EDUCATIE
Daniel David, reales rector al UBB Cluj-Napoca, cu aproape 1.200 de voturi

Daniel David a fost reales, joi, în funcția de rector al Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca pentru un mandat de 5 ani, acesta obținând un număr de 1197 voturi.
Prezența la vot a fost de 79,48%, iar dintre cei prezenți 90,88% au votat ”pentru”.
Din cei 1317 votanti, 1197 au exprimat voturi ”pentru” realegerea lui David.
Potrivit reprezentanților UBB, alegerile pentru funcția de rector s-au desfășurat între orele 9-17, Daniel David fiind singurul candidat.
Daniel David a fost ales prima oară rector al UBB în 3 martie 2020 când a câștigat în fața lui Ioan Chirilă, care era la acea vreme președintele Senatului universității.
Daniel David – carte de vizită
Daniel David este profesor de științe cognitive clinice (psihologie clinică/psihoterapie), membru al Academiei Române (membru corespondent din anul 2022) și al Academia Europaea (din 2022 – https://www.ae-info.org/ae/Member/David_Daniel-Ovidiu).
De asemenea, este profesor asociat (“adjunct professor”) la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, SUA, fiind, în același timp și președintele Asociației Psihologilor din România, vicepreședintele Danube Rector’s Conference (https://www.drc-danube.org/) și membru în Boardul GUILD (https://www.the-guild.eu/).
Rectorul UBB a fost inclus în ultimii ani între cei mai citați 2% oameni de știință ai lumii în domeniul de specialitate și trans-domenii, în analize vizând performanța anuală sau în toată cariera (cf. Scopus by Stanford-Elsevier 2022).
Mesajul adresat comunității UBB de către rectorul ales
”Dragi colegi,
Vă mulțumesc pentru încredere și susținere!
Faptul că am fost singurul candidat la poziția de rector al Universității noastre – lucru neobișnuit pentru UBB și care nu s-a mai întâmplat de mulți ani, UBB fiind o universitate complexă și complicată, având și acum mulți oameni cu valoare academică – și am obținut un scor atât de bun și, mai ales, un număr mai mare de voturi decât la alegerile trecute îmi arată că primul mandat a fost unul de succes, apreciat de comunitatea noastră academică.
Facem parte din cea mai veche, cea mai mare/complexă și una dintre cele mai bune și reprezentative universități ale țării (în ultimii ani cea mai bine poziționată în clasamentele internaționale).
Suntem acum cea mai reprezentativă universitate la nivel european din punct de vedere multicultural, iar GUILD (https://www.the-guild.eu/) – organizația unora dintre cele mai reprezentative universități “world-class” europene – ne-a selectat ca membru reprezentativ pentru Europa de Sud-Est.
Prin aceste realizări ne onorăm valorile academice de „Tradiție” și „Excelență” și motto-ul nostru academic “Traditio nostra unacum europae virtutibus splendet”. Dar aceste lucruri ne responsabilizează în prezent (să le stabilizăm) și ne obligă pentru viitor (să le dezvoltăm)!
Arhitectură world-class
Împreună am construit în 2020-2024 o arhitectură “world-class” a Universității noastre, prin „Programul ProUBB+ (2020-2024): UBB – Universitate de clasă mondială (”world-class”) prin încredere și deschidere”.
Acum este momentul să-i dăm un conținut cât mai consistent pentru a deveni o universitate “world-class” europeană, de referință la nivel internațional, care, prin misiunea academică, (1) duce la nivel internațional valorile și cunoașterea națională și europeană și (2) aduce și valorifică la nivel național cele mai bune practici europene și internaționale. Iar acest lucru îl vom face prin „Programul UBB Q-Optimum” (2024-2029): UBB – Universitate europeană de clasă mondială (”world-class”)”, în contextul GUILD ((https://www.the-guild.eu/) și EUTOPIA (https://eutopia-university.eu/).
Nu va fi ușor, acest proces depinzând de (1) buget (unde vom face eforturi să crească), (2) legislație (unde vom face efortul să o îmbunătățim) și (3) resursa umană (unde toți trebuie să contribuim alegându-ne traiectoria de carieră care ne pune în valoare competenețele și să aducem după noi oameni chiar mai buni decât noi).
În plus, administrația trebuie să susțină acest demers, astfel că va trebui să modernizăm major acest segment.
Dar, așa cum am spus în programul de candidatură, cu inteligență/ înțelepciune și creativitate, cooperând cu încredere, vom găsi cele mai bune soluții (de aici ”Optimum”) la provocările și întrebările majore cu care se confruntă lumea și mediul academic astăzi, care nu mai sunt în cadrul unei paradigme cunoscute, ci vizează schimbări paradigmatice fundamentale (de aici ”Q” – ”Questions”). Vom implementa cu optimism și curaj această viziune bazată pe cunoaștere față de politicile academice moderne, de aici motto-ul acestui mandat: ”Sapere Aude”!”, a spus Daniel David
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice din Cluj, și puține, și ocupate abuziv! Șoferii cer autorităților să ia măsuri

Șoferii de mașini electrice din Cluj-Napoca reclamă, pe platforma MyCluj, atât numărul insuficient al stațiilor de încărcare, cât și ocuparea abuzivă a acestora de către șoferi care le folosesc ca locuri de parcare.
Un clujean a reclamat, pe platforma MyCluj de sesizări a Primăriei, că, deși stațiile de încărcare sunt destinate exclusiv acestui scop, multe dintre cele amenajate pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 sunt ocupate ilegal, fără ca Poliția Locală să intervină.
„Doresc să semnalez o problemă frecventă: ocuparea abuzivă a locurilor de încărcare pentru mașinile electrice. Deși aceste locuri sunt destinate exclusiv încărcării, sunt adesea folosite ca simple locuri de parcare, fără consecințe pentru cei care încalcă legea. Aplicația EVCharge Cluj mă redirecționează către Poliția Locală, însă este nerealist ca un șofer să rămână pe loc și să aștepte intervenția. Astfel, majoritatea renunță, iar cei care parchează ilegal profită de lipsa reacției. Solicit ca Poliția Locală să intervină din proprie inițiativă și să verifice periodic aceste locuri, nu doar la sesizare. Este o problemă de respect față de lege și față de infrastructura pentru mobilitate electrică. Vă rog să o tratați cu seriozitate”, a transmis acesta.
Nicio stație de încărcare în cartierul Zorilor
O altă problemă semnalată este lipsa completă a stațiilor de încărcare în anumite cartiere. În Zorilor, de exemplu, locuitorii spun că nu există nici măcar o singură stație, deși cererea este în creștere. În schimb, în zonă există patru stații de taxi, iar șoferii propun ca măcar una dintre ele să fie transformată într-o zonă de încărcare electrică.
„În cartierul Zorilor nu există nicio stație de încărcare pentru mașini electrice, deși cererea este tot mai mare. Pe o rază de aproximativ 200 de metri există 4 stații de taxi, dar niciun loc destinat încărcării vehiculelor electrice. Una dintre aceste stații ar putea fi transformată (parțial sau integral) într-o zonă de încărcare electrică, având în vedere că numărul de stații de taxi din zonă este disproporționat față de nevoile actuale ale locuitorilor. Solicit amenajarea unei parcări cu stație de încărcare pentru vehicule electrice în cartierul Zorilor. Infrastructura de încărcare trebuie extinsă echitabil în toate cartierele, nu doar în cele centrale sau comerciale. Vă rog să analizați această solicitare și să includeți Zorilor în planul de dezvoltare a rețelei publice de încărcare”, a subliniat un alt cetățean.
Ambele reclamații figurează ca fiind „în lucru” pe platforma MyCluj.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Accident cu trotinetist lovit de mașină în cartierul Zorilor. A fost dus la spital

Un accident a avut loc marți seară în cartierul Zorilor din Cluj-Napoca, la intersecția străzii Observatorului cu strada Viilor, un tânăr aflat pe trotinetă fiind lovit de o mașină.
La fața locului a intervenit un echipaj medical de la SAJ Cluj care a acordat primul ajutor tânărului care a fost transportat la spital.
Acesta era conștient și cooperant.
Polițiștii de la Rutieră cercetează cauzele accidentului.
Traficul rutier a fost blocat.
Vom reveni cu detalii.
Sursa: Info Trafic jud Cluj

Clujenii se pot bucura din nou de prezența grațioaselor lebede albe și negre pe Lacul Chios din Parcul Central. După sezonul rece, păsările au fost reintroduse în habitatul lor familiar, aducând un plus de farmec zonei.
Primarul Emil Boc a marcat momentul printr-o postare video pe rețelele sociale, prin care este surprinsă frumusețea lebedelor plutind pe lac. Imaginile au fost primite cu entuziasm de locuitorii orașului, care se bucură de prezența acestor păsări devenite un simbol al Parcului Central și o atracție îndrăgită de vizitatori.
Lebedele vor rămâne pe lac pe tot parcursul sezonului cald, spre încântarea clujenilor. Lebedele sunt găzduite în sezonul rece la Grădina Zoologică din Târgu-Mureș.
FOTO: Arhivă/ Facebook – Emil Boc

Compania aeriană low-cost Ryanair își schimbă regulile privind bagajele de mână și check-in. Călătorii care întârzie la îmbarcare vor fi amendați cu 100 de euro. Ryanair a anunțat o serie de modificări substanțiale ale politicii sale privind bagajele și procedurilor de îmbarcare care vor intra în vigoare din 5 noiembrie 2025.
Aceste modificări vor afecta toți pasagerii care zboară cu compania aeriană, stabilind noi reguli și sancțiuni mai stricte, scrie Alba24.
Noi REGULI privind bagajele de mână și check-in, la Ryanair. De când intră în vigoare
Printre cele mai semnificative modificări se numără eliminarea definitivă a biletelor de hârtie, pasagerii fiind acum obligați să prezinte un bilet electronic pentru a se urca în avion.
Dimensiunile bagajelor de mână permise la Ryanair
În plus, au fost stabilite limite mai stricte pentru bagajele de mână, cu o dimensiune maximă de 40 x 20 x 25 centimetri fără costuri suplimentare.
Compania aeriană și-a mărit sancțiunile pentru nerespectarea reglementărilor. Amenda pentru depășirea dimensiunilor admise ale bagajului de mână va crește de la 60 la 70 de euro.
Pasagerii care doresc să ia o a doua valiză, trebuie să achiziționeze serviciul Priority Boarding, al cărui tarif este stabilit în momentul rezervării.
Amendă de 100 de euro pentru călătorul care întârzie la îmbarcare
Una dintre cele mai stricte măsuri este punerea în aplicare a unei amenzi de 100 de euro pentru pasagerii care ajung la ghișeul de check-in cu mai puțin de 40 de minute înainte de ora programată a zborului.
Această regulă se va aplica și celor care încearcă să facă o rezervare pentru următorul zbor după ce l-au pierdut pe cel inițial.
”Cu excepția cazului în care aveți un bilet Plus sau Flexi Plus, dacă nu vă faceți check-in online cu mai mult de două ore înainte de ora programată de plecare, vi se va percepe taxa de check-in la aeroport stabilită în tabelul nostru de taxe.
Birourile de check-in se închid strict cu 40 de minute înainte de ora programată de plecare, cu excepția cazului în care sunteți anunțat altfel înainte de plecarea zborului.
Dacă nu vă faceți check-in până atunci vi se poate refuza îmbarcarea fără rambursare” se arată în regulamentul Ryanair.
Pentru a evita inconvenientele, pasagerii sunt sfătuiți să verifice dimensiunile bagajelor lor înainte de a ajunge la aeroport, să ia în considerare achiziționarea Priority Boarding dacă au nevoie să ia mai multe bagaje și să ajungă la aeroport cu mult timp înainte.
Compania aeriană permite pasagerilor să-și schimbe zborul până la o oră după plecarea programată, contra-cost.