ADMINISTRAȚIE
Consiliul Apei, NEMULȚUMIT de noul PUG al Floreștiului: Nu aduce o ABORDARE actuală a cursurilor de apă
Consiliul Apei s-a declarat nemulțumit de noul PUG al Floreștiului, deoarece acesta nu aduce o abordare actuală a cursurilor de apă, a Someșului și a afluenților săi, nu planifică o rețea verde albastră a localității, ori spații verzi în proximitatea zonelor de locuit.
„Consiliul Apei a studiat documentația pusă în dezbatere publică a noului PUG Florești cu interes în special pentru temele legate de apă, dar în sens mai larg, cu interes pentru temele legate de mediu. Din păcate, am constatat cu dezamăgire că noul PUG nu aduce o abordare actuală a cursurilor de apă, a Someșului și a afluenților săi, nu planifică o rețea verde albastră a localității, ori spații verzi în proximitatea zonelor de locuit. De asemenea, lipsesc măsuri concrete de reducere a riscului de inundații, o problemă foarte acută a localității.
PUG-ul propus pare un document care are singurul scop de a crea cadrul legislativ necesar pentru perpetuarea dezvoltării imobiliare orientate strict pe profit. Nu există o preocupare suficientă pentru calitatea locuirii, reziliență urbană și adaptări la schimbări climatice. Așteptăm un PUG care propune soluții de ameliorare a situațiilor actuale și de dezvoltare pe principii mai sănătoase în viitor.
În acest sens, atragem atenția asupra câtorva aspecte esențiale în planificarea localității.
Propunem respectarea principiilor de deschidere a localităților spre cursurile de apă care țin de accesibilitatea cât mai ușoară la Someș și la afluenți pentru locuitori. Cerem realizarea a cât mai multe amenajări care pot susține activități de sport, loisir și relaxare și ierarhizarea traficului adiacent cursurilor de apă pornind de la traficul auto cel mai îndepărtat de râu, urmat de traficul public, biciclete și, cel mai aproape de râu, traficul pietonal. Dezvoltarea unei rețele de spații verzi adiacente cursurilor de apă ajută și mai mult la politica de deschidere a orașelor spre râu.
Lățimea culoarului verde e prea mică. Din păcate, PUG-ul propune un culoar minim de protecție la Someș de 15 metri, ceea ce limitează potențialul Someșului de a susține cu adevărat un culoar verde albastru, adică un spațiu verde continuu, care să includă nu doar pistă velo și trasee pietonale, dar și zonă ripariană, zone de promenadă, locuri de joacă, spații pentru sport în aer liber, dotări publice etc. Calitatea acestui culoar verde depinde esențialmente de lățimea de care el o va avea la dispoziție. În acest sens, PUG-ul trebuie să rezerve spații extinse cu destinație verde la Someș.
„Peisajul natural are de suferit în urma noului PUG”
Dezvoltarea zonelor din apropierea râului ar trebui să primească o atenție specială. Unele UTR-uri din vecinătatea Someșului nu includ niciun fel de mențiuni legate de râu și nu includ niciun fel de impuneri sau condiționări legate de prezența apei. Alte UTR-uri adiacente la râu conțin doar trimiteri la viitorul proiect al culoarului metropolitan. Considerăm această trimitere insuficientă pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a culoarului Someșului.
Peisajul natural are de suferit în urma noului PUG. Construirea de locuințe și mutarea a zeci de mii de oameni lângă Pădurea Hoia-Baciu nu pun doar o presiune în plus la adresa mobilității spre Cluj, plus o presiune antropică imensă asupra pădurii și pășunii, care trebuie privite ca un ecosistem continuu, ci distrug unul dintre cele mai frumoase peisaje periurbane din țară, cu vedere la Valea Someșului Mic și Apuseni.
Floreștiul este traversat de mai mulți afluenți ai Someșului Mic, afluenți care alcătuiesc o rețea verde albastră a localității amenințată serios de dezvoltarea necontrolată. Această rețea de afluenți este una dintre cheile în managementul riscului la inundații și pot constitui o rețea de spații verzi și trasee pietonale și velo legate la Someșul și la viitorul culoar velo la nivel metropolitan. Prin amenajarea acestor afluenți pe baza de soluții bazate pe natură ele pot aduce un real plus în calitatea locuirii în Florești.
„Florești are nevoie de spații verzi publice accesibile”
Ploile abundente au dus de fiecare dată la inundații în FLorești, de aceea e absolut necesar ca PUG-ul să conțină măsuri de reziliență care să răspundă fenomenelor meteorologice extreme care sunt tot mai frecvente. În acest sens, propunem un Ghid de reducere a riscului de inundații similar cu cel al unor orașe europene. Un exemplu în acest sens poate fi Amsterdam Rainproof. Fiecare UTR din PUG ar trebui să fie completat de reglementări legate de procentul de suprafața verde minimă pe parcelă, legate de procentul de suprafață permeabilă de pe parcelă, reglementări legate de managementul apelor pluviale, rigole, canale de conducere a surplusului de apă, bazine de retenție a apei, acoperișuri verzi etc.
De asemenea, Florești are nevoie de spații verzi publice accesibile (grădini, scuaruri, parcuri) la maximum 15 minute de mers pe jos.
Propunem corelarea cu alte proiecte de planificare metropolitană și regională. Așteptăm ca actualul PUG să ia în considerare o mai bună relație cu alte proiecte strategice precum Culoarul verde al Someșului și PATJ.
În concluzie:
1. propunem o discuție cu elaboratorii PUG și beneficiar (Primăria și Consiliul Local plus Consiliul Județean (arh. șef) în scopul ameliorării reglementărilor din UTR-urile vizate cu „ieșire” la Someș
2. propunem redesenarea zonei de protecție (de 15 m) pentru amplificarea ei, în funcție de contextul concret pe tot traseul râului Someșul Mic prin Florești.
3. propunem evidențierea în PUG a hărții de risc de inundație actuală și a hărții viitoare, după implementarea unor măsuri de reducere a acestuia concrete.
4. propunem includerea afluenților Someșului mic într-o rețea protejată de spații verzi și includerea Ghidului Apele Unite în anexele PUG-ului, astfel încât aceste cursuri de ape să fie amenajate pe principii de sustenabilitate și reziliență.
5. propunem includerea unui ghid de reducere a riscului la inundații cu măsuri concrete pe care trebuie să le adopte orice proiect de dezvoltare imobiliară.
6. propunem o politică prin care spațiile verzi din localitate trebuie să constituie o rețea cu noduri și culoare conectate pentru a permite utilizatorilor să le folosească în deplasările către zonele de interes. În acest sens, culoarul Someșului poate juca un rol important de legătură pe toată zona nordică a localității”, scrie în luarea de poziție a Consiliului Apei.
Printre semnatarii actului se numără:
Facultatea de Arhitectură și Urbanism
conf.dr.arh. Șerban Țigănaș, decan FAU, UTC-N
s. l. dr. arh. Adriana Măgerușan
preș. Asociația Societatea Organizată Sustenabil SOS, campania „Someș, culoar verde albastru”, program „Cu Apele Curate” (https://www.facebook.com/somesulnostru)
Adi Dohotaru
Asociația miniMASS, organizator Someș Delivery
arh. Marius Moga, președinte asociație
Asociația turistică, sportivă, civică și ecologistă CLUBUL DE CICLOTURISM ”NAPOCA” (CCN)
av.dr.med.Radu Mititean, director executiv
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Mega-protest la București. George Simion (AUR): Cerem revenirea la democrație și reluarea turului doi al prezidențialelor
Președintele AUR, George Simion, a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu se dezice de protestul de duminică din București. ”Este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală”, a spus șeful AUR, citat de Mediafax.
„Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală„ Scopul acestui protest este clar, protestăm față de lovitura de stat și cerem revenirea la democrație prin reluarea alegerilor începând cu turul doi”, a spus Simion.
Liderul AUR a mai anunțat că oamenii sunt nemulțumiți de „ordonanța – trenuleț” și de faptul că președintele Klaus Iohannis nu a demisionat din funcția de președinte al României.
George Simion a dezvăluit că protestele vor continua și în perioada următoare, atât la București, cât și în fața sediilor prefecturilor din marile orașe ale țării. De asemenea, el a spus că îl susține în continuare pe Călin Georgescu.
30.000 de persoane
AUR organizează duminică, un protest în Piața Universității din București. Organizatorii estimează că la manifestația care cuprinde și un marș vor participa 30.000 de oameni. Printre aceștia vor fi și români din diaspora.
Mitingul este autorizat şi a început, la ora 14.00. Participanții s-au adunat în Piaţa Universităţii și au participat la un marș pe traseul Piaţa Victoriei, Pasajul Basarab, Palatul Cotroceni, Piaţa Operei, Calea Victoriei.Marșul se va încheia în Piața Victoriei.
Participanților li s-a solicitat de organizatri să nu poarte semne de partid sau steaguri, altele decât cele tricolore și să nu se implice în acte violente.
Foto: Facebook
Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj anunță că, începând de miercuri, 15 ianuarie, se lansează zborurile directe Cluj-Napoca – București Otopeni, operate de compania aeriană românească Animawings, deținută de Christian Tour.
”Acest eveniment marchează un moment semnificativ pentru aviația națională, fiind debutul oficial al companiei aeriene românești, Animawings, pe piața zborurilor interne, contribuind în acest sens la consolidarea conectivității aeriene, precum și la stimularea traficului intern și la dezvoltarea segmentului de business din România.
Evenimentul va reuni oficialități județene și locale, reprezentanți ai Animawings, reprezentanți ai Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, precum și reprezentanți ai instituțiilor din cadrul perimetrului”, arată reprezentanții aeroportului.
Astfel, începând din 15 ianuarie 2025, compania aeriană AnimaWings va conecta orașul Cluj-Napoca cu capitala României, București, zborurile fiind operate cu 8 frecvenţe săptămânale, în zilele de luni (2 frecvențe), miercuri (2 frecvențe), joi, vineri (2 frecvențe) şi duminică.
Biletele pot fi rezervate pe site-ul companiei aeriene: https://animawings.com/ro prețurile pornind de la 41 de euro (aproximativ 200 de lei).
În 2024 operatorul de turism Christian Tour Holding a achiziționat pachetul majoritar de 51% în compania Animawings Aviation S.A. deținut de Aegean Airlines.
EDUCATIE
UBB Cluj-Napoca, lider național în competițiile de cercetare organizate de UEFISCDI. Proiecte de 4 milioane de euro
Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca continuă să obțină cea mai bună performanță între universitățile românești la competițiile naționale de finanțare a proiectelor de cercetare științifică organizate de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), competiții demarate ȋn anul 2023.
În urma evaluării finale a proiectelor depuse la nivel național pentru finanțarea cercetării științifice organizate de UEFISCDI, încheiată la sfârșitul anului 2024, echipele de cercetători ai UBB s-au evidențiat din nou prin rezultate remarcabile între instituțiile academice/universitare românești: a avut, nu doar cel mai mare număr de proiecte depuse, dar și cel mai mare număr de proiecte câștigate.
Astfel, în cadrul competiției pentru Proiecte de cercetare exploratorie (PCE 2023), UBB se clasează pe prima poziție la nivel național atât ca număr de proiectel câștigate (9 proiecte finanțate), cât și din punctul de vedere al valorii cumulate a acestora (depășind suma de 2 milioane de euro). UBB a depus și câștigat proiecte în toate ariile importante de cercetare, cele mai bune rezultate fiind înregistrate în domeniile Biologie și Ecologie și Științe sociale și economice.
În competiția pentru Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE 2023), UBB obține cel mai mare număr de proiecte câștigate și finanțate la nivel național – 19 proiecte, în valoare de aproape 2 milioane de euro, iar cea mai bună performanță a fost înregistrată în domeniul Științelor sociale și economice.
Felicitările rectorului interimar
„Adresez felicitări participanților și câștigătorilor din cadrul celor două competiții pentru reconfirmarea valorii și implicării comunității noastre academice în cercetare, consolidând poziția de lider a Universității Babeș-Bolyai în topul competitivității naționale.
Aceste rezultate demonstrează totodată angajamentul universității noastre de a promova excelența și inovarea în cercetarea științifică multi-/inter-/transdisciplinară”, afirmă prof. univ. dr. Adrian Petrușel, rectorul interimar al UBB.
EVENIMENT
EXCLUSIV Ioana Oleleu, după participarea la concursul de frumusețe în China: Nu sunt supărată, am reprezentat România cu mândrie
Clujeanca Ioana Oleleu a reprezentat, sâmbătă, România la concursul de frumusețe Miss World Tourism care a avut loc în orașul Shenzhen din China și unde, din păcate, nu s-a clasat în top 5.
Ioana Oleleu a declarat, duminică, pentru Cluj24, că nu este absolut deloc supărată, ci, din contră, este fericită și cu sufletul împăcat pentru ca a reprezentat România cu mândrie.
”Am dat tot ce am avut eu mai bun în această competiție, care a fost de asemenea și prima mea competiție internațională. Am muncit mult să ajung aici ( în ciuda asocierii mele cu alte domenii cu care nu am nicio legătură).
Mi-am câștigat locul în această competiție în urma unui concurs național numit Filon de România, iar în spatele acestei participări se află ani de experiența în domeniul modelling-ului. luni de pregătiri pentru tot ce a însemnat probe la concurs, ținute.
Singură în China la 20 de ani
Nu a fost ușor, am venit în China singurică la 20 de ani , înconjurată de străini și tot ce mi-am dorit a fost să îmi fac țara mândră și sunt sigură ca am reușit să fac asta.
Cu siguranță voi mai participa la alte concursuri, am doar 20 de ani și acesta a fost doar începutul, mai am timp să învăț și să devin mai bună. Chiar dacă nu mă voi întoarce acasă cu o coroană, mă întorc cu sufletul împăcat, și cu convingerea că orice vis poate deveni realitate dacă îl urmezi cu determinare, credință și recunoștință”, a spus clujeanca.
Concurs despre curaj și încredere
Ioana a afirmat că a ridicat cu mândrie steagul României pe scena concursului mondial de frumusețe Miss Tourism World în China.
”Pentru mine, acest concurs nu a fost doar despre frumusețe. A fost despre curaj, încredere, multă muncă și evoluție personală. Am învățat că atunci când îți urmezi visurile, drumul poate fi greu, dar răsplata e pe măsură. Am realizat cât de important este să îți păstrezi autenticitatea și valorile.
A fost prima mea participare la un concurs internațional, cu siguranță o provocare pe care am îmbrățișat-o din tot sufletul. Mulțumesc Filon de Romania Camelia-Marius Seceleanu Euromodels Lili Mihacea pentru această oportunitate! Mulțumesc tuturor oamenilor care m-au susținut, sunt recunoscătoare pentru toate mesajele frumoase.
Am avut parte de momente magice, am cunoscut oameni frumoși și am vizitat locuri minunate”, a precizat Ioana Oleleu.