Connect with us

Clujul pentru toți

Copiii care fac istoria Clujului. Proiect inedit în România

Publicat


Municipiul Cluj-Napoca are șansa să aibă copii minunați care se gândesc nu doar la viitor, ci și la trecutul Cetății, desigur, tot pentru a înțelege mai bine viitorul. Printre ei se află și un grup de copii de clasa a șasea, de la Colegiul Național ”George Barițiu”, care au lansat un proiect inedit în România: o platformă online în care prezintă istoria orașului, văzută ”de la nivelul străzii”.

Cercul de istorie este supervizat de către istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogoslavievici. Profesorul este totodată și dirigintele lor și a fost uimit de maturitatea cu care pot să gândească acești copii de 12-13 ani… ce să mai vorbim despre site.

Platforma a fost dezvoltată la inițiativa lui Andrei Petrișor, ”managerul”, în urma tururilor în aer liber, despre Cluj, făcute de către profesorul lor.

”Am urmărit o relaxare activă, o activitate prin care ei să se relaxeze învățându-și orașul. Acum sunt peste 20 de copii în acest cerc. Concitadinii noștri habar n-au de Cluj. Ne recreem prin plimbare și sigur că am dorit să împărtășesc copiilor ceea ce știam despre oraș. Copiii văd, aud, conversăm și așa știm mai bine… e un principiu al învățării active. Expunerile sunt combinate cu dialogul. Se dă și o tematică pentru realizarea de materiale, dar nu e nimic obligatoriu. De altfel mai demult se practica această formă de învățare sub sintagma peripatetismului”, a spus profesorul pentru Cluj24.

Acum au încărcate pe internet circa 75 de referate, din domenii diferite ale Clujului: obiective religioase, civile, personalități, curiozități, fotografie etc.

„Ei abordează o paletă diversă, care le îmbogățește orizontul și le fundamentează o cultură civică. Nu e vorba numai de istorie, se vorbește de cultură, turism, este un fel de turism cultural geografic al orașului. Fac similitudini cu alte orașe, văd lipsuri și plusuri ale orașului. Ca să fii un bun cetățean trebuie să vezi și ce nu e bun în oraș, să ai un spirit critic pentru a îmbunătăți frumusețea orașului. Altcumva vezi ce valoare are o construcție, dacă se merită să construiești ceva nou sau să restaurezi… dacă îi formezi de mici vor avea un cuvânt de spus când ajung maturi, indiferent de meseria pe care o vor alege”, adaugă Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

E o altfel de școală

Este o premieră mai ales când vine vorba de copii atât de mici. ”Au fost o revelație, în general lucram cu elevi de liceu, pentru că atunci ei conștientizează de regulă istoria. Ei digeră informațiile în felul lor, dar au o maturitate impresionantă, lucrează ca o echipă. E o activitate în timpul liber, o fac pentru că vor să o facă. Sunt originali, iar acest lucru trebuie să fie mai popularizat”, afirmă istoricul.

Lucrează în timpul liber

”De obicei lucrez în week-end sau seara, dacă mai am timp după teme. Ideea a venit după ce dirigintele ne ducea să vizităm obiective diferite și de fiecare dată făceam un refereat scris sau pe suport video-foto. Am început să lucrez la site în septembrie și după ce l-am terminat, am încărcat materialele pe site. A ajuns în timp să fie dintr-un proiect individual, un proiect al clasei”, a afirmat Andrei Petrișor pentru Cluj24.

La doar 13 ani, pasionat și de IT, acesta a învățat pe cont propriu cum să construiască o platformă online. ”Și încă mai învăț lucruri noi”, adaugă elevul.

Andrei coordonează acum un grup de peste 20 de persoane pasionate de istoria Clujului.

Marius Mureșan, https://www.istoriaclujului.ml/


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

IMPRESII pe ŞANTIER de Cluj. BOC: Am VERIFICAT astăzi stadiul lucrărilor la Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”

Publicat

Primarul Emil Boc a anunţat miercuri că a fost într-o vizită pe unul dintre şantierele clujene. Ca să verifice.
„Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”: Construim un corp nou de clădire cu 33 de săli de clasă și 9 laboratoare. De asemenea, se extinde și se modernizează sala de sport. Termenul contractual de finalizare a lucrărilor este 26 Octombrie 2021. Lucrările sunt în grafic.
Am verificat astăzi stadiul lucrărilor la Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din cartierul Grigorescu, unde proiectul presupune modernizarea corpului existent de clădire, construirea unui corp nou (P+3) cu 33 de săli de clasă și 9 laboratoare, precum și extinderea și modernizarea sălii de sport.
Susținerea educației este o prioritate pentru municipalitatea clujeană, iar investiția în educație este cea mai sigură investiție pe care o putem face pentru viitorul comunității noastre!
Scurtă descriere a investiției:
– redistribuirea unor funcțiuni în imobilul existent
– echiparea clădirii existente cu facilități pentru persoane cu dizabilități: rampe, grup sanitar pe fiecare nivel și ascensor cu cabină
– extinderea imobilului cu spații de învățământ cu un corp nou
– înlocuirea finisajelor la corpurile de clădiri existente
– înlocuirea integrală a instalațiilor sanitare, electrice, încălzire în imobilele existente
– sisteme de climatizare (încălzire, ventilare, răcire) și alimentare cu apă
– instalarea unui sistem de management energetic integrat de tip BEMS
– extinderea zonei anexelor sălii de sport
Termenul de finalizare al proiectului este octombrie 2021. Investiția este în valoare de 6 milioane de euro, iar resursele financiare provin din fonduri europene”, a scris Emil Boc.
Şi şi-a postat mai multe fotografii din timpul vizitei de lucru…

Citește mai departe

ACTUALITATE

Clujenii îl LOVESC la CREŞTERE pe Boc. “Lăsați vrăjeala”. „Nu vă îmbătaţi cu apă rece”

Publicat

Vestea că municipiul Cluj-Napoca ar avea cea mai rapidă şi mai mare creştere economică din Uniunea Europeană a încălzit repede minţile clujenilor şi nu numai. Pârliţi la fel ca înainte, dintr-o dată ne-am simţit un fel de nababi ai Europei. Deja nu mai ştiam cum să ne întoarcem banii să nu mucegăiască şi nu mai ştiam ce să facem cu atâta bine. Într-o efervescenţă ca de şampanie proaspăt destupată, însuşi primarul a tras o rafală scurtă de două articole pe jobul său zilnic, Facebook. Dar, pe lângă laudele necondiţionate şi pe lângă adulaţia nemăsurată din partea unora, au fost şi clujeni mai aşezaţi, care, cu mult bun simţ, în comentariile lor l-au mai ciuntat la creşterea economică pe primarul Emil Boc.

Pro-Boc, anti-Boc

Comentariile clujenilor la cele două postări auto-laudative ale primarului Emil Boc au fost împărţite. Au fost mulţi care l-au felicitat şi lăudat, dar au fost mai mulţi care l-au pus la punct.

„Domnul Boc vad ca v-ați urcat pe succesul orașului asta. Dacă v-ați preocupa sa dezvoltați orașul și sa investiți mai mult în proiecte utile decât vise smart poate eram și mai departe acum”, a comentat Tavi Cosma.

„Nu va imbatati cu apa rece, domnule Boc. Dezvoltarea de care vorbiti vine la pachet cu depasirea infrastructurii, oras sufocat de blocuri, asfalt cat vezi cu ochii, spatii verzi putine, lipsa crese si gradinite si in curand si scoli, caci popularia creste, infractionalitate in crestere”, a scris şi Nicoleta Daraban.

Mona Tobias l-a şi felicitat pe primar, dar l-a tras un pic şi de urechi: „Felicitari dar mai coborati in realitate, plimbati va in cartierele noi fara trotuare, fara spatii verzi,fara magazine,fara scoli,crese sau parcuri…astea nu s obiective smart???”.

Unii ar vrea ca primarul..

Vă prezentăm în continuare câteva comentarii şi pro, şi contra la cele două postări ale lui Emil Boc.

Cimpean Lucian

Dar un ștrand nu vă gândiți sa faceți? Pt.că ștrandul Sun se deschide în Octombrie cred….

Muresan Marian

… Unii ar vrea ca Primarul acestui oraș Emil Boc, să stea seara lângă copii lor și să îi alăpteze pe copii iar lor să le pună un ștergar la gât și să le dea mâncare cu lingurița atât de hoți și puturoși sunt. Sunt puturoși chiar în propriile famili, iar dacă îi întrebi pe vecini lor cine sunt îți spun că sunt lepre care numai cerșesc și se uită în grădina altora fără ca ei să facă nimic și numai să comenteze pe Facebook.. Voi ce faceți pentru ȚARA asta..!!?? Numai cerșiți și muncă zero..?? Cui nu-i place, Orașul nu este închis de nimeni și nu are granițe, poate să plece liniștit..

Adrian Tomulescu

Respect. Cred că este timpul să mergeți înapoi la București, în fruntea țării.

Pata. Pata Rât

Sebastian Bia

O crestere direct proportionala cu muntele fermecat de la PataRat.

Alexandru-Nicolae Niculici

Si in continuare lucrarile la drumuri dureaza peste estimari, exista strazi multe neasfaltate prin cartiere, locurile de parcare la blocurile vechi se rezolva cu pile, nu avem un Zoo, un acvariu, un aquapark, niste muzee de referinta…totul se misca extrem de incet, din punct de vedere al dezvoltarii.

Oraş de 5 stele second-hand

Elisabeta Joldos

Daaaa, centrul orașului este plin de magazine second-hand!

George Voina

Orasul cu cea mai rapida crestere dar fara nici o legatura cu vreo autostrada. Great. Sa nu uitam si de smecherii imobiliari care construiesc cate un bloc de 10 etaje cum vor ei, pe care primaria il remarca sursprinsa dupa ce e gata

Zsizsnyovski Vasile

Practic ce minuni s au facut ca nu se vede ceva concret decat vorbe goale.Ce forma mare straina a investit ceva seriosin afara de maruntisuri.

Ovidiu Limbean

Strazi neasfaltate (scuza cu strazi private), lipsă centură, lipsă legătură cu autostrada, lipsă spații verzi(parcuri),astea fiind doar o parte din problemele actuale. O fi creștere economică, dar creștere a confortului, a aerului, nici nu se pune problema de așa ceva.

Apă rece, dar lui Boc nu-i trece

Marius Livitchi

De-ar tine pasul și infrastructura orașului:

– Grădinițe, scoli;

– străzi sufocate in toate cartierele (noi și vechi)

Ne îmbătam cu apa rece, ne sufocam de supradezvoltare cu subdimensionare a infrastructurii de utilități publice.

Cezar Franga

Cai de acces in oras = bara la bara din toate directiile. Descarcarea autostrazii in 2 locuri foarte aglomerate, etc etc. In schimb strazile frumoase din centru aduc voturi.

Mihai Motora

pacat ca autoritatile locale si nationale nu tin pasul cu cresterea economica produsa de oamenii care muncesc. 0 proiecte de infrastructura in ultimii 10 ani. 0 proiecte din cele trambitate anul trecut in campania PNL ului si USR ului cu sanse reale de implementare.

Vrăjeală

Ove Biea

Lăsați vrajeala , mergeți prin Europa și Plimbați-vă și o sa vedeti ca va mai trebuie minim 20 ani sa ajungeți unde trebuie.

Uioreanu Delia

Creștere economică la ce ? Prețurile au sărit în aer. Salariile au rămas la acelasi nivel de multă vreme. As vrea sa simtim si noi această creștere economică în buzunarele noastre nu a voastre.

La plimbare fără trotuare

Cosmin Muresan

Tot spuneți de centura și de metrou, dar la câte mandate aveți nici măcar nu e începută centura, de metrou sa nu mai povestim…. nu știu dacă o sa reușim sa plătim un bilet în viata asta…. Cat despre educație, eu cred ca clujenii nu ar trebui sa își facă probleme unde îsi vor duce copii la creșă sau grădiniță din toamna.

Transportul în comun e diferit fata de alte orașe din România, dar încă nu am scăpat de acele vechituri care nu au aer condiționat și inhalezi miros de noxe și mai stam și cu masca pe fata….

Lista continua, dar trebuie sa merg la servici și nu ma încadrez în timp, pentru ca e sufocat tot Clujul de mașini de mare tonaj care alimentează șantierul din tot Clujul, dar nu pentru noi ci pentru toate autorizațiile de contlstructii pe care le ați dat…

Mona Tobias

Felicitari dar mai coborati in realitate, plimbati va in cartierele noi fara trotuare, fara spatii verzi,fara magazine,fara scoli,crese sau parcuri…astea nu s obiective smart???

(MaAv)

Citește mai departe

Aberații de România

Primăria SMART se LĂFĂIE în BANII clujenilor. ORAŞUL Primăria Cluj-Napoca. Bibarţ de la Arad poate ce nu e în stare BOC

Publicat

Într-un oraş de 5 stele, informatizat, european, smart – cum se laudă conducătorii administraţiei din Cluj-Napoca -, primăria a devenit un adevărat oraş în oraş din punct de vedere al numărului de angajaţi. Primăria Cluj-Napoca are, după declaraţia de anul trecut a lui Emil Boc, 3.172 de angajaţi!

Oraşul Băile Tuşnad, de exemplu, are doar 1.600 de locuitori, jumătate cât primăria clujeană. Ca să dăm exemplu şi din Cluj, oraşul Huedin are 9.300 de locuitori. Mai puţin de 3 primării clujene. În administraţiile lui Emil Boc, numărul angajaţilor primăriei s-a dublat, în loc să se reducă. Deşi suntem aşa de informaizaţi, smart şi europeni… O structură hiperbirocratizată, o cazemată greu accesibilă şi mulţi, prea mulţi frecători de mentă, care se lăfăie pe salarii grozave, plătite din contribuţiile clujenilor. Potrivit unor calcule, peste 10% din bugetul local, adică zeci de milioane de euro, merg pe … salariile angajaților.

În timp ce administraţia condusă de Emil Boc se tot umflă, într-un alt oraş mare, Arad, primarul Călin Bibarţ a anunţat o reducere a organigramei cu o treime!

Lauda de sine

Într-o declaraţie de exact acum un an, iulie 2020, Emil Boc se bătea cu cărămida de piept, în contextul pandemiei COVID-19.

”Avem 3.172 de angajaţi şi opt cazuri confirmate de COVID. Vă asigur că prima atitudine a fost cea de responsabilitate şi de calm. Nu are nicio vină persoana care are acest virus. Trebuie doar să acţionăm responsabil, conform prevederile legii: se face ancheta epidemiologică, se stabilesc contacţii direcţi, se izolează la domiciliu cei care au simptome. Se face testarea, după care Primăria apelează la dezinfectare, concedii sau munca la domiciliu şi de a respecta masca, distanţarea şi spălatul mâinilor”.

Aceasta este declaraţia lui Emil Boc. 3.172 de angajaţi.

De fapt, după ultima organigramă aprobată, din 2021, strict Primăria Cluj-Napoca are ”doar” 1.099 de angajaţi. Dar la aceştia se adaugă vreo 350 de angajaţi ai Poliţiei locale. Şi ar fi 1.400 de angajaţi. Dar se mai adaugă RADP, RATUC, Regia de Termoficare, Sala Polivalentă şi Cluj Inovation Park. Probabil că, adunaţi toţi, fac o armată de 3.172 de angajaţi. Nu putem să-l contrazicem chiar pe primar.

Aradul poate, Clujul-nu

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, a anunţat zilele trecute că primăria pe care o conduce îşi va reduce organigrama cu 360 de posturi până la toamnă. De la 1.150 de posturi, la 790. Posturile de conducere de la Arad vor fi reduse de la 75 la 59. În acest fel, Bibarţ estimează o economie anuală de 10 milioane de lei! Oare ce economie ar putea să facă Emil Boc la Primăria Cluj-Napoca?

Pentru o comparaţie sumară, menţionăm că municipiul Arad, la 170.000 de locuitori (mai mult de jumătatea Clujului), va avea o primărie cu vreo 700 de angajaţi. Cluj-Napoca, cu 324.000 de locuitori, are o primărie cu 3.200 de angajaţi (de 4-5 ori mai mulţi decât Aradul).

Dar Clujul e şi oraş smart, informatizat. Faceţi, clujeni, comparaţia matematică. Şi economică.

Stufoşenia Primăriei Cluj-Napoca

Consiliul Civic Local (CCL) Cluj-Napoca, un fel de guvernare locală din umbră, format din peste 52 de asociaţii civice, a făcut şi el o analiză a „Fenomenului birocratic în Primăria Cluj-Napoca”, în iunie 2020.

Dacă ar fi citit analiza, primarul Emil Boc s-ar fi luat de păr.

„Pentru a avea inca din inceput o imagine a stufoseniei de angajati cu care opereaza primaria noastra, am descarcat de pe site-ul institutiei ultima ORGANIGRAMA facuta publica.

Din continutul ei ar fi de inteles ca la cei 1095 de angajati proprii ar trebui sa adaugam Politia locala cu 321 persoane, astfel ca am ajunge la un total de 1416 persoane. Nu avem insa acces la aceasta clarificare si nu este singura primarie din cele analizate care nu doreste sa elucideze aspectul numeric al angajatilor”, se arată în analiza CCL.

Cluju-i fruncea la risipit bani

În aceeaşi analiză se fac comparaţii şi cu alte oraşe din ţară. Unele, la fel de mari cât Clujul.

„Am analizat date publice curente, luate de pe site-urile catorva primarii cu populatie cuprinsa intre 125.000 si 310.000 locuitori (date statistice dupa recensamantul ultim, din 2011).

Comparativ cu alte orase,municipiul Cluj-Napoca sta in felul urmator:

Municipiul Numarul angajatilor primariei Numarul de

locuitori/2011

Ponderea angajatilor primariei/Total populatie
municipiul Constanta 747 254.693 0,29 %
municipiul Iasi 837 263.410 0,32%
municipiul Timisoara 644 304.467 0,21%
municipiul Craiova 614 243.765 0,25%
municipiul Tg.Mures 873 127.849 0,68%
municipiul Brasov 335 227.961 0.15%
municipiul Oradea 581 183.123 0,32%
municipiul Cluj-Napoca 1.095 309.136 0,35%

Iata si parte dintr-o analiza recenta, pe acelasi subiect, din ziarul Justitiarul, cu numarul din 17 noiembrie 2019, unde apare, in plus numarul politistilor locali si banii cheltuiti din buget:

“Dacă numărul angajaților din primărie și al polițiștilor locali poate fi aflat din organigramă (sau din alte surse oficiale), numărul total al sinecurilor e imposibil de aflat. Din fericire, putem afla bugetul local anual plății angajaților din primării.

Așadar, situația cu angajații din primăriile din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Oradea, Târgu-Mureș e următoarea:

Cluj-Napoca

Primar: Emil Boc (PNL)

Bugetul orașului (pe an): 326 milioane de euro

Număr angajați primărie: 1095

Polițiști locali: aproximativ 320

Bugetul alocat salariilor: 35.8 milioane de euro

Timișoara

Primar: Nicolae Robu (PNL)

Bugetul orașului (pe an): 316 milioane de euro

Număr angajați primărie: 539

Polițiști locali: aproximativ 370

Bugetul alocat salariilor: 18.8 milioane de euro

Iași

Primar: Mihai Chirica (independent)

Bugetul orașului (pe an): 204 milioane de euro

Număr angajați primărie: 784

Polițiști locali: 361

Bugetul alocat salariilor: 30 milioane de euro

Constanța

Primar: Decebal Făgădău (independent)

Bugetul orașului (pe an): 168 de milioane de euro

Număr angajați primărie: 778

Polițiști locali: 219

Bugetul alocat salariilor: 23 milioane de euro

Oradea

Primar: Ilie Bolojan (PNL)

Bugetul orașului (pe an): 311 de milioane de euro

Număr angajați primărie: 569

Polițiști locali: 71

Bugetul alocat salariilor: 10 milioane de euro

Târgu Mureș

Primar: Dorin Florea (ALDE)

Bugetul orașului (pe an): 71 de milioane de euro

Număr angajați primărie: 873

Polițiști locali: 139

Bugetul alocat salariilor: 16 milioane de euro”, se mai arată în analiza CCL.

Foarte mulţi şefi şi şefuţi în primăria clujeană, salarii pe măsură

Raportul CCL trece în revistă şi o serie de salarii din primăria clujeană. Precizăm că e vorba de nivelul de acum 2-3 ani.

„Revenind la Cluj-Napoca, poate sunteți curioși să aflați ce fac mai exact cei aproape 1100 de angajați.

Concret, avem cam 100 de șefi, șefuleți. Restul sunt „executanți”. Dacă aveți răbdare, dați click și delectați-vă. Cu salarii de 22.000 lei (Emil Boc), sau 4000 de euro pensia eroului local Marcel Bonțidean, sau 4000 lei media pentru un polițist local, cine n-ar dori să lucreze în acest Paradis?“, menţionează raportul.

Concluzii grave

Analiza CCL scoate în evidenţă faptul că, deşi au tot fost angajaţi oameni şi organigrama a tot crescut, calitatea serviciilor primăriei către clujeni nu s-a prea îmbunătăţit.

„Toate elementele de analiza, culese din cele doua surse de date de referent ne spun acelasi lucru:

Cu exceptia municipiului Tg.Mures, unde exista o particularitate de mediu dar si o exagerare fara margini pe subiectul analizat, Cluj-Napoca ocupa un neonorant loc secund. Orice apel public adresat Consiliului Local Cluj-Napoca pentru a supune analizei responsabile acest subiect a fost tratat cu neglijenta. Asa cum am subliniat adeseori in ultimii 3-4 ani cu exceptia momentului votului periodic pentru validarea initiativei Primarului, de aprobare a Organigramei primariei, nu am vazut dorinta pentru analiza pertinenta a activitatii pe fiecare departament. Este adevarat ca s-au inregistrat voturi impotriva ori abtineri la vot, insa acest fapt nu a fost luat in judecata ulterioara.

Am avut parte si de iesiri publice frecvente ale dlui. Primar, prin care ne anunta reusite in informatizarea proceselor de lucru din primarie cat si in relatia cu cetatenii,insa timpul a dovedit ca nevoia de angajari de personal a fost mereu mai mare iar servirea cetatenilor nu s-a imbunatatit substantial.

Este de notorietate

Practic, faptul ca un numar marit de functionari la o populatie relativ stabila, produce birocratie, scade calitatea serviciilor si sporeste nemultumirea cetatenilor. Cel mai elocvent exemplu vine din recenta perioada cu pandemia COVI 19, cand numarul injumatatit de personal din primarie a reusit sa serveasca mai bine cetatenii iar informatizarea a fost suportul care a evoluat rapid si multumitor in relatia cu cetatenii.

Argumente cum ca exista normative la nivel european care ingaduie angajarea unui numar mare de personal in primarii, nu pot fi luate in considerare, atat timp cat ne referim la orase cu putere financiara diferita, la comunitati cu educatie si comportamente diverse, la primari mai mult sau mai putin gospodari, la structuri etnice, religioase,de varsta,de traditii necomparabile.

Municipiul Cluj-Napoca,a devenit un pol de dezvoltare in zona Transilvaniei iar veniturile bugetului local au crescut pe masura, insa pe astfel de evolutii economice prioritatea directionarii surplusului banesc este limpede, spre investitii si nicidecum spre angajari pentru birocratizare.

Asa cum am concluzionat dupa dezbaterile CCL din ultimele doua luni, PANDEMIA a adus cerinta acuta de schimbare in administratia locala. Vremea impartitului de bani in perioade de criza cere abordari profund schimbate. Prioritatile sunt altele iar alegerile locale vor pune in evidenta nevoia de schimbare de strategie”, mai relevă analiza.

(MaAv)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Clujenii TREBUIE să ŞTIE ce se întâmplă cu METROUL. Dezbatere PUBLICĂ. Cine îşi asumă EŞECURILE Primăriei?

Publicat

Povestea metroului clujean pare să fie cu cântec înainte de a începe. Lucrurile par destul de complicate şi greu de realizat. Sunt multe semen de întrebare. Iar clujenii nu sunt informaţi, deşi legea impune acest lucru. Pentru lămurirea tuturor aspectelor de început privitoare la marele proiect clujean, Consiliul Civic Local, prin reprezentantul său Iosif Pop, a solicitat, în şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca, o dezbatere publică pe tema metroului, cu prezenţa primarului Emil Boc. Consiliului Civic Local este o organizaţie care a fost fondată pe 17 iunie 2004, prin semnarea Protocolului de Colaborare de către cele 52 de asociaţii şi fundaţii clujene.

Riscuri şi temeri

Iosif Pop le-a prezentat consilierilor locali şi primarului Emil Boc un punct de vedere al CCL, în care sunt prezentate o serie de problem, care ar trebui să fie lămurite în dezbaterea publică.

“Acum punem multă pasiune politică pe linia de metrou, fără a avea concluzii pe studiul de fezabilitate, fără să stapanim riscurile şi consecinţele lor viitoare şi fără să putem decide asupra momentului optim pentru lansarea proiectului (vezi evoluţia populaţiei, a efectelor pe termen lung a pandemiei, a incertitudinii asigurării surselor de finanţare de început, a şansei de mobilizare de surse de finanţare pentru etapa IIetc). Dealtfel, reconsiderarea din scurt a proiectului de finanţat din surse PNRR este de natură să confirme temerile pentru riscurile prezentate mai sus.

În cazul unui presupus eşec Consiliul Local se poate salva prin apelare la resursele guvernamentale, la împrumuturi bancare ori la majorarea substanţiala a impozitelor şi taxelor locale, transferand situaţiile de faliment către persoanele fizice şi juridice. Daca are şi alte soluţii le poate face publice acum?

Întreprinzatorul realist măsoara de 10 ori riscurile înainte să pornească un proiect mare, pentru că este conştient că în caz de eşec îl lichidează creditorii şi îşi află falimentul. Statul are o scapare în plus, aceea de a arunca datoria în spatele populaţiei şi a firmelor. Dar are acordul lor acum?

Cu certitudine, Cluj-Napoca are nevoie acută de această infrastructură acum şi în următorii 3-4 ani, variantele de lucru sunt multe şi, orice variantă ar fi aleasă, se cere asumată de către clujeni – beneficiarii şi finanţatorii de ultimă instant”, a spus Iosif Pop în faţa consilierilor municipali.

Legea obligă municipalitatea să-i consulte pe clujeni

În prezentarea sa, Iosif Pop a adus şi argumente legislative, care arată că municipalitatea este obligată să-i consulte pe clujeni în problema metroului şi a marilor proiecte.

„Legea nr.52/2003, cu modificarile ulterioare, defineşte scopurile exacte în astfel de situaţii. Dupa cum ştiţi: Legea are drept scop:a) să sporească gradul de responsabilitate a administrației publice față de cetățean, ca beneficiar al deciziei administrative; b) să implice participarea activă a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor administrative și în procesul de elaborare a actelor normative; c) să sporească gradul de transparență la nivelul întregii administrații publice.

În acord cu prevederile legale citate, vă adresăm rugamintea să supuneţi acum votului organizarea dezbaterii publice în intervalul de timp cel mai scurt. Consultarea publică executată pe site-ul primăriei nu are nicio relevanţă atât timp cât întrebările şi răspunsurile nu sunt aduse la cunoştinţa întregii populaţii.

Suntem toţi conştienţi că responsabilitatea deciziilor şi hotărârilor vă aparţine, iar aceasta presupune că vă asumaţi individual şi personal consecinţele, în cazul în care o faceţi fără consultarea noastră. Avem întrebările pregătite, avem şi soluţiile alternative, aşteptăm decizia”, a mai spus Iosif Pop.

Eşecuri ale administraţiei clujene

În aceeaşi luare de cuvânt în faţa consilierilor municipali şi a primarului Emil Boc, Iosif Pop a trecut în revistă şi câteva eşecuri ale administraţiei locale, pentru care aceasta n-a dat socoteală clujenilor.

„Comunitatea clujeană se află în faza asumării marilor proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară, cerute şi aşteptate de către noi dinspre administraţia locală de aproape 20 de ani.

Presiunea pentru realizarea lor este foarte mare din cauza sporirii blocajelor în mobilitatea urbană, dar şi datorită cerinţelor finanţatorilor ca să fie executate în contratimp,cu asumarea de riscuri dificil de controlat sau chiar imposibil de asumat.

Centura ocolitoare, parcările înafara părţii carosabile, prelungirea liniilor de tramvai către aria metropolitană şi spre cartierele neconectate, presupusul metrou de conexiune longitudinală cu râul Someş etc nu îşi bazează prioritizarea pe studii coerente de trafic şi nici pe concluziile  tehnice şi financiare finale, ale studiilor de fezabilitate comandate.

PUG-ul este ca şi ieşit din perioada de validitate, SIDU îşi aşteaptă consultarea şi acceptarea populaţiei, planul de mobilitate îşi cere actualizarile din timp în timp, iar reţelele sociale îşi consumă energia cu propuneri şi atitudini critice la adresa anunţurilor oportuniste.

Aproape toate proiectele mari din ultimii 17 ani ale administraţiei municipale s-au încheiat fie cu eşecuri (vezi Capitala Culturală Europeană), fie cu depăşiri ale termenelor asumate (vezi ex.Centurii Vâlcele-Sânnicoara), fie cu depăşiri mari ale bugetelor iniţial alocate.  Acest fapt conduce la concluzia ca managementul performant al marilor proiecte nu reprezintă un punct forte pentru Consiliul Local Cluj-Napoca”, a mai spus Iosif Pop.

(MaAv)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate