Connect with us

EVENIMENT

Clujeanca Roxana Hulpe, reporter Pro TV, nu se poate căsători din cauza coronavirusului. Pandemia i-a dat planurile peste cap

Publicat


Pandemia de coronavirus le dă mari bătăi de cap cuplurilor care au programată nunta pentru 2020. În prezent, legea dă voie ca un astfel de eveniment să aibă loc cu maxim 8 persoane. Așadar, petrecerea programată să se țină cu sute de invitați este o variantă care cade din prima.

În aceste condiții, majoritatea cuplurilor au decis să amâne nunta pentru o altă dată. Problema cea mare este disponibilitatea sălilor. Spre exemplu, dacă tu ai avut programată nunta pentru 2020, dar vrei să o reprogramezi pentru 2021, nu vei avea prioritate. Cuplurile care au deja programat evenimentul pentru anul 2021 vor rămâne prioritari.

Roxana Hulpe, reporterul celor de la PRO TV și partenerul ei Alex, aveau programată nunta pe data de 30 mai. Din cauza pandemiei de coronavirus a decis să o amâne pentru 25 iulie.

„Dacă nu se vor putea face nunți cu peste 50 de persoane când avem programată nunta, nu o vom face. Este vorba de stare. Invitații vor avea rețineri din cauza virusul. În plus, o nuntă nu o faci doar ca să fie făcută. Vrem ca familia și prietenii noștri să fie alături de noi”, a spus Roxana.

Unele restaurante nu restituie avansul plătit de miri dacă data în care este programată nunta este după ce Starea de Urgență Națională a expirat, indiferent de restricțiile rămase.

„De la restaurant ne-au spus că nu vor putea să ne dea înapoi avansul plătit. Au argumentat că nu este Stare de Urgență Națională pe 30 mai (data inițială a nunții), dar că ne ajută să reprogramăm. Noi am plătit aproape tot. Anul acesta prețurile rămân neschimbate, dar pentru 2021 acestea vor fi mai mari”, relatează Roxana.

Varianta nunții pe internet

Din ce în ce mai multe persoane au hotărât să se căsătorească în plină pandemie de coronavirus. Majoritatea realizează o transmisiune live de la starea civilă pentru ca familia și prietenii să fie, sufletește, cu ei. Totuși, Roxana și Alex nu iau în calcul varianta unei căsătorii pe internet.

„Da, am văzut că se fac nunți în mediul online, dar pentru noi nu este o variantă. Cum spuneam, este un eveniment foarte important și vrem să simțim energia familiei și prietenilor pe viu. Mai bine așteptăm până vom putea face ca la carte, totul”, ne-a spus Roxana.

Din cauza nunților care nu se vor putea ține anul acesta, 2021 va fi o perioadă extrem de încărcată. Astfel, multe cupluri vor alege să se căsătorească în timpul săptămânii. Roxana Hulpe dorește să respecte tradiția și nunta lor să aibă loc sâmbăta sau duminica.

„Eu sunt și fată de preot (Roxana Hulpe este fiica preotului Iosif Hulpe din Gilău). Voi alege o dată care să fie sâmbătă sau duminică. Nu mă voi căsători în timpul săptămânii”.

Dificil este și pentru artiști. Formațiile care avea nunți programate pentru anul acesta se află sub un mare semn de întrebare. Aceștia nu știu ce se va întâmpla, calendarul lor fiind dat peste cap.

„Este greu și pentru noi, dar și pentru miri. Ei au plătit deja avansuri, dar poate noi am investit acei bani în altceva. Va fi dificil. Suntem nevoiți să le returnăm banii pentru că, mai presus de toate, suntem oameni. Pe contracte nu avem un punct care să facă referire la o pandemiei, dar ne descurcăm. Cel mai dificil este că ne-au fost date peste cap calendarele și va fi extrem de greu să acoperim evenimentele pe care trebuia să le avem anul acesta”, a spus un artist local.

Veștile de la Guvern nu sunt prea încurajatoare. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat recent că abia după luna august se vor putea face nunți cu mai mulți invitați. Totuși, acest lucru nu este bătut în cuie. Restricțiile se vor ridica în funcție de evoluția virusului, lucru greu de anticipat.

Răzvan Dan

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

O treime dintre cei infectați cu COVID se întorc în spital cu afecțiuni grave

Publicat

Un studiu britanic arată că o treime dintre cei care au fost infectați cu COVID-19 se întorc în sputal cu grave afecțiuni.

Statisticile arată că o treime dintre persoanele care au contactat noul coronavirus se întorc în spitale în mai puțin de 5 luni cu afecțiuni grave ale inimii, ficatului, plămânilor sau cu diferite forme de diabet. Mai mult, unul din 8 pacienți moare.

Studiul a fost realizat de Universitatea Leicester și de Oficiul Național pentru Statistică (ONS). Aceștia au descoperit efecte pe termen lung devastatoare asupra celor care au avut o formă severă a bolii provocate de noul coronavirus, la mulți dintre ei apărând probleme la inimă, diabet și afecțiuni cronice la ficat și rinichi.

Ce spun autorii studiului?

Kamlesh Khunti, unul dintre autorii studiului și profesor în domeniul diabetului și medicinii vasculare la Universitatea Leicester a spus că “acesta este cel mai mare studiu în rândul persoanelor externate din spital după ce fuseseră internate cu Covid-19”.

“Se pare că oamenii se duc acasă, au efecte pe termen lung, se întorc, și mor. Am consemnat că aproape 30% sunt reinternați, este vorba de mulți oameni. Cifrele sunt foarte mari”, a spus acesta.

Christina Pagel, șefa unității de cercetare clinică de la University College London a spus că este o lucrare “foarte importantă. Covidul nu este doar despre decese. (Există) o povară semnificativă a bolii pe termen lung după spitalizarea pentru covid”.

Ce a arătat studiul?

Studiul a arătat că cei care supraviețuiesc coronavirusului  sunt de aproape trei ori și jumătate mai predispuși să reajungă în spital, și să moară, în următoarele 140 de zile, decât alte persoane externate. Mai mult, echipa de cercetători a fost surprinsă să descopere că așa mulți oameni s-au întors cu un nou diagnostic, mulți cu probleme de inimă, rinichi și ficat, dar și diabet.

Karla Fanea

Citește mai departe

EVENIMENT

Replica zilei

Publicat

„Atâta timp cât nu încetezi să urci, treptele nu se vor termina; sub pașii tăi care urcă, ele se vor înmulți la nesfârșit.”

Franz Kafka

Citește mai departe

EVENIMENT

Vezi aici PROSPECTUL tradus în limba română al vaccinului anti-COVID Pfizer-BiOnTech. Reacții adverse și contraindicații

Publicat

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a publicat prospectul tradus în limba română la vaccinul anti-COVID.

Denumirea comercială a acestuia este Comirnaty concentrat pentru dispersie injectabilă – Vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate) şi este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea COVID-19 cauzat de virusul SARS-CoV-2, la persoane cu vârsta de 16 ani şi peste.

Comirnaty se administrează intramuscular după diluare, sub forma unei scheme cu 2 doze (a câte 0,3 ml), la o distanţă de cel puţin 21 zile una de alta.

Reacţiile adverse frecvente observate în timpul studiilor clinice sunt cefalee, durere localizată la articulaţii, dureri musculare, durere la nivelul locului de administrare a injecţiei şi tumefiere la nivelul locului de administrare a injecţiei fatigabilitate, frisoane, iar după a doua doză de vaccin a fost observată o frecvenţă mai mare a febrei.

Prospect: Informaţii pentru utilizator . Vaccinul anti-covid dezvoltat de Pfizer- BioNTech are denumirea COMIRNATY

Comirnaty concentrat pentru dispersie injectabilă

Vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate) Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare.

Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță. Puteți să fiți de ajutor raportând orice reacții adverse pe care le puteți avea. Vezi ultima parte de la pct. 4 pentru modul de raportare a reacțiilor adverse.

Citiți cu atenție și în întregime acest prospect înainte de a vi se administra acest vaccin deoarece conține informații importante pentru dumneavoastră.

•Păstrați acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiți.

•Dacă aveți orice întrebări suplimentare, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

•Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect.

Vezi pct. 4.

Ce găsiți în acest prospect vaccin anti-COVID

1. Ce este Comirnaty și pentru ce se utilizează

2. Ce trebuie să știți înainte să vi se administreze Comirnaty

3. Cum se administrează Comirnaty

4. Reacții adverse posibile

5. Cum se păstrează Comirnaty

6. Conținutul ambalajului și alte informații

1. Ce este Comirnaty și pentru ce se utilizează

Comirnaty este un vaccin utilizat pentru prevenirea COVID-19, afecțiunea cauzată de virusul SARS-CoV-2.

Comirnaty se administrează la adulți și adolescenți cu vârsta de 16 ani și peste.

Vaccinul determină sistemul imunitar (sistemul natural de apărare al organismului)să producă anticorpi și celule sanguine,care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19.

Întrucât Comirnaty nu conține virusul pentru a produce imunitatea, nu vă poate transmite COVID-19.

2. Ce trebuie să știți înainte să vi se administreze Comirnaty

Comirnaty nu trebuie administrat:

•dacă sunteți alergic la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct.6)

6) Atenționări și precauții

Înainte să vi se administreze vaccinul, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă:

•ați avut vreodată o reacție alergică severă sau probleme la respirație după orice alt vaccin injectabil sau după ce vi s-a administrat Comirnaty în trecut.

•vi s-a întâmplat vreodată să leșinați după o injecție efectuată cu acul.

•aveți o boală severă sau o infecție cu febră mare. Cu toate acestea, vi se poate administra vaccinul dacă aveți febră scăzută sau o infecție ușoară la nivelul căilor respiratorii superioare, de exemplu o răceală.

•aveți o problemă legată de sângerare, vă apar vânătăi cu ușurință sau utilizați un medicament care previne cheagurile de sânge.

•aveți un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli cum este infecția cu HIV sau din cauza unui medicament care vă afectează sistemul imunitar cum este un corticosteroid

La fel ca în cazul oricărui vaccin, este posibil ca schema de vaccinare cu 2 doze de Comirnaty să nu protejeze complet toate persoanele cărora li se administrează și nu se cunoaște cât timp veți fi protejat.

Copii și adolescenți

Comirnaty nu este recomandat la copii și adolescenți cu vârsta sub 16 ani.

Comirnaty împreună cu alte medicamente

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizați, ați utilizat recent sau s-ar putea să utilizați orice alte medicamente sau dacă vi s-a administrat recent orice alt vaccin.

Sarcina și alăptarea

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a vi se administra acest vaccin.

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor

Unele dintre reacțiile la vaccinare, menționate la pct. 4 )

Reacții adverse posibile (pot să vă afecteze temporar capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Așteptați până când trec aceste manifestări, înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.)

Comirnaty conține potasiu și sodiu

Acest vaccin conține potasiu mai puțin de 1 mmol (39mg) per doză, adică practic „nu conține potasiu”.

Acest vaccin conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per doză, adică practic „nu conține sodiu”.

3. Cum se administrează Comirnaty

Comirnaty se administrează după diluare, sub forma unei injecții de 0,3 ml, într-un mușchi din partea superioară a brațului.

Vi se vor administra 2 injecții, la interval de cel puțin 21 zile una de cealaltă.

După prima doză de Comirnaty, după 21 zile trebuie să vi se administreze a doua doză din același vaccin, pentru finalizarea schemei de vaccinare.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la Comirnaty, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

4. Reacții adverse posibile

Ca toate vaccinurile, Comirnaty poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacții adverse foarte frecvente:

pot afecta mai mult de 1 persoană din 10

•la locul de administrare a injecției: durere, umflare

•oboseală

•durere de cap

•dureri musculare

•dureri articulare

•frisoane, febră

Reacții adverse frecvente:

pot afecta până la 1 persoană din 10

•înroșire la locul de administrare a injecției

•greață

Reacții adverse mai puțin frecvente:

pot afecta până la 1persoană din 100

•mărire a ganglionilor limfatici

•stare de rău•

durere la nivelul unui membru

•insomnie

•mâncărimi la locul de administrare a injecției

Reacții adverse rare:

pot afecta până la 1 persoană din 1 000

•„cădere” temporară a feței, pe o singură parte

Cu frecvență necunoscută(care nu poate fi estimată din datele disponibile)

•reacție alergică severă

Raportarea reacțiilor adverse

Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect.

De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul sistemului național de raportare, așa cum este menționat în Anexa V și includeți seria/lotul, dacă sunt disponibile.

Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.

5. Cum se păstrează Comirnaty

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.Următoarele informații referitoare la păstrare, expirare și utilizare și manipulare sunt destinate profesioniștilor din domeniul sănătății.

Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și pe etichetă după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la congelator, la temperaturi cuprinse între -90°C și -60°C.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.După decongelare, vaccinul trebuie diluat și utilizat imediat.

Cu toate acestea, datele privind stabilitatea în timpul utilizării au demonstrat că, după ce a fost scos din congelator, vaccinul nediluat poate fi păstrat înainte de utilizare timp de până la 5 zile, la temperaturi de 2°C-8°C sau timp de până la 2 ore, la temperaturi de până la 30°C.

După diluare, vaccinul trebuie păstrat la temperaturi de 2°C-30°C și utilizat în decurs de 6 ore. Orice cantitate neutilizată de vaccin trebuie aruncată.

După ce au fost scoase din congelator și diluate, flacoanele trebuie marcate cu noua dată și oră la care trebuie eliminate. După decongelare, vaccinul nu mai poate fi recongelat.

Nu utilizați acest vaccin dacă observați particule în diluție sau modificări de culoare.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere.
Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conține Comirnaty
•Substanța activă este vaccin de tip ARNm COVID-19.
După diluare, flaconul conține 5 doze a câte 0,3 ml, fiecare cu 30 micrograme ARNm.
•Celelalte componente sunt:-((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315)-2- [(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159)-1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)-colesterol-clorură de potasiu-dihidrogenofosfat de potasiu -clorură de sodiu-fosfat disodic dihidrat-sucroză-apă pentru preparate injectabile.

Sursa: alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Din cauza reacțiilor utilizatorilor, WhatsApp amână actualizarea politicii de confidențialitate

Publicat

WhatsApp a amânat o actualizare a politicii de confidențialitate care a cauzat confuzie și reacții ale utilizatorilor, din cauza temerilor că Facebook, proprietarul aplicației de mesagerie, va primi mai multe date personale, anunță CNBC.

„Au existat multe dezinformări care ne îngrijorează și vrem să îi ajutăm pe toți să înțeleagă principiile și faptele noastre ”, a spus WhatsApp într-o postare pe blog, în weekend.

Actualizările se referă la funcțiile care permit utilizatorilor să trimită mesaje și să interacționeze cu companiile pe WhatsApp. Anul trecut, Facebook a anunțat că firmele care folosesc WhatsApp ar putea stoca și gestiona convorbirile cu clienții folosind infrastructura Facebook.

Astfel, o companie poate vedea conținutul mesajelor și poate utiliza aceste informații în scopuri de marketing, care ar putea include publicitate pe Facebook.

Actualizările de confidențialitate au cauzat „confuzie”

WhatsApp trebuia să înceapă să solicitate utilizatorilor pe 8 februarie să accepte termenii actualizați pentru a continua să utilizeze aplicația. Dar Facebook a spus că acum amână data. Nimeni nu va avea contul suspendat sau șters pe 8 februarie, a adăugat Facebook. Oamenii vor avea „treptat” șansa de a-și revizui politica de confidențialitate „în ritmul lor” înainte ca noile opțiuni să fie disponibile, pe 15 mai.

Actualizările de confidențialitate au cauzat „confuzie”, a spus WhatsApp. Mulți utilizatori au considerat că aplicația va partaja mai multe date, inclusiv mesaje, cu Facebook.

Din 2016, WhatsApp a împărtășit anumite date cu Facebook, cum ar fi numărul de telefon. Dar conținutul mesajelor nu poate fi vizualizat de WhatsApp sau Facebook, pentru că sunt criptate, fapt care nu se schimbă.

Cu toate acestea, utilizatorii preocupați de confidențialitatea lor s-au îndreptat spre aplicațiile de mesagerie rivale Signal și Telegram. Aceste două aplicații se definesc drept fiind axate pe confidențialitate și ambele au raportat creșterea numărului de utilizatori.

Sâmbătă, Signal a suferit chiar o întrerupere din cauza afluxului de utilizatori. Signal a spus că „adaugă noi servere și capacitate suplimentară într-un ritm record în fiecare zi” iar aplicația a revenit online duminică.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate