ACTUALITATE
De aproape 3 ori mai mulți șomeri în luna martie decât în luna februarie, conform datelor AJOFM Cluj
425 de persoane au solicitat în luna martie indemnizația de șomaj față de 172 de persoane în luna februarie, arată datele Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Cluj. Reamintim că în luna martie efectele crizei medicale din cauza virusului COVID-19 au afectat economia României prin faptul că mai multe întreprinderi au fost nevoite să își suspende activitatea. Măsura a fost impusă prin ordonanță militară.
Un om poate depune cerere de șomaj în cazul în care îndeplinește cumulativ mai multe cerințe: este în căutarea unui loc de muncă, este apt fizic și psihic pentru prestarea unei munci, nu are loc de muncă și nu înregistrează venituri mai mari decât valoarea salariului minim. De asemenea, beneficiarii trebuie să se afle în una din următoarele situații: au devenit șomeri conform legii (au rămas fără un loc de muncă deoarece au fost concediați), nu au putut ocupa un loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ, ocupă un loc de muncă și doresc schimbarea acestuia, sunt refugiați, sunt cetățeni străini care au realizat venituri în România, au încheiat un contract de asigurare pentru șomaj și nu realizează veniturile minime conform legii.
Astfel, 425 de persoane au întrunit cumulativ aceste condiții.
Reamintim că din 1 aprilie angajatorii pot depune cereri pentru șomajul tehnic. Astfel, în vederea acordării sumelor necesare plății indemnizației prevăzute la art. XI alin. (1) din OUG nr. 32/2020, angajatorii depun, prin poșta electronică, la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă județene în raza cărora își au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului care va fi aprobat prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale și publicat ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Un articol de Ștefan Chețan
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ACTUALITATE
VIDEO Emil Boc: Park and ride-ul de la Aeroportul Cluj va fi dat în folosință în ianuarie 2025. Tarifele de parcare
Începe procedura de recepție a park and ride-ul de la Aeroportul din Cluj, a anunțat marți primarul Emil Boc.
Acesta va fi dat în folosință, efectiv, la începutul anului viitor.
Emil Boc: Park and ride-ul de la Aeroportul Cluj va fi dat în folosință în ianuarie 2025. Tarifele de parcare
”Am intrat în procedura de recepție a park and ride-ul de la aeroport, iar în ianuarie 2025 va fi dat în folosință efectiv. Sunt 889 de locuri de parcare, în total, inclusiv pentru autocare”, a declarat primarul Emil Boc la Ziua Live.
Astfel, toți cei care vin dinspre Apahida pot să-și lase mașinile la aeroport, fiind locuri speciale inclusiv pentru mașini electrice.
”Pentru 10 minute, parcarea este gratuită, după care pentru 6 ore este 2 lei, iar pentru 12 ore tariful de parcare este de 5 lei. Un tarif absolut modic, pentru a-i încuraja pe oameni să-și lase mașina acolo, după care să folosească mijloacele de transport în comun și astfel să descongestionăm și traficul din oraș”, a mai spus Emil Boc.
Taximetrul va ajunge în 3 minute
Emil Boc a mai precizat că sunt și 8 peroane pentru autocare, care vor merge în direcția Bistrița-Năspud, Suceava sau Baia Mare.
De asemenea, au fost amenajate 24 de locuri de parcare gratuite pentru taximetre. ”Vor fi în aeroport automate prin care poți să comanzi taximetrul la prețul și la firma pe care o dorești și în 3 minute vor veni la tine. E un model civilizat, în rând cu lume”, a mai spus Emil Boc.
EVENIMENT
A început descărcarea celor două ”cârtițe” pentru metroul Clujului în Portul Constanța. Se pregătesc de deplasarea spre Florești
Vaporul Tian Qi, care a transportat cele două ”cârtițe” din China pentru metroul clujean, au intrat, marți dimineață în Portul Constanța Sud-Agigea, după ce nava a stat câteva zile în larg din cauza vremii nefavorabile.
Astfel, a început operațiunea de descărcare a celor două Tunnel Boring Machine (TBM), care cântăresc peste 250 de tone fiecare, după care vor fi urcate pe trailere uriașe pentru a porni pe cale terestră spre Cluj în cadrul unui transport agabaritic care ar dura peste 3 săptămâni.
Potrivit reprezentaților primăriei clujene, în funcție de condițiile de drum, ”cârtițele” ar putea ajunge la destinație, în cea de-a doua stație a metroului din Florești, stația Teilor, la sfârșitul anului sau în primele zile ale anului viitor.
TBM-urile vor fi, apoi, instalate, la fața locului, operațiune care va dura aproximativ 3 luni după care vor începe săparea celor două tuneluri subterane ale metroului.
EVENIMENT
VIDEO. Percheziții la Cluj, București și în alte județe. Vizat, un grup infracțional care a vândut un teren al statului
47 de mandate de percheziție au fost puse în aplicare marți, 10 decembrie, de procurorii DIICOT.
Sunt percheziții la București, dar și în județele Cluj, Satu Mare, Olt, Călărași, Brașov, Ilfov și Maramureș, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, fals în declarații, uz de fals, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, punerea în circulație de instrumente de plată fără numerar falsificate, înșelăciune, spălarea banilor și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Percheziții la Cluj, București și în alte județe. Vizat, un grup infracțional care a vândut un teren din proprietatea statului
Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că, în toamna anului 2021, un număr de 4 suspecți au constituit un grup infracțional organizat, la care pe parcurs au aderat ori au acordat sprijin alți 28 de membri.
”Membrii acestei structuri, bazată pe relații de amiciție, afinitate și subordonare, au acționat în mod coordonat până în cursul lunii decembrie 2024, în scopul obținerii sumelor de bani rezultate din vânzarea frauduloasă a terenurilor aparținând mai multor societăți comerciale cu acționariat preponderent străin și care nu au desfășurat activitate comercială în ultimi ani.
Foloasele patrimoniale vizate de făptuitori au constat în imobile evaluate la aproximativ 13,7 milioane de euro, suma rezultată din vânzarea fără drept a unui teren aflat în proprietatea statului român, evaluat la 469.300 de euro, precum si sumele de 60.000 de euro și peste 1,8 milioane de dolari americani existente în conturile altor societăți”, arată procurorii.
Au falsificat documente
Punerea în executare a planului infracțional de către membrii grupării de criminalitate organizată, a presupus, falsificarea unor înscrisuri și folosirea lor în fața mai multor instituții publice ori persoane care exercită servicii de interes public, cum ar fi funcționari ONRC, notari, executori, funcționari ANCPI, ceea ce a condus la emiterea de înscrisuri oficiale false de care făptuitorii au uzat ulterior dobândind în mod fraudulos calități în cadrul respectivelor societăți.
De asemenea, prin folosirea înscrisurilor falsificate și declinându-și calități mincinoase, membri grupului infracțional au indus în eroare reprezentanții unor societăți comerciale, cu drept de dispoziție și control asupra activelor patrimoniale și persoane vătămate interesate în achiziționarea unor suprafețe de teren situate în zone strategice pe raza municipiului București și a județului Ilfov, scopul fiind obținerea, în mod injust, a unor beneficii patrimoniale semnificative.
Peste 40 de persoane duse la audieri în București
Potrivit procurorilor, peste 40 de persoane vor fi conduse pentru audieri la sediul DIICOT – Structura Centrală.
Cercetările au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Sectorului 3 București-Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Poliției Sectorului 1 București- Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.
Acțiunea se desfășoară cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, Brașov și Bacău, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, Sălaj și Olt și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Grupărilor Mobile de Jandarmi Cluj și Brașov, Inspectoratelor Județene de Jandarmi Satu Mare, Bacău și Olt.
EVENIMENT
Un avocat clujean îl propune pe academicianul Ioan Aurel Pop pentru funcția de președinte al României
Un avocat clujean îl propune pe academicianul Ioan Aurel Pop pentru funcția de președinte al României
Avocatul clujean Ciprian Păun, profesor asociat la Universitatea Babeș-Bolyai îl propune pe președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, pentru funcția supremă în stat.
Istoric, profesor universitar și academician, Ioan Aurel Pop poate fi candidatul forțelor pro-europene, spune avocatul clujean, care vine cu argumente pentru această propunere.
Un avocat clujean îl propune pe academicianul Ioan Aurel Pop pentru funcția de președinte al României
”Pentru că se fac tot feluri de propuneri sau autopropuneri pentru candidatura la Președinția României, cred că cea mai bună opțiune în acest moment ar fi academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și un profesor universitar de talie universală!
Soluțiile Bolojan, Nicușor Dan sunt doar riscuri asumate pentru evoluția României! Candidatul forțelor pro-europene trebuie să fie un câștigător, iar profesorul POP e opțiunea câștigătoare”, spune Ciprian Păun.
Clericii îl respectă
Dacă fostul rector al UBB ar accepta o ofertă ce ar putea veni din partea forțelor proeuropene, jocul prezidențial ar fi închis, înainte de a începe, consideră Ciprian Păun.
”De ce susțin acest lucru? Zona naționalistă instrumentalizează istoria și legendele pentru a justifica prezentul și comportamentul viitorului, iar domnul academician poate contracara în dezbateri și dialoguri publice oricând multe inepții istorico-isterice.
Clericii îl respectă pe domnul profesor într-un fel deosebit, deci riscul unei campanii <<underground>> prin biserică pentru zona naționalistă ar scădea dramatic.
PSD și PNL l-au susținut de mai multe ori și chiar premierul Ciolacu a vorbit laudativ la adresa Domniei Sale!”, continuă Ciprian Păun.
Ar putea unifica societatea românească
Omul Ioan Aurel Pop ar fi un personaj care ar unifica societatea românească și ar pansa rănile “războiului tăcut”, mai spune avocatul.
”Ar atrage de partea sa latura luminată a societății românești, realizând o operă de cauterizare politică și de transplant a generației repetenților din politică spre coșul de gunoi al istoriei!
Excelența Sa ar fi acceptat cu ușurință atât de cercurile europene de la Bruxelles, cât și de zona conservatoare de la Washington, fiind o personalitate care ar crea punți de legătură puternice mai ales între Italia și România sau Franța și România.
Este un diplomat prin excelență și un manager dovedit , fiind apreciat de toate forțele progresiste și nu numai din societatea românească. Președintele AUR a declarat în nenumărate rânduri că domnul academician ar fi cel mai bun președinte!
Sigur, există o singură condiție – să își dorească asumarea acestei misiuni și să se profileze ca adevăratul independent care are potențialul de câștigare a alegerilor, încă din turul I”, a precizat Ciprian Păun.
Cine este Ioan Aurel Pop
În vârstă de 69 de ani, Ioan Aurel Pop s-a născut la Sântioana, în comuna Țaga, județul Cluj.
Este istoric și profesor universitar din anul 1996. A fost rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, între anii 2012-2020. În anul 2010 devine membru titular, iar din anul 2018 este președinte al Academiei Române.