ACTUALITATE
Ce să faci WEEKENDUL acesta la Cluj. TOP 10 evenimente cu de toate la sfârșit de săptămână

Dacă vrei să ieși din monoton, ai nevoie de un concert, o carte sau un spectacol bun, ori vrei să petreci timp cu copilul tău sau să te dezvolți personal, weekendul acesta le poți face pe toate, la Cluj. Ți-am pregătit o listă cu 10 evenimente care vor avea loc la sfârșit de săptămână.
Sâmbătă, 29 octombrie
Concert Bosquito, FORM Space, 20:00
Formația mult îndrăgită Bosquito revine la Cluj pentru un concert de neuitat la FORM Space.
Dacă îți era dor de „Pepita”, „Marcela”, „Hopa Hopa” și alte hituri ale brașovenilor, ia-ți biletul până nu se epuizează, cu un click aici.
Crusaders Students’ Challenge, Baza Sportivă Gheorgheni, 14:00
Ești student, vrei să faci puțină mișcare, să înveți ceva nou și, în același timp, să ai o experiență faină în Cluj? Vino la Crusaders Students’ Challenge sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 14, în Baza Sportivă Gheorgheni (la terenul cu iarbă). Vei putea să înveți principalele reguli după care se joacă fotbalul american și să te simți chiar tu jucător de fotbal american pentru câteva ore, punând în practică unele faze ale jocului.
Evenimentul, aflat la prima ediție, își propune să fie o introducere în fotbalul american și, totodată, o competiție sportivă pe echipe cu probe inspirate din meciurile de fotbal american. Vor fi activități precum „cine șutează mingea cel mai departe?”, „cine aleargă cel mai repede cu mingea în mână”, „cine aruncă cel mai precis cu mingea?”, dar și alte „Crusaders’ challenges” pe care le vei descoperi sâmbătă.
Pentru că lucrul în echipă este o componentă esențială în fotbalul american, la toate probele vor participa echipe de câte 5 studenți. Participanții vor fi împărțiți în funcție de facultăți și/sau universități și vor aduna puncte în funcție de cât de bine se descurcă la diferite activități. Echipele care adună cele mai multe puncte și cei care, la nivel individual, performează cel mai bine vor fi desemnați câștigători.
Participarea este gratuită și toți cei prezenți vor primi premii din partea organizatorilor. Tot ce trebuie să ai la tine este o sticlă de apă și un echipament lejer (tricou, pantaloni, încălțăminte sport – crampoanele sunt un bonus).
Înscrie-te până cel târziu joi, 27 octombrie, ora 23:59, cu un click aici și organizatorii vor reveni cu mai multe detalii. Dacă ai deja o echipă, poți indica acest lucru în secțiunea „Preferințe echipă/coechipieri (opțional):”. Altfel, îți vor găsi ei coechipieri.
Andrada Costea te invită să schimbi tiparul având grijă de interior printr-un atelier de relaxare prin artă.
„Vom explora prin diferite tehnici magia acuarelelor, bucurându-ne împreună de un ceai și o dimineață colorată de toamnă.
Atelierul este pentru tine dacă:
- îți dorești să explorezi prin acuarele și să testezi diferite tehnici de pictură
- dacă ești începătoare în ale acuarelelor
- dacă dorești să înveți să practici o formă de relaxare și grijă de sine prin artă
Ce poți crea în atelier: semne de carte, felicitări, ilustrație”, transmite organizatoarea.
Contribuția este de 80 de lei de persoană, iar toate materialele sunt incluse în preț.
Înscrierile prin mesaj privat, cu un click aici.
Despre organizatoare
Formată ca mindfulness teacher și consilier de dezvoltare prin artă, din 2019 Andrada Costea facilitează experiențe de dezvoltare prin artă și mindfulness, atât fizic, cât și online, prin intermediul proiectului mindfulart.ro. Parte din misiunea sa este să aducă oamenii mai aproape de grija de sine și adevărul interior, cu creioanele de colorat în mână, considerând că în interiorul fiecăruia se află un artist gata să iasă la suprafață și să aducă prezență, inspirație, entuziasm și vitalitate.
Toamna aceasta, ai Verde la Educație pentru Circulație cu Zebra Tony și Gașca Zurli, în cadrul celui mai nou spectacol Zurli, numit Superpietonii.
„Este atât de important să fim atenți la semnele de circulație, să respectăm regulile de circulație și de mers în mașină, iar Tony este cel care îi învață pe copii, într-un mod jucăuș, toate acestea”, se arată în descrierea evenimentului.
Tony este cea mai prietenoasă zebră din lume, iar rolul ei în viața prietenilor din Gașca Zurli este să-i învețe semnele și regulile de circulație. Zebra Tony se transformă treptat, în prietena tuturor copiilor, indiferent de vârstă.
Biletele se achiziționează de aici.
Premieră „gen.OM” – Teatru de păpuși 18+, Magic Puppet (Bd. Eroilor 16), 19:00 – 20:15
Teatrul independent Magic Puppet din Cluj-Napoca îi invită pe adulți la un spectacol de păpuși care e menit să prezinte o temă sensibilă, a femeilor care trăiesc într-o lume a bărbaților.
„E important să chestionăm lumea din jurul nostru, să ne întrebăm de ce lucrurile se întâmplă într-un anumit fel. Gen.OM este un spectacol de animație destinat adulților, care își propune o incursiune plină de umor printre câteva dintre manifestările patriarhatului în societatea contemporană”, se arată în descrierea evenimentului.
Biletele se achiziționează de aici.
Duminică, 30 octombrie
Șoricelul Animator, Cinema Dacia, 17:00 – 17:45
Dacă ai fost la un spectacol de teatru de păpuși pentru adulți sâmbătă, poți să mergi și cu copilul la „Șoricelul Animator” duminică, pentru a descoperi o poveste sensibilă despre empatie, speranță și bucuria de a trăi.
Spectacolul e recomandat copiilor cu vârsta de peste 2 ani.
Biletele (20 de lei/copil, 30 de lei/adult) se rezervă prin apel sau SMS la numerele de telefon 0758 750 281 și 0751 032 302.
Cumperi cărți și susții biblioteca mobilă BookTruck, Bookstory (Bd. Eroilor 6-8), 9:00 – 17:00
Biblioteca mobilă BookTruck a pornit călătoria în vara lui 2021 pentru a împrumuta cărți copiilor din mediul rural de toate vârstele. Cei de la librăria Bookstory oferă 15% din vânzările de carte de duminică pentru a susține educația copiilor din mediile defavorizate, banii ajutând biblioteca mobilă să își continue activitatea.
Astfel, clujenii sunt așteptați la biblioteca mobilă din fața librăriei, pe Bulevardul Eroilor 6-8 pentru a achiziționa cărți.
„Ne ajută și să ne donezi cărți, atâta timp cât sunt cărți bune și tipărite după anul 2000. Ne bucurăm de două ori dacă o să cumperi din librărie cărți pentru BookTruck. Vom avea și o serie de librari surpriză care ne vor recomanda cărți care le-au plăcut lor”, anunță cei de la biblioteca mobilă.
Un alt mod prin care poți susține activitatea acestora este să trimiți SMS cu textul „biblioteca” la 8845. În felul acesta donezi 2 euro pe lună pentru #bibliotecaPeRoti.
Concert Etno Jazz Urban – Trigon, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, 18:00
Asociația ROCADE, în parteneriat cu Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” invită clujenii la un concert inedit susținut de formația Trigon din Chișinău.
„Concertul – un concept sonor eclectic, etno jazz în peisaj urban – este prezentat de jazzologul și poetul Virgil Mihaiu, la randul său un performer de jazz-poetry.
Vă așteptăm duminică, 30 octombrie, de la ora 18, la Studioul de Concerte al Academiei de Muzică, pe strada Ion I. C. Brătianu 25”, spun gazdele evenimentului.
Bilete se achiziționează cu un click aici.
Formația Trigon s-a înființat în 1992. Cântă muzică improvizațională inspirată de muzica tradițională a Europei de Est. De-a lungul timpului a participat la numeroase festivaluri de jazz și au cântat pe cele mai mari scene mondiale, câștigând premii internaționale.
Concert Eve, Yolka (Piața Unirii 21), 20:00
În cea de-a șaptea ediție a „Support The Locals”, în care clujenii sunt invitați să descopere artiștii locali și să-i susțină, Eve va păși în fața publicului la Yolka, pentru a spune povești despre interior, oglinzi, despre ea și oameni, în general, prin muzică.
Tatăl ei i-a făcut cunoștință cu chitara când era în clasa I, la 9 ani a mers la clubul copiilor unde a învățat mai multe despre muzică, iar de atunci continuă să cânte.
„O să îți cânt vindecare în haos și haos în vindecare ca să îmi poți experimenta sunetele. O să îți fiu călăuză printre emoții, doar lasă-te să simți furie, iubire, ură și mândrie, agonie, fericire, și armonie. Ești în siguranță aici, cu mine”, transmite Eve.
Intrarea costă 30 de lei, aceasta fiind suma prin care participanții pot susține artista.
1 Day Yoga Retreat: AMBIȚIA, ajutor sau sabotor, Studio Flow (Calea Turzii 239D), 9:00 – 18:00
Dacă vrei să te descoperi prin yoga, ești așteptat la un retreat de o zi pe Calea Turzii 239D, alături de Izabela Cete, Life Coach, Wingwave Coach și Simona Echim, instructor de yoga și fitness.
„Cu toții suntem mai mult sau mai puțin ambițioși. Dar ce faci când propria ambiție îți pune bețe-n roate?
Vino alături de noi la un retreat de 1 zi, unde vei ajunge la un echilibru sănătos între perseverență și perspectivă. Conectează-te cu mintea și corpul tău, astfel încât acestea să fie în beneficiul tău.
Vom avea sesiuni de yoga, coaching, demo Wingwave și multe conștientizări într-un mediu sigur și propice dezvoltării tale. Pe lângă asta, ți-am pregătit o super mediație ghidată și alte surprize”, spun gazdele retreatului.
Pentru 335 de lei, preț ce include toate activitățile și locația, participanții pot:
- petrece timp în natură și cu oameni de la care au de învățat
- să se relaxeze profund și să se conecteze cu natura
- își descopere propriile ambiții ieșind din zona de confort
- să învețe cum să facă față unor noi ipostaze, cu relaxare, împlinire și liniște interioară
Avansul este nerambursabil și reprezintă 50% din preț, bani ce se vor achita la înscriere (click aici). Sunt 15 locuri disponibile.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Clujul, Capitala medicinei școlare. Emil Boc: Primăria investește constant în cabinete școlare și servicii medicale de calitate

Cluj-Napoca este gazda Congresului Național de Medicină Școlară și Universitară, în acest sfârșit de săptămână. Primarul Emil Boc a adresat medicilor un mesaj de bun venit, reiterând angajamentul ferm al administrației locale pentru investițiile în sănătate.
Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri organizează ediția a XIV-a a Congresului Național de Medicină Școlară și Universitară, la Cluj-Napoca, în perioada 4-6 aprilie 2025, la Grand Hotel Napoca.
„Cluj-Napoca este Capitala națională a medicinei școlare”
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a adresat participanților un mesaj de bun venit, în cadrul evenimentului de deschidere.
„Cluj-Napoca este Capitala națională a medicinei școlare pentru câteva zile. Congresul Național de Medicină Școlară și Universitară se desfășoară acum la Cluj. O minte sănătoasă poate crește doar într-un corp sănătos! Am participat astăzi la deschiderea celei de a XIV-a ediții a Congresului Național de Medicină Școlară și Universitară. Cu această ocazie, am transmis mulțumiri tuturor medicilor și personalului medical din rețeaua de medicină școlară și universitară pentru că au grijă de tânăra generație cu profesionalism”, a transmis primarul Emil Boc.
Peste 140 de cabinete medicale școlare în municipiu
Edilul a reiterat totodată angajamentul ferm al municipalității pentru investițiile în sănătate: „Primăria investește constant în cabinete școlare și servicii medicale de calitate pentru elevi și în promovarea unui mediu sănătos și sigur în școli. Avem în acest moment 144 de cabinete de medicină școlară generală și 25 de cabinete stomatologice, care angrenează 75 de medici și 187 de asistenți medicali, preocupați de sănătatea copiilor”.
Cluj-Napoca, centru universitar medical de prestigiu
Nu în ultimul rând, primarul Clujului a salutat activitatea instituțiilor în proiecte de cercetare inovatoare, care avansează cunoașterea în domeniul medical.
„La Cluj există un pol universitar foarte important, mai ales pentru studiile de medicină iar acest lucru se reflectă și în contribuția lor la cercetarea științifică. Aceste instituții sunt implicate în proiecte de cercetare inovatoare, care nu doar că avansează cunoașterea în domeniul medical, dar contribuie și la dezvoltarea de noi tratamente și tehnici terapeutice. Colaborările cu spitale și clinici fac posibilă integrarea cunoștințelor teoretice cu experiența practică, îmbunătățind astfel calitatea îngrijirilor medicale oferite pacienților”, a mai arătat Emil Boc.
Congres de excepție în domeniul medicinii, la Cluj
La evenimentul de deschidere au participat Dr. Simona Pîrvu – director general INSP București, Anna Riatti – reprezentant UNICEF, deputatul Ovidiu Cîmpean, Dr. Mihai Moisescu – director DSP Cluj, Marinela Marc – inspector școlar general ISJ Cluj, prof. dr. Cosmin Puia – președinte Colegiul Medicilor Cluj.
Acest congres este organizat de Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri încă din anul 2010 și creditat de Colegiul Medicilor din România, Ordinul Asistenților Medicali și începând din anul 2023 de Colegiul Medicilor Stomatologi. Evenimentul constituie o reală oportunitate de a aduce împreună profesioniști din domeniul medicinei școlare și universitare iar în acest an au participat studenți ai facultăților de medicină, medici școlari, medici specialiști și coordonatori din centre universitare precum Cluj-Napoca, Iași, Craiova, București.
ADMINISTRAȚIE
De luni, 7 aprilie 2025, Prefectura Cluj se MUTĂ într-o nouă locație. Care este PROGRAMUL de lucru și audiențe

Începând de luni, 7 aprilie, Instituția Prefectului – Județul Cluj își va desfășura activitatea în noua locație situată pe str. Nicolae Cristea nr. 28 din Cluj-Napoca.
„Acest fapt vine ca urmare a începerii lucrărilor de „Renovare energetică moderată, modernizarea și dotarea clădirii Palatului Administrativ al județului Cluj, monument istoric de categorie B” finanțat din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în cadrul axei 2- Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, operațiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, Componenta 5 – Valul renovării.
De luni, 7 aprilie 2025, Prefectura Cluj se MUTĂ într-o nouă locație. Care este PROGRAMUL de lucru și audiențe
Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție este de 33,71 milioane lei cu TVA, executant fiind Asocierea EURAS SRL. Durata de execuție a lucrărilor este 31 mai 2026.
PROGRAM DE LUCRU
Luni – Joi: 08.00 – 16.30
Vineri: 08.00 – 14.00
PROGRAM DE AUDIENȚE
– Prefect Maria FORNA
Miercuri: începând cu ora 12.00
– Subprefect Florentin BURZ
Marți: începând cu ora 11.00
– Subprefect Maria BUZÁS-FEKETE
Miercuri: începând cu ora 10.00.
Solicitările de audienţă se fac fie în scris, la sediul Instituţiei Prefectului (Str. Nicolae Cristea, Nr. 28) în zilele de luni – joi, între orele 08.00 – 16.30 și vineri, între orele 8.00 – 14.00, la telefon: 0264 591 043 sau 0264 503 336, sau prin poştă electronică (email) la adresa cabinet@prefecturacluj.ro”, a transmis Prefectura Cluj.
CULTURA
VIDEO FOTO. Concert la Cluj cu vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” din 1703 a violonistului Kristóf Baráti

Sala de concerte a Colegiului Academic Cluj-Napoca găzduiește, vineri, de la ora 19, ”Beethoven – Concertul pentru vioară”, în Re major, op. 61 și Ceaikovski – Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36 în interpretarea violonistului, deopotrivă dirijor, Kristóf Baráti, care se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Acesta cântă de peste un deceniu pe vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” din anul 1703, una dintre cele mai valoroase viori din lume, instrumentul fiindu-i oferit prin generozitatea Stradivarius Society din Chicago.
Vioara „Lady Harmsworth” își poartă numele de la una dintre proprietarele sale, care a deținut instrumentul începând cu anul 1922. Înainte de aceasta, a aparținut casei britanice W. E. Hill & Sons, faimoasă pentru expertiza în domeniul lutieriei.
Realizată de Antonio Stradivari (1644–1737), considerat cel mai mare constructor de viori din istorie, acest instrument datează din perioada sa de glorie și este apreciat pentru sunetul său excepțional, starea impecabilă de conservare și lacurile originale păstrate aproape integral. Din cele peste 1.100 de instrumente create de Stradivari, doar aproximativ 500 de viori au supraviețuit până astăzi.
Despre lucrări – Beethoven
Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară, în Re major, op. 61
Deși a fost scrisă în epoca în care concertele pentru vioară erau gândite ca vitrine de virtuozitate, această capodoperă trece dincolo de o demonstrație de forță și agilitate și permite emoției să se exprime în toată plenitudinea și frumusețea ei.
Lucrarea este deosebită încă de la primele note. Nu începe cu o explozie orchestrală sau o intrare triumfală a solistului, ci cu fraze lirice, sensibile, rafinate.
Sub aparența liniștită a unor teme blânde, delicate, se află o scriitură solicitantă, pusă mereu în slujba expresiei. Muzica, de o inspirație sublimă, duce publicul spre culmi de trăiri desprinse dintr-o fascinată lume a fanteziei lui Beethoven.
Despre lucrări – Ceaikovski
Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36
În 1877, Ceaikovski trecea printr-o furtună interioară: o căsătorie eșuată, o fragilitate psihică adâncă și o nevoie disperată de a se agăța de ceva, care să-i dea sens vieții. Acel „ceva” avea să fie cea de-a patra Simfonie, o lucrare născută din zbucium, frică și dorința de a-și înțelege soarta.
Într-una dintre scrisorile trimise protectoarei și confidentei sale, Nadejda von Meck, Ceaikovski mărturisea că nu se putea desprinde de această compoziție. Devenise o obsesie, un catharsis, un canal prin care își elibera trăirile și se regăsea pe sine.
Simfonia debutează cu motivul destinului – un strigăt dramatic, redat de o fanfară apăsătoare, care pare să afirme fără milă: „Fericirea nu este pentru tine.” Este imaginea unei forțe implacabile, ca o sabie suspendată deasupra capului: nu te lovește, dar nu te lasă să trăiești în liniște.
Apare, dispare, revine mereu. Iar atunci când, în mijlocul acestui haos, răsare o rază de speranță, destinul o spulberă necruțător. „Nu există refugiu, nu există salvare… doar o alternanță neîncetată între realitate crudă și visuri deșarte”, nota compozitorul. (sursă text: Oana Bălan-Budoiu)
Despre dirijorul și solistul Kristóf Baráti
Violonistul maghiar Kristóf Baráti este recunoscut în întreaga lume ca fiind un muzician de o calitate extraordinară, cu o gamă expresivă vastă și o tehnică impecabilă. Aplaudat în mod repetat pentru poezia și elocvența cu care cântă, el a fost descris drept „un adevărat estetician tonal de cel mai înalt nivel”.
În ultimele stagiuni, Baráti a cântat la Hollywood Bowl cu Los Angeles Philharmonic, la Royal Festival Hall din Londra cu London Philharmonic Orchestra, iar în 2019 a fost solistul principal în concertul de deschidere al Festivalului Verbier. Baráti a cântat cu orchestre precum Zurich Tonhalle, Oslo Philharmonic, Orchestre National de France, Israel Philharmonic, ORF Vienna Radio Symphony, Orchestre Symphonique de Montreal, Camerata Salzburg, Russian National Orchestra, BBC Scottish Symphony, BBC Philharmonic, Sao Paolo Symphony și Hague Philharmonic.
Concertează în mod regulat cu Gergiev și Orchestra Mariinsky în întreaga lume, inclusiv în SUA și China. Multe dintre aparițiile sale au fost înregistrate de medici.tv, inclusiv concertele susținute la Verbier și integrala lucrărilor lui Bartók pentru vioară solo și orchestră susținută într-un singur concert cu Filarmonica din Pannon.
Discografie vastă
Un interpret obișnuit de recitaluri și muzică de cameră, Baráti a cântat cu parteneri precum Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Enrico Pace, Jean-Efflam Bavouzet, Zoltán Kocsis și Kim Kashkashian, printre alții. Cântă în fiecare an la Festivalul White Nights, iar în 2019 și-a făcut debutul la Festivalurile Seattle Chamber Music și Aspen. În 2016 a avut un debut senzațional la Festivalul Verbier, când a interpretat integrala solistică a Sonatelor și Partitelor de Bach, revenind de atunci în fiecare an.
Kristóf Baráti are o discografie vastă care include cele cinci concerte de Mozart, integrala sonatelor de Beethoven și Brahms cu Klára Würtz și sonatele solo de Ysaÿe pentru Brilliant Classics, precum și sonatele și partiturile de Bach la Berlin Classics și Deutsche Grammophon. Discul său de bisuri „The Soul of Lady Harmsworth”, înregistrat în 2016, a primit o serie de aprecieri laudative din partea revistei Gramophone. Ultimul său CD, lansat în 2023 de Hungaroton, conține cele 44 de duete pentru două viori de Bartók, interpretate împreună cu soția sa, Karolina Kondorosi.
În ultimii ani, Baráti a fost din ce în ce mai activ și ca dirijor. În această calitate a apărut frecvent alături de diferite orchestre maghiare și străine. Unul dintre cele mai interesante proiecte ale stagiunii 23/24 l-a reprezentat concertul său cu Concerto Budapest, avându-l ca solist pe Mikhail Pletnov.
A studiat la Budapesta
După ce și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Venezuela, unde a cântat ca solist cu multe dintre cele mai importante orchestre ale țării, Baráti s-a întors la Budapesta pentru a studia la Academia de Muzică ”Franz Liszt” și a fost apoi îndrumat de Eduard Wulfson, el însuși student al lui Milstein și Menuhin.
Încă rezident la Budapesta, Baráti concertează în mod regulat în Ungaria și, împreună cu István Várdai, este directorul artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră Kaposvár și șeful Departamentului de Vioară al Academiei de Muzică ”Franz Liszt”. Baráti cântă la vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” (1703), ca urmare a unui acord cu Societatea Stradivarius din Chicago.
Bilete pentru concert
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
EVENIMENT
Forumul Româno-Maghiar condamnă inducerea ideii că folosirea limbii maghiare are legătură cu bătaia de după meciul U-CFR Cluj

Forumul Româno-Maghiar/Román-Magyar Fórum condamnă încercarea de inducere a ideii că agresiunile recente între suporterii echipelor de fotbal U Cluj și CFR Cluj ar fi fost cauzate de folosirea limbii maghiare.
Reprezentanții FRM cer moderație în declarații până la finzalizarea anchetei de către poliție, după că, luni noaptea, trei tineri, suporteri ai CFR Cluj, au fost bătuți lângă podul Elisabeta din oraș. Un băiat de 14 ani a ajuns la spital.
Forumul Româno-Maghiar: Se propagă în spațiul public ”jumătăți de adevăr”
”Forumul Româno-Maghiar/Román-Magyar Fórum condamnă încercarea de inducere a ideii că recentele agresiuni între suporterii unor echipe de fotbal din Cluj-Napoca au fost cauzate de utilizarea limbii maghiare. În spiritul respectului față de lege și față de statul de drept, considerăm că reprezentanții partidelor politice și ai societății civile ar trebui să aștepte rezultatele anchetei demarate de autorități, pentru a evita propagarea în spațiul public a unor <<jumătăți de adevăr>>”, au transmis reprezentanții FRM.
Asistăm la un val de extremism
Pe de altă parte, reprezentanții FRM spun că nu pot rămâne indiferenți în fața valului de extremism și de radicalizare a discursului în spațiul public din ultima jumătate de an.
”Considerăm că această stare de fapt regretabilă este consecința directă a lipsei unui model de conviețuire bazat pe cunoaștere și acceptare reciprocă între cetățenii României, indiferent de originea etnică. Prin misiunea și valorile sale, FRM are în vedere încurajarea unui climat de toleranță și dialog intercultural între cetățenii României.
Încă din 2022, Forumul Româno-Maghiar a propus Guvernului României și Guvernului Ungariei organizarea unor concerte comune ale Filarmonicii George Enescu și Nemezeti Filharmonikusok din Budapesta în orașe ca București, Budapesta și Cluj-Napoca, concerte în cadrul cărora urmau a fi interpretate partituri din creația compozitorilor Bartók Béla, George Enescu, Erkel Ferenc și Ciprian Porumbescu. Cu regret am luat act de faptul că cele două guverne nu au manifestat interes pentru acest proiect cultural comun. În ciuda acestui eșec de etapă, credem că o astfel de inițiativă merită reluată, ca o dovadă a respectului față de valorile umane universale”, au mai arătat aceștia.
Emil Boc: ”Nu există indicii cu conotație etnică”
Trei minori cu vârste între 14 și 17 ani au fost bătuți luni noaptea la Cluj-Napoca după derby-ul dintre echipele de fotbal Universitatea și CFR Cluj. Un băiat de 14 ani, fan CFR Cluj, lovit în zona feței, a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis un mesaj în care cerea pedepsirea de urgență a celor vinovați, și a declarat că cei trei tineri au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară”.
Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, joi, că nu există indicii cu conotație etnică, cu referire la violențele care au avut loc după meciul de fotbal.
”Înțeleg îngrijorarea exprimată de unii reprezentanți ai comunității maghiare. Din analiza autorităților statului, până în acest moment, nu exista indicii cu conotație etnică, care să vizeze regretabilul act de violență”, a spus primarul.
Joi seara, peste 1.000 de maghiari au participat la Cluj-Napoca la un marș de solidaritate cu tinerii care au fost bătui după meciul de fotbal.