ECONOMIE
Ce sumă va trebui să PLĂTEȘTI de la 1 iulie dacă vrei să cumperi VECHIME în muncă. Care sunt ACTELE necesare

De la 1 iulie, suma care trebuie plătită la cumpărarea vechimii în muncă va crește din cauza majorării salariului minim pe economie la 3.700 de lei. Astfel, pentru contractele semnate după această dată, suma care va trebui plătită va ajunge la 925 de lei pe lună.
Cumpărarea de vechime în muncă a fost prelungită și în acest an, deși data limită inițială până la care se putea face acest lucru era 1 septembrie 2023, scrie Alba24.ro.
Guvernul a prelungit cu un an această perioadă, dar din septembrie 2024, completarea stagiului de cotizare va fi inclusă în noua lege a pensiilor.
Ce sumă va trebui să PLĂTEȘTI de la 1 iulie dacă vrei să cumperi VECHIME în muncă. Care sunt ACTELE necesare
Prevederile celor două acte normative sunt similare în ceea ce privește completarea stagiului de cotizare, astfel încât mecanismul va rămâne în continuare disponibil pentru cei interesați, notează avocatnet.ro.
Contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru perioadele de necontributivitate poate acoperi cel mult șase ani.
De la 1 iulie se schimbă baza de calcul, odată cu creșterea salariului minim.
”Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024”, a declarat ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu.
Sumele care trebuie plătite de la 1 iulie 2024
Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare.
Prin urmare, sumele care trebuie plătite efectiv pentru vechimea în muncă, cota de CAS (25%) ce trebuie plătită se aplică la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu Casa de Pensii.
Valoarea venitului net, după majorarea salariului minim pe economie. Efectele măsurii asupra mediului economic
Mai exact, suma ce trebuie plătită pentru fiecare lună începând cu contractele semnate din iulie 2024 este de 925 de lei.
Pentru contractele semnate până la începutului lunii iulie (1 octombrie 2023 – 1 iulie 2024), suma de plată este de 825 de lei, precizează Antena 3.
Cumpărare vechime în muncă. Ce trebuie să știi
Astfel, persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.
Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.
Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.
Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei.
Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.
Totodată, Legea nr. 263/2010 a fost completată cu un nou articol, care prevede că adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive, precum și documentele necesare stabilirii și/sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispozițiilor legale în vigoare se certifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.
Ordonanța de urgență adoptată de Executiv prevede și prelungirea termenului de valabilitate al avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, al căror termen de valabilitate este 1 septembrie 2023.
Astfel, locurile de muncă încadrate în condiții deosebite de muncă, în baza avizelor a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 01.09.2023 se consideră locuri în condiții deosebite, până la normalizarea de către angajator a condițiilor de muncă.
Contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru perioadele de necontributivitate poate acoperi cel mult șase ani.
Acte necesare
Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:
– nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
– nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
– nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.
Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi casa de pensii.
Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt, după caz:
– actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;
– declaraţia pe propria-răspundere;
– procura specială autentificată în condițiile legii şi care trebuie să conţină, în mod expres, datele de identificare ale mandantului şi ale mandatarului, respectiv cel puţin: numele, prenumele, data naşterii, adresa şi CNP.
Obiectul procurii îl constituie împuternicirea mandatarului de a încheia contractul de asigurare socială prevăzut de OUG nr. 163/2020, în numele persoanei care va beneficia de asigurare şi de a achita contribuţia de asigurări sociale, datorată de persoana asigurată.
Venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
CFR Cluj învinge Universitatea Craiova după lovituri de departajare și se califică în semifinala Cupei României

CFR Cluj a întâlnit joi, acasă, echipa Universitatea Craiova, în ultima partidă din sferturile de finală ale Cupei României la fotbal. Un meci foarte disputat în Gruia care a fost „tranșat” doar în urma loviturilor de departajare.
CFR Cluj a reușit să câștige partida, cu 1-1 după prelunguri și 5-3 la penalty-uri și să se califice în semifinală.
Peste 5.300 de suporteri au fost în tribune pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca.
Echipele de start
CFR Cluj: Hindrich – Camora, Graovac, Sinyan, Abeid – Djokovic, Emerllahu, Fică – Nkololo, Postolachi, Kamara Rezerve: Popa, Ilie, Bolgado, Șfaiț, Păun, L.Munteanu, Korenica, Simao, Tachtsidis
Antrenor: Dan Petrescu
CS Universitatea Craiova: Lung Jr. – Mora, Zajkov, Badelj, Ndong – Mekvabishvil, Screciu – Căpățînă, Houri, Baiaram – Lukic Rezerve: Stoian, Bană, Lopez, Păcurar, Bancu, Barbu, Maldonadu, Mitriță, Safira
Antrenor: Mirel Rădoi
Jucătorii s-au dezlănțuit în a doua repriză
În prima repriză, oltenii au avut o posesie superioară, însă nu s-a tras niciun șut pe poartă.
Repriza a doua a fost, însă, mai animată. Universitatea Craiova a deschis scorul printr-un gol marcat, în minutul 50, de Ștefan Baiaram. Nu a durat mult până când clujenii au egalat. În minutul 59, Mohammed Kamara a adus egalarea pentru CFR Cluj.
În minutul 63, Emerllahu a avut o ocazie excelentă de a duce CFR în avantaj, dar mingea a trecut pe lângă poartă. Louis Munteanu a ratat, în minutul 90, șansa de închide meciul. La 1-1 după timpul regulamentar de joc s-a intrat în prelungiri.
CFR Cluj a ratat în minutul 111 o mare ocazie de a înscrie prin Păun. La finalul reprizelor de prelungire scorul a rămas neschimbat, așa că s-a trecut la lovituri de departajare.
Meciul, tranșat la loviturile de departajare
CFR Cluj înscrie prin Emerllahu. 1-0
Anzor egalează pentru universitatea Craiova. 1-1
Tachtsidis înscrie și el. 2-1
Lukic marchează și el. 2-2
Korenica bagă mingea în poartă. 3-2
Căpățînă ratează pentru Craiova. 3-2.
Păun înscrie. 4-2
Baiaram reușește și el să înscrie. 4-3
Luis Munteanu înscrie golul victoriei. 5-3 pentru CFR Cluj.
Celelalte echipe calificate în semifinale sunt Farul Constanța, FC Hermannstadt și Rapid.
CFR Cluj și Universitatea Craiova se vor întâlni din nou luni, 7 aprilie, de la ora 20.30 în play-off.
Foto: Universitatea Craiova

Echipa de studenți a UTCN a câștigat, joi, locul 1 la concursul de simulare a cutremurelor care s-a desfășurat la Universitatea Berkeley din California, SUA. La competiție au participat echipe de la 53 de universități din întreaga lume.
Clujenii au construit macheta din lemn de balsa a unui zgârie nori, denumit OKI-Zai, care a rezistat la două simulări de cutremure la Seismic Design Competition și a primit cel mai bun punctaj din partea juriului competiției.
Echipa UTCN este formată Cosmin Chiforescu (căpitan), Horațiu Arion, Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă, fiind îndrumată de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii coordonatori Ovidiu Prodan și Paul Moldovan.
Vom reveni cu detalii.
EVENIMENT
Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil în promovarea valorilor democratice în regiunea Mediteranei

Președintele Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, participă la la Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada.
Abrudean spune că țara noastră va continua să contribuie activ la consolidarea cooperării euro-mediteraneene.
Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil
Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada a fost inaugurat, joi, în prezența Majestății Sale Regele Felipe al Spaniei. Acesta reunește timp de câteva zile lideri din 41 de state din regiunea Euro-Mediteraneană.
“România rămâne un partener responsabil în promovarea valorilor democratice în regiunea Mediteranei și va continua să contribuie activ la consolidarea cooperării euro-mediteraneene. Am reafirmat acest angajament, în contextul în care dezbaterile au vizat teme majore precum stabilitatea, securitatea și dezvoltare comună.
Am susținut, de asemenea, că, mai ales în vremurile actuale complicate, dialogul și colaborarea rămân esențiale pentru construirea unui viitor pașnic și prosper. La fel de important, conștientizarea rolului esențial al generațiilor tinere și de ce una dintre prioritățile noastre cheie trebuie să fie educația. Investim în tineri, investim pe termen lung”, a transmis Mircea Abrudean.
În marja forumului, președintele Senatului a participat la ceremonia „Grădina Păcii”, alături de președinții parlamentelor și șefii de delegații, la care au fost plantați măslini.
“Plantarea măslinilor nu este doar un gest simbolic, ci reflectă nevoia de a cultiva, prin efort susținut, relații durabile între națiuni, bazate pe încredere și respect reciproc”, a spus Mircea Abrudean.
EDUCATIE
În pragul Zilei Internaționale a Romilor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj

Partida Romilor Pro-Europa Cluj a semnat un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în pragul Zilei Internaționale a Romilor, care este pe 8 aprilie.
„Scopul acordului de parteneriat îl constituie reglementarea colaborării în vederea implementării și derulării proiectului ”Școala, o șansă pentru copiii romi” – SOS COPIII ROMI, a schimbului de informații și diseminarea rezultatelor obținute în cadrul acestuia precum și creșterea participării școlare a copiilor și elevilor de etnie romă.
De ziua lor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj
Din partea Partidei Romilor Pro Europa Cluj a semnat Dragoș Roșianu, președintele organizației de tineret, iar din partea IȘJ Cluj, Marinela Marc, inspector școlar general.
„Este o campanie educațională derulată de Partida Romilor și ISJ Cluj de care prevede înscrierea copiilor de etnie romă în învățământul preșcolar și în clasa pregătitoarele și pentru admiterea elevilor romi în învățământul liceal pe locurile speciale în anul școlar 2025– 2026.
În pragul Zilei Internaționale a Romilor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj
Scopul campaniei este creșterea participării școlare a copiilor și elevilor de etnie romă prin activități de informare, consilieri și orientare școlară.
De asemenea, vor fi derulate activități extrașcolare pentru prevenirea violenței în școli, a căsătoriilor timpurii și pentru promovarea diversității etnice.
S-a încheiat un protocol de colaborare pe o perioadă de un an, prin care se urmărește stimularea participării elevilor de etnie romă la acţiunile şi activităţile de informare, consiliere şi orientare şcolară, cuprinse în Campania educaţională.
Obiective:
– Identificarea elevilor de etnie romă din clasele a VIII-a, din şcolile gimnaziale de pe raza județului Cluj, în vederea informării, consilierii şi orientării acestora pentru admiterea în licee şi şcoli profesionale pe locurile speciale alocate romilor este un alt obiectiv al protocolului.
– Responsabilii celor două instituții vizează și informarea cadrelor didactice, a părinţilor de etnie romă şi a elevilor despre calendarul admiterii în învăţământul liceal şi în învăţământul profesional de stat.
– Furnizarea de informaţii cu privire la documentele necesare întocmirii dosarului de admitere, broşura admiterii cu numărul de locuri pentru fiecare unitate de învăţământ, emisă de IȘJ Cluj
– Informaţii despre rutele educaţionale care pot fi urmate, profilurile de pregătire, condiţiile de admitere, data limită până la care trebuie depuse dosarele elevilor de etnie romă, data şi locul în care se va desfăşura şedinţa publică de repartizare a candidaţilor romi pe locurile speciale
– Informarea elevilor şi părinţilor de etnie romă privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional”, comunică Partida Romilor.
Mai mult de atât, Protocolul prevede:
– menținerea posturilor de Director adjunct pentru romi în cadrul școlii Gimnaziale Traian Dârjan și Școala Poiana Turda, iar în funcție de nevoile școlilor cu număr ridicat de elevi romi și solicitările comunității rome conform legi 198/2023 aprobarea de noi posturi de Director
– creșterea numărului de Mediatori școlari în școlile cu nr semnificativ de romi
– asigurarea predării limbii materne rromani în urma solicitărilor părinților rromi
– asigurarea predării în limba maternă rromani în funcție de solicitările părinților romi
– cât și programul a două șansa
– în același timp, acțiunile și activitățile prevăzute în Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității romilor pentru 2021-2027”, a transmis președintele organizației de tineret a Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Dragoș Roșianu.