CULTURA
Concert de rock simfonic la Cluj cu Filarmonica de Stat ”Transilvania” și trupa Vița de Vie

Filarmonica de Stat „Transilvania” va susține la Cluj-Napoca, în premieră, un super concert simfonic alături de trupa rock Vița de Vie. După turneul mondial de la începutul anilor 2000, în care i-au acompaniat pe părinții rock-ului, Deep Purple, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” urcă pe scenă, sub bagheta dirijorului Remus Grama, pentru a interpreta simfonic celebrele hituri ale îndrăgitei formații Vița de Vie.
Mult așteptatul concert va avea loc miercuri, 15 noiembrie, de la ora 19, pe scena Colegiului Academic.
”Cu acest prilej, continuăm seria concertelor „Classic Rocks” care au fost incluse în programul Filarmonicii de Stat „Transilvania” încă din anul 2021”, arată organizatorii.
Viața de Vie
Vița de Vie, una dintre cele mai îndrăgite trupe de muzică rock din România s-a înființat în anul 1996, tot atunci înregistrând și primul demo în studioul compozitorului Adrian Ordean. Un an mai târziu, formația lansează albumul de debut, „Rahova”, sub egida casei de discuri Zone Records.
Vița de Vie dă marea lovitură pe piața muzicală românească în anul 1999, odată cu lansarea albumului „Fenomental”, pe casetă audio și a videoclipului piesei „Basul și cu toba mare”.
Anul 2000 aduce lansarea videoclipului „Vino la mine”, iar Vița de Vie primește premiul Otto pentru cea mai bună formație, acordat de revista Bravo.
În același an, împreună cu Timpuri Noi, lansează albumul „Lucky Nights Live”.
În anii care au urmat, artiștii lansează alte albume și videoclipuri consacrate, care cuprind și colaborări cu trupe cunoscute din România, printre care Șuie Paparude și Paraziții.
În 2007 ia naștere un nou album, „Egon”, iar în 2010 iese pe piață „Fetish”, un disc care este distribuit în colaborare cu Gazeta Sporturilor.
Vița de Vie susține un concert aniversar al trupei, în anul2012, pe scena Operei Naționale.
Remus Grama
Remus Grama este un cunoscut violonist al orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș și membru fondator al Cvartetului Bohemia. Este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, clasa de vioară a profesorului Valeriu Maior. Vocația dirijorală și-a descoperit-o în ultimii ani. S-a făcut remarcat în concerte, începând cu anul 2011, iar de atunci a evoluat, anual, la pupitrul orchestral.
A participat la cursurile de măiestrie ale dirijorului Konrad von Abel din Germania și a fost asistent al maestrului Sergiu Celibidache. Din anul 2018 este dirijorul permanent al Rock Classic Chamber Orchestra din München, ansamblu conceput și finanțat de violonistul Vlad-Valentin Popa, cu care are la activ trei concerte care au contribuit la crearea reprezentației „Rock the Symphony”. În acest concept de spectacol, alătură trupa rock orchestrei simfonice, cu care realizează spectacole de succes în colaborare cu mai multe filarmonici din România.
În perioada pandemiei, Remus Grama s-a facut din nou remarcat la pupitrul Concert Band-ului Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, o formație inovatoare alcătuită doar din suflători și percuție. Alături de aceștia, dirijorul a prezentat publicului de la colinde și piese celebre de Crăciun, la muzică de film, pop și rock, culminând cu concertul „We Will Rock You” în care au fost interpretate hiturile celebrelor trupe rock și metal, printre care Deep Purple, Rolling Stones, Led Zeppelin, Queen, AC/DC și Metallica.
Proiectul spectacol Vița-de-Vie „În Corzi” s-a născut la Festivalul AWAKE, în anul 2018, cu scopul de a produce un album simfonic, ca o etapă de maturitate a trupei, venind după cea electrică și acustică. Ulterior, acest proiect s-a transformat în primul album live al formației, care cuprinde piese din toată discografia lor, de la “Metafora de toamnă” și “Alungă tăcerea” la “Basul și cu toba mare”, orchestrate de compozitorul George Natsis.
Primul concert din seriaVița-de-Vie “În Corzi” a avut loc alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, fiind apoi susținut în mai multe orașe din țară.
Succesul de care s-a bucurat acest spectacol a determinat crearea și lansarea unui album pe disc de vinil.
Biletele online la concert se pot achiziţiona de pe site-urile entertix.roş i myticket.ro. Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756048318 sau 02644300 60) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Când va fi semnat contractul pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului. Emil Boc: „Am intrat în linie dreaptă”

Contractul de execuție pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane va fi semnat în luna mai, potrivit declarațiilor primarului Emil Boc.
După publicarea în Monitorul Oficial a indicatorilor tehnico-economici pentru tronsonul II al centurii metropolitane, primarul Emil Boc a anunțat că în luna mai va fi semnat contractul de execuție pentru această lucrare majoră de infrastructură.
„În urma publicării în Monitorul Oficial a aprobării indicatorilor tehnico-economici la tronsonul II al centurii metropolitane – care începe de la intrarea în Cluj, ocolește Făgetul, taie Calea Turzii, merge înspre Borhanci, intersecția cu Sopor și de la Selgros traversează direct până pe Bulevardul Muncii, sunt în total 42 de kilometri, 35 de kilometri de pistă de biciclete, încă vreo 35 de kilometri de bretele de legături, 20 de noduri rutiere, cinci tuneluri, o lucrare de peste 1,2 miliarde de euro – am intrat și cu acest proiect în linie dreaptă. În luna mai, vom semna contractul de execuție a centurii”, a declarat primarul Emil Boc.
Primarul Emil Boc a anunțat, joi, 17 aprilie, că se poate trece la semnarea contractului de execuție a centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca după ce Hotărârea de Guvern cu actualizarea indicatorilor tehnico-economici a fost publicată în Monitorul Oficial.
Asocierea formată din firmele Dimex-2000 Company (lider), Hydrostroy Ad (Bulgaria), Integral Inzenjering AD Laktasi (Muntenegru) și alți 19 subcontractanți sunt cei care vor realiza lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului.
EDUCATIE
Trei olimpiade naționale școlare găzduite în județul Cluj. Sunt așteptați aproape 600 elevi din toată țara

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj, cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării, organizează, în perioada 23 aprilie – 4 mai 2025, trei etape naționale ale olimpiadelor naționale școlare.
În aceste zile, județul Cluj găzduiește etapele naționale a trei olimpiade școlare, cuprinse în Calendarul olimpiadelor și competițiilor școlare, aprobat de Ministerul Educației și Cercetării.
Aceste competiții, la care participă elevi din toate județele țării, vor reuni la Cluj-Napoca și în municipiul Câmpia Turzii un număr impresionant de elevi participanți, de profesori însoțitori și de cadre didactice, desemnate a face parte din comisiile centrale de evaluare a probelor scrise și orale.
Care sunt cele trei olimpiade
Infrastructura școlară și logistica necesare desfășurării probelor scrise și orale, din cadrul etapelor naționale ale olimpiadelor școlare care se desfășoară în județul Cluj, în perioada 23 aprilie- 4 mai 2025, sunt asigurate de unitățile de învățământ preuniversitar nominalizate drept centre de concurs, după cum urmează:
· Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” Câmpia Turzii, Olimpiada din aria curriculară „Tehnologii”, pentru Domeniul Industrie textilă și pielărie, 23-27 aprilie 2025, la care participă 22 de elevi, din clasele a XI-a și a XII-a, din 11 județe ale țării;
· Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca, Olimpiada națională pentru disciplinele socio-umane, 24-27 aprilie 2025, organizată la disciplinele filosofie, economie, psihologie, sociologie, logică și educație socială, la care participă 390 de elevi, 76 elevi de gimnaziu și 314 elevi de liceu;
· Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca, Olimpiada națională de religie, cultele romano-catolică, limba română și greco-catolică,30 aprilie-4 mai 2025, la care participă 191 de elevi, 88 elevi de gimnaziu și 103 elevi de liceu.
Aproape 600 de elevi
592 de elevi calificați, din toate județele țării, 80 de profesori însoțitori ai elevilor participanți și 90 de cadre didactice desemnate în comisiile centrale de evaluare a probelor scrise și orale vor fi prezenți în județul Cluj, cu prilejul organizării acestor etape naționale ale olimpiadelor școlare, în perioada 23 aprilie- 4 mai 2025.
Parteneri instituționali: Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie și Filosofie, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Câmpia Turzii, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică, de Cluj-Gherla.
Ulterior desfășurării probelor scrise și a celor orale, elevii participanți vor vizita, în tururi ghidate centrul orașului, precum și diverse obiective turistice și culturale din municipiul Cluj-Napoca și din județul Cluj: Grădina Botanică „Alexandru Borza” Cluj-Napoca, Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” Cluj-Napoca, Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Față” Cluj-Napoca, Salina Turda, Cheile Turzii.
23 de elevi clujeni calificați
Județul Cluj este reprezentat la aceste olimpiade naționale prin cei 23 de elevi calificați, la cele trei etape naționale, organizate în această perioadă în județul nostru.
„ Îi felicit pe toți pentru performanța de a se fi calificat la aceste etape naționale și adresez mulțumiri partenerilor instituționali, precum și sponsorilor care au contribuit la șederea olimpicilor în condiții deosebite în județul nostru și la petrecerea într-un mod plăcut și util a timpului liber pe care îl au la dispoziție.
În speranța că experiențele trăite la Cluj-Napoca vor fi unele memorabile, care îi vor determina să revină în municipiul nostru, ca studenți la prestigioasele universități clujene sau ca turiști, le urez tuturor participanților să fie inspirați, să creadă în șansa lor și să se lase provocați de tot ceea ce experința participării la o etapă națională a olimpiadelor școlare implică!”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc: „În luna mai, vom lansa lilcitația pentru lucrările la trenul metropolitan din Cluj”

Primarul Emil Boc a anunțat că în luna mai va fi lansată în SEAP licitația pentru lucrările de infrastructură, iar în iunie va urma și licitația pentru achiziția trenurilor.
Primăria Cluj-Napoca va lansa în luna mai licitația pentru lucrările aferente proiectului ambițios al trenului metropolitan, a anunțat primarul Emil Boc.
Licitația pentru lucrări la trenul metropolitan, lansată luna viitoare
În paralel, autoritățile mai așteaptă avizele finale de la CFR și hotărârile de consiliu local din comunele implicate, pentru a încheia asocierea necesară implementării proiectului. Acestea nu vor bloca însă demararea procedurilor, a spus edilul.
„În luna mai, vom trimite în SEAP pentru a scoate la licitație lucrările pentru trenul metropolitan. Mai avem nevoie de avizele de la CFR și hotărârile de consiliu local de la Cluj-Napoca și restul localităților implicate pentru asocierea finală. În paralel, putem să dăm drumul la licitație, cu clauză suspensivă, pentru că acum avem toate documentele să putem da drumul la licitație. Acești ultimi doi pași ne permit să scoatem la licitație trenul metropolitan. În luna mai va pleca spre licitație în SEAP lucrările pentru trenul metropolitan”, a declarat Emil Bo, la Ziua Live.
Două licitații distincte
Proiectul este structurat în două licitații distincte:
- prima, pentru lucrările de infrastructură, care includ construcția stațiilor, pasajelor și tunelurilor;
- a doua, programată pentru luna iunie, pentru achiziția trenurilor care vor opera pe această rută extinsă.
„În luna iunie, vom scoate la licitație contractul pentru achiziționarea de trenuri necesare trenului metropolitan. Sunt două licitații distincte – prima, care înseamnă lucrările de infrastructură, stațiile, pasajele, tunelurile”, a explicat edilul.
Două pasaje subterane, realizate la Cluj-Napoca
Printre lucrările-cheie se numără pasajul subteran de la strada Fabricii, în Cluj-Napoca, care va permite trenului metropolitan să circule fără a opri traficul rutier, dar și un tunel de 700 de metri în zona Aeroportului Internațional „Avram Iancu”, care va permite accesul direct din stația de tren spre aeroport.
„Vom avea un pasaj aici, în Cluj-Napoca, la Fabricii, un pasaj subteran, care va permite trafic constant și neîntrerupt al trenului, care astăzi se oprește pentru că el trece la nivel. Vom băga traficul pe dedesubt, construind un pasaj subteran, care va permite ca trenul metropolitan să circule din 30 în 30 de minute pe o rută de aproape 100 de kilometri dreapta-stânga Clujului și să ajungi în 30 de minute din Bonțida în centrul Clujului, mai repede decât dintr-un cartier mai îndepărtat al Clujului.
De asemenea, proiectul presupune realizarea unui pasaj-tunel la aeroport, de vreo 700 de metri, care va permite să ai stație la aeroport, să cobori la aeroport din tren și să iei avionul, fără să mai fii nevoit să vii prin traficul din Cluj-Napoca, va fi o lucrare foarte importantă. Este un proiect de 250 de milioane de euro în total, lucrări de infrastructură plus achiziție de trenuri”, a mai spus Boc.
Investiție de 250 de milioane de euro
Valoarea totală a proiectului este estimată la 250 de milioane de euro, bani care acoperă atât lucrările de infrastructură, cât și achiziția garniturilor de tren.
Odată finalizat, trenul metropolitan va deveni una dintre cele mai importante alternative de transport pentru locuitorii din zona metropolitană a Clujului, reducând presiunea asupra traficului rutier și oferind conexiuni rapide între comunele din jur și centrul orașului.
CULTURA
Bursa muzicală „Costi Cămărășan” pentru tinerii TALENTAȚI din medii defavorizate, lansată la Cluj de Asociația Artdeal

Asociația Artdeal, în parteneriat cu Rock Academy, lansează oficial bursa „Costi Cămărășan” – un proiect dedicat tinerilor cu aptitudini muzicale excepționale, dar care provin din medii defavorizate sau au resurse financiare limitate.
„Această inițiativă urmărește să ofere șansa unei educații muzicale de calitate și acces la un mediu de învățare profesionist.
Bursa muzicală „Costi Cămărășan” pentru tinerii TALENTAȚI din medii defavorizate, lansată la Cluj de Asociația Artdeal
Bursa constă într-un abonament complet de 12 luni la Rock Academy, instituție muzicală alternativă fondată de muzicianul clujean Costi Cămărășan, fondatorul Compact. Beneficiarii bursei vor avea acces la cursuri de chitară, tobe, pian, chitară bass sau canto și oportunitatea de a urca pe scenă în cadrul concertelor și evenimentelor Rock Academy.
Detalii despre bursă:
Cui se adresează: Tineri între 12 și 26 de ani
Durată: 12 luni de cursuri gratuite la Rock Academy.
Înscriere: Completarea formularului online
Materiale necesare: 2 filmulețe (1:30 – 4 min)
Perioada de înscriere: 1 aprilie – 31 mai 2025.
Anunțarea câștigătorilor: 8 iunie 2025, în cadrul evenimentului „Let’s Rock the Summer” organizat de Rock Academy.
Dosarele vor fi analizate de un juriu alcătuit din membrii Asociației Artdeal și profesori Rock Academy. Procesul de selecție este confidențial, iar deciziile juriului sunt finale și irevocabile”, se arată în comunicatul organizatorilor.
Contactat de Cluj24, Costi Cămărășan a spus: „Ne-am gândit că această bursă ar putea fi de mare ajutor cuiva care nu are posibilități financiare și al cărui talent s-ar putea pierde din această cauză. Copiii sau tinerii proveniți din familii defavorizate trebuie să poată, la rândul lor, să-și cizeleze aptitudinile și, de ce nu, să devină un mare interpret ori instrumentist, la fel ca oricare altul. Această bursă este doar un pas în direcția asta. Ne dorim să putem face mai mult pentru tinerele talente și, cu ajutorul celor care ne susțin financiar, sperăm să repetăm această inițiativă. Fiecare contribuție contează și aduce mai aproape visul unui tânăr talentat de a-și urma pasiunea pentru muzică.”