Connect with us

EVENIMENT

Compartiment de Primiri URGENȚE la Spitalul de Boli INFECȚIOASE din Cluj. Aprope 100 de pacienți vin zilnic la CONSULȚATII

Publicat


Spitalului Clinic de Boli Infecțioase are nevoie de un Compartiment de Primiri Urgențe, având în vedere numărul mare de pacienți care vin zilnic la consultații. Acesta va dispune și de un serviciu de radiogie, pentru cca pacienșii să nu mai fie trimiși la alte unități sanitare.

Având în vedere numărul mare de persoane care vin la unitatea saniatră pentru consultații, Consiliul Judțean Cluj a solicitat Ministerului Sănătății aviz favorabil pentru înființarea la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a unui Compartiment de Primiri Urgențe de specialitate.

Compartiment de Primiri Urgențe la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. Aprope 100 de pacienți vin zilnic la consultații

„Spitalul dispune de mijloacele necesare pentru implementarea acestei măsuri, de la spațiul adecvat și personalul de specialitate pentru organizarea activității, până la aparatura și echipamentele necesare investigării cazurilor de urgență”, spune Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

O astfel de structură este necesară, având în vedere că sunt între 80 și 100 de persoane care vin zilnic la spital, fără bilete de treimirere de la medicul de familie. Aceștia au diverse boli care care necesită consultații medicale în regim de urgență și triaj epidemiologic.

O mare parte dintre acești pacienți au nevoie, pe lângă consultația de specialitate, și de investigații de laborator și/sau de radiologie, motiv pentru care sunt redirecționați spre Unitățile ori Compartimentele de Primire a Urgențelor pentru efectuarea examinărilor în regim de urgență.

Acest lucru îngreunează, însă, activitatea celorlalte servicii de urgență și, de asemenea, crește riscul transmiterii bolilor infecțioase la persoanele cu patologie non-infecțioasă aflată în investigații în celelalte servicii, potrivit reprezentanților CJ Cluj, instituție care are spitalul în subordine.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Atenţie, şoferi! Camion cu structură metalică de 5 metri lăţime prin Cluj. 4 zile de restricţii

Publicat

De

transport agabaritic

CNAIR informează că în perioada 27.09.2023 – 30.09.2023 se va desfăşura un transport cu depăşiri pe traseul: Cluj-Napoca – DN1F -A3 -DN1 – Gilău – DN1 – Huedin – DN1 – Centura Oradea – DN19 – A3 – Borş II PTF.

„Vehiculul transportă o structură metalică. Lăţimea maximă a vehiculului este 4,97 m, viteza de deplasare urmând a fi adaptată condiţiilor de trafic. Menţionăm că în conformitate cu OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depăşiri este de 70 km/oră.
Etapele de desfăşurare ale transportului sunt stabilite de poliţia rutieră. Vehiculul va fi însoţit de două autovehicule de însoţire autorizate şi de un echipaj al poliţiei rutiere.

Transportul nu se va desfăşura în perioadele şi pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roşu”, informează CNAIR.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. A doua Casă Filip. Găzduiește 40 de bolnavi de cancer care fac tratamente la Cluj-Napoca. A costat 1,2 milioane euro

Publicat

De

filip 1

A doua Casă Filip, care poate găzdui 40 de persoane bolnave de cancer care fac tratamente la spitale din Cluj-Napoca, a fost inaugurată, marți, pe strada Vrancea nr. 4 în urma unei investiții de 1,2 milioane de euro, bani obținuți în totalitate din fonduri private, din donații.

Reprezentanții casei au declarat că 1.500 de persoane au susținut acest proiect și au donat bani cel puțin o dată, alte 300 au donat în fiecare lună, iar zeci de persoane au dăruit din timpul, abilitățile și expertiza lor.

De asemenea, peste 100 de companii au donat bani, materiale de construcții, servicii sau reduceri la materiale în timp ce 11 biserici și organizații non-profit au sprijinit și au donat pentru construcție.

filip 11

Noul spațiu oferă 15 camere duble cu baie proprie, 2 bucătării, spălătorie, un living generos și un spațiu verde și va putea găzdui în fiecare zi 40 de persoane bolnave.

Casa Filip s‑a născut în urma unei experiențe personale, care a transformat cel mai greu moment din viața unei persoane într‑un context minunat, de a oferi sprijin oamenilor bolnavi de cancer.

În memoria lui Filip

Astfel, în anul 2015, Filip Fărăgău s‑a îmbolnăvit de cancer, și, alături de soția sa, Violeta au întâlnit în spitalele din Cluj‑Napoca sute de oameni bolnavi, care, împreună cu cei din familiile lor, erau nevoiți să stea săptămâni și luni la tratament într-un oraș foarte scump pentru cei mai mulți oameni din țară.

În acest context greu s‑a născut ideea unui loc în care, acești oameni, care vin la Cluj nu ca și turiști, ci pentru tratament împotriva cancerului, să poată fi ajutați.

Filip a decedat în 2016, la doar 36 de ani iar soția sa Violeta sprijinită de Fundația Osana din Arad, a reușit să deschidă prima Casă Filip în mai 2018.

„Totul a pornit de la o nevoie pe care am văzut-o în timp ce eram cu Filip în spital. Atunci s-a deschis înaintea ochilor mei o nouă realitate – cât de mulți oameni din alte localități vin la Cluj pentru tratamente, iar unii dintre ei, împreună cu o persoană dragă trebuie să stea chiar și luni de zile aici.

filip 10

M-am întrebat – cum e posibil ca într-un oraș precum Clujul, unde sunt resurse și bani să nu fie un loc pentru oamenii bolnavi, care nu vin de plăcere în Cluj, ci pentru că nu au de ales? Gândul acesta m-a revoltat și am știut că, odată, va trebui să fac ceva despre asta! Nu știam cum sau când, mă gândeam că poate voi închiria ceva, dar nu am avut niciun dubiu legat de nevoia unui astfel de loc”, afirmă Violeta Goron, director Casa Filip.

În 2018, casa își avea sediul pe strada Odobești din Cluj‑Napoca, un imobil cu 6 dormitoare, unde erau găzduite 12 persoane. Din decembrie 2018 s‑a mai adăugat o garsonieră, apoi alte 2 apartamente unde primeau persoane bolnave de cancer, astfel că în Casa Filip s-a reușit cazarea a peste 1000 de persoane în 5 ani de activitate alte mii fiind refuzate în lipsa unui spațiu suficient de mare.

Mărturii ale bolnavilor

„Îmi îndrept gândurile mele cu recunoștință către minunatul cămin, Casa Filip, și către oamenii care îl mențin cu atâta dragoste. Ați reușit să creați o atmosferă caldă, prietenoasă și în același timp discretă, atât de necesară oamenilor care trec prin probleme deosebite.

M-am simțit ținută în palme blânde, ca la mama acasă, în vremurile bune. Mă bucur din suflet să văd cum prinde viață noua Casa Filip. Vă felicit pentru ideea de a oferi găzduire oamenilor suferinzi. Nu este un drum mai onorabil decât a ajuta și a ușura suferințele oamenilor bolnavi”, a spus V. din Mediaș.

filip 2

„Ne simțim foarte bine aici, e ca a doua casă. Soțul e cu mine, mă însoțește, suntem amândoi pensionari. La noi în familie nu am avut așa ceva, nu am avut probleme și nici nu eram familiarizată cu protocoalele de tratament pentru pacienții cu afecțiuni oncologice. Toată lumea a încercat să mă liniștească și la spital și în familie. Am o nepoată care e doctor și ea mi-a mai spus una, alta. Și așa am trecut mai ușor”, a precizat și Stela din Baia Mare

„Sunt cu mama la Casa Filip. Am fost nevoite să înfruntăm un coșmar împreună. Tratamentele mele au fost intense, ședințe dureroase de chimioterapie și radioterapie care m-au răvășit.

Din Petroșani până la Cluj, la fiecare două săptămâni, parcă luptam cu timpul și cu kilometrii ce păreau nesfârșiți. Drumurile lungi, nopțile nedormite, dar mama era mereu alături de mine, fără să clintească.

Anul trecut, când eu făceam deja radioterapie, i-au descoperit mamei un cancer pe col. Din 9 mai suntem aici, la Casa Filip, aproape două luni avem. Aici sunt niște oameni minunați, absolut toți, niște îngeri. Cred că Dumnezeu aduce oamenii aici și ne-a scos în cale numai oameni buni”, a arătat și Maria din Petroșani.

Lucrările la a doua casă au durat doi ani.

100.000 de oameni noi se îmbolnăvesc anual de cancer în România, iar aproximativ 15.000 ‑ 20.000 de persoane vin anual la Cluj‑Napoca pentru diagnosticarea și tratamentul cancerului.

filip 3

filip 6

 

filip 7

filip 8

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat arestat pentru trei infracțiuni în Florești. Conducea drogat o mașină cu numere false fără a avea permis

Publicat

De

drugtest etilotest politie (3)

La data de 25 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești au dispus măsură reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat, de 29 de ani, din comuna Florești, cercetat pentru săvârșirea a 3 infracțiuni la regimul rutier.

În fapt, la data de 25 septembrie a.c., în jurul orei 11.00, în baza informațiilor de interes operativ, polițiștii au interceptat în trafic autoturismul condus de acesta pe strada Răzoare din localitatea Florești.

În urma controlului efectuat a reieșit faptul că acesta are dreptul de a conduce anulat, iar autoturismul avea montate plăcuțe cu număr de înmatriculare false, cele ale autovehiculului fiind reținute în data de 27.07.2023, întrucât inspecția tehnică periodică nu se afla în perioada de valabilitate.

Totodată, bărbatul a fost testat cu aparatul pentru detectarea substanțelor psihoactive, reieșind indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

În baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pe bărbat pentru 24 de ore, iar în data de 26 septembrie a.c. a fost prezentat magistraților, care au dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Șofer amendat și lăsat fără permis în Huedin. Mașina avea montat ilegal sistem de iluminare tip stroboscop

Publicat

strobo

La data de 26 septembrie a.c., în jurul orei 07.30, în timp ce se îndreptau spre Liceul Tehnologic Vlădeasa, pe DN1 – E60, pentru a dirija traficului rutier din zona, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Huedin – Compartimentul Rutier au observat, pe sensul opus de mers, conducătorul unui autoturism care utiliza mijloace de iluminare de tip stroboscoape, acestea fiind montate în grila bării din față a atuovehiculului.

Întrucât existau indicii că acesta utilizează în mod ilegal mijloacelede avertizare luminoasă, polițiștii au procedat la interceptarea autoturismului la volanul căruia se afla un tânăr, de 26 de ani, din comuna Negreni.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat încălcarea normelor rutiere, respectiv montarea și folosirea mijloacelor de avertizare luminoasă pe alte vehicule decât cele prevăzute de lege.

Conducătorul autovehicului a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei, iar ca măsuri complementare, polițiștii au dispus reținerea permisului de conducere pentru 90 de zile și confiscarea aparaturii și a mijloacelor luminoase montate ilegal, în conformitate cu prevederile O.U.G. 192/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax