Connect with us

ACTUALITATE

CLUJUL DE ALTĂDATĂ Cariera lui Marco Giovani – comerciant ambulant la Cluj

Publicat


Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„De un an de zile s-a pripăşit prin oraşul nostru un tânăr italian, mijlociu de statură, brunet, cu ochii negri şi vioi, cu trăsături regulate, cu fruntea largă, ras la mustaţă, de o eleganţă aristocratică, cu monoclu în ramă de aur, foarte simpatic şi iubit de toată lumea. El se ocupă cu comerţul ambulant, câştigându-şi graţie dibăciei sale, pâinea de toate zilele.

Nimeni nu ştie de unde a venit, cine este, ce meserie a învârtit înainte, şi probabil chiar misterul acesta a contribuit în mare măsură ca să fie simpatizat.

Cu toate acestea îl cunoaşte toată lumea. Până şi copiii de şcoală aleargă şi strigă după el:

– Ocasione signiore, per cheslone, per divano…

Şi el nu se supără, îi mângâie şi le dă bani.

Zi de zi îl vezi alergând în dreapta şi în stânga, prin cafenele, prin restaurante, prin baruri ori pe străzi cu covoarele peste braţ, acostând trecătorii şi oferindu-le marfa, făcându-le complimente şi zâmbind tuturora.

El vinde covoare de pluş admirabile, pentru perete, pentru şezloane, pentru paturi.

– Cât costă?

– 8 000 lei/

– Scump amice. Îţi dau două mii.

– Ei, nu pot, ce credeţi că eu fur marfa, două mii mă costă pe mine. Sunt om cu familie, să nu câştig şi eu un codru de pâine?…

În sfârşit, după multă târguială ţi-l dă cu două mii.

Pe acest italian l-am întâlnit foarte des, aproape zilnic. Cunoştinţă mai apropiată n-am avut cu el, cu toate acestea mă salută mereu.

În aceste împrejurări am hotărât să-i cumpăr un covor. I-am oferit dintr-odată două mii de lei şi târgul a fost făcut. Doream totuşi să mă conving dacă m-a înşelat ori nu, şi am consultat astfel pe un comerciant specialist, care mi-a dat următorul răspuns:

– Nu v-a înşelat. În prăvălie nu-l puteţi cumpăra fără 2200 lei. El le cumpără însă în cantitate mai mare şi le primeşte cu câteva sute de lei reducere…

Am rămas mulţumit cu răspunsul şi am căutat să mă interesez de trecutul italianului, descoperind lucruri interesante.

 Marinaro par la porto Dâmboviţa

Dacă îl întreabă cineva de unde a venit, el răspunde glumind: <<Marinaro par la porto Dâmboviţa>>. Cu toate acestea, istoria vieţii sale este alta.

Acest comerciant ambulant de 34 de ani, se numeşte Marco Giovani şi descinde dintr-o bogată familie de comercianţi genovezi, care în cursul anilor nu se ştie graţie căror împrejurări s-a stabilit la Brăila.

Marco Giovani a trăit copilăria cu ceilalţi fraţi ai săi pe malul mării, privind corăbiile cum se pierd în zare şi admirând fermecătoarele apusuri de soare. A fost un copil răsfăţat, crescut în lux şi bogăţii. Aşa şi-a făcut şi şcoala.

După moartea părinţilor, averea s-a împărţit între fraţii săi şi Marco Giovani înarmat cu un milion şi jumătate lei a plecat în anul 1918 la Paris în cetatea luminei. Aici se pot şi câştiga şi aici se pot şi cheltui averi mari.

 La începutul carierei

 Giovani, deşi băiat de bani gata, nu s-a ţinut de drăcovenii şi sorcoave, ci s-a pus pe lucru. Graţie isteţimei şi a spiritului său comercial, deveni în scurt timp directorul proprietar al unei mari firme de import-export, unde avea peste treizeci de angajaţi. Afacerile îi mergeau strună şi ajunsese la o avere de câteva milioane de franci.

Aici cunoscu pe baronul von Herman şi această cunoştinţă îi fu fatală. Începură chefurile şi în cele din urmă împins de patima unui câştig cât mai mare începu să joace la bursă. Aici cumpără sume imense de mărci şi ruble în speranţa îmbunătăţirii valutei, fapt care l-a ruinat complet.

În preajma falimentului

Dar nu disperă. Se apucă de noi afaceri şi astfel, cu ocazia unei călătorii la Lyon, se îndrăgosti de el fiica unui mare fabricant de mătăsuri.

Urmă o mică aventură care se sfârşi cu dezmoştenirea fetei. În cele din urmă, fata obţinu iertarea părinţilor şi Giovani fu chemat ca asociat la fabrică. Aceasta i-ar fi fost salvarea.

Dar el, în mândria sa, nu putu ierta purtarea fabricantului, renunţă şi la avere şi la mâna fetei şi se reîntoarse în România, calic şi urgisit de soartă.

Noi încercări de a ieşi la suprafaţă

Ajuns în ţară, se stabili la un frate al său în Bucureşti şi peste câteva luni se logodi cu fata unui proprietar de acolo.

Dar nu putea sta locului nici acum. Dorul de a vagabonda în lumea mare şi de a se restabili materialiceşte îi sfredelea mereu inima. O mână nevăzută îl chema spre: departe.

Solicită un împrumut fratelui său şi plecă fără urme, în căutarea norocului. El fugea după noroc şi norocul fugea de el.

Bătu din nou la porţile Parisului, dar oricât se strădui nu putu ajunge la creangă verde. Atunci se hotărî se plece la Cairo.

Zis şi făcut. În drum, cunoscu o studentă, fiica unui milionar din Cairo, care pleca să-şi petreacă vacanţa acasă. Fetei îi plăcu, dar Giovani încunjură, căci era logodit şi iubea logodnica.

Dacă a văzut că nici în Cairo nu se poate ferici s-a reîntors acasă şi s-a însurat.

Greutăţi familiare

Aici s-a ocupat cu multe de toate. Cea mai rentabilă se vede că tot e meseria de comerciant ambulant.

Are copii şi de dragul vieţii familiare munceşte din zori şi până în seară. Colindă ţara de la un capăt la altul. El îşi cunoaşte clienţii de la distanţă şi nu se înşeală aproape niciodată.

De vorbă cu Marco Giovani

Ieri seară am întâlnit la cafeneaua <<New-York>> pe acest Marco Giovanişi am stat de vorbă cu el. Vorbeşte opt limbi şi-şi face şi astăzi iluzii cu automobile şi milioane. Când zâmbeşte îi strălucesc la lumina electrică doi dinţi de aur.

– Bona sera.

– Astăzi am câştigat o mie de lei şi sunt foarte fericit. Am nevoie de bani mulţi. Stau la hotel cu familia, mănânc la restaurant. Închipuieşte-ţi că nu-i lucru de şagă. Bieţiicopilaşi ce ştiu. Toată ziulica: tata pâine, tata pâine…De câteva zile i-am cumpărat nevestei o bundă cu patruzeci şi patru de mii de lei.

– Scump amice.

– Scump, dar face. Nu puteam s-o las dezbrăcată. Căci ce să spun, eu stau mai bine. În garderobă am şi acum 17 costume de haine, încă din timpurile bune, de la Paris.

– Cum te împaci cu publicul clujean?

– Publicul clujean este foarte simpatic şi de aceea am rămas mai multă vreme în Cluj. Aici încă se mai pot face afaceri, în alte oraşe nu mai merge.

– Ce planuri de viitor ai?

– Ehei, mă munceşte gândul să plec din nou la Paris. Voi să-mi încerc norocul de cea din  urmă oară. Cine ştie, ce poate aduce ziua de mâine…De altfel, dacă n-aş fi însurat a-şi pleca în Indii, am o cunoştinţă acolo, fiica unui prinţ indian. Ce ochi domnule, ce ochi…Când îmi aduc aminte, mă sfâşie mustrări…

Aici Marco Giovani goli un pahar de coniac, îşi prinse fruntea în palmă şi privi în gol. Inima îi bătu cu putere să-i spargă pieptul şi respiraţia i se opri în gât. Două lacrimi îi ţâşniră din ochi şi se revărsară pe un trandafir alb ţesut pe covorul ce-l ţinea sub braţ.

Dar îşi veni curând în fire, îmi întinse mâna şi începu să facă complimente pe la alte mese: <<Ocasione signore, per cheslone, per divan…Marinaro per la porto Dâmboviţa>>.

Publicul îl privea zâmbind. El ieşi din cafenea şi se pierdu în noapte. Mi-am zis: <<Are dreptate omul. A munci nu-i ruşine…>>”. [„Biruinţa”, Anul II, nr.215, Cluj, 10 ianuarie 1927].

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Bukovel, DESTINAȚIE de iarnă pentru clujeni. Ce OFERĂ stațiunea din Ucraina

Publicat

Sezonul hibernal aduce, pe lângă inerentele probleme de trafic, și bucurii pentru cei mici și iubitorii sporturilor de iarnă. Stațiunile turistice devin neîncăpătoare pentru miile de turiști care dau năvală la vinul fiert, țuică și ciolan, pe lângă poate și la o tură de săniuș sau schiat. Valea Prahovei devine Mecca pentru bucureșteni și pentru câțiva din „provincie”, ăia care mai încap. 

Există și alternative la îmbâcseala prahoveană, acolo unde aleg să meargă cei din restul țării: Straja, Cavnic, Rânca, Arieșeni de la noi, ori Austria, Italia, Franța și mai nou Ucraina, pentru cei care nu-și permit Poiana Brașov.

VIDEO FOTO. Bukovel, DESTINAȚIE de iarnă pentru clujeni. Ce OFERĂ stațiunea din Ucraina

Bukovel, stațiunea din Carpații Ucrainei, a devenit o destinație de vacanță pe timpul iernii din ce în ce mai vizitată de clujeni. Chiar și în aceste vremuri grele pentru vecinii noștri, Bukovel este o stațiune sigură, departe de linia frontului. Aflată la 315 km de Cluj-Napoca, aproximativ 6 ore de condus, via Baia Mare, Bukovel este o alternativă viabilă la stațiunile de la noi.

Stațiunea Bukovel este situată în apropierea localității Paleanîțea, raionul Iaremce, la poalele Muntelui Bukovel, la o altitudine de 920 m. Cel mai înalt punct al stațiunii, Vârful Dovha, are 1.372 m. Sezonul turistic începe la sfârșitul lunii noiembrie și ține până la mijlocul/sfârșitul lunii aprilie. Complexul este situat în regiunea Ivan Frankivsk, la 30 km de Yaremche și la 100 km sud-vest de Ivano-Frankivsk.

Stațiunea Bukovel este situată pe cinci vârfuri de munte: Dovha (1.372 m), Bukovel (1.127 m) , Bulchynoha (1.455 m), Babyn Pohar (1.180 m) și Chorna Kleva (1.241 m).

Temperaturile medii în această perioadă se situează între -7 și +3 grade Celsius.

Bukovel: pârtii

Bukovel are 68 km de pârtii, 100% dotate cu tunuri de zăpadă artificială. Trei pârtii sunt dotate cu nocturnă.

– 63 de pârtii de schi de toate gradele de dificultate, împărțite astfel:

– începători (albastru): 29 km

– dificultate medie (roșu): 28 km

– avansați (negru): 11 km

– 16 instalații de transport pe cablu cu o capacitate de 34.700 de persoane/oră
– școală de schi (inclusiv pentru copii)
– închiriere de echipament
– snowpark
– parc pentru ciclism

În ceea ce privește cazarea, Bukovel dispune de șapte complexe hoteliere private confortabile. În zonă sunt vile și cabane de 4 și 5 stele cu garaj propriu, piscină, saună și cu schi-in și schi-out personal.

Numărul locuri de cazare: 1.500 de locuri în stațiune și 12.000 de locuri în zona din jurul stațiunii.

Bukovel: Ski Pass

Ski Pass-ul costă aproximativ 44 eur (adulți) și 31 eur (copii). Un skipass nefolosit sau o parte a acestuia nu pot fi transferate pentru o altă zi. Costurile skipass-urilor neutilizate sau utilizate parțial nu sunt rambursabile.

Skipass-urile sunt proprietatea cumpărătorilor, dreptul de a le folosi fiindu-le rezervat în exclusivitate.

Pentru a preveni procesarea unor informații inutile, este interzisă purtarea a mai mult de 1 permis de schi la trecerea prin turnichete, precum și transmiterea permiselor de schi altor persoane la trecerea prin turnichete.

Copiii sub 6 ani trec gratuit împreună cu părinții.

Video: YouTube

Foto: Unsplash

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Din Cluj în lume. Turist în Bruxelles. S-a deschis târgul de Crăciun

Publicat

În 24 noiembrie s-a deschis târgul de Crăciun din Bruxelles, o destinație foarte căutată de români.

Cu târg sau fără, capitala Belgiei, una din caputalele Uniunii Europene, oferă o multitudine de atracții, ăn orice perioadă din an.

Cum pot ajunge clujenii în Bruxelles

Bruxelles este una dintre cele mai accesibile destinații, când vine vorba de transport. Companiile aeriene Wizz Air și Ryan Air au zboruri directe zilnice către Bruxelles de pe aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca. În unele zile companiile au chiar și câte două zboruri, astfel încât este posibilă chiar și o călătorie de o zi.

Cu doar 50 de lei se poate zbura dimineața spre Bruxelles, iar seara, clujenii se pot întoarce înapoi acasă.

Avioanele cu zbor direct din Cluj Napoca aterizează pe aeroportul Charleroi, iar biletul de autocar din Charleroi până la gara din Bruxelles costă în jur de 18 euro.

Autocarele circulă teoretic din 20 în 20 de minute, dar din cauza numărului mare de turiști, dar numărul acestora este suplimentat, astfel încât se poate pleca la aproape orice oră.

În Bruxelles

Cea mai spectaculoasă locație din Bruxelles este Grand Place, o zonă centrală plină de clădiri impresionante. Tot în preajma acestei piețe se află și faimoasa sculptură Manneken Pis, inspirată dintr-o legendă care spune că un băiețel și-a făcut nevoile pe un fitil, care urma să distrugă orașul, iar astfel copilul a salvat Bruxelles de la război.

Alte obiective turistice sunt Atomium, Cinquantenaire alături de Arcul de Triumf și Palatul din Bruxelles. Toate acestea pot fi admirate gratuit.

Parlamentarium, un muzeu situat chiar la Parlamentul European este una dintre cele mai faimoase locații din Bruxelles. Intrarea este gratuită, iar muzeul are ca scop informarea turiștilor cu privire la istoricul Uniunii Europene, parlamentari, dezvoltare și multe altele.

 

Vafe belgiene, bere și cartofi prăjiți

Cele mai cunoscute preparate belgiene sunt faimoasele vafe, servite cu ciocolata, frișcă sau înghețată. O vafă costă în jur de 4 euro și se poate cumpără de oriunde, centrul orașului fiind plin de restaurante și gherete. La fel de populari sunt și cartofii pai, serviți de cele mai multe ori în coifuri, la mână. O astfel de porție costă în jur de 5 euro.

Berea este faimoasă în Belgia, astfel încât degustarea berii nu trebuie să lipsească dintr-o excursie în Bruxelles. Există de asemenea un muzeu al berii unde degustarea este inclusă în prețul intrării.

Târgul de Crăciun

Pe lângă zona care a fost desemnata ca gazdă a Târgului de Crăciun, tot centrul capitalei este decorat și plin de lumini. Un brad de 22 de metri înălțime, 220 de stand-uri cu mâncare, accesorii și decorațiuni, patinoar și multe altele pot fi vizitate până în 31 decembrie.

La Grand Place, zilnic au loc spectacole cu muzică și lumini. De luni până joi, din oră în oră, de la 17:00 la 22:00, iar de vineri până duminică din jumătate în jumătate de oră, în același interval orar.

Un bilet la patinoar costă 10 euro, la care se mai adaugă închiriatul de patine și un vin fiert în jur de 4 euro. Prețurile la mâncare diferă de la stand la stand, și încep de la 7 euro.

Bruxelles este capitala Belgiei și una dintre cele trei capitale ale Uniunii Europene. În 2000 Bruxelles a fost Capitală Culturală a Europei. Orașul este unul bilingv, iar limbile oficiale sunt franceza și olandeza.

Nikki Buburuz

Citește mai departe

EVENIMENT

O scroafă şi 14 purcei au ars într-un incendiu. ISU Cluj a salvat un câine

Publicat

De

Un incendiu a mistuit o anexă gospodărească din localitatea Boteni, iar o scroafă cu 14 purcei au murit în flăcări.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Mociu au finalizat intervenția din localitatea Boteni. Incendiul s-a manifestat la un grajd, de aproximativ 40 de mp. De asemenea, grajdul conținea și o anexă, unde erau depozitați baloți de fân, ceea ce a favorizat arderea și a îngreunat misiunea. Totodată, lângă grajd a fost amenajat un adăpost de animale, iar o scroafă cu 14 porci de mici dimensiuni nu au putut fi salvați.

Până la sosirea echipajelor noastre, proprietarul a reușit să își scoată din grajd calul și o vacă. La rândul lor, pe lângă operațiunile de stingere, pompierii au reușit salvarea unui câine. Referitor la bărbatul care a solicitat pe parcurs îngrijiri medicale, rănile acestuia au fost minore și a refuzat transportul la spital. Cel mai probabil, incendiul a pornit din cauza unui scurtcircuit produs la un cablu care alimenta un bec al grajdului”, informează ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CSU Craiova-CFR Cluj, 1-0. Clujenii cu BARELE, oltenii cu golul

Publicat

cfr cluj sigla

CFR Cluj a întâlnit, sâmbătă seara în Bănie, pe CSU Craiova, într-un meci din etapa a 18-a a Superligii la fotbal. Înaintea partidei, craiovenii erau pe locul 4 cu 29p., în timp ce clujenii ocupau locul 2 cu 32p. După un meci echilibrat, cu un plus la ocazii în repriza a doua pentru clujeni, oltenii câștigă norocos printr-un gol marcat de Kolic în min.90, urcând pe locul 2.

Echipele de start:

Universitatea Craiova: 21: L. Popescu – 2. Vlădoiu, 6. Screciu, 34. R. Silva, 11. Bancu – 4. A. Crețu, 27. Kurtic – 37. Danciu, 9. A. Ivan, 28. Mitriță, – 20. Markovic
Rezerve: 1. Lazar, 7. Ișfan, 10. Baiaram, 12. Ndong, 8. Mateiu, 19. Koljic, 24. Roguljic, 27. Căpățînă, 88. Atanas Trică
Antrenor: Ivaylo Petev

CSU Craiova-CFR Cluj, 1-0. Clujenii cu BARELE, oltenii cu golul

CFR Cluj: 90. R. Sava – 19. Mogoș, 44. Kresic, 27. M. Ilie, 45. Camora – 29. Avounou, 73. Muhar, 77. Tachtsidis- 10. C. Deac, 2. Juricic, 7. Krasniqi
Rezerve: 89. Hindrich, 3. Morgan, 42. Boben, 40. Cvek, 82. Fică, 8. R. Filip, 21. L. Mihai, 17 Otele, 30 Bîrligea
Antrenor: Andrea Mandorlini

Stadion: „Ion Oblemenco”, Craiova
Arbitru: Adrian Cojocaru (Galați) / A1: George Florin Neacșu (Câmpulung Muscel – Argeș) / A2: Mircea Orbuleț (București) / Arbitru VAR: Cătălin Popa (Pitești) / Arbitru AVAR: Marius Badea (Râmnicu Vâlcea) / R1: Iulian Dima (București) / Observator arbitri: Aron Huzu (Sibiu)

Prima repriză s-a jucat pe contre, clujenii făcând un pressing sus, în terenul advers, în timp ce oltenii încercau să construiască prin Bancu și Mitriță.

CFR se apără bine și contraatacă destul de periculos, doar inexactitățile la ultima pasă făcând ca scorul să rămână alb.

În min.30, Deac execută excelent o lovitură liberă de pe dreapta însă Popescu scoate în corner. În min.45, Tachtsidis șutează în bară de la 18m, Popescu rămânând spectator.

Repriza a doua a aparținut clujenilor, ca număr de ocazii. CFR a fost mai insistentă în atac, a recuperat multe mingi la mijlocul terenului și a fost periculoasă pentru poarta lui Popescu. Tachtsidis a mai avut o bară și alte câteva ocazii bune de a marca.

Contrar cursului jocului, cu toate că n-au avut nicio ocazie, oltenii reușesc să înscrie în min.90 printr-un șut din careu al lui Kolic.

Juricic e din alt film, lent și previzibil, în timp ce Tachtsidis și Avounou au fost cei mai buni de la CFR Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax