Connect with us

ACTUALITATE

Cercetătorii au luat în calcul mai multe scenarii. Coronavirusul mai ține încă doi ani

Publicat


Un grup de cercetători de la Centrul de Cercetare și Politici pentru Boli Infecțioase din Statele Unite au emis ipoteza că această pandemie ar mai putea dura până când 70% din populația planetei ar fi imună. Acest lucru ar avea nevoie de 18-24 de luni.

Cercetătorii au dezvoltat 3 scenarii. Cel mai pesimist este un al doilea val, mai mare, al infecțiilor, care va apărea în această toamnă și iarnă. Autorii raportului sugerează că acesta ar fi cel mai plauzibil scenariu și că țările trebuie să se pregătească pentru el.

Michael Osterholm, autorul raportului și directorul Centrului de Cercetare și Politici pentru Boli Infecțioase a declarat că virusul nu se va opri până când nu va afecta 60%-70% din populația globală. Tot el adaugă că ipoteza că “pandemia se va termina curând contrazice microbiologia”.

Similarități cu pandemiile din trecut

Osterholm și alți experți au examinat multiple modele care prognozează evoluțiile viitoare ale coronavirusului, studii despre cât de rapid se răspândește COVID-19 în rândul populației și date din pandemiile trecute, înainte de a trage concluziile prezentate în raport.

Această pandemie este similară cu una de gripă, precum cea spaniolă din 1918. Aceasta a ucis 500 de milioane de oameni în lume. În ambele cazuri, virusul se răspândește prin tuse și strănut și poate fi răspândit și de persoanele care sunt asimptomatice. Totuși, noul virus se răspândește mult mai ușor decât o face gripa. “Nu există un glob de cristal care să ne spună ce ne rezervă viitorul și care va fi deznodământul final în controlarea pandemiei” spune raportul lui Osterholm.

Scenariul 1

Lunile de vară aduc valuri mici ale infecțiilor. În acest fel, primul val COVID-19 este urmat de o serie de valuri repetitive mai mici care vor avea loc pe parcursul verii. Aceste valuri vor persista în jur de doi ani, iar mai apoi se vor diminua treptat.

Scenariul 2

Cel mai pesimist, dar și cel mai realist scenariu este, potrivit cercetătorilor, că primul val de infecții va fi urmat de un al doilea mai mare în toamna sau iarna lui 2020 și unul ulterior mai mic în 2021. La fel s-a întâmplat în cazul pandemiei de gripă spaniolă din 2018 și 2019 și a gripei H1N1 din 2009.

Scenariul 3

Acesta presupune că primul val este și ultimul, iar lunile următoare pandemia COVID-19 va trece la o “ardere mocnită” a transmisiei și a noilor cazuri. “Deși al treilea model nu a fost văzut în pandemiile de gripă din trecut, el rămâne o posibilitate pentru COVID-19″, au notat experții în raport.

Această posibilitate prevede că statele nu vor fi nevoite să impună din nou carantina, dar cazurile și decesele cauzate de coronavirus vor avea loc în continuare.

Existența vaccinului

Aceste scenarii ar putea fi modificate de apariția sau conceperea unui vaccin care să rezolve problema COVID-19. Potrivit autorilor, cel mai rapid vaccin fiind așteptat în 2021, „și nu știm ce tip de provocări ar putea apărea în timpul procesului de obținere a vaccinului, care ar putea întârzia apariția acestuia”, au concluzionat oamenii de știință.

 

Karla Fanea

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate