EVENIMENT
Ce spun STUDENȚII de la UBB despre cazările în căminele din Cluj-Napoca. Unde cred ei că a GREȘIT ministrul Educației

S-au încheiat cazările la căminele studențești din Cluj-Napoca al UBB. Studenții s-au putut prezenta la fața locului începând cu 24 martie până duminică, 27 martie, în intervalul orar 7:00-15:00. Printre aceștia, mulți au fost bucuroși să se mute în oraș, dar au existat și voci nemulțumite de hotărârea bruscă a ministrului Educației.
„Fiind și senator la facultate, am văzut colegi destul de nemulțumiți de haosul creat, motiv pentru care mulți nici nu au mai depus cereri, mai ales cei din anul 3 care au spus direct că pentru 2 luni nu vor mai veni, indiferent dacă profesorii înțeleg sau nu, pentru că vor abandona în situația în care nu se găsesc soluții.
În general, cei care s-au cazat locuiesc în împrejurimi, la aproximativ 100 de kilometri distanță. Studenții care stau mai departe nu au avut timp, cu atât mai mult cu cât unele facultăți nu putut face anunțuri concrete decât miercuri, iar joi au început cazările.
În prima zi a fost foarte puțină lume fiindcă cei aflați la distanțe mai mari nu au putut veni. Au ajuns câțiva în weekend, dar în număr mic”, spune Andi Alupei pentru Cluj24, reprezentantul Campusului Hasdeu.
Mai puține cereri decât locuri libere: „Sunt și studenți care locuiesc în străinătate, ca urmare a deciziei de la începutul semestrului”
Conform acestuia, în cămin sunt 1700 de locuri disponibile, iar numărul cererilor de cazare a fost de 1600, ceea ce e neobișnuit, ținând cont că până în prezent competiția era strânsă.
Există și cazuri în care studenții se află în străinătate, ca urmare a deciziei de la începutul semestrului referitoare la orele online, acesta fiind un alt factor demn de menționat, în opinia sa.
Studenții au nevoie să fie ascultați
Andi a identificat trei erori în sistemul de învățământ universitar.
„Problema principală e că Ministerul – și nu numai – funcționează după mentalitatea veche, unde studenții nu sunt un factor egal în cultura educațională, deși ar trebui, pentru că dacă nu sunt studenți, nu există nici profesori, nici universitate.
În plus, toți sunt majori, iar facultatea e facultativă, deci argumentul principal e că au nevoie să fie ascultați și reprezentați”, punctează Alupei.
Riscul apariției focarelor
Cea de-a doua problemă constă în măsurile sanitare pe care le consideră nepotrivite.
„Starea de urgență s-a terminat brusc. Înainte, dacă se infectau 3 persoane cazate la cămin, întreaga clădire ar fi fost în carantină.
Acum, carantinarea e doar o recomandare, dar e foarte posibil ca în acest fel să ajungem la focare.
Dacă noi cazăm 5 persoane în cameră, nu avem obligativitatea legală să ținem cont de Covid, ceea ce e greșit, pentru că punem în pericol sănătatea studenților și a orașului. E o măsură sanitară nepotrivită”, explică reprezentantul campusului.
Schimbări prea bruște, prețuri prea mari și timp insuficient
Nu în ultimul rând, haosul cauzat de hotărârile oficiale făcute în ultimul moment este un alt aspect care pune în dificultate studenții.
„Vineri a fost un haos și mai mare pentru că ministrul a dat o notă informativă prin care ne-ar susține, după ce noi am avut deja 2 zile de cazări la cămin, iar alții își luau chirii, dădeau avansuri și așa mai departe. Din această cauză, mulți nu și-au mai luat locul la cămin, așteptând o decizie finală”, adaugă el.
Costurile de cazare au rămas la fel, dar se preconizează schimbări pe viitor.
„Înțelegerea noastră cu Universitatea a fost că nu se vor crește taxele pe timp de pandemie, însă prețurile au crescut extrem de mult, iar starea de urgență s-a încheiat. Urmează să purtăm discuții dar vom face tot posibilul să plafonăm costurile”, conchide Alupei.
Studenți care și-au plătit locul în cămin pentru a nu-l pierde
Mironiuc Mirela Emilia, colega sa, oferă mai multe informații pentru Cluj24 despre cazările de la sfârșitul săptămânii, în calitate de Președinte al Comitetului de Cămin.
Potrivit spuselor sale, unii studenți aveau căminul plătit din toamnă chiar dacă nu au stat aici, iar o parte s-a cazat în urmă cu câteva zile, avantajul principal fiind faptul că li se permite să stea și doar pentru două luni, spre deosebire de proprietarii de imobile care caută chiriași pe termen lung.
„Acest avantaj este un criteriu principal pentru cei care se mută în Cluj-Napoca după decizia ministrului Educației. Contractul se încheie pe 11 iulie, dar îl pot prelungi dacă lucrează sau fac voluntariat în oraș, prezentând un document care să ateste că au posibilitatea să stea în continuare la cămin”, explică Mirela.
Alte beneficii
Din experiența sa ca studentă cazată la cămin, crede că mediul a ajutat-o semnificativ să devină o persoană mai deschisă.
„Am venit din Suceava și am lăsat tot ce cunoșteam în urmă, iar aici am ajuns ca un novice, fără să știu prea multă lume. În primul an am stat la Căminul V alături de alte 4 colege, baia era la comun și asta m-a învățat să fiu mai tolerantă, să fiu capabilă să îmi fac programul și în funcție de alții.
Am înțeles că nu toată lumea e ca mine și cred că asta te pregătește pentru viață, te integrează mai bine în societate și te determină să accepți mai ușor oamenii de lângă tine”, completează aceasta.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


ANM a emis prognoza pentru intervalul în care intră sărbătorile de Florii și de Paște. Prognoza care este valabilă până în 20 aprilie, anunță o schimbare importantă. Vremea de sărbători vine cu soare și, mai ales, cu căldură.
România traversează, în acest început de aprilie, un episod sever de iarnă. A nins în mai multe regiuni și temperaturile au scăzut mult sub pragul înghețului, spre necazul agriculturilor din țară.
Se SCHIMBĂ vremea de Florii și Paște. Pleacă iarna, vine VARA
Iarna de la mijlocul primăverii mai stă câteva zile în țara noastră. Din fericire, de Paște și chiar de Florii, totul se schimbă. Vremea se va încălzi radical, iar iarna va pleca definitiv. De la temperaturi negative vom ajunge la zile cu peste 20-22 de grade Celsius.
Vremea în Transilvania
În Ardeal, polul frigului, vremea va fi deosebit de rece în perioada 7 – 11 aprilie. Ziua, maximele nu trec de 5 – 6 grade. Minimele, negative, vor fi cuprinse între -6 și -2 grade, dar cu valori mai scăzute în estul regiunii.
Se ameliorează vremea începând din 12 aprilie. Pentru perioada 14 – 20 aprilie sunt estimate temperaturi maxime de 18 – 20 de grade și minime de 3 – 6 grade. În prima săptămână, local și temporar, vor fi precipitații. După data de 16 aprilie, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi din nou ridicată.

Peste 200 de copii au animat terenurile Academiei de Fotbal Viitorul Cluj, aducând efervescența caracteristică jocului în echipă, fair-play și bucuria de a fi împreună, la competiția „Cupa Iulius la fotbal”, un campionat dedicat echipelor de tineri fotbaliști.
Întrecerea sportivă a fost organizată de Iulius Mall Cluj în colaborare cu Academia de Fotbal Viitorul Cluj și s-a desfășurat în 5 aprilie 2025.
„Cupa Iulius la fotbal” a reunit peste 200 de elevi pe terenul de sport
Provocarea de a participa la „Cupa Iulius la fotbal” a fost acceptată de 210 elevi, care și-au creat amintiri unice. Evenimentul a avut loc weekend-ul trecut, 5 aprilie, și a fost o întrecere în care momentele memorabile și meciurile trăite cu intensitate au stârnit dorința de a duce mai departe spiritul competiției. Fiecare meci ne-a ținut cu sufletul la gură, iar emoțiile au atins cote maxime.
Cele 21 de echipe participante au fost formate din 5 jucători și un portar, iar din fiecare echipă a făcut parte cel puțin o fată. În cadrul competiției au jucat elevi din toate ciclurile școlare, începând cu clasa a III-a până la gimnaziu.
„Suntem extrem de mulțumiți de entuziasmul cu care copiii au participat la această competiție. Investiția în sănătatea și dezvoltarea armonioasă a tinerei generații reprezintă o prioritate pentru noi. Prin astfel de evenimente, dorim să le oferim copiilor oportunitatea de a descoperi bucuria mișcării și beneficiile unui stil de viață activ, precum și atragerea fetelor în practicarea acestui sport. Mulțumim tuturor participanților, părinților, profesorilor și susținătorilor care au făcut posibilă această frumoasă inițiativă.
Privim cu optimism spre viitoarele ediții ale «Cupei Iulius la Fotbal» și spre impactul pozitiv pe care astfel de evenimente îl au în comunitatea noastră”, a declarat, Andra Zavaleanu, Business Development Manager la Academia de Fotbal Viitorul Cluj.
Premii pentru elevi
Primele trei echipe clasate au primit premii speciale, iar fiecare jucător înscris a fost recompensat cu o medalie și o lună de acces gratuit în cadrul platformei educative eduboom.ro.
„Cupa Iulius la fotbal” a fost organizată de Iulius Mall Cluj și Academia de Fotbal Viitorul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și eduboom.ro.

Un accident de circulație a avut loc marți noaptea pe calea Mănăștur.
Accidentul s-a patrecut în zona Platinia Shopping Center. Din primele informații, două autovehicule s-au ciocnit și nu au fost raportate victime.
Revenim cu amănunte
EVENIMENT
PENSIILE, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor ajunge la beneficiari înainte de PAȘTI

Pensiile, alocațiile pentru copii, indemnizațiile și toate celelalte drepturi sociale ajung la beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Muncii. Toate plățile sociale vor fi făcute mai devreme, astfel încât românii să poată folosi acești bani pentru sărbători.
Pensiile, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor fi plătite mai devreme în aprilie
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială va face plata prestațiilor și beneficiilor sociale astfel:
Pentru cei care primesc banii în cont bancar: sumele vor fi virate între 14 și 16 aprilie 2025
Pentru cei care primesc banii prin Poșta Română: 11 aprilie 2025 – sumele vor fi virate către Poșta Română de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
Până pe 17 aprilie 2025, toți beneficiarii vor primi banii acasă
Vor fi plătite anticipat:
- Alocația de stat pentru copii
- Indemnizația de creștere a copilului
- Stimulentul de inserție
- Drepturile persoanelor cu dizabilități
- Alocația lunară de hrană pentru persoane cu HIV/SIDA
- Alocația de plasament
- Indemnizația lunară de hrană pentru bolnavii de TBC
- Ajutorul pentru susținerea familiei (VMI)
- Ajutorul de incluziune (VMI)
- Alte drepturi
Casa Națională de Pensii Publice va face plata pensiilor astfel:
- În cont bancar: 11 aprilie 2025
- Prin Poșta Română: începând cu 1 aprilie 2025
- Pentru pensionarii din străinătate (Citi Bank): 17 aprilie 2025
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va face plata prestațiilor între 15–17 aprilie, plata ajutorului de șomaj va ajunge la beneficiari.