Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

Cele mai bune 10 filme românești din istorie

Publicat


filme romanesti

În site-ul de specialitate aarc.ro, după consultarea celor mai avizați oameni din domeniu, s-a făcut un clasament al primelor 10 cele mai bune filme românești. Un clasament în artă are gradul lui de subiectivism și relativitate.

Clasamentul este făcut, totuși, în baza unor sondaje în rândul specialiștilor. Remarcăm regizorii acestor 10 filme: Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Alexandru Tatos, Victor Iliu, Corneliu Porumboiu, Mircea Danieliuc (cu 2 filme).

Lipsește Sergiu Nicolaescu, considerat un autor foarte popular, dar controversat, mediocru, politizant și coroziv, demolant față de confrați.

  1. Reconstituirea (1970) The Reenactment

Un incident banal urmează să devină film educativ. Doi tineri sunt obligaţi să repete în acelaşi loc, o bătaie pe care, beţi fiind, o provocaseră cu câteva zile în urmă. Echipa anchetatorului care reconstituie „cazul” este însoţită de un cineamator zelos. Violenţa impusă se încheie cu moartea tragică a unuia dintre tineri.

Regie: Lucian Pintilie. Actori principali: George Mihăiţă, Vladimir Găitan, George Constantin

  1. Pădurea spânzuraţilor (1964) The Forest of the Hanged

Ecranizare după romanul „Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu.

Regie: Liviu Ciulei. Actori principali: Victor Rebengiuc, Liviu Ciulei, Ştefan Ciobotăraşu

  1. Moartea domnului Lăzărescu (2004) The Death of Mr. Lazarescu

Se trage (prea) puțin perdeaua deasupra mizeriei din viața sanitară din România. Domnul Lăzărescu, un pensioner fără familie şi prieten cu alcoolul, se îmbolnăveşte în seara în care pe DN1are loc un grav accident rutier. Acuzând greţuri şi dureri de cap puternice, vecinii cheamă ambulanţa care soseşte după o lungă aşteptare şi îl poartă din spital în spital. Starea sa de sănătate se înrăutăţeşte de la o oră la alta, dar spitalele sunt prea aglomerate cu victimele accidentului, iar rmedicii prea ocupaţi. Regie: Cristi Puiu

  1. 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007) 4 Months, 3 Weeks and 2 Days

Naturalist, minimalist. Otilia şi Găbiţa impart aceeaşi cameră dintr-un cămin studenţesc. Sunt colege la universitatea dintr-un oraş din România, în timpul ultimilor ani ai regimului comunist. Găbiţa este însărcinată, iar avortul este ilegal. Regie: Cristian Mungiu Scenariu: Cristian Mungiu

  1. Secvenţe… (1982) Sequences…

Trei episoade („Telefonul”, „Prospecţie”, „Patru palme”) din viaţa unei echipe de filmare care se află în producţie cu filmul „Fericirea”.

Regie: Alexandru Tatos Scenariu: Alexandru Tatos

  1. Nunta de piatră (1971) The Stone Wedding

În două părţi – «Fefeleaga» (Mircea Veroiu) şi «La o nuntă» (Dan Piţa) – inspirat din proza lui Ion Agârbiceanu. «Fefeleaga» este povestea unei bătrâne care a cărat o viaţă întreagă minereu aurifer pentru a avea cu ce-şi îngropa, pe rând, pe toţi cei care i-au fost dragi, iar «La o nuntă» urmăreşte înfiriparea, în ciuda tuturor prejudecăţilor sociale ale timpului, a unei passionate iubiri.

Regie: Dan Piţa, Mircea Veroiu Scenariu: Dan Piţa, Mircea Veroiu

  1. La Moara cu noroc (1956) The Mill of Good Luck

Sinopsis : Adaptare dupănuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici.

Regie: Victor Iliu Scenariu: Alexandru Struţeanu, Titus Popovici

  1. A fost sau n-a fost? (2006) 12:08 East of Bucharest

La 16 ani de la evenimentele din decembrie 1989, o televiziune de apartament programează o emisiuneîn direct cu tema „a fost sau n-a fost revoluţie la noi în oraş”, la care invită un profesor de liceu căruia îi place să tragă la măsea şi un pensionar solicitat să se deghizeze în Moş Crăciun.

Regie: Corneliu Porumboiu

  1. Proba de microfon (1979) Microphone Test

Ani este prinsă în tren fără bilet și este amendată. Ea are un comportament excentric și o echipă de reportaj a televiziunii – Luiza, reporter și Nelu, operator – pornește pe urmele ei să-i afle identitatea și de ce se poartă așa ciudat.

Regie: Mircea Daneliuc Scenariu: Mircea Daneliuc

  1. Croaziera (1980) The Cruise

Un grup de tineri pornesc într-o croazieră pe Dunăre, de la Calafat la Cernavodă, oferită de către organele de partid câştigătorilor unor concursuri.

Regie: Mircea Daneliuc Scenariu: Mircea Daneliuc

NB: Am mai aminti: Actorul și sălbaticii, Restul e tăcere, Moromeții (I) O noapte furtunoasă. Operațiunea Monstrul, Blestemul pământului-Blestemul iubirii, Trahir, Libertate, BD, Senatorul melcilor. Concertul, Glisando, Explozia, E periculoso sporgersi, Prin cenușa imperiului, O vară de neuitat, Toamna bobocilor, Pas în doi, Omulețul și Șapte arte (animație IP Gopo).

Adrian Marian

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




10 Comentarii

10 Comments

  1. Liviu Negrea

    aprilie 7, 2024 la 9:15 am

    Tarane,fara Sergiu Nicolescu totul este parodie !! Crezi ca aceste pelicule sunt filme ??

  2. Cristian Cătălin Stoian

    aprilie 8, 2024 la 4:35 pm

    Nu e corect clasamentul. Sunt sute de filme ce merita în top 10.Cel mai corect clasament e top 25 filme romanesti după nr.de bilete vandute. 1.Nea Marin miliardar.25.Liceenii.

  3. Zics

    aprilie 8, 2024 la 6:06 pm

    o rușine, Sergiu Nicolăescu a fost un mare regizor de vina e ca nu ca nu a fost userist ,hai sictir!

  4. Gigi Gavrila

    aprilie 9, 2024 la 10:44 am

    Cu scuzele de rigoare ați uitat de Cel mai iubit dintre pământeni, Mihai Viteazu (regia Sergiu Nicolăescu) și Pentru Patrie, filme de referință, de artă și de o compoziție remarcabilă a actorilor și regizorilor.

    • IULIAN

      aprilie 12, 2024 la 11:53 am

      După părerea mea din top nu trebuia sa lipsească filmul Nunta muta…

  5. Gabriel

    aprilie 9, 2024 la 12:47 pm

    clasament facut pe criterii politice sau de interes.

  6. George

    aprilie 9, 2024 la 12:59 pm

    vreți, nu vreți MIHAI VITEAZUL a fost cel mai bun film românesc

  7. Grosu Jana

    aprilie 9, 2024 la 6:31 pm

    Publicul e cel care hotaraste . Filmele lui Sergiu Nicolaescu plac publicului . Nu esti roman daca nu iti plac: Nea Marin miliardar , Cu mainile curate , Duelul , Capcana mercenarilor , Columna … Cenzurati mai rau ca pe vremea comunistilor !

    • George

      aprilie 12, 2024 la 12:57 pm

      Alte vremuri, altă gașca.

  8. grat ioan

    aprilie 9, 2024 la 8:20 pm

    Cel mai subiectiv clasament de filme românești.Unde sint Odesa în flacari,Mihai Viteazul, Blestemul iubirii, blestemul pământului,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. EXPLOZIE într-o garsonieră din Gherla, urmată de incendiu. Locatarii din bloc au fost EVACUAȚI

Publicat

De

Explozie garsonieră Gherla

O explozie urmată de un incendiu a avut loc în urmă cu puțin timp într-o garsonieră din Gherla.

Nu sunt informații până acum că ar fi vorba de victime, potrivit ISU Cluj. O femeie a făcut atac de panică și primește îngrijiri.

explozie

VIDEO FOTO. EXPLOZIE într-o garsonieră din Gherla, urmată de incendiu. Locatarii din bloc au fost EVACUAȚI

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla și a Detașamentului Dej sunt cei intervin pe strada Mesteacănului din Gherla.

O explozie a avut loc într-o garsonieră situată la parterul unui bloc de locuințe, iar până acum nu au fost înregistrate persoane care să solicite consult medical.

La fața locului s-au alocat două autospeciale pentru stingerea incendiilor, care au acționat pentru stingerea flăcărilor izbucnite în garsonieră.

explozie

La ora publicării acestei știri, încă erau verificate toate apartamentele din scara de bloc.

Locatarii blocului au fost evacuați, ca măsură preventivă.

La fața locului a intervenit și o autospecială pentru stingerea incendiilor din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Gherla.

Revenim cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

CULTURA

Florin Piersic, externat de la Spitalul Militar Cluj-Napoca. Internat la Institutul Inimii

Publicat

De

Piersic

Actorul Florin Piersic a fost externat, marți, de la Spitalul Militar Cluj-Napoca unde a fost internat în urmă cu 2 săptămâni pentru o intervenție la un genunchi.

Surse medicale au declarat pentru Cluj24 că actorul a fost externat, dar a fost transportat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca unde i se vor face analize și teste în zilele următoare.

„Starea sa de sănătate este mediocră”, spun surse medicale.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Aproape 2.000 de persoane într-un proiect de screening hepatic lansat la Cluj. Concluziile analizelor

Publicat

De

hepatic

Aproape 2.000 de persoane din 16 județe ale Transilvaniei și Moldovei au fost incluse într-un proiect – pilot de screening hepatic derulat în ultimii 2 ani, finanțat din fonduri norvegiene și islandeze de un milion de euro.

Proiectul ”He-Ro-i: State-of-the-art colaborativ România-Islanda în managementul Hepatopatiilor cronice și al complicațiilor acestora, ciroza hepatică și cancerului hepatic, destinat grupurilor vulnerabile din România, inclusiv Romi” a fost finanțat prin mecanismul EEA Grants 2014-2021 cu o sumă de 998.582.54 euro și a fost implementat prin Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Landspítali Islanda și cu Asociația Caravana cu Medici, filiala Cluj.

Mortalitate ridicată

Directorul proiectului, Horia Ștefănescu, a declarat că este nevoie de astfel de proiecte ținând cont de incidența bolilor de ficat și mortalitatea din această cauză.

”Lucrurile au o explicație simplă, ținând cont că România are cel mai mic nivel de finanțare din PIB pentru sănătate, având și un număr redus de medici și asistente.

Avem multe de făcut pentru a îndrepta aceste realități.

Scopul de a oferi condiții de calitate în sănătate”, a spus Ștefănescu.

Rezultatele analizelor

Ca rezultate în urma analizelor de sânge ale celor aproape 2000 de persoane testate, proiectul a relevant faptul că fiecare persoană are supragreutate, valoarea colesterolului este peste 250, iar o treime prezintă steatoză hepatică, adică au boala ficatului gras.

”Pacienții în grad de risc au fost invitați la IRGH pentru consultații. De asemenea, s-a creat și un registru al pacienților”, a precizat Horia Ștefănescu.

Acesta a explicat că dacă s-ar implementa măsuri de sănătate publică în ceea ce privește combaterea consumului de alcool și anti-obezitate, s-ar reduce considerabil internările în spitale și incidența cancerului hepatic.

Medici la sate

Managerul Institului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Prof. dr. Ocatvian Fodor”, Mihai Mleșnițe, a declarat că proiectul a fost important prin faptul că în diverse cătune și sate au ajuns cadre medicale, scopul fiind ca acestea să ajungă cât mai aproape de pacienți.

17 caravane medicale în 10 luni

Președintele ”Caravanei cu medici”, Ana Bilegan, a precizat că au fost desfășurate 17 caravane cu medici într-un interval de 10 luni, ceea ce a reprezentat o muncă foarte mare.

”A fost o călătorie grea, dar foarte frumoasă”, a menționat Bilegan.

Analize de sânge și consultații

Proiectul ”He-Ro-I” a testat o abordare sustenabilă și integrată a bolilor hepatice cronice, pornind de la prevenție și creșterea accesului la servicii medicale moderne și continue, cu accent pe grupurile vulnerabile.

Astfel, au fost efectuate 17 caravane de screening, incluzând în registrul regional aproape 2000 de persoane care au beneficiat de analize de sânge, imagistică specifică screeningului hepatic, consultații și recomandări de tratament, inclusiv preluarea pentru investigații și tratament a celor depistați cu hepatite, ciroză sau cancer hepatic.

În județele incluse au fost donate 16 pachete de screening formate din ecografe și teste de screening, sprijinind personalul medical din teritoriu în depistarea precoce a bolilor hepatice, iar concluziile implementării proiectului au fost translatate în recomandări pentru politici de sănătate publică.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc, despre contracandidații la funcția de primar: Nu știu să deschidă o ușă ca să întrebe de centura metropolitană

Publicat

De

Emil Boc, candidat la Primăria Cluj-Napoca

Emil Boc, care va candida din nou la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, spune că în ceea ce îi privește pe contracandidații săi, aceștia nu fac decât să reformuleze idei care au fost puse în prctică sau vor fi puse în practică de actuala administrație.

„E părerea mea. Vă rog să vă uitați ce spun toți. Nu fac altceva decât să reformuleze cu alte cuvinte ceea ce s-a făcut, ceea ce se face, sau ceea ce se propune să se facă în Cluj-Napoca de către administrația pe care o reprezint”, a spus Emil Boc la Ziua Live.

Emil Boc, despre contracandidații la funcția de primar: Nu știu să deschidă o ușă ca să întrebe de centura metropolitană

Primarul a mai spus că proiectul Clujului nu este proiectul lui, ci este proiectul clujenilor și că de la ei a adunat toate ideile bune pe care administrația le-a pus pe o linie coerentă.

„Oamenii aștia nici macar nu știu să deschisă o ușă ca să poata intre ca să întrebe de centura metroplitană cum se face. Habar nu au. Nu au pus o cărămidă în viața lor ca să constuiască un pod, darămite o centură metropolitană”, a mai declarat Boc, care spune că în spatele echipei pe care o reprezintă se află proiecte ca autostrada Transilvania, centura Vâlcele Apahida sau demararea construcției Spitalului Regional de Urgență.

Cine candidează la funcția de primar la Cluj-Napoca

Contracandidații lui Emil Boc la funcția de primar sunt Aurelia Cristea – PSD, Viorel Băltărețu – Alianța Dreapta Unită, Olah Emese – UDMR, Călin Cozma – AUR, Sorin Naș – SOS, Ramona Strugariu – Reper, Sabin Sărmaș – independent și Sorin Vamoș – independent.

30 aprilie este ultima zi de depunere a candidaturilor la Biroul Electoral Municipal Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax