Connect with us

ACTUALITATE

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Păţaniile unui candidat la însurătoare: La ce visează femeile

Publicat


Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„Ca tânăr plin de speranţe, vorba poetului, mi-am încercat şi eu norocul. Unii se căsătoresc cu ajutorul babelor, alţii cu al prietenilor, eu am ţinut să fac excepţie şi mi-am ales cea mai modernă cale.

Într-o zi am mers la administraţia ziarului <<Ujsag>> din localitate (acesta publică şi anunţuri d`al de astea) şi am publicat următorul anunţ:

<<Poet sărac, 26 de ani, diplomă academică, idealist, doreşte căsătorie cu fată cinstită, cultă, drăguţă şi cu oarecare zestre. Adresa la administraţie sub Brunetul>>.

Nu mă pot plânge, am primit două, dar numai două răspunsuri.

O văduvă, destul de înaintată în vârstă, cca 45 de ani, îmi scria că-i plac versurile, că e visătoare şi ea, dar că totuşi nu s-ar putea hotărî să se mărite după un poet. Vrea însă o prietenie trecătoare şi dacă sunt <<bine>> s-ar învoi chiar să-mi pună la dispoziţie un apartament compus din câteva camere în casa ei şi eventual să mă sprijinească şi cu bani.

Înţelesei repede de ce e vorba şi nu i-am răspuns.

O a doua scrisoare mi-o trimitea o fetiţă de la şcoală, pe care o bătea mamă-sa vitregă şi ar fi vrut să se mărite bucuros dar îmi mai scria că-i plac ochii albaştri.

Cum din nenorocire am ochii negri, nu i-am răspuns nici ei.

Am întors foaia

Văzând că nu mă pot ferici nicidecum cu poezia, am întors foaia şi într-o sâmbătă am publicat următorul anunţ în acelaşi ziar:

<<Meseriaş bogat, 36 ani, fără multă şcoală caută prietenia unei femei tinere şi frumoase. Răspuns la ziar sub Hazard>>.

Atâtea răspunsuri am primit, încât nici nu mă aşteptam, 35 de scrisori.

Îmi scriau femei măritate cari voiau să divorţeze, văduve <<drăguţe>>, fete bătrâne şi unele chiar cu zestre bunicică, fete de măritat şi unele chiar de bune condiţii atât materiale cât şi sociale.

M-a surprins şi nu m-a surprins. Ceea cec dovedeşte complecta uşurătate a lor este însă chestiunea fotografiilor. Opt femei au alăturat scrisorilor lor şi fotografiile lor.

Evident aceasta a fost o simplă probă, care s-a transformat pe urmă în farsă. N-am răspuns nici uneia. Adică cum să răspund când eu eram un biet visător şi nici de cum meseriaş.

Pentru a vă arăta până unde merge demoralizarea, citez câteva fragmente din unele din scrisorile primite. Sunt însă între ele şi femei idealiste.

Între răspunsurile idealiste reproduc:

Floarea de aur

<<Darling! Iartă-mă că te agrăesc astfel, dar am citit undeva de mult într-o carte o povestire frumoasă, al cărei titlu era Darling.

Nici odată n-am crezut că voi putea agrăi pe cineva cu acest cuvânt. Eram prea nenorocită. Dar timpul ce nu face!

Mi-ar plăcea dacă scrisoarea aceasta te-ar găsi în aceeaşi dispoziţie sufletească, în care sunt eu când o activ – atunci ai putea vedea că fiecare cuvânt de aici strigă spre dumneata: fericire!

Sunt o biată fată crescută în provincie. N-am nimic.

Viaţa până in prezent mi-a adus mai mult rău decât bine.

Aş vrea să mă gândesc mai mult la viaţă, decât la moarte, aş vrea să găsesc pe acel ce-l caut, ca să mă culc uşurel pe braţele sale şi să-l iubesc cu nebunia vârstei de 27 de ani.

Îţi promit că ştiu să fiu o prietenă foarte credincioasă.

Dacă merit, răspunde-mi, dacă nu, merit desigur să-mi arunci scrisoarea în foc>>.

Răspunsul unei femei divorţate

Reproduc încă un răspuns în acest sens.

<<Sunt de 22 de ani şi am trăit trei luni de căsătorie. De un an sunt divorţată. Primul bărbat mi-a fost impus de părinţi şi a fost un brutal. Eu nu l-am înşelat niciodată, cu toate acestea mă trata ca pe o sclavă. Şi era bătrân şi urât ca o scorpie. Uf! Când mă gândesc, mă cutremur! N-am fost fericită şi a trebuit să divorţez. Cu toate acestea inima mea e tânără şi ştie să iubească. Un bărbat bun, cinstit, potrivit vârstei mele, ar trăi cu mine raiul pe pământ.

Dacă dumneata crezi că poţi corespunde şi nu doreşti o prietenie trecătoare, anunţă-mă. Adio şi la revedere. Alege din aceste cuvinte ori pe unul ori pe celălalt>>.

Altfel de răspunsuri

Dar am primit şi altfel de răspunsuri şi cele mai multe sunt de această natură. Voi cita şi din acestea, aşa din curiozitate.

Unele sunt scrise de muncitoare de prin fabrici, altele de bucătărese, unele de bone vieneze, altele de femei de stradă, unele de dactilografe şi altele de femei cari deşi pretind a fi <<cinstite>>, îmi iau voie să spun că nu par de loc a fi.

O femee de stradă

<<Signiore! (se vede că aceasta a colindat şi prin Italia). Poţi să fii urât şi prost ca noaptea, nu-mi pasă! Dacă ai bani te voi iubi. M-am săturat de vagabondaj. Vreau un cămin cald, vreau cuvinte dulci ca atunci prima dată, de mult, când eram minoră şi dădusem în dragoste, cu un cântăreţ de operă, care m-a dus la păcat şi m-a huiduit pe urmă ca pe o cârpă ordinară. Regret că i-am aruncat vitriol în faţă şi l-am orbit de un ochiu; oho, m-am cuminţit, deşi sunt geloasă când iubesc, dumitale îţi voi da voie să mă înşeli, fără să mă gândesc la răzbunare. Ştiu că bărbaţilor le place aceasta.

Îţi dau un sfat: să nu-ţi cauţi o prietenă tânără. O vei urî repede. Îţi spun din experienţă. Dacă vreai, ia-mă. Îţi cer pâine şi apă, dar şi rochii de mătase şi paltoane cu blană>>.

O bucătăreasă

Îmi închipui că-i bucătăreasă din cele ce-mi scrie. Iată un fragment:

<<Ştiu fierbe foarte bine şi am casa proprie în Târgul Mureş. Sunt mică de statură, durdulie şi cu obrajii ca două ruji. De sănătate, mulţam lui Dumnezeu, nu mă pot plânge deloc, doar nişte bătături la picioare şi o apendicită cronică mă supără din când în când.

Dar ce are-a face. Dragostea la inimă începe, nu la picioare. Te-oi face fericit şi gras ca un purcel.

Gulaşul, sărmăluţele, tocăniţa mea – numai cap să fie la casă, toate au să meargă bine. Vino şi-mi fă vizita, ca să ne înţelegem>>.

O fată grăbită

<<Sunt foarte grăbită, căci sunt prin Cluj numai în trecere. Dacă vreai vino după masă la orele 5 în str. Iorga 13 la văduva B. vechea mea prietenă şi sper că ne vom înţelege. Sunt bine, frumoasă, idealistă, fizic plăcută, cinstită, păr negru ca abanosul şi părinţii mei sunt foarte bogaţi. Soţie nu pot să-ţi fiu niciodată, numai prietenă. Îmi place prea mult libertatea, decât să fiu sclava cuiva. Te aştept>>.

Concluzie

În astfel de condiţii, după cum am citat câteva din scrisorile primite, evident nu mă pot însura, şi sunt condamnat a rămânea vecinic <<candidat la însurătoare>>. Ce să-i faci, necazurile oamenilor sunt de nouăzeci şi nouă de feluri. Mai aştept, cine ştie, de multe ori nu n-aduce anul ce aduce ceasul”. [„Biruinţa”, Anul I, nr.212, Cluj, 5 ianuarie 1927].

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

felix carte

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion la Iași: “Suntem FORȚA care vine peste Chirica, Ciolacu și Ciucă”

Publicat

george simion

Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. În timpul evenimentului, președintele AUR, George Simion, l-a acuzat pe primarul Iașiului, Mihai Chirica, de legături cu mafia imobiliară și i-a îndemnat pe românii din diaspora să vină acasă pe 9 iunie, ca să voteze.

„Am avut un premier care ne-a jignit pe noi, pe moldoveni. Am avut la conducerea acestui județ hoți și nu hoți deștepți, hoți de tablă. Tot ce propun și promit acești oameni este că o să fie alături de voi și că n-o să fure. Am și eu un băiat cum are și Mihai Chirica, dar n-am de unde să iau o vilă de 250.000 de euro cum a făcut-o primarul Iașului. De unde să începem ca să revenim la gloria din vremea lui Ștefan cel Mare și Sfânt? Atletul creștinătății.

George Simion la Iași: “Suntem FORȚA care vine peste Chirica, Ciolacu și Ciucă”

În primul rând, pe 9 iunie, să nu mai votăm pe hoțul Chirica și pe hoțul de tablă. Pe hoții care, timp de 34 de ani, n-au făcut decât să fure din avuția poporului român. Tot ce-au construit părinții și bunicii noștri cu greu, ei dau străinilor. Să le fie rușine pentru asta! Aici Mihai Chirica este un dictator slab și corupt care trebuie înlocuit îndată. I-a deranjat figura voievozilor noștri. I-a deranjat că facem recurs la istorie și că lumea o să-și aducă aminte că nu am stat întotdeauna în genunchi în fața străinilor”, a declarat George Simion, la Iași.

În timpul marșului, George Simion a lansat o provocare pentru liderii PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

„Suntem forța care vine peste Ciolacu și peste Ciucă, îi dăm jos pe 9 iunie, nu au voie să câștige comasații, au bulibășit alegerile. Ei nu vor campanie electorală sau alegeri. Nu vor o dezbatere de idei. Cioloș, Ciolacu, Ciucă, Drulă, vă aștept la dezbateri, cu mine ca lider de partid, cu Cristian Terheș, Claudiu Târziu sau Gheorghe Piperea, cu Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei”, a subliniat George Simion.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Alin Tișe, pomenit la un miting electoral la Câmpia Turzii. Locuitoare din Șarât: A fost aici când am avut probleme

Publicat

Alin Tișe, președintele CJ Cluj

Locuitorii din Câmpia Turzii nu uită. În cadrul unei acțiuni electorale organizate de PNL Câmpia Turzii, o femeie din cartierul Șarât a vorbit despre implicarea președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, în gestionarea unei crize petrecute în urmă cu aproape două decenii, pe vremea când acesta era prefect.

În cadrul unui miting electoral organizat de Partidul Național Liberal în Câmpia Turzii, o locuitoare a cartierului Șarât i-a adus laude public președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, pentru implicarea sa deosebită în gestionarea inundaților din toamna anului 2006, pe vremea când acesta era prefect.

„Un om deosebit, cunoaște cartierul”

Într-o discuție cu Dorin Lojigan, candidatul PNL pentru încă un mandat la Primăria Câmpia Turzii, femeia a rememorat momentele dificile prin care a trecut comunitatea locală în urmă cu aproape două decenii, dar și sprijinul deosebit oferit atunci de Alin Tișe, în calitate de prefect.

„Dânsul a fost prezent aici din momentul când am avut problema până s-a rezolvat. Este un om care se implică foarte mult”, a spus ea.

„Domnul Alin Tișe a fost un om deosebit, cunoaște cartierul, poate aproape la fel de bine ca dumneavoastră (Dorin Lojigan – n.red.). A fost aici când am avut probleme. Casele acestea din spate au fost toate sub apă”, a continuat femeia.

Inundațiile din toamna anului 2006 au afectat grav Câmpia Turzii, lovind peste 300 de gospodării. Pivnițele și curțile multor locuitori au fost inundate, iar activitatea unei școli a fost suspendată temporar.

Citește mai departe

EVENIMENT

Juniorii lui „U”, CAMPIONII Ligii Elitelor U16. Au ÎNVINS în finală pe Universitatea Craiova

Publicat

juniori u16

Juniorii Universității Cluj au devenit campionii Ligii Elitelor U16 la fotbal. Ei au învins în finală pe Universitatea Craiova.

„Suntem campionii Ligii Elitelor U16!

Juniorii antrenați de Ovidiu Sărmășan și Flavius Nistor s-au impus cu 4-3 la loviturile de departajare în finala cu Universitatea Craiova, după ce în timpul regulamentar de joc scorul a fost 1-1.

Juniorii lui „U”, CAMPIONII Ligii Elitelor U16. Au ÎNVINS în finală pe Universitatea Craiova

Oltenii au deschis scorul în minutul 62, însă echipa noastră a revenit pe final, Bota transformând în minutul 90 un penalty obținut de Orban. Buia, Tamaș, Bodnar și Ciortea au marcat la loteria penalty-urilor, iar Coșa a apărat al treilea penalty al craiovenilor”, scrie pe Facebook FC Universitatea Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Scriitorul clujean care a donat 1000 de cărți despre pericolul drogurilor. Le-a tipărit din pensia proprie

Publicat

De

Scriitorul clujean Ștefan Vișan a publicat romanul ”Moartea albă” care are ca temă pericolul consumului de droguri. Volumul s-a dorit a fi un semnal de alarmă, astfel că autorul a tipărit, din propria pensie, 1000 de exemplare pe care le-a donat în 10 județe din România, prin intermediul inspectoratelor școlare județene, astfel încât să ajungă la cât mai mulți elevi.

”Am intuit încă din 2018 pericolul proliferării consumului de droguri într-o țară aș putea spune debusolată. Am pornit lupta sperând să i se alăture și alții.

Am scris (primul) o carte de literatură cu acest subiect, respectiv un roman intitulat <<Moartea albă>>, cu un mesaj de luptă împotriva drogurilor și consumului  acestora. Știam că o carte nu este o armă, dar ar putea deveni într-o anumită conjunctură.

O ediție de carte de o sută de exemplare mi s-a părut a fi mult prea puțin pentru ca mesajul său să ajungă la masa de tineri din toată țara”, a spus Vișan pentru Cluj24.

Din banii de pensie

scriitorul Vișan

Sriitorul a inițiat o campanie de atragere și a altor doritori să lupte împotriva acestui devastator flagel și s-a adresat principalelor tipografii din centrele de județ, solicitându-le să renunțe la cinci sute de lei din câștigul lor pentru a tipări câte o sută de exemplare pentru liceenii și studenții din județele respective.

”Răspunsul acestora a fost descurajator: <<domnule scriitor, noi lucrăm pe bani nu pe vise>>. Dar nu am cedat. Cu regret că nu am fost înțeles, am continuat să tipăresc, din banii de pensie, luni la rând, câte o sută de exemplare și să le donez inspectoratelor școlare în scopul amintit.

Am donat, astfel, pentru tinerii din zece județe ale țării inclusiv București, în total o mie de exemplare, care sper să se constituie  în o mie de potențiali tineri salvați de tentația consumului de droguri.

Mai sper în continuare ca exemplul meu să fie urmat de alți oameni de bine, în sensul de a mă ajuta să tipăresc în continuare alte exemplare pentru tinerii din celelalte județe ale țării”, a precizat Ștefan Vișan.

Apel la lupta contra drogurilor

Acesta s-a declarat convins că niciun părinte, în cel mai negru coșmar posibil, nu și-ar dori să-și vadă copiii căzuți în patima drogurilor, ajunși în final, în cel mai de jos grad al decăderii morale și fizice.

”Afirm, în continuare, că fiecare din noi avem datoria să luptăm cu toate forțele împotriva acestui flagel, actual cel mai mare dușman al ființei umane”, a subliniat scriitorul.

scriitorul

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax