Connect with us

ACTUALITATE

Cursa rățuștelor pe Canalul Morii Cluj-Napoca, de 1 Iunie. Se strâng bani pentru un lift la Clinica de Neurologie

Publicat


rata

Clujenii sunt așteptați, joi, 1 Iunie, de la ora 13, să asiste la startul cursei rățuștelor, eveniment care are loc pe Canalul Morii, la intersecția străzilor Cardinal Iului Hossu și George Coșbuc.

”Cea mai distractivă întrecere acvatică din Cluj-Napoca, cursa de rățuște, revine anul acesta cu și mai multe rățuște, cu și mai multă distracție. De 1 Iunie, de pe podul de pe strada George Coșbuc, vor fi lansate pe Canalul Morii mii de rățuște. De Ziua Internațională a Copilului, haideți să fim toți copii și să ne bucurăm. Fie ca cea mai rapidă rățușcă să câștige”, au spus organizatorii.

Clujenii pot adopta una sau mai multe rățuște, la prețul de 10 lei/rățușca pe cluj.ratuste.ro, înscrierile făcându-se în limita a 5000 de rățuște.

Toate donațiile vor fi redirecționate către construirea liftului ignifug al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Clinica de Neurologie, secția Neurologie II.

Evenimentul este găzduit de Rotaract Samvs Cluj-Napoca şi Rotaract Cluj-Napoca Cetățuie.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Emil Boc și vicepreședintele CJ „au pus umărul” și au dus fructe și legume pentru copiii și adulții din centrele din Cluj

Publicat

De

boc legume fructe centre copii (8)

Ca în fiecare an, după Zilele Recoltei, Primăria Cluj, alături de parteneri, sprijină persoanele defavorizate cu produse de sezon.

Și în acest an produse agroalimentare de la producătorii locali au ajuns la copiii găzduiți la centrul „Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca, dar și la centrele D.A.S.M. pentru persoane fără adăpost de pe strada Dragoș Vodă și strada Oașului.

boc legume fructe centre copii (2)

Emil Boc și vicepreședintele CJ „au pus umărul” și au dus fructe și legume pentru copiii și adulții din centrele din Cluj

Primarul Emil Boc, dar și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, au ajutat și în acest an la transportul legumelor și fructelor în aceste centre.

boc legume fructe centre copii (10)

„Particip de fiecare dată când pot la această acțiune, este un gest simbolic prin care îmi doresc să subliniez că ceea ce pentru noi înseamnă puțin, pentru alții poate însemna foarte mult. Așadar, repet: dacă puteți face un bine, nu ezitați să îl faceți!”, a trasmis primarul pe pagina de Facebook.

boc legume fructe centre copii (11)

La această acțiune au participat și alți angajați ai Primăriei, dar și reprezentanți ai Asociației Produs de Cluj.

boc legume fructe centre copii (9)

Produsele, printre care varză, vinete, cartofi, ardei, dar și fructe, cum ar fi mere și prune, au fost achiziționate de compania clujeană Coral Impex.

boc legume fructe centre copii (12)

boc legume fructe centre copii (1)

boc legume fructe centre copii (7)

Foto: Emil Boc/Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. O mașină a luat FOC în parcare la Platinia în Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit rapid

Publicat

De

incendiu platinia1

O mașină a luat foc, marți, în parcarea centrului comercial Platinia. Din fericire incendiul a fost stins rapid de pompieri și nu a fost nevoie de evacuarea clădirii.

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervinit pentru stingerea incendiul de autoturism din parcarea centruui comercial de pe Calea Mănăștur.

O mașină a luat FOC în parcare la Platinia în Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit rapid

Potrivit ISU Cluj, incendiul a fost localizat și nu exista posibilitatea să se extindă. Acesta a fost stins, iar acum se ventilează parcarea.

incendiu platinia2

Nu s-a impus evacuarea clienților și, din fericire, nu au fost persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Medicii de familie din Cluj NU mai asigură decât URGENȚELE. S-au terminat FONDURILE și NU au primit BANII pe august

Publicat

De

boala mana gura picior

Medici de familie din Cluj sunt în imposibilitatea de a mai acorda consultații pacienților. Pe de o parte și-au epuizat numărul de consultații plătite de Casa de Asigurări de Sănătate pentru luna septembrie, nu au primit banii pentru serviciile acordate pe luna august și, pe de altă parte, nu merge nici sistemul informatic!

Dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj, a declarat pentru Cluj24.ro că în aceste condiții s-au amânat consultații și se asigură doar urgențele medicale, serviciile de vaccinare și consultații pentru copii și gravide.

Medicii de familie din Cluj NU mai asigură decât URGENȚELE. S-au terminat FONDURILE și NU au primit BANII pe august

„S-au adunat prea multe. Nu merge nici sistemul informatic și nu putem elibera documente medicale. Noi avem 20 – 24 de consultații plătite pe zi, în funcție de numărul de pacienți. În luna septembrie am consultat mult peste acest număr. Tot ce facem de prin 15 septembrie e pro boni, primim bani doar per capita (pe pacient, n. red.), dar nu și pentru servicii”, a declarat dr. Emiliana Costiug.

La acestea se adaugă și faptul că medicii de familie din Cluj nu au primit banii aferenți lunii august.
„De la 1 iulie a crescut plata pe servicii, e adevărat, dar nu am primit banii. Noi suntem în imposibilitatea de a plăti salariile și utilitățile.

Cei de la Casa de Asigurări de Sănătate ne-au spus că fondurile s-au epuizat, nu sunt bani, dar că se va face o rectificare de buget. Practiv vor lua bani din fondurile pentru luna viitoare, iar noi lnu știu ce vom face atunci în orctombrie”, a mai spus dr. Emiliana Costiug.

Astfel, în perioada 27- 29 septembrie 2023, medicii de familie nu vor acorda consultații pentru boli acute, subacute sau cronice și nu vor elibera documente medicale, anunță reprezentanții Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Sistemul informatic nu merge! Din nou

Clhiar dacă situația ar sta altfel din punct de vedere financiar, medicii de familie din Cluj se confruntă din nou cu disfuncționalități în Sistemului Informatic Unic și Integrat. Practic, aceștia nu pot introduce datete în sistem, drept pentru care nu pot nici măcar elibera rețete.

Dr. Emiliana Costiug spune că medicii au solicitat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, fără succes deocamdată, să scoată pentru o perioadă dosarul electronic, dar și cardul de sănătate din sistem pentru a putea elibera documentele medicale.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Mizerie, mucegai, rugină, produse EXPIRATE în Piața Zorilor. Amenzi de 450.000 de lei de la Protecția Consumatorilor

Publicat

De

op 8

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, prin CJPC Cluj, a desfășurat, luni,  o acțiune  de control în urma unor sesizări  la  22 operatorii economici care își desfasoară activitatea în zona Pietei Zorilor.

Aceste firma sunt Columbus Operational SRL, Profi Rom Food SRL, Romvocom SRL, Mega Image SRL, Casa Ciorapilor SRL, La Casa  Ristorante Pane Dolce SRL, Mega Image SRL, Profi Rom Food SRL, SC Gardenia Flower SRL, BMD Studio SRL, Deli Marchet SRL, Lauxinia Drink SRL, Dilevida SRL, Silvania Plus SRL, German Marchet SRL, Salgo Impex SRL, Panemar SRL, Ardeal Evolution Team SRL, Ofeliaprisa SRL, AGB Agro Marchet SRL, Artha Dora SRL, Green Farsel SRL.

op 1

Verificările s-au derulat în cadrul campaniei Academia Comisarilor și au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.

”În urma acțiunii, comisarii CJPC Cluj au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:

–        folosirea unor vitrine neigienizate, pentru depozitarea produselor și preparatelor, cu praf în exces, rugină, mucegai și chedere neigienizate cu mucegai

–        pavimentul aferent camerelor frigorifice și congelare insalubre, neigienizate de o perioada mare de timp

–        Produse cu data limită de consum depășită

–        depozitarea direct pe paviment a legumelor și fructelor, ape minerale, bauturi răcoritoare

–        folosirea unor coșuri/tomberoane de reziduuri fără capace

–        lipsă verificare metrologica mijloace de masură

–        legume fructe cu mucegai, putregai improprii consumului uman

–        Produse cu ambalaje deteriorate,  lipsă traducere în limba română

–        Produse care nu respecta etichetarea conform prevederilor legale, cu diferente țară de origine ambalșaj/documente de provenientă, sau borderouri de achiziții

–        Lipsa afișare preț/um/monedă

–        Lipsă documente de proveniență a legumelor si fructelor

–        Neeliberare accept de schimb valutar

–        Comercializare de sare neiodată

–        Jucarii periculoase notificate în sistemul Rapex

–        Grătare frigidere cu rugină în exces”, arată Protecția Consumatorilor.

op 2

Amenzi usturătoare

Ținând cont de neregulile constatate, echipa de control au aplicat 47 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în cuantum de 450.000 lei.

Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 35.000 de lei, oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor la 8 unități, oprire temporara de la comecializare produse  pană la remedierea deficiențelor în valoare de 365.000 lei.

Comisarii CJPC Cluj vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.

op 3

op 4

 

op 7

op 6

op 5

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax