ADMINISTRAȚIE
Compania Alstom: Realizăm la Cluj-Napoca primul proiect de metrou complet automatizat din România

Alstom, lider global în domeniul mobilității inteligente și sustenabile, a semnat, joi, un contract cu Primăria Cluj-Napoca pentru construcția liniei 1 de metrou din Cluj-Napoca, în cadrul unui consorțiu cu companiile de construcții civile Gulermak și Arcada.
Valoarea totală a acestui proiect la cheie, de ultimă generație, se ridică la aproximativ 1,8 miliarde de euro, iar partea Alstom este în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro.
Compania Alstom va avea următoarele responsabilități în proiect: integrarea sistemului, soluțiile de semnalizări, telecomunicații șielectroalimentare, construirea căii de rulare, instalarea panourilor de siguranță de pe peroane,centrul de control și siguranță a traficului, precum și implementarea în întregul sistem a unei soluții de securitate cibernetică de eficiență dovedită.
Alstom va implementa o soluție de control al trenurilor bazat pe comunicații (CBTC) care să susțină cel mai înalt grad de automatizare, gradul 4 (GoA4), pentru prima dată în România. Pentru aceasta, compania va folosi soluția de semnalizare CBTC de mare capacitate Urbalis, care se regăsește în multe alte proiecte de metrou.
„Sunt extrem de mândru că Alstom va lua parte la construcția metroului din Cluj-Napoca. Este un alt proiect de referință pentru prezența pe termen lung a Alstom în România. Metroul din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai mari proiecte „la cheie” din Europa, acoperind un portofoliu solid de soluții de semnalizare și de infrastructură, care demonstrează poziția de lider a Alstom în domeniul mobilității urbane sustenabile.
Proiect ambițios și inovator
Acesta este un proiect de infrastructură foarte ambițios și inovator pentru România, fiind prima linie de metrou automatizată, iar palmaresul nostru internațional ne oferă competența necesară pentru un astfel de proiect de pionierat”, a declarat Gian Luca Erbacci, președintele Alstom pentru Europa.
„După cele două noi proiecte de cale ferată câștigate la sfârșitul anului trecut în zona Clujului, contractul pentru metroul clujean ne consolidează activitatea în zonă, unde Alstom are aproape 800 de angajați. Experiența noastră în proiecte de metrou, atât în Europa Centrală și de Est cât și la nivel internațional, ne oferă încrederea și capabilitățile tehnice necesare pentru a reuși cu succesexecuția unui astfel de proiect major”, spune Gabriel Stanciu, director general Alstom pentru România, Bulgaria și Moldova.
Despre metrou
Linia 1 a noului metrou, care urmează a fi finalizată în opt ani, va avea o lungime de 21 de kilometri și 19 stații. Primul tronson, totalizând puțin peste 9 kilometri, cu 9 stații și un depou suprateran, va fi finanțat prin intermediul Planului Național deRedresare și Reziliență al României (PNRR) și va fi finalizat în 4 ani.
După finalizare, metroul din Cluj-Napoca va fi prima linie de metrou complet automatizată din România. Implementarea sistemului de metrou „la cheie” marca Alstom, care include un centru de control integrat, tehnologia Urbalis CBTC, care susține funcționarea fără mecanic și servicii de transport de mare capacitate la intervale de succedare a trenurilor de 90 de secunde, precum și o platformă de securitate cibernetică de ultimă generație, vor aduce o operare fiabilă și eficientă din punct de vedere energetic pec onexiunea vest-est și va îmbunătăți considerabil mobilitatea ecologică în orașul Cluj-Napoca.
Metrouri în lume
Cu o experiență de peste 50 de ani și 80 de sisteme la cheie aflate în exploatare comercială la nivel mondial, Alstom este principalul partener mondial pentru furnizarea de sisteme adaptate la orice nevoie de mobilitate. Printre cele mai recente proiecte de metrou se numără Montreal REM, metroul din Riad (Arabia Saudită), Linia 4 de la Atena (Grecia), Grand Paris Linia 18 și Linia C din Toulouse (Franța), Panama L2, Linia 3 din Guadalajara (Mexic) și linia Dubai Route 2020 (Emiratele Arabe Unite).
Alstom este liderul mondial în materie de soluțiide semnalizare urbană de înaltă performanță CBTC (Communication-Based Train Control), aflate în funcțiune pe 145 de linii din întreaga lume. În Europa, tehnologia Alstom este deja utilizată la Madrid, Milano, Lyon, Lausanne, Paris și Amsterdam, deservind diferite tipuri de linii și grade de automatizare, iar în prezent este în curs de instalare pe numeroase alte linii, inclusiv pe Magistrala 5 a metroului din București.
De aproape 30 de ani, Alstom are un rol de pionierat în tranziția României către un transport feroviar modern și sustenabil. De la controlul digital de ultimă generație al căii ferate, la proiecte de infrastructură și electrificare, alături de furnizarea de materialul rulant pentru metrou și pentru transport feroviarde pasageri și întreținerea pe termen lung a flotei de metrou din București, Alstom contribuie în mod constant la îmbunătățirea transportului feroviar din România.
Despre Alstom
Conducând lumea către un viitor cu emisii reduse de carbon, Alstom dezvoltă și comercializează soluții de mobilitate care oferă o bază sustenabilă pentru viitorul transporturilor. De la trenuri de mare viteză, metrouri, vehicule tip monorail, tramvaie, până la sisteme la cheie, servicii, infrastructură, semnalizare și mobilitate digitală, Alstom oferă clienților săi cel mai divers portofoliu din industrie.
Prezentă în 63 de țări, Alstom cu peste 80.000 de angajați din 175 de naționalități, compania își concentrează designul, inovațiile și competențele de management de proiect acolo unde este cea mai mare nevoie de soluții de mobilitate. Listată în Franța, compania a înregistrat venituri de 16,5 miliarde de euro pentru anul fiscal care s-a încheiat la 31 martie 2023.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Emil Boc și ministrul Tánczos Barna au alergat alături de mii de iubitori de mișcare la maratonul Clujului

Primarul Clujului, Emil Boc, a alergat și în acest an la maratonul Wizz Air și a făcut o pledoarie pentru mișcare.
Peste 7.800 de alegători au luat starul la diferitele probe ale maratonului găzduit de Cluj-Arena, printre ei fiind și ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.
Emil Boc a alergat alături de mii de iubitori de mișcare la maratonul Clujului
L-a minus zero grade, în timp ce fulguia, Emil Boc a alergat duminică dimineața la crosul de 4 kilometri din cardrul maratonului.
“Mișcarea este cea mai bună investiție în sănătate. Nu este altă investiție mai ieftină într-un stil de viață sănătos”, a spus Emil Boc înainte de a pleca în cursă.
Acesta le-a transmis un mesaj și clujenilor sub 50 de ani, respectiv să nu aștepte să ajungă la această vârstă pentru a avea o viață de calitate. “O viață de calitate se pregătește mai din timp”, l-a transmis primarul Clujului.
La finalul cursei de 4 kilometri, Emil Boc a spus că, deși a fost frig și a fulguit, atmosfera a fost una foarte bună, cu mulți oameni foarte faini.
“Nu contează cât alergi, câte minute faci pe kilometru, contează să faci mișcare”, a fost concluzia lui Emil Boc, care a alergat cei 4 kilometri în 23 de minute.
Peste 7.800 de iubitori din sport au alergat la maratonul de la Cluj
„𝐖i𝐳z A𝐢r C𝐥u𝐣-𝐍a𝐩o𝐜a M𝐚r𝐚t𝐡o𝐧”, una dintre cele mai mari competiții de alergare din România, ajuns la a 14-a ediție, are loc în acest weekend.
Potrivit organizatorilor, peste 7.800 de participanți din țară și străinătate au alergat pe
traseele care traversează cele mai frumoase zone din centrul orașului
Evenimentul se adresează tuturor iubitorilor de sport, indiferent de vârstă sau pregătire fizică, oferind probe și pentru amatori.
Probele:
- Maratonul Wizz Air (42,2 km)
- Semimaratonul Parapet (21,1 km)
- Ștafeta Staystrong (4×10,5 km)
- Cross Garmin (10 km)
- Crosul Mindera (4 km)
- curse speciale pentru familii (Family Race Mega) și persoane în scaun rulant.
Foto: Tánczos Barna/ Facebook
CULTURA
Peste 10.000 de titluri îi așteaptă pe iubitorii de lectură la Târgul de Carte Gaudeamus din Piața Unirii din Cluj-Napoca

Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca revine în Piața Unirii între 9 și 13 aprilie.
Programul de evenimente al ediției va prilejui întâlnirea cu numeroși scriitori clujeni, dar cei care vor trece pragul târgului vor avea parte și de surprize.
Peste 10.000 de titluri la Târgul de Carte Gaudeamus
Târgului de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca, organizat de Radio România, se va desfășura în incinta a 16 pavilioane expoziționale amenajate în Piața Unirii. 56 de standuri vor reuni oferta a peste 70 de edituri prestigioase, din țară și de peste hotare – însumând peste 10.000 de titluri – muzică și jocuri educative, arată organizatorii.
Ca de fiecare dată, programul de evenimente al ediției va prilejui întâlnirea cu numeroși scriitori clujeni, figuri reprezentative ale vieții culturale a urbei și ale literaturii române contemporane. Peste 30 de sesiuni de lansări și prezentări de carte sunt pregătite și vor debuta încă din prima zi, pentru publicul clujean.
Program de vizitare va fi zilnic, între orele 10.00 și 20.00.
EVENIMENT
„Vocea necuvântătoarelor”. Donează pentru aninalele din adăposturi și câștigă premii în cadrul campaniei Fundației UBB

Fundația Universității Babeș-Bolyai organizează cea de-a IV-a ediție a campaniei de strângere de fonduri „Vocea necuvântătoarelor”.
Cei care vor dona 25 de lei pentru animalele din adăposturi, intră automat în tragerea la sorți pentru diverse premii.
Donează pentru aninalele. Campanie a Fundației UBB
Fundația Universității Babeș-Bolyai, Alma Mater Napocensis, implementează acțiuni de activism social de interes public, de implicare comunitară.
Iar pentru că situația animalelor fără stăpân din adăposturile din România este, în cele mai multe cazuri, tragică, cei de la Fundația UBB sprijină și ajutorarea lor. În multe adăposturi, animalele trăiesc în condiții improprii, nu au hrană sau medicamente, lipsesc controalele veterinare, iar multe cad pradă violenței și cruzimii.
„Universitatea Babeș-Bolyai și-a propus să facă auzită Vocea necuvântătoarelor. Astfel, după trei acțiuni desfășurate în beneficiul cățeilor aflați în grija Ray Animal Rescue, în Adăpostul Arca lui Noe și al asociației de protecția animalelor Nuca din Cluj-Napoca, vă invităm să participați la campania de strângere de fonduri cu premii organizată până în 23 mai 2025.
Suma strânsă va fi redirecționată către Asociația Pawsitive în vederea achiziției de hrană, obiecte și medicamente necesare, precum și în vederea achitării serviciilor esențiale pentru acele adăposturi (construcție țarcuri, refacere garduri, etc.)”, transmit organizatorii campaniei.
Donații de 25 de lei
Astfel, fiecare donație de 25 de lei reprezintă o înscriere la tombola care va fi organizată în 26 mai 2025. Cei care vor să ajute animalele pot primi premii în cărți, bilete la film, produse cosmetice, obieccte decorative, bijuterii,ședințe de pensat, sau chiar posibilitatea de a beneficia de ecografie generală.
Ce trebuie să faceți
Pentru a participa la tragerea la sorți este necesar să trimiteți dovada donației la adresa de email anamaria.lupan@ubbcluj.ro. În email menționați numele și un număr de telefon.
Se poate dona în lei, euro și dolari, cu mențiunea vocea necuvântătoarelor, în conturile FUNDAȚIEI ALMA MATER NAPOCENSIS.
- IBAN: RO57BTRLRONCRT0PB6492401 (RON)
- IBAN: RO74BTRLEURCRT0PB6492402 (EUR)
- IBAN: RO16BTRLUSDCRT0PB6492401 (USD)

FCSB și Universitatea Cluj s-au întâlnit sâmbătă, pe Arena Națională, în cea de-a treia etapă a play-off-ului Superligii.
U Cluj nu a reușit să înscrie. Meciul s-a terminat 1-0 pentru FCSB, care devine lider cu 35 de puncte.
Echipele de strat:
FCSB: Târnovanu – V. Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Chiricheș, Alhassan – Miculescu, Cisotti, M. Toma – Bîrligea Rezerve: Zima, Tănase, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Edjouma, Cercel, Băluță, Musi, Gele, Gheorghiță, Al. Stoian
Antrenor: Elias Charalambous
U Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – G. Simion, Codrea, Silaghi – Nistor Macalou, Thiam Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Oaidă, Rață, Fabry, Bota, Bettaieb, Miranyan, Blănuță
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Miculescu înscrie de la 11 metri
FCSB a avut posesia în prima repriză, pe Național Arena. Meciul a fost oprit după ce Mihai Popescu a căzut pe gazon, în minutul 20, dar a revenit rapid în joc.
În minutul 40, David Miculescu a executat o lovitură după ce Silaghi îl faultează pe Baba Alhassan liberă. Dar balonul trece peste poartă. Deși jucătorii ambelor echipe au încercat să creeze faze periculoase, niciun șut nu a ”găsit” poarta, la pauză scorul a rămas 0-0.
În minutul 56 Simion îl faultează pe Daniel Bîrligea, din întoarcere, iar după analiza VAR se dictează penalty. David Miculescu transformă, în minutul 60. Este 1-0 pentru FCSB.
FCSB a avut posesia și după ce a înscris. În primul minut de prelungiri, arbitrul a anulat un gol pentru FCSB, pentru că balonul a ieșit în afara terenului, înainte de a fi trimis în poartă.
Macalou a fost aproape să înscrie în minutul 90+5, dar Tărnoveanu a reușit să respingă.
Foto: FCSB