Connect with us

EVENIMENT

CFR Cluj – FC Hermannstadt, 1-1. Campioana României termină la egalitate amicalul cu sibienii

Publicat


cfr cluj

În pauza cauzată de meciurile echipelor naționale, CFR Cluj a întâlnit-o pe Hermannstadt într-o partidă amicală.

CFR Cluj – FC Hermannstadt, 1-1. Campioana României termină la egalitate amicalul cu sibienii

Oaspeții au reușit să deschidă scorul în min. 54, însă nu au reușit să țină mult de avantaj, iar CFR a reușit să egaleze în min. 61, partida terminându-se astfel cu scorul de 1-1.

Echipele de start:

CFR CLUJ: Scuffet-Braun, Țîru, Billong, Peteleu, Muhar, Bordeianu, Cvek, Hoban, Fica, Maglica.

FC Hermannstadt: Muțiu-Antoche, Iancu, Limaj, Iancu, Mino, Issah, Medina, Ene, Babic, Balaure.

Daniel Cucu-Kovaci

Foto: Facebook/ CFR Cluj Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dan Petrescu, după victoria CFR Cluj cu Dinamo: La 0-2 am avut încredere că vom întoarce rezultatul

Publicat

Petrescu

Acesta a precizat că a fost supărat pentru cum a început partida, fiind surprins de felul în care a jucat echipa.

”Au venit jucători mulți, dar unii au venit târziu. M-am bazat pe cei de pe bancă că vor intra bine. La pauză aș fi făcut 7 schimbări, dar nu aveam voie și nu am vrut nici să schimb echilibrul. Ne-a ajutat foarte mult golul lui Dani, s-a văzut că are valoare.

Sunt convins că vom suferi în continuare și în România și în cupele europene și jucătorii care au venit sper să intre, plus că că mai avem nevoie de 2 jucători dacă vrem să avem pretenții, mijlocaș și atacant.

Cei de la Dinamo joacă bine, au un lot bun”, a spus Petrescu.

Acesta a precizat că la scorul de 0-2 pentru Dinamo a simțit că echipa sa poate întoarce rezultatul.

”La 0-2 le-am spus că am mare încredere că putem întoarce”, a subliniat antrenorul CFR Cluj.

 

 

Citește mai departe

CULTURA

Vamos a la Playa, festivalul CU și PENTRU clujeni. Litoralul vine, timp de 10 zile, pe plaja Grigorescu

Publicat

Între 26 iulie și 4 august 2024, plaja Grigorescu din Cluj-Napoca devine centrul distracției și relaxării urbane, găzduind a șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa. Timp de 10 zile, evenimentul promite să aducă atmosfera vacanțelor mediteraneene în inima orașului, oferind clujenilor activități diverse și momente de relaxare pe malul Someșului Mic.

Festivalul Vamos a la Playa, organizat de Urbannect, revine pe plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024, cu o ediție prelungită de activități, întâlniri și experiențe pe plajă.

10 zile de festival, în premieră, pe malul Someșului

În premieră, evenimentul se va desfășura pe parcursul a 10 zile, din care zilele de weekend vor cuprinde o activitate mai intensă, inclusiv concerte, spectacole și jocuri, iar restul zilelor vor oferi cadrul potrivit pentru realxare și socializare pe malul râului.

„Noi am făcut un eveniment care s-a chemat avanpremiera Vamos a la Playa și care s-a desfășurat în timpul Zilelor Clujului. Am fost pe plajă timp de două zile, la început lunii iunie, și toată lumea din zonă ne-a spus că e păcat să plecăm așa repede, să mai stăm.

Atunci, ne-am gândit să facem un format în care să avem un weekend, cel de început, cu activitate mai intensă, cu concerte, iar apoi să încercăm ca de-a lungul săptămânii să aducem clujenilor în fiecare zi câte o activare: într-una dintre zile, vom avea o întâlnire cu clubul cioplitorilor, în altă zi, o întâlnire cu un club de drumeți, astfel încât, fără să deranjăm pe nimeni, clujenii să poată găsi un punct de atracție pe plajă”, a declarat președintele Urbannect, Dan Clinci, pentru Cluj24.

Concerte live, jocuri și piscină cu apă încălzită

Vamos a la Playa a debutat în 2015, iar succesul său a continuat cu ediții anuale între 2016 și 2020. După câțiva ani de pauză, festivalul revine într-un spațiu regândit și proaspăt reamenajat.

La ediția de anul acesta, timp de zece zile, între orele 12 și 22, vor avea loc diverse activități și spectacole, inclusiv:

  • Concerte live susținute de artiști precum Om la lună, Luna Amară, Dean Klooge, Score Band, Mano & Gregor Band și mulți alții. Concertele se vor desfășura doar în weekend, între orele 18:00 și 22:00, pentru a nu deranja locuitorii din zonă.
  • Piscină, boho lounge & bar, food point, DJ, campionat de table cu premii, pictură pe față, fitness și multe alte surprize.
  • Spectacole de acrobație cu flăcări, artiști și artizani locali care își vor expune și vinde creațiile.

Zonă foodcourt, pentru prima oară pe plaja Grigorescu

„Vom monta un lounge, vom aduce echipamentul cu care am obișnuit deja clujenii, numit generic «sufrageria urbană». Acesta constă în șezlonguri, băncuțe, scaune, măsuțe, lucruri care practic te ajută să stai mai comod la plajă.

Pe lângă acestea, avem echipamente destinate copiilor, piscina mare, pe care am avut-o în fiecare an începând cu 2016, cu diametrul de 7 metri și pe care o umplem cu apă de la rețeaua orașului și nu din Someș. Vom avea jocuri, atât pentru copii, cât și pentru adulți, vor rămâne și cutiile de table de la campionatul pe care îl vom avea în weekend.

Va rămâne deschisă și zona cu mâncare, pe platoul de lângă terenurile de sport. Și acest lucru ne-a fost cerut de public, să fie și ceva de mâncare. De asemenea, va rămâne și promenada artiștilor și artizanilor, care vor expunde și vinde ce are fiecare”, au mai arătat organizatorii evenimentului.

Clujenii, invitați să contribuie la programul festivalului

Accesul la Vamos a la Playa a fost și rămâne gratuit. Mai mult, în cele 10 zile pe malul Someșului, clujenii sunt invitați să participe activ, aducând propriile contribuții în cadrul festivalului.

Astfel, programul se îmbogățește continuu, iar organizatorii sunt deschiși la propuneri pe care le pot trimite la adresa asociatia.urbannect@gmail.com.

„Programul nostru este unul organic, în sensul în care el se completează din mers. Oricine dorește să vină cu o activitate pe plajă este binevenit, programul este deschis pentru clujenii care ne vor vizita. Suntem deschiși spre comunitate nu numai în a le oferi ceva, ci și prin a-i chema să ofere la rândul lor ceva cetățenilor, prin intermediul nostru”, a precizat Dan Clinci.

Un festival pentru TOȚI clujenii

Vamos a la Playa nu se adresează doar comunității din Grigorescu, ci întregii comunități clujene, a mai explicat Dan Clinci. Urbannect dorește să ofere un eveniment accesibil tuturor, indiferent de vârstă sau posibilități financiare.

„Acest eveniment nu se adresează specific comunității din Grigorescu, ci comunității orașului, deoarece încearcă să ofere un eveniment care să aibă activități adresate tuturor vârstelor și preocupărilor. Totodată, se adresează și celor cu posibilități mai mari și mai mici. Evenimentul nu este orientat către profit, toate activitățile propuse de noi pot fi urmate fără taxă de participare.

Credem că utilizând temporar spațiul public în acest mod, în interiorul comunității se țes legături mai puternice între oameni care altfel poate nu s-ar întâlni. De exemplu, concursul de table este în cadrul evenimentului deoarece am pornit de la considerentul că table joacă toată lumea, așa că prin intermediul campionatului se întâlnesc persoane de vârste diferite, din zone diferite ale orașului, cu preocupări diferite, și care la un moment dat pot să se constituie într-o comunitate. Asta face Urbannect, conectează oameni. Folosim plaja Someșului pentru a da posibilitatea cetățenilor de a se conecta”, a adăugat el.

Respect pentru spațiul public

Urbannect s-a asigurat că nu va ocupa intruziv spațiul public. Astfel, festivalul își propune să redea atmosfera relaxantă de litoral utilizând doar 14% din suprafața zonei de agrement pentru a respecta și nevoile celor care doresc să se bucure de malul râului fără a fi implicați în activitățile festivalului.

„O preocupare a noastră a fost să lăsăm majoritatea spațiului amenajat la dispoziția clujenilor și să nu îl ocupăm intruziv, să nu acaparăm spațiul cu o activitate pe care poate unii nu o vor aici. Am măsurat pe harta orașului, cu mijloace specifice cartografiei, și noi ocupăm 14% din suprafața amenajată pe malurile Someșului.

Așadar, clujenii care nu au chef de Vamos a la Playa și nu doresc să stea pe șezlongurile noastre au 86% din suprafață la dispoziția lor. Am încercat să fim cât mai discreți, de aceea ne-am retras într-o suprafață minimă”, a explicat Dan Clinci.

O experiență sustenabilă de festival

Organizatorii promit să facă acest eveniment cât mai sustenabil și durabil. Astfel, participanții vor putea vedea pe plajă, pe toată durata festivalului, o unitate mobilă de auto-sustenabilitate, echipată cu panouri solare. Aceasta va alimenta încălzirea piscinei și pompele de curățare, iar curentul produs va fi utilizat și pentru iluminat, evidențiind angajamentul față de protecția mediului.

„Urbannect face parte dintr-un proiect care se cheamă Net Zero Cities, ca atare facem toate eforturile ca acest eveniment să fie cât mai sustenabil și durabil. Astfel, veți găsi pe plajă unitatea noastră mobilă de auto-sustenabilitate, formată din panouri solare, dintr-un invertor și dintr-o baterie, care este menită să arate clujenilor «pe viu» ce înseamnă energia alternativă.

Această unitate mobilă va alimenta încălzirea piscinei, pompele de curățare. Clujenii sunt invitați să vină să vadă pe viu cum funcționează panourile solare și în același timp curentul va fi folosit pe cât posibil, inclusiv în ce privește iluminatul. Așadar, este un festival verde, un festival care încearcă să sensibilizeze lumea la nevoia adaptării la schimbările climatice la energia alternativă”, a afirmat președintele Urbannect.

Cum devin spațiile „locuri”?

Deseori, spațiile publice nu ajung să fie percepute drept locuri cu identitate distinctă și rămân simple întinderi vagi și nedefinite. Pentru ca un spațiu să devină un loc, acesta trebuie să capete particularități și personalitate care să îl facă unic și relevant pentru comunitate.

Inițiative precum Vamos a la Playa sunt esențiale în acest proces de transformare, aducând viață și caracter acestor spații prin activități diverse și interactive.

„Lipsa unor zone interactive este un lucru care se poate afirma despre întregul spațiu public, și nu doar cel clujean. În primul rând, trebuie construit ambientul sau setat decorul. După ce acesta este construit, după ce spațiul public devine o scenă, este rândul celor ca noi, celor care să populeze locul cu activitate temporară sau permanentă”, a conchis Dan Clinci.

Citește mai departe

EVENIMENT

Spania este noua campioană a Europei! Meciul cu Anglia s-a încheiat cu scorul 2-1

Publicat

De

Turneul EURO 2024 a ajuns la final duminică, 14 iulie, iar Spania a fost încoronată campioană europeană, în urma meciului cu Anglia, scor 2-1.

Spania este noua campioană europeană la fotbal, după o victorie în finala cu Anglia. La finalul celor 120 de minute de joc, plus prelungiri, scorul a fost 2-1.

Golurile au fost marcate de Nico Williams (minutul 47) și de Mikel Oyarzabal (minutul 86) pentru Spania și de Cole Palmer (minutul 73) pentru Anglia.

Meciul dintre selecţionatele Spaniei şi Angliei a avut loc duminică seara, de la 22 – ora României, pe Olympiastadion din Berlin, în finala Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania. Tribunele au fost dominate de fanii britanici ai sportului. În jur de 50.000 de englezi, s-au aflat în tribunele Olympiastadion, arenă de 80.000 de locuri.

Anglia a jucat finala de campionat european și în urmă cu 4 ani, pierzând în fața Italiei.

Echipele de start

Spania: Unai Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz, Dani Olmo – Lamine Yamal, Morata, Nico Williams. Selecționer: Luis de la Fuente.

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guehi – Saka, Rice, Mainoo, Shaw – Foden, Bellingham – Kane. Selecționer: Gareth Southgate.

Evoluție slabă a Angliei în Euro 2024

Spania a bifat victorii pe linie la EURO 2024. Selecționata lui Luis de la Fuente le-a bătut, pe rând, pe Croația (3-0), Italia (1-0), Albania (1-0), Georgia (4-1), Germania (1-1, 2-1 după prelungiri) și Franța (2-1). La acest campionat s-au remarcat în special extremele Nico Williams și Lamine Yamal.

Anglia a fost aspru criticată de microbiști pentru prestațiile slabe cu Serbia (1-0), Danemarca (1-1), Slovenia (0-0), Slovacia (1-1, 2-1 după prelungiri) și Elveția (1-1, 5-3 la penalty-uri). Trupa lui Gareth Southgate a avut un joc reușit cu Olanda (2-1).

1966 este anul în care Anglia a devenit ultima oară campioană mondială. De atunci, englezii nu au mai reușit să cucerească un trofeu major în fotbal.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Când scăpăm de caniculă, la Cluj?

Publicat

raphael biscaldi 7rqf2x6axxi unsplash

Meteorologii au publicat prognoza până în 12 august. La nivel național, temperaturile se vor menține peste limitele normale pe tot parcursul următoarei luni.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat estimările meteorologice pentru intervalul 15 iulie 2024 – 12 august 2024.

Potrivit prognozei meteo, temperaturile se vor păstra peste valorile normale pentru acest interval în cele patru săptămâni, cu ploi deficitare la începutul intervalului și apropiate de valorile normale în luna august.

Progoza pe o lună la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca, prognoza meteo arată o scădere ușoară a temperaturilor după această săptămână, cu temperaturi maxime de 28-38 de grade până la finalul lunii iulie și cu minime ce nu vor scădea sub 15-20 de grade Celsius. Cerul va fi mai mult senin în acest interval, cu posibile înnorări și ploi în jurul datei de 20 iulie.

Primele săptămâni din luna august vor aduce temperaturi mai moderate la Cluj-Napoca, cu maxime sub 30 de grade, potrivit AccuWeather.ro. Precipitațiile ne ocolesc însă și în acest interval, iar minimele se vor situa între 14-17 grade Celsius.

Săptămâna 15 – 22 iulie 2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice și sud-vestice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 22 – 29 iulie 2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în sudul teritoriului.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 29 iulie 2024 – 5 august 2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale, dar local cu o ușoară tendință spre deficit.

Săptămâna 5 august 2024 – 12 august 2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax