ACTUALITATE
Clujul câștigă 91 km noi de autostradă în acest an

Noile autostrăzi care urmează să conecteze Clujul cu alte județe din Transilvania pe magistralele rutiere A3 și A10 însumează 91 km în 2020.
Anul acesta ar putea fi inaugurate trei tronsoane de 55 km în total şi se va putea circula pe autostradă de la Sibiu până la Cluj datorită finalizării lucrărilor pe Sebeş-Turda (A10), conform ZF. Astfel, clujenii vor putea folosi autostrada până la ieșirea din țară, de la Nădlac, distanța fiind mai mare față de vama Borș.
În Muntenia se pregătesc alte două mari proiecte – lotul dintre A2 şi Berceni al noii centuri în regim de autostradă a Capitalei – A0, care teoretic va demara în iunie, dar şi lotul cinci al A1 Piteşti-Sibiu, adică tronsonul de 30 km dintre Piteşti şi Curtea de Argeş.
În ultimii ani, sudul a fost complet ignorat în ceea ce privește infrastructura rutieră modernă. Singurul alt proiect la care se lucrează este drumul expres dintre Craiova şi Slatina. Premierul Ludovic Orban şi ministrul transporturilor, Lucian Bode, au semnat contractul de execuţie a secţiunii 5 Curtea de Argeş – Piteşti a Autostrăzii Sibiu – Piteşti.
„Ţinta guvernului este să finalizeze cât mai repede obiectivele aflate în execuţie. Avem în lucru 164 de km de autostradă. După ani de amânări, tergiversări şi blocaje, 2020 va fi anul Autostrăzii Sibiu – Piteşti“, a spus Bode.
Potrivit acestuia, bugetul în 2020 din fonduri europene nerambursabile la Ministerul Transporturilor (MT) este de 6,4 miliarde lei. „Dacă am finaliza toţi cei 164 de km de autostradă şi drumuri expres, ne-ar ajunge banii şi ne-ar mai şi rămâne din ce avem alocat în acest an“.
În 2012 s-au inaugurat cei mai mulți kilometri de autostradă (128), în timp cei mai puțini au fost deschiși în 2017 (15). Momentan sunt în execuţie 172 km de autostradă, care vor fi inauguraţi, teoretic, până în 2023, alături de 57 km de drum expres pe traseul Craiova-Slatina.
Finalizarea tronsoanelor:
1. A3 Ogra – Câmpia Turzii (lot 2) 18 km iunie 2020
2. A10 Sebeș – Turda (lot 1) 17 km noiembrie 2020
3. A10 Sebeș – Turda (lot 2) 24 km noiembrie 2020
4. A3 Suplacu – Borș (lot 3) 2020
5. A3 Tg. Mureș – Ogra (lot 1) 4 km 2020
6. A3 Ogra – Câmpia Turzii (lot 3) 15 km 2020
7. A3 Comarnic – Brașov (lot 5) 6 km 2020
Sursa: MT
Cristian Lungu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Petrișor Peiu (AUR): „Românii, discriminați la ei acasă: Gaz mai scump pentru noi, reducere pentru străini!”

Senatorul AUR, Petrișor Peiu, atrage atenția asupra unui caz revoltător de inechitate economică: statul român, prin Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a hotărât ca tariful de transport al gazelor să fie cu 40% mai mic pentru exportul în Austria decât pentru consumul intern în România.
„Am să vă spun, foarte pe scurt, cum plătim noi pentru a avea dreptul să exportăm gaz ieftin în Austria. Păi, foarte simplu! Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a stabilit următorul lucru: tariful de transport al gazelor este mai mic cu 40% dacă gazul este exportat în Austria, decât dacă este transportat în interiorul României.
Așadar, toate tarifele de transport pentru gazele exportate în Austria sunt, oameni buni, cu 40% mai mici decât tarifele de transport pentru gazele consumate în România, pentru noi, pentru consumatorii români. Iată cum consumatorul austriac este favorizat în defavoarea consumatorului român. De către cine? De către statul român. Și pentru ce? Pentru a consuma gaz românesc. Asta e dreptatea pe care vrem să o vedem și în anii următori?
Este complet inacceptabil ca, într-un context european tensionat, în care România este chemată să contribuie la securitatea energetică a UE, statul nostru să-și saboteze propriii cetățeni în favoarea consumatorilor din afară. Exportăm ieftin, dar iată, plătim scump!”, a declarat senatorul AUR, Petrișor Peiu.

Un bărbat a suferit arsuri pe 60% din suprafața corpului în urma unui incendiu de vegetație care a avut loc în comuna Mica, județul Cluj.
Victima a fost preluată de echipajele medicale și transportată de urgență la spital. Circumstanțele exacte ale incidentului sunt în curs de investigare.
Bărbat grav rănit într-un incendiu de vegetație la Mica
Potrivit informațiilor Cluj24.ro, victima este un bărbat de arpoximativ 70 de ani, care a vrut sa își igienizeze terenul prin incendiere.
Flăcările au crescut rapid în intensitate. Bărbatul a fost prins pe câmp în mijlocul incendiului. Acesta a fost găsit inconștient de echipajele medicale și dus de urgență la spital.
UPDATE
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej sunt cei au intervenit pentru stingerea incendiului de vegetație uscată, izbucnit în apropiere de localitatea Nireș, în comuna Mica.
La fața locului s-au trimis o autospecială pentru intervenție rapidă. Potrivit reprezentanților ISU Cluj, vegetația uscată ardea pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați. Pompierii au acționat imediat pentru a-l extrage pe bărbat din zona de ardere și i-au acordat primul ajutor calificat. Acesta a fost transportat spital pentru îngrijiri medicale.
EVENIMENT
Vremea la Cluj. Ce temperaturi vor fi în ultimele săptămâni din iunie. Anunțul meteorologilor privind ploile

Clujenii se vor bucura, în prima parte a intervalului 16–29 iunie 2025, de o vreme predominant caldă, cu temperaturi care vor atinge frecvent 28–30 de grade Celsius.
De asemenea, minimele vor crește treptat de la 10 la 13–14 grade, arată meteorologii.
Vremea la Cluj. Temperaturi ridicate și ploi
După data de 19 iunie, valorile termice vor începe să scadă ușor, iar până la finalul primei săptămâni se vor înregistra maxime de aproximativ 24 de grade și minime de 9 grade, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
În a doua parte a intervalului, vremea se va încălzi din nou, temperaturile diurne urmând să oscileze între 28 și 30 de grade, iar cele nocturne între 10 și 12 grade.
În ceea ce privește precipitațiile, meteorologii prognozează averse în mai multe zile, cu o probabilitate mai mare în perioada 18–22 iunie, dar și după data de 25 iunie.

CFR Cluj ocupă primul loc în clasamentul all-time al Cupei României, de la introducerea noului format competițional, în sezonul 2022/2023.
Conform datelor publicate de Federația Română de Fotbal, ardelenii au acumulat 29 de puncte și un golaveraj pozitiv de +8, devansând echipe precum FC Hermannstadt, Universitatea Cluj sau Sepsi.
CFR Cluj face legea în Cupa României
Clasamentul, realizat pe baza rezultatelor din faza grupelor și până în finală, recompensează victoriile cu 3 puncte și remizele cu 1 punct. În caz de calificare la loviturile de departajare, învingătoarea primește 3 puncte, fără modificarea golaverajului.
Performanța CFR-ului este cu atât mai remarcabilă cu cât clujenii au cucerit și trofeul în sezonul recent încheiat, învingând FC Hermannstadt cu 3-2 în finala disputată la Arad. Kamara, Munteanu și Nkololo au fost marcatorii victoriei, aducând clubului al cincilea trofeu al Cupei României.
“Surpriza plăcută” în Cupa României
Pe locul secund în ierarhie se află chiar adversara din finală, FC Hermannstadt, cu 24 de puncte și +5 golaveraj, iar poziția a treia este împărțită de Universitatea Cluj (+12) și Sepsi OSK (+9), ambele cu câte 21 de puncte.
Surpriza plăcută vine din eșalonul secund: Corvinul Hunedoara se clasează pe locul 5, la egalitate de puncte (18) cu Rapid București, dar cu un golaveraj impresionant de +15.
De partea cealaltă, echipe cu tradiție precum Dinamo București sau Chindia Târgoviște au avut evoluții modeste, cu doar 7, respectiv 1 punct adunat în ultimele trei ediții.
Noul format al Cupei României presupune o fază a grupelor, urmată de meciuri eliminatorii, o structură care pare să fi avantajat echipele organizate și constante, precum CFR Cluj.