EVENIMENT
Clujeanul cu datorie de 3 lei la ANAF a plătit mai mult ca să achite datoria. ”Bravo, <>”
Comision bancar
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
„Iarba verde de acasă, crește la noi pe terasă”. Un clujean și-a mutat OGRADA de la sat în balcon
Clujul a devenit în ultimii ani o Meccă spre care migrează locuitori din toată țara. Dacă la începutul anilor 2010 „invazia” era în speță din județele limitrofe, al doilea deceniu al noului mileniu a înregistrat o afluență din toată țara. Segmentul IT este unul din factorii care atrage, în special prin prisma salariilor mari. Ar mai fi și mirajul de a locui într-unul dintre cele mai bine cotate orașe din țară.
Ce a însemnat acest exod pentru Cluj? Prețuri exagerate la chirii și locuințe, prețuri nesimțite în HoReCa, aglomerație și un haos urbanistic, generat de modul fușerit în care se acordă autorizațiille de construire ca urmare a cererii mari de pe piață.
„Iarba verde de acasă, crește la noi pe terasă”. Un clujean și-a mutat OGRADA de la sat în balcon
Oamenii din afara Clujului se înghesuie să cumpere apartamente în oraș, pentru ei sau copiii lor, lăsând bătrânilor gospodăriile de la țară, cu tot cu acareturi. Cei care lasă… Pentru că sunt unii care nu se pot despărți de dulcele trai bucolic și-l cară cu ei în Cluj.
Este și cazul unui locatar din Mănăștur, semnalat de un internaut. Acesta și-a mutat bătătura în balcon, spre disperarea vecinilor.
„Omul s-a mutat acum vreo doi ani de undeva din Bistrița. Are găini, cocoși și rațe în balcon. Când e ora de hrănire, toți vecinii de la etajele inferioare se aleg cu grăunțe în balcoane. Vecina e chiar simpatică. O mai aud strigând la soț: „Dat-ai de mâncare la găini? Dat pe dracu’! Tu nu vezi cât îi ceasu’?”
Să nu mai spun cum e vara… Mirosul îl bate pe cel de la Pata Rât. Iarna trecută au avut și doi purceluși. Cuminței, de altfel… Noroc că n-au sta mult. Nu le-o fi plăcut etajul, or fi avut vertij. Am început să ne facem calcule: dacă vindem apartamentul, îl cotăm ca „apartament în mijlocul naturii”. Păi unde-ți mai cântă ție la bloc cocoșul la 5 dimineața?”, scrie clujeanul pe pagina de socializare.
Comentariile erau unul mai simpatic ca altul:
„Ziceți mersi că omul n-are încă vacă!”
„Cu cât dă ouăle?”
„N-apoi când a începe să are cu plugul să vă țineți bine!”
În acest caz se potrivește cel mai bine zicala: „Țăranul din sat îl scoți, dar satul din țăran, veci”. Na ce să-i faci dacă n-a mai găsit bietul om apartament cu grădină…
În 2025, Declarația unică – Formularul 212 privind raportările către ANAF a veniturilor obținute de către persoanele fizice, din activități independente, chirii și alte surse suferă modificări.
Termenul pentru depunerea Declarației unice – Formular 212 va fi 23 mai (vineri).
MODIFICĂRI în 2025 la Declarația unică pentru persoanele fizice
Aceasta trebuie depusă de către persoanele fizice cu venituri obținute din:
– activități independente
– chirii
– drepturi de autor
– investiții
– alte surse similare (de exemplu criptomonede, dobânzi)
Formularul trebuie completat și de cei care nu au venituri, dar aleg să plătească contribuția pentru asigurările de sănătate.
Ce noutăți apar în 2025
A fost eliminată obligația de estimare a veniturilor și contribuțiile pentru anul curent. Contribuabilii declară doar veniturile realizate în anul precedent.
Persoanele care înregistrează pierderi sau venituri zero nu mai datorează CASS. Acestea pot opta pentru asigurare.
Veniturile din chirii vor fi calculate simplificat, deducând 20% din venitul brut.
ANAF va introduce anul viitor Declarația precompletată. Redirecționarea impozitului de până la 3,5% va fi posibilă doar pentru veniturile din salarii și pensii.
EVENIMENT
Centrele de asistență socială, dotate cu camere de SUPRAVEGHERE. Înregistrările vor fi STOCATE cel puțin 30 de zile
Centrele de asistență socială vor fi dotate obligatoriu cu camere de supraveghere video. Înregistrările vor fi stocate cel puțin 30 de zile. Un proiect ce prevede aceasta a fost depus la Parlament.
Inițiativa vine în contextul în care, recent, în patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș au fost semnalate probleme grave.
Centrele de asistență socială, dotate cu camere de SUPRAVEGHERE. Înregistrările vor fi STOCATE cel puțin 30 de zile
Proiectul vizează o mai bună protecție și monitorizare a beneficiarilor și a angajaților, reiese dintr-un comunicat transmis miercuri de USR.
„E nevoie ca în toate centrele de asistență medico-socială din România care îngrijesc copii, adulți si vârstnici – atât de stat, cât și private – să fie amplasate obligatoriu camere video. Monitorizarea, care va respecta cu strictețe legislația GDPR, va oferi autorităților instrumente obiective de măsurare și supraveghere a calității îngrijirii beneficiarilor din aceste centre”, a precizat Emanuel Ungureanu, membru în Comisia pentru sănătate din Camera Deputaților, potrivit Agerpres.
Ce prevede proiectul
Proiectul modifică și completează Legea privind reforma în protecția și promovarea drepturilor copilului și Legea privind asistența socială în sensul introducerii obligației de instalare și menținere în stare de funcționare a unor sisteme de supraveghere video.
Camerele vor fi amplasate astfel încât să asigure monitorizarea continuă a activităților, dar fără a compromite intimitatea persoanelor, în conformitate cu normele legale privind protecția datelor cu caracter personal și drepturile copiilor, se mai arată în comunicat.
Înregistrările video vor fi stocate minimum 30 de zile, maximum 6 luni. Vor putea fi accesate doar de personalul autorizat și doar în scopul monitorizării calității activității, investigării unor incidente sau pentru asigurarea securității persoanelor.
Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 50.000 și 200.000 lei, în funcție de gravitatea abaterii și de impactul asupra securității și siguranței persoanelor.
Aurul atinge un nou maxim istoric. Gramul s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotație de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunțase marți Banca Națională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9768 lei, în creștere cu 0,04 bani (+0,01%) față de cotația precedentă, de 4,9764 lei.
Aurul atinge un nou MAXIM istoric. Leul s-a DEPRECIAT față de euro
În schimb, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7609 lei, în scădere cu 4,65 bani (-0,97%), comparativ cu marți, când s-a situat la 4,8074 lei.
De asemenea, moneda națională s-a apreciat și în raport cu francul elvețian, calculat de BNR la 5,2692 lei, în scădere cu 0,86 bani (-0,16%), față de 5,2778 lei, cotația anterioară.