EVENIMENT
Clujul, sub COD GALBEN. Ploi torențiale, VIJELII și grindină sunt așteptate luni în județ

O avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică a fost emisă de Administrația Națională de Meteorologie și este valabilă și pentru județul Cluj.
Codul este în vigoare luni, 9 august, până la ora 23.00.
Potrivit meteorologilor, în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș, nordul Munteniei și în zonele de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.
Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25 – 45 de litri pe metru pătrat.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Salvamont România anunță că 23 de persoane au fost salvate din situații de risc din zonele montane, în urma intervențiilor de sâmbătă. De asemenea, echipajele de salvatori montani au recuperat și o persoană decedată.
Dispeceratul Național Salvamont anunță că sâmbătă s-au primit 21 de apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor.
Cele mai multe solicitări, 5, au fost făcute pentru Salvamont Bran, 4 apeluri au fost înregistrate pentru Salvamont Prahova, 3 apeluri pentru Salvamont Județul Brașov și două pentru Salvamont Cluj.
În cazul intervențiilor au fost salvate 23 de persoane. Dintre acestea, 9 au fost transportate cu ambulanțele SAJ, SMURD sau Salvamont la spital și 3 persoane au fost salvate și transportate la spital cu elicopterele SMURD.
O persoană a fost găsită decedată cu ajutorul dronei și predată Serviciului IML.
S-au primit și 30 de apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană.
Foto: Arhivă

Multiplul campion național absolut, Simone Tempestini, de la echipa clujeană Napoca Rally Academy, s-a impus categoric în etapa sa de casă de la Raliul Clujului pentru a 8-a oară, egalându-l la capitolul victorii pe deținătorul recordului, Titi Aur.
Podiumul este completat Norbert Maior – care vine pe poziția secundă, în timp ce brașoveanul Andrei Gîrtofan, într-un forcing puternic, îl surclasează pe Bogdan Marișca, de asemenea de la Napoca Rally Academy, și urcă pe a treia poziție a clasamentului absolut.
Raliul Clujului s-a desfășurat sâmbătă și duminică în județul Cluj.
EVENIMENT
VIDEO: „U” Cluj şi-a prezentat la Auditorium Maximum noul echipament pentru sezonul 2025-2026. Ce părere ai?

Universitatea Cluj şi-a prezentat noul echipament pentru partidele de pe teren propriu în sezonul 2025-2026 în sala Auditorium Maximum, un spațiu de referință pentru viața culturală clujeană, aflat în clădirea Colegiului Academic al UBB.
Căpitanul Nistor şi compania le-au prezentat suporterilor într-un scurt clip video tricourile cu care „studenţii” vor ataca Superliga.
„E aici! Noul echipament de joc adidas pentru meciurile de acasă din sezonul 2025/2026 e gata de acțiune!
Acesta este furnizat de către partenerul nostru tehnic și îmbină trei dintre valorile care stau la baza spiritului Universității Cluj: tradiție, cultură și pasiune!”, se arată în comunicatul clubului.
Vezi ce amicale va disputa „U” în cantonamentul din Cehia
Citeşte şi „U” Cluj va juca împotriva unei echipe din Armenia în Conference League
Editorial Opinii
ANALIZĂ. Adrian Vascu: Sensul în care s-a pornit în ultima lună nu este cel care trebuie. Nu mai este momentul de tăiat cu barda

Se aude ca urmeaza majorarea impozitului pe profit de la 16 la 19 la suta si a impozitului pe dividende de la 10 la 16 la suta. Asta inseamna ca antreprenorii care vor obtine acelasi profit ca in perioada anterioara vor avea un impozit suplimentar de 10%.
Ex. la un profit brut de 1 milion lei, cu cotele actuale, banii incasati de antreprenor erau 756.000 lei. Cu noile cote acesta va incasa 680.400 lei, adica fix cu 75.600 lei mai putin.
O prima consideratie:
De ce doar antreprenorii trebuie sa suporte aceasta plata si nu se aplica tuturor?
O a doua:
La un calcul simplu, daca antreprenorii isi vor diminua profitul brut cu 23,655% statul va incasa impozite din profit si dividende, cu cotele marite, mai putin decat incaseaza acum cu cotele normale iar din cheltuiala suplimentara plus dividendele nete, antreprenorul isi poate conserva nivelul de venit actual.
Trebuie crescută baza de colectare
Oare nu ia nimeni in calcul ca masurile care urmeaza a fi luate ar trebui sa creasca baza de colectare si nu sa afunde mai rau sumele la gri si negru?
O consideratie finala:
Nu mai este momentul de taiat cu barda. Solutiile exista, sunt “chirurgicale” si pot produce efecte rezolvand cauze si nu doar efecte. Necesita insa, la acest moment, decizii in cheie pragmatica, nu politica.
Sensul in care s-a pornit in ultima luna nu este cel care trebuie.
(Adrian Vascu a fost președintele Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizati din România – ANEVAR – între anii 2008-2009 și 2014-2015, membru în boardul asociației europene a organizațiilor de evaluatori TEGoVA începând cu anul 2008. Are o experienta de peste 20 ani in domeniul evaluarii bunurilor. Este inginer, economist si doctor în economie la ASE Bucuresti)