Connect with us

EVENIMENT

Crește pragul de acordare a serviciilor stomatologice gratuite pentru clujeni

Publicat


Mai mulți clujeni vor putea beneficia de servicii stomatologice gratuite. Primăria Cluj-Napoca crește pragul pentru acordarea acestora, de la 1.500 la 1.800 de lei.

Clujenii cu venituri până în 1.800 de lei vor putea beneficia de servicii stomatologice gratuite. Un proiect de hotărâre ce stabilește creșterea pragului de acordare a serviciului a fost pus în consultare publică de Primăria Cluj-Napoca.

S-a majorat punctul de pensie

Municipalitatea va actualiza o hotărâre de consiliu local din 2023 pentru a crește nivelul veniturilor pentru persoanele eligibile, în urma creșterii punctului de pensie la începutul anului.

„În situația actuală, întrucât, începând cu ianuarie 2024 a fost majorat punctul de pensie şi cuantumul pensiilor, puțini pensionari mai pot accesa acest program, motiv pentru care se impune majorarea nivelului de venituri până la care o persoană pensionară să poată fi recomandată pentru înscrierea în programul multianual Promovarea sănătății orale prin creşterea accesibilității populației defavorizate la servicii de stomatologie.

(…) În acest context, numărul pensionarilor eligibili pentru programul stomatologic în anul 2024 a scăzut, de la 13.360, câți erau eligibili în anul 2023, la 9.617 în anul 2024, urmare majorii punctului de pensie, de la 1.785 în 2023, la 2.032 în 2024.”, se arată în referatul de aprobare a proiectului.

De asemenea, hotărârea va fi modificată pentru schimbarea sintagmei de „venit minim garantat și alocație pentru susținerea familiei” în „venit minim de incluziune”.

Cine sunt beneficiarii?

Beneficiarii programului vor fi:

  • Pensionarii cu venituri cumulate din pensii și alte drepturi de asigurări sociale de până la 1.800 de lei.
  • Persoanele cu dizabilități încadrate în grad de handicap grav și accentuat.
  • Șomerii care primesc o indemnizație de șomaj de până la 700 lei și șomerii neindemnizați înregistrați la A.J.O.F.M. Cluj.
  • Persoanele fără venituri sau cu venituri reduse, aflate în evidențele D.A.S.M., care beneficiază de venit minim de incluziune sau masă la cantina de ajutor social.

Sute de beneficiari ai programului, în ultimii ani

Într-un efort comun de a îmbunătăți sănătatea orală și de a promova incluziunea socială, Municipiul Cluj-Napoca, prin Direcția de Asistență Socială și Medicală. a încheiat în 2016 un parteneriat cu UMF „Iuliu Hațieganu” și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca pentru Programul multianual „Promovarea sănătății orale prin creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii de stomatologie”.

Peste 750 de clujeni cu venituri reduse au beneficiat de servicii stomatologice gratuite, de la lansarea programului.

Scopul acestui program este de a sprijini persoanele și familiile vulnerabile din municipiul Cluj-Napoca, care sunt marginalizate social sau expuse riscului de marginalizare și excluziune socială.

În anul 2023, pentru susținerea acestui program, a fost alocată suma de 400.000 lei prin Hotărârea nr. 84/2023. Din această sumă, cheltuielile decontate au fost de 281.681 lei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Rusaliile, sărbătoarea holdelor, în satul românesc. Oamenii duceau la biserică ouă roșii, colaci și spice de grâu

Publicat

Sărbătoarea Rusaliilor era considerată la fel de importantă ca cea a Paștilor, în tradiția populară. Altădată, oamenii duceau la biserică ouă roșii, colaci și spice de grâu, fiind ținută ca o sărbătoare a secerișului.

În tradiția populară românească, Rusaliile erau considerate o sărbătoare la fel de importantă ca Paștele. În această zi, oamenii sărbătoreau secerișul, simbolizând „drumul sacru al pâinii”.

„În tradiția populară, sărbătoarea Rusaliilor este considerată la fel de importantă ca cea a Paștilor. În vechime, în această zi, oamenii duceau la biserică ouă roșii, colaci și spice de grâu, deoarece era ținută și ca o sărbătoare a secerișului, ca simbol al împlinirii «drumului sacru al pâinii»”, potrivit Centrului Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.

Sfințirea holdelor

În satele românești, Rusaliile erau celebrate cu mare fast, având atât o semnificație religioasă, cât și una agricolă.În unele zone, încă se practică obiceiul sfințirii holdelor în ziua de Rusalii, după slujba religioasă.

„S-a păstrat până astăzi obiceiul ca după slujba religioasă de la biserică, preotul, împreună cu toată comunitatea, să iasă în câmp pentru a sfinți holdele. Astfel, se stropește cu aghiasmă hotarul dar și pe oamenii care trudesc muncind pământul, care se întorceau apoi în sat, ducând cu ei spice de grâu și apă sfințită, ce erau păstrate tot anul la icoană, ca remediu pentru diferite boli sau vremuri grele”, arată etnografii.

Obiceiuri din zona Clujului

În localitatea clujeană Rusești, sătenii ieșeau cu preotul în hotar după slujbă, purtând praporii duși de feciori de însurat. Fetele de măritat împleteau cununi din spice de grâu cu o seară înainte, iar obiceiul dicta că fata care sărea să pună prima cunună pe praporul feciorului arăta că îl place.

„Se zice că fata care avea drag de feciorul de la prapor, sărea să-i pună prima cununa de spice în crucea praporului, când ieșea din biserică”, spune Lucreția Badiu.

Jocul satului

Tot de Rusalii, la Rusești se făcea jocul satului. Acesta începea după-amiază, după slujba de la biserică. La joc participa toată suflarea satului, de la mic la mare, însă cei care întrețineau jocul erau tinerii.

„Feciorii, dacă luau o fată la joc de două ori într-o seară, dădeau de înțeles că au prins drag de ea, iar dacă jucau împreună toată seara, însemna că o va cere în căsătorie”, potrivit oamenilor locului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare meteo imediată de vreme rea, la Cluj. Cod galben de ploi, grindină și vânt puternic, în mai multe localități

Publicat

O avertizare meteo imediată de vreme rea este în vigoare în județul Cluj. În mai multe localități se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului și posibil grindină.

Adiministrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo nowcasting Cod Galben de vreme rea, pentru mai multe localități din județul Cluj.

Ploi torențiale, vânt puternic și grindină

Astfel, de la ora 11 până la ora 12:30, se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse care vor cumula local peste 15…20 l/mp, intensificări ale vântului și posibil grindină.

Sunt vizate localitățile Cluj-Napoca, Huedin, Aghireșu, Baciu, Apahida, Gilău, Florești, Iara, Săvădisla, Bonțida, Iclod, Feleacu, Jucu, Căpușu Mare, Chinteni, Gârbău, Sânpaul, Băișoara, Mănăstireni, Borșa, Sâncraiu, Panticeu, Cornești, Așchileu, Dăbâca, Vultureni, Recea-Cristur, Izvoru Crișului, Ciurila.

De asemenea, avertizarea meteo vizează zona de munte a județului Cluj, respectiv localitățile: Poieni, Gilău, Iara, Săvădisla, Moldovenești, Căpușu Mare, Călățele, Negreni, Măguri-Răcătău, Băișoara, Mănăstireni, Petreștii de Jos, Mărgău, Sâncraiu, Săcuieu, Mărișel, Ciucea, Rișca, Beliș, Valea Ierii.

Ploile persistă la Cluj

Județul Cluj este vizat de o avertizare meteo cod galben, în intervalul 23 iunie, ora 14 – 24 iunie, ora 8.

În intervalul menționat, în Banat, Transilvania, în cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), grindină, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40…50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în Crișana, precum și în vestul Olteniei și al Maramureșului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Criză de apă în Feleacu. Situația se repetă vară de vară: Zona este considerată una de lux, deși condițiile sunt inadmisibile

Publicat

De

Locuitorii din Feleacu semnalează că, vară de vară, se confruntă cu întreruperi ale furnizării cu apă. O cititoare Cluj24 arată că infrastructura Companiei de Apă Someș nu a ținut pasul cu dezvoltarea comunei.

Locuitorii comunei Feleacu din județul Cluj se confruntă din nou cu o criză de apă, problemă care apare în fiecare vară. Sâmbătă, Compania de Apă Someș SA a anunțat că întrerupe furnizarea apei în localitate.

Anunțul companiei a provocat nemulțumirea locuitorilor comunei, în condițiile în care temperaturile au depășit 3o de grade Celsius în cursul zilei.

Infrastructura nu mai face față dezvoltării

O cititoare din Feleacu a transmis un mesaj prin care oferă explicații privind cauza întreruperilor și cere mediatizarea situației.

Comuna Feleacu a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani, atrăgând un număr mare de noi locuitori, însă infrastructura de apă nu a ținut pasul cu această creștere, este de părere femeia.

„Ani la rând, în fiecare vară rămânem fără apă zile întregi. În ultimii ani comuna Feleacu s-a dezvoltat și a crescut mult ca și nr de locuitori. Zona este considerată ca fiind una de lux, deși condițiile de care dispunem sunt inadmisibile. Compania de Apă Someș SA a aprobat mai multe autorizații pentru racordare la rețeaua de apă, deși rezervorul existent nu mai face de mult față”, a reclamat locuitoarea din Feleacu.

„Angajații Companiei de Apă Someș invocă motive nefondate”

Locuitorii au făcut numeroase sesizări la Compania de Apă Someș SA și la Primăria Feleacu, dar fără succes. Astfel, ei cer sprijinul presei pentru a aduce în atenția publicului această problemă și pentru a obține răspunsuri de la autoritățile responsabile.

„Locuitorii comunei au făcut numeroase sesizări atât la Compania de Apă Someș SA, cât și la Primăria Feleacu. Bineînțeles că aceste sesizări nu au fost nici până în ziua de azi rezolvate. Angajații Companiei de Apă Someș SA invocă mereu același motive nefondate sau chiar îți închid telefonul în nas. Asta în fericitul caz când îți răspund la telefon”, a adăugat cititoarea.

Locuitorii din Feleacu, îngrijorați

Astfel, locuitorii comunei se arată îngrijorați, odată cu venirea verii, în special pentru familiile cu copii mici și pentru vârstnicii bolnavi.

„E abia începutul verii și problemele nu au ezitat să apară deja. Ne gândim cu groază la ce va urma vara aceasta. Ajungem acasă de la serviciu cu emoții dacă vom avea sau nu apă.

Gândiți-vă la familiile cu copii mici sau la vârstnicii bolnavi care se trezesc din senin fără apă în casă.

Doamne ferește de un incediu de vegetație, ori de vreun scurtcircuit (pentru că și curentul se ia zilnic, așa scurt, cât să îți arată aparatele casnice)”, a mai subliniat aceasta.

„Feleacu revine la condițiile de acum 40 – 50 de ani”

În ciuda acestor dificultăți, Primăria Feleacu și Compania de Apă Someș SA își pasează responsabilitatea reciproc, lăsând locuitorii fără soluții concrete.

„Primăria Feleacu nu face nimic și aruncă toată responsabilitatea de pe cei de Apă. Cei de la Apă spun că Primăria ar trebui să facă unele sesizări. Deci se aruncă vina de la unul la altul în timp ce noi stăm fără apă.

Ironia și mai mare e, că în comună se leagă la canalizare (ceea ce e foarte bine), dar noi nu avem apă.

Nu există suprasolicitare, ci doar subdimensionare a rețelei. Acest calvar îl trăim în fiecare vară.

În 2024 Feleacu revine la condițiile de acum 40 – 50 de ani când îți duceai apa cu găleata în casă”, a conchis aceasta.

Ce spune primarul comunei?

Primarul comunei Feleacu, Gabriel Costea, a adus clarificări privind situația furnizării cu apă. El arată că s-a aflat în contact permanent cu Compania de Apă, iar cauza întreruperii ar fi unor consumul de apă cu alte scopuri decât consumul menajer.

O întâlnire pentru identificarea soluțiilor este programată săptămâna viitoare, iar primarul a cerut montarea unui nou rezervor de apă. Până atunci, se vor utiliza cisterne pentru a suplini lipsa apei potabile.

„(…) Din partea companiei, am fost informat că au echipe pe teren și încearcă să echilibreze sistemul în această noapte pentru a putea porni pompele de la stația de pompare. Se alimentează și bazinul din zona școlii cu cisterne.
Compania de Apă ne-a comunicat că din cauza suprasolicitării sistemului de alimentare cu apă, din cauza unor consumuri care nu sunt destinate consumului menajer, întâmpină probleme în mai multe localități.
Am stabilit cu domnul Călin Neamțu o întâlnire pentru săptămâna viitoare pentru a discuta soluții care să prevină pe viitor astfel de probleme în Feleacu. De asemenea, menționez că încă de la finalul lunii mai, odată cu apariția primelor probleme în alimentarea cu apă în Feleacu, am solicitat conducerii companiei să analizeze necesitatea montării unui nou rezervor de apă în Feleacu. La momentul respectiv, mi s-a comunicat că nu este necesar, deoarece avariile ar fi fost rezolvate.
De asemenea, directorul general al companiei a menționat că se va face o analiză a tuturor pompelor care pompează din zona Eugen Ionescu și zona Wonderland spre Feleacu și, cel mai probabil, acestea vor fi înlocuite. Personal, consider că aceasta este problema principală, deoarece cantitatea de apă care ajunge în rețeaua de distribuție din Feleacu este insuficientă. Problemele au apărut la gospodăriile unde apa ajunge prin punerea în funcțiune a stației de pompare”, a arătat edilul.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Emil Boc rămâne optimist după meciul Belgia-România 2-0: „Am pierdut o bătălie, dar nu și războiul!”

Publicat

Primarul Clujului Emil Boc a transmis un mesaj de încurajare echipei naționale de fotbal, în urma eșecului din meciul cu Belgia. Edilul arată că naționala „a pierdut o bătălie, dar nu și războiul”.

Primarul Emil Boc, prezent sâmbătă seară la meciul România-Belgia, a subliniat spiritul de luptă și unitate al echipei naționale de fotbal a României, chiar și după înfrângerea suferită în fața Belgiei.

„Hai România, și la bine și la greu!”

Edilul este de părere că, deși adversarii au demonstrat valori individuale remarcabile, echipa României a arătat potențial și determinare, oferindu-ne un meci impresionant și plin de speranță pentru viitor.

„Hai România, și la bine și la greu!! Belgia a fost mai bună și a câștigat. Este adevărat că are valori individuale uriașe care au făcut diferența în acest meci. Admirabila echipă a României a făcut un meci bun, a arătat că are potențial de a merge mai departe, de a învinge Slovacia!

Am văzut, după părerea mea, cel mai frumos meci de la Campionatul European de până acum! Respect, admirație și prețuire pentru miile de români care au venit azi la meci și au susținut cu atâta patimă, inimă și suflet echipa României! Așa arată adevărații suporteri!”, a transmis Emil Boc, pe rețelele de socializare.

Cel mai frumos meci de până acum

„Am văzut, după părerea mea, cel mai frumos meci de la Campionatul European de până acum!” a mai declarat Boc, evidențiind performanța remarcabilă a echipei României.

Mii de români au fost prezenți pe stadion, susținând cu pasiune și devotament echipa națională, iar atmosfera creată de aceștia a fost electrizantă și a întărit moralul echipei, în ciuda rezultatului final.

„Repetăm istoria din America, 1994!”

În cele din urmă, primarul Clujului a transmis un mesaj plin de optimism: „Evident, suntem un pic triști, am pierdut o bătălie, dar nu și războiul! Învingem Slovacia și ne calificăm!”.

Emil Boc și-a amintit de Campionatul Mondial de Fotbal din SUA, 1994, când România a pierdut al doilea meci cu Elveția (1-4), dar a revenit cu victorii împotriva SUA și Argentinei.

„Repetăm istoria din America, 1994! Și atunci am pierdut meciul numărul 2 cu Elveția ( 1-4), dar am câștigat meciul următor cu SUA! Apoi am învins Argentina cu 3-2! Se poate și acum! Hai România!!

A fost o încântare să mă întâlnesc cu atât de mulți români și să ne bucurăm de bucuria de a fi împreună, să ne bucurăm de România și să susținem Tricolorii, și la bine și la greu!!”, a conchis edilul.

  
 
 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax