CULTURA
De la Om în Natură la Natura din Om și „Om”. Explorările unui clujean specializat în terapia pădurii: Acolo mă simt în siguranță
Clujean specializat în terapia pădurii, instructor de mindfulness și creator de contexte, Adrian te invită la o poveste despre terapia pădurii, ramură a dezvoltării personale ce aduce la un loc meditația, o practică japoneză și elemente de psihoterapie, toate cu scopul de a ajuta oamenii să se ancoreze în prezent și să își redescopere conexiunea cu natura.
Adrian Dumuta e un om care urmărește o chemare, care a studiat în Portugalia alături de un expert în psihologie și practician spiritual renumit și care, pe drum, împărtășește și se bucură de intersecțiile dintre oameni.
În urmă cu 20 de ani s-a mutat din Dej la Cluj-Napoca pentru studii superioare, dar mai presus de asta, a căutat în permanență să se dezvolte ca om, devenind terapeut și ghid în drumeții la ExploratiO, un concept conturat în urmă cu câțiva ani cu scopul de a veni în sprijinul celor care au nevoie de îndrumare, fie că e vorba de echilibru, pace interioară sau, mai simplu, starea de a fi. Shinrin-yoku (sau „baia” de pădure) și mindfulness-ul 3Q sunt doar două dintre modalitățile prin care Adrian îi face pe oameni să își amintească de conexiunea pe care o au cu natura.
„Abstract și totuși real, aș spune despre mine că sunt un om care urmărește o chemare și pe drum împărtășește, învață și se bucură deopotrivă de fiecare întâlnire.
Spiritualitatea și vindecarea, în general, au fost două teme mereu prezente în viața mea. Uneori chiar mă-ntreb de unde și nu pot să zic că am un răspuns clar și definitiv.
Pe de-o parte, este o chemare și o pasiune. Pe de altă parte, ca orice om, am provocări la care caut mereu alinare sau un mod de a le transforma în ceva bun”, susține Adrian, pentru Cluj24.
Terapia pădurii, ordine într-o dezordine creativă
Așa a ajuns la terapia pădurii. A descoperit-o în copilărie, când petrecea mult timp singur în natură. Crescând, și-a dat seama că poate să ajute și alți oameni, astfel că a pus bazele unui concept, ExploratiO, în cadrul căruia organizează diferite evenimente, de la training-uri la plimbări în pădure, toate în beneficiul celor care vor să se dezvolte personal dar nu știu cu ce să înceapă.
„Beneficiile simplei noastre prezențe într-un mediu natural sunt nenumărate, verificate de majoritatea dintre noi prin propria experiență, iar în zilele noastre toate aceste credințe și impresii au ajuns să fie și validate științific.
Pentru mine, pădurea a fost mereu un loc în care m-am simțit în siguranță, unde am trăit și experimentat diferite stări și unde am învățat multe lucruri despre natură și despre mine.
Organizat, am început această călătorie în 2017, când făceam ieșiri în pădurile din jurul Clujului, prima dată cu prietenii, după aceea cu ei și cu prieteni de-ai prietenilor și așa mai departe. Apoi, pur și simplu s-a transformat în ceva care avea o intenție clară și un schelet de organizare.
Conceptul ExploratiO luat naștere în 2019, când am pus la un loc ceea ce deja făceam în diferite forme și, oarecum, am adus puțină ordine într-o dezordine creativă”, relatează el.
Fiind băiet păduri cutreiera, apoi s-a specializat în Portugalia
A urmat un program de certificare în forest therapy și forest bathing (shinrin-yoku) la Forest Therapy Institute din Portugalia, care s-a transformat de curând în Forest Therapy Hub.
„Am învățat multe lucruri interesante, am cunoscut oameni frumoși și pasionați de o terapie de avangardă, dar lucrurile esențiale le-am învățat înainte de asta, în ani de cutreierat pădurile singur”, notează Adrian.
Astfel, de la Om în Natură, a ajuns să descopere Natura din Om. Hindușii spun mai simplu, „Om”, pentru a se referi la esența existenței.
A studiat cu un mare expert în psihologie și practician spiritual: „Sunt tot mai mulți oameni deschiși”
Este, de asemenea, instructor de mindfulness 3Q, o formă de meditație ce are la bază folosirea atenției și a momentului de vid care apare natural la finalul inspirației și expirației. „3Q” provine de la cele trei inteligențe de bază pe care le activează: IQ (inteligența mentală), EQ (inteligența emoțională) și SQ (inteligența spiritului).
Adrian a studiat teoria și metoda lor cu Richard Griffiths, practician spiritual și expert în psihologie transpersonală, care și-a dedicat întreaga viață acestor domenii – e fondatorul Institutului 3Q și fost președinte național al secțiunii de psihologie transpersonală a Societății de Psihologie din Australia.
La modul general, mindfulness-ul, pentru Adrian, este acea ramură din spiritualitate sau din procesul dezvoltării personale prin care își aduce atenția în momentul prezent.
În acest sens, a organizat training-uri și teambuilding-uri în care a predat, la rândul său, meditația 3Q pentru mai multe firme din Cluj, atât în formatul ExploratiO, cât și separat. Dar cel mai des o folosește în ședințele de terapie cu oamenii cu care lucrează.
„Sunt tot mai mulți oameni deschiși, curioși și dispuși să încerce lucruri noi și sper ca într-o zi, curând, să iasă și mai mulți din propria cochilie, la lumină. Suntem aici să ne bucurăm împreună, nu să ne judecăm sau să fim toți la fel”, punctează el, referitor la receptivitatea oamenilor în ceea ce privește domeniul său de activitate.
„Baia” de pădure, o conexiune profundă cu natura, documentată de japonezi: „Există în rădăcina și ADN-ul oricărei civilizații”
Aici trebuie amintită și practica japoneză shinrin-yoku (forest bathing), pe care o integrase înainte să-i afle, întâmplător, denumirea.
„Frânturi din ce înseamnă shinrin-yoku există în rădăcina și în ADN-ul oricărei civilizații care a trăit în – sau aproape de – natură. Noi, fără să știm neapărat, la fel ca bătrânii noștri, practicăm pe alocuri mici lucruri pe care le-am putea identifica ca fiind parte din practica shinrin-yoku.
Am descoperit termenul din întâmplare, când un prieten m-a întrebat cum se numește ceea ce fac eu în pădure, și am aflat după aceea că este o formă de terapie care a fost <<operaționalizată>> în Japonia în anii ’80, ca rezultat al unui program național de sănătate. Japonezii au documentat și au început să facă studii științifice în pădurile de acolo și uite așa a luat naștere totul.
Principiul din spatele practicii este că, folosindu-ți simțurile și atenția directionață, te conectezi la un nivel profund cu pădurea și cu propria ta persoană, și intri natural într-o stare de prezență, similară ca rezultat cu ceea ce se întamplă în meditație.
De fapt, la ExploratiO experimentăm ambele drumuri pentru a ajunge în aceeași stare de prezență, <<starea de a fi>>”, relatează Adrian.
Ghid în drumeții: „Ofer spațiu și context ca fiecare să trăiască și să experimenteze pentru el”
Astfel, ghidul îi ajută pe drumeți să facă și o călătorie interioară, nu doar o plimbare prin pădure.
„Ca sa faci asta în shinrin-yoku, folosești mici exerciții care se numesc invitații. Ghidul lansează aceste invitații grupului și fiecare participant este liber să dea curs sau nu invitației și să experimenteze el însuși efectele.
La finalul fiecărei invitații revenim în cerc și împărtășim cu ceilalți diferite senzații, impresii sau trăiri, în măsura în care simțim să facem asta. Aici, o experiență de grup poate să ofere amplitudine propriilor trăiri, și în același timp, ocazia să înveți împreună cu alții despre tine și despre natură.
Eu, ca ghid, respect câteva principii, precum: să nu <<prescriu>> experiența, ci să ofer spațiu și context ca fiecare să trăiască și să experimenteze pentru el. Nu sunt acolo să le spun oamenilor ce ar trebui să simtă, ce ar trebui să experimenteze, sau cum să facă mai bine asta, ci sunt acolo să construim o experiență împreună, de la egal la egal.
Nu am fost niciodată într-o astfel de experiență fără să învăț lucruri extraordinare de la participanți, lucruri pe care nici ei nu știau uneori de unde le pot ști”, precizează clujeanul.
Ritmul lent aduce conștientizări: „Nu este de cucerit niciun vârf, trebuie doar să-ți oferi cadoul de a fi una cu pădurea”
Cu toate acestea, una dintre conștientizări s-a regăsit la toți participanții de până acum.
„Oricât ai crede că ești de neexperimentat sau deconectat de natură, îți vei da seamă că, de fapt, conexiunea este adânc înrădăcinată în tine și, cum se ivește ocazia, tu <<îți aduci aminte>>”, adaugă el.
Shinrin-yoku sau forest bathing („baia” în pădure) se poate practica și fără ghid, dacă persoana înțelege principiile și își dă voie să fie liberă în explorare. Adrian este de părere că cel mai important rol al unui ghid într-o astfel de experiență este să stabilească un ritm lent, deoarece starea de a fi este mai accesibilă așa.
„Suntem zi de zi prinși într-un joc în care viteza și zumzetul constant din capul nostru ne îndepărtează de esență, de pace, de liniște, de ceea ce suntem cu adevărat.
La shinrin-yoku nu trebuie să ajungi undeva anume, nu este de cucerit niciun vârf, nu este de bifat niciun obiectiv, trebuie doar să-ți oferi cadoul de a fi una cu pădurea”, menționează ghidul.
Cu ce se mai ocupă Adrian: „Lucrurile, de fiecare dată, se așează așa cum trebuie”
În anotimpul rece, însă, oamenii nu mai sunt la fel de dornici să petreacă timp în natură, ceea ce îi afectează activitatea. Totuși, Adrian nu prioritizează aspectul financiar.
„Este o provocare să trăiești doar din asta, mai ales în anotimpul rece, când oamenii sunt mai puțin dispuși să iasă afară, însă pentru mine povestea este dincolo de a trăi sau a nu trăi din asta. Lucrurile de fiecare dată se așează așa cum trebuie și merg mai departe.
Momentan, mai am și alte proiecte la care lucrez și care îmi asigură o oarecare stabilitate. Colaborez cu o firmă care dezvoltă o platformă de e-commerce și fac training-uri tehnice”, completează instructorul.
Cu ocazia aceasta, în plină toamnă și în haosului generat de viața de zi cu zi, are un mesaj pentru cititori.
„Haideți să ieșim la pădure, haideți să trăim, haideți să fim”, conchide Adrian.
Pentru a fi la curent cu activitatea și serviciile sale, urmărește pagina de Facebook ExploratiO și află mai multe despre acest concept direct de pe site, cu un click aici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
Dragoș Damian: N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? Participă la un târg de cariere și fură de la competiție
CEO Terapia, Dragoș Damian, critică lipsa de investiție reală în formarea resursei umane de către companii și o practică frecventă: recrutarea agresivă de la competitori.
„N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? În învățământ dual? În burse și practică pentru studenți? În laboratoare scumpe în facultăți? Nici o problemă! Participă la un târg de cariere și fură de la competiție câți angajați ai nevoie!
Povești de adormit mediul de afaceri
Urmărește o conferință la care iau parte șefii departamentelor de resurse umane și vei realiza ce profesioniști desăvârșiți sunt. Stăpânesc cu măiestrie o mulțime de formulări complicate care te conving cât de mult timp și bani alocă pentru atragerea, retenția și dezvoltarea oamenilor din organizația lor, cât de mult se investește în resursa umană, ce beneficii cuprinzătoare sunt acordate.
Ce nu știi însă este că toate lăudăroșeniile lor sunt povești de adormit mediul de afaceri pentru că, singurul lucru pe care îl fac este să fure angajați de la competiție. Păi are cineva chef, bani și timp să investească în angajați? Are cineva chef, bani și timp să dezvolte un director financiar sau economic, un specialist de calitate, de la director la analist, un specialist în operațiuni industriale de la director la ingineri la supervizori la operatori mașini alfa-numerice, un specialist în planificarea producției, un specialist în lanțul de aprovizionare, un specialist de mediu?
Instructajul costă sute de mii de lei
Uite. Un director financiar se pregătește în 5-10 ani, instructajul costă sute de mii de lei. Specialiști de calitate și de operațiuni industriale nu există, ei trebuie luați de pe băncile facultății, durează 1-3 ani pregătirea lor, tot sute de mii de lei. Specialiști de planificare, de aprovizionare, de mediu, la fel, nu există, costă mii și mii de lei pregătirea lor.
Pentru pregătirea unor astfel de specialiști este necesară muncă asiduă în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă de pe băncile facultății, etc.
Mergem la competiție și furăm
Prostii! Timp și bani dați de pomană. Așadar, mergem la competiție și furăm. Luăm oameni gata pregătiți de fraierii din alte companii, care cred bazaconii de tipul învățământ dual preuniversitar și universitar sau pierd vremea în pregătirea angajaților prin parteneriate cu facultățile. Sunt unii angajatori fraieri care cred în rolul angajatorilor de a ajuta societatea să progreseze prin dezvoltarea generațiilor Y și Z.
Cât de fraieri pot fi?
Furtul de angajați este soluția perfectă pentru orice șef de resurse umane:
- Poți da salarii mai mari sau beneficii de altă natură pentru că nu te costă nimic pregătirea lor;
- Nu există nici o lege împotriva furtului de angajați, dimpotrivă, Codul Muncii „încurajează” furtul de angajați prin prevederi ambigue. Astfel încât poți fura 1, 2, 5, 10, 20 de angajați. Poți fura atâția angajați de la competiție până o închizi și tot nu pățești nimic, degeaba reclamăa unii aceasta practică;
- În plus:
- Bonus 1: merită să vezi fețele directorilor cărora le furi angajații, sunt de neprețuit supărarea și frustrarea lor după ce au consumat timp și bani cu munca susținută în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă încă de pe băncile facultății. Niște fraieri, merită să râzi de ei;
- Bonus 2: daca angajatul furat nu se inseră în organizația ta, îl dai afara fără probleme, fără să fi consumat timp și bani pentru a-l pregăti. Și rămâi cu satisfacția că ai destabilizat competitorul de unde l-ai furat, care trebuie să consume timp și bani ca să pregătească pe altcineva.
Singura cale ieftină, să furi angajați de la competiție
Așadar, fură un angajat de la competiție, fură 2, 5, 10.
Totuși, fii un pic prudent, respectă niște reguli de bază:
- mergi tot timpul la conferințe ca să arați publicului că de fapt ești un angajator de top care investește timp și bani în pregătirea resursei umane. Și mai bine, cumpăra un loc într-un anuar ”Angajatori de Top”, e maxim 5.000 de Euro, dă bine;
- folosește anunțuri pe situl propriu, târguri de cariere, platforme de recrutare, companii de plasare de forța de muncă și vânători de capete, astfel încât să eviți orice risc ca planurile tale să fie dezvăluite;
- lipește afișe de recrutare pe stâlpi sau plasează banere în jurul locației competitorului pe care îl asediezi ca să-i furi angajații, demonstrezi astfel că ai publicat la loc vizibil intenția de angajare.
Singura cale ieftină și rapidă de dezvoltare a organizației tale este să furi angajați de la competiție. Succes!”, a spus Damian.
ADMINISTRAȚIE
Trenul metropolitan, „undă verde” de la Consiliul Județean Cluj. Aviz favorabil în Comisia de Urbanism
Consiliul Județean Cluj a avizat realizarea trenului metropolitan, în ședința Comisiei de Urbanism de joi, 21 noiembrie.
Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CTATU) din cadrul Consiliului Județean Cluj a avizat favorabil, cu condiționări, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al viitorului Tren Metropolitan Cluj.
Trenul metropolitan va rezolva problema mobilității urbane
„Pentru ca acest important proiect să poată merge mai departe, în sensul depunerii și obținerii finanțării europene, am decis să aprobăm, cu anumite modificări, documentația prezentată în comisie. Este necesar ca proiectul viitorului tren metropolitan să fie corelat cu toate proiectele de infrastructură publice și private aprobate deja pe traseul propus prin PUZ.
Această nouă investiție este una extrem de importantă din perspectiva rezolvării problemei de mobilitate urbană pentru cei aproximativ 500 de mii de clujeni care trăiesc și muncesc în Zona Metropolitană Cluj”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj și al Comisiei CTATU.
Ultima etapă a fazei de proiectare
Elaborarea PUZ-ului aferent Trenului Metropolitan Cluj, ca etapă finală a fazei de proiectare, a fost necesară în vederea stabilirii reglementărilor urbanistice pentru realizarea obiectivelor noi propuse în cadrul acestui proiect de infrastructură, reguli care nu au fost cuprinse, anterior, în cadrul PUG-urilor aflate în vigoare.
Proiectul Trenului Metropolitan constă în introducerea unui serviciu de transport public de călători de-a lungul infrastructurii de cale ferată existentă deja între localitățile Gârbău și Bonțida, via Cluj-Napoca, cu nu mai puțin de 23 de stații. Astfel, de-a lungul celor 48,8 km de traseu, vor fi amenajate noi peroane, un pasaj rutier subteran, trotuare, piste biciclete, parcări auto/moto/velo și stații de autobus.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Ciocolată Dubai, preparată de elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj. Va fi vândută la târgul de Crăciun
Elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj-Napoca au preparat, pentru prima dată, ciocolată Dubai, pe care o vor vinde în luna decembrie în cadrul târgului de Crăciun care va fi organizat în instituție.
Claudiu, Alex și Ramona, care sunt în clasa a X-a la specializarea Cofetărie-Patiserie, s-au ocupat de prepararea ciocolatei, asistați de profesorul de instruire practică și teorie Pompilia Lopes, care se ocupă de clasele de patiserie.
Rețetă adaptată de ciocolată Dubai Samus
”Noi tot timpul experimentăm la Samus rețete noi, poate și deoarece avem tot timpul ingrediente noi. Ne-am gândit să facem și ciocolată Dubai, pentru că este în trend și toată lumea vorbește despre ea.
Ne-am inspirat din rețetele de pe internet și am pregătit noi totul, inclusiv crema de fistic.
Am folosit trei rețete diferite de ciocolată, iar ultima ne-a ieșit cea mai bună.
Am folosit ciocolată neagră, pe care am amestecat-o cu ciocolată albă și am diluat-o cu frișcă din lapte, pentru a o putea topi. După care a urmat umplutura. Am prăjit separat cataiful în puțin unt, cam cum facem la pesmetul prăjit.
Separat am pregătit crema de fistic, care nu a fost ușoară.
Fisticul a trebuit decojit, opărit, am îndepărtat pielițele de pe el, după care l-am măcinat și amestecat cu lapte condensat, iar apoi l-am amestecat cu cataiful, dar am plusat și cu puțină esență de fistic, să se simtă mai pregnant gustul.
Am turnat amestecul între două foi de ciocolată, iar deasupra am făcut un strat colorat cu verde și am presărat, deasupra, bucățele de fistic, pentru decor.
Este o rețetă adaptată de ciocolată Dubai Samus”, a spus Pompilia Lopes pentru Cluj24.
Potrivit acesteia, ciocolata Dubai a fost prima tentativă de a pregăti ciocolată împreună cu elevii.
”Ce am constatat diferit este cataiful care face produsul mai crocant. Gustul final este deosebit, iar aromele sunt plăcute. Această rețetă nu are deloc zahăr”, a precizat profesoara de la Samus.
Experiență inedită pentru elevi
Claudiu a auzit de ciocolata Dubai de pe internet și consideră că participarea la pregătirea acesteia a fost o experiență care i-a plăcut.
”Am curățat fisticul, l-am opărit, l-am curățat de pieliță, după care l-am măcinat. Gustul final a fost foarte bun și mă bucur că a ieșit așa ceva din mâinile mele.
Am vrut să mă fac patiser pentru că îmi place meseria asta, să fac prăjituri și dulciuri”, a spus elevul.
Colegii săi, Alex și Ramona, nu auziseră înainte de ciocolata Dubai, dar recunosc că le-a plăcut să participe la crearea unui produs devenit celebru.
”Mie îmi place să fac preparate de cofetărie, prăjituri, în special cu mere sau brânzoici. Iar acum am trecut la ciocolată Dubai, iar gustul a ieșit foarte bun”, a precizat Alex.
Ramona are ceva mai multă experiență, după ce a fost anul trecut, printr-un program Erasmus, în Portugalia, într-un schimb de experiență de două săptămâni, unde a lucrat într-un restaurant.
”Îmi place să fac orice din domeniul cofetărie-patiserie, nu am unul preferat. Dar a fost interesant să lucrez la ciocolata Dubai, unde, printre altele, m-am ocupat de amestecarea cataifului la partea de prăjit”, a completat Ramona.
Cei trei elevi speră ca, după absolvire și după ce primesc o diplomă recunoscută de Ministerul Educației, să se angajeze într-o patiserie sau cofetărie din județul Cluj.
Produs nou pentru târgul de Crăciun
Directorul adjunct al Școlii Profesionale Samus, Teofana Sferle, a menționat că pentru târgul de Crăciun organizat în luna decembrie la școală, una dintre surprize va fi ciocolata Dubai, care va fi vândută de elevi.
”În fiecare an la târg vom avea produse realizate de către elevii noștri și abia aștept să vedem ce succes vom avea cu noul produs. Banii rezultați în urma târgului vor fi folosiți pentru finanțarea diferitelor activități. Mergem la un film sau la karting, de exemplu”, a spus Sferle.
O bucată de ciocolată Dubai Samus de 100 de g va fi vândută la târgul de Crăciun cu 20 de lei.
Copiii, angajați după absolvire
Școala Profesională Specială Samus pregătește elevi cu cerințe speciale pentru meseria de cofetar-patiser, urmând să fie făcute demersuri și pentru autorizarea meseriei de bucătar, care este foarte căutată acum pe piața muncii.
”Avem și resurse materiale și umane. În ateliere – școală avem trei spații diferite unde elevii învață, în cei patru ani de studiu, să pregătească diverse preparate culinare.
La finalul clasei a XII-a se organizează un examen de certificare a competențelor profesionale, elevii vor fi evaluați și vor trebui să gătească un preparat tras la sorți.
Copiilor le crește stima de sine când văd cât de bine le iese, din mâinile lor, un preparat bun”, a explicat Sferle.
Potrivit acesteia, sunt, deja, absolvenți de la Samus angajați în domeniul cofetărie- patiserie la firme de profil din Cluj-Napoca.
CLUJ24 TV
VIDEO. Aron Bogdan: Partidul S.O.S. România, o platformă în care poți să te exprimi liber, să-ți asumi adevărata identitate (PE)
Candidatul Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, pe locul 2 la Camera Deputaților, Aron Bogdan, a fost prezent la podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24, realizat de Vasile Măgrădean, unde a vorbit despre campania electorală, propunerile partidului din programul de guvernare, dar și despre reacțiile alegătorilor după ce CCR a decis interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale.
Aron Bogdan a spus că de 10 ani de zile lucrează în domeniul finanțelor nerambursabile pentru INM-uri, fiind atras de Partidul S.O.S. România deoarece îl consideră ”o platformă în care poți să te exprimi liber, să spui ceea ce ești, să-ți asumi adevărata identitate”.
Ștampila pe Șoșoacă
Candidatul S.O.S. –ist a precizat că, după decizia CCR, foarte mulți oameni i-au încurat pe membrii partidului să meargă înainte și să își susțină liderul.
”Chiar dacă nu a reușit să meargă la prezidențiale, facem toți un pătrățel pe buletinul de vot, scriem Diana și punem ștampila.
Dacă avem un milion de voturi așa, atunci este o mare șansă”, a precizat Bogdan.
CMF 11240027