Connect with us

CULTURA

De la Om în Natură la Natura din Om și „Om”. Explorările unui clujean specializat în terapia pădurii: Acolo mă simt în siguranță

Publicat


adi exploratio 1

Clujean specializat în terapia pădurii, instructor de mindfulness și creator de contexte, Adrian te invită la o poveste despre terapia pădurii, ramură a dezvoltării personale ce aduce la un loc meditația, o practică japoneză și elemente de psihoterapie, toate cu scopul de a ajuta oamenii să se ancoreze în prezent și să își redescopere conexiunea cu natura.

Adrian Dumuta e un om care urmărește o chemare, care a studiat în Portugalia alături de un expert în psihologie și practician spiritual renumit și care, pe drum, împărtășește și se bucură de intersecțiile dintre oameni.

În urmă cu 20 de ani s-a mutat din Dej la Cluj-Napoca pentru studii superioare, dar mai presus de asta, a căutat în permanență să se dezvolte ca om, devenind terapeut și ghid în drumeții la ExploratiO, un concept conturat în urmă cu câțiva ani cu scopul de a veni în sprijinul celor care au nevoie de îndrumare, fie că e vorba de echilibru, pace interioară sau, mai simplu, starea de a fi. Shinrin-yoku (sau „baia” de pădure) și mindfulness-ul 3Q sunt doar două dintre modalitățile prin care Adrian îi face pe oameni să își amintească de conexiunea pe care o au cu natura.

„Abstract și totuși real, aș spune despre mine că sunt un om care urmărește o chemare și pe drum împărtășește, învață și se bucură deopotrivă de fiecare întâlnire.

Spiritualitatea și vindecarea, în general, au fost două teme mereu prezente în viața mea. Uneori chiar mă-ntreb de unde și nu pot să zic că am un răspuns clar și definitiv.

Pe de-o parte, este o chemare și o pasiune. Pe de altă parte, ca orice om, am provocări la care caut mereu alinare sau un mod de a le transforma în ceva bun”, susține Adrian, pentru Cluj24.

315015769 5714721891918208 3396426901733038867 n

Terapia pădurii, ordine într-o dezordine creativă

Așa a ajuns la terapia pădurii. A descoperit-o în copilărie, când petrecea mult timp singur în natură. Crescând, și-a dat seama că poate să ajute și alți oameni, astfel că a pus bazele unui concept, ExploratiO, în cadrul căruia organizează diferite evenimente, de la training-uri la plimbări în pădure, toate în beneficiul celor care vor să se dezvolte personal dar nu știu cu ce să înceapă.

„Beneficiile simplei noastre prezențe într-un mediu natural sunt nenumărate, verificate de majoritatea dintre noi prin propria experiență, iar în zilele noastre toate aceste credințe și impresii au ajuns să fie și validate științific.

Pentru mine, pădurea a fost mereu un loc în care m-am simțit în siguranță, unde am trăit și experimentat diferite stări și unde am învățat multe lucruri despre natură și despre mine.

Organizat, am început această călătorie în 2017, când făceam ieșiri în pădurile din jurul Clujului, prima dată cu prietenii, după aceea cu ei și cu prieteni de-ai prietenilor și așa mai departe. Apoi, pur și simplu s-a transformat în ceva care avea o intenție clară și un schelet de organizare.

Conceptul ExploratiO luat naștere în 2019, când am pus la un loc ceea ce deja făceam în diferite forme și, oarecum, am adus puțină ordine într-o dezordine creativă”, relatează el.

315003662 676113590528962 3429778816265661332 n

Fiind băiet păduri cutreiera, apoi s-a specializat în Portugalia

A urmat un program de certificare în forest therapy și forest bathing (shinrin-yoku) la Forest Therapy Institute din Portugalia, care s-a transformat de curând în Forest Therapy Hub.

„Am învățat multe lucruri interesante, am cunoscut oameni frumoși și pasionați de o terapie de avangardă, dar lucrurile esențiale le-am învățat înainte de asta, în ani de cutreierat pădurile singur”, notează Adrian.

Astfel, de la Om în Natură, a ajuns să descopere Natura din Om. Hindușii spun mai simplu, „Om”, pentru a se referi la esența existenței.

314984256 525119869146800 5620790848108666495 n

A studiat cu un mare expert în psihologie și practician spiritual: „Sunt tot mai mulți oameni deschiși”

Este, de asemenea, instructor de mindfulness 3Q, o formă de meditație ce are la bază folosirea atenției și a momentului de vid care apare natural la finalul inspirației și expirației. „3Q” provine de la cele trei inteligențe de bază pe care le activează: IQ (inteligența mentală), EQ (inteligența emoțională) și SQ (inteligența spiritului).

Adrian a studiat teoria și metoda lor cu Richard Griffiths, practician spiritual și expert în psihologie transpersonală, care și-a dedicat întreaga viață acestor domenii – e fondatorul Institutului 3Q și fost președinte național al secțiunii de psihologie transpersonală a Societății de Psihologie din Australia.

La modul general, mindfulness-ul, pentru Adrian, este acea ramură din spiritualitate sau din procesul dezvoltării personale prin care își aduce atenția în momentul prezent.

În acest sens, a organizat training-uri și teambuilding-uri în care a predat, la rândul său, meditația 3Q pentru mai multe firme din Cluj, atât în formatul ExploratiO, cât și separat. Dar cel mai des o folosește în ședințele de terapie cu oamenii cu care lucrează.

„Sunt tot mai mulți oameni deschiși, curioși și dispuși să încerce lucruri noi și sper ca într-o zi, curând, să iasă și mai mulți din propria cochilie, la lumină. Suntem aici să ne bucurăm împreună, nu să ne judecăm sau să fim toți la fel”, punctează el, referitor la receptivitatea oamenilor în ceea ce privește domeniul său de activitate.

314393394 5495908327190954 4290049810708158416 n

„Baia” de pădure, o conexiune profundă cu natura, documentată de japonezi: „Există în rădăcina și ADN-ul oricărei civilizații”

Aici trebuie amintită și practica japoneză shinrin-yoku (forest bathing), pe care o integrase înainte să-i afle, întâmplător, denumirea.

„Frânturi din ce înseamnă shinrin-yoku există în rădăcina și în ADN-ul oricărei civilizații care a trăit în – sau aproape de – natură. Noi, fără să știm neapărat, la fel ca bătrânii noștri, practicăm pe alocuri mici lucruri pe care le-am putea identifica ca fiind parte din practica shinrin-yoku.

Am descoperit termenul din întâmplare, când un prieten m-a întrebat cum se numește ceea ce fac eu în pădure, și am aflat după aceea că este o formă de terapie care a fost <<operaționalizată>> în Japonia în anii ’80, ca rezultat al unui program național de sănătate. Japonezii au documentat și au început să facă studii științifice în pădurile de acolo și uite așa a luat naștere totul.

Principiul din spatele practicii este că, folosindu-ți simțurile și atenția directionață, te conectezi la un nivel profund cu pădurea și cu propria ta persoană, și intri natural într-o stare de prezență, similară ca rezultat cu ceea ce se întamplă în meditație.

De fapt, la ExploratiO experimentăm ambele drumuri pentru a ajunge în aceeași stare de prezență, <<starea de a fi>>”, relatează Adrian.

314928674 682843293444595 969913528586386678 n

315012382 510044684343733 3658951568271951710 n

Ghid în drumeții: „Ofer spațiu și context ca fiecare să trăiască și să experimenteze pentru el”

Astfel, ghidul îi ajută pe drumeți să facă și o călătorie interioară, nu doar o plimbare prin pădure.

„Ca sa faci asta în shinrin-yoku, folosești mici exerciții care se numesc invitații. Ghidul lansează aceste invitații grupului și fiecare participant este liber să dea curs sau nu invitației și să experimenteze el însuși efectele.

La finalul fiecărei invitații revenim în cerc și împărtășim cu ceilalți diferite senzații, impresii sau trăiri, în măsura în care simțim să facem asta. Aici, o experiență de grup poate să ofere amplitudine propriilor trăiri, și în același timp, ocazia să înveți împreună cu alții despre tine și despre natură.

Eu, ca ghid, respect câteva principii, precum: să nu <<prescriu>> experiența, ci să ofer spațiu și context ca fiecare să trăiască și să experimenteze pentru el. Nu sunt acolo să le spun oamenilor ce ar trebui să simtă, ce ar trebui să experimenteze, sau cum să facă mai bine asta, ci sunt acolo să construim o experiență împreună, de la egal la egal.

Nu am fost niciodată într-o astfel de experiență fără să învăț lucruri extraordinare de la participanți, lucruri pe care nici ei nu știau uneori de unde le pot ști”, precizează clujeanul.

314396949 524117479280206 4176179395522070802 n

Ritmul lent aduce conștientizări: „Nu este de cucerit niciun vârf, trebuie doar să-ți oferi cadoul de a fi una cu pădurea”

Cu toate acestea, una dintre conștientizări s-a regăsit la toți participanții de până acum.

„Oricât ai crede că ești de neexperimentat sau deconectat de natură, îți vei da seamă că, de fapt, conexiunea este adânc înrădăcinată în tine și, cum se ivește ocazia, tu <<îți aduci aminte>>”, adaugă el.

Shinrin-yoku sau forest bathing („baia” în pădure) se poate practica și fără ghid, dacă persoana înțelege principiile și își dă voie să fie liberă în explorare. Adrian este de părere că cel mai important rol al unui ghid într-o astfel de experiență este să stabilească un ritm lent, deoarece starea de a fi este mai accesibilă așa.

„Suntem zi de zi prinși într-un joc în care viteza și zumzetul constant din capul nostru ne îndepărtează de esență, de pace, de liniște, de ceea ce suntem cu adevărat.

La shinrin-yoku nu trebuie să ajungi undeva anume, nu este de cucerit niciun vârf, nu este de bifat niciun obiectiv, trebuie doar să-ți oferi cadoul de a fi una cu pădurea”, menționează ghidul.

314896136 449573900657918 2119196936228293723 n

Cu ce se mai ocupă Adrian: „Lucrurile, de fiecare dată, se așează așa cum trebuie”

În anotimpul rece, însă, oamenii nu mai sunt la fel de dornici să petreacă timp în natură, ceea ce îi afectează activitatea. Totuși, Adrian nu prioritizează aspectul financiar.

„Este o provocare să trăiești doar din asta, mai ales în anotimpul rece, când oamenii sunt mai puțin dispuși să iasă afară, însă pentru mine povestea este dincolo de a trăi sau a nu trăi din asta. Lucrurile de fiecare dată se așează așa cum trebuie și merg mai departe.

314717972 706872670996962 8054813134544711462 n

Momentan, mai am și alte proiecte la care lucrez și care îmi asigură o oarecare stabilitate. Colaborez cu o firmă care dezvoltă o platformă de e-commerce și fac training-uri tehnice”, completează instructorul.

Cu ocazia aceasta, în plină toamnă și în haosului generat de viața de zi cu zi, are un mesaj pentru cititori.

„Haideți să ieșim la pădure, haideți să trăim, haideți să fim”, conchide Adrian.

Pentru a fi la curent cu activitatea și serviciile sale, urmărește pagina de Facebook ExploratiO și află mai multe despre acest concept direct de pe site, cu un click aici.

315007536 509544127750540 6072216460488636962 n

314449867 634020685182496 4666545880309748297 nDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Farul Constanța – CFR Cluj. Clujenii au ca obiectiv întoarcerea „acasă” cu cele 3 puncte

Publicat

De

CFR Cluj și Farul Constanța se vor întâlni sâmbătă, 2 martie, de la ora 20:00 pe Stadionul Central din Ovidiu unde vor disputa partida din etapa cu numărul două zeci și nouă, deplasare din urma căreia CFR Cluj trebuie să se întoarcă cu cele 3 puncte pentru a rămâne în calcule pentru titlu după începerea play-off-ului.

CFR Cluj vine după o remiză în deplasare la Oțelul Galați, scor 2-2, gălățenii i-au egalat pe clujeni în minutul 90+6 când au marcat din lovitură de la 11 metri, la 10 minute după ce alb-vișiniii au preluat conducerea tot din lovitură de la 11 metri. CFR Cluj nu concepe să se întoarcă la Cluj fără cele 3 puncte, mai ales după ce s-au depărtat la 12 puncte de liderul FCSB cu două partide înainte de începerea play-off-ului.

Farul Constanța vine după o partidă modestă împotriva „U” Cluj pe Cluj Arena unde au pierdut cu 1 la 0. Elevii lui Hagi traversează o perioadă incertă după ce în ultimele două etape au obținut doar un punct din șase posibile. Farul Constanța se află pe locul 5 în Superliga României cu 41 de puncte și este aproape sigură de prezența în play-off.

 

CFR Cluj vrea să repete deznodământul partidei din turul campionatului împotriva Farului

 

Ultima întâlnire dintre CFR Cluj și Farul Constanța a fost pe 30 octombrie anul trecut când clujenii s-au impus cu 3 la 1 împotriva echipei antrenate de Gheorghe Hagi, golurile fiind marcate de Constantin Budescu pentru Farul Constanța și Juricic, respectiv Karlo Muhar care a reușit o dublă pentru echipa antrenată la acea vreme de Mandorlini.

După douăzeci și opt de partide disputate în actuala ediție de campionat, CFR Cluj ocupă poziția a treia în clasament cu 49 de puncte, în timp ce Farul Constanța este pe locul cinci cu 41 de puncte acumulate.

 

„Ne așteaptă un meci greu cu o echipă de play-off, campioana României de anul trecut”

 

Adrian Mutu, antrenorul feroviarilor a declarat că pe clujeni îi va aștepta un meci greu pe stadionul celor de la Farul, dar este încrezător că echipa sa va face o figură frumoasă și va repeta șcenariul din turul campionatului când clujenii au învins campioana României „ Farul Constanța este o echipă greu de bătut, au valoare, au demonstrat-o și anul trecut chiar dacă nimeni nu le dădea nici o șansă, câștigând campionatul, îi respectăm, dar noi mergem acolo să luăm cele trei puncte pentru a rămâne aproape de Rapid și de FSCB care sunt în fruntea clasamentului.”

Cosmin Olaru

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe Câmpului, în Cluj-Napoca. Un bărbat a fost dus la SPITAL

Publicat

Un accident a avut loc, sâmbătă, pe str. Câmpului din Cluj-Napoca. Au fost implicate două mașini. Un bărbat de 30 de ani a fost dus la spital.

„Pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Câmpului. În accident au fost implicate două autoturisme, dintre care unul intrat într-un stâlp. Când pompierii au ajuns la fața locului, toți ocupanții din autoturisme erau ieșiți afară.

FOTO. ACCIDENT pe Câmpului, în Cluj-Napoca. Un bărbat a fost dus la SPITAL

Un singur bărbat a necesitat îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD. Ulterior, bărbatul de aproximativ 30 de ani a fost transportat la spital. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Partidele de SEX violente dăunează grav sănătății! Un clujean și-a fracturat PENISUL și a ajuns la urgență

Publicat

meidci operatie bun

Mâini rupte, picioare rupte… mai nou și fracturi de penis. Un clujean de 20 de ani a ajuns de urgență la spital, după ce și-a fracturat penisul în timpul unei partide de sex.

Tânărul s-a prezentat la urgențe cu dureri îngrozitoare. Doctorii și-au dat seama imediat că este vorba de un hematom la nivelul organului genital așa că l-au dus în sala de operație, a transmis PRO TV.

Partidele de SEX violente dăunează grav sănătății! Un clujean și-a fracturat PENISUL și a ajuns la urgență

„Noi vedem acest lucru pe ecografie, se face ecografie peniană și se observă. Se face o incizie la nivelul tegumentului, se extrag cheagurile respective, se identifică zona de ruptură a tunicii și această tunică este suturată”, a declarat dr. Mihai Suciu, medic urolog.

Externarea se face în câteva zile, iar recuperarea durează câteva săptămâni. Intervenția a fost finalizată cu succes, iar tânărul nu va rămâne cu consecințe pe termen lung.

Medicii atrag atenția că astfel de accidente trebuie tratate cu seriozitate, iar bărbații trebuie să se prezinte de urgență la spital, trecând peste orice stânjeneală. În caz contrar, există riscul de a rămâne cu disfuncții sexuale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj): Totul se rezumă la a avea capacitatea de a face SACRIFICII. Familia „U” trebuie să fie și acolo, în tribune

Publicat

ioan ovidiu sabau1

Universitatea Cluj poate ajunge în premieră în play-off-ul Superligii. Mai are meci duminică, de la ora 14:30, cu FC Botoșani, ultima clasată, apoi în ultima rundă din sezonul regulat are joc în deplasare, la Voluntari.

Ardelenii sunt pe loc de play-off, după 1-0 cu Farul. La 3 puncte în spatele constănțenilor, la un punct în fața celor de la Sepsi, Hermannstadt și UTA, la 3 puncte de Petrolul.

Sabău („U” Cluj): Totul se rezumă la a avea capacitatea de a face SACRIFICII. Familia „U” trebuie să fie și acolo, în tribune

Ioan Ovidiu Sabău a vorbit despre așteptările pe care le are el de la duelul din week-end. A spus ce trebuie să facă echipa, ce trebuie să facă și el pentru ca U Cluj să nu rateze top 6 la finalul sezonului regulat. Fiindcă, a declarat și Neluțu Sabău, perspectiva unui nedorit play-out pentru „Șepcile roșii” ar reprezenta, apoi, să lupte pentru evitarea retrogradării.

„Este greu să-i refac fizic pe jucători. Avem, totuși, o zi în plus față de Botoșani. Dar totul se rezumă la a avea capacitatea de a face sacrificii. Trebuie să conștientizăm ceea ce putem câștiga și ceea ce putem pierde. Așteptările sunt mari, ne-am obișnuit fanii să spere la ceva mai bun.

Cred că putem câștiga fără probleme dacă avem capacitatea de a ne sacrifica. Sportiv, stăm bine, am crescut de la meci la meci. Sper să am la mine cuvintele potrivite, să le ating inima, ca să fie motivați. Fanii noștri sunt foarte importanți, duminică, avem nevoie mare de tot de ei. Familia U trebuie să fie și acolo, sus, în tribune.

„FC Botoșani e incomodă”

Împreună suntem puternici. Dacă fiecare gândește diferite, atunci se va destrăma tot. Nu s-au mai aruncat nici fumigene, banii ăia îi putem folosi pentru club, nu pentru altceva”, a admis antrenorul.

Tehnicianul alb-negrilor nu concepe ca „U” să piardă top 6 și să joace la fel ca în sezonul precedent în play-out. În primăvara 2023, după o absență de 8 ani din antrenorat, Neluțu Sabău a salvat „Șepcile roșii” de la retrogradare, îndeplinind obiectivul formației. Și a jucat finala Cupei României, pierdută cu Sepsi la penalty-uri.

„FC Botoșani e incomodă, aleargă foarte mult, m-am uitat pe datele ei. Nu cedează, nu abandonează lupta, cu un antrenor serios, meticulos. Principiile de joc rămân, dacă ești jucător inteligent trebuie să te adaptezi. FC Botoșani va risca tot duminică!

Un punct nu ajută pe niciuna. Astfel că fiecare echipă va ataca victoria. Asta trebuie să încarce orice jucător, dorința de a fi în play-off. E o luptă grea, fiindcă sunt 5-6 echipe pentru două locuri. Iar dacă nu ești în play-off, punctele se înjumătățesc și ești la retrogradare”, a mai declarat antrenorul ardelenilor.

Vine sau nu la „U” portarul lituanian Edvinas Gertmonas?

După ultimele zvonuri din presă legat de venirea portarului lituanian Edvinas Gertmonas la „U”, oficialii au transmis pentru GSP că n-au semnat niciun nou contract cu vreun jucător și că se bazează pe Gorcea și pe Iliev în continuare, ceea ce presupune ca fotbalistul lituanian să intre în discuții abia pentru sezonul următor.

Portar cu 9 selecții pentru țara sa, Gertmonas, 1,92 de metri înălțime, tocmai a devenit ieri liber de contract.

În 2015, francezii de la Rennes plăteau 300.000 de euro pentru a-l transfera de la Atlantas. N-a apucat să joace în Ligue 1, a bifat prezențe doar la echipa secundă.

Pentru Zalgiris a evoluat în ultima ediție inclusiv în cupele europene, 9 partide în total, pe lângă cele 25 din competiția internă.

Chestionat pe seama subiectului, Sabău a lăsat să se înțeleagă că portarul intră în discuții din proximul sezon. Mai ales că fereastra de mercato în Superliga s-a închis, iar balticul este liber de ieri.

„Nu știu nimic. Se discută o strategie pentru la anul, discuții sunt, dar nu știu să fii semnat vreun fotbalist. Trebuie să întreb conducerea. Noi am discutat strategia pentru la anul, nu mai vrem să lăsăm totul pe ultima sută de metri. Nu s-a pus problema să vină cineva în momentul de față”, a reacționat Sabău.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax