Connect with us

CULTURA

CRONICĂ DE FILM TIFF. Doru Pop: Șahul omului cu Istoria

Publicat


sah

 Tóth Barnabás face parte dintr-o nouă generație de cineaști maghiari, de fapt e chiar unul dintre „copiii teribili” al acestei „noi cinematografii”. Mulți dintre reprezentanții acestei tendințe din filmul maghiar contemporan au fost prezenți la TIFF-ul de anul acesta în cadrul deja consacratei „Zile Maghiare”.

Printre regizorii care au participat la evenimentele speciale se remarcă producția lui Fésős András, în filmul căruia (În cădere liberă) joacă un actor român (Bogdan Dumitrache face un rol memorabil), dar și Moldovai Katalin, care spune o poveste inspirată din evenimente ca au avut loc în România, Fără aer se bazează pe cazul real al unei profesoare de la Turda, acuzată de propagandă homosexuală pentru că le-a recomandat elevilor să vadă filmul Eclipsă totală (1995), unde Leonardo di Caprio îl joacă pe poetul Arthur Rimbaud și relațiile „dubioase” ale acestuia cu Verlaine.

Cineaști polivalenți

E relevant că mulți dintre tinerii cineaști maghiari de azi sunt polivalenți, așa este și cazul lui Gergő Somogyvári, care  e și documentarist și director de imagine (în Grădina cu zâne el documentează povestea unui transgen din Budapesta, pe nume Fanni) sau recurg la amestecul de tehnici narative, comedia cu tragedia, cum face Ádám Breier, în Totul despre familia Lefkovics.

Deși Barnabás nu a fost prezent la Cluj, cel mai recent film al său, intitulat impropriu Jucătorul de șah (2023), este relevant pentru toate aceste calități din „noua școală maghiară” de cinema.

Despre Barnabás

Născut în 1977, absolvent al SZFE (Școala de teatru și film din Budapesta, instituție similară cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică de la București), Barnabás este și regizor, și scenarist, dar și actor. El face parte dintr-o companie de teatru numită „Momentán Társulat”, care se ghidează după un principiu de bază al improvizației, descoperirea naturii „momentane” a experienței teatrale, pe baza formulei: „Nici noi nu știm ce vom face peste cinci minute!”.

De altfel Barnabás și-a dobândit notorietate internațională cu un film în care a fost și regizor, dar și actor.

După ce scurtmetrajul său Șușotaje (Susotázs, titlul internațional Chuchotage) a ajuns pe lista scurtă a Oscarurilor din 2019, povestea cu titlu amuzant, Rózsaszín sajt (Brânză rozalie, 2009), l-a propulsat pe scena cinematografiei mondiale. Aici el explorează relațiile complicate între părinți și copii și joacă el însuși rolul lui Papp Dani, al cărui tată, Tibor, e un ginecolog care lucrează cu „brânzeturi roze”.

Inspirat dintr-o nuvelă

Acum, în filmul cu titlul internațional Mastergame (2023), Barnabás reușește să realizeze mai mult decât o poveste adaptată după o nuvelă celebră despre un joc de șah.

În spatele narațiunii e un joc de cuvinte, care în maghiară e redat ca Mesterjátszma, și care are și în română conotații multiple.

Povestea inspirată dintr-o nuvelă a lui Stefan Zweig e mutată de pe o navă aflată în drum spre Argentina într-un tren care pleacă de la Budapesta, în anul fatidic 1956, când un cuplu de doi tineri refugiați prin „ultimul tren” spre Occident.

Conotații biografice

Nu e prima oară când povestea lui Zweig, care se intitulează în germană „Schachnovelle”, e ecranizată.

Cel mai recent cineastul german Philipp Stölzl, care a explorat dimensiunea halucinatorie din Schachnovelle (Chess Story 2021), într-o manieră care aduce aminte de Shutter Island (2010) al lui Scorsese, a încercat să redea proza zweigiană. Sursă de inspirație și pentru alte filme, cum ar fi producția lui Gerd Oswald (Brainwashed 1960) sau Královská hra (Jocul regal, 1980), nuvela lui Zweig are conotații biografice extrem de tragice.

Finalizată în februarie 1942, lucrarea a fost predată prietenului și editorului Abraham Koogan, numai că imediat după ce i-a lăsat amicului manuscrisul dactilografiat, scriitorul austriac care în vremea aceea locuia într-o suburbie a orașului Rio de Janeiro, s-a sinucis împreună cu a doua soție, Lotte.

Manuscrisul, la care lucrase pe tot parcursul anului 1941, a văzut lumina tiparului în limba portugheză, prima apariție a nuvelei fiind versiunea braziliană „A partida de Xadrez” (O partidă de șah), tipărită în 1942 la editura Guanabara.

E impresionantă că ultima poveste pe care a scris-o Zweig, cunoscută ca „Schachnovelle” (de fapt „Nuvela șahului”) a fost scrisă chiar în anul când autorul s-a sinucis, tocmai în timpul carnavalului de la Rio.

Campion mondial de șah

Ceea începe ca o  poveste despre un mare jucător de șah, prin personaj Mirko Czentovic, campion mondial la șah, care se află într-un turneu mondial are puternice conotații intime.

Narațiunea începe pe puntea unui pachebot care merge din Europa spre America de Sud, unde Marele maestru de șah Czentovic joacă partide simultane cu oricine dorește și mai ales cu bogătanii de pe navă, care sunt dispuși să și plătească.

În acest context Czentovic se întâlnește cu „doctorul B.”, pasager pe această navă cu refugiați, unde misteriosul „B” funcționează ca un narator din narațiune, el își spune propria „poveste din poveste”.

Legătura cu Zweig e explicită, „doctorul B.” e un refugiat austriac, care a fost torturat de către naziști, adus în pragul nebuniei de către membri Gestapoului care l-au ținut în izolare și l-au chinuit ca să afle unde a ascuns o presupusă comoară. „B.” supraviețuiește chinurilor învățând pe de rost partidele de șah ale marilor maeștri, jucând în minte partide cu el însuși.

Partidă reală de șah

E important că, în nuvelă, autorul folosește un joc de șah autentic, o partidă reală  din 1922, celebră în epocă, ce avusese loc între Alexandr Alehin și Efim Bogoliubov.

Cunoscută de către iubitorii „jocului regal” drept „triplul sacrificiu al reginei”, partida a debutat cu Alehin, care și-a bazat strategia pe tactica celebră a „caracatiței nebunului”, unde o piesă care controlează toate câmpurile câștigătoare (tactică preferată și de Kasparov), ceea ce blochează opțiunile partenerului. Subtextul din „Schachnovelle” este și mai profund, pentru că în spatele alegerii lui Zweig este destinul lui Bogoliubov, care a jucat pentru Germania la Olimpiada din 1931, dar în 1938 nu i s-a mai permis să joace, deși a aderat la partidul naziștilor.

Șahul, ca și cartea de memorii a lui Zweig, „Lumea de ieri”, apărută în limba română în 1988 la editura Univers (respectând versiunea din germană, intitulată „Die Welt von Gestern”), reluată de Humanitas în 2012 cu subtitlul „Amintirile unui european”, e o parabolă a destinului unei întregi generații, nu doar a acestui scriitor extraordinar, prieten cu Sigmund Freud și cu Jules Romain, care simțea că este „pretutindeni un străin”.

Cheia succesului

Barnabás folosește în mod creativ metafora șahului și mai ales pe cea a pionului, piesa aparent neînsemnată pentru care jucătorul merită să facă toate sacrificiile, ea fiind cheia succesului final.

Cei doi tineri care se întâlnesc la începutul filmului, cu tânăra femeie care îi reproșează bărbatului că nu și-a adus bagaje, iar el îi arată o tablă de șah, ale cărei piese se împrăștie pe caldarâmul unei străzi din Budapesta în timpul revoluției anti-sovietice.

Regizorul maghiar folosește adeseori leit-motivul cuplurilor ciudate, ca și în Cei care rămân (2019), candidat din partea Ungariei la Oscaruri în 2020, unde iubirea stranie între un supraviețuitor al Holocaustului și o adolescentă este prilej pentru contextualizare emoțională.

Aici cei doi tineri sunt urmăriți de aparatul de filmare printre camioane arse și cadavre abandonate pe stradă, cu soldați sovietici care împușcă revoluționari din GAZ-uri.

Ultimul tren

În cele din urmă ei ajung în gară, unde se grăbesc să prindă ultimul tren spre Occident.

Metafora cu „ultimul tren” pare gratuită, vedem cum István (jucat de actorul Gergely Váradi, care seamănă incredibil cu regizorul însuși) reușește să o urce clandestin pe Márta în tren.

Mituind conductorul cu ultimii săi dolari (conductorul e în mod voit o figură mefistofelică), ajunge și el în cele din urmă într-un tren e plin de fugari, fiecare dintre aceștia având cu propria lor poveste.

În compartimentul unde tinerii își găsesc un loc se întâlnesc cu Czentovics Sándor (jucat de Mácsai Pál, care a jucat și în Despre trup si suflet al lui Ildiko Enyedi), un domn pasionat de șah, care acceptă o partidă pe bani.

În punctul de inflexiune al partidei din tren intervine „B”, un bărbat îmbrăcat într-o rasă preoțească.

Firele narative și vizuale se leagă, pentru că suferințele acestui bărbat au fost prezentate într-o serie de secvențe intercalate, altfel inexplicabile. Acesta le descrie participanților la joc toate opțiunile de pe tablă, după care se retrage rușinat.

Secretul aurului

Numai că acesta este genul de film pe care trebuie să îl vezi până la capăt ca să înțelegi cu adevărat ce se întâmplă. Rememorările prelatului catolic (Károly Hajduk, care a jucat rolul masculin principal din Cei care rămân), care e arestat și de comuniști după ce a fost arestat anterior de „nylașiști” (naziștii maghiari), urmează falsa pistă a căutării unei comori.

Preotul catolic este închis și torturat pentru că anchetatorii, de fapt o „tovarășă anchetatoare”, vor să-i smulgă secretul aurului obiectelor de cult bisericești deținute în lăcașul pe care acesta îl slujea.

Intercalările dintre povestea lui „B” și partida dintre Czentovics și Márta, punctată de planuri cinematografice extrem de expresive, cum este transformarea închisorii unde se află „B”, celula multiplicată ce devine dintr-o perspectivă aeriană o imensă tablă de șah, se explică pentru că Czentovics nu e un simplu refugiat.

Pe parcursul unui nou joc de șah, prima partidă de șah pe care „B” o face pe o tablă adevărată, pentru până atunci el a jucat numai în minte, cu piese făcute din sfoară și miez de pâine, ca și personajul lui Zweig, înțelegem că domnul bine îmbrăcat a fost unul dintre anchetatori, la fel și aristocrata îmbrăcată în verde, care trage dintr-o țigaretă, era anchetatoarea stalinistă.

În timp ce trenul rulează în noapte, István se transformă în detectiv, descoperă o geantă cu documente secrete și se luptă cu anchetatoarea (într-o cabină de toaletă ireal de mare, ce seamănă cu băile din reclamele la „Mister Muscolo”).

Finalul merită așteptat

Filmul pare inegal, uneori instrumentele cinematografice sunt utilizate într-o manieră spectaculoasă, alteori oferă senzația de teatru televizat sau de film de televiziune.

Dar la finalul poveștii, cu ajutorul unor spectaculoase montaje în anșeneu („dizalvuri” în romgleza cinematografică) și prin diverse tehnici de filmare, regizorul ne răstoarnă toate așteptările.

Pentru a nu devoala intriga (șpoilăr ălărt), am să spun doar că momentele de stranietate din secvențele anterioare nu sunt nici aleatorii, nici accidentale.

Soluțiile cinematografice alese de Barnabás sunt justificate narativ, iar finalul are o încărcătură emoțional-simbolică ce merită așteptarea celor aproape 90 de minute anterioare.

Loviturile istoriei

Fundalul istoric este important, el îmi aduce aminte de butada lui Țuțea, care spunea că „Istoria a făcut pipi pe noi”, sugestiv atât pentru destinul lui Zweig, cât și pentru soarta a milioane de oameni, care au trăit pe pielea lor loviturile „Istoriei”, această javră care se mușcă popoare și întregi generații, ființe nevinovate care suferă din pricina războaielor și a revoluțiilor, a unor lovituri de stat și a prăbușirii sistemelor politice, care au simțit ce e foametea și distrugerea fără noimă.

Așa cum nota Zweig, care și-a văzut cărțile transformate într-un fel de fantoșe maligne pentru naziști, care i-au distrus cărțile în scene incredibile de autodafé, fiind arse inclusiv biografiile sale romanțate, ba chiar și filmul lui Robert Siodmak, adaptare a nuvelei „Brennendes Geheimnis”, care a văzut spectacolul sinistru al Istoriei derulându-se implacabil, umbra sinistră care cuprinde lumea nu este niciodată prea departe de noi.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Acces gratuit la apă potabilă, inclusiv în campingul de la Electric Castle

Publicat

De

Cu acces gratuit la apă potabilă, transport dedicat cu trenul și autobuzul și stații de încărcare alimentate cu energie solară, Electric Castle își încurajează participanții la o experiență de festival sustenabilă.

Sticla de apă refolosibilă devine cel mai cool accesoriu pentru participanții la Electric Castle. Odată cu ediția ce va debuta în 17 iulie, festivalul va oferi acces gratuit la apă potabilă, inclusiv în camping.

Acest lucru posibil în urma extinderii magistralei de apă din Bonțida și investițiilor proprii făcute pentru conectarea la aceasta. Organizatorii își doresc ca, astfel, să reducă semnificativ cantitatea de deșeuri din sticle de plastic și să ofere o alternativă avantajoasă pentru participanți din punct de vedere financiar.

Maipuține deșeuri, grad mai mare de reciclare

Cu ajutorul publicului, festivalul și-a propus să reducă cantitatea totală de deșeuri generată în timpul celor 5 zile de eveniment și să crească de la 20, la 25% gradul de reciclare.

Peste 200 de persoane vor fi implicate în menținerea curățeniei și asigurarea colectării selective a deșeurilor. Pentru deșeurile din plastic ce nu pot fi reciclate, asociația ASAP are un spațiu dedicat în care participanții pot descoperi modalități creative de reutilizare.

Bancă de Alimente și consum redus de apă

Consumul responsabil este și el o etapă în reducerea deșeurilor. Banca de Alimente va prelua alimentele ce nu vor fi vândute, iar în EC Village revin Royal Showers, dușurile cu sistem temporizat, prin care este redus consumul de apă și energie cu 30%.

Anul trecut, acest sistem a dus la o economie de 2 milioane de litri de apă. Toate inițiativele sunt susținute de Lidl Romania.

Transport sustenabil spre și din festival

Transportul sustenabil rămâne o prioritate pentru Electric Castle. În 2023, peste 10.000 de oameni au călătorit cu trenurile EC, astfel că, anul acesta, organizatorii suplimentează  cu 40% numărul locurilor alocate.

Pe lângă trenuri, participanții vor putea opta pentru autobuze dedicate, care vor circula non-stop. Cei care aleg să vină cu mașina, vor beneficia de parcare gratuită și premii dacă toate locurile din mașină sunt ocupate.

Camping-ul va fi alimentat cu energie solară

O premieră în campingul festivalului: printr-un proiect pilot al E.ON România, o parte dintre structurile de cazare vor fi alimentate cu energie solară. Este un test care, dacă se va fi dovedi viabil, va putea fi extins în viitor, completând inițiativa existentă deja prin care aleile din EC Village sunt iluminate din aceeași sursă eco.

Tot pentru prima dată la o ediție Electric Castle, uleiul uzat își găsește o nouă destinație prin parteneriatul cu OilRight care va colecta uleiul folosit la prepararea mâncării din festival și îl va transforma în lumânări.

20 de hectare de teren, reînsămânțate

Cu sprijinul OMV, iarba rămâne verde la castel, chiar și după 5 zile de petrecere. 20 de hectare de teren vor fi însămânțate la finalul festivalului, iar în toamnă vor fi reluate plantările în EC Village pentru a se atinge numărul de 10.000 de copaci planificat în proiectul susținut de Banca Transilvania.

Mai multe detalii despre inițiativele sustenabile ale Electric Castle pe electriccastle.ro/sustainability.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe Calea Dorobanților, în Cluj-Napoca. Tânăr RĂNIT în urma impactului mașinii cu un stâlp

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, joi, pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca. O mașină a intrat într-un stâlp în încercarea de a evita o ciocnire cu o alta condusă de o femeie, care nu s-a asigurat la schimbarea direcției de mers. Șoferul, un tânăr de 23 de ani, a fost rănit.

„La data de 27 iunie a.c., în jurul orei 13.30, pe strada Dorobanților din Cluj-Napoca a fost raportat un accident de circulație.

accident

FOTO. ACCIDENT pe Calea Dorobanților, în Cluj-Napoca. Tânăr RĂNIT în urma impactului mașinii cu un stâlp

Din primele cercetări efectuate a reieșit că, un tânăr de 23 de ani, din Cluj-Napoca, care circula cu autoturismul pe prima bandă, ar fi intrat în coliziune cu un stâlp de pe marginea părții carosabile după ce ar fi încercat inițial să evite impactul cu un autoturism, condus de o femeie, de 37 de ani, care nu s-ar fi asigurat la schimbarea direcției de mers.

În urma evenimentului a rezultat rănirea tânărului de 23 de ani.

Testările cu aparatul etilotest a celor doi conducători auto au indicat rezultate negative”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Rectorul UMFIH Cluj-Napoca, Anca Buzoianu a vizitat, la Washington, spitalul unde sunt tratați președinții SUA

Publicat

buzoianu
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, a continuat, miercuri, în cadrul unei delegații române, vizita în SUA la Washington, unde a avut ocazia să viziteze Spitalul Universitar ”George Washington”, ”unul dintre cele mai performante spitale din lume, locul unde este supravegheată sănătatea președinților americani și unde sunt tratați aceștia”.
”Am fost întâmpinați de conducerea spitalului și de Eliot Sorel, un foarte activ prieten al României.
Am discutat despre posibilitățile de colaborare și schimburi de studenți și rezidenți, precum și de un proiect comun de evaluare a profesionalismului medical. A fost o onoare și o experiență deosebită pentru mine.
După-amiază, împreună cu colegii mei, am participat la panelul de sanatate in cadrul AmCham US-Romania Economic Forum, Partnership for Growth, eveniment organizat la Washington, de AmCham Romania, ambasada României la Washington si ambasada SUA la București.
Organizarea forumului a fost impecabila, iar prezentările oficialităților americane și române au subliniat rolul esențial al României în zona noastră geografică, nu numai din punct de vedere strategic dar și ca partener comercial. Pentru sistemul de sănătate, colaborarea cu SUA poate fi benefică și schimbul de expertiză esențial”, a spus Buzoianu.

Recepție la reședința ambasadorului SUA

În cursul serii, rectorul universității clujene a participat la reședința ambasador Andrei Muraru la o recepție pentru celebrarea cooperării româno-americane și a reușitei forumului organizat de AmCham.
”Am fost încântată să aud de la Excelența Sa laude la adresa cercetării pe care o desfășurăm în universitate, a colaborărilor cu cercetători de prestigiu americani de origine română, cum este Alexandru Biris sau Sergiu Pașca.
A fost deosebit de onorant și o seară foarte frumoasă, in care am reprezentat cu mândrie Universitatea noastră, realizările acesteia fiind cunoscute peste tot pe unde am călătorit”, a precizat rectorul UMFIH.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cluj-Napoca, cel mai performant oraș din România în clasamentul CITY INDEX, realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare

Publicat

orașe performante

Institutul pentru Orașe Vizionare lansează CITY INDEX 2024, un nou standard de evaluare a performanței urbane în România. Acest barometru cuprinzător analizează evoluția urbană a celor 41 de municipii reședință de județ, sub trei aspecte principale: calitatea locului, prosperitate și vibrație, utilizând un set de 51 de indicatori specializați. Potrivit clasamentului, Cluj-Napoca este cel mai performant oraș al țării.

CITY INDEX este construit ca un instrument de lucru pentru administrațiile publice și sectorul privat, oferind rapoarte detaliate, care pot sprijini luarea unor decizii informate și strategice în planificarea urbană.

Cluj-Napoca, București și Sibiu conduc topul performanței urbane în România, conform CITY INDEX. Brașov și Timișoara completează primele cinci locuri, urmate de Iași, Oradea, Târgu Mureș, Alba Iulia și Constanța, conform datelor prezentate , care include toate cele 41 de municipii reședință de județ.

Iași, singurul din Moldova

Analiza CITY INDEX dezvăluie o concentrare semnificativă a orașelor performante în arcul carpatic. Din primele zece locuri, șapte sunt situate în interiorul acestei regiuni geografice, în timp ce orașele mai puțin performante sunt exclusiv în afara arcului carpatic.

În plus, singurul oraș din Moldova inclus în Top 10 este Iași, subliniind variațiile regionale semnificative în ceea ce privește performanța urbană în România.

CITY INDEX analizează și consolidează date din perioada 2022-2023 pentru cele 41 de municipii reședință de județ. Pentru a asigura o comparație echitabilă între orașe de dimensiuni diferite, scorurile fiecărui indicator au fost standardizate în funcție de mărimea orașului și a populației, conform Recensământului Populației și Locuințelor 2021. Metodologia utilizată combină date statistice oficiale din diverse surse, cum sunt Institutul Național de Statistică și ministere, cu evaluări calitative ale rezidenților și turiștilor obținute de pe platforme precum TripAdvisor și Google Places.

Radiografie a realității

”Împreună cu experți din diferite domenii conexe dezvoltării urbane, am realizat acest Index al orașelor, ca o radiografie a realității prezente a orașului și un instrument de lucru, care să-I ajute pe cei care contribuie la dezvoltarea orașelor, fie din administrații publice sau din sectorul privat, să ia decizii strategice bazate pe date obiective.

În zona de business se vorbește des despre faptul că poți îmbunătăți doar ceea ce măsori. La IOV, credem că și în administrația publică este o nevoie vitală de date pentru a crește orașele eficient și potrivit cu nevoile locuitorilor. Inevitabil, facem și clasamente, dar ne dorim ca acestea să stimuleze și să ajute orașele să devină mai bune, oferindu-le repere și informații valoroase”, a declarat Felix Tătaru, președintele Institutului pentru Orașe Vizionare.

Granularitatea CITY INDEX-ului permite atât o radiografie complexă a realității prezente a fiecărui oraș, cu evidențierea punctelor forte și a celor slabe, cât și realizarea unor comparații între orașe pe mai multe dimensiuni și indicatori. Cei 51 de indicatori analizati pentru fiecare oras pot furniza tot atâtea unghiuri de analiză și planificare urbană.

1. CLASAMENT ORAȘE – CALITATEA LOCULUI

Calitatea Locului este una dintre cele trei componente majore ale CITY INDEX și reflectă atractivitatea orașului, modul în care infrastructura, atracțiile, mediul natural și serviciile esențiale (sănătate, învățământ) contribuie la un standard de viață ridicat.

În raport cu această componentă, topul performerilor se păstrează, municipiul Cluj-Napoca ocupând locul 1, urmat de București, Sibiu, Brașov și Iași. Surprize apar în Top 10 orașe cu cea mai bună calitate a locului, cu Târgu-Jiu pe locul 7, Râmnicu Vâlcea pe locul 8, Alba-Iulia pe locul 9 și Reșița pe locul 10.

Pe această componentă unde este lider, punctele forte ale orașului Cluj-Napoca sunt domeniile Educație și Conectivitate aeriană. Bucureștiul ocupă locul 1 în domeniile Parcuri și Conectivitate.

Sibiul se situează pe primul loc la categoria Locuri emblematice (Sights & Landmarks) și pe locul 2 la Monumente istorice. Târgu-Jiu beneficiază de proximitatea față de numeroase parcuri naturale și naționale, oferind oportunități recreaționale semnificative pentru locuitori și turiști. Râmnicu Vâlcea are cea mai mare speranță de viață, iar Alba-Iulia se află pe primul loc în ceea ce privește calitatea învățământului gimnazial și liceal.

De asemenea, Târgu Mureș se situează pe primul loc la domeniul Spitale & Medici, între toate cele 41 de municipii analizate.

Aflat pe locul 10 în Topul orașelor cu cea mai bună Calitate a locului, municipiul Reșița, cu o populație puțin peste 58.000 de locuitori, este, conform CITY INDEX, orașul cu cea mai bună Calitate a aerului și cea mai mare Amprentă Verde , ocupând locul 1 la ambii indicatori.

2.  CLASAMENT ORAȘE – PROSPERITATE

Componenta „Prosperitate” indică puterea economică a orașului și interacțiunea acesteia cu dinamica socială. Acoperă performanța afacerilor, inovația, finanțele publice și efectele economiei asupra structurii demografice și oportunităților individuale, analizând atât indicatori economici cât și sociali.

În această componentă, Bucureștiul se situează pe primul loc, urmat de Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Oradea, Slatina, Alba Iulia, Iași, Brașov și Arad, care completează primele zece poziții. Bucureștiul excelează la indicatorii de Competitivitate urbană și Nivelul salariilor, dar se află pe ultimul loc la infracționalitate și pe o poziție modestă în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, raportat la populație.

Cluj-Napoca ocupă locul 1 în Densitatea Antreprenorială și are cea mai mica rată a Șomajului, dar înregistrează cea mai scăzută Accesibilitate a locuințelor, raportată la salarii și prețurile locuințelor.

3.  CLASAMENT ORAȘE – VIBRAȚIE

Vibrația ilustrează dinamismul cultural, social și demografic al orașului, evidențiind capacitatea acestuia de a crea o atmosferă atractivă și plină de energie. Aceasta componentă include diversitatea culturală și sportivă, opțiunile variate de divertisment și interacțiunile sociale, care, împreună, contribuie la o experiență urbană unică.

Topul orașelor pe componenta Vibrație este condus de Sibiu, urmat de Cluj-Napoca, iar București ocupă abia locul al treilea. Constanța și Brașov completează Top 5. Sibiul este un adevarat performer pe această componentă, ocupând locul 1 la Oportunități de cazare, Muzee și instituții de artă și multi alți indicatori.

De altfel, pe componenta Vibrație, peisajul municipiilor care excelează la diverși indicatori este mult mai variat, incluzând pe primele locuri chiar și municipii mai mici. Conform datelor analizate, Brașovul ocupă locul 1 în materie de experiențe culinare și recreaționale, dar Miercurea-Ciuc este pe primul loc în domeniul Implicării civice, Târgu Mureș se situează pe primul loc la Diversitatea populației și pe locul 2 la Reputația cluburilor sportive locale. Iașiul are cel mai mare grad de ocupare turistică dintre toate municipiile reședință de județ.

4. FONDURI UE ATRASE ÎN ULTIMII CINCI ANI

Un exemplu de raport specific care poate fi generat din CITY INDEX este analiza fondurilor europene atrase de municipii în perioada 2019 – 2023, bazată pe date furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Conform acestei analize, municipiul Reșița este lider în ceea ce privește valoarea plăților pe proiecte publice cu fonduri europene, în perioada 2019-2023, raportat la dimensiunea populației, urmat de Satu Mare, Craiova, Târgoviște și Galați. Deși Bucureștiul conduce ca număr de proiecte, cu un total de 209, performanța sa pe acest indicator, raportată la dimensiunea populației, este mai scăzută decât cea a unor orașe mai mici.

5.  FACTORI CARE INFLUENȚEAZĂ PERFORMANȚA RELATIVĂ A ORAȘELOR

Conform City Index, topul factorilor care influențează performanța urbană relativă este dominat de Opțiunile de divertisment, Educație și Competitivitate și inovație. Factorii legați de calitatea vieții cotidiene, precum experiențele culinare, wellness-ul și viața activă, au o importanță similară. Aceste aspecte contribuie substanțial la deciziile de relocare și la imaginea orașului, stimulând atât turismul, cât și vitalitatea economică și socială.

Florian Filat, director executiv Institutul pentru Orașe Vizionare și coordonatorul proiectului: ”Importanța relativă ridicată a divertismentului în scoul general de performanță sugerează o tranziție către o etapă superioară a nevoilor urbane.

În contextul în care orașele românești au atins un anumit nivel de dezvoltare, în care nevoile de bază și de siguranță sunt în mare parte satisfăcute, accentul se deplasează către nevoi superioare, cum ar fi apartenența, stima și autoactualizarea. Această schimbare reflectă o abordare modernă a dezvoltării urbane, unde calitatea vieții și bunăstarea locuitorilor includ nu doar elemente de bază, ci și aspecte de ordin superior.”

6. ORASELE ROMÂNEȘTI, ORAȘE ALE CONTRASTELOR

Analiza evidențiază un puternic caracter contrastant al orașelor din România. Chiar și orașele de dimensiuni mai mici se remarcă printr-un mozaic de contradicții și discrepanțe între diverse dimensiuni ale performanței.

Un astfel de exemplu este Municipiul Reșița: aflat pe locul 10 în Topul orașelor cu cea mai bună Calitate a locului, Reșița, cu o populație puțin peste 58,000 de locuitori, este, conform CITY INDEX, orașul cu cea mai bună Calitate a aerului și cea mai mare Amprentă Verde , ocupând locul 1 la ambii indicatori, dar se situează pe locul 28 în clasamentul general de performanță.

METODOLOGIE

Metodologia City Index-ului este fundamentată pe analiza și consolidarea datelor din perioada 2022-2023 pentru cele 41 de municipii reședință de județ din România.

Pentru a evalua performanța urbană, analiza utilizează o abordare integrativă ce combină date statistice oficiale din diverse surse cu evaluări calitative obținute de la rezidenți și turiști prin platforme precum TripAdvisor și Google Places. Indicatorii selectați, în număr de 51, acoperă aspecte variate ale vieții urbane și sunt grupați în trei componente principale: CALITATE, PROSPERITATE și VIBRAȚIE.

Performanța oraselor a fost raportată la dimensiunea orasului, astfel încât să se asigure o comparabilitate între orașe cu diferite dimensiuni.

Echipa de lucru a City Index-ului a fost compusă din experți recunoscuți la nivel local și internațional în domeniul dezvoltării urbane, antreprenoriatului, marketingului, brandingului de locație, administrației publice locale, ONG-uri, turismului, demografiei și planificării strategice. Acești specialiști au contribuit activ la definirea indicatorilor relevanți pentru analiza performanței orașelor, asigurând o metodologie robustă și adaptată contextului specific fiecărui municipiu.

Despre Institutul pentru Orașe Vizionare

Misiunea Institutului pentru Orașe Vizionare este să ofere suport liderilor comunităților (locale) pentru a dezvolta orașe și regiuni în care oamenii să se simtă respectați, implicați și fericiți. Institutul dezvolta instrumente și soluții care sa ajute liderii comunităților să cunoască si să înțeleagă punctele forte si punctele slabe ale oraselor, să-și măsoare performanța și progresul și să ia decizii strategice obiective, bazate pe date.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax