Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Consilier USR: Echipamente cu preț de 100 de ori mai mare pentru Spitalul Județean Cluj. Tișe: Corpul de Control va verifica

Publicat


Consiliul Județean Cluj

Mai multe echipamente medicale pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca ar fi fost cumpărate la supra preț, din bani publici, de Consiliul Județean Cluj, președintele acestei instituții, Alin Tișe, anunțând că va dispune Corpului de Control să facă verificări.

Consilierul USR Mihai Iepure, cel care a sesizat situația, a declarat, marți, în cadrul dezbaterilor din ședința Consiliului Județean Cluj la proiectul privind darea în administrare a unor active achiziționate în cadrul proiectului ”Dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca” , că la unele astfel de echipamente prețul a crescut și de 100 de ori față de anul 2018.

În urmă cu 5 ani, tot CJ Cluj a stabilit prețurile care vor fi plătite pentru echipamentele medicale, dar abia în 2022 s-a aprobat cumpărarea lor iar marți consilierii au aprobat ca acestea să fie date în administrarea spitalului.

Consiliul Județean Cluj este cel care implementează proiectul „Dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca”, în parteneriat cu spitalul, conform contractului de finanțare nr. 5328/13.05.2020.

Proiectul a fost depus spre finanțare prin Programul Operațional Regional, iar conform cererii de finanțare Consiliul Județean Cluj avea obligația de a achiziționa 242 de echipamente medicale pentru spitalul partener din proiect.
În acest sens, Consiliul Județean Cluj a derulat o licitație deschisă pentru achiziția acestor echipamente medicale.

Creșteri de preșuri de 5,10 și 100 de ori

Astfel, în cazul a 5 din cele 13 echipamente medicale, prețurile sunt 5, 10 sau 100 de ori mai mari în 2023 decât în anul 2018.

De exemplu, un aparat de crioablație, care costa în 2018 suma de 58.000 de lei a fost cumpărat 5 ani mai târziu, în 2023, cu 612.850 de lei, creșterea fiind de 1048%!

De asemenea, un aparat de electrostimulare musculară, care costa în 2018 suma de 981 de lei, a fost cumpărat în 2023 cu 107.000 de lei, creșterea înregistrată fiind de 10.909%, adică de peste 100 de ori.

Pentru un alt aparat, de mișcare pasivă continuă a mâini, care avea un preț de 29.564 lei în 2018, s-a plătit 5 ani mai târziu suma de 167.495 lei, adică o crește de 566%.

Un motor de osteosinteză cu baterii, cu un preț de 33.796 lei în 2018, a fost cumpărat acum cu 157.490, ceea ce înseamnă o majorare de 466%.

În fine, ultimul echipament, un turniquet, care avea un preț în 2018 de 2380 de lei, a fost achiziționat în 2023 cu 40.502 lei, creșterea fiind de 1701 %.

Plângere prealabilă

Mihai Iepure a cerut Prefecturii Cluj să verifice hotărârile Consiliului Județean Cluj din 2022 în care s-a aprobat achiziția pentru dotarea cu echipamente medicale a Ambulatoriului Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și a depus și o plângere prealabilă la Consiliu.

”Conform convocatorului ședinței ordinare a Consiliului Județean Cluj, ordinea de zi fiind suplimentată ulterior, în ședința din data de 27.04.2022 urmau să fie discutate proiectele de hotărâre pentru modificarea HCJ nr. 166/30.07.2018 privind dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și pentru modificarea HCJ 165/30.07.2018 privind aprobarea studiului de oportunitate din cadrul proiectului referitor la dotarea ambulatoriului.

S-a cerut creșterea prețurilor la 13 echipamente, unele fiind justificate, dar eu am sesizat că în cazul a 5 echipamente, creșterile erau exagerate, de 5,10 sau 100 de ori.

Am cerut informații suplimentare și verificarea ofertelor de piață, dar nu am primit, astfel că ședința comisiei de specialitate nr. 5 s-a desfășurat fără ca membrii acesteia să dețină informații privind lista echipamentelor care făcea obiectul proiectului de HCJ pentru modificarea hotărârii din 2018.

Aceste informații erau esențiale în scopul exprimării unui vot informat, astfel că m-am abținut de la vot”, a spus Iepure.

Acesta a solicitat și explicații pentru diferențele de preț în cazul produselor la care prețul depășea 100% valoarea inițială, respectiv a solicitat toate ofertele de preț primite de la furnizori în cursul lunii aprilie 2022, la cele 13 produse rămase neatribuite, fără să primească informațiile solicitate, iar plenul Consiliului Județean Cluj a aprobat achiziția echipamentelor fără ca aleșii să poate vota în cunoștință de cauză.

Abia a doua zi, după vot, i-au fost comunicate informațiile solicitate.

Consilierii au votat în necunoștință de cauză

”Rezultă că avizele comisiilor de specialitate aferente proiectelor de hotărâre de Consiliu Județean au fost acordate fără ca oamenii să dețină informații complete cu privire la echipamentele medicale.

Pe de altă parte, și hotărârile respective au fost adoptate de consilierii județeni în ședința de Consiliu din 27.04.2022 fără a avea la dispoziție informațiile necesare exprimării unui vot informat.

Nu cred că știau consilierii ce votează, dar paguba este produsă. Eu susțin dezvoltarea sistemului medical clujean, dar fondurile să fie cheltuite judicios.

Diferența de preț în cazul celor 5 echipamente cu creștere de preț foarte mare este de 200.000 de euro”, a susținut Mihai Iepure.

Corpul de Control va verifica

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat în ședință că va dispune Corpului de Control să facă verificări în acest caz.

”Vă promit că vom verifica această chestiune și o să lămurim. E problema la comisiile de adjudecare sau este o chestiune de fraudă, ceva necurat, vom verifica. Dacă sunt creșteri atât de mari, nu este ceva în regulă”, a spus Tișe.

Echipamente au fost cumpărate și vor fi date în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Finanțarea echipamentelor medicale a fost asigurată din fonduri europene, iar CJ Cluj a asigurat o co-finanțare.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vremea la Cluj până în 15 decembrie. Când să ne așteptăm la precipitații

Publicat

De

Vremea la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a valorilor termice și a precipitațiilor până la jumătatea lunii decembrie.

La Cluj, arată meteorologii, temperaturile vor fi normale pentru această perioadă.

Vremea la Cluj până în 15 decembrie. Când să ne așteptăm la precipitații

Potrivit meteorologilor, valorile termice diurne vor fi apropiate de cele caracteristice pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză.

Varorile medii ale maximelor vor fi cuprinse între 4 și 6 grade, ușor mai ridicate de atât urmțnd să fie fi doar în zilele de 7, 8 și 9 decembrie, când vor urca spre 8 grade.

Minime cuprinse între -6 și 2 grade

Conform ANM, temperaturile minimele vor fi preponderent negative, cu cele mai scăzute valori în prima parte a intervalului și
din nou spre sfârșitul acestuia, astfel încât media mnimelor se va situa între -6 și 2 grade.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată după data de 7 decembrie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Surpriză la repartizarea mandatelor parlamentare la Cluj? Simulare: UDMR prinde un senator, în dauna PSD. POT ia un deputat

Publicat

De

senator Cluj

Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj de la alegerile parlamentare se va întruni, marți dimineață, pentru a întocmi centralizatorul cu voturile pe județ, urmând să fie atribuite mandatele de senatori și deputați, după ce se va comunica și coeficientului național de la Biroul Electoral Central (BEC) pentru a se face și redistribuirea. 

Potrivit unei simulări a distribuirii mandatelor făcută la București, la Camera Deputaților vor primi mandate Radu Moisin și Ovidiu Cîmpean de la PNL, Oana Murariu și Ciprian Rigman de la USR,  Ioana Bruynseels și Alin Coleșa de la AUR, Răzvan Ciortea și Remus Lăpușan de la PSD, Csoma Botond de la UDMR și Voicu Simu de la POT.

Surpriză la repartizarea mandatelor parlamentare la Cluj?

La Senat, simularea a adus o surpriză, urmând să vedem dacă aceasta va fi confirmată sau nu de BEJ Cluj. Astfel, viitorii senatori de Cluj ar fi Mircea Abrudean de la PNL, Ciprian Rus de la USR, Cristian Șipoș de la AUR și Tasnadi Szilard Istvan de la UDMR, în dauna lui Alexandru Cordoș de la PSD. Aceasta deși UDMR s-a clasat pe județ după PSD ca număr de voturi la Senat, la o diferență de 833 de voturi.

Vom reveni marți cu detalii despre împărțirea mandatelor celor 4 senatori și 10 deputați.

Citește mai departe

EVENIMENT

Felicia Pianoschi, asistent șef la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, decorată de președinte de Ziua Națională a României

Publicat

De

Felicia Pianoschi, Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Felicia Pianoschi, asistent șef unitate la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a fost distinsă cu Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.

Titlul i-a fost conferit de președintele Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Naționale a României.

Felicia Pianoschi, asistent șef la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, decorată de președinte de Ziua Națională a României

Dana Pianoschi a fost felicitată și de președintele Consiliului Județean Cluj, instituție care are în subordine Spitalul de Boli Infecțioase.

“Îi adresez doamnei Pianoschi Felicia Dana cele mai sincere felicitări pentru distincția obținută, o încununare a rezultatelor excepționale avute în activitatea profesională, a expertizei și profesionalismului de care a dat și dă dovadă.

Am convingerea că că astfel de reușite duc mai departe reputația sistemului medical clujean, iar Spitalul nostru de Boli Infecțioase va rămâne un etalon în ceea ce privește activitatea spitalicească și cea ambulatorie”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Peste 20.000 de pacienți sunt tratați annual la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este structurat pe două activități principale ale sistemului de sănătate, și anume: activitate spitalicească și activitate ambulatorie.

Activitatea spitalicească este asigurată în unitatea principală situată pe str. Iuliu Moldovan, nr. 23, unde anual se realizează aproximatov 7.000 de cazuri de spitalizare continuă și aproximativ 15.000 de cazuri de spitalizări de zi specifice patologiei bolilor infecțioase.

De asemenea, Ambulatoriul Integrat al unității sanitare, situat pe str. Moților, nr. 19, este cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară, având o structură organizatorică ce cuprinde 24 de specialități clinice medicale pentru adulți, 11 specialități clinice medicale pentru copii și cinci laboratoare medicale.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Poliția, despre ACCIDENTUL de la Fundătura. IMPACT frontal. Doi tineri de 20 de ani au murit

Publicat

De

Tragedie în localitatea clujeană Fundătura. Doi tineri de 20 de ani au murit după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un autocamion.

Vinovat pentru producerea accidentului este un șofer de 20 de ani.

Poliția, despre ACCIDENTUL de la Fundătura. IMPACT frontal. Doi tineri de 20 de ani au murit

Accidentul a avut loc în data de 2 decembrie, în jurul orei 19:10, pe DN1C-E576, în localitatea Fundătura, implicând două autovehicule.

Potrivit polițiștilor, din primele cercetări efectuate la fața locului, a rezultat că, un tânăr de 20 de ani, aflat la volanul unui autoturism, în timp ce se deplasa în direcția municipiului Dej, ar fi pătruns pe contrasens, intrând în coliziune frontală cu un ansamblu de vehicule, format din cap tractor și o semiremorcă, condus de un bărbat de 37 de ani din comuna Poieni.

Din nefericire, impactul a avut consecințe tragice, soldându-se cu decesul conducătorului autoturismului și al pasagerului său, ambii în vârstă de 20 de ani, din comuna Răscruci.

Traficul era încă blocat la câteva ore de la accident

Conducătorul camionului a fost testat atât cu aparatul etilotest, cât și cu dispozitivul pentru detectarea substanțelor psihoactive, rezultatele fiind negative în ambele cazuri.

Traficul în zonă rămâne blocat, echipajele de intervenție continuând cercetările și activitățile necesare pentru deblocarea drumului.

Foto, video: IPJ Cluj, ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax