Clujul de altădată
CLUJUL DE ALTĂDATĂ. S-a dus Legmann cu rochiile. Peripețiile unui croitor din 1927
Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.
„Este vorba la acest loc despre Legmann, proprietarul salonului de modă cu acelaşi nume, din Cluj, strada Nicolae Iorga Nr.3, pe care îl credea toată lumea om cinstit şi abia astăzi s-a descoperit că nu era decât un simplu escroc.
Pe când s-au descoperit însă escrocheriile sale, Legmann era de mult plecat peste frontieră în Ungaria, şi bieţii păgubaşi pot fluiera azi a pagubă.
Ucenic, calfă, proprietar
Legmann Samu, în etatea de 10 ani, a pornit în lume şi după multe colindări zadarnice prin oraşele mari, s-a stabilit la Cluj, unde fu angajat ca ucenic la un croitor.
După ce învăţase cum se calcă pantalonii, cum se prinde acul în mână, cum se coase un petic, cum se curăţă şi se croieşte o haină şi după ce se săturase de belşugul palmelor şi ghionturile stăpânului, în cele din urmă ajunse calfă.
Şi era harnic Legmann, ceea ce atrăsese atenţia stăpânului său care avea o fată potrivită pentru el, şi la etatea de 24 de ani şi-l făcu ginere, înzestrându-şi fata după cum ştiu mai bine.
Astfel, Samuilă Legmann, făcu carieră. Ajunse în scurt timp proprietar. Şi aceasta nu era un lucru de toate zilele.
Salonul Legmann numărul I
Tânărul mire, elegant, veşnic bărbierit şi pomăduit, cu zestrea ce o căpătase îşi deschise un atelier de croitorie, un salon de mode pentru dame. Îşi bătu nişte bilete de vizită, îşi cumpără monoclu, comandă stofe fine, îşi angajă câteva calfe, agăţă o tablă deasupra vitrinei prăvăliei cu litere bătătoare la ochi şi în scurtă vreme câştigă multă clientelă, făcând concurenţă straşnică chiar socrului său.
Lucrurile îi mergeau foarte bine, ziulica toată i se perindau prin prăvălie fel şi fel de cucoane zvelte şi frumoase, cărora le măsura grosimea şi lungimea ca să le croiască haine.
Proprietarul unei hale de bere şi hotel
Dar, izbucni războiul. Legmann se <<învârti>>şi fu dispensat de armată. Era foarte bogat şi-i părea mic Clujul, de aceea îşi vându tot ce avu şi cu bani grei se mută la Budapesta.
Aici închirie una dintre cele mai luxoase cafenele şi deschise o hală de bere.
În scurt timp ajunsese în posesia unei averi demne de invidiat, îşi cumpără două automobile şi luă cu chirie un hotel modern în centrul capitalei ungare.
Timp de trei ani averea lui creştea văzând cu ochii. În acest interval, şi-a măritat trei fete dându-le zestre bună, iar după ce a rămas singur cu nevasta, începu să se cam plictisească de aceeaşi viaţă monotonă şi rătăcind adeseori pe la bursă, deveni un pasionat jucător.
Aici îşi pierdu toată averea. Rând pe rând, îşi vându automobilele, juvaericalele, hala de bere, hotelul şi cafeneaua. În anul 1923 trecu apoi frontiera şi ajuns la Cluj calic şi prăpădit, se apucă de vechea sa meserie.
Salonul Legmann numărul II
Aici închirie câteva camere în strada Iorga nr.3, cumpără maşini de cusut, angajă patru fete muncitoare şi începu iar la croitul <<rochiilor de ultima modă>>.
Zilnic îl puteai vedea în cafeneaua New-York jucând cărţi, ori domino. Când pierdea 5 poli se scula de la masă abătut, făcea complimente partenerilor:
– Mă scuzaţi domnilor, sunt aşteptat acasă, am foarte mult de lucru…Şi pleca distrus, supărat, necăjit.
Avea de lucru? Nu s-ar putea spune. Mai degrabă îmi vine a crede că îi era fixată dinainte suma ce o avea de pierdut. Şi peste aceasta nu putea trece. Era ordinul nevestei.
În realitate, îi mergea foarte prost.
Excrocheriile lui Legmann
Văzând bietul croitor că pe cale cinstită nu se mai poate ferici, se apucă de excrocherii şi chiar în stil mare.
El a luat aconturi de la nenumărate familii din Cluj ca să le furnizeze haine şi a luat pe credit stofe şi mătăsuri şi când excrocheriile lui au atins suma de un milion, a băgat banii la buzunar, şi-a scos paşaportşi a <<dispărut>> în Ungaria.
Creditorii lui înghit hapurile în sec şi fac denunţuri zadarnice…
Azi dimineaţă, spunea bărbierul Zpzer din strada Iorga nr.2, unde era abonat şi croitorul:
– A plecat Legmann cu rochiile, domnule redactor!
– Da, da, ce s-or face oare partenerii săi de la cărţi, fără el?
– Asta, ca asta, dar mă mir cum a putut primi paşaportul, când avea de plătit fiscului un impozit de 30.000 lei…Iar eu biet muncitor, sunt ameninţat cu lichidarea mobilei, dacă întârzii numai 24 de ore, peste termenul fixat de agentul financiar…”.
[„Biruinţa”, Anul II, nr. 348, Cluj, 20 februarie 1927].
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Președintele Universității Cluj, Radu Constantea, a vorbit, marți, despre cazul de dopaj de la echipă. Hildeberto „Berto” Pereira (28 de ani) a anunțat că a picat un test antidoping la Furosemid, o substanță interzisă.
Jucătorul a primit vestea din partea Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD) și a decis de urgență rezilierea contractului cu gruparea clujeană. După anunțul său, Universitatea Cluj a emis un comunicat oficial prin intermediul căruia a anunțat că nu a primit nicio informare despre acest caz.
CAZUL Berto: Ce spune președintele „U” Cluj, Radu Constantea
Berto a aflat joia trecută că a picat testul, motiv pentru care nu s-a aflat în lot la meciul din etapa a 15-a a Superligii, cu Farul, 1-1, care a avut loc duminică.
Ce spune Constantea
„Am fost surprinși, joi după-amiaza a aflat, noi nu am primit nicio comunicare de la ANAD, așa că vineri am reziliat contractul. Am ieșit abia ieri cu anunțul, pentru că ieri a spus Berto. Noi nu avem nicio înștiințare de la ANAD și nu puteam comunica oficial acest lucru. Este o procedură care ține de ANAD și de jucătorul Berto.
Era clar că nu va mai face parte din lot și din echipă. Acum ține de cum se va apăra el și cum își motiva decizia la ANAD.
Nu pot să vă dau detalii, pentru că nu cunosc situația. Nu sunt alte detalii decât cele date publicului larg.
Așa este procedura, are 10 zile la dispoziție dacă vrea să conteste decizia, dacă va exista și proba B. Din acest motiv clubul nu a fost înștiințat, abia după proba B va începe o suspendare provizorie.
Făcea parte din lotul nostru, aveam un lot destul de bine structurat din punct de vedere numeric și valoric, dar asta este. Sunt convins că vom reuși să gestionăm această situație.
Nu cunosc detalii despre suspendare, m-am interesat și eu, am auzit 9-12 luni. Dar totul va depinde de modul în care va prezenta el situația”, a spus Radu Constantea, la GSP Live.
EVENIMENT
Plan de protecție și extindere a spațiilor verzi. Marcel Ciolacu: Am pus bazele centurilor verzi pentru orașele României (PE)
Candidatul PSD la președinție, Marcel Ciolacu, propune o serie de măsuri pentru protecția mediului și îmbunătățirea calității vieții în marile orașe, în cadrul programului său de țară – Calea sigură pentru România.
Un angajament pentru un orașe mai sănătoase
Planul de acțiune include măsuri pentru protejarea pădurilor urbane și crearea centurilor verzi pentru toate orașele mari. Marcel Ciolacu a semnat, în iunie 2024, Memorandumul pentru Centura Verde a Bucureștiului, primul angajament politic de protejare a unei păduri urbane și de realizare a unui spațiu verde dedicat recreerii și sănătății publice.
„Mi-am asumat în iunie 2024 semnarea Memorandumului pentru protejarea pădurilor din Ilfov și crearea Centurii verzi a Bucureștiuluiși am pus bazele creării centurilor verzi pentru orașele din România.
Este primul angajament politic de protejare a unei păduri existente, de creare a unei centuri verzi și de multiplicare a acestui demers la nivel național, pe modelul statelor membre ale UE”, a declarat candidatul PSD la funcția supremă în stat.
Urmează introducerea și aprobarea amendamentelor necesare ducerii la îndeplinirea acestui demers în noua Lege a Codului silvic, aflată în procedură parlamentară de adoptare, având ca termen decembrie 2024.
Modelul Bucureștiului va fi replicat la nivel național, cu centuri verzi pentru toate orașele mari, urmând ca, prin susținerea legislativă și colaborarea autorităților, aceste centuri să devină realitate.
Păduri urbane în toate orașele din România
Pe lângă crearea centurilor verzi, programul include și un proiect de păduri urbane în marile orașe, prin care se urmărește îmbunătățirea calității aerului și oferirea unor zone de relaxare și recreere în aglomerările urbane. Aceste păduri urbane vor fi amenajate în colaborare cu primăriile, ONG-urile și alți parteneri de mediu, printr-un ghid de finanțare care să faciliteze accesarea fondurilor necesare. Obiectivul este ca fiecare oraș să aibă propria sa pădure urbană, un spațiu verde dedicat generațiilor actuale și viitoare.
Reglementări clare pentru un viitor sustenabil
Pentru a se asigura că aceste inițiative vor fi durabile și eficient implementate, Ciolacu propune includerea în Codul Silvic, aflat în dezbatere parlamentară, a reglementărilor pentru transpunerea în lege a prevederilor din Memorandumul pentru Centura Verde a Bucureștiului. Astfel, aceste proiecte vor beneficia de un cadru legislativ solid, care va încuraja și va sprijini dezvoltarea lor pe termen lung.
CMF 31240010
ECONOMIE
Un apartament în Cluj-Napoca este cu 75% mai scump decât media pe țară. Preț RECORD la apartamentele noi
Cumpărătorii trebuie să scoată din buzunar cu circa 75% mai mulți bani pentru un apartament în Cluj-Napoca decât media la nivel național.
La Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară, cumpărătorii trebuie să plătească, în medie, 2.896 de euro/mp pentru un apartament, cu 75% mai mult decât prețul mediu înregistrat la nivel național, arată o analiză Imobiliare.ro.
Un apartament în Cluj-Napoca este cu 75% mai scump decât prețul pe țară
În septembrie 2024, prețul mediu al unui apartament la Cluj-Napoca a fost de 2.896 euro/mp, cu 14% mai mult decât în septembrie 2023 și cu 75% peste media înregistrată la nivel national, de 1.656 euro/mp. Apartamentele s-au scumpit într-un an la nivel național cu 13%.
Apartamentele din Cluj-Napoca sunt mult mai scumpe și comparativ cu alte orașe de mărimea sa: în Cluj-Napoca, prețul mediu al unui apartament nou în luna septembrie 2024 a fost de 3.230 euro/mp, cu 40% mai mult decât în Brașov – 2.313. euro/mp și cu 62% mai mult decât în București – 1.993 euro/mp.
Doi potențiali cumpărători pentru fiecare apartament
Chiar și în aceste condiții, competiția este mare pe piața din Cluj-Napoca pentru că oferta se menține destul de limitată. În trimestrul III al acestui an, pe platforma menționată au fost scoase la vânzare 1.128 de apartamente noi, cele mai multe în Mănăștur, Mărăști, Între Lacuri, Gruia și Dâmbul Rotund.
Pentru fiecare apartament nou listat au existat doi potențiali cumpărători care și-au manifestat interesul față de acesta. În unele zone, numărul este de trei potențiali cumpărători pentru fiecare apartament nou, respectiv în Centru – unde prețul mediu este de 3.012 euro/mp și în cartierul Zorilor – 2.988 euro/mp.
EVENIMENT
Black Friday la Consiliul Județean Cluj: „REDUCERI” la timpul de emitere a documentelor depuse online
Consiliul Județean Cluj se adaptează și în acest an trendului perioadei de reduceri și propune un Black Friday administrativ.
Astfel, autorizațiile de construire și certificatele de urbanism vor fi emise într-o zi.
Black Friday la Consiliul Județean Cluj: „REDUCERI” la timpul de emitere a documentelor depuse online
CJ Cluj va diminua timpii de eliberare a documentelor depuse de clujeni, la fel cum a făcut și anul trecut.
Astfel, toate cererile de emitere a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire depuse în intervalul 11.11.2024 – 15.11.2024, ora 12.00, către Consiliul Județean Cluj, prin intermediul platformei Ghișeul Unic, vor fi emise în termen de maxim 24 ore de la depunere.
Toate documentele au valabilitate juridică
„Având în vedere succesul de anul trecut al campaniei similare inițiate, când au fost emise, în decurs de cinci zile, nu mai puțin de 45 de acte de urbanism online, am decis să o reluăm și în 2024.
Este o nouă provocare pe care ne-am asumat-o și prin care dorim să atragem atenția cetățenilor asupra beneficiilor digitalizării serviciilor publice și a importanței eliminării hârtiei și a cozilor de la ghișeu”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Toate documentele emise online de CJ Cluj au valabilitate juridică, semnătura electronică integrată, plata făcându-se online.