Connect with us

EVENIMENT

De ce renunță pe capete americanii la cetățenie

Publicat


Un număr record de americani renunță la cetățenie, arată o cercetare citată de CNN. Peste 5.800 de americani au plătit ca să scape de acest statut doar în primele șase luni din 2020 (comparativ cu 2.072, câți au renunțat pe toată durata lui 2019), rezultă din analiza făcută de Bambridge Accountants – firmă new yorkeză specializată în problemele expaților.

“E vorba de oameni care au și părăsit Statele Unite, după ce au decis că le-a ajuns. S-au săturat deja de politicile lui Donald Trump, în special de modul în care gestionează pandemia”, a explicat Alistair Bambridge, unul dintre partenerii firmei care a realizat studiul (bazat pe datele publicate de guvernul SUA la fiecare trei luni).

Un alt motiv pentru care atâtea persoane renunță la privilegiul cetățeniei americane este legat de taxe. Chiar și americanii care trăiesc în străinătate sunt nevoiți să-și plătească taxele în fiecare an, să raporteze autorităților situația conturilor, a investițiilor și a pensiilor lor. Așa că, pentru foarte mulți, banii au început să primeze asupra privilegiului. Cei care decid să facă pasul trebuie să plătească 2.350 de dolari și să se prezinte în persoană la ambasada americană din țara în care locuiesc, dacă nu sunt pe teritoriul american.

Autorii cercetării anticipează că trendul se va accentua – foarte mulți americani așteaptă momentul alegerilor prezidențiale din noiembrie ca să decidă dacă renunță la statutul de american. Iar în cazul în care Donald Trump va câștiga un al doilea mandat, va exista un alt val, și mai consistent, de renunțări la cetățenia americană, potrivit firmei citate.

Un privilegiu tot mai greu de obținut

Între timp, pentru sute de mii de imigranți, “visul american” pare tot mai departe, după cele două decrete prezidențiale care blochează aproape total imigrația către SUA. În aprilie, administrația Trump a suspendat practic acordarea de viză de muncă sau pentru reîntregirea familiei (cu excepția situațiilor în care soțul/soția este deja cetățean american). Decretul era necesar, susține Trump, pentru a reduce rata șomajului din SUA. Însă nu există niciun argument economic serios sau date solide care să demonstreze că prin reducerea imigrației se va micșora și rata șomajului.

Contestatarii ordinelor afirmă, că, din contră, decizia afectează grav mai multe ramuri ale economiei care sunt critice pentru combaterea pandemiei de Covid 19 – de la asistență medicală la știință și tehnologie – și că nu va face decât să amplifice consecințele dezastruoase ale pandemiei asupra economiei. Printr-un alt decret, administrația Trump a decis să deporteze rapid imigranții prinși la granița cu Mexic, inclusiv minorii neînsoțiți și solicitanții de azil, fără a mai avea nevoie de procesele legale standard. Ambele decrete sunt atacate în justiție prin procese colective.

Eliza Frâncu

Eliza Frâncu este jurnalist și analist de politică externă. A lucrat la Adevărul, Gândul, Radio France Internationale, Revista 22.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Focar de COVID la Centrul de îngrijire vârstnici de la Câțcău. Sunt 15 infectați

Publicat

De

Un focar de COVID a fost înregistrat la Centrul de Îngrijire si Asistenţă al DGASPC Cluj de la Câţcău, unde sunt internate persoane vârstnice.

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a declarat că sunt infectate în total 15 persoane, din care 5 angajați și 10 beneficiari.

”O parte dintre persoanele depistate pozitiv au fost transportate la spital, o parte sunt carantinate în centru”, a spus Abrudean.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vezi cine sunt viitorii consilieri din Consiliul Județean Cluj

Publicat

De

În urma rezultatelor alegerilor locale din județul Cluj, se prefigurează o majoritate clară a PNL în Consiliul Județean, unde sunt 36 de consilieri în total.

Astfel, pentru că a câștigat aproape jumătate din voturi, PNL Cluj va trimite în CJ, după redistribuire, 19 consilieri.

De asemenea, în premieră, în CJ Cluj va intra USRPLUS cu 5 consilieri, tot atâția câți vor avea UDMR și PSD.

Două mandate de consilier vor reveni PMP.

Consilierii județeni vor fi următorii:

PNL – Marius Mânzat, Cristian Haiduc, Călin Tuluc, Hadrian Arion, Marinela Marc, Lucian Cordiș, Iuliu Sămărtean, Gheorghe Călătan, Maria Forna, Angela Marchiș, Anca Hodorogea, Cristian Ciuta, Dumitru Drăghici, Violeta Mureșan, Alin Popovici, Bashar Molhem, Ionuț Rusu, Marius Bălaj, Traian Abrudan.

USRPLUS – Ovidiu Nistor, Adela Deheneș, Elena Muscă, Ionuț Florea, Mihai Iepure

UDMR – Vakar Istvan, Balla Francisc, Antal Geza, Reș Eva, Lorinczi Zoltan

PSD – Alexandru Cordoș, Valentin Cuibus, Laura – Elena Chiorean, Vasile Sălătioan, Horea Chirteș

PMP – Augustin Criste, Fițiu Avram

Președinte al Consiliului Cluj rămâne Alin Tișe, acesta declarând că analizează dacă PNL va avea nevoie de un parteneriat cu UDMR.

Oricum, sunt șanse ca Vakar Istvan de la UDMR să preia o funcție de vicepreședinte, iar Marius Mânzat (PNL) pe cealaltă.

Citește mai departe

EDUCATIE

Terapia – o companie SUN PHARMA continuă să susțină învățământul dual la Cluj – Napoca cu 56 de elevi pentru anul școlar 2020-2021

Publicat

Terapia – o companie SUN PHARMA, cel mai mare producător de medicamente generice și produse OTC din România, sprijină dezvoltarea pentru formarea profesională a celei de-a doua clase de învățământ dual Ana Aslan din Cluj, din cadrul proiectului “Academia 2 în 1- Școală și Carieră”.

În acest an școlar, Terapia are în practică două clase din învățământul dual în domeniul de pregătire profesională „Chimie Industrială”, în total 56 de tineri care vor fi pregătiți pentru profesia de operator în industria de medicamente, urmând ca pe viitor compania să le asigure acestora un loc de muncă.

Prin punerea la dispoziție a resurselor informaționale și a echipamentelor necesare, elevii vor avea sansa de a opera echipamente de zeci de milioane de euro până la sfârșitul ciclului de învățământ, făcând permanent pregătire practică în cadrul laboratoarelor de specialitate și a secțiilor de producție, astfel putând fi încadrați în muncă încă din perioada de învățământ, în condițiile legii.

Pentru toată perioada de pregătire teoretică și practică, fiecare elev primește din partea companiei o bursă de 400 de lei, care se adaugă la cea 200 de lei acordată de către stat.

Totodată, Terapia – o companie SUN PHARMA a donat 50.000 RON Colegiului Tehnic “Ana Aslan”, bani care vor fi utilizați pentru achiziția de echipamente IT pentru elevii celor două clase, sprijinind astfel continuarea activităților de învățământ online, în cazul în care va fi necesar datorită contextului pandemic COVID-19. De asemenea, pentru momentul redeschiderii colegiului, după finalizarea lucrărilor de renovare, compania farmaceutică a pregătit încă 100.000 RON pentru dotarea unui laborator tehnologic menit să ajute elevii în calificarea profesională de operator în industria de medicamente.

“Sprijinirea celor 56 de tineri nu numai că ne ajută să pregătim o nouă generație de angajați pentru o industrie înalt tehnologizată, dar totodată ne îndeplinește astfel și datoria de a ține în țară tinerii care acum sunt pe băncile școlii, oferindu-le o carieră și o viață mai bună în România”, a menționat Dr. Dragoş Damian, CEO Terapia.

La începutul anului 2019, din dorința de a susține formarea competențelor necesare pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, Terapia – o companie SUN PHARMA a încheiat un parteneriat cu reprezentanții Colegiului Tehnic “Ana Aslan” vizând dezvoltarea învățământului profesional dual din Cluj.

 

Terapia – o companie SUN PHARMA, este cel mai mare producător de medicamente din România[1]. Din luna martie 2015, a devenit parte a SUN PHARMA, o organizație bazată pe cercetare şi dezvoltare care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice si OTC ce sunt distribuite în peste 100 de țări, prin implicarea a mai mult de 32.000 de angajați la nivel global.

[1] Conform Cegedim, IQVIA, unități, 2019; conform Keysfin, valoare 2019

TERAPIA

 

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a schimbat ora meciului decisiv pe care îl joacă joi CFR pentru calificarea în grupele UEL

Publicat

CFR Cluj joacă joi finala pentru calificarea în grupele UEFA Europa League. Inițial, partida de la Cluj a fost programată pentru ora 19:30, însă organizatorii au anunțat că meciul din Gruia va începe la ora 18:30.

O singură victorie o mai desparte pe trupa lui Dan Petrescu de grupele UEL. Potrivit statisticilor, adversara de joi a clujenilor, KuPS, le este mult inferioară ca valoare. Totuși, fiind o finală, se poate întâmpla orice.

Echipa probabilă alineată de Dan Petrescu împotriva celor de la KuPS

CFR Cluj (4-1-3-2): Bălgrădean – Susic, Vinicius, Burcă, Camora(C) – Bordeianu – Deac, Păun, Djokovic – Omrani, Rondon

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate