Connect with us
"

EVENIMENT

Cum a decis un procuror că „afară cu ungurii din țară” nu reprezintă incitare la ură și discriminare

Publicat


Procurorul transilvănean, Daniel Gălbează, care a închis Dosarul „Valea Uzului” a scris în ordonanța de clasare că afară cu ungurii din țară” este „o presupusă lozincă antimaghiară” care nu se încadrează la infracțiunea de incitare la ură și discriminare, pe motiv că nu vizează o categorie de persoane, ci o etnie. Singura măsură dispusă în dosar este restituirea unui lanț și a unui lacăt de la poarta cimitirului distrusă în timpul incidentelor violente din iunie anul trecut, scrie HotNews.

De ce spune că „afară cu ungurii din țară” nu este instigare la discriminare

  • „Cerința esențială a elementului material al infracțiunii este ca incitarea la ură/discriminare să fie adresată publicului, prin public înțelegându-se un număr indeterminat de persoane. Dacă incitarea se adresează unei sau unor persoane determinate și nu unei categorii de persoane, nu există infracțiunea prevăzută de art.369 Cod Penal, ci o instigare individuală sau plurală, ca formă a participației, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile acesteia.
  • În prezenta cauză, cuvintele jignitoare au fost adresate unui număr limitat de persoane, respectiv celor care au refuzat să permită intrarea în cimitir a persoanelor care au fost autorizate în acest sens.
  • Apreciem că, și prin scandarea unor presupuse lozinci antimaghiare de genul afară cu ungurii din țară, așa cum au fost descrise în denunțul formulat, nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art.369 Cod Penal, din aceleași motive invocate mai sus, aceste lozinci nefiind de natură să provoace incitarea publicului la ură sau discriminare, în condițiile în care incitarea trebuie să vizeze o categorie de persoane (de ex. Persoane cu un anumit tip de handicap, homosexuali, etc) și nu o etnie, aceste manifestări constituind cel mult o contravenție” (extras ordonanța de clasare)

Procurorul, care citează doar martori români, spune că „au avut o atitudine de natură să instige la acte de violență, însă cetățenii români nu au ripostat la aceste provocări”. În realitate, maghiarii au format un lanț uman, protestând pașnic. Românii de etnie maghiară și-au păstrat această atitudine și când românii au început să devină violenți.

Context

Ceea ce a creat tensiuni a fost acțiunea Primăriei Dărmănești din mai 2019. Atunci primăria a ridicat   zeci de cruci pentru eroii români. Acestea au fost ulterior acoperite cu saci negri de câțiva cetățeni maghiari. După aceste incidente, în 3 iunie, Consiliul Județean Harghita a decis că cimitirul va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână. Mai multe asociații de români au anunțat pentru 6 iunie, Ziua pomenirii eroilor români, intenția de a merge în acest cimitir pentru a comemora soldații români, primind autorizație în acest sens de la Primăria Dărmănești. După acest anunț, senatorul UDMR Tanczos Barna a anunţat, în aceeași zi, că membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna vor organiza un protest „paşnic” la cimitir, deoarece nu sunt de acord „ca până la soluţionarea problemei din Valea Uzului să aibă loc orice inaugurare sau orice sfinţire a crucilor de acolo”, scrie HotNews.

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Persoanele care vin din Spania vor sta 14 zile în carantină. Aceasta a intrat pe lista galbenă a României

Publicat

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, începând de mâine, 11 august de la ora 00:00, Spania intră pe lista galbenă a României. Astfel, zborurile comerciale spre Spania din România și dinspre aceasta vor fi anulate. Totodată, cei ce călătoresc din Spania spre România vor intra în carantină la domiciliu pentru 14 zile.

Procedura cu privire la măsura de carantinare se aplică tuturor persoanelor care vin dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat. Carantina se instituie persoanelor la domiciliul acestora sau într-un spațiu special desemnat de autorități. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.

Lista cu zonele galbene, conform României:

Africa de Sud, Argentina, Armenia, Aruba, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Bosnia si Herțegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guineea Ecuatorială, Honduras, Insulele Feroe, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicana, Sint Maarten, Spania, Statele Unite ale Americii, Surinam.

Citește mai departe

EVENIMENT

Marius Bilașco, directorul de scouting al CFR-ului: „Există o întârziere de 10-12 zile, care cred că se va achita în această săptămână”

Publicat

Directorul de scouting al campioanei României, CFR Cluj, a afirmat că se vor achita datoriile către jucători în cursul acestei săptămâni, potrivit GSP. Anunțul oficialului din Gruia vine după ce mijlocașul „feroviarilor”, Damjan Djokovic, s-a plâns de salariile restante pe care clubul le are de achitat.

Cât de mari sunt datoriile către jucători?

Din informațiile GSP, jucătorii campioanei nu și-au primit salariile din luna martie. Conform contractelor, bonusurile cuprind: 1.000 de euro pentru fiecare titular, 750 de euro pentru fiecare jucător care intră pe parcurs și 500 de euro pentru rezervele neutilizate.

Patronii echipei au promis o primă de 10.000 de euro fiecărui titular în cazul unei victorii în meciul împotriva Craiovei, considerat a fi „finala” campionatului.

Așadar, din prime, salarii restante și bonusuri, fiecare jucător de la CFR Cluj are de încasat între 100.000 și 130.000 de euro, în funcție de salariu și de minutele jucate.

„O întârziere de 10-12 zile”, spune Marius Bilașco

Există o datorie la jucători, o întârziere de 10-12 zile, care cred că se va achita în această săptămână. Primele de meci trebuie achitate până la 30 de octombrie 2020, conform contractelor. Dacă patronul a dorit să dea o parte din bonusuri la finalul anumitor luni, a fost doar dorința lui. A vrut el să facă asta. Sunt șase sau șapte prime neplătite către jucători.

Toți jucătorii și-au luat mereu toate bonusurile, de trei ani de zile, de când sunt eu la CFR Cluj. Pe luna aprilie se va lua în condițiile în care echipa se va califica în grupele unei competiții europene. A fost o înțelegere cu fotbaliștii, împreună cu conducerea. Majoritatea jucătorilor au fost la întrunire și au fost de acord. Restul lunilor sunt achitate, inclusiv mai”, a explicat directorul de scoutig al campioanei României.

În final, oficialul ardelenilor a explicat că datoria pe care formația clujeană o avea către Damjan Djokovic a fost achitată: „Djokovic e un caz aparte. A fost o datorie către el, care a fost achitată, din ce știu. Nu e în pericol să devină liber de contract sau să plece la FCSB. Mai are doi ani cu CFR Cluj”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Copilul din Dej mâncat de viermi de viu a murit

Publicat

Cazul copilului din Dej care a fost mâncat de viermi de viu a șocat comunitatea şi autorităţile în urmă cu două săptămâni.

Întâmplarea i-a îngrozit pe medici şi pe poliţişti, neglijenţa femeii care i-a dat viată şi ar fi trebuit să îl protejeze fiind greu de imaginat. Deși locuiau trei adulţi în apartament, copilul a fost pur şi simplu ignorat.

Băiatul, care a fost transportat în comă la spital, avea răni adânci, infectate, mâncate de muşte şi de viermi pe aproape întregul corp. În timp ce el se zbătea să supravieţuiască într-un spital din Cluj, mama lui a fost arestată preventiv şi este cercetată pentru tentativă de omor.

Medicii Spitalului de Pediatrie din Cluj au făcut tot posibilul să îl salveze, dar din nefericire, în cele din urmă Valentin a încetat din viaţă.

Mama lui este cercetată pentru tentativă de omor. Cel mai probabil, judecătorii vor schimba acum fapta în omor.

Foto: Dejeanul

Citește mai departe

EVENIMENT

Calendarul zilei, altfel: 10 august (pamflet)

Publicat

În 626 are loc înfrângerea avarilor care participau la asediul Constantinopolului. Erau atât de zgârciți că și-au cumpărat doar arcuri, fără săgeți…

În 654, Papa Eugen I va fi ales papă al Romei, cu toate că predecesorul lui, Papa Martin I încă trăia. A fost anul cu papaofertă, cumperi unul și mai primești unul…

În 1500, Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457–1504), a dăruit Mănăstirii Putna, marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de o valoare deosebită. În colțurile lucrării sunt portretele votive ale lui Ștefan și al Mariei Voichița iar pe verso scrie ”made in China”…

În 1675 a fost înființat “Observatorul Regal din Greenwich”. El era cocoțat pe un deal de unde observa tot ce se-ntâmpla în Londra și dădea raportul. În 1948, Observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux (Sussex), unde-avea el o mătușă bolnavă…

În 1864, guvernul român a contractat cu casa britanică “Stern Brothers” primul împrumut extern al României (916.000 de lire sterline, din care statul a primit 679.244 de lire, cu o dobândă de 7%) garantat cu veniturile vămilor. Diferența era parandărătul. Și de atunci statul a început să vămuiască. Și pe noi…

În 1897, chimistul german Felix Hoffmann a izolat pentru prima dată Aspirina. Nu se mai putea cu ea, era al dracu’ de efervescentă…

În 1913 are loc Pacea de la București, care consfințește sfârșitul războiului și înfrângerea Bulgariei. Grecia și Serbia își împart Macedonia, iar România anexează Cadrilaterul. Nu se știe exact cine i-a bătut pe bulgari, important e că noi, în calitate de mediatori, am primit un comision grăsuț…

În 1951 s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din România: +44,5 °C în județul Brăila la Ion Sion. Acasă, pe cuptor…

În 1960 s-a născut  Antonio Banderas, actor spaniol. Milioane de femei oftează de dor după el invidiind-o pe singura femeie care oftează de plăcere sub el…

În 1990, sonda spațială Magellan, lansată de NASA, a ajuns la Venus după cincisprezece luni de la lansare. A fost foarte dezamăgită că n-a găsit muntele…

În 2003 cosmonautul rus Juri Ivanovici Malentshenko aflat pe Stația Spațială Internațională, în spațiu, se căsătorește cu Ekaterina Dmitrieva aflată în Texas. A oficiat un popă aflat în comă alcoolică…

Marius Aciu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate