Connect with us

ACTUALITATE

CFR Cluj-Petrolul, 1-0. VICTORIE smulsă cu forcepsul în prelungiri

Publicat


CFR Cluj a întâlnit, sâmbătă seara la Mediaș, pe Petrolul Ploiești, într-un meci din etapa a 12-a a Superligii la fotbal. Campioana a fost obligată să joace pe un alt teren meciul de acasă pentru că se schimbă gazonul pe stadionul propriu. Meciul a fost unul dominat de clujeni, cu un gol venit târziu, în min.91, marcat de Manea.

Echipele de start:

CFR CLUJ: Scuffet – Braun, Kolinger, Yuri, Camora – Boateng, Muhar, Deac – Yeboah, Malele, Birligea
REZERVE: Sava – Manea, Billong, Hoban, Cvek, Roger, Mistrati, Petrila, Buș
ANTRENOR: Dan Petrescu

PETROLUL: Vâlceanu – Meijers, Tamaș, Mathaus – Pashov, Dumitriu, Seto, Tavares, Țicu – Irobiso, Grozav
REZERVE: Leitner – Borța, Cioiu, Cebotaru, Tucaliuc, Velisar, M. Bratu, Ivanovski, Măzărache
ANTRENOR: Nicolae Constantin

Stadion: Gaz Metan (Mediaş)
Arbitru: Popa Cătălin (Piteşti) / A1: Neacşu George Florin (Câmpulung Muscel), A2: Mitruţi Daniel (Craiova) / Arbitru VAR: Haţegan Ovidiu (Arad), Arbitru AVAR: Stroe Gabriel Sabin (Piteşti)

A fost un meci dominat de CFR la capitolul posesie, 70% dar cu primul șut pe poartă abia în min.76, care i-a aparținut lui Roger. Petrolul s-a apărat bine, închizând toate culoarele spre poarta lui Vâlceanu. Clujenii au fost lipsiți de inspirație în fața porții, două lovituri de colț finalizându-se cu lovituri de cap ale lui Malele, respectiv Kolinger, pe lângă poartă.

Golul „pică” în min.91, când Manea reia cu capul în poartă o lovitură de colț perfect executată. în min.93, Petrila confirmă că este ieșit din formă, ratând singur cu portarul.

O victorie muncită și un rezultat meritat, chiar dacă CFR Cluj e departe de revirimentul promis de Dan Petrescu.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Clujeni de 5 stele

VIDEO FOTO. Clujeanul nevăzător Alex Benchea, „alpinistul cu ochii albi”, pe cele mai înalte vârfuri ale lumii

Publicat

De

alex benchea 000

Un clujean e 23 de ani, complet orb din nsştere, ură pe cele mai înlte vârfuri montane ale lumii. Tocmai a pornit într-o nouă aventură a sa, să ajungă pe cel mai înalti vârf din America aLtină, Aconcagua, Argntina.

Clujeanul nevăzător Alex Benchea, „alpinistul cu ochii albi”

Îşi pendulează energic bastonul alb de nevăzător la câţiva zeci de centimetri în faţa sa, se opreşte un moment, adulmecă împrejurimile cu nările şi cu urechile şi-şi continuă drumul cu hotărâre, parcă după o schemă, un traseu, un program care îi sunt imprimate în creier.

alex benchea 0

„Bună ziua, Alex Benchea mă numesc”. Te „priveşte” cu ochii săi albi, trece prin tine cu „ptivirea” şi strânge mâna cu fermitate, cum probabil cu aceeaşi fermitate strânge coarda de căţărare şi stâncile celor mai înalte vârfuri montane din lume, pe care le-a escaladat şi unde a dus cu el tricolorul românesc.

Alex Benchea are 23 de ani, face alpinism de peste patru ani şi este complet nevăzător din naştere, dar, cu toate dizabilităţile sale, a urcat până acum pe două dintre cele mai înalte vârfuri montane ale lumii, la circa 6.000 de metri altitudine, iar în aceste zile porneşte spre al treilea vârf şi îşi propune să urce pe toate cele 7 vârfuri ale lumii, seven summits -cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent-, obiectivul principal al tuturor alpiniştilor de performanţă.

Pe cele mai înalte vârfuri ale lumii

„Proiectul meu pe termen lung e seven summits şi până acum am urcat pe două din şapte -Kilimanjaro (5895m), Elbrus (5642m)-, iar Aconcagua (6962 m) e al treilea, acum. În rest, am mai urcat pe munţi tehnici -Mont Blanc (4807m), Grosslockner (3798m), Olimp etc.

alex benchea 1

Dacă vrei să te implici, dacă vrei să ajuţi, aici

Alex se simte mândru că este român şi arată asta în toate expdiţiile sale şi în toate contactele internaţionle.

„Eu zic că contează şi asta, să fim mândri şi cu asta, să arătăm oamenilor că şi în România se întâmplă lucruri, că sunt oameni dedicaţi. Pe toţi munţii pe care merg duc steagul, tricolorul. Asta e important, să arătăm de unde suntem, să ne mândrim şi cu asta. Cred că 1 Decembrie este o zi bună care ne poate reaminti că suntem români, că putem face lucruri, că ţara asta trebuie să meargă înainte, pe un trend pozitiv, să se întâmple lucruri cu adevărat. Şi ţara a făcut lururi pentru mine. Eu ştiu că Ministerul Sporului sprijină sporturile paralampice. Poate mai mult oamenii din ţara asta…, că instituţiile sunt mai birocratice”, spune Alex Benchea.
„Alpinistul cu ochii albi” este un nume, un renume, pe care l-a primit înainte de a urca pe Kilimajaro. Poate să vină de la culoarea ohilor săi, dar şi de la albul înălţimilor pe care ajunge. Nu i-a plăcut la început, dar apoi a constatat că i-a inspirat pe mulţi, lucru pe care îl consideră important.

alex benchea 2

„A apărut înainte să plec pe Kilimajaro, o colegă responsabilă cu comunicarea mi-a dat numele ăsta, din „Numele trandafirului”, Umbero Eco. La început nu m-a atras aşa de tare numele acesta, dar cu timpul am văzut că i-a impresionat şi le-a plăcut multora. Prin ce fac simt că-i încurajez şi pe alţii. Eu zic că e important pentru fiecare dintre noi ca la un moment dat în viaţă să avem un reper, un model, o persoană pe care o admiră, apreciază. Şi eu am.

Cred că fiecare dintre noi, la un un moment dat poate avea ceva cu care să ajute alţi oameni, îi poate impulsiona să fie încrezători, să facă lucruri, să fie -cum mi se spune şi mie- sursă de inspiraţie pentru unii cărora le e frică şi să iasă din casă sau care depind de alţi oameni. Muntele m-a ajutat să mă includ social, mi-am făcut mulţi prieteni şi am ajutat mulţi oameni cu dizabilităţi să facă lucruri”.

Alex e un om normal şi în lupta sa tocmai asta vrea să şi arate şi, în plus, să-i determine şi pe alţii să facă la fel. Are, ca orice om, are şi frusrări, ştie şi ce este frica.
„Mintea noastră e foarte perversă. uneori mi-a fost frică mai mult când m-am gândit la ce o să urmeze decât când am ajuns în teren şi am fost pus în faţa faptului.

Poate e şi ceva normal să-ţi fie frică de necunoscut, de nou. Dar poate că asta ne şi stimulează. Frustrare că nu mă pot bucura de peisaje când ajung acolo sus? Dar mă bucur, pun oamenii să-mi descrie ce e în jurul meu, înainte de a merge pe munte mă documentez, citesc cărţi literatură, vorbesc cu oameni care au fost acolo, să-mi descrie experienţa lor. Nu totul se rezumă doar la a vedea. Şi compensează celelalte simţuri”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Meci greu în deplasare pentru „U” Cluj, la Petrolul Ploiești

Publicat

u cluj petro

„U” Cluj urmează să dea piept vineri, 2 decembrie, de la ora 19, cu cei de la Petrolul, în cadrul etapei a 19-a din Superliga de fotbal.

După pauza cauzată de meciurile de la Mondialul din Qatar, șepcile roșii revin în campionat cu obiectivul de a se distanța de locurile retrogradabile. La ultimul meci disputat în Superligă, echipa lui Eugen Neagoe a obținut un rezultat de egalitate contra celor de la FC Argeș. Partida s-a terminat cu scorul de 1-1.

Petrolul, pe 7

De cealaltă parte, ploieștenii se prezintă într-o formă ceva mai bună. Cu toate că Petrolul a suferit o înfrângere în ultima etapă înainte de întreruperea campionatului, când au pierdut în fața celor de la Sepsi Sf. Gheorghe, înainte de acest eșec, au avut 3 victorii consecutive în campionat.

Trupa lui Nae Constantin se poziționează pe locul al 7-lea, la egalitate de puncte cu ultimul loc de play-off, ocupat de cei de la FCSB. Petrolul are 2 partide în plus disputate față de bucureșteni.

În ceea ce privește întâlnirile directe dintre cele două echipe, duelul este unul echilibrat. În ultimele 8 partide, Petrolul s-a impus de 4 ori iar cei de la „U” au reușit să câștige de 3 ori. Ultima victorie a șepcilor roșii în fața ploieștenilor a fost în luna aprilie a acestui an, atunci când s-au impus cu 3-1, în cadrul unui meci din Liga a 2-a.

Daniel Cucu-Kovaci

Sursa foto: FC Universitatea

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Feerie la Târgul de Crăciun din Florești. Winter Dream a atras mii de spectatori. Patinoarul, vedeta principală

Publicat

flore c 1

Târgul de Crăciun Winter Dream a atras miercuri seara mii de spectatori la Florești, care s-au dat cu patinele pe patinoar, au băut vin fiert, au ascultat concertul susținut de The Motans iar cei mici s-au plimbat cu Trenulețul lui Moș Crăciun.

Primarul Bogdan Pivariu a fost cel care a dat startul începerii distracției care va dura o lună.

flore c 3

Winter Dream a început în forță cu un spectacol oferit de echipa de patinaj artistic (grupa Avansaţi şi grupa Performanță) Transylvania Skating, care au deschis singurul patinoar în aer liber din Florești.

De asemenea, a fost aprins și iluminatul festiv pentru sărbătorile de iarnă.

flore c 4

Târgul de Crăciun este organizat de Primăria Florești împreună cu EC GARDEN și aduce publicului pe lângă o serie de concerte live cu artiști îndrăgiți ai momentului, și colinde, tradiții, sau ateliere pentru copii și piese de teatru.

Joi pe scenă va urca trupa Compact, iar vineri cei de la Bere Gratis, care vor încânta publicul cu cele mai cunoscute hituri are lor. Nu vor lipsi nici momentele dedicate iubitorilor de folclor puse în scenă de Adina Hada și Ansamblul Șoimii Carpaților sau Adriana Irimieș.

program floresti

Organizatorii s-au pregătit pentru gradele cu minus din luna decembrie oferind publicului numeroase spații încălzite unde se pot răsfăța cu băuturi calde și delicii culinare pentru toate gusturile.

Târgul de Crăciun Winter Dream are loc în perioada 30 noiembrie – 31 decembrie 2022, în Parcul Poligonului din Florești.

Despre EC GARDEN

Deși Winter Dream Florești își începe anul acesta istoria cu o primă ediție, cei de la EC Garden nu sunt la primul lor eveniment. EC Garden și EC Garden Florești au în portofoliu organizarea de târguri, concerte și festivaluri, fiind totodată și organizatorii Florești Fest din acest an.

flore c 7

flore c 6

flore c 5

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. JCI Cluj lansează “Cutia cu bucurie”. 60 de copii vor primi daruri în prag de Crăciun

Publicat

De

jci campanie bun

JCI Cluj lansează “Cutia cu bucurie” – campania umanitară de Crăciun prin care peste 60 de copii din medii defavorizate vor zâmbi larg în prag de sărbătoare. Voluntarii îndeamnă comunitatea clujeană să se alăture într-un demers menit să genereze emoții de ambele părți.

Organizația JCI Cluj continuă faptele bune în comunitate, după ce anul trecut a livrat aproape 100 de cadouri pentru tot atâția copii din întreg județul Cluj. Bucuria a fost pe măsură, astfel că dorința de a duce mai departe acest proiect a fost pe lista priorităților.

“În luna decembrie ne gândim și la cei mai puțin norocoși. Ne-am propus să aducem bucurie prin cadourile pe care le vom livra unor copii care poate ani la rând nu au primit niciun cadou de Crăciun. Nouă, celor din JCI, ne place să credem că nu există vreo limită și că atâta vreme cât există dorință de implicare activă, orice proiect poate prinde contur”, explică Ioana Pîrlea, președintele JCI Cluj.

Ajutoarele Moșului

campanie jci foto 1

Voluntarii JCI vor ajunge în grădinița care aparține de Școala Poiana Turda, acolo unde își desfășoară activitățile zeci de copii din familii care cu greu se descurcă de la o zi la alta. Pachetele vor conține jucării, rechizite, haine, produse de igienă și dulciuri.

“Noi vom fi în acest an ajutoarele Moșului pentru ca darurile de sărbătoare să ajungă în casele acestor copii mai puțin norocoși. Sărbătorile sunt despre bucuria din ochii celor mici, despre empatie și despre bunătate. Însă pentru a transforma aceste visuri în realitate avem nevoie, implicit, de sprijin. Iar împreună suntem mai buni”, spune Georgiana Țilia, project manager al campaniei.

O parte din fondurile dedicate acestei campanii provine de la ReClothing – proiectul JCI care aduce o nouă șansă hainelor, iar o altă parte o reprezintă donațiile venite din partea comunității și a firmelor partenere.

Cum vă puteți implica? Donații prin:

  • prin Revolut sau BT Pay la 0759041959
  • sau prin transfer în contul asociației JCI Active Citizens Cluj – RO04BTRLRONCRT0254378205 Banca Transilvania

Toate detaliile pot fi găsite pe site-ul https://jcicluj.ro/ și pe paginile JCI de pe rețelele de socializare.

Despre JCI Cluj

campanie jci foto 2

JCI Cluj are în prezent peste 45 de membri care vor să devină mai buni în domeniul lor și în leadership, dar și să se implice în comunitate și să producă schimbări pozitive în jurul lor. La nivel internaţional, JCI (Junior Chamber International) este cea mai mare organizaţie pentru tineri lideri şi antreprenori. Are 100 de ani de existenţă, este prezentă în peste 6.000 de comunităţi locale din 120 ţări şi numără peste 200.000 de membri.

JCI are proiecte precum ReClothing – unde dăm hainelor o nouă viață, HUB-ul dedicat copiilor ucraineni – unde aceștia au parte gratuit de ateliere și workshop-uri, Serile JCI – evenimente prin care inspirăm publicul sau TOYP (Ten Oustanding Young Persons).

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax