EVENIMENT
Clujeanca Jessica Roman Inamahoro, locul 2 la Campionatele Europene de WINDSURF Techno293 din Grecia
Performanța remarcabilă pentru clujeanca Jessica Roman Inamahoro (11 ani) de la Clubul Sportiv Yachting Club Tarnița, care a câștigat locul al doilea în categoria U13 fete cu velă 5.0 la Campionatele Europene de Windsurf Techno293, desfășurate în perioada 25 octombrie – 2 noiembrie, la Artemida / Atena, Grecia.
„Într-o competiție acerbă, care a adunat 260 dintre cei mai buni tineri windsurferi din 14 țări, Jessica a demonstrat în decursul celor 13 manșe organizate o adaptabilitate remarcabilă la condițiile de vânt puternice de peste 28 de noduri și o concentrare totală în fiecare manșă.
Clujeanca Jessica Roman Inamahoro, locul 2 la Campionatele Europene de WINDSURF Techno293 din Grecia
Acest loc pe podium reprezintă o confirmare a progresului său și se adaugă succeselor ei din acest an din campionatul maghiar (campioană în campionatul Open Kid U13 și în campionatul Techno U13) și de la Campionatele Mondiale de la Balatonföldvar (locul doi la U13 5.0).
Evoluția ei este rezultatul antrenamentelor intense din ultimul an din Naxos-Grecia, Cabarete-Republica Dominicana, Viganj-Croatia, Balaton-Ungaria, Tarnita-Romania si Artemida-Grecia.
Jessica Roman Inamahoro, elevă în clasa a cincea la Liceul Teoretic Báthory Istvan din Cluj, se pregătește deja pentru viitoarele competiții internaționale, cu speranța de a se regăsi pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor mondiale. În paralel cu Techno293, Jessica dorește să înceapă și antrenamentele pe IQ Foil, din 2024 categoria olimpică de windsurf.
„Techno293 este o clasă a windsurfingului dedicată tinerelor talente și sportivilor juniori”
Vanessa Roman (10 ani), sora mai mică a lui Jessica, s-a clasat pe poziția a șasea în cadrul aceleași categorii. Ambele sportive sunt legitimate la Clubul Sportiv Yachting Club Tarnita si la Kihivas Extrem SE din Ungaria.
Clubul Sportiv Yachting Club Tarnita este un club sportiv dedicat promovării sporturilor nautice și a yachtingului în România.
Techno293 este o clasă a windsurfingului dedicată tinerelor talente și sportivilor juniori, care își propun să învețe și să concureze la cele mai înalte standarde internaționale. Această clasă este reglementată de Asociația Internațională de Windsurfing (IWA) și recunoscută de World Sailing și este una dintre cele mai populare clase de windsurfing pentru tineret, fiind inclusă și în cadrul competițiilor de juniori la nivel mondial”, se arată în comunicatul clubului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
U-Banca Transilvania a întâlnit-o, miercuri seara la Ankara, în BKT EuroCup, pe Turk Telekom. Turcii s-au impus cu 99 la 80, interzicându-le clujenilor cea de-a patra victorie în competiție.
Turk Telekom Ankara: Anthony Brown, Braian Angola, Melih Tunca, Javon Bess, Yoan Makoundou
U-BT Cluj-Napoca: Zavier Simpson, Sasu Salin, Karel Guzman, Mareks Mejeris, Zach Hankins
În ultimul meci din campionat, clujenii au suferit o înfrângere neașteptată în fața celor de la Dinamo București, 93-88, al doilea eșec stagional în Liga Națională. Pe de altă parte, în BKT EuroCup clujenii au trei victorii la rând și-și doresc cea de-a patra.
Turk Telekom – U-BT Cluj, 99-80. N-a fost să fie și a PATRA victorie
Confruntarea a adus față în față ocupantele locurilor 5, respectiv 6 în BKT EuroCup. U-Banca Transilvania și Turk Telekom au un bilanț de trei victorii și tot atâtea înfrângeri. Referitor la parcursul turcilor, aceștia au început sezonul cu trei succese la rând, apoi au suferit alte trei eșecuri. În ultimele meciuri, Turk Telekom a fost învinsă de JL Bourg, Valencia și Towers Hamburg, săptămâna trecută.
La începutul partidei a fost ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor din Valencia şi Novi Sad.
Principalii marcatori ai partidei au fost Brown 39 puncte, Makoundou 18, pentru turci, respectiv Simpson 22, Hankins 20, Guzman 11, pentru clujeni.
În următoarea rundă din EuroCup, U-BT Cluj-Napoca primește vizita lui Lietkabelis, într-un duel programat miercuri, 13 noiembrie, de la ora 19:00. Până atunci, clujenii vor juca cu CSU Sibiu, tot acasă, în Liga Națională.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Parcul bijuterie al școlii speciale Samus Cluj-Napoca. Potecă terapeutică din lemn, căsuțe de păsări, umbrele
Un teren al școlii speciale Samus din Cluj-Napoca a fost amenajat de profesori și elevi într-un parc colorat, în care s-au folosit materiale reciclabile, de la o potecă terapeutică din lemn, până la bănci, căsuțe pentru păsări sau mese din tamburi, dar include și umbrele sau cutii de lapte sau măsline vopsite în diferite culori, care atârnă de copaci.
Întreg conceptul de amenajare a parcului aparține directorului adjunct al școlii, Teofana Sferle, care a fost ajutată de profesori și de elevi.
”Amenajarea parcului, care are peste 350 de mp, s-a făcut, inițial, cu ajutorul cadrelor didactice și al elevilor de la tâmplărie și tinichigerie-vopsitorie auto, pentru că am folosit materiale reciclabile.
De exemplu, avem ghirlande din cutii de lapte sau măsline, vopsite de copii și de maiștrii instructori, agățate prin copaci, căsuțe din lemn pentru păsări, tamburi aduși de pe șantier și transformați în mese, capace de plastic, umbrele. Sunt lucruri pe care nu le-am aruncat, ci le-am revalorificat.
Când am început să ne ocupăm de parc, am avut pomi uscați, iar trunchiurile acestora au fost feliate și vopsite de elevi, astfel că avem și o potecă terapeutică. Ca să o parcurgi trebuie să sari de pe bucată colorată de lemn pe alta, iar când ajungi la capăt îți vine să te întorci.
Totul s-a dorit a fi culoare și aer liber. Elevii noștri au satisfacția că au făcut ceva cu mâinile lor, ceea ce le crește stima de sine și le oferă independență”, a spus Sferle pentru Cluj24.
Foișor cu bibliotecă în aer liber
Potrivit acesteia, elevii școlii au nevoie și de activități în aer liber, parcul fiind și un spațiu de învățare, astfel că a fost ridicat și un foișor din lemn, în care încap 20 de elevi. Aici a fost construită și o căsuță din lemn cu rafturi pentru cărți, fiind un fel de mini-bibliotecă în aer liber. De altfel, au fost amplasate trei astfel de spații cu cărți în parc.
”Parcul nu ar fi fost complet dacă nu am fi beneficiat de ajutorul celor de la compania E.ON, cărora le-am prezentat ce vrem să facem, iar lor le-a plăcut și au decis să ne ajute.
Pe lângă foișor, ne-au ajutat cu aparate de fitness în aer liber, cu amenajarea unor alei de acces, inclusiv la masa de ping-pong, și cu pictarea gardului de la intrarea în parc”, a adăugat directorul adjunct al Samus.
Parcul mai include o seră, unde elevii de la secția de horticultură se vor îngriji de viitoarele răsaduri de legume: roșii, salată, castraveți, morcovi, vinete.
Peste 270 de elevi învață la Samus
Directorul Samus, Gabriel Vâtcă, a declarat la rândul său că școala, care este în subordinea Consiliului Județean Cluj, are un profil tehnologic profesional și școlarizează exclusiv elevi cu cerințe educative speciale în mai multe calificări, cum sunt mecanic – tinichigiu auto, tâmplar, coafor-hairstylist, cofetar – patiser și horticultor.
”Avem un număr de 276 de elevi, însă numărul acestora poate crește până la sfârșitul anului. Sunt elevi din clase gimnaziale, V-VIII, dar și de nivel profesional”, a spus Vâtcă.
EVENIMENT
Conferința GOSPODĂRIA POPULAȚIEI: de la consumul familial la AFACEREA de familie, reunește producătorii locali din Cluj (PE)
Azi, 6 noiembrie, la Casa de Cultură din Chinteni a avut loc conferința: Gospodăria Populației: de la consumul familial la afacerea mică de familie! Gazdă și co-organizator, alături de Ioan Oleleu, vicepreședinte Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, a fost doamna primar Lucia Suciu din Chinteni, iar la prezidiu, alături de cei doi, au mai fost prezenți: doamna primar Anca Marcu- Cojocna, domnul Primar Paul Cecan -Vultureni și domnul profesor universitar Ivan Ilarie. Conferința a reunit reprezentanți ai producătorilor locali, punând în centrul discuțiilor nevoile și provocările acestora legate de legislația în vigoare și organizarea activităților de producție locală.
Susținerea tradițiilor locale și soluții legislative
Conferința a fost organizată cu scopul de a oferi o platformă de discuție între autoritățile locale și producătorii din județul Cluj, abordând atât provocările pe care aceștia le întâmpină, cât și soluțiile legislative necesare pentru sprijinirea activităților de producție și păstrarea tradițiilor locale.
Potrivit domnului vicepreședinte al ANSVSA, Ioan Oleleu: „Este nevoie să știm în fiecare comunitate care sunt oportunitățile și particularitățile de dezvoltare. Trebuie să oferim modele și soluții atât financiare, cât și tehnice. Putem să încurajăm asocierea- și foarte important- să sprijinim comercializarea produselor locale pentru crearea de piețe noi și introducerea produselor în rafturile marilor magazine.
Conferința GOSPODĂRIA POPULAȚIEI: de la consumul familial la AFACEREA de familie, reunește producătorii locali din Cluj (PE)
Simplificarea legislației care guvernează funcționarea unităților de capacitate mică este un pas important pentru a avea cât mai multe unități de producție. Îmi propun ca viitor parlamentar de a legifera colectarea produselor primare și procesate din gospodăria țărănească pentru ca acestea să poată fi comercializate fără restricții, inclusiv în supermarketurile de la nivel național.”
Tot în direcția acesta a fost și mesajul transmis de doamna primar Lucia Suciu, care a subliniat: ”Există în comuna noastră, o mulțime de oameni gospodari care doresc să comercializeze produsele realizate sau preparate în propriile lor gospodării. Așa s-a născut ideea unui proiect important, și anume, acela de a organiza o piaţă locală la care să aibă acces nu doar producătorii de pe raza comunei Chinteni, dar și cei din zonele învecinate. Scopul principal al acestui proiect este acela de a întări ideea necesității promovării producătorilor locali și de a încuraja achiziționarea produselor de la locuitorii din mediul rural. Implementând și susținând un astfel de proiect, produsele provenite direct din gospodăria localnicilor pot fi comercializate într-un cadru organizat, iar piața volantă din localitatea Chinteni să devină tot mai bogată!”
„Este nevoie de o strategie clară în folosul micului producător”
Domnul profesor universitar Ivan Ilarie a subliniat importanța păstrării tradițiilor prin inițiative de susținere concretă: ”România are potențialul de a hrăni 60-80 de milioane de oameni. Globalizarea piețelor, divizarea suprafețelor agricole, slaba capacitate de asociere a fermierilor noștri, dar și o rigiditate legislativă puțin permisivă pentru accesul micilor producători pe piață au făcut ca, din păcate, să importăm cantități mari de produse agroalimentare. Este nevoie de o strategie clară în folosul micului producător.
Practic, este necesar să se înceapă cu o inventariere a tuturor activităților și oportunităților care se pot desfășura într-o localitate în funcție de baza de materii prime și infrastructura existentă, puncte tari și puncte slabe. Urmează apoi o coagulare a celor care doresc să se implice în zonă, sat sau comună, pentru a dezvolta aceste activități economice și pentru obținerea sprijinului consiliilor județene și a serviciilor deconcentrate.
Menționăm că ANSVSA a emis acte normative care permit realizarea unității de prelucrare a produselor din carne, lapte și mai nou de legume de mică capacitate, așa cum există și-n celelalte țări din UE. Această idee de dezvoltarea a comunităților locale aparține domnului Ioan Oleleu, vicepreședinte al ANSVSA, originar din comuna Beliș, astfel de proiecte economice de dimensiuni mici putând dezvolta zona și preveni depopularea.”
Discuții și propuneri pentru viitorul producătorilor locali
În cadrul evenimentului, primarii și reprezentanții autorităților locale au împărtășit perspective asupra problemelor legislative actuale și asupra nevoii de îmbunătățire a reglementărilor pentru susținerea micilor producători. Primarii prezenți, au accentuat nevoia diminuării birocrației actuale și și-au declarat susținerea totală: ”Am făcut această solicitare acum doi ani, în urma discuției cu vicepreședintele și producătorii din comună, să se poată înregistra și să nu mai fie nevoie de a fi constituiți în formă juridică pentru a-și vinde produsele procesate acasă. Mă bucur că azi, această inițiativă a producătorilor, va duce la susținerea proiectelor mici, a gospodăriilor din localități. Voi susține proiectul în continuare!” a afirmat Paul Cecan, primar Vultureni.
Producătorii au avut ocazia să-și exprime îngrijorările și să propună măsuri care ar putea facilita activitatea lor.
”Mă bucur, am fost un inițiator al acestui proiect pentru a pune pe raft produsele care sunt procesate în gospodăriile proprii, îl voi susține în continuare, pentru că nu avem capacitatea astăzi de a ne face unități de capacitate mare în mediul rural. Este o gură de oxigen foarte importantă, la care nu ne-am așteptat, ne bucurăm că avem o astfel de oportunitate” a declarat Petru Nădășan, producător local din Vultureni.
Un alt producător local, Mircea Baciu, din Jucu de Mijloc a mărturisit: ”Zilele trecute am fost controlat de polițiști din piață care mi-au confiscat un borcan de zacuscă. Aștept cu nerăbdare să pot să vând din gospodăria mea! Nu mai vreau sa arunc cantități mari de produse deoarece nu le pot comercializa!”
Conferința de astăzi demonstrează angajamentul PSD față de valorile și tradițiile locale și sprijinul acordat producătorilor locali. Evenimentul a fost un succes, creând un dialog constructiv între autorități și producători și promovând inițiative care să contribuie concret la dezvoltarea sustenabilă a gospodăriilor locale.
CMF:11240017
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Cum parchezi ca să BLOCHEZI. Șofer nesimțit pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca
Da, știm, Clujul este aglomerat iar numărul mașinilor îl depășește pe cel al parcărilor cu mult. Asta nu înseamnă că, prevalându-te de dreptul tău de cetățean de a-ți parca mașina în plin centru, ai „datoria” de onoare de a șicana ceilalți participanți la trafic.
Așa s-a întâmplat miercuri pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca, mai exact în parcarea din fața Tribunalului. Posesorul unui SUV nu încăpea într-un loc de parcare mult mai mic decât dimensiunile mașinii. Atâta doar că el credea că locul respectiv se supune postulatului pantofului de damă al lui Al Bundy, adică era mic pe dinafară dar mare pe dinăuntru.
VIDEO FOTO. Cum parchezi ca să BLOCHEZI. Șofer nesimțit pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca
Alfel nu ne explicăm ambiția lui demnă de o cauză mai bună, de a-și strecura mașina într-un loc destinat probabil unui Smart, având în vedere că acolo îi limita lungimea și un copac plantat pe trotuar.
Cert este că una dintre benzi a devenit, practic, inutilizabilă din cauza lungimii mașinii, ceilalți participanți la trafic fiind obligați să se mute pe banda alăturată, producând un minunat carambol în circulație.