POLITICA
Claudiu Târziu (AUR): „A nu ucide” este un imperativ moral pe care nimeni nu are dreptul de a-l încălca
„Întotdeauna va fi eminamente greșit a lua viața unui om, oricât de înaintată ar fi boala de care ar suferi, și, nu mai puțin, a-l priva de medicația sau îngrijirea indispensabile, grăbindu-i astfel sfârșitul”, susține Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național de Conducere al AUR și lider al delegației partidului în Parlamentul European.
Claudiu Târziu (AUR): „A nu ucide” este un imperativ moral pe care nimeni nu are dreptul de a-l încălca
Reacția lui Claudiu Târziu vine ca urmare a afirmațiilor psihiatrului Gabriel Diaconu, consilier onorific al ministrului Sănătății, potrivit cărora „o secție ATI ca salon de paliație contrazice însăși menirea terapiei intensive”, iar decizia unui medic de a întrerupe sau diminua tratamentul unei persoane astfel încât să fie eliberat un pat, pe care să îl ocupe un alt bolnav cu șanse aparent mai mari de supraviețuire, ar fi legitimă și un „troc” care ar trebui acceptat.
„Ceea ce presa a dezvăluit despre modul în care ar fi avut loc crimele – să le spunem pe nume – de la Spitalul Sf. Pantelimon din București m-a înfiorat.
Ce fel de medic este acela care comite asemenea monstruozități? Aceste fapte indică o profundă lipsă de omenie și reprezintă o gravă încălcare a angajamentului unui medic de a-și consacra viața în slujba umanității și de a păstra respectul deplin pentru viață”, declară Claudiu Târziu.
„Dreptul la eutanasie nu există”
„A nu ucide este un imperativ moral pe care nimeni, indiferent de calitatea în care se află, de pregătirea intelectuală sau de calificarea sa profesională, nu are dreptul de a-l încălca.
Unii insinuează că ar exista un «drept la eutanasie». Așa ceva nu există, iar eutanasia în sine este inacceptabilă. Dincolo de aspectele de ordin juridic, legislația noastră penală incriminând fără echivoc această formă de ucidere, există considerente morale esențiale.
Viața este sacrosanctă. A o curma sau a înlesni scurtarea acesteia este un păcat cumplit, nicidecum un «troc» acceptabil”, afirmă președintele Consiliului Național de Conducere al AUR.
„Cinismul și lipsa de umanitate ale decidenților și anumitor cadre medicale sunt cutremurătoare. Demisia sau demiterea de urgență atât a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cât și a managerului de la Sf. Pantelimon, Bogdan Socea, care consideră că un bolnav de la ATI reprezintă «un deficit bugetar pentru spital», se impun de urgență!”, mai consideră Claudiu Târziu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Sâmbătă, 7 septembrie, liderul AUR, George Simion, a participat la festivalul „România Cea Frumoasă” din Florești, unde a stat de vorbă cu localnicii și vizitatorii festivalului.
Ieri, 7 septembrie, președintele AUR, George Simion, a participat la festivalul „România Cea Frumoasă”, organizat în comuna Florești.
George Simion s-a întâlnit cu localnicii și vizitatorii evenimentului, fiind primit cu drag de mulți dintre ei, și-a făcut timp să stea de vorbă cu oamenii, să le asculte părerile și preocupările, demonstrând, ca întotdeauna, disponibilitatea de a fi în mijlocul românilor.
Prezența sa a întărit legătura pe care o are cu cetățenii din Florești și din județul Cluj.
Primăria Cluj-Napoca alocă suma de 80.000 de lei de la bugetul local pe anul 2024 pentru organizarea Galei de Excelență „10 pentru Cluj”.
„10 pentru Cluj” este un eveniment dedicat elevilor clujeni, organizat anual de Primăria și Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul mediului de afaceri clujean şi al instituțiilor locale şi europene.
Consiliul Local Cluj-Napoca va dezbate, în următoarea ședință, un proiect ce prevede alocarea sumei de 80.000 lei de la bugetul local pe anul 2024 pentru organizarea evenimentului Gala de Excelență „10 pentru Cluj”. Suma ar urma să acopere cheltuielile legate de prestațiile artiștilor, de partea de sonorizare și de promovare a evenimentului.
Educația, prioritatea zero la Cluj-Napoca
Evenimentul, ajuns în acest an la ediția a XVI-a, îşi propune să aducă în atenția publică exemple de tineri talentați, creativi, premiați la competiții și concursuri naționale și internațional.
„Cluj-Napoca e cunoscut în țară şi străinătate ca un important centru academic, universitar, economic, cultural, ştiinţific, sportiv şi religios în plină dezvoltare şi un exemplu de conviețuire și dinamică urbană.
Cluj-Napoca se poziționează ca hub european al inovării, iar elevii bine pregătiți, alături de studenți și profesori, reprezintă principalul avantaj competitiv al comunității. Educația la cel mai înalt nivel, alături de crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea personală în afara şcolii, reprezintă prioritate zero. Creativitatea, inovarea, adaptabilitatea şi potențialul tinerilor clujeni trebuie sprijinite constant şi consecvent”, se arată în proiectul de hotărâre.
Proiectul propune desfășurarea evenimentului în perioada octombrie-decembrie 2024, cu festivitatea de premiere organizată în a doua parte a lunii decembrie 2024, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaş” Cluj-Napoca.
EVENIMENT
FOTO. Accident cu două mașini, pe Bulevardul 1 Decembrie din Cluj-Napoca. O femeie – rănită ușor
Un accident rutier s-a petrecut duminică seară pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca, fiind implicate două mașini. O femeie a fost rănită ușor și va fi transportată la spital.
Pompierii clujeni și un echipaj de ambulanță au intervenit duminică seară la un accident petrecut pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca. Două mașini au fost implicate în incident, fiind vorba de o tamponare ușoară.
O femeie a fost rănită ușor
Nu au existat victime încarcerate, însă o femeie a fost rănită ușor și va fi transportată la spital pentru investigații suplimentare.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Din primele informații, este vorba despre o tamponare între două autoturisme. Nu au existat victime încarcerate, iar o femeie primește îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ. La o primă evaluare, aceasta prezintă afecțiuni ușoare. O femeie va fi, cel mai probabil transportată la spital, pentru investigații suplimentare”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.
Update
„În urma acestui eveniment rutier, o femeie de 42 de ani a fost transportată la spital”, a transmis ISU Cluj.
Update 2
„La data de 8 septembrie, în jurul orei 20.00, a fost raportat un accident rutier la intersecția străzilor 1 Decembrie 1918 și Giuseppe Garibaldi, din municipiul Cluj-Napoca.
Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că, un autoturism condus de o femeie de 42 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, ar fi intrat în coliziune cu un alt autoturism, la volanul căruia se afla un tânăr de 21 de ani, din județul Bistrița-Năsăud.
Ambii șoferi au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
În urma evenimentului rutier, femeia de 42 de ani, a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
În continuare polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili împrejurările în care a avut loc evenimentul”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
Ovidiu Cîmpean (PNL): Mai nou, la Cluj, toată lumea se pricepe la fotbal și la metrou. De exemplu: Sabin Sărmaș
Vicepreședintele PNL Cluj, Ovidiu Cîmpean, critică atitudinea fostului coleg de partid, subliniind lipsa de activitate a „deputatului invizibil” care, deși s-a îndepărtat de partid și a candidat independent la Primăria Cluj-Napoca, continuă să beneficieze de privilegii parlamentare.
„A fost ales consilier local (vă amintiți vreun proiect de-al lui?) și apoi deputat pe listele PNL. Din păcate, s-a dovedit a fi deputatul invizibil: n-a făcut nimic. S-a îndepărtat de partidul care i-a acordat încredere și a candidat independent la Primăria Cluj-Napoca. Însă, ce să vezi – surpriză! N-a demisionat din Parlament nici în ziua de azi – continuă să ia bani, va avea și pensie specială de parlamentar. Nu uitați, a fost ales deputat pe listele PNL.
„Toți suntem specialiști în metrou”
De făcut, n-a făcut nimic în Parlament. Însă cred că i-a plăcut și poate vrea un nou mandat, așa că și-a început campania electorală. Și s-a trezit să vorbească despre metrou, fiindcă, nu-i așa? – toți suntem specialiști în metrou. Fără date, fără informații concrete, doar cu lozinci, crezând că oamenii mai cred azi în lozinci.
Realitatea despre metrou e simplă: administrația locală și-a făcut treaba, a făcut toți pașii prevăzuți conform legii, iar acum mingea e la Guvern și Comisia Europeană. Poate nu v-a spus nimeni până acum, dar banii din PNRR nu erau bani gratis, erau un împrumut făcut de Guvern. Iar Guvernul a stabilit că acest proiect se face. In rest, pot arunca cu noroi toţi cei care se pricep la orice. Suntem în campanie electorală”, arată într-un comunicat Ovidiu Cîmpean, vicepreședinte PNL Cluj, secretar de stat MIPE și candidat PNL Cluj la alegerile pentru Parlamentul României