Connect with us

ACTUALITATE

ANALIZĂ. Cine poate obține mai multe voturi decât Emil Boc la alegerile locale din 9 iunie

Publicat


Emil Boc, candidat la Primăria Cluj-Napoca

În perspectiva scrutinului local din 9 iunie, Cluj24 a realizat o statistică a numărului de voturi obținute de Emil Boc în toate cele 4 rânduri de alegeri în care a câștigat mandatele succesive de primar al municipiului Cluj-Napoca, începând cu anul 2004.

Datele arată că Emil Boc se îndreaptă spre al șaselea mandat de primar, mai ales că alegerile locale au loc într-un singur tur, având nevoie doar să obțină cel mai mare număr de voturi, ceea ce este floare la ureche.

Aceasta în condițiile în care, la alegerile din 2020, deci în urmă cu 4 ani, a câștigat primăria cu peste 74% din voturi.

A pus capăt domniei lui Funar

Emil Boc a candidat prima oară pentru funcția de primar al Clujului în anul 2004, din partea Alianței DA, la vârsta de 38 de ani, în încercarea de a pune capăt domniei de 12 ani a lui Gheorghe Funar.

Acesta a intrat în turul 2 împreună cu candidatul PSD, Ioan Rus, și a câștigat după ce a obținut 79.207 de voturi (56,26%).

La alegerile din 2008, Emil Boc a fost reales din primul tur de scrutin, înregistrând 86.657 de voturi (76,21%), iar la scrutinul din 2012, desfășurate într-un singur tur de scrutin, s-a clasat pe locul întâi, cu 53.674 de voturi (40,61%).

La alegerile locale din 2016, desfășurate tot într-un singur tur de scrutin, a obținut 64.311 de voturi (64,76%), iar candidatul independent de atunci, susținut de PSD, Octavian Buzoianu, s-a clasat pe locul 3 cu 8.721 voturi.

În urmă cu 4 ani, la alegerile locale din anul 2020, Emil Boc (PNL) a obținut 73.182 de voturi (74,76%), următorii contracandidați fiind clasați la mare distanță: Emanuel Ungureanu (USR), pe locul 2, cu 8.094 de voturi și Csoma Botond (UDMR), pe locul 3, cu 6.955 de voturi.

Un independent și un USR-ist până acum

Pentru alegerile locale din 9 iunie 2024, scena politică locală pare mai animate cu 4 luni înainte de vot, în condițiile în care s-au anunțat, deja, official, primii doi candidați.

Unul este Sabin Sărmaș, care este, încă, deputat PNL, fost consilier local PNL la Cluj-Napoca, și care a anunțat că va candida independent, reprezentând ”Partidul Clujenilor Invizibili”.

Foarte vocal în ultima perioadă și critic la adresa administrației Boc,  Sărmaș parcă șterge cu buretele trecutul său liberal, de ales care își datorează cariera politică PNL și, implicit, a lui Emil Boc, fără acceptul căruia nu ar fi ajuns consilier local și nici deputat.

Înainte de a deveni om politic, Sabin Sărmaș a fost membru al Societății Mensa, care reunește oameni cu un IQ ridicat, iar acest amănunt arată că este un tip inteligent.

Faptul că s-a aruncat în bătălia electorală pentru locale, știind foarte bine ce șanse are, nu înseamnă decât că pare mai degrabă o creație a unui ”laborator” politic.

Dacă în această lună, ”independentul” Sărmaș va fi susținut oficial de PSD și alte partide-satelit, va indica și ”laboratorul”.

Celălalt candidat lansat oficial, Viorel Băltărețu de la USR, se confruntă de la bun început cu o mare problemă, cauzată de o defectare în sânul Alianței Dreapta Unită Cluj, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, în condițiile în care filiala Forța Dreptei și-a declarat susținerea pentru Sabin Sărmaș.

O necunoscută rămâne, încă, viitorul candidat al AUR, formațiune aflată pe val și care fie va ieși cu un candidat propriu, fie se va alinia în spatele lui Sabin Sărmaș, așa cum anunțase președintele George Simion, în oastea de strânsură.

Viitorul lui Boc

Legat de inflația de zvonuriși speculații  privind opțiunile lui Emil Boc, vânturate de Sabin Sărmaș, dar nu numai, lucrurile sunt departe de realitate.

S-a spus că Emil Boc s-a săturat de Primărie și nu ar mai vrea să candideze, fiind interesat ba de un post de judecător la Curtea Constituțională, ba de un mandat de europarlamentar sau de preluarea funcției de președinte al Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles.

Problema este că în 2024 nu expiră niciun mandat al vreunui judecător al CCR, Boc a declarat explicit că nu este interesat de o funcție de parlamentar european, iar alegerile pentru șefia Comitetului European al Regiunilor sunt programate în luna noiembrie.

S-a vehiculat, apoi, că s-ar putea aplica metoda ”Apostu”, patentată când Emil Boc a acceptat în decembrie 2008 funcția de prim-ministru, iar în locul său a fost ales primar Sorin Apostu în cadrul alegerilor locale parțiale, adică Emil Boc să candideze în 9 iunie, să câștige alegerile și să stea primar 5 luni, după care să candideze pentru o funcție la Bruxelles și să lase în locul lui un înlocuitor.

Deci discursurile aruncate pe piață se cam bat cap în cap: ori Boc nu vrea să candideze, ori vrea să candideze și apoi să plece.

Ulciorul nu merge de două ori la apă

Și Emil Boc este un om politic inteligent, chiar dacă nu a făcut parte din Mensa, și are, în plus, o mare experiență politică, acumulată în ultimii 25 de ani. Știe și el că ulciorul nu merge de două ori la apă, și că în 2008 a fost o conjunctură, o ocazie unică în viață, aceea de a deveni premier, și a lăsat Primărie pentru funcția de șef al Guvernului.

În 2024 nu mai poți să le spui clujenilor în luna iunie ”votați-mă” pentru a câștiga un nou mandat de primar și a continua marile proiecte de infrastructură începute – metrou și centura metropolitană, iar în noiembrie să îți dai demisia pentru un mandat de doi ani și jumătate la Bruxelles, care, să ne înțelegem, nu este cel de președinte al Comisiei Europene sau de președinte al Parlamentului European.

Iar clujenii să se conformeze și să se prezinte la alegerile parțiale anticipate votând un alt candidat PNL, scos din joben, doar că este garantat de Emil Boc.

Sunt convins că va urma o clarificare publică fără echivoc din partea actualului primar, privind planurile sale politice viitoare.

Așadar, miza partidelor din Cluj-Napoca la alegerile locale rămâne doar maximizarea numărului de consilieri locali, care va depinde atât de ”locomotivă”, candidatul pentru primar, cât și de prestația celor de pe liste.

Ce va fi la alegerile locale din 2028, dacă Emil Boc va mai dori să candideze la Primăria Cluj-Napoca, vom vedea atunci.

Iar răspunsul la întrebarea cine poate obține mai multe voturi decât Emil Boc la alegerile locale din 9 iunie este, la ora actuală, destul de clar…

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Noi spații de terase, scoase la licitație pe străzile Universității și Janos Bolyai din Cluj-Napoca

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca scoate la licitație noi spații de terase de pe străzile Janos Bolyai și Universității.

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind închirierea, prin licitație publică, a unor terenuri destinate amplasării teraselor de alimentați publică, pe strada Universității și Janos Bolyai.

Durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire. Prețul minim pentru închiriere este de 62,88 lei/mp/lună pe strada Universității și de 62,27 lei/mp/lună pe strada Janos Bolyai. Prețul va fi indexat luna cu rata inflației.

Este vorba de cinci terenuri date spre închiriere pe strada Universității și două terenuri, pe strada Janos Bolyai.

Amintim că, în aprilie 2024, Primăria a scos spre închiriere alte trei terase pe strada Universității și o terasă pe strada Bolyai János.

Lucrările de pe străzile Kogălniceanu, Universității și cele adiacente au fost finalizate în 31 martie 2024.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. La Cluj-Napoca se fumează și în autobuz. Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică

Publicat

Fumează în autobuz la Cluj

În timp ce Primăria vrea să interzică fumatul în stațiile de autobuz, câțiva tineri, care pareau că sunt minori, au fost surprinși trăgând dintr-o țigară în autobuz.

Imaginile au fost surprinse duminică, pe linia 24, de un cititor Cluj24.ro.

Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică în autobuz

Cititorul aflat în mijlocul de transport în comun, care a trimis imaginile, a observat cum aceștia își dădeau țigara de la unul la altul, fără nicio jenă, ignorând reglementările care interzic fumatul în mijloacele de transport public. Acesta a anunțat și șoferul autobuzului.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Paul Cornea, noul campion intercontinental la kickbox în cușcă. Centura vine la Cluj

Publicat

Paul Cornea, noul campion intercontinental la kickbox

Clujeanul Paul Cornea a obținut o victorie spectaculoasă în Ungaria, cucerind titlul de campion intercontinental în cadrul galei Vendetta Fight Nights.

După un adevărat maraton de forță și determinare în cușcă, tânărul sportiv a reușit să se impună într-un meci intens, dovedind un spirit de luptă de excepție.

Paul Cornea, noul campion intercontinental la kickbox în cușcă

Aflat la o vârstă fragedă, Paul Cornea își consolidează, astfel, tot mai mult poziția pe scena internațională a kickboxului, fiecare apariție a sa transformându-se într-un spectacol memorabil, demn de un main event.

Deplasarea sa în Ungaria a fost susținută de un public numeros din cadrul comunității TenguFamily, care a fost prezentă în forță pentru a-l încuraja la prima sa competiție internațională.  Victoria lui Paul Cornea aduce centura acasă, la Cluj, și confirmă ascensiunea unui nou nume important în kickboxul mondial.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Cum s-a votat bugetul județului Cluj cu unanimitate. Consilierii Georgiana Sima (PNL) și Alexandru Cordoș (PSD) explică

Publicat

bugetul

Consilierii județeni Georgiana Sima (PNL) și Alexandru Cordoș (PSD) au explicat cum s-a votat cu unanimitate bugetul județului Cluj pe anul 2025 în cadrul emisiunii ”Transilvania la raport” de pe ClujliveTV, moderată de jurnalistul Vasile Măgrădean, realizată în colaborare cu Cluj24.

Cei doi aleși au analizat proiectele de investiții ale județului Cluj pe anul în curs, dar au făcut și referiri la decizia de amânare a aprobării bugetelor unor regii și societăți din subordinea CJ, deoarece directorii acestora nu s-au prezentat în fața plenului.

Regăsiți în video declarațiile celor doi consilieri județeni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate