Connect with us

ECONOMIE

Ciprian Păun, UBB: Evaziunea fiscală nu poate fi combătută prin amenințarea cu pușcăria

Publicat


Ciprian Păun

Avocatul Ciprian Păun, conferențiar la Facultatea de Științe Economice a UBB, face o radiografie a fiscalității în țara noastră, un subiect „fierbinte” în aceste zile.

Acesta spune că evaziunea fiscală nu poate fi combătută prin amenințarea cu pușcăria și susține că Guvernul României trebuie să relanseze creditarea comercială ieftină.

Ciprian Păun, UBB: Noi folosim fiscalitatea ca instrument al coerciției și nu ca stimulent fiscal

„Tematica fiscalității a devenit subiectul predilect al zilelor noastre. Din păcate, din nou, folosim fiscalitatea ca instrument al coerciției și nu ca stimulent fiscal. Cea mai mare problemă a companiilor românești în acest moment este lipsa lichidității – cash flow – și accesului facil la creditare ieftină. De aici pleacă toate problemele structurale.

Statul român a intrat pe piața absorției de lichiditate prin emiterea de titluri de stat cu dobânzi exagerat de mari, iar băncile au temporizat, spre oprit, creditarea către companii, fiind ultraprudente. Lipsa de lichiditate duce la neplata de taxe și la insolvență, pentru că nu există sursă ieftină de finanțare. Guvernul României trebuie să relanseze creditarea comercială ieftină (prin IMM INVEST sau alte mecanisme), de urgență.

Cota investițiilor străine directe în economie este la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimii 15 ani. (Potrivit BNR, în 2024 am avut ISD de circa 5,7 miliarde de euro – din care 4 miliarde sunt venituri reinvestite –, adică 1,6% din PIB, cu 11,5% mai puțin decât în 2023.) Dacă Uniunea Europeană va bloca fondurile europene către noi, vom fi într-o dificultate majoră”, arată Ciprian Păun.

România are o structură fiscală greoaie

Acesta arată că acum sunt o serie de discuții referitoare la cotele de TVA, la impozitul pe venit și o serie de informații și propuneri care vin din partea partidelor și din partea Fondului Monetar Internațional.

„În realitate, avem o structură fiscală greoaie, în care de peste 20 de ani aruncăm, asemenea unui coș legislativ, o serie de propuneri fără studii de impact. În primul rând, GAP-ul de TVA nu are nimic a face cu evaziunea fiscală sau doar într-un procent foarte mic. GAP-ul de TVA este diferența între TVA declarat și cel încasat. Înregistrarea și neplata TVA nu este, în România, în cele mai multe situații, tipică evaziunii fiscale, astfel că retorica implicării serviciilor secrete pentru a combate GAP-ul de TVA este o imensă poveste.

Nu știu cine are interesul de a-l dezinforma pe președinte, dar el este pe o direcție greșită. Parchetele sunt asaltate cu dosare de evaziune pe plata CASS. Aici trebuie intervenit urgent cu o amnistie fiscală și redefinirea modului de plată a CAS și CASS, pentru că, de fapt, contribuțiile sociale nu sunt impozite sau taxe.

În timpul guvernării Dragnea – Dăncilă s-a ales această strategie de transfer a sumelor pentru a alimenta bugetele de pensii și ale Casei de Asigurări de Sănătate, dar aceasta a creat o mare problemă fiscală pe termen mediu și lung. Combaterea evaziunii fiscale nu se face prin amenințarea cu pușcăria, ci prin conformare voluntară, educație, impozite mai mici și norme juridice fiscale clare. Am mai dat acest exemplu – dacă era cetățean român, Messi ar fi făcut cel puțin 7 ani de închisoare cu executare pentru problemele avute în Spania cu fiscul. Acolo, el doar a achitat prejudiciul și a rezolvat problema cu o amendă. Ar trebui să ne punem probleme serioase când avem persoane urmărite penal care pleacă în alte state europene, pentru că acolo sistemul coercitiv penal este mult mai permisiv și are altă filosofie (a se vedea cazul Italiei, de exemplu)”, arată Ciprian Păun.

”Legea evaziunii fiscale este asemenea unui pantalon rupt și peticit”

O mare parte din dosarele penale, arată avocatul clujean, sunt generate de o interpretare eronată a normelor legale și nu de un comportament fiscal infracțional.

„Legea evaziunii fiscale este din 2005, dar noi povestim de combaterea modernă a fraudei. Legea este asemenea unui pantalon rupt și peticit. Dacă vrem să luptăm împotriva evaziunii fiscale, trebuie să avem o lege modernă, cu complete de judecată specializate – mixte – specialist în drept penal și specialist în contencios administrativ –, dosare care să se judece cu celeritate. În același timp, trebuie combătută marea evaziune fiscală, care generează riscuri sistemice.

Astfel, pentru a realiza o reformă profundă a deficitului, trebuie crescute veniturile și tăiate cheltuielile, elemente care nu se pot realiza dacă nu vom face:

  • reformă constituțional-administrativă a teritoriului și a resursei umane din zona publică
  • modificarea Codului muncii de urgență și a Legii nr. 31/1990 privind societățile

Apoi, trebuie să clarificăm dacă menținem sistemul de cotă unică (care practic nu mai există – cota de 16% inițială dispărând printre alte reglementări) sau introducem sistemul de impozitare progresiv”, a mai explicat acesta.

„Contribuabilul trebuie adus la momentul 0”

După aceea, consideră avocatul Ciprian Păun, trebuie adus cetățeanul-contribuabil la momentul 0.

„Asta prin intermediul unei declarații de patrimoniu pe care o încarcă în SPV. Astfel, fiecare pornim de la un element de referință – punctul 0. Înainte de acest element, se anunță o amnistie fiscală pe persoană fizică, pentru toți cei care aduc banii acasă, în sistemul bancar național, pe o perioadă de 3 luni, pe model Italia (modelul amnistiei Berlusconi). De acolo vom intra cu monitorizarea veniturilor nejustificate etc. la persoane fizice și cu impozitarea – sancțiune de 70%, cum este acum stipulată în Codul fiscal.

Apoi, trebuie introduse tipologii de impozite noi – de exemplu, impozitul pe succesiuni care depășesc 500.000 de euro în echivalent – un impozit fix de 5%. Apoi, definim tot ceea ce înseamnă industria IT – cost center, federație de SRL-uri sau PFA-uri, companii care produc soft, companii care fac doar leasing de personal – și, în funcție de discuțiile cu industria, stabilim o strategie clară de impozitare diferențiată pe acest domeniu pentru o perioadă de 10 ani, care nu se va mai altera. Se poate introduce impozitul pe specula imobiliară – astfel, dacă vinzi un imobil, altul decât cel în care domiciliezi, într-o perioadă mai mică de 5 ani, plătești o taxă specială de 8% din venitul obținut.

Referitor la propunerile actuale, sunt oarecum preocupat de strategia guvernamentală, care vede doar perspectiva creșterii taxelor. În situații critice, cum sunt acestea, reglementezi zonele de risc de TVA cu sistemul de taxare inversă și nu ridici cota de TVA. Rezolvarea deficitului nu se poate face pe mecanismul clasic – creștem fiscalitatea, scădem consumul, ridicăm inflația, nu ajustăm pensiile și salariile – și am generat un dezechilibru mai mic, pentru că nu este sustenabil acest sistem.

Rămâne să vedem care este răspunsul guvernamental la aceste provocări, dar cred că suntem într-o mare problemă sistemică, în primul rând de filosofie bugetară, din care nu reușim să evadăm!”, a mai arătat avocatul Ciprian Păun.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

ATENȚIE. Restricții de circulație rutieră și pietonală de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor. Lucrări până în septembrie

Publicat

clinicilor

Compania Delgaz Grid anunță că va începe, de luni, lucrări de modernizare a circa 2 kilometri din rețeaua de gaze naturale de pe strada Clinicilor din municipiul Cluj-Napoca și estimează că lucrările vor fi finalizate în prima parte a lunii septembrie, inclusiv refacerea integrală a carosabilului.

”Delgaz Grid va derula începând de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii de modernizare a sistemului de distribuție a gazelor naturale din municipiu.

Proiectul presupune lucrări complexe de înlocuire a câte 1 km din conductele stradale de presiune redusă, respectiv de presiune medie.

Investiţia are ca scop creșterea siguranței în alimentarea cu gaze naturale și îmbunătățirea serviciului de distribuție pentru locuitorii din Cluj Napoca și are durata de execuție de două luni și jumătate, cu termen de finalizare în prima parte a lunii septembrie.

Restricții până în septembrie

Pentru a face posibilă realizarea acestui proiect, va fi necesară restricționarea circulaţiei rutiere și a celei pietonale în zona lucrărilor, în funcţie de tronsonul la care se lucrează. Lucrările vor fi executate în timpul zilei, până seara, dar vor fi situații când este posibil să intervenim și pe timpul nopții.

Delgaz Grid colaborează cu autorităţile locale şi depune toate eforturile pentru a reduce la minimum disconfortul generat de aceste lucrări de investiţii”, transmite Delgaz Grid.

Dacă se simte miros de gaz

Compania regretă disconfortul creat și le mulțumim clienților, locuitorilor și autorităților locale din Cluj-Napoca pentru înțelegerea și sprijinul acordat pentru desfășurarea acestor lucrări care au ca scop final îmbunătățirea serviciului de distribuție a gazelor naturale pentru clujeni.

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din rețeaua Telekom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie).

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de circa 82.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,8 miliarde de euro.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Se redeschide ștrandul Durgău din Turda. Colț natural de relaxare

Publicat

De

ștrandul Durgău
Primarul Cristian Matei anunță că sâmbătă, 21 iunie, la ora 08:30, se redeschide ștrandul Durgău din Turda, despre care spune că este un colț natural de relaxare și recreere.
”Investim constant în locurile care contează pentru oameni. Ștrandul Durgău e pregătit pentru o nouă vară – mai curat, mai îngrijit, mai primitor. Vara începe la Turda”, a spus Matei.
Programul zilnic al ștrandului este între 08:30 – 21:00, ultima intrare fiind la ora 20:00.

Prețul biletelor

Adulți – 40 lei
Copii – 25 lei
Seniori – 25 lei

Tarif după ora 17 – luni – joi – adulți – 25 lei

Tarif după ora 17 luni – luni – joi – copii, seniori – 18 lei

Abonament adulți 7 zile – 250 lei

Abonament copii și seniori 7 zile – 150 lei

Tarif șezlong – 15 lei

Copiii sub 3 ani vor intra gratuit.
Potrivit regulamentului de vizitare si acces seniorii vor prezenta actul de identitate pentru a putea beneficia de reducerea de seniori.

Se considera senior persoanele care au implinit varsta de 65 ani.  Copiii vor prezenta certificatul de naștere/pașaportul/carnetul de elev sau orice alt document care le atestă vârsta.

Citește mai departe

EVENIMENT

Marius Lulea, AUR: România fără Guvern, vid total de conducere! Țara e blocată, iar românii vor plăti prețul haosului politic

Publicat

Marius Lulea, AUR

România a intrat oficial într-un vid instituțional periculos. Astăzi se încheie perioada legală de 45 de zile în care Guvernul putea funcționa în regim de interimat. De azi, țara nu mai are nici Guvern, nici premier, nici vreo autoritate legitimă care să ia decizii pentru români.

În timp ce România se scufundă în incertitudine, PNL, PSD, USR și UDMR își negociază în continuare funcțiile și beneficiile, în spatele ușilor închise. Niciunul dintre aceste partide așa-zis „pro-europene” nu este interesat de stabilitatea națională sau de viața de zi cu zi a românilor.

Mai grav, Nicușor Dan REFUZĂ să desemneze un nou premier, deși suntem în plină criză administrativă, socială și economică. Preferă să tragă de timp pentru a-și păstra influența asupra negocierilor și a împărțelii de putere, spune Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.

Ce înseamnă asta pentru români?

  • Nu mai există Guvern valid, nici interimar, nici plin. România este condusă de… nimeni.
  • ⁠Facturile la energie vor exploda, iar nimeni nu poate interveni.
  • ⁠ ⁠Prețurile la alimente vor crește.
  • ⁠ ⁠Orice decizie strategică este blocată, nu pot fi emise ordonanțe, nu pot fi luate măsuri economice sau sociale urgente.
  • ⁠ ⁠România este paralizată administrativ, într-un moment în care populația are nevoie de sprijin și protecție.

Această stare de abandon instituțional reprezintă un pericol direct pentru securitatea economică și socială a țării. Riscăm să vedem haos în instituțiile publice, blocaj în plata salariilor sau pensiilor, pierderi de încredere pe plan internațional, tensiuni sociale și proteste spontane.

Trebuie să revenim la votul cetățenilor! Alegerile anticipate sunt singura soluție acum.

Continuarea acestei mascarade ne aruncă în haos și instabilitate. Intrăm în criză cu fiecare zi de blocaj politic, iar singura cale de ieșire este revenirea la cetățeni pentru a debloca situația.

România nu mai poate fi guvernată din culise. Românii au nevoie de decizii, nu de bâlci politic. Cine tace acum devine complice.

Citește mai departe

EVENIMENT

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, reales în conducerea Airports Council International – regiunea Europa

Publicat

David Ciceo

David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj și președinte al Asociației Aeroporturilor din România, a fost reales pentru un nou mandat de 3 ani în Board-ul Airports Council International (ACI) Europe.

Alegerile au avut loc în cadrul Congresului Anual și Adunării Generale ACI Europe, desfășurate la Atena, Grecia, în perioada 18-20 iunie.

David Ciceo, reales în conducerea ACI Europa

Pentru poziția din Board-ul ACI Europe, David Ciceo a concurat cu Gediminas Almantas, președintele Lithuanian Airports, și Adam Sanocki, membru al Board-ului pentru Strategii și Marketing al Polish Airports.

Realegerea lui David Ciceo în conducerea principalei asociații a aeroporturilor din Europa reprezintă o realizare importantă pentru aviația civilă din România. Aceasta recunoaște eforturile depuse la nivel național și internațional, împreună cu întreaga echipă, pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Cluj.

La sfârșitul anului 2021, Aeroportul Internațional Cluj a fost desemnat, în premieră pentru România, cel mai bun aeroport din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri anual, devenind un reper internațional.

Un aeroport regional de referință

Aeroportul Internațional Cluj este cel mai mare aeroport regional din România și a atins în 2024 un trafic de 3,3 milioane de pasageri. Acesta reprezintă un exemplu de bune practici pe plan internațional pentru aeroporturile regionale.

„Sunt onorat să fiu reales în Consiliul de administrație al ACI EUROPE. Competiția a fost puternică în acest an și doresc să mulțumesc comunității aeroporturilor europene pentru încrederea și sprijinul lor. Aștept cu nerăbdare să colaborăm pentru realizarea obiectivelor ACI Europe și pentru a promova interesele aeroporturilor europene”, a declarat David Ciceo, director general Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.

Despre ACI Europe

ACI Europe este una dintre cele mai importante organizații din industria aviației civile, reprezentând peste 600 de aeroporturi din 55 de țări europene, cu un trafic cumulat de aproximativ 2,5 miliarde de pasageri. Consiliul de conducere al ACI Europe reunește reprezentanții celor mai importante aeroporturi din Europa și se ocupă de elaborarea politicilor pentru dezvoltarea industriei aviatice la nivel continental.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate