Connect with us

ACTUALITATE

Clujul va avea străzi smart și parcuri amenajate în fiecare cartier

PublicatPrima stradă Smart din România se află în Cluj-Napoca. Aceasta a fost inaugurată vineri, 15 mai, iar un alt obiectiv atins de edilul orașului a fost inaugurarea parcului Între Lacuri.

„În toate cartierele, oamenii trebuie să aibă spaţii verzi”

„Acum lucrăm la pregătirea proiectelor pentru modele de stradă smart, modele de centre de cartier să avem în fiecare zonă mare, începând cu Mănăşturul, parcul Primăverii a început deja să intre în proiect de modernizare, zona din centrul Mănăşturului va fi transformată după modelul celei din Mărăşti, zonă smart, de asemenea în Zorilor, centru de cartier va fi prins într-un proiect de modernizare, în Grigorescu, Dâmbu Rotund şi Iris căutăm spaţii pentru relaxare şi verzi, cu parcul din Zorilor căutăm spaţii pentru expropriere, cu toate procesele de instanţă mergem mai departe. În toate cartierele, oamenii trebuie să aibă spaţii verzi şi spaţii moderne ca în orice stat din uniunea europeană”, a declarat primarul Emil Boc, la ZIUA LIVE.

Molnar Piuariu se numește prima „stradă smart” din România, iar lucrările au început în 9 septembrie 2019. Durata de execuție a fost de numai 5 luni, iar aceasta a vizat crearea unui culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate.

Vor fi instalate în cadrul străzii mobilier urban modern, ce permite încărcarea telefoanelor mobile sau tabletelor prin porturi USB, precum și două stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice, cu câte 2 locuri fiecare. Strada va fi înfrumusețată de 48 de arbori și un nou sistem de iluminat, inteligent, cu tehnologie LED și un sistem de irigare cu senzori.

Parcul, pe de altă parte, are suprafața de 9.450 mp și dispune de 5.957 mp de spațiu verde, numeroase alei pietonale, 165 arbori, peste 400 m liniari de arbuști, gard viu și flori, zone interactive și de joacă, zonă cu echipamente pentru fitness, toalete automate, stație de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.

Karla Fanea

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

12.4 milioane de lei împotriva coronavirusului la copii. Aparatură de înaltă tehnologie

Publicat

Plenul Consiliului Județean Cluj a aprobat, în şedinţa de astăzi, proiectul care vizează „Dotarea Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca în contextul pandemiei COVID-19” și cheltuielile referitoare la acesta, proiect în valoare de 12,4 milioane de lei.

Proiectul se referă la achiziționarea, din fonduri europene, a 258 de noi echipamente și aparaturi de înaltă tehnologie.

“Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Investițiile în sănătate sunt o preocupare constantă a forului administrativ județean, achiziționarea aparatelor medicale ultraperformante fiind mai mult decât necesară pentru investigarea și tratarea eficientă a micilor pacienți.”

Investiția este justificată de faptul că, în noul context epidemiologic, generat de pandemia de COVID-19, dotările existente în cadrul UPU nu sunt suficiente și nu satisfac nevoile în derularea activității de zi cu zi. În acest context, aparatura medicală de înaltă performanță ce va fi achiziționată prin proiect este necesară pentru a asigura tratamentul, monitorizarea și îngrijirea pacienților critici pediatrici în cazul epidemiei cu COVID-19.

Valoarea totală a proiectului „Dotarea Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca în contextul pandemiei COVID-19” este de 12.398.491 de lei, cu TVA inclus. Acesta urmează să fie depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 „Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19””, informează Consiliul Judeţean Cluj.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Spre o pensie unică universală

Publicat

Lansarea în Franţa a Frontului popular (frontpopulaire.fr) al lui Michel Onfray (n. 1959, filosof), mişcare suveranistă, anti-Maastricht, protecţionistă, vizând unirea tuturor suveraniştilor – de dreapta, de stânga şi, mai ales, ceilalţi, cei care nu mai votează, cei care sunt scârbiţi de politică –, produce un seism de o magnitudine nemaivăzută. Să ne amintim că Emmanuel Macron şi LREM (Republica în marş) au luat şi ei toată puterea în 2017 prin aşa-zisul „degajism” (Dégage ! – „Cară-te !”), prin care atât partidul din care venea Macron, Partidul Socialist, cât şi LR (Republicanii), dreapta conservatoare şi liberală a lui François Fillon (pus la pământ cu un dosar contrafăcut, după un model practicat şi în România), au fost practic scoase din prima linie politică şi expediate în cămară sau chiar în pivniţă.

Eventuala candidatură (după macronişti) la preşedinţia Franţei a prof.dr. Didier Raoult (eroul popular al crizei sanitare) sau a lui Philippe de Villiers (om politic cu vechime, erou vandeean, adică al regiunii care a refuzat Revoluţia din 1789 şi i-a rămas fidelă regelui, şi autorul unei cărţi explozive, apărută în 2019, despre istoria „americană” neasumată a Uniunii Europene), suveranist dintotdeauna, produce coşmaruri atât la Élysée (reşedinţa preşedinţilor Franţei), cât şi în Parlamentul dominat autoritar încă de LREM, partidul improvizat al lui Macron, oferit de o grupare de miliardari, de oligarhi.

Michel Onfray a făcut un apel clar către alegătorii lui Jean-Luc Mélenchon, LFI (La France Insoumise – Franţa Nesupusă), suveranişti de stânga, consideraţi de globalişti extrema stângă, cât şi la cei ai lui Marine Le Pen, RN (Rassemblement National – Uniunea Naţională), dreapta naţională sau, după globalişti, extrema dreaptă. Şi unii, şi alţii dezamăgiţi de lipsa de hotărâre, de fermitate a liderilor lor în servirea intereselor naţionale de azi.

„E sigur că-şi doresc abandonarea monedei euro”

Atât liderul stângii din Franţa Nesupusă, cât şi liderul Uniunii Naţionale (ajuns în turul doi al alegerilor prezidenţiale trecute) au renunţat fără explicaţii la ideea de a ieşi din UE, condusă de Germania, cât şi la eventuala abandonare a monedei euro, în favoarea francului greu, şi a Spaţiului Schengen.

Probabil că Franţa lui Michel Onfray şi a prietenilor săi, filosofi, oameni de ştiinţă şi de cultură, câţiva politicieni seniori şi chiar unii mai tineri care s-au salvat în ochii opiniei publice, nu vor merge chiar până la ieşirea din UE pe modelul Brexit. Totuşi, e sigur că-şi doresc abandonarea monedei euro şi, în egală măsură, renunţarea la Spaţiul Schengen. „Vestele galbene”, care au manifestat în toate regiunile Franţei mai bine de un an pentru echitate economică, drepturi sociale şi politice, pentru renaşterea democraţiei, împotriva unei UE dezumanizată, tehnocratică, şi deci antidemocratică, formează în mod natural garda populară a mişcării suveraniste, a Frontului popular.

„…o criză lungă, de 10 ani, în formă de U şi apoi de L, profundă şi devastatoare”

Populiştii vor să reprezinte interesele poporului împotriva intereselor „populicizilor” – miliardarii, oligarhii, interesele globale şi macroniştii ultraliberali care îi slujesc pe toţi. „Populicid” e un termen folosit de revoluţionarul Gracchus Babeuf (1760-1797) în pamfletul „Du système de dépopulation ou La Vie et les crimes de Carrier”, în 1794, în timpul Convenţiei thermidoriene.

Nouriel Roubini, „Dr. Doom”, într-o analiză foarte recentă pentru Project Syndicate, profeţeşte o criză lungă, de 10 ani, în formă de U şi apoi de L, profundă şi devastatoare. O asemenea criză poate schimba harta politică a Europei, a UE, în favoarea populiştilor şi a unor măsuri de protecţie socială pe scară largă, împotriva neoliberalismului din ultimii 20 de ani. România nu poate să rămână în afara marilor schimbări politice care se pun în mişcare. Dimpotrivă, poate fi printre primele ţări care îşi vor arunca la groapa de gunoi a istoriei partidele corupte şi incompetente, de dreapta, ca şi de stânga. Nu suntem noi o „democraţie originală”, aşa cum îşi dorea Ion Iliescu ?

Mai aşteaptă ceva românii de la PNL? De la Klaus Iohannis? De la PSD, cu ai săi Viorica Dăncilă şi Marcel Ciolacu? De la UDMR, de la PMP (partidul din buzunarul de la spate al pantalonilor lui Băsescu) şi chiar de la USR (partid neoliberal fabricat, se spune, de Florian Coldea, de SRI, din fiii şi nepoţii securiştilor, la fel de docili executanţi ai ordinelor globale ca şi PSD sau PNL)?

„Cel mai amplu experiment cu venitul universal în Europa a fost pus în practică în Finlanda”

Vrem sau nu vrem, populismul va veni şi în România. Criza economică îi face o autostradă foarte largă. Autostrada dezvoltării, pe care partidele de azi nu au fost în stare s-o construiască la timp şi în realitate.

Se tot discută de mulţi ani despre venitul de bază universal. Un proiect-pilot a fost experimentat în 2017 în Canada, Ontario. Iranul a introdus venitul de bază universal în 2011. În Arabia Saudita, în 2017, ca şi în alte monarhii din Golf, sunt în curs de implementare programe asemănătoare. Cel mai amplu experiment cu venitul universal în Europa a fost pus în practică în Finlanda şi s-a încheiat în februarie 2019. În contextul crizei economice în desfăşurare, Spania plănuieşte să introducă venitul de bază universal tocmai pentru a reduce impactul crizei economice.

În România se pierde timpul histrionic, cu comisii de propagandă goală, total ineficiente, păcălitoare, cu discuţii interminabile despre „pensiile speciale”, ca un sacrificiu ritual menit a mulţumi şi flata poporul sărăcit. De ce nu ar fi România prima ţară care să treacă la pensia unică universală ? Se poate rezolva dintr-o singură mişcare amplă şi spinoasa, imorala problemă a „pensiilor speciale”, dar şi pauperizarea teribilă care se anunţă pentru toţi seniorii noştri, mai puţin cei favorizaţi.

„De ce aşa-zisul patriot Traian Băsescu să aibă trei venituri lunare”

Nu ar fi cel mai bun moment ca beneficiarii enormelor pensii speciale – mulţi au muncit pentru comunism şi au crezut, unii sincer, în comunism – să împartă veniturile lor disproporţionate cu ţărăncile şi ţăranii care le-au furnizat hrana o viaţă şi cu milioanele de muncitori care au construit disciplinat, sclavagist, „comunismul” ?

După ce au agonisit prin decenii averi îndestulătoare, de ce trebuie să perpetueze inegalitatea şi la pensie, până la indecenţă, la obscenitate ? De ce aşa-zisul patriot Traian Băsescu să aibă trei venituri lunare (dintre care două pensii), iar ceapistele care au muncit o viaţă la câmp să primească doar câteva amărâte sute de lei ? „Lupta lui Traian Băsescu cu pensionarii continuă. După ce în 2010 a tăiat pensiile cu 15 %, acum este cel mai aprig opozant al majorării veniturilor pensionarilor.

Asta se întâmplă când stai pe două pensii şi o indemnizaţie grasă de parlamentar european. Da ! Cel care le spune pensionarilor să mai strângă cureaua primeşte: pensie de marinar, pensie de preşedinte de ţară, la care se adaugă cei 20 000 euro pe lună de la Parlamentul European. La banii ăştia nu prea poţi ţine cu pensionarii !” (Călin Popescu Tăriceanu, FB, 25 mai 2020; vezi şi „Traian Băsescu cere Guvernului Orban să nu mărească pensiile din septembrie”, romaniatv.net). La noi, pensiile speciale sunt azi „cercetate” cu mintea de bibilică a lui Rareş Bogdan („Pensiile speciale – vaca de muls a căpuşelor politice !”, evz.ro, 26 mai 2020).

„Foarte multe idei şi programe populiste (…) pot face istorie”

Se pot împărţi toţi banii rezervaţi pensiilor, în mod egal, între toţi pensionarii. Dacă ideile comuniste au eşuat aproape peste tot în organizarea societăţii, nu şi în China, aceste idei comuniste sunt dintotdeauna viabile în interiorul familiei. Pentru că în familie e mereu practicat comunismul : fiecare după puteri, fiecăruia după nevoi. Poate că ideile comuniste pot fi utile şi pentru vârsta a treia şi a patra, pentru cei care şi-au încheiat viaţa activă.

Frontul popular în Franţa e doar la început. Criza coronavirusului l-a plasat în centrul interesului public cu o viteză de neimaginat în vremuri normale. Foarte multe idei şi programe populiste (pentru popor şi împotriva „populicizilor”) pot face istorie, pot schimba faţa politică şi economică a Europei.

În acest moment, toţi câinii presei macroniste, finanţată masiv şi de stat, sunt asmuţiţi împotriva lui Michel Onfray şi a mişcării sale suveraniste, Frontul popular, începând cu BFMTV, Le Monde, Libération, Challenges şi continuând cu mulţi alţii. Fără să vrea, trupele lui Macron, neoliberale şi globaliste, susţinute de câţiva miliardari cunoscuţi, lucrează entuziast la propria lor înfrângere. (Petru Romoşan)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Amenzi în starea de alertă. Peste 37.000 euro în 24 de ore

Publicat

Polițiștii și jandarmii au sancționat contravențional nu mai puțin de 200 de persoane pentru nerespectarea măsurilor impuse în starea de alertă în contextul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 27 mai, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Totodată, în cursul zilei de ieri 119 persoane nu au respectat carantina și izolarea, astfel fiind introduși în carantină instituționalizată sau le-a fost prelungită perioada de carantinare cu încă 14 zile.

Karla Fanea

Citește mai departe

ACTUALITATE

Românii primesc zile libere de la Guvern, de Ziua Copilului și de Rusalii

Publicat

Românii vor beneficia de un weekend prelungit la finalul lunii mai și la începutul lunii iunie, conform deciziei luate de Guvern în ceea ce privește zilele libere.

Ziua Copilului, 1 iunie, a fost declarată zi liberă de către autorități. Cum anul acesta, 1 iunie va cădea luni, angajații vor avea ocazia de a se bucura de trei zile libere. Probabil că parcurile și zonele verzi vor fi mai animate decât până acum, dar în limitele măsurilor impuse de autorități.

Aceeași situație se va repeta și în primul weekend din iunie, întrucât prima și a doua zi de Rusalii cad în zilele de 7 iunie, respectiv 8 iunie, adică duminica și luni. Rusaliile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox – coborârea Sfântului Duh asupra apostolilor lui Iisus.

Astfel, românii vor beneficia de două weekend-uri prelungite, în următoarele două săptămâni.

Cristian Lungu

Citește mai departe