EDUCATIE
Chirie în STUDENȚIE. Clujul, renumit pentru cea mai SCUMPĂ piață. Care sunt PREȚURILE în pragul noului an și nevoile STUDENȚILOR

În pragul unui nou an universitar, platforma de anunțuri imobiliare Storia.ro comunică prețurile medii actuale de închiriere pentru una, două și trei camere și evoluția lor față de aceeași perioadă a anului trecut, împreună cu o analiză a preferințelor și așteptărilor studenților de la viitorii proprietari și locuința închiriată.
„În București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Brașov și Timișoara, se remarcă o efervescență a categoriei de închirieri – oferta arată o creștere de 9% a numărului de anunțuri nou listate, dar și o epuizare mai rapidă a acestora, timpul de închiriere fiind cu 25% mai mic față de anul trecut.
În privințaprețurilor, cele mai accesibile garsoniere și apartamente, dintre orașele analizate, sunt scoase la închiriere în Sibiu și Timișoara (de la 200-210 eur/lună pentru o garsonieră la 400 eur/lună pentru un apartament de trei camere).
Cele mai mari prețuri sunt solicitate pentru închirierile în București și Cluj-Napoca (de la 290-300 eur/lună pentru o garsonieră la 550 eur/lună pentru un apartament de trei camere)”, informează agenții imobiliari.
Oferta ca număr de anunțuri active
Anunțurile active la garsoniere, care sunt cele mai căutate de către studenți, se aflau în scădere cu 18% în
marile centre universitare din țară și cu 11% la nivel național, tocmai datorită faptului că se închiriază într-un timp scurt, în ciuda numărului mare de anunțuri publicate.
Cele mai mari scăderi s-au observat în Cluj-Napoca, unde, ca efect al dinamismului segmentului, găsim cu 34% mai puține anunțuri active în iulie 2022, comparativ cu iulie 2021, cea mai mare scădere fiind la
garsoniere.
Cu mai mult de un sfert a scăzut și numărul anunțurilor active din Sibiu, aici oferta fiind diminuată în special la apartamentele de două camere (-37%) și la cele de trei camere (-36%).
Conform datelor disponibile pe platforma de anunțuri imobiliare Storia.ro, în cele mai importante șase orașe universitare din România, singurele creșteri de anul acesta, ca număr al anunțurilor active cu locuințe scoase spre închiriere, s-au înregistrat la apartamentele de două camere situate în Timișoara (+16%), Iași (+8%), București (+7%) și la apartamentele de trei camere din Timișoara (+13%) și București (+9%).
Prețurile de închiriere în centrele universitare: O garsonieră începe de la 200 de euro în Sibiu și ajunge la 300 de euro în Cluj-Napoca sau București
Cele mai accesibile garsoniere și apartamente, dintre orașele analizate, sunt scoase la închiriere în Sibiu și Timișoara (de la 200-210 eur/lună pentru o garsonieră la 400 eur/lună pentru un apartament de trei camere).
Cele mai mari prețuri sunt solicitate pentru închirierile în București și Cluj-Napoca (de la 290-300 eur/lună pentru o garsonieră la 550 eur/lună pentru un apartament de trei camere).
O garsonieră începe de la 200 de euro în Sibiu și ajunge la 300 de euro în Cluj-Napoca sau București. Spre comparație, la costul închirierii unui apartament de două camere din Cluj-Napoca poti închiria trei camere în Sibiu, Timișoara sau Iași.
După Sibiu, Timișoara și Iașiul sunt cele mai accesibile orașe pentru închiriere, iar la polul opus, cele mai scumpe sunt Cluj-Napoca, Bucureștiul și Brașovul.
Cluj-Napoca, orașul cu cea mai mare evoluție a prețurilor la chirii. Iașiul, orașul cu cea mai ieftină piață de închirieri
Cea mai mare evoluție a prețurilor din iulie 2021 până în iulie 2022 a fost înregistrată în Cluj-Napoca, unde prețurile la garsoniere de închiriat au crescut cu 20%, la apartamentele de două camere cu 13%, iar la cele de trei camere cu 15%. Cluj-Napoca rămâne, ca și în cazul achizițiilor, cea mai scumpă piață imobiliară, în ciuda faptului că cel mai mare oraș universitar este Bucureștiul.
Pe locul al doilea la creșterile medii ale prețurilor de închiriere (garsoniere și apartamente) s-au situat Bucureștiul și Brașovul – 11%, urmate de Timișoara, cu 10%. În București, creșterile au fost relativ temperate, iar prețurile la garsoniere au stagnat în Brașov, creșterea fiind dată mai degrabă de prețurile mai mari la apartamente de trei camere (+22%) și la cele de două camere (+11%).
Iași, al treilea cel mai important centru universtar după numărul de studenți, a înregistrat cea mai moderată creștere dintre toate cele șase orase universitare analizate și rămâne cea mai ieftină piață de închirieri, cu o evoluție medie a prețurilor de doar +4%.
Pe lângă cele două mari creșteri, care se detașează de media evoluțiilor prețurilor de închiriere (garsonierele din Cluj-Napoca – pentru care proprietarii solicită cu 20% mai mult față de anul trecut – și apartamentele de trei camere din Brașov – +22%), analiza Storia.ro a revelat o a treia mare creștere în Timișoara, unde închirierea apartamentelor de două camere costă cu 17% mai mult față de anul trecut. Cu toate acestea, în Timișoara prețul de închiriere a garsonierelor a crescut cel mai puțin, cu doar 5% față de anul trecut.
Interes crescut pentru garsoniere. Ce buget au studenții
Un sondaj recent, realizat de Storia.ro în rândul a peste 5.000 de respondenți studenți din întreaga țară, arată că 44% dintre aceștia sunt interesați de garsoniere de închiriat, 38% de apartamente de două camere și doar 8% de apartamente mai spațioase, de trei camere. Factorii care determină această distribuție sunt în ordinea importanței: bugetul disponibil, apropierea de facultate, nevoia de intimitate, nevoia de socializare, accesul la transport în comun, confortul, utilitățile și curățenia.
Conform sondajului menționat anterior, studenții care încep să își caute locuri de închiriat declară că nu au avut opțiunea unui loc la cămin – 16%, iar 81% aleg această opțiune pentru mai mult confort locativ.
Ca sursă de acoperire a cheltuielilor legate de locuința închiriată sau a costurilor percepute de cazare la cămin, 71% dintre studenții respondenți sunt ajutați de părinți integral, în timp ce 21% au ca sursă salariul propriu și doar 6% bursa oferită de facultate.
Aproape 41% dintre respondenți sunt dispuși să ofere până la 200 de euro lunar pentru plata chiriei, 34% pot dispune de un buget cuprins între 200 și 300 de euro lunar și doar 10% își permit o chirie mai mare de 300 de euro pe lună.
Așteptările studenților de la proprietari: prețuri corecte, contracte, receptivitate, plată online
În privința așteptărilor pe care le au de la proprietari, cele mai importante fac referire la oferta unui preț corect, la comportamente neintruzive din partea proprietarilor, receptivitatea acestora la îmbunătățirile care ar trebui aduse spațiului, dar și la încheierea contractelor de închiriere.
Dintre aceștia, 40% consideră ca fiind foarte important ca proprietarul să accepte plata chiriei online.
Așteptările studenților de la chirii
Când vine vorba de locuință, așteptările studenților sunt modeste.
Aceasta trebuie să fie în primul rând curată, să fie situată într-o clădire cu vecini rezonabili, să fie perfect funcțională – contează și dotările cu mobilier și electrocasnice – și costurile mici de întreținere (în ordinea importanței).
În privința confortului oferit de locuință, pentru 76% dintre respondenți este important ca aceasta să nu necesite renovări, să aibă centrală termică proprie (61%), să aibă o compartimentare eficientă (54%), cu un mobilier modern și de calitate (51%), dar și să aibă o bucătărie închisă (48%), lumină naturală (45%) și un spațiu deschis tip balcon, terasă sau grădină (34%) sau un balcon închis (20%).
Majoritatea studenților preferă să închirieze locuința pe o perioadă nedeterminată (45%), în timp ce un procent de 22% preferă perioadele contractuale fixe de peste 12 luni, și 19% perioadele fixe de până la 12 luni.
Despre Storia.ro
Storia.ro e platformă de imobiliare cu cele mai multe anunțuri din piață – peste 200.000.
Lansată de OLX, aceasta primește peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât și prin aplicațiile de iOS și Android.
Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare.
surse foto: unsplash, pixabay
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Bărbat de 55 de ani din Apahida, arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce și-a lovit concubina

Un bărbat de 55 de ani din Apahida a fost reținut și arestat preventiv pentru violență în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice. Și-a lovit concubina cu un dispozitiv mecanic, provocându-i leziuni grave.
Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au fost sesizați prin apel 112, în data de 13 aprilie, cu privire la un incident grav de violență domestică a avut loc în localitatea Apahida, județul Cluj.
Femeie agresată de concubinul ei
O femeie de 48 de ani a fost agresată fizic de către concubinul ei, un bărbat de 55 de ani.
„La data de 13 aprilie, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că o femeie ar fi fost victima unei agresiuni fizice, exercitate de către concubinul acesteia”, a informat IPJ Cluj.
Femeia, transportată la spital
Din cercetările efectuate, a reieșit că, pe fondul unui conflict spontan, bărbatul ar fi lovit-o pe femeie cu un dispozitiv mecanic, provocându-i acesteia o leziune gravă la nivelul mâinii drepte.
„În urma activităților investigative și a cercetărilor derulate, polițiștii au stabilit faptul că, pe fondul unui conflict spontan, un bărbat, în vârstă de 55 de ani, din localitatea Apahida, ar fi agresat fizic o femeie de 48 de ani, cu un dispozitiv mecanic, cu ajutorul căruia i-ar fi provocat femeii o leziune gravă la nivelul mâinii drepte.
Ulterior femeia de 48 de ani a fost transportată la o unitate medicală, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate”, a transmis instituția.
Bărbatul a fost arestat preventiv
În urma probatoriului administrat, la data de 16 aprilie, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.
Ulterior, în cursul zilei de 17 aprilie, acesta a fost prezentat în fața magistraților de la Judecătoria Cluj-Napoca, care au dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
„Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice, sub coordonarea unității de parchet competente”, au mai arătat organele de ordine.

Un copil de 3 ani a fost lovit de o mașină pe strada Mureșului din cartierul Între Lacuri, municipiul Cluj-Napoca. Potrivit ISU Cluj, acesta este conștient și cooperant.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Mureșului din Cluj-Napoca. A rezultat o singură victimă, mai exact un pieton accidentat. Din primele date, ar fi vorba despre un minor de aproximativ 3 ani, care din fericire este conștient și cooperant. Acesta primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD, în timp ce pompierii asigură zona accidentului cu o autospecială”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Descinderi la bărbați suspectați de șantaj și înșelăciune, la Dej. Unul dintre ei s-a dat drept polițist și a jefuit un trecător

Descinderi la Dej, la locuințele a trei bărbați cercetați într-un dosar de șantaj, înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic, dar și tâlhărie comisă prin uzurparea calității de polițist.
Polițiștii Inspectoratelor de Poliție Județene Bistrița-Năsăud și Cluj, cu sprijinul serviciilor criminalistice și al trupelor speciale, au efectuat percheziții la locuințele a trei bărbați din Dej, într-o acțiune coordonată pentru probarea activității infracționale din două dosare penale.
„La data de 16 aprilie, polițiștii Inspectoratului de Poliței Județean Bistrița-Năsăud și ai Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au descins la locuințele a trei bărbați din Dej, cercetați în două dosare penale. Perchezițiile au fost efectuate pentru administrarea probelor într-un dosar penal, în care polițiștii din Bistrița-Năsăud efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunilor de șantaj, înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic.
Totodată, activitățile au vizat probarea activității infracționale, într-un dosar de tâlhărie calificată și uzurparea de calități oficiale, aflat în instrumentarea polițiștilor din Gherla. La perchezițiile efectuate ieri, 16 aprilie, polițiștii au descoperit și ridicat obiecte și înscrisuri relevante pentru cele două cauze. Totodată, au mai fost puse în aplicare două mandate de aducere”, a transmis IPJ Cluj.
Șantaj și amenințări cu materiale compromițătoare
Primul dosar, aflat în instrumentarea polițiștilor din Bistrița-Năsăud, vizează fapte de șantaj, înșelăciune și acces ilegal la un sistem informatic. Ancheta arată că un bărbat de 36 de ani din Dej l-ar fi șantajat pe un bărbat de 59 de ani din Bistrița, amenințându-l cu divulgarea unor materiale compromițătoare și determinându-l astfel să-i remită sume importante de bani.
„Din investigațiile polițiștilor din Bistrița-Năsăud a reieșit faptul că un bărbat, de 36 de ani, din Dej, ar fi șantajat un bărbat, de 59 de ani, din Bistrița, pe care l-ar fi amenințat cu divulgarea unor materiale compromițătoare și astfel l-ar fi determinat să-i remită diverse sume de bani”, a mai arătat IPJ Cluj.
S-a dat funcționar bancar și a golit conturile victimei
Mai mult, în noiembrie 2024, bărbatul s-ar fi dat drept funcționar bancar și, cu ajutorul unui complice de 31 de ani, i-ar fi trimis victimei un link fraudulos, reușind să-i acceseze conturile bancare și să transfere alte sume de bani. Prejudiciul total estimat în acest caz este de aproximativ 30.000 de lei.
„De asemenea, la data de 8 noiembrie 2024, acesta ar fi pretins că este funcționar al unei bănci și, cu ajutorul unui alt bărbat, de 31 de ani, din Dej, i-ar fi trimis un link bărbatului de 59 de ani și astfel ar fi reușit să-i acceseze conturile și să transfere și alte sume de bani. Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor este de 30.000 de lei”, mai arată instituția.
Jaf pe stradă, deghizat în polițist
De asemenea, în luna aprilie, același bărbat de 36 de ani ar fi purtat articole vestimentare care imitau uniforma poliției și ar fi abordat o persoană pe strada Zorilor din Gherla, sub pretextul legitimării. După ce a intrat în posesia actului de identitate al victimei, i-a luat o sumă de 22.500 de lei din borsetă.
„Din cercetările efectuate de către polițiștii Biroul de Investigații Criminale Gherla a reieșit faptul că, în cursul lunii aprilie a.c., bărbatul ar fi purtat articole vestimentare ce imitau uniforma, abordând o persoană, pe strada Zorilor, din municipiul Gherla, sub pretextul legitimării.
După ce a intrat în posesia actului de identitate, acesta l-ar fi împins pe bărbatul în cauză, iar ulterior, l-ar fi deposedat de 22.500 de lei, pe care îi avea asupra sa, în borsetă”, au afirmat organele de ordine.
Bărbat reținut pentru 24 de ore
În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat mai multe obiecte și înscrisuri relevante pentru anchete și au pus în aplicare două mandate de aducere. Bărbatul de 36 de ani a fost reținut pentru 24 de ore și urmează să fie prezentat magistraților pentru dispunerea unei măsuri preventive.
„În baza probatoriului administrat, a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de bărbatul de 36 de ani, urmând să fie prezentat magistraților, în vederea dispunerii altei măsuri preventive.
Activitățile au fost realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul serviciilor criminalistic și pentru acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Cluj și Bistrița-Năsăud, precum și al celor de la Biroul de Investigații Criminale Dej”, a mai arătat Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.
ADMINISTRAȚIE
ATENȚIE, șoferi! Trafic DEVIAT pe direcția Florești – Cluj-Napoca, începând de marți, 22 aprilie

Începând de marți, 22 aprilie 2025, traficul rutier pe direcția Florești – Cluj-Napoca va fi deviat în zona șantierului viitorului Spital Regional de Urgență, ca urmare a lucrărilor necesare pentru construirea pasajului rutier.
Primăria Cluj-Napoca anunță că, pe o distanță de aproximativ 200 de metri, circulația pe direcția Florești – Cluj-Napoca va fi deviată ușor, fără reducerea numărului de benzi.
Traficul se va desfășura în continuare pe patru benzi, câte două pe fiecare sens de mers, însă pe segmentul deviat se va institui o restricție de viteză de 30 km/h, pentru siguranța participanților la trafic și a personalului din șantier.
Pasaj rutier pentru viitorul Spital Regional de Urgență
Instituirea restrictiilor de circulatie reprezintă o necesitate pentru desfășurarea lucrărilor de fundații speciale, în prima etapă, care presupun executarea de piloți forați în amplasamentul actual al DN1. Pasajul rutier aflat în execuție va avea două deschideri de aproximativ 58 de metri și va permite traversarea intersecției DN1 cu accesul spre Spitalul Regional de Urgență, asigurând astfel circulația continuă peste viitorul sens giratoriu.
„Pe măsură ce lucrările avansează, vor fi impuse noi restricții pe alte sectoare ale tronsonului I, despre care vom informa publicul în timp util”, au informat autoritățile locale.