Connect with us

EVENIMENT

Conf. dr. Adrian Todor:Pacientul și aparținătorul trebuie să fie convinși că au luat cea mai bună decizie când au ales ortopedul

Publicat


conf. dr. adrian todor

Conf. dr. Adrian Todor, de la spitalul Medicover Cluj, explică într-un interviu, de ce a fost atras de specializarea ortopedie și care crede că sunt nevoile pacienților. 

Rep: Ce anume v-a determinat să alegeți specializarea ortopedie?

Conf. Dr. Adrian Todor: Dintotdeauna am știut că vreau să mă pregătesc într-o specialitate chirurgicală, mai exact în  chirurgia generală. Această atracție către chirurgia generală a fost de necontestat pentru mine până în anul V sau VI de facultate. Atunci am devenit tot mai conștient de faptul că se apropie concursul de rezidențiat și, în consecință, momentul alegerii specialității și a centrului de pregătire. De fapt, am început să mă gândesc cu adevărat la ce mi-aș dori să fac, să profesez tot restul vieții mele.

Deși eram atras în continuare de chirurgia generală, am luat în calcul mai multe aspecte, inclusiv cel al nevoii reale în țară și în lume. Am ținut cont și de felul în care se preconiza evoluția sănătății locuitorilor din România și Europa pe etape de timp și mi-am dat seama că în următorii ani chirurgia ortopedică va fi cât se poate de solicitată, ținând cont de stilul de viață, de muncă și de alimentație al acestora. Raportat la Cluj, știam că sunt 5 clinici chirurgicale și câteva spitale cu secții de chirurgie generală, iar astfel riscam să fiu „pierdut” în peisaj.

Ortopedia a fost ceva la care am ajuns să mă gândesc tot mai mult, pentru că știam că este dependentă de tehnologie, de „scule” și că este o chirurgie curată cum este, de exemplu, artroscopia. Iar endoscopia articulațiilor nu era încă practicată pe scară largă la noi în țară.

Am simțit că există o oportunitate de dezvoltare, astfel că la momentul concursului de intrare în rezidențiat știam că asta voi alege, dacă punctajul obținut urma să-mi permită acest lucru.

Din fericire, la finalul concursului, punctajul obținut m-a poziționat favorabil, având posibilitatea să aleg orice specialitate din oricare centru universitar. Însă, în afară de ortopedie, restul specialităților nu erau pentru mine sau cel puțin așa simțeam atunci.

Rep: Ați avut un mentor sau un exemplu pe care l-ați urmat?

Prima persoană care m-a influențat decisiv spre medicină și chirurgie a fost tatăl meu, medic chirurg de chirurgie generală. Însă nu am avut doar un singur mentor. Am încercat să învăț din orice experiență și de la orice om cu care am colaborat.

Ulterior, coordonatorul meu de rezidențiat, șeful Clinicii de Ortopedie de la acea vreme, dl. Prof. Dan Lucaciu, de la care am învățat foarte mult, a fost persoana alături de care am avut primul contact cu specialitatea ortopedie. Era pasionat de artroplastia endoprotetică a șoldului și a genunchiului.

Cu diferite ocazii, am avut șansa să cunosc personalități marcante ale ortopediei mondiale, oameni cu energie deosebită, care mi-au influențat în diferite feluri cariera.

Dorința de progres continuu

Rep: Care credeți că sunt aspectele necesare unui medic ortoped pentru a deveni profesionist în domeniul său?

Dorința de progres continuu. Dar, pe lângă cunoștințele și deprinderile profesionale, calitățile umane sunt de asemenea foarte importante. Nu trebuie să uităm faptul că gesturile noastre influențează cu adevărat viețile oamenilor. Astfel, ambiția, onestitatea, seriozitatea și empatia sunt cuvinte care, pe mine personal, mă caracterizează în tot ceea ce fac. Cred că și prin ceea ce suntem ca oameni putem influența radical viețile pacienților noștri, pe lângă suportul medical.

Rep: Ortopedia este o specialitate foarte vastă. Care dintre subdomeniile ortopediei v-au atras cel mai mult?

Încă din perioada de rezidențiat am fost atras de chirurgia minim-invazivă articulară, denumită și artroscopie. Atunci era încă un domeniu la debut, însă acum tehnica a devenit o rutină în tratamentul chirurgical în tot mai multe centre medicale și spitale private, iar capacitățile artroscopiei de a trata patologii complexe au devenit desăvârșite.

De asemenea, mi-a stârnit interesul chirurgia articulațiilor mari, mai exact protezarea de șold, de umăr și de genunchi.

Luând în calcul nevoile pacienților, întotdeauna mi-am dorit să dezvolt și să implementez tehnici și proceduri care să le permită acestora să aibă o experiență cât mai ușoară a actului chirurgical, fie că este vorba de o intervenție artroscopică de rutină sau de o chirurgie complexă, de exemplu o intervenție de revizie. Astfel, prin aceste tehnici reușim să reducem perioada de spitalizare, iar mobilizarea și reintegrarea socio-profesională să fie cât mai rapidă.

Inovație în industria medicală

Rep: De unde a venit pasiunea de dezvoltare continuă și mai ales dorința de a forma generațiile viitoare de medici ortopezi?

Fără dezvoltare medicală continuă, medicul de orice specialitate nu mai poate oferi pacienților beneficiul avansului tehnologic, aspect cu atât mai important în ortopedie, o specialitate strâns legată de inovația din industria medicală.

Formarea tinerilor medici ortopezi a venit ca o cerință a funcției universitare pe care o ocup în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Cred că lui Isaac Newton îi aparține afirmația „dacă am văzut mai departe decât restul, este pentru că am stat pe umerii giganților”. Devine de datoria noastră să dăm mai departe ceea ce și pe noi alții ne-au învățat. Iar pentru mine este un privilegiu, dar în același timp și o obligație să transmit celor dornici de cunoaștere tot ceea ce eu stăpânesc în domeniul ortopediei la ora actuală.

Rep: Aveți o experiență de practică bogată în sistemul de sănătate, atât cel de proprietate publică, precum și privată. Care este motivul pentru care v-ați alăturat Spitalului Medicover Cluj?

Spitalul Medicover Cluj are un potențial enorm. Este un spital care oferă pacienților o îngrijire multidisciplinară, adică pacientul are acces la servicii medicale integrate. Astfel, nu mai este nevoit să se plimbe de la un spital la altul pentru a-și rezolva diversele probleme de sănătate, iar pentru mine acest lucru înseamnă siguranța în rezolvarea cazului, mai ales când vine vorba de cazuri complexe sau dificile.

Pentru un spital privat este o premieră regională, deoarece pacienții pe care îi tratez chirurgical beneficiază de săli de operație dotate la standarde internaționale, de secție de terapie intensivă modernă, precum și de secție de recuperare medicală și bază de tratament complet echipată. De asemenea, echipa medicală alături de care am plăcerea de a reda pacienților libertatea de mișcare este ghidată de principii comune pe care le-am descris mai sus.

Medici de încredere

Rep.Care sunt criteriile pe care ar trebui să le ia în considerare pacienții atunci când caută un medic ortoped?

Relația medic-pacient este una bazată în primul rând pe încredere. Pacientul sau aparținătorul trebuie să aibă convingerea că a luat cea mai bună decizie atunci când a ales medicul ortoped pentru artroscopie sau protezare.

În ziua de azi când informația despre medic e disponibila la un click distanță, e bine ca pacienții să folosească acest aspect în avantajul lor și să afle părerile și altor pacienți operați de medicul respectiv. Doar strict prin recomandari nu mai e atât de relevant.

Rep> Pentru ce tipuri de intervenții vă pot apela pacienții?

Aproximativ jumătate din practica mea medicală este reprezentată de chirurgia genunchiului. Efectuez atât intervenții artroscopice, cât și intervenții chirurgicale deschise la nivelul acestei articulații. Restul activității se axează pe patologia umărului și soldului. Pacienții pot afla aici mai multe informații despre serviciile medicale oferite.

Totodată, având experiență de mai mulți ani într-un spital de urgență, pot ajuta și pacienții cu leziuni traumatice ale aparatului locomotor, inclusiv cazuri complexe, fracturi articulare etc.

Rep: Avansul în tehnologie a făcut ca recuperarea să fie cât mai rapidă. Câtă greutate mai are recuperarea în întreg procesul de tratament ortopedic?

Recuperarea medicală este la fel de importantă precum intervenția chirurgicală. Ea face parte dintr-un întreg plan de tratament, care poziționează pacientul pe traiectoria cea mai favorabilă unui rezultat optim.

În Spitalul Medicover avem o echipă de kinetoterapeuți care iau parte la întregul proces de recuperare a pacienților. Discutăm fiecare caz în parte pentru a ne asigura că pacientul primește tratamentul personalizat de care are nevoie. Reușim să aplicăm concepte moderne de recuperare rapidă, numite „FastTrack”.

Pacienții se mobilizează chiar în ziua operației, mulți fiind surprinși că după o intervenție complexă de protezare de șold sau protezare de genunchi se pot deplasa după 4-6 ore fără durere. Este un proces complex ce implică nu doar kinetoterapeuți, ci întreaga echipă medicală, începând de la doctori chirurgi ortopezi și continuând cu anesteziști și asistenti medicali.

 

Contact Spitalul Medicover Cluj:

Strada Principală, Suceagu 407062, Jud. Cluj

Call Center:            0264-933

Programări online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj

Website:                     https://www.medicover.ro/spital-cluj

Despre Medicover România

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 25 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în capitală, la Oradea, Craiova și Cluj-Napoca, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale.

Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro

Medicover România face parte din grupul Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2020, Medicover a avut venituri de 998 milioane de euro și peste 32.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați www.medicover.com

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIE, clujeni. Val de praf SAHARIAN deasupra României până joi noaptea

Publicat

De

Praf saharian deasupra României

Un val de praf saharian a pătruns în România, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea este valabilă pânp joi, 28 martie, noaptea.

Potrivit ANM, o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian a pătruns în România, concentraţii mai mari urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, sudice şi estice.

ATENȚIE, clujeni. Val de praf SAHARIAN deasupra României până joi noaptea

„Până joi, 28 martie, ora 22:00, circulaţia aerului se va menţine predominant sud-vestică şi va favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României.

În noaptea de joi spre vineri, masa de aer încărcată cu particule de praf va depăşi aria geografică a României şi se va regăsi deasupra Mării Negre şi Ucrainei”, conform ANM.

Ploile se vor semnala în special în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul teritoriului, iar depunerile de praf vor putea fi observate în special în zonele şi intervalele cu ploaie.

Foto: Unsplash

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Irina Rimes își aduce ”Sufrageria” la Cluj-Napoca. Artista, în concert la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

De

Irina Rimes

Începând cu 28 martie, Irina Rimes transformă România în scena și locul ei de joacă, mai exact în ”Sufrageria Irinei”. Muzica plină de emoție, atmosfera plină de bucurie și profunzimea versurilor artistei vor fi prezente în fiecare colț, deoarece Irina Rimes pleacă într-un turneu oficial, iar prima oprire va fi la Cluj-Napoca.

Irina Rimes își aduce Sufrageria la Cluj-Napoca. Artista, în concert la Casa de Cultură a Studenților

”Așadar, dacă vrei să auzi live și să simți fiorul unor piese precum ,,Neiubita ta” sau ,,Ce s-a întâmplat cu noi”, găsește-ți locul pe hartă”, anunță organizatorii.

Primul concert va avea loc în 28 martie la  Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, iar alături de Irina, vor urca pe scenă: Andrei Comaroni – chitară, Cristi Comaroni – chitară, Bubu Cernea – tobe, Radu Taca – bass, Tudor Amarandei – clape, Șerban Ilicevici – sunet.

irina Rimes

Irina Rimes, carte de vizită

Irina Rimes este unul dintre artiştii emblematici ai industriei muzicale din România, care şi-a pus amprenta asupra publicului şi topurilor radio şi TV prin stilul unic de interpretare, piese statement, peste 340 de show-uri live intense şi pline de emoţie și  peste 450 de milioane de vizualizări pe Youtube.

„Despre el”, „Cosmos”, „Pastila” și ,,ACASĂ” sunt cele patru albume compuse de Irina care includ hituri precum „Visele”, „Ce s-a întâmplat cu noi”, „Iubirea noastră mută”, „Bandana”, „Bolnavi amândoi”, „Nu ştii tu să fii bărbat”, iar colaborările cu artişti precum Guess Who, Carla’s Dreams, The Motans, INNA, Grasu XXL, Bruja sau Cris Cab, dar şi piesele compuse pentru Andra, Antonia, Nicole Cherry, confirmă versatilitatea sa.

Jurată la ”Vocea României”

În 2022, Irina a lansat și mini seria de documentare „Pe drumul meu”, ce s-a bucurat de un real suport atât în mediul online, în special din partea fanilor, cât și în offline.

De asemenea, artista a redevenit unul dintre jurații show-ului Vocea României, difuzat pe PROTV și a avut, conform audiențelor Media Forest, cea mai ascultată piesă a verii lui 2022, „Ba ba ba – Inima mea bate”.

În 2023, Irina și-a încântat audiența cu piese precum ,,Neiubita ta”, ,,Flori de mai”, <<Changer>>, ,,Gelos”, dar și cu colaborarea cu Theo Rose pentru ,,Stinge Luminile”, piesă de pe soundtrack-ul oficial Miami Bici 2.

Biletele sunt disponibile aici.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Plafonarea tarifelor la polițele RCA, prelungită. Ministrul Finanțelor: Din 10 milioane de vehicule doar 7 sunt asigurate

Publicat

De

Tarife RCA plafonate

Plafonarea tarifelor la polițele RCA va fi prelungită, anunță Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș.

Propunerea a fost pusă în transparență publică, având în vedere că măsura de plafonare expiră la finalul acestei luni.

Plafonarea tarifelor la polițele RCA, prelungită. Ministrul Finanțelor: Din 10 milioane de vehicule doar 7 sunt asigurate

„Vă anunț că am publicat în transparență o propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024.

Asta pentru că la 31 martie expiră prelungirea adoptată la finalul lui 2023, când am propus să fie păstrate ca prețuri de referință pentru polițele RCA valorile din 28 februarie 2023, fiind permisă o ajustare a polițelor de 6,8%, echivalentul ratei prognozate a inflației”, a anunțat Marcel Boloș pe pagina de Facebook.

Dezechilibru între cerere și ofertă

Acesta spune că este vorba de o soluție temporară, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto, care se traduc printr-o piața caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă.

„Aceste probleme își vor găsi răspunsul odată cu modificările legislației naționale privind asigurările RCA. Până atunci, nu putem neglija riscul la care sunt supuși șoferii când au loc accidente în care sunt implicate vehicule neasigurate”, a mai transmis ministrul Finanțelor Publice.

La 31 decembrie 2023, din 10 milioane de vehicule din parcul național auto, doar 7 milioane erau asigurate. În același timp, datele arată că într-un singur an se produc peste 25.000 de accidente în toată țara.

Citește mai departe

EVENIMENT

Zilele Clujului 2024. Când are loc sărbătoarea orașului. Primăria a deschis apelul pentru voluntari

Publicat

De

Zilele Clujului

Zilele Clujului 2024 sunt aproape. Sărbătoarea orașului aduce și în acest an evenimentele preferate de cei mari și mici.

Cei care doresc să facă parte din echipa de organizare a Zilelor Clujului, ca voluntari, pot să aplice începând de astăzi, online.

Zilele Clujului 2024. Când are loc sărbătoarea orașului. Primăria a deschis apelul pentru voluntari

Cea de-a XII-a ediție a Zilelor Clujului va avea loc în perioada 30 mai – 2 iunie.

Clujenii și turiștii sunt așteptați în tot orașul cu o mulțime de evenimente. Programul oficial urmează să fie anunțat, dar Primăria asigură că nu vor lipsi show-ul de drone, video mapping, bineînțeles concertele, activitățile pentru copii și pentru cei mari, arta și sportul.

Cum deveniți voluntari la Zilele Clujului

Înscrierile se fac online, anunță reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Formularul de înscriere poate fi completat direct pe site-ul Primăriei sau accesând acest LINK.

În 2023, peste 100 de voluntari au dat culoare și energie celor peste 100 de evenimente și activități dedicate orașului, pentru ca totul să se desfășoare conform așteptărilor și exigențelor publicului.

Peste 300.000 clujeni și vizitatori au participat anul trecut la evenimentele organizate de zilele orașului.

Condiții pentru înscriere:

  • să ai 18 ani împliniți cu cel puțin o zi înainte de eveniment;
  • să fii o persoană responsabilă, adaptabilă, implicată și descurcăreaţă;
  • disponibilitate în perioada evenimentului.

Formularul de înscriere este disponibil și la Centrul de Informare pentru Cetăţeni al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca – Registratura Primăriei, Calea Moţilor nr. 7. Fiecare aplicație va fi însoțită de o poză portret.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax