul Educației, iar ulterior, cu aceeași metodologie, de alte organizații academice), care reunește 9 rankinguri/clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut constant ca performanță din 2016 până în 2022.
În „Metarankingul Național” (publicat pentru prima dată în anul 2022 pentru 2021 de către Ministerul Educației), care reunește 9 clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut ca performanță din 2021/2022 în 2022/2023”, subliniază, în acest context, rectorul UBB”, se arată în comunicatul UBB.

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informeaza publicul calator din Floresti ca pentru finalizarea lucrarilor in proiectul de infrastructura „Sistematizare si deschidere noi drumuri in zona strazilor D. Tautan – D. Mocanu 1 si 2 se impune restrictionarea circulatiei auto in data de 06.12.2023, intre orele 8:30 – 11:00 pe str. D. Tautan pentru lucrari de asfaltare.
In acest interval orar linia M 22 va circula deviat pe str. A. Iancu (E 60), cu intoarcere in sensul giratoriu din Luna de Sus si va avea in Floresti statiile comune cu liniile M 23 si M 24.
CTP Cluj: Linia M22 va circula DEVIAT în Florești, în 6 decembrie
In apropierea intersectiei cu str. D. Tautan, pe sensul spre Cluj-Napoca, se infiinteaza o statie provizorie pentru preluarea calatorilor din proximitatea zonei afectate de lucrari
EVENIMENT
FOTO. Olexandr Suprun din Harkov și-a deschis propria afecere la Cluj: Calitatea pentru mine este foarte importantă

Când a început războiul în Ucraina, Olexandr Suprun s-a refugiat cu familia la Cluj. Viața pe care o știa a lăsat-o în urmă, dar acum construiește o alta de care vrea să fie mândru.
Olexandr Suprun, Sasha cum îi spun apropiații, a ajuns la Cluj cu soția și fetița lor în 10 martie 2022, venind din Harkov. S-au stabilit în Florești și, un an mai târziu, el a reușit să pună pe picioare propria afacere, cu ajutor financiar din partea Fundației Open Flields.
Olexandr Suprun din Harkov și-a deschis propria afecere la Cluj: Calitatea pentru mine este foarte importantă
Sasha s-a angajat repede la Cluj. Și-a găsit un loc de muncă la o firmă de construcții deținută de un moldovean. Acesta vorbea rusă, așa că a fost foarte ușor să se înțeleagă.
Dar este un om responsabil pentru munca pe care o face și chiar dacă lucrările ar putea dura mai mult decât la alții, calitatea, care pentru el este foarte importantă, este mai bună. Așa că a început să viseze la propria afacere.
Asta și după ce a aflat despre sprijinul oferit de Fundația Open Fields. Pe lângă alte ajutoare și programe, fundația a pus la dispoziția refugiaților și granturi pentru a dezvolta o afacere.
Sasha s-a gândit că dacă s-a stabilit aici cu familia, merită să aplice și el. Fundația Open Fields a acceptat propunerea lui și a primit un grant de 6.000 de euro.
Mii.Budinok/Casa Mea
Sasha a fost rar atât de fericit și emoționat ca atunci când a primit grantul. Cu banii obținuți și-a cumpărat tot echipamentul de care a avut nevoie și și-a deschis firma de construcții și reparații.
Mii.Budinok, care în traducere înseamnă Casa Mea, este numele firmei și a fost ales de de soția lui, Kateryna, care îl ajută și la interacțiunea cu clienții.
Ea a ales acest nume cu gândul la casa pe care soțul ei a ridicat-o aproape singur în Harkov. Și, tot la îndemnul soției, el a angajat un prieten, tot un ucrainean, să îl ajute.
„Primul client a fost un medic stomatolog din Cluj, care vorbește rusa și care i-a ajutat pe refugiații care au avut nevoie de servicii stomatologice. Am pus pardoseala și la centrul pentru refugiați de pe strada Măceșului, pentru că au avut nevoie”, spune Sasha.
De clienți nu duce lipsă, dar primele luni de când și-a deschis afacerea nu au fost ușoare, asta și pentru că vorbește puțină română și totul este diferit.
„Mi-a fost destul de greu să mă înțeleg cu clienții și, cel mai greu, a fost cu prețurile. Acum m-am obișnuit, dar mi-a luat ceva timp să îmi dau seama că acum sunt în Ardeal, la Cluj, și dacă în Ucraina dura 3 zile să mă înțeleg cu clienții, aici durează două luni”, spune el referindu-se la celebra „încetineală” ardelenească.
Dar chiar dacă s-a înțeles mai greu cu unii clienți, la final aceștia au fost foare mulțumiți, ceea ce pe el îl bucură.
Și-a dus soția la Paris
Acum, el și soția lui își doresc să dezvolte afacerea, să angajeze mai mulți oameni ca să aibă mai mult timp pentru familie. „Dar caut oameni care să facă o lucrare de calitate. Pentru mine asta e foarte important”, a subliniat el.
Sasha este foarte mulțumit pentru că a început să câștige bine. Chiar și-a permis să își ducă soția trei zile la Paris. Pentru el a fost primul zbor cu avionul.
Asociația Cluj 24 și Fundația HEKS/EPER Romania împreună cu partenerii săi, Fundația Open Fields și Asociația Notorius, vă prezintă poveștile de succes ale refugiaților ucraineni care au devenit membri activi și funcționali în comunitatea clujeană și care au luat „Viața de la capăt”. Proiectul beneficiază de sprijin financiar din partea UNHCR și contribuie la Planul Regional de Răspuns pentru refugiați al UNHCR.
Харків’янин Олександр Супрун відкрив власну справу у Клужі: „Дуже важливим для мене є якісно виконана робота”
Олександр Супрун разом з родиною приїхали до Клужу коли розпочалася війна в Україні. Життя, яке він там проживав, залишив позаду, і зараз він будує інше, яким хоче пишатися.
Олександр Супрун, або Саша, як його називають близькі прибув до Клужу разом з дружиною та донечкою 10 березня 2022 року з Харкова. Вони оселилися у Флорешть і через рік йому вдалося відкрити власний бізнес завдяки фінансовій допомозі від фонду Open Fields.
Харків’янин Олександр Супрун відкрив власну справу у Клужі: „Дуже важливим для мене є якісно виконана робота”
Cаша доволі швидко влаштувався на роботу в Клужі. Знайшов роботу в будівельній компанії молдованина, який розмовляв російською мовою, тому їм було дуже легко порозумітися.
Також він дуже відповідально ставиться до роботи, яку виконує. І навіть якщо її виконання потребує більшого часу ніж у інших, якість, що для нього є важливою, буде кращою. Так він почав мріяти про відкриття своєї власної справи.
Ще й після того, як дізнався про підтримку яку пропонує Open Fields. Окрім іншої допомоги та інших програм фонд також надавав українським біженцям гранти на розвиток бізнесу.
Саша подумав, що якщо він залишається тут з родиною то йому теж варто подати документи на грант. Фонд Open Fields ухвалив його бізнес-план і він отримав гроші у розмірі 6000 євро.
Mii budinok/ Мій будинок
Саша рідко коли радіє, але був таким щасливим, емоції його переповнювали коли він отримав грант. На отримані гроші придбав необхідне обладнання та відкрив власний будівельний бізнес з ремонту.
„Мій будинок” – саме таку назву компанії придумала Катерина- дружина Саші, і яка також допомагає йому у спілкуванні з клієнтами.
Вона обрала таку назву тому що часто думає про будинок у Харкові, який її чоловік майже самотужки побудував.
І знову ж таки, завдяки наполяганню дружини Саша найняв собі на допомогу свого хорошого знайомого також українця.
„Першим клієнтом був стоматолог з Клужу, який розмовляє російською та також допомагав українським біженцям, яким потрібні були стоматологічні послуги.
У центрі для біженців, який знаходиться по вулиці Măceșului, мали потребу покласти ламінат і ми це також зробили” – каже Саша.
Клієнтів не бракує але перші місяці відкриття свого бізнесу були нелегкими бо не розмовляє румунською та й все по-іншому тут.
„Мені було дуже важко порозумітися з клієнтами і найважче – з цінами. Зараз я звик до цього, але мені потрібен був час, щоб зрозуміти, що я в Трансільванії, в Клужі, і якщо в Україні мені потрібно було три дні щоб порозумітися з клієнтами, то тут потрібно два місяці” – каже він, маючи на увазі знамените „трансільванське уповільнення”.
Але навіть якщо з деякими клієнтами спочатку було важко порозумітися то зрештою вони залишалися задоволеними, що його дуже радує.
Він повіз дружину до Парижу
Тепер вони з дружиною хочуть розвивати бізнес, найняти більше людей щоб мати більше часу для сім’ї. „Але шукаю людей, які б виконували якісно роботу. Для мене це дуже важливо”- підкреслює він.
Саша дуже задоволений що почав добре заробляти. Він зробив подарунок дружині: поїздку до Парижу на три дні. Це був його перший політ літаком.
Асоціація Cluj 24 та Фонд Heks/Eper Румунія разом з партнерами Фондом Open Fields і Асоціацією Notorius мають намір представити вашій увазі успішні розповіді українських біженців, які беруть активну участь у житті громади Клуж , є її повноцінними членами та розпочали „життя з самого початку”. Проект отримує фінансову підтримку від УВКБ ООН і робить внесок у Регіональний план реагування на біженців УВКБ ООН.