Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

Concert de muzică grecească în deschiderea Conferinței Regionale de AVIAȚIE, organizată de Aeroportul din Cluj

Publicat


Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj organizează, duminică, 17 septembrie 2023, începând cu ora 20:00, în zona publică a Terminalului de Sosiri, un concert de muzică clasică grecească. Concertul va marca deschiderea conferinței regionale de aviație, ,,2023 Regional Air Transport Conference – Boosting regional economy through sustainable development” care va avea loc în ziua următoare tot în cadrul Aeroportului Internațional Cluj.

„Recitalul de pian şi vioară va aduce în prim-plan artistele elene Evgenia Votanopoulou (pian) şi Nina Patrikidou (vioară), sosite din Atena, special pentru acest eveniment.

De asemenea, Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj va organiza luni, 18 septembrie 2023 cea de-a doua ediție a conferinței regionale de aviație la aeroport ,,2023 Regional Air Transport Conference-Boosting regional economy through sustainable development” în colaborare cu platforma media ATN – Air Transport News, specializată în organizarea unor prestigioase conferințe de aviație, pe plan european.

Evenimentul va reuni în cadrul unei conferințe de o zi desfășurate la aeroport, profesioniști de top din cadrul aviației civile de la nivel internațional, reprezentanți ai autorităților naționale, reprezentanți ai autorităților naționale relevante și directori de companii aeriene și aeroporturi din Europa și din România.

Printre speakerii invitați să ia parte la acest eveniment se numără: Luc Tytgat, Director Executiv, Agenția pentru Siguranța Aviației Uniunii Europene (en. EASA), Glyn Hughes, Director General, Asociația Internațională a Transportatorilor Cargo (en. TIACA), Montserrat Barriga, Director General, Asociația Companiilor aeriene din Regiunile Europene (en. ERAA), Ioanna Papadopoulou, Director Comunicare și Marketing, Aeroportul Internațional Atena, Nicolae Stoica, Director General, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, Giray Colpan, Director de Dezvoltare în cadrul Grupul Aeroporturilor TAV, Cristian Paris, Vicepreşedinte al regiunii Balcani Menzies Aviation, precum și alți reprezentanți de companii aeriene sau aeroporturi internaționale”, se arată în comunicatul aeroportului.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Află propunerile în materie de FASHION și lasă-te inspirat de VACANȚĂ cu noul catalog Sweet Escape al Iulius Mall Cluj

Publicat

iulius mall

Pentru cei care se bucură de zilele de primăvară și vor să întâmpine vara cu entuziasm, brandurile din Iulius Mall au pregătit sugestii interesante pentru completarea garderobei de sezon! Sezonul acesta se poartă relaxarea și stilul quiet luxury, iar catalogul fashion de la Iulius Mall îți oferă inspirația de care ai nevoie pentru vacanțe reușite.

Catalogul spring/summer de anul acesta pune accentul pe estetică și funcționalitate, oferindu-ți inspirația necesară conturării unor ținute care să fie expresia personalității tale. Brandurile din Iulius Mall te întâmpină cu opțiuni vestimentare comode și cu vibe-ul relaxat al serilor lungi de vară, petrecute în destinații de vacanță. Te poti bucura din plin de vremea de afară, alegând estetica minimalistă, cu accente retro, dar și cu elemente cool integrate în ținute de sezon, alegând propunerile vestimentare pe care le poți vizualiza accesând catalogul Sweet Escape.

Află propunerile în materie de FASHION și lasă-te inspirat de VACANȚĂ cu noul catalog Sweet Escape al Iulius Mall Cluj

Conturarea stilului personal poate fi o misiune dificilă, însă designerii vin cu piese vestimentare esențiale, versatile, dar și cu accesorii glam, ușor de integrat în ținutele tale. Rochiile, bluzele sau topurile diafane, în tonuri neutre, vor fi mereu în trend, iar Guess, H&M, Marc O’Polo și Massimo Dutti sunt alegerile potrivite. Siluetele elegante, croiurile versatile, detaliile simple sau elaborate, sunt doar câteva dintre elementele care îți captează privirea atunci când vii la Nissa, Zara, Parfois sau Swarovski.

Mai poţi opta pentru un outfit complet de la Stradivarius, Mathilde sau Marc O’Polo. Nu uita să conferi lookului tău un aer twist care îți va aminti de zilele petrecute în vacanță sau de inspirația serilor de primăvară în compania prietenilor, alegând articole de la brandurile Il Passo, BSB, Liu Jo, Motivi, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Opticris sau Levi’s!

Îmbrățișează stilul modei quiet luxury și inspiră-te din propunerile catalogului online pregătit de Iulius Mall!

Citește mai departe

CLUJ24 TV

LIVE VIDEO. Primarul Emil Boc, la podcastul Contraste de pe Cluj24

Publicat

Primarul Emil Boc este, joi, invitatul jurnalistului Florin Danciu la podcastul Contraste de pe Cluj24.  Edilul va trece în revistă cei 20 de ani la Primăria Cluj-Napoca și va vorbi despre proiectele municipiului.

 Cluj24 vă prezintă LIVE principalele declarații ale primarului Emil Boc, la podcastul Contraste:

  • Cei care candidează să se gândească cum e meseria de primar, dar dacă o faci cu plăcere, nu o faci cu stres. În luna iunie, fac 16 ani și 4 luni în această funcție. În 2008 am fost ales, 6 luni am exercitat funcția, apoi am plecat prim-ministru.
  • Sillicon Valley nu este doar un loc, e o stare. La fel și tinerețea.

Mișcarea, cea mai la îndemână investiție

  • Patru kilometri am alergat la maraton, mă bucur că am scos un timp bun, sub 6 minute pe kilometru. Am fost în prima treime dintre participanți. Le recomand tuturor să investească în calitatea vieții din timp, să nu aștepte o vârstă de seniori să pregătească o viață de calitate. Cel mai simplu mod să scăpăm de medicamente este mișcarea, este cea mai la îndemână investiție. Alcoolul și fumatul trebuie reduse la minim și e nevoie de un mod de gândire pozitiv.

  • De când sunt și am participat la vreo emisiune, niciodată nu am discutat temele dinainte, să le impun jurnaliștilor. Trebuie să clarific acest lucru: jurnalistul, când mi-am asumat să mă duc într-o emisiune, mă întreabă ce dorește, iar eu răspund ce vreau. Sunt chestii punctual, pe care mergem și dăm un răspuns. Când se cere așa, răspund punctual. Niciodată nu am cerut întrebări, nu am impus teme. Îmi asum prezența în studio.
  • De 10 ani, m-am retras din politica națională, m-am abținut de la a comenta teme națională, am avut o supra-expunere națională și am făcut un pas înapoi.
  • De obicei, cei de la Recorder nu au făcut teme fără să aibă un temei. Dar nu vreau să mă pronunț până nu văd documentarul.

„Când am preluat acest oraș, eram pe locul 5 în țară”

  • Mă uit înapoi cu mândrie. De reproșat, sunt destui care să o facă. Eu am conștiința împăcată că am făcut tot ce am știut mai bine. Mă uit la partea plină a paharului.
  • Când am preluat acest oraș, eram pe locul 5 în țară, acum suntem pe locul 2 și din multe puncte de vedere chiar pe locul 1. Astăzi poți să spui cu mândrie că ești clujean, nu o spui cu rușine. Aceasta este pentru mine cea mai realizare după acești ani în administrația locală. Eu doar dau o direcție, calitatea umană face diferența. Traficul și prețurile vin la pachet cu traiul, dulcele vine cu amarul. Este prețul succesului pe care îl plătim.
  • Odată ce Clujul a devenit un oraș magnet, o spune Banca Mondială, asta a adus după sine și o creștere a numărului de mașini. Avem aproape 300.000 de mașini la Cluj-Napoca. Atunci, eu nu am stat cu mâna în sân, cum puteam să o fac. Mulți primari spun că centurile nu sunt treaba lor. Uitați-vă la Timișoara, primarul a spus că nu e treaba lui, să întrebe la Guvern.

„În 2017, când am început centura, eram și noi în opoziție”

  • Când am început centura, în 2017, eram și noi în opoziție, era Guvernul lui Dragnea. Am sunat, am vorbit inclusiv cu domnul Dragnea, cu ministerul Transporturilor de atunci. Am cerut atunci să facem un protocol prin care să ne putem asuma noi proiectul. Am adus funcționari de la Uniunea Europeană, am adus banii și astăzi suntem pe punctul să începem lucrările la tronsonul 1.
  • În prima parte a mandatului meu, erau TIR-urile în Zorilor, în Mănăștur, Gheorgheni, crăpa asfaltul, că nu aveau pe unde să meargă. Am făcut Vâlcele-Apahida și Autostrada Transilvania. Când am ajuns prim-ministru, am profitat de ocazie și am făcut autostrada, altfel nici acum nu ar fi fost gata lotul de la Câmpia Turzii la Gilău.
  • Cum era Clujul dacă nu era Centura Vâlcele-Apahida? Atunci toți m-au criticat. Așa este relieful Clujului, oriunde construiești pe deal, se duce la vale.
  • În fața clujenilor, pot să fiu cu inima curată, că nu am abandonat Clujul când am fost la București. Și m-au răsplătit, în 2012, nu le pot mulțumi destul. Am învins colosul USL atunci.
  • Astăzi avem 3.000 de comune, din care 1.000 nu au bani să își plătească lumina, funcționarea.

Soarta centurii, decisă la CNSC

  • Centura Clujului este una dintre cele mai complexe proiecte din țară, firmele s-au ferit, prima dată nu a venit nimeni. Apoi a venit o ofertă, a parcurs procedurile. Când am ajuns la oferta financiară, ai o limită, poți veni până în valoarea estimată până la maxim 15% peste. Firma a venit cu 30% mai mult. Firma a spus că a greșit la calculele matematice. Noi am acceptat explicația, am trimis la ANAP care a trebuit să valideze rezultatul licitației. Nu a fost acceptat, nu a acceptat ca eroare, a anulat licitația. Puteam să o lungesc, să nu anunț în campania electorală și ieșeam după 9 iunie. Dar nu mă joc nici cu opinia publică, nici cu banii europeni.
  • Legea ne dă posibilitatea să negociem, dacă oferta era formală corectă. Niciodată nu s-a întâmplat în țara asta așa ceva. Erau riscuri majore de acuzații de corupție. Nu m-a interesat să intru în politică pentru căpătuială. Exclus partea asta. Mai era un pericol din partea Uniunii Europene, să ne impună penalități pentru negocierea directă, să plătească cetățenii din buzunarul lor.
  • Firma a atacat la CNSC rezultatul licitației, CNSC-ul are toate documentele și va lua decizia. Este șansa ca în iunie să semnăm contractul sau să se reia licitația. Am făcut tot ce a ținut de mine și proiectul se va face, nu renunț la asta.

Șansa istorică a metroului a fost apariția PNRR-ului

  • La metrou, suntem în perioada de obținere a autorizației de construire. Șansa istorică a metroului a fost apariția PNRR-ului, altfel nu am fi ajuns la stadiul acesta. Are o cotă importantă pentru tot ce înseamnă infrastructură verde, nepoluantă. Și România avea nevoie de un proiect de acest fel, s-au aliniat astrele și pentru noi la Cluj, și pentru București.
  • La cartierul Tineretului, lucrurile sunt încă disputate în instanță. În 2011, ei au decis să reconvertească proiectul din imobiliar în parc fotovoltaic. Aici a început blocajul, nu au comunicat bine. Noi așteptăm să ne recuperăm terenul, am câștigat în primă instanță. Șansele sunt foarte mari să câștigăm.
  • În Lomb, noi am reconvertit în CREIC, acum urmează să se decidă dacă primește sau nu despăgubiri. Acolo ne-am atins scopul pentru care s-a reziliat contractul.
  • Pe de o parte, spui dă autorizații, pe de altă parte, ne plângem de trafic. Am fost învățat dacă nu pot spune ceva de bine, mai bine să tac din gură. Am ținut cont de ce a spus mama. Eu dorm liniștit, nu am nicio grijă. Și asta am fost învățat de mic. Nu mi-e frică că așa și pe dincolo. Am încercat întotdeauna să caut, cum spune domnul Ioan Aurel Pop, cu celebra formulă, aurea mediocritas. Asta nu înseamnă că mediocritatea e de aur, înseamnă „aurita cale de mijloc”. Nu cădeți în extreme, stați pe calea de mijloc, nu vă duce în excese. Din cauza extremelor apar dictaturile, democrația, cum spunea Churchill – „Democrația este cea mai proastă formă de guvernământ, cu excepția tuturor celorlalte”.
  • Am încercat la Cluj să susțin investitorii. Cum spunea și Florin Piersic – nu mă cert că nu am timp să mă împac. Cu domnul Pușcaș, eu nu am o dispută personală. E o dispută instituțională, eu apăr interesul public, el apără interesul privat. Eu sunt bucuros că am servit interesul public, oamenii din Zorilor au acum un parc. Eu nu am nimic cu Platinia, e un mall excepțional, și eu îmi fac cumpărăturile acolo.

„Scopul meu este să fac un oraș pentru oameni, nu pentru profit”

  • Scopul meu este să fac un oraș pentru oameni, nu pentru profit. Prioritate are interesul public, asta am aplicat și în Zorilor, și la Expo Transilvania. La fel și în Borhanci. Am făcut strada, dar acum până nu terminăm centura, nu putem sugruma circulația acolo și construi în neștire.
  • Acest oraș e atrăgător pentru că oamenii văd o anumită rigoare. Putem compara Floreștiul, nu e vina primarului acestuia, poate nici a celor anteriori, pentru că și legea a avut lacune. Legislația nu permitea să facem ceea ce facem acum. Și în Borhanci, și în Sopor, facem infrastructura, apoi dăm drumul la construcții.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Alin Tișe: Aproape 45 de kilometri de drumuri din Cluj intră în reparații. Consiliul Județean a semnat contractele

Publicat

De

Reparații drumuri județene în Cluj

Alin Tișe: Lucrări de întreținere pe aproape 45 de kilometri pe drumuri din Cluj. Au fost semnate contractele

Consiliul Județean Cluj a încheiat cinci noi contracte de lucrări de întreținere care vizează tot atâtea sectoare de drumuri județene, în lungime însumată de aproape 45 de kilometri.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a anunțat că vor fi realizate și accese la proprietăți și trotuare.

Alin Tișe: Lucrări de întreținere pe aproape 45 de kilometri pe drumuri din Cluj. Au fost semnate contractele

Sectoarele de drum care vor intra în lucru însumează, practic, 44,165 de kilometri.

Lucrările au scopul de a îmbunătăți condițiile de circulație, precum și de a asigura o siguranță rutieră sporită. Acestea vor consta în operațiuni de întreținere a platformei drumului, de asigurare a scurgerii apelor și a esteticii rutiere.

Mai mult, este prevăzută realizarea de accese la proprietăți în localitatea Crăiești și de trotuare în localitatea Someșu Rece.

„Dor până în acest moment am încheiat 35 de contracte de lucrări de întreținere. Acestea vizează, în total, 36 de sectoate de drum, în lungime ănsumată de peste 304 kilometri, situate pe nu mai puțin de 31 de drumuri din toate zonele județului”, a precizat Alin Tișe.

Care sunt drumurile pe care se fac reparații

Contractele încheiate vizează următoarele drumuri județene:

  • DJ 107N Plopi – Gura Râșca, de la km 21+000 la km 28+500;
  • DJ 107P Gilău – Someșu Rece, de la km 0+000 la km 3+700 (realizarea de trotuare în localitatea Someșu Rece);
  • DJ 109A Ciubanca – Ciubăncuța, de la 48+565 la km 57+250;
  • DJ 103M (DN 1) Rediu – Aiton – DJ 103G), de la 0+000 la km 8+230;
  • DJ 107L Petreștii de Jos – Crăiești – Lita, de la km 14+900 la km 30+950.

De la începutul acestui an și până în prezent, Consiliul Județean Cluj a încheiat alte 30 de contracte de lucrări de întreținere care vizează 31 de sectoare de drum în lungime însumată de 260,589 kilometri, situate pe 26 de drumuri județene aflate în administrare.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bolid Ferrari, făcut praf între Turda și Cluj, la Copăceni

Publicat

O mașină sport marca Ferrari a fost „făcută praf” într-un accident petrecut la Copăceni, între Turda și Cluj. Doi bărbați au ajuns la spital.

Un accident în care a fost implicat un singur autoturism, un bolid marca Ferrari, a avut loc joi după-amiază în localitatea Copăceni.

Doi bărbați au primit îngrijiri medicale la fața locului, fiind ulterior transportați la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe raza localității Copăceni. În accident a fost implicat un singur autoturism, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.

Doi bărbați, conștienți și cooperanți, au primit îngrijiri medicale și au fost transportați la spital pentru investigații suplimentare. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Din informațiile Cluj24, mașina aparține lui Adi Pușcaș, un interlop din Turda.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax