Connect with us

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Abonamente GRATUITE pentru studentii înscriși la UBB, UTCN si UMF

Publicat


abonamente transport comun ctp (1)

Începând de astăzi, 31 octombrie, CTP Cluj-Napoca S.A. elibereaza GRATUIT abonamente de transport (valabile din data de 1 noiembrie) pentru studentii, masteranzii si doctoranzii sub 30 de ani, inscrisi la invatamant cu frecventa la Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si Universitatea de Medicina si Farmacie.

Studentii la celelalte universitati, care nu au incheiat Conventii cu C.T.P. Cluj-Napoca, vor achita 55 de lei pe care ii pot recupera de la universitate.

CTP Cluj: Abonamente GRATUITE pentru studentii înscriși la UBB, UTCN si UMF

Toti studentii sunt asteptati cu carnetul de student vizat, la centrele de vânzare carduri pentru încărcarea noului tip de abonament lunar, care conține 120 de călătorii valabile pe toate liniile în Cluj-Napoca. Ulterior încărcarea lunară a abonamentelor înainte de expirare se va putea face și de la automate.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO. FOTO. MINA Cluj, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, și-a deschis porțile

Publicat

De

MINA Cluj-Napoca

MINA Museum of Immersive Art s-a deschis oficial joi, 31 octombrie, la Cluj-Napoca, în prezența a sute de invitați.

Publicul este așteptat începând de vineri, 1 noiembrie, să descopere o experiență artistică inovatoare.

VIDEO. FOTO. MINA Cluj, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, și-a deschis porțile

Muzeul se află într-o clădire industrială modernizată, care are o suprafață totală de 4.000 de metri pătrați.

Aflat la deschiderea oficială a MINA Cluj, primarul Emil Boc i-a felicitat pe tinerii care au adus acest concept la Cluj-Napoca.

“Și aici, la Cluj-Napoca, putem să avem artă de ultima generație și generații care au inovația în sânge, și putem să unim arta cu tehnologia într-un loc de cea mai înaltă clasă”, a spus Emil Boc, care a mai mai subliniat că trebuie să ne reîmprietenim cu natura și să ne împrietenim cu tehnologia.

Primarul este convins că acest muzeu va deveni un punct de referință în viața fiecărui clujean.

“Nici nu puteați găsi un alt loc mai bun decat la Cluj, pentru că există aici această generație fabuloasă de tineri… Acest oraș este un Silicon Valley”, a mai spus Boc.

O călătorie în universul artiștilor clasici și contemporani

Spațiul deschis la Cluj-Napoca include atât zone interioare, cât și exterioare. MINA Cluj va fi un centru de referință pentru arta digitală și tehnologiile emergente, devenind cel mai mare spațiu de acest fel din Europa.

Spațiul imersiv va prezenta o varietate de spectacole multimedia care permit publicului să exploreze universul artiștilor clasici și contemporani, dar și experiențe educative care ne duc în locuri îndepărtate și greu accesibile, precum misterele cosmosului și alte lumi extraordinare.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clinicile de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială ale SCJU Cluj, la 75 de ani. 17.000 de pacienți tratați doar în ultimul an

Publicat

De

SCJU Cluj

Clinicile de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială ale SCJU Cluj asigură asistență medicală specializată, fără întrerupere, de 75 de ani.

Un bilanț făcut la ceas aniversar arată că doar în ultimele 12 luni aici au fost reazlizate peste 3.200 de intervenții chirurgicale.

Clinicile de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială ale SCJU Cluj, la 75 de ani. 17.000 de pacienți tratați doar în ultimul an

În aceste clinici sunt tratați pacienți cu afecțiuni oro-maxilo-faciale acute și cronice, în regim de internare, ambulatoriu, cât și în regim de urgență în cadrul programului de gardă permanent.

Clinicile au în componență Secția Clinică de Chirurgie de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială și Compartimentul Clinic de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială.

Cazuri complexe

În cadrul clinicilor sunt abordate cele mai complexe patologii din sfera chirurgiei oro-maxilo-faciale, chirurgiei estetice, plastice și reconstructive, chirurgia oncologică, a diformităților și malformațiilor oro-maxilo-faciale, având indici ridicați de complexitate a cazurilor tratate, arată reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj.

Potrivit acestora, în ultimele 12 luni, în aceste clinici au fost un număr de 3.518 pacienți internați pe spitalizare continuă și au fost realizate 7.528 de consultații în ambulatoriu și 2.623 de consultații la camera de gardă.

Un număr de 3.242 pacienți au avut nevoie de intervenții chirurgicale.

Mulți dintre pacienți sunt copii

Din totalul de pacienți tratați aici, un număr important sunt copii.

Micuții pacienți beneficiază de toate tipurile de intervenții efectuate adulților. Totodată, aici este singurul loc din zonă, în care primesc tratament de specialitate copiii cu diferite tipuri de dizabilități.

“Clinicile de chirurgie orală și maxilo-facială sunt un punct de reper pe harta invățământului medical.

An de an, un număr mare de medici rezidenți au deprins tainele chirurgiei maxilo-faciale de la distinșii profesori doctori Cornel Opriș, Doina Cosma, Horațiu Doroga, Alexandru Rotaru, Teofil Lung, Grigore Băciuț, Mihaela Băciuț, Horațiu Rotaru, Florin Onișor și Simion Bran”, arată reprezentanții SCJU Cluj.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. UPDATE. Accident GRAV la Cluj-Napoca. O femeie a murit, iar alte două persoane sunt rănite

Publicat

De

Accident grav la Cluj-Napoca

Un accident grav de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp la Cluj-Napoca.

Accidentul avut loc la intersecția dintre bulevardul Nicolae Titulescu și strada Ariesului.

Accident GRAV la Cluj-Napoca. Trei persoane încarcerate, după ce două mașini s-au ciocnit

Potrivit ISU Cluj, în accident au fost implicate două autoturisme.

Din primele informații, trei persoane sunt încarcerate.

UPDATE

Potrivit ISU Cluj, dintr-o mașină au fost extrase trei persoane. Este vorba de un bărbat și două femei.

Una dintre femei este în stop cardio-respirator și se aplică manevre de resuscitare.

Bărbatul este semiconstient.

UPDATE 1

Din păcate, potrivit ISU Cluj, a fost declarat decesul unei femei în vârstă de aproximativ 60 de ani. De asemenea, un bărbat de aproximativ 50 de ani este intubat de către echipajul SMURD.

UPDATE 2

Bărbatul intubat a fost transportat în stare gravă la spital, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

De asemenea, a fost transportată la spital o femeie de 28 de ani.

UPDATE 3

Potrivit IPJ Cluj, accidentul a avut loc n jurul orei 18.30.

Conform primelor cercetări efectuate la fața locului a rezultat că o tânără de 28 de ani, din Cluj-Napoca, care conducea autoturismul pe Bulevardul Nicolae Titulescu înspre Piața Timotei Cipariu, ar fi efectuat un viraj la stânga pentru a pătrunde de strada Arieșului.

În acel moment a intrat în coliziune cu un autoturism care circula din sensul opus, în condiții care urmează a fi stabilite în cadrul cercetărilor.

În urma impactului a rezultat decesul unei femei de 63 de ani, rănirea unui bărbat de 48 de ani și a tinerei de 28 de ani, toți aflați în același autovehicul.

Celălalt conducător auto, respectiv un tânăr de 21 de ani, a fost testat cu aparatul etilotest și pentru detectarea substanțelor psihoacitve, rezultatele fiind negative.

Poliția încă cercetează circumstanțele în care a avut loc accidentul.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei bărbați, în GREVA foamei în fața unei bănci din Cluj-Napoca. Reclamă o fraudă bancară. Ce spune poliția

Publicat

grevisti

Trei bărbați, doi din Buzău și unul din Ialomița, se află în greva foamei de miercuri, în fața unei bănci din Cluj-Napoca. Aceștia reclamă o fraudă bancară prin care li s-ar fi retras din conturi sume importante de bani.

„În cursul zilei de 31 octombrie a.c., la sediul unei unități bancare din Cluj-Napoca, două persoane ar fi organizat un protest spontan, anunțând că vor intra în greva foamei din cauza unor fraude bancare săvârșite de terțe persoane, iar unitatea bancară nu i-ar fi ajutat în recuperarea prejudiciului.

Trei bărbați, în GREVA foamei în fața unei bănci din Cluj-Napoca. Reclamă o fraudă bancară. Ce spune poliția

La nivelul IPJ Cluj, în primele 9 luni ale anului 2024, au fost înregistrate aproximativ 150 de cazuri privind infracțiunile de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, accesul ilegal la un sistem informatic și înșelăciune.

Mod de operare investment scam:

Acest tip de scam implică manipularea victimelor pentru a face investiții false pe platforme de tranzacționare online, unde bănuiții promit câștiguri din piața valutară sau criptomonede.

Persoanele necunoscute determină victimele să realizeze investiții sub pretextul obținerii unor profituri rapide pe piața valutară sau a criptomonedelor.

Autorii folosesc tactici de promovare online, inclusiv aprobări false de celebrități și imagini de lux, pentru a atrage victimele către site-uri cu aspect profesional, unde acestea sunt încurajate să investească prin conturi administrate de firmă sau prin tranzacționarea directă pe platformă.

„Autorii se folosesc și de aplicații de tip remote desktop”

În anumite cazuri, victimele sunt direcționate să retragă sume de bani din conturile bancare și să le depună în numerar la ATM-uri de criptomonede aflate în diverse centre comerciale, folosind coduri QR care trimit fondurile către portofele digitale necunoscute.

Autorii se folosesc și de aplicații de tip remote desktop pentru a obține controlul asupra dispozitivelor electronice ale victimelor, efectuând astfel operațiuni financiare neautorizate în numele acestora.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj atrage atenția cetățenilor asupra acestor practici și recomandă prudență în utilizarea platformelor de investiții online, precum și verificarea riguroasă a surselor și a legitimității firmelor înainte de a efectua orice tranzacție financiară”, a comunicat IPJ Cluj.

Ce spune unul dintre păgubiți:

„Numele meu este Marian Șerban și începând de astăzi, 30.10.2024, sunt în GREVA FOAMEI. La 2 octombrie 2024 am fost fraudat electronic cu peste 34.000 de euro. Ulterior, am aflat că au mai fost și alte persoane fraudate în același mod înaintea mea. (…) În timp ce mă aflam în interiorul băncii discutând de zor cu un reprezentant, mi-a fost sustrasă o altă sumă semnificativă.

 

Atât eu, cât și ceilalți oameni de afaceri prezenți alături de mine, ne dorim să aducem la cunoștința populației pericolul la care suntem expuși!

Vă rugăm să ne sprijiniți și să ne susțineți, iar dacă mai sunt persoane care au pățit același lucru, le așteptăm alături de noi”, este mesajul unuia dintre păgubiți.

Reprezentanții băncii au declarat pentru Cluj24:

“In cazul mentionat, avem de a face cu o schema clasica de fraudare, prin care raufacatori reusesc sa convinga victimele sa isi instaleze pe telefon si calculator diferite de aplicatii (de tip ‘anydesk’)si astfel preiua controlul respectivelor aparatelor si reusesc sa mute sume de bani din contul victimelor.

In toate aceste cazuri, platile sunt autorizate de catre victime.

Politia, Autoritatile si comunitatea bancare au comunicat clientilor masurile prin care clientii se pot proteja in astfel de situatii, atat prin a evita dezvaluirea parolelor si a datelor bancare, cat si pentru a nu isi expune telefoanele si calculatoarele sau a nu crede propuneri care ar putea parea ca duc la o imbogatire rapida”.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax