Connect with us

EDUCATIE

Cum începe școala la Florești, în scenariul ROȘU. Cum s-a pregătit Primăria

Publicat


Școlile din comuna Florești vor respecta reglementările autorităților referitoare la scenariul roșu, peste 3 cazuri de îmbolnăviri la mia de locuitori, anunță Primăria comunei.
”Dincolo de sănătatea noastră, pandemia de Covid 19 a afectat profund sistemul de învățământ, iar actul educațional nu a putut fi implementat eficient și nici la standardul pe care ni-l dorim cu toții pentru copiii noștri.
În aceste circumstanțe am fost nevoiți să ne adaptăm la un sistem nou, învățământul online, care a adus pentru unitățile de învățământ și pentru autoritățile locale una dintre cele mai mari provocări. Primăria Florești a încercat în această perioadă să creeze cadrul necesar și să asigure profesorilor și copiilor toate mijloacele necesare pentru ca actul educațional să aibă loc dar nu în orice condiții”, a declarat primarul Bogdan Pivariu.

Tablete pentru elevi

Acesta a făcut referire și la prima etapă de achiziționare de tablete pentru copiii care nu dispuneau de echipamentele necesare pentru a participa la cursurile online pe parcursul primului semestru.
”Un moment important este reluarea cursurilor cu prezența la clasă pentru anumite categorii de elevi, începând de luni, 8 februarie. În Florești suntem în scenariul 3, așa cum este definit în ordinele ministerelor. Asta înseamnă că rata de infectare este de peste 3 la mia de locuitori. Acest scenariu presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar și participarea zilnică, în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studii”, a mai declarat edilul.

Măsuri luate

Unitățile de învățământ de pe raza comunei rămân în strânsă colaborare cu Primăria Florești și vor asigura respectarea tuturor normelor de distanțare și de dezinfecție în așa fel încât să fie redusă la minim răspândirea virusului.
Au fost stabilite circuite funcționale pentru deplasarea elevilor și au fost amenajate spații de recreere. Unitățile de învățământ au asigurate materialele de curățenie, igienă și dezinfecție. Este asigurat un stoc de rezervă de materiale de protecție pentru elevi și cadre didactice, iar personalul este instruit pentru aplicarea planului de măsuri de protecție sanitară.
În ceea ce privește transportul elevilor la școală, autobuzele școlare vor circula pe toate cele 6 rute obișnuite și în același orar. Câte un reprezentant de la poliția locală va fi pe fiecare rută, atât la preluarea cât și la debarcarea copiilor.

Dacă apar elevi cu simptome

Protocoalele DSP Cluj vor fi aplicate în cazul în care vor apărea cazuri de Covid-19 în unitățile de învățământ, autoritățile locale lansează un apel tuturor de a trata cu seriozitate situația și de a respecta recomandările.
În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătății recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale școlare, atunci când acest lucru este posibil.
Testarea este esențială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor și profesorilor și pentru binele întregii comunități.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Adjudecat! Bătălie pe rable, la Cluj. 30 de vehicule abandonate și-au găsit noi stăpâni. Prețuri derizorii

Publicat

Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca s-a transformat miercuri dimineață într-un ring al negocierilor aprinse, unde nouă participanți și-au testat norocul în încercarea de a pune mâna pe 29 de mașini abandonate și un scuter.

Miercuri dimineață, nouă participanți s-au luptat cu oferte și replici haioase pentru a pune mâna pe 29 de mașini abandonate și un scuter, scoase la vânzare de Primăria Cluj-Napoca. Licitația deschisă cu strigare a fost un adevărat test de răbdare, fler și strategie.

Bătălie pe rable, la Cluj

Mașinile au fost scoase la licitație după ce au fost ridicate de pe domeniul public și au trecut prin toate procedurile legale. Cei interesați le-au putut inspecta anterior la depozitul de pe strada Nădășel, dar chiar și așa, fiecare ofertă a fost un pariu. Unele vehicule aveau un grad de uzură de 40-50%, altele erau mai mult rugină pe roți, cu degradări de până la 90%.

Asta nu i-a împiedicat însă pe participanți să se dueleze în licitații, unde câțiva zeci de lei au făcut diferența. Piesa de rezistență a fost licitația pentru un Seat, care a pornit de la 300 de lei și a ajuns la 2.300 de lei, într-o luptă aprigă a ofertelor.

Deși licitația s-a desfășurat într-un „ritm ardelenesc”, cei prezenți au simțit adrenalina unor licitații ca-n show-urile americane.

Mașinile, recondiționate și vândute, în unele cazuri

Printre participanții la licitație s-a numărat și Iuliu Ferenczi, care a achiziționat mai multe mașini din gama Volkswagen.

„Le pun la punct și văd ce iese din ele. Dacă se pot valorifica, le punem pe picioare. Dacă sunt gata motoarele, nu mai putem face nimic. Mă ocup cu asta de vreo 20 și ceva de ani. Câteodată e avantajos, câteodată nu. Depinde până la cât urcă licitația. Dacă urcă mult, cum s-a întâmplat data trecută… s-au licitat mașinile și când au mers să vadă ce au licitat, le-au lăsat acolo.

Am cumpărat numai mașini gama Volkswagen. Problemele pe care le au sunt un geam spart, le lipsește bateria, le lipsește contactul, iar motoarele sunt cu semnul întrebării dacă pornesc sau nu. Sunt riscuri, sunt mașini care sunt ruginite… Nici eu nu am văzut acum ce cumpăr”, a mărturisit bărbatul.

El speră nu doar să își scoată investiția, dar și să realizeze un mic profit în urma reparării și vânzării mașinilor achizionate astăzi.

„Da, sunt care se pot și repara și înmatricula, categoric. Sunt printre mașini și care sunt chiar bune. Azi am cumpărat cred trei sau patru mașini. Sigur voi scoate banii dați la licitație, nu faci o avere, 1.000 – 2.000 de lei”, a mai arătat acesta.

Reciclarea, o altă afacere profitabilă

O altă strategie a fost cea a lui Sălăjean Alexandru, reprezentant al Reformatex, care a cumpărat nouă vehicule pentru reciclarea materialelor din care sunt realizate.

„Pentru valorificare, reciclare deșeuri feroase și neferoase. E foarte profitabil, absolut. Astăzi am dat între 300 de lei și 560 de lei, am cumpărat nouă mașini. Depinde de greutatea mașinilor, cantitatea de material reciclabil din mașini, depinde cât plastic are, sunt multe variabile. Particip de fiecare dată și a fost mai mult sau mai puțin avantajos, nu este la fel de bine de fiecare dată”, a declarat acesta.

De ce organizează primăria astfel de licitații?

Viceprimarul Dan Tarcea a explicat că mașinile abandonate generează costuri pentru depozitare. Prețurile de pornire au variat între 150 și 500 de lei și toate mașinile scoase la licitație s-au vândut.

„Am avut astăzi o licitație pentru 29 de autoturisme și un scuter. A fost o licitație deschisă, cu strigare. S-au vândut toate cele 30 de obiecte pe care le-am scos la licitație. Sunt mașini care au fost abandonate pe domeniul public, care au fost ridicate și au trecut toate procedurile legale pentru a putea să intre în proprietatea statului, motiv pentru care le-am și scos la licitație. Cei care au cumpărat mașinile le-au cumpărat fie pentru piese de schimb, fie pentru a le repara și a le pune în circulație.

Aceste licitații trebuie organizate, pentru că înseamnă costuri pentru noi să asigurăm spații de depozitare pentru așa multe mașini. Am somat proprietarii să vină să își ridice mașinile și să plătească contravaloarea depozitării, dar în momentul în care nu au venit și au trecut toate termenele, atunci, sigur, trebuie să trecem la această procedură de licitație, pentru a putea să eliberăm spațiul acolo unde au fost depozitate”, a explicat viceprimarul.

Cei interesați să participe la astfel de licitații trebuie să achite o garanție de 10% din prețul de pornire al fiecărei mașini. Cei care au dorit să depună oferte pentru toate mașinile din listă au avut de plătit la casieria Primăriei Cluj-Napoca 780 de lei.

Lista și prețul mașinilor scoase la licitație

  • Suzuki albastru – caroserie distrusă 70%/ tapițerie distrusă 60% – preț de pornire: 300 lei/ adjudecat: 550 lei
  • BMW gri – caroserie distrusă 40%/ tapițerie distrusă 60% – preț de pornire: 350 lei/ adjudecat: 750 lei
  • Volkswagen alb – caroserie distrusă 70% / tapițerie distrusă 70% – preț de pornire: 400 lei/ adjudecat: 550 lei
  • Mercedez Benz negru – caroserie distrusă 50% / tapițerie distrusă 50% – preț de pornire: 350 lei/ adjudecat: 700 lei
  • Dacia albastru – caroserie distrusă 50% / tapițerie distrusă 50% – preț de pornire: 300 lei/ adjudecat: 370 lei
  • Volkswagen verde – preț de pornire: 150 lei/ adjudecat: 370 lei
  • Volkswagen verde – caroserie distrusă 80% / tapițerie distrusă 60% – preț de pornire: 150 lei/ adjudecat: 320 lei
  • Mercedes Benz albastru – caroserie distrusă 80% / tapițerie distrusă 80% – preț de pornire: 200 lei/ adjudecat: 750 lei
  • Renault roșu – caroserie distrusă 60% / tapițerie distrusă 60% – preț de pornire: 400 lei/ adjudecat: 1.500 lei
  • Hyundai verde – caroserie distrusă 60% / tapițerie distrusă 60% – preț de pornire: 300 lei/ adjudecat: 560 lei
  • Mitsubishi roșu – caroserie distrusă 60% / tapițerie distrusă 50% – preț de pornire: 500 lei/ adjudecat: 1.050 lei
  • Seat alb – caroserie distrusă 70% / tapițerie distrusă 70% – preț de pornire: 300 lei/ adjudecat: 2.300 lei
  • Ford gri – caroserie distrusă 70% / tapițerie distrusă 80% – preț de pornire: 100 lei/ adjudecat: 350 lei
  • Dacia gri – caroserie distrusă 90% / tapițerie distrusă 90% – preț de pornire: 100 lei/ adjudecat: 550 lei
  • Smart negru – caroserie distrusă 80% / tapițerie distrusă 80% – preț de pornire: 100 lei/ adjudecat: 570 lei
  • Opel negru – caroserie distrusă 80% / tapițerie distrusă 80% – preț de pornire: 200 lei/ adjudecat: 800 lei
  • Fiat verde – caroserie distrusă 80% tapițerie distrusă 70% – preț de pornire: 200 lei/ adjudecat: 460 lei
  • Ford albastru – caroserie distrusă 60% / tapițerie distrusă 40% – preț de pornire: 300 lei/ adjudecat: 550 lei
  • Citroen roșu – caroserie distrusă 70% / tapițerie distrusă 80% – preț de pornire: 200 lei/ adjudecat: 420 lei
  • Fiat gri – caroserie distrusă 60% / tapițerie distrusă 70% – preț de pornire: 300 lei/ adjudecat: 450 lei

  • Smart negru – caroserie distrusă 90%/ tapițerie distrusă 90% – preț de pornire: 50 lei/ adjudecat: 280 lei
  • Ford gri – caroserie distrusă 50% / tapițerie distrusă 60% – preț de pornire: 400 lei/ adjudecat: 500 lei
  • Ford albastru – caroserie distrusă 90% / tapițerie distrusă 80% – preț de pornire: 100 lei/ adjudecat: 400 lei
  • Volkswagen gri – caroserie distrusă 70% / tapițerie distrusă 70% – preț de pornire: 300 lei/ adjudecat: 500 lei
  • Opel albastru – caroserie distrusă 60% / tapițerie distrusă 50% – preț de pornire: 150 lei/ adjudecat: 300 lei
  • Ford gri – caroserie distrusă 70% / tapițerie 70% – preț de pornire: 300 lei/ adjudecat: 450 lei
  • Volkswagen gri – caroserie distrusă 50% / tapițerie distrusă 50% – preț de pornire: 500 lei/ adjudecat: 750 lei
  • Seat gri – caroserie distrusă 80% / tapițerie distrusă 80% – preț de pornire: 500 lei/ adjudecat: 560 lei
  • Renault roșu – caroserie distrusă 70% / tapițerie distrusă 70% – preț de pornire: 300 lei/ adjudecat: 800 lei
  • Scuter gri/negru – caroserie distrusă 80% / tapițerie distrusă 80% – preț de pornire: 35 lei/ adjudecat: 150 lei

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Prefectura Cluj se mută de la 1 aprilie. Clădirea Palatului Administrativ intră în modernizare cu fonduri din PNRR

Publicat

De

Prefectura

Prefectura Cluj se va muta, începând cu 1 aprilie într-un spațiu de pe strada Nicolae Cristea, deoarece clădirea Palatului Administrativ de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 intră în ample lucrări de modernizare cu fonduri din PNRR.

Prefectul județului Cluj, Maria Forna, a declarat, miercuri, pentru Cluj24 că lucrările vor dura până în vara anului 2026, valoarea contractului depășind 33 de milioane de lei.

”De la 1 aprilie, activitatea Instituției Prefectului – Județul Cluj se va reloca într-un spațiu care este în curs de amenajare, situat pe strada Nicolae Cristea. Demersul este impus ca urmare a începerii, la acea dată, a lucrărilor de reabilitare, modernizare și eficiență energetică a clădirii Palatului Administrativ de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca, printr-un proiect finanțat prin PNRR în valoare de 33 de milioane de lei.

Așadar, pentru o perioadă de un an și jumătate, maximum doi, ne vom desfășura activitatea în alt spațiu”, a spus Forna.

Aceasta a precizat că Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj constituit pentru alegerile prezidențiale din luna mai, care își desfășura activitatea în clădirea Prefecturii, se mută la Casa de Cultură a Studenților.

 

400 de tone de moloz

”Lucrarea este una amplă, capitală, se va repara acoperișul, se vor executa lucrări în pivniță, unde avem arhiva. Constructorul ne-a informat ca va trebui să scoată aproximativ 400 de tone de moloz în cadrul lucrărilor.

Mai sunt de obținut câteva avize, inclusiv de la Poliția Rutieră, pentru că va trebui blocată o porțiune din strada Baba Novac unde va fi amplasată o macara.

Deși este o lucrare de anvergură, care dura în mod normal 3-4 ani, reprezentanții consorțiului de firme care a câștigat licitația de execuție și-au luat angajamentul că vor finaliza lucrarea în mai 2026, existând posibilitatea prelungirii cu o perioadă scurtă”, a explicat Maria Forna.

Proiectul de reabilitare a fost anunțat în ianuarie 2023, când ministrul de Interne de atunci, Lucian Bode, a semnat contractul de finanțare.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

George Simion și Anamaria Gavrilă candidează la alegerile prezidențiale. După validare, unul se va retrage

Publicat

George Simion și Anamaria Gavrilă

George Simion, președintele AUR, și Anamaria Gavrilă, președinta POT, au anunțat miercuri că își vor depune candidaturile la alegerile prezidențiale. După validarea definitivă a acestor candidaturi, unul dintre ei se va retrage.

Anunțul celor doi vine după ce, miercuri, Curtea Constituțională a României a decis că independentul Călin Georgescu nu poate candida la fincția supremă în stat.

George Simion și Anamaria Gavrilă candidează la alegerile prezidențiale

Cei doi lideri de partid au transmis pe Facebook că vor candida la alegerile prezidențiale din luna mai. Aceștia trebuie să stângă fiecare 200.000 de semnături.

„Cadrul în care transmitem acest mesaj nu este unul constituțional și democratic. Trebuie să revenim la normalitate și la turul 2. După ce noi, președinții celor două partide suveraniste, împreună cu domnul Călin Georgescu ne-am întâlnit, vă putem spune care este planul. Toată presiunea pe revenirea la turul 2. Noi, ca tineri, vom continua această mișcare suveranistă cu acceptul domnului Călin Georgescu și vom face pașii necesari mai departe”, a spus George Simion, conform Mediafax.

La rândul ei, Anamaria Gavrilă precizează cine vor fi candidații susținuți de Călin Georgescu.

„Așadar, atât George Simion cât și eu, Ana Maria Gavrila, ne vom depune candidaturile. Avem nevoie de voi să fiți alături de noi. Ca urmare a validării definitive a acestor candidaturi, unul dintre noi se va retrage. Trebuie să dăm acestei mișcări suveraniste toate șansele. Fiți lângă noi, fără voi, noi nu putem. Noi doar reprezentăm ceea ce sunteți și trăiți voi”, a adaugat Gavrilă.

George Simion a afirmat că „timpul este foarte scurt”.

„De data aceasta va fi nevoie de implicarea fiecăruia în strângerea de semnături. Noi suntem împreună, nu există nicio altă soluție. Mergem până la capăt așa cum am promis în fața voastră, în fața poporului român”, a mai spus Simion.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Simulare Evaluare Națională la clasa a VIII-a. Sunt PERMISE sublinierile pe text. Alte informații utile pentru elevi

Publicat

De

Simulare Evaluare Națională

Ministerul Educației a făcut publice câteva informații importante pentru elevii de clasa a VIII-a, care vor susține simularea la Evaluarea Națională. La Cluj, peste 6.000 de elevi vor participa la simularea acestui exame.

Informațiile privesc redactarea lucrărilor scrise la limba română și matematică și arată ce este considerat semn particular și ce nu.

Simulare Evaluare Națională la clasa a VIII-a. Sunt PERMISE sublinierile pe text

Simularea pentru examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții de clasa a VIII-a începe luni, 17 martie. Conform precizărilor Ministerului Edicației, elevii pot face sublinieri în text și corecturi dacă au greșit, dar, atenție la instrumentele de scris.

Astfel, la proba de limba și literatura română și/sau maternă:

  • Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
  • În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.
  • Un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect.
  • Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

La proba de matematică:

La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
Este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.
Un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. Dacă elevul revine asupra răspunsului selectat/încercuit inițial și consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în rubrica/celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns.

Calendarul simulării pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a

Elevii clujeni au participat și în luna ianuarie a acestui an la o simulare a examenului de Evaluare Națională organizată la nivel de județ.

Simularea națională a acestui examen începe luni, 17 martie, cu proba la Limba și literatura română. Marți, 18 martie, elevii vor susține proba la Matematică, iar miercuri, 19 martie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate luni, 31 martie.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate