Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Cum va arăta Piața Mărăști, după modernizare. Dispar OMV, Profi, o parte din Aleea Bibliotecii, vor fi cinci parkinguri

Publicat


piata marasti modernizare2

Marți, 12 octombrie, Centrul de Inovare si Imaginație Civica va găzdui dezbatere privitoare la modernizarea zonei Piața Mărăști din Cluj-Napoca. Proiectul realizat de Planwerk propune relocarea benzinăriei OMV și amenajarea în total a cinci parkinguri, precum și creșterea atractivității spațiului pietonal.

Zona studiată este în suprafață de 11 hectare și include Bvd. 21 Decembrie 1989 (parțial), Str. Fabricii (parțial), Aleea Bibliotecii, Strada Crinului, Strada Ciocîrliei, incinta Dorobanților 105.

Dacă momentan întreaga zonă dispune de 1500 de locuri de parcare, prin amenajările propuse se vor realiza 5 parcaje supraetajate, care vor spori mult numărul acestora.

Parcajul propus pentru Aleea Bibliotecii are o capacitate de 280 de locuri, distribuite pe două niveluri subterane. În paralel, este propusă reamenajarea spațiului public de la partea superioară a parcajului.

Accesul și evacuarea mașinilor sînt prevăute prin intermediul unor rampe și a unor bretele dedicate, care fac legătura cu sensul giratoriu din Piața Mărăști. Organizarea circulației interioare permite utilizarea celor două niveluri cu un anumit grad de autonomie (de ex. categorii diferite de utilizatori: persoane rezidente în zonă și persoane aflate în interes de serviciu).

Accesul pietonal este prevăzut prin intermediul a trei nuclee de circulație (scări), dintre care unul este dotat cu lift. Nucleele sînt orientate spre Piața Mărăști (nucleu nord), str. Dorobanților/Biblioteca Județeană/ Consiliul Județean (nucleu sud), scuarul pietonal (nucleu centru).

La nivelul noului scuar, punctele de acces pietonal sînt integrate arhitectural în amenajarea spațiului public, sub forma unui pavilion urban, care include o cafenea și un acoperiș cu pegolă, oferind umbră și adăpost la intemperii.

piata marasti modernizare

Aleea Bibliotecii

Noul scuar rezultă din extinderea zonei exclusiv pietonale spre vest și conectarea acesteia la rețeaua de spații publice din zonă. Scuarul include zone verzi plantate dens cu arbori și suprafețe multifuncționale, toate dotate cu mobilier și iluminat public LED.

Pe latura de est a Aleii Bibliotecii (fîșia aflată în zona de influență a PUZ), planul recomandă extinderea spațiului public pietonal și velo pe actuala suprafață ocupată de parcarea supermarketului și pe suprafața stației de carburanți.

Prin retragerea clădirii recomandate, este posbiliă extinderea semnificativă a zonei pietonale și a aliniamentelor plantate. Ilustrarea urbanistică a prezentului PUZ prezintă situația rezultată din această restructurare a frontului de est.

piata marasti modernizare3

piata marasti modernizare

Zona de reglementări a prezentului PUZ include incinta rezidențială Dorobanților 105, aflată la vest de Aleea Bibliotecii.

Se propune realizarea unui parcaj subteran și eliberarea curții de garaje și parcări. Parcajul propus – cu o capacitate de cca. 140 de locuri – are un singur nivel subteran și este conectat la garajul subteran existent la subsolul blocului aflat la est.

Se propune un acces comun pentru cele două parcaje (existent și nou), acces conectat la strada Dorobanților. Organizarea parcajului permite ventilarea sa naturală, ceea ce reduce costurile de investiție și de operare.

Suplimentar, sînt asigurate la suprafață 12 locuri de parcare de scurtă durată pentru vizitatori. Capacitatea de parcare poate fi extinsă în viitor cu 27 de locuri la suprafață și prin utilizarea spațiilor de la subsolul blocului, destinate inițial parcării.

Partea superioară a garajului, aflată la cota actuală a incintei, este organizată pentru o utilizare aproape exclusiv pietonală (face excepție zona de acces carosabil la blocurile de pe bulevardul 21 Decembrie 1989 și o zonă unde este posibilă amenajarea unor locuri de parcare în situația depășirii capacității parcajului). Puntele de acces pietonal în parcaj sînt integrate în construcții care deservesc incinta: parcări pentru biciclete, puncte gospodărești, pergole etc. Suplimentar, sînt propuse locuri de joacă, spații verzi și un teren de sport.

Regenerarea zonei Aleea Bârsei

Planul recomandă un set de măsuri de reabilitare a rețelei de spații publice din zona rezidențială Aleea Bârsei. În centrul acestora se află măsurile de eficientizare a sistemului de parcări, în vederea creșterii capacității de stocare și a reducerii suprafețelor carosabile.

Principala măsură propusă este realizarea unui parcaj cu trei niveluri D+P+1, o capacitate de cca. 240 locuri și dedicat locuitorilor din proximitate. Se propune, de asemenea, eliminarea garajelor și reogranizarea parcărilor la sol din profilele aleilor.

piata marasti modernizare2

piata marasti modernizare2

Regenerarea zonei strada Trotușului

Similar cu cazul Aleii Bârsei, zona aflată la sud-vest de strada Trotușului poate fi îmbunătățită plecînd de la reorganizarea sistemului de circulații și – în primul rînd – de parcări. Prin HCL 1057/2018, a fost aprobat PUZ/PUD de regenerare urbană pentru zona străzii Trotușului, care propune un parcaj cu o capacitate de 360 de locuri (2S+D+P+2E+T).

Recomandările prezentului plan pentru zona de influență preiau concluziile PUZ/PUD privind amplasamentul și configurația generală a parcajului. Ca alternativă, se propune o variantă organizată pe trei niveluri (D+P+1) și cu o capacitate de circa 234 locuri, care contribuie la eliberarea spațiilor publice adiacente de mașini și la amenajarea de zone pietonale, spații verzi și locuri de petrecere a timpului liber.

Bulevardul 21 Decembrie 1989

  • se păstrează sensurile de circulație existente;
  • se elimină o bandă de circulație în direcția vest-est (în prezent utilizată ca parcare);
  • se introduc benzi dedicate transportului public și circulației velo, cele din urmă separate fizic față de circulația motorizată;
  • se reorganizează parcajele din profilul bulevardului (cu bretea dedicată), cu includerea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice;
  • se reorganizează și modernizează stațiile de transport public, atât la nivelul alveolelor de oprire, cât și la cel al construcțiilor aferente (copertine, chioșcuri, ticketing etc);
  • se reorganizează sensul giratoriu, inclusiv prin asigurarea accesului și evacuării unui parcaj subteran public propus în zona Aleii Bibliotecii;
  • se organizează standuri taxi (10 locuri);
  • se extind plantațiile de aliniament, cu păstrarea arborilor valoroși;
  • se accesibilizează și amenajează zona verde adiacentă bisericii Sf. Petru;
  • se reamenajează trotuarele, prin introducerea de plantații, mobilier urban, pavaje, iluminat public, diferite dotări.

Bulevardul Aurel Vlaicu

  • se păstrează sensurile de circulație existente;
  • se introduc benzi dedicate transportului public și circulației velo, cele din urmă separate fizic față de circulația motorizată;
  • se reorganizează parcajele din profilul bulevardului (cu bretea dedicată), cu includerea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice;
  • se reorganizează și modernizează stațiile de transport public, atât la nivelul alveolelor de oprire, cât și la cel al construcțiilor aferente (copertine, chioșcuri, ticketing etc);
  • se schimbă poziția stației Arte Plastice (spre vest), pentru fluidizarea circulației pe acest tronson;
  • se organizează standuri taxi (7 locuri);
  • se extind plantațiile de aliniament, cu păstrarea arborilor valoroși;
  • se lărgesc și reamenajează trotuarele, prin introducerea de plantații, mobilier urban, pavaje, iluminat public, diferite dotări.Str. Fabricii
  • se păstrează sensurile de circulație existente;
  • se introduc piste pentru biciclete, pe ambele laturi;
  • se reorganizează parcajele de pe latura de vest (prin dispunere paralel cu axul străzii);
  • se lărgesc și reamenajează trotuarele, prin introducerea de plantații, mobilier urban, pavaje, iluminat public, diferite dotări.

Aleea Bibliotecii

  • se păstrează sensurile de circulație existente, cu eliminarea unei benzi carosabile în direcția nord-sud;
  • se grupează benzile carosabile, în vederea îmbunătățirii accesului pietonal pe suprafața pieței;
  • se elimină locurile de parcare de pe latura vest;
  • se introduc piste pentru biciclete, în ambele sensuri de circulație;
  • se introduc plantații de aliniament pe ambele laturi ale zonei carosabile;
  • se propune realizarea unui parcaj subteran public cu o capacitate de cca. 280 locuri, cu acces și evacuare din sensul giratoriu;
  • se reamenajează scuarul verde, cu suplimentarea arborilor, introducerea de mobilier urban, zone de recreere și joacă;
  • se grupează cele trei puncte de acces în parkingul subteran într-un pavilion urban, care include o cafenea și pergole, oferind astfel umbră și adăpost la intemperii;

Strada Crinului

  • se organizează circulația cu sens unic în direcția sud-nord pe străzile Crinului și Iazului (între bd. 21 Decembrie – str. București, în tandem cu străzile Buftea și Gorunului, organizate în sens invers);
  • se introduc piste pentru biciclete în ambele sensuri de circulație;
  • se reorganizează parcajul la sol din apropierea intersecției cu bulevardul 21 Decembrie 1989

Strada Ciocârliei

  • se păstrează sensurile de circulație existente (sens unic est-vest, dublu sens în zona intersecției cu str. Fabricii);
  • se introduce o pistă pentru biciclete în direcția opusă circulației motorizate (vest-est);
  • se introduc locuri de parcare (paralel cu axul străzii). În concluzie, la nivelul străzilor studiate, se obține o re-echilibrare a ponderii modale (modal split) în cadrul profilelor transversale, prin reducerea componentei motorizate, în favoarea pietonilor, a bicicletelor și a transportului public.

Planwerk a câștigat licitația organizată în iarnă cu o ofertă de circa 900.000 de lei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Pieton accidentat pe o stradă din Cluj-Napoca. Transportat la spital de SMURD în stare gravă

Publicat

SMURD

Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca a acordat, sâmbătă, îngrijiri medicale de urgență unui pieton accidentat pe strada Alexandru Vaida Voievod din Cluj-Napoca.

Potrivit pompierilor, a fost vorba despre un bărbat de aproximativ 65 de ani, transportat în stare gravă la spital.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Accident cu două mașini la Fundătura. Un tânăr, consultat medical de un echipaj al Ambulanței Cluj

Publicat

accident

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla au intervenit sâmbătă la un accident rutier petrecut pe raza satului Fundătura, aparținând comunei Iclod.

În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un tânăr de aproximativ 20 de ani a fost evaluat de echipajul SAJ, dar a refuzat transportul la spital”, au spus pompierii ISU Cluj.

accident

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua fără scroll, lansată la Cluj-Napoca. Eveniment pentru a scăpa de dependența de telefon mobil și de rețelele sociale

Publicat

De

scroll

Festivalul HealthFEST lansează, în premieră la Cluj-Napoca, o campanie menită să reduc dependeța de telefonul mobil și de rețelele sociale, și anume ”Ziua fără scroll”. 

”O zi fără scroll. O zi cu tine. Pe 11 mai, renunțăm la scrolling compulsiv și ne reconectăm la viață, la noi, la ceilalți.
Pe 11 mai lansăm Ziua Fără Scroll – primul pas către o Viață lungă fără dependențe.

scroll

Trăim în era dopaminei ieftine. Scrollăm compulsiv. Ne simțim conectați, dar suntem mai departe ca niciodată de noi înșine și de cei din jurul nostru. Această zi e începutul.

În 11 mai te invităm să lași telefonul jos, să respiri, să te reconectezi la viață. Pentru o ora pentru 3 sau pentru toată ziua.
Dacă simți la fel participa la acest eveniment și invită-ți prietenii”. arată organizatorii campaniei.

Festivalul sănătății

”O zi fără scroll” precede HealthFEST, cel mai amplu eveniment din România dedicat sănătății, longevității și prevenirii dependențelor care va avea loc în perioada 27-29 iunie 2025 în Parcul Central din Cluj-Napoca.

În cadrul festivalului sunt programate târguri, activități interactive și zone dedicate pentru toate vârstele și interesele, competiții și congrese pentru inovații în sănătate și networking profesional, totul într-un mix de locații acoperite și în aer liber pentru o experiență completă.

”Vom avea cervicii medicale, produse, longevitate, balneologie și inovații. Health Hunt, bătaia cu apă, zone pentru copii și jocuri sociale. Apoi, pentru mindfulness și relaxare, pregătim tehnici pentru echilibru emoțional, masaj, psihologie și energie vibrațională. De asemenea, vom avea un hackathon, o competiție pentru soluții digitale în sănătate și congres multidisciplinar pentru profesioniști”, au precizat organizatorii HealthFEST.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Mesajul lui George Simion pentru românii din diaspora, înainte de Paște: Sună-ți mama. Spune-i că ți-e dor

Publicat

Simion

Președintele AUR, George Simion, a transmis un mesaj românilor din diaspora înaintea sărbătorilor de Paște și le-a transmis: Sună-ți mama! Fă-i o bucurie de Paște!

”Ați plecat, dar o parte din voi ați rămas aici. În voce, în amintiri, în privirea mamelor când deschis telefonul când văd apel video de la copilul ei.

Știu că mulți dintre voi, românii din diaspora, nu veți ajunge acasă nici de Paștele acesta. Dar știți ce puteți face? Să vă sunați mamele chiar acum. Sună-ți mama. Spune-i că ți-e dor. România te așteaptă. Și ea la fel”, a spus Simion.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate