Connect with us
Advertisement
Advertisement

EDUCATIE

Cîmpeanu: Nu accept să se închidă școlile și să rămână deschis restul

Publicat


Ministerul Educației declară că nu acceptă închiderea școlilor decât dacă localitatea în care funcționează intră în carantină. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, va face declaraţii despre eventuala carantină din Capitală, marţi, la ora 14.00. Rata infectării în Bucureşti a depăşit 6 la mie.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a transmis membrilor Comitetului pe Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti că indicele comunicat de DSP este marți de 6,22 la mie şi că aşteaptă propuneri de măsuri, până la finalul zilei.

Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu, a cerut Ministerului Sănătății ca școlile să se închidă exclusiv în localitățile carantinate.

„Nu accept să se închidă școlile și să rămână toate celelalte deschise! Când se intră în carantină, închidem și școlile. Până atunci, suntem consecvenți principiului că școlile se închid ultimele”, a declarat Cîmpeanu pentru MEDIAFAX.

Sursa: MediafaxDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

100 de PISICI vor participa în acest weekend, în Iulius Mall Cluj, la ediția jubiliară a WCF International Cat Show

Publicat

pisici

Ce faci weekend-ul acesta? Dacă ești în Cluj, consideră-te unul dintre norocoșii care au ocazia să vadă WCF International Cat Show, competiție dedicată felinelor, care va avea loc la Iulius Mall Cluj. Peste 100 de pisici, din 21 de rase, vor concura în cadrul jubileului WCF, care sărbătorește 10 ani de la prima ediție din România. Vino să vezi cele mai aristocrate feline, în Iulius Mall!

pisici

British Longhair, British Shorthair, Cornish Rex, Devon Rex, Maine Coon, Munchkin, Bengaleză, Abisiniană, Ragdoll, Savannah sunt câteva dintre rasele de pisici pe care clujenii le vor putea vedea în Iulius Mall. Sâmbătă și duminică, 18 – 19 mai 2024, în intervalul orar 10.00 – 20.00, 100 de exemplare de feline vor concura în cadrul WCF International Jubilee Cat Show.

pisici

100 de PISICI vor participa în acest weekend, în Iulius Mall Cluj, la ediția jubiliară a WCF International Cat Show

În prima parte a zilei, începând cu ora 10:00, în fiecare zi, va avea loc arbitrajul individual al tuturor pisicilor înscrise în concurs, acordarea de certificate de titlu și nominalizarea celor selecționate pentru a participa în finală. Ulterior, va fi arbitrajul de ring, separat pentru adulți și pui. În a doua parte a zilei, de la ora 17:00, va avea loc etapa Best in show. Finaliștii celor patru categorii se vor prezenta în fața juriului, care va alege câștigătorii zilei. Accesul în cadrul evenimentului este gratuit.

pisici

Ediția este una specială deoarece competiția aniversează 10 ani de la prima ediție a WCF International Cat Show din România. Pisicile participante sunt aduse din 8 țări, iar arbitrii internaționali vin din Franța, Germania, Olanda, Ungaria și România. Fiind ediție jubiliară, expoziția este pe calendarul internațional cu puncte duble WCT Best CAT pentru participanți, față de expozițiile normale.

pisici

Fermecătoare și mai ales iubitoare, pisicile vă așteaptă în Iulius Mall Cluj, în acest weekend!

Citește mai departe

CULTURA

Noaptea Muzeelor 2024 va avea loc sâmbătă. Zeci de expoziții, deschise până la miezul nopții, la Cluj. Boicotul unor muzee

Publicat

De

Noaptea Muzeelor se va desfășura sâmbătă, 18 mai, în zeci de locații din Cluj și din țară. Publicul clujean este invitat la o plimbare nocturnă plină de surprize.

În Cluj-Napoca, 30 de muzee, centre culturale și galerii ale universităților își vor deschide porțile până în miez de noapte sâmbătă, 18 mai, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor.

Clujenii vor avea parte de expoziții de artă, fotografie, expoziții științifice și istorice, acompaniate de o gamă variată de evenimente muzicale, teatrale și nu numai.

Muzeele UBB, deschise până la miezul nopții

Universitatea Babeș-Bolyai își deschide porțile publicului clujean cu nouă locații inedite și promite vizitatorilor o noapte de neuitat, plină de artă, istorie și știință.

„Vom avea expoziții care vă vor fascina, ateliere care vă vor inspira și surprize care vă vor încânta. Intrarea este gratuită. Vă așteptăm cu drag!”, arată reprezentanții UBB Cluj.

Locațiile UBB Cluj deschise în noaptea de 18 mai sunt următoarele:

 • Muzeul Alexandru Duma;
 • Muzeul Memorial „David Prodan”;
 • Muzeul Holocaustului;
 • Muzeul de Mineralogie;
 • Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie;
 • Muzeul Zoologic;
 • Vivariul;
 • Galeria „Paul Sima”;
 • Sala „Liviu Vlad”.

Incursiune în universul inovației, la Hub-ul UTCN

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va fi prezentă în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor” cu ExpoTech@UTCN și invită publicul larg la o incursiune în universul inovației și tehnologiei.

Expoziția va fi găzduită pentru prima dată în incinta HUB-ului UTCN (fosta Casă de Modă) de pe strada G. Barițiu nr. 4 – 6.

Vor fi expuse echipamente și logistică din cele mai diverse arii ale tehnologiei:

 • jocuri interactive cu roboți mobili și zburători;
 • aplicații de viziune artificială;
 • mașini BFMC;
 • Hexabot Spider;
 • Self-balancing motorcycle;
 • drone;
 • mașina solară Solis și de formula 1;
 • poduri din paste făinoase;
 • macheta din lemn de balsa participantă la Seismic Design Competition;
 • simulator de conducere auto;
 • stand energii regenerabile;
 • cameră termoviziune;
 • stand iluminat ambiental;
 • casa smart;
 • stand robotelier cu roboței și proiecte interactive realizate de studenți;
 • aplicații de tip brain control;
 • sumo roboți autonomi;
 • scanere și imprimante 3D;
 • gravură laser;
 • stand realitate virtuală și augumentată;
 • fascinantul robot umanoid Pepper alături de micuțul Nao.

Totodată, publicul larg se va putea bucura și de arhitectură în miniatură și diverse experimente din domeniul ingineriei mediului: poluanți atmosferici, în apă, dispozitive efect cu memoria formei, demonstrator levitație magnetică, instrumente optice și diverse microscoape.

Expoziția va fi deschisă între orele 18 – 24.

Zeci de muzee, deschise sâmbătă noapte

Printe locațiile ce vor putea fi vizitate la Cluj-Napoca, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, se mai numără Turnul Pompierilor, Casinoul, Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca,  Muzeul Mitropoliei Clujului, Muzeul Militar „Mareșal Constantin Prezan”, Centrul de Interes, Centrul Cultural Evreiesc, Templul Memorial al Evreilor Deportați din Cluj (fosta Sinagogă Neologă), La Cave / Institutul Francez din România la Cluj-Napoca, Steampunk Transylvania, Camera, GrainLab, Centrul Comunitar Pietrelcina, VITRI & Atelierul de Murano.

Evenimentul Noaptea Muzeelor este coordonat la nivel local de Centrul de Cultură Urbană al Primăriei Municipiul Cluj-Napoca.

Boicotul unor muzee

Muzeul de Artă, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Farmaciei și Muzeul Etnografic nu vor participa la evenimentul Noaptea Muzeelor,  însă vor avea program normal de vizitare, în ziua respectivă, între orele 10 și 17.

Refuzul angajaților de a participa la Noaptea Muzeelor reprezintă o formă de protest împotriva amânării măsurilor promise de guvern și care urmau să regleze aspecte de ordin financiar ale angajaților muzeelor și bibliotecilor.

Citește mai departe

CULTURA

Teologii ortodocși morți în închisorile comuniste, comemorați la Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca

Publicat

catedrala

Teologii și profesorii Academiei Teologice Ortodoxe din Cluj care au suferit în închisorile comuniste sau în muncă silnică la Canal au fost comemorați marți seara la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste.

Printre personalitățile care au fost pomenite se află pr. Liviu Galaction Munteanu, fostul rector al Institutului Teologic clujean, mort la Aiud și propus pentru canonizare, pr. Florea Mureșanu, mort la Aiud, pr. Ilarion Felea, mort la Aiud și propus pentru canonizare, Alexandru Filipașcu, mort la Canal, pr. Ioan Bunea, Ioan Lupaș și Gheorghe Noveanu.

Evenimentul, parte din manifestările dedicate centenarului Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a început cu o slujbă de pomenire, oficiată de mitropolitul Andrei și a continuat în sala mare a Muzeului Mitropoliei Clujului cu un eveniment cultural.

Momente artistice

„Seara culturală își propune o dezbatere – evocare în cadrul unei mese rotunde, la care vor participa istorici și teologi clujeni, care vor vorbi de contextul istoric în care teologii clujeni au pătimit, dar și despre felul în care trebuie recuperată memoria acestora”, se arată într-un comunicat al organizatorilor comemorării.

Evenimentul cultural a fost moderat de istoricul Andreea Ineoan-Dăniclă și i-a avut ca invitați pe Cosmin Cosmuța, Gabriel Gârdan, Bogdan Ivanov, Răzvan Perșa, cadre didactice universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj și pe Dragoș Ursu, istoric și cercetător la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

În cadrul manifestării au susținut momente artistice actrița Elena Ivanca și mezzosoprana Elisabeta Kadelnik, acompaniată la pian de Larisa Pentea de la Opera Națională Română.

Evenimentul „Teologi clujeni în închisorile comuniste. O recuperare memorială” a fost organizat de Facultatea de Teologie din Cluj în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), Arhiepiscopia Clujului, Fundația „Mitropolitul Bartolomeu”, Teatrul Național și Opera Națională Română Cluj-Napoca.

Citește mai departe

POLITICA

Dan Tanasă, candidat AUR la Primăria Brașov: ”Globalistul Coliban s-a născut talent și a murit speranță”

Publicat

De

Tanasă

Candidatul Alianței pentru Unirea Românilor, deputatul Dan Tanasă, le propune brașovenilor singura alternativă serioasă pentru funcția de primar.

„Globalistul Coliban s-a născut talent și a murit speranță. Cei care și-au pus speranțele în USR sunt acum dezamăgiți. Încă nu e clar, Coliban e incompetent sau ticălos? Ceea ce este sigur este că promisiunile au fost multe dar realizările au lipsit cu desăvârșire în mandatul actualului primar. Cumva era de așteptat, având în vedere faptul că acesta nu locuiește în Brașov, ci în Hărman.

Patru ani pierduți

Mandatul lui Coliban înseamnă alți patru ani pierduți pentru Brașov. Alți patru ani în care, exact ca și în mandatele lui Scripcaru, marile investiții au ocolit Brașovul și s-au dus în Cluj, Timiș sau Alba.

Coliban a distrus visul tinerilor la un cămin, la un apartament la un preț corect.

Dacă atunci când Coliban a venit la primărie în Brașov puteai cumpăra un apartament la 600-700 de euro mp acum prețurile sunt la 2000-2500 euro mp. Niciun tânăr nu își permite așa ceva. Coliban a blocat pur și simplu proiectele de dezvoltare a Brașovului și a favorizat anumite companii care construiesc foarte scump.

Primarul mafiei imobiliare

Sunt unii care zic că incompetența lui Coliban i-a câștigat un nou mandat de primar lui Scripcaru însă ideea este ridicolă. Tot Brașovul știe că Scripcaru este primarul mafiei imobiliare.

Să ne întoarcem la cel care a blocat construirea aeroportului din Brașov? Să ne întoarcem la baronul lui Băsescu? Să ne întoarcem la primarul care nu știe o limbă străină?

O ștampilă pusă pe Scripcaru este o ștampilă pusă de PSD și PNL, groparii României, pe Ciucă și Ciolacu. Tot Brașovul știe că Scripcaru se dușmănește cu Veștea. Se vor bloca unul pe altul iar cei care vor suferi în continuare sunt tot brașovenii. Brașovenii nu merită asta!

Dacă dorim să discutăm serios despre viitorul Brașovului nu putem discuta cu cel care a stăpânit orașul ca pe o feudă, baronul mafiei, sau cu un incompetent susținut de cei care ne-au îngropat morții în saci de gunoi, ne-au terorizat să se vaccinăm și au distrus afacerile românești”, a spus Tanasă.

Sătui de promisiuni

„Românii s-au săturat de promisiuni electorale și de politicieni. Și e normal să fie așa. De 35 de ani sunt mințiți. Scripcaru e candidatul lui Ciucă și Ciolacu, e PSD și PNL. Coliban e candidatul lui Băsescu și a lui Orban. Nu poți lua în serios aceste candidaturi”, a concluzionat Dan Tanasă.

AUR le propune brașovenilor un candidat serios, familist, cu credință în Dumnezeu, cu două facultați terminate la Universitatea Transilvania, cunoscător de cinci limbi străine. Dan Tanasă este deputat AUR, vicepreședinte și purtător de cuvânt al AUR.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax