Connect with us
"

EVENIMENT

Clujeni, nu mai puteți vizita Danemarca din 1 august! România este inclusă pe lista țărilor „închise”

Publicat


Oficialii din Danemarca au inclus România pe lista țărilor „închise” în urma actualizării regimului de intrare a cetățenilor străini în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, din 1 august, românii nu mai au acces în Danemarca decât în baza unor „motive întemeiate”, nu și ca turiști.

Românii pot tranzita Danemarca fără a prezenta test Covid negativ

Românii vor putea tranzita Danemarca, dacă se deplasează în scop turistic într-o altă țară decât Danemarca (va fi solicitată dovada unei rezervări la o unitate de cazare din afara Danemarcei) sau se deplasează  în baza listei ”motivelor întemeiate” într-o altă țară decât Danemarca.

Noile condiții de călătorie

1. Cetățenii români vor putea continua să călătorească în Danemarca în baza listei „motivelor întemeiate” elaborate de autoritățile daneze competente (la fel ca până în prezent), ÎNSĂ NU VOR MAI FI ACCEPTATE CĂLĂTORIILE ÎN SCOP TURISTIC/în baza rezervării a 6 nopți de cazare.

2. Intrarea cetățenilor români pe teritoriul Danemarcei va fi permisă FĂRĂ prezentarea unui test COVID-19. Totuși, persoanelor care prezintă simptome clare de infecție (de exemplu, tuse uscată și febră) nu le va fi permisă intrarea.

3. Persoanelor care sosesc din România li se va RECOMANDA FERM O PERIOADĂ DE CARANTINĂ TIMP DE 14 ZILE la întoarcerea în Danemarca.

4. Tranzitarea Danemarcei va fi permisă, în continuare, doar în următoarele condiții: deplasare în scop turistic într-o altă țară decât Danemarca (va fi solicitată dovada unei rezervări la o unitate de cazare din afara Danemarcei); deplasare în baza listei ”motivelor întemeiate” într-o altă țară decât Danemarca. Persoanelor cu simptome clare de infecție (de exemplu, tuse uscată și febră) nu le va fi permis să tranziteze Danemarca.

5. Cu privire la recomandările de călătorie emise de Ministerul danez al afacerilor externe privind plecările din Danemarca, în condițiile în care România a fost plasată pe lista țărilor ”închise”, gradul de risc a fost ridicat la ”portocaliu” (evitarea călătoriilor nenecesare).

„Motivele întemeiate”, conform MAE

A. Muncă, afaceri, studii etc.

1. Dacă munciți în Danemarca. Puteți intra în baza unui contract de muncă valabil, chiar dacă nu a fost folosit.

2. Participați la o întâlnire de afaceri. Trebuie să prezentați o dovadă, de ex. email, a relației de muncă și data și ora la care are loc întâlnirea. De asemenea, trebuie să prezentați detalii de contact ale persoanei cu care urmează să vă întâlniți.

3. Prestați servicii sau transport de bunuri în și din Danemarca, în baza unor documente oficiale.

4. Sunteți personal navigant, membru al echipajului unei aeronave, diplomat etc.

5. Aveți un interviu pentru un loc de muncă. Trebuie să dovediți cu invitația din partea companiei la interviu și numele persoanei de contact.

6. Studiați în Danemarca. Trebuie să prezentați o scrisoare de confirmare din partea instituției de învățământ care să dovedească că sunteți înscris la cursuri sau urmează să participați la un examen de admitere (dacă acesta nu poate fi urmat online). Puteți intra în Danemarca cu cel mult 2 săptămâni înaintea începerii programului de studii. Dacă aveți un permis de rezidență pentru studenți puteți să îl prezentați ca dovadă a faptului că sunteți îndreptățit să locuiți în Danemarca.

7. Sunteți stagiar. Trebuie să prezentați o scrisoare de confirmare emisă de o instituție de învățământ străină din care să reiasă că stagiul reprezintă un element obligatoriu în cadrul programului educațional și un contract de stagiu cu compania daneză la care urmează să fie efectuat stagiul.

8. Urmați un program al unui gimnaziu, în baza unei scrisori de confirmare din partea gimnaziului.

9. Lucrați ca au pair. Trebuie să prezentați permisul de reședință, certificatul de înregistrare/cardul de reședință.

B. Aspecte de ordin privat

1. Sunteți partener, părinte etc. al unei persoane rezidente în Danemarca. Puteți intra în Danemarca dacă sunteți soție/soț; live-in partner; logodnică/logodnic; iubită/iubit (cu o relație, în mod normal, de peste 3 luni); părinte sau părinte vitreg; soră/frate sau soră/frate vitreg; bunic sau bunic vitreg; copil sau copil vitreg; nepot sau nepot vitreg al unui cetățean danez sau unei persoane străine rezidentă și cu dreptul legal de a intra în Danemarca. 

Documente relevante care să ateste aceste relații sunt: certificat de căsătorie, certificat de naștere, copie a cardului de sănătate danez (yellow card) aparținând persoanei la care veniți.

Natura și durata relației poate fi dovedită și de o declarație solemnă (care intră subsidența Codului Penal danez, art. 163), prezentată în original sau copie, a persoanei rezidente în Danemarca – poate fi accesată la  https://politi.dk/en/-/media/mediefiler/corona/rejseerklaeringer/04-declaration-solemn-declaration-on-relationship-for-use-in-connection-with-entry.pdf?la=en&hash=318F49B80048C36FE41843738EE018E71C2171CF.

2. Sunteți soț, live-in partner sau copil al unui cetățean danez care are reședința în străinătate și intrați cu acesta în Danemarca. Trebuie prezentate documente doveditoare și completată o declarație solemnă.

3. Veți petrece timp cu un copil minor. Trebuie să dovediți relația cu certificatul de naștere și cardului de sănătate al minorului.

4.  Sunteți tutore legal pentru un minor cu reședința în Danemarca, dovedit în baza cardului de sănătate al minorului și al confirmării acestei calități din partea autorităților daneze.

5. Sunteți rudă sau într-o relație cu o persoană în stare de sănătate critică sau terminală. Trebuie dovedită relația cu persoană bolnavă (la fel ca la punctul B.1) și acceptul acesteia transmis de personalul medical relevant.

6. Veți participa la nașterea copilului. Intrarea se poate face, în mod normal, cu 3 săptămâni înainte de naștere, cu consimțământul mamei și prin prezentarea documentelor medicale care atestă faptul că persoana la care veniți este însărcinată.

7. Veți continua un tratament medical administrat de autoritățile daneze de sănătate, în baza unei note din partea spitalului.

8. Veți participa la o înmormântare, în baza unor documente doveditoare.

C. Aspecte de ordin judiciar

1. Veți participa în proceduri judiciare, în baza citației.

2. Aveți aspecte urgente de rezolvat la o ambasadă sau consulat din Danemarca, în baza confirmării din partea acestor instituții.

D. Aspecte legat de exercitarea dreptului de proprietate

1. Dețineți o casă de vacanță sau barcă sau sunteți rezident permanent într-un camping danez, în baza unor documente doveditoare. Puteți fi însoțit și de persoanele menționate la punctul B.1.

E. Rezidenții din landul german Schleswig-Holstein, anumite regiuni din Suedia și din Norvegia pot intra în Danemarca fără restricții.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Posibilă revenire asupra deciziei de carantinare a persoanelor venite din Spania. Nemulțumiri majore la Madrid

Publicat

Guvernul discută în aceste momente o potențială revenire asupra deciziei carantinării persoanelor sosite din Spania, conform publicației g4media.ro. Măsura vine după ce INSP a decis includerea Spaniei pe lista galbenă a României începând de marți, 11 august, fiind astfel suspendate zborurile comerciale între Spania și România, totodată cei care sosesc din Spania pe teritoriul României fiind obligați să se autoizoleze.

Procedura carantinării se aplică tuturor persoanelor venite din țările cuprinse pe lista galbenă a României, Spania fiind inclusă începând de mâine pe această listă datorită riscului epidemiologic ridicat.

Amintim că în Spania trăiește o comunitate considerabilă de români, oficial fiind înregistrați 800.000 de români care locuiesc pe teritoriul statului, însă la acest moment există o mobilitate extinsă între cele două state, datorită perioadei de vacanță.

Noile măsuri anunțate de Institutul Național de Sănătate Publică ar fi stârnit nemulțumiri majore la Madrid, conform g4media.ro, nemulțumiri amplificate de faptul că autoritățile spaniole nu au impus măsuri restrictive românilor, în ciuda creșterii masive a numărului de cazuri COVID-19, apărute în ultima perioadă la noi în țară.

Lista actuală a țărilor aflate pe lista galbenă a României:

Africa de Sud, Argentina, Armenia, Aruba, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Bosnia si Herțegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guineea Ecuatorială, Honduras, Insulele Feroe, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicana, Sint Maarten, Spania, Statele Unite ale Americii, Surinam.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cinci atlete ale Universității Cluj au cucerit medalii la Cupa României de Seniori

Publicat

Atletele Universității Cluj au cucerit 5 medalii, patru de aur și una de bronz, în cadrul Cupei României de Seniori, desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute de Complexul Sportiv “Iolanda Balaș Soter” din București, în organizarea Federației Române de Atletism.

Atleta Sanda Belgyan a cucerit două trofee ale Cupei României la probele de 400m plat și 400m garduri. Universitara Camelia Gal a obținut, la rândul ei, două trofee la probele de 100m și 200m. La proba de suliță, Toma Pop a cucerit medalia de bronz, cu 68.55m. Ioana Nesteriuc s-a clasat pe locul 4 la 100 m garduri, iar Mihai Lazăr a terminat proba de 200m pe locul 5, se arată pe site-ul clubului Universitatea.

Foto: u-cluj.ro

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Metroul Cluj-Napoca: o glumă pentru a strânge câteva voturi la locale, acuză Nasra

Publicat

Deputatul și președintele PSD Cluj, Horia Nasra, acuză liberalii de minciuni „nerușinate” din cauza faptului că metroul din Cluj-Napoca nu a fost introdus în lista de proiecte prioritare ale liberalilor. Mai mult de atât, parlamentarul a transmis o scrisoare Guvernului în care îi adresează două întrebări punctuale ministrului transporturilor.

„Zero lei este finanțarea obțină de Orban, Boc și Bode pentru proiectul introducerii metroului în Cluj. Se laudă lunar cu banii care vor fi alocați și identificați spre finanțare, însă singurii lei dați până acum, sunt cei ai contribuabililor clujeni care plătesc studiul de prefezabilitate. Ministrul Bode s-a ferit să răspundă unei simple interpelări parlamentare cu privire la finanțarea metroului din Cluj, însă comunică cifre amețitoare fără acoperire reală. Atenție, finanțarea metroului nu a fost cuprinsă nici în recenta listă a proiectelor de investiţii publice semnificative prioritizate, asumată de Guvernul Orban.

Încă mai trag speranța ca liderii PNL să nu-și bată joc de acest proiect vital, pentru dezvoltarea Clujului, pentru descongestionarea traficului și le solicit să nu mai facă afirmații fără acoperire”, a declarat deputatul social-democrat Horia Nasra.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Decese mai puține în România în primele 6 luni din 2020 față de 2019

Publicat

Numărul deceselor cetățenilor români este mai mic cu aproximativ 6000 de persoane în prima jumătate a acestui an comparativ cu anul precedent. În aprilie și iunie 2020 decedații au fost mai numeroși decât în lunile corespunzătoare din 2019, dar în rest, fiecare lună din primele șase de anul trecut a adus mai multe decese decât în contextul COVID-19.

Totalul deceselor în prima jumătate a acestui an este 130.766, iar în primele 6 luni din anul trecut totalul a fost de 136.541 decese. În luna iunie 2020, aproape două treimi din totalul numărului de decese s-au înregistrat în rândul persoanelor cu vârstă de cel puţin 70 ani (8.718 decese, reprezentând 41,4% din total, s-au înregistrat la grupele de vârstă 80 ani şi peste, 5.014 decese, reprezentând 23,8%, la persoanele de 70-79 ani) şi 4.217 decese (20,0%) la persoanele în vârstă de 60-69 ani.

Cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 5-19 ani (70 decese), 20-29 ani și 0-4 ani (fiecare grupă cu câte 103 decese).

Sursa: Hotnews

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate