Connect with us

CULTURA

De la Om în Natură la Natura din Om și „Om”. Explorările unui clujean specializat în terapia pădurii: Acolo mă simt în siguranță

Publicat


adi exploratio 1

Clujean specializat în terapia pădurii, instructor de mindfulness și creator de contexte, Adrian te invită la o poveste despre terapia pădurii, ramură a dezvoltării personale ce aduce la un loc meditația, o practică japoneză și elemente de psihoterapie, toate cu scopul de a ajuta oamenii să se ancoreze în prezent și să își redescopere conexiunea cu natura.

Adrian Dumuta e un om care urmărește o chemare, care a studiat în Portugalia alături de un expert în psihologie și practician spiritual renumit și care, pe drum, împărtășește și se bucură de intersecțiile dintre oameni.

În urmă cu 20 de ani s-a mutat din Dej la Cluj-Napoca pentru studii superioare, dar mai presus de asta, a căutat în permanență să se dezvolte ca om, devenind terapeut și ghid în drumeții la ExploratiO, un concept conturat în urmă cu câțiva ani cu scopul de a veni în sprijinul celor care au nevoie de îndrumare, fie că e vorba de echilibru, pace interioară sau, mai simplu, starea de a fi. Shinrin-yoku (sau „baia” de pădure) și mindfulness-ul 3Q sunt doar două dintre modalitățile prin care Adrian îi face pe oameni să își amintească de conexiunea pe care o au cu natura.

„Abstract și totuși real, aș spune despre mine că sunt un om care urmărește o chemare și pe drum împărtășește, învață și se bucură deopotrivă de fiecare întâlnire.

Spiritualitatea și vindecarea, în general, au fost două teme mereu prezente în viața mea. Uneori chiar mă-ntreb de unde și nu pot să zic că am un răspuns clar și definitiv.

Pe de-o parte, este o chemare și o pasiune. Pe de altă parte, ca orice om, am provocări la care caut mereu alinare sau un mod de a le transforma în ceva bun”, susține Adrian, pentru Cluj24.

315015769 5714721891918208 3396426901733038867 n

Terapia pădurii, ordine într-o dezordine creativă

Așa a ajuns la terapia pădurii. A descoperit-o în copilărie, când petrecea mult timp singur în natură. Crescând, și-a dat seama că poate să ajute și alți oameni, astfel că a pus bazele unui concept, ExploratiO, în cadrul căruia organizează diferite evenimente, de la training-uri la plimbări în pădure, toate în beneficiul celor care vor să se dezvolte personal dar nu știu cu ce să înceapă.

„Beneficiile simplei noastre prezențe într-un mediu natural sunt nenumărate, verificate de majoritatea dintre noi prin propria experiență, iar în zilele noastre toate aceste credințe și impresii au ajuns să fie și validate științific.

Pentru mine, pădurea a fost mereu un loc în care m-am simțit în siguranță, unde am trăit și experimentat diferite stări și unde am învățat multe lucruri despre natură și despre mine.

Organizat, am început această călătorie în 2017, când făceam ieșiri în pădurile din jurul Clujului, prima dată cu prietenii, după aceea cu ei și cu prieteni de-ai prietenilor și așa mai departe. Apoi, pur și simplu s-a transformat în ceva care avea o intenție clară și un schelet de organizare.

Conceptul ExploratiO luat naștere în 2019, când am pus la un loc ceea ce deja făceam în diferite forme și, oarecum, am adus puțină ordine într-o dezordine creativă”, relatează el.

315003662 676113590528962 3429778816265661332 n

Fiind băiet păduri cutreiera, apoi s-a specializat în Portugalia

A urmat un program de certificare în forest therapy și forest bathing (shinrin-yoku) la Forest Therapy Institute din Portugalia, care s-a transformat de curând în Forest Therapy Hub.

„Am învățat multe lucruri interesante, am cunoscut oameni frumoși și pasionați de o terapie de avangardă, dar lucrurile esențiale le-am învățat înainte de asta, în ani de cutreierat pădurile singur”, notează Adrian.

Astfel, de la Om în Natură, a ajuns să descopere Natura din Om. Hindușii spun mai simplu, „Om”, pentru a se referi la esența existenței.

314984256 525119869146800 5620790848108666495 n

A studiat cu un mare expert în psihologie și practician spiritual: „Sunt tot mai mulți oameni deschiși”

Este, de asemenea, instructor de mindfulness 3Q, o formă de meditație ce are la bază folosirea atenției și a momentului de vid care apare natural la finalul inspirației și expirației. „3Q” provine de la cele trei inteligențe de bază pe care le activează: IQ (inteligența mentală), EQ (inteligența emoțională) și SQ (inteligența spiritului).

Adrian a studiat teoria și metoda lor cu Richard Griffiths, practician spiritual și expert în psihologie transpersonală, care și-a dedicat întreaga viață acestor domenii – e fondatorul Institutului 3Q și fost președinte național al secțiunii de psihologie transpersonală a Societății de Psihologie din Australia.

La modul general, mindfulness-ul, pentru Adrian, este acea ramură din spiritualitate sau din procesul dezvoltării personale prin care își aduce atenția în momentul prezent.

În acest sens, a organizat training-uri și teambuilding-uri în care a predat, la rândul său, meditația 3Q pentru mai multe firme din Cluj, atât în formatul ExploratiO, cât și separat. Dar cel mai des o folosește în ședințele de terapie cu oamenii cu care lucrează.

„Sunt tot mai mulți oameni deschiși, curioși și dispuși să încerce lucruri noi și sper ca într-o zi, curând, să iasă și mai mulți din propria cochilie, la lumină. Suntem aici să ne bucurăm împreună, nu să ne judecăm sau să fim toți la fel”, punctează el, referitor la receptivitatea oamenilor în ceea ce privește domeniul său de activitate.

314393394 5495908327190954 4290049810708158416 n

„Baia” de pădure, o conexiune profundă cu natura, documentată de japonezi: „Există în rădăcina și ADN-ul oricărei civilizații”

Aici trebuie amintită și practica japoneză shinrin-yoku (forest bathing), pe care o integrase înainte să-i afle, întâmplător, denumirea.

„Frânturi din ce înseamnă shinrin-yoku există în rădăcina și în ADN-ul oricărei civilizații care a trăit în – sau aproape de – natură. Noi, fără să știm neapărat, la fel ca bătrânii noștri, practicăm pe alocuri mici lucruri pe care le-am putea identifica ca fiind parte din practica shinrin-yoku.

Am descoperit termenul din întâmplare, când un prieten m-a întrebat cum se numește ceea ce fac eu în pădure, și am aflat după aceea că este o formă de terapie care a fost <<operaționalizată>> în Japonia în anii ’80, ca rezultat al unui program național de sănătate. Japonezii au documentat și au început să facă studii științifice în pădurile de acolo și uite așa a luat naștere totul.

Principiul din spatele practicii este că, folosindu-ți simțurile și atenția directionață, te conectezi la un nivel profund cu pădurea și cu propria ta persoană, și intri natural într-o stare de prezență, similară ca rezultat cu ceea ce se întamplă în meditație.

De fapt, la ExploratiO experimentăm ambele drumuri pentru a ajunge în aceeași stare de prezență, <<starea de a fi>>”, relatează Adrian.

314928674 682843293444595 969913528586386678 n

315012382 510044684343733 3658951568271951710 n

Ghid în drumeții: „Ofer spațiu și context ca fiecare să trăiască și să experimenteze pentru el”

Astfel, ghidul îi ajută pe drumeți să facă și o călătorie interioară, nu doar o plimbare prin pădure.

„Ca sa faci asta în shinrin-yoku, folosești mici exerciții care se numesc invitații. Ghidul lansează aceste invitații grupului și fiecare participant este liber să dea curs sau nu invitației și să experimenteze el însuși efectele.

La finalul fiecărei invitații revenim în cerc și împărtășim cu ceilalți diferite senzații, impresii sau trăiri, în măsura în care simțim să facem asta. Aici, o experiență de grup poate să ofere amplitudine propriilor trăiri, și în același timp, ocazia să înveți împreună cu alții despre tine și despre natură.

Eu, ca ghid, respect câteva principii, precum: să nu <<prescriu>> experiența, ci să ofer spațiu și context ca fiecare să trăiască și să experimenteze pentru el. Nu sunt acolo să le spun oamenilor ce ar trebui să simtă, ce ar trebui să experimenteze, sau cum să facă mai bine asta, ci sunt acolo să construim o experiență împreună, de la egal la egal.

Nu am fost niciodată într-o astfel de experiență fără să învăț lucruri extraordinare de la participanți, lucruri pe care nici ei nu știau uneori de unde le pot ști”, precizează clujeanul.

314396949 524117479280206 4176179395522070802 n

Ritmul lent aduce conștientizări: „Nu este de cucerit niciun vârf, trebuie doar să-ți oferi cadoul de a fi una cu pădurea”

Cu toate acestea, una dintre conștientizări s-a regăsit la toți participanții de până acum.

„Oricât ai crede că ești de neexperimentat sau deconectat de natură, îți vei da seamă că, de fapt, conexiunea este adânc înrădăcinată în tine și, cum se ivește ocazia, tu <<îți aduci aminte>>”, adaugă el.

Shinrin-yoku sau forest bathing („baia” în pădure) se poate practica și fără ghid, dacă persoana înțelege principiile și își dă voie să fie liberă în explorare. Adrian este de părere că cel mai important rol al unui ghid într-o astfel de experiență este să stabilească un ritm lent, deoarece starea de a fi este mai accesibilă așa.

„Suntem zi de zi prinși într-un joc în care viteza și zumzetul constant din capul nostru ne îndepărtează de esență, de pace, de liniște, de ceea ce suntem cu adevărat.

La shinrin-yoku nu trebuie să ajungi undeva anume, nu este de cucerit niciun vârf, nu este de bifat niciun obiectiv, trebuie doar să-ți oferi cadoul de a fi una cu pădurea”, menționează ghidul.

314896136 449573900657918 2119196936228293723 n

Cu ce se mai ocupă Adrian: „Lucrurile, de fiecare dată, se așează așa cum trebuie”

În anotimpul rece, însă, oamenii nu mai sunt la fel de dornici să petreacă timp în natură, ceea ce îi afectează activitatea. Totuși, Adrian nu prioritizează aspectul financiar.

„Este o provocare să trăiești doar din asta, mai ales în anotimpul rece, când oamenii sunt mai puțin dispuși să iasă afară, însă pentru mine povestea este dincolo de a trăi sau a nu trăi din asta. Lucrurile de fiecare dată se așează așa cum trebuie și merg mai departe.

314717972 706872670996962 8054813134544711462 n

Momentan, mai am și alte proiecte la care lucrez și care îmi asigură o oarecare stabilitate. Colaborez cu o firmă care dezvoltă o platformă de e-commerce și fac training-uri tehnice”, completează instructorul.

Cu ocazia aceasta, în plină toamnă și în haosului generat de viața de zi cu zi, are un mesaj pentru cititori.

„Haideți să ieșim la pădure, haideți să trăim, haideți să fim”, conchide Adrian.

Pentru a fi la curent cu activitatea și serviciile sale, urmărește pagina de Facebook ExploratiO și află mai multe despre acest concept direct de pe site, cu un click aici.

315007536 509544127750540 6072216460488636962 n

314449867 634020685182496 4666545880309748297 n



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Pe schiuri la Mărișel, de Mica Unire. Clujeni pe pârtie, nu la Hora Unirii

Publicat

De

Mărișel

Vineri nu toată lumea a sărbătorit Mica Unire, împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române. Profitând de vremea de iarnă și de zăpada căzută, sute de clujeni au luat cu asalt pârtiile de schi din județ, mulți dintre ei fiind întâlniți la Mărișel, comună aflată la 50 de km de Cluj-Napoca. 

Aici au dat Hora Unirii pe coborâri cu schiurile, săniile sau cu plăcile.

La Mărișel se schiază din luna decembrie 2024, fiind puse la dispoziție sunt patru pârtii cu grade diferite de dificultate, instalație telescaun de 4 persoane, două instații de teleschi, instalație nocturnă, parcare amenanjată și iluminată de 500 locuri, zăpadă artificială, o pârtie de sanie, precum și o stație de  încărcare mașini electrice.

”A meritat fiecare oră petrecută pe munte la Mărișel de Mica Unire. Nu am stat în Cluj să ne prindem în Hora Unirii, am preferat coborâri pe schiuri. Lăsăm festivismele altora”, a spus un clujean.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău, după egalul ”U” Cluj cu Dinamo: Rezultat echitabil. Cred că a fost un bun spectacol, păcat că nu am reușit să câștigăm

Publicat

sabău

Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, consideră că meciul de vineri cu Dinamo, disputat la București, a fost unul frumos pentru nivelul Ligii 1, dinamic, chiar dacă nu s-a marcat niciun gol, scorul final fiind egal, 0-0.

”Ambele echipe au încercat să joace fotbal chiar dacă terenul a fost destul de greu. Sunt două echipe cărora le place să controleze jocul, cu jucători bine pregătiți.

Cred că a fost un bun spectacol, păcat că nu am reușit să câștigăm. Per total, rezultatul a fost echitabil, ar trebui să fim mulțumiți și cu acest egal. Îmi place cum a arătat echipa într-un joc greu cu Dinamo”, a spus Sabău la final.

Acesta a precizat că echipa sa și-a propus de la începutul campionatului să joace de la egal la egal cu orice formație.

”Anul acesta putem să facem ceva deosebit, în primul rând o calificare în play-off, după care ne gândim la alte obiective realiste”, a subliniat antrenorul ”U” Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cinci suporteri ”U” Cluj s-au bătut între ei pe stadion la meciul cu Dinamo de la București. Au fost amendați de Jandarmerie

Publicat

dinamo

Cinci suporteri ai ”U” Cluj au fost scoși, vineri seara, de pe stadion la meciul de fotbal de la București cu Dinamo și duși la autospeciala Jandameriei Capitalei unde au fost amendați în urma unui conflict.

Potrivit jandarmilor, la începutul partidei de fotbal dintre Dinamo București și ”U” Cluj, în Peluza Sud a stadionului s-a iscat un conflict între un grup de suporteri clujeni.

Jandarmii au intervin imediat, iar trei suporteri ai echipei oaspete, apoi încă doi, au fost extrași și duși la autospeciala Jandarmeriei pentru identificare și luarea măsurilor legale împotriva lor.

”Au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.500 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, acestora le-a fost aplicată și măsura complementară de interzicere a accesului la competițiile sportive pe o perioadă de un an”, arată Jandarmeria Capitalei.

Dinamo București și ”U” Cluj au remizat vineri, scorul final fiind 0-0.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dinamo – „U” Cluj, 0-0. Și-au împărțit punctele FRĂȚEȘTE

Publicat

u cluj

Vineri seara, pe Arcul de Triumf din București, a avut loc meciul pentru primul loc în Superliga de fotbal dintre Dinamo și „U” Cluj. Meciul, dominat de clujeni, s-a terminat egal, 0-0, cele două echipe împărțindu-și punctele frățește.

Echipe de start:

DINAMO (4-3-3): Al. Roșca – Sivis, Patriche (cpt.), Mărginean, Luna – Olsen, Gnahore, Cîrjan – Milanov, Selmani, Al. Pop
Rezerve: Golubovic, Al. Stoian – Abdallah, Bordușanu, P. Neagu, Soare, Caragea, Rotund, A. Cristea, Ilincaș, Cr. Costin
Absenți: Opruț, Boateng (suspendați), Homawoo (în afara lotului), Politic (accidentat)
Antrenor Zeljko Kopic

Dinamo – „U” Cluj, 0-0. Și-au împărțit punctele FRĂȚEȘTE

„U” CLUJ (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Van der Werff, I. Cristea, Chipciu (cpt.) – Bic, Artean, Simion – Nistor – Blănuță, Thiam
Rezerve: Lefter – Oancea, Masoero, B. Mitrea, Briz, Ov. Popescu, D. Codrea, Rață, Oaidă, Bota, Silaghi, Bettaieb
Absenți: –
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău

Stadion „Arcul de Triumf”
Arbitru Florin Andrei (Târgu Mureș). Asistenți Sebastian Gheorghe (Suceava), Alexandru Vodă (Alba Iulia)
Arbitru VAR Sebastian Colțescu (București). Asistent VAR Daniel Mitruți (Craiova)

Prima repriză s-a desfășurat sub semnul echilibrului. Cele două echipe au jucat pe contre, cu un plus la ocazii pentru „U”. În min.11, Blînuță are o bună ocazie, dar mingea lui trece de puțin pe lângă poartă. Un minut mai târziu, Cîrjan șutează din poziție bună pe lângă poarta lui Gertmonas.

În min.15, Thiam primește o psaă excelentă de la Blănuță dar alunecă și nu poate relua pe poartă. În min.45, Artean are o dublă ocazie.

Deși sunt echipe „prietene”, jucătorii nu s-au menajat deloc. Cristea îl faultează de două ori pe Milanov și vede galben, apoi Chipciu, mult prea nervos, vede și el galben pentru un fault asupra aceluiași bulgar.

În repriza a doua, clujenii sunt mai incisivi, având două mari ocazii, prin Blănuță în min.56 și Bic, în min.58. La rândul lor, pe final de meci, Dinamo are două mari ocazii, prin Mărginean, a cărui minge e scoasă de pe linia porții de Cristea și prin Bordușanu, al cărui șut e respins in extremis de Gertmonas.

Meciul se termină egal, 0-0, puncte împărțite frățește între echipele cu galerii înfrățite.

Notele Cluj24:

Gertmonas 8, – Boboc 6, Van der Werff 6, I. Cristea 7, Chipciu (cpt.) 5, – Bic 6, Artean 6, Simion 6 – Nistor 6 – Blănuță 6, Thiam 7, Oancea 6, Codrea, Rață, Bettaieb 5

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate