EVENIMENT
Ce să faci în WEEKEND în Cluj. 2 zile, 8 EVENIMENTE pentru toate gusturile
După o săptămână de muncă agitată, un weekend de distracție e recompensa bine meritată. Ți-am pregătit o listă cu 8 evenimente ce vor avea loc sâmbăta și duminica aceasta la Cluj-Napoca, pentru a-ți reîncărca bateriile după bunul plac, fie că ai nevoie de un film, de sesiuni pentru dezvoltarea personală, de a învăța ceva nou, de a te distra la un concert sau la un show de comedie. Weekendul acesta, Clujul îți promite evenimente de tot felul. Alege-le pe cele care sunt potrivite pentru tine.
Sâmbătă
Ateliere gratuite de programare și robotică
Începând cu ora 15, la Iulius Parc se vor organiza ateliere gratuite de programare și robotică pentru cei mici.
„Ajută-ți copilul să își transforme timpul petrecut la calculator în timp bun pentru viitorul lui. Atelierele sunt gratuite și vor avea loc la Iulius Mall Cluj-Napoca, etajul 1, lângă Marty în 1 octombrie, între orele 15:00 – 19:00”, spun gazdele evenimentului.
Se mai pot face înscrieri și astăzi, până în ora 18, la numărul de telefon 0746 064 534.
Concert: Deliric x Silent Strike w/ Muse Quartet / CTC / Dan Basu
Iubitorii de rap din Cluj-Napoca se vor aduna în Euphoria Music Hall pentru a cânta și dansa până dimineață pe muzica lui Deliric x Silent Strike w/ Muse Quartet / CTC / Dan Basu.
Biletele se pot achiziționa cu un click aici. Costul unui bilet e de 60 de lei.
Accesul se face de la ora 21, doar persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, fiind necesară prezentarea cărții de identitate la intrarea în locație.
Despre artiști
Deliric e pasionat de hip-hop de când se știe. De poezia acestui stil muzical, de ritm, de jocurile de cuvinte. A pus bazele primei sale formații la 11 ani, împreună cu doi prieteni de joacă. Pe cât de imaginare erau versurile cu care se juca în copilărie, pe atât de mult își expune acum sufletul în muzica sa, fiind apreciat pentru sinceritate și transparență.
Pe Silent Strike l-a cunoscut în 2005, când, împreună cu colegii din C.T.C., au colaborat la piesa „Echilibru”. Au urmat mai multe piese Deliric și Silent Strike: Gloanțe Oarbe (în 2009), Demoncrație (2010), Negru (2011), Ambrozie (2011).
Silent Strike este un compozitor local de muzică electronică și de film. Cu 6 LP-uri și 6 EP-uri la activ, prezența sa în deschiderea unor artiști precum Faithless, Bonobo, Amon Tobin, Saul Williams, Dj Krush, Venetian Snares, Recoil, Jazzanova, Akua Naru, Kode9, Dj Food, Robot Koch și Mr. Meeble a venit firesc.
Colaborările sale cu muzicieni și tot tipul de artiști sunt extinse. Dintre ei merită menționați Lucian Ban, Mat Maneri, Alex Harding, Adrian Enescu, Ada Milea, Madam, Alexandrina, Monooka, Maria Radu, AiNA Roxx, Kazi Ploae, Norzeatic, Makunouchi Bento, Yvat, brazda lui novac, Specii, Subcarpați, ∆Aimon, Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu, Electric Brother, DJ Vasile, Matze, Alienpimp, Dj Undoo, Dj Limun și mulți alții.
Discuție cu psihoterapeutul Ionuț Milea despre stres
Duminică îți poți începe ziua alături de psihoterapeutul Ionuț Milea care, de la ora 11, va organiza un eveniment la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca despre stres. Inițiativa își propune să ofere psihoeducație cu privire la acest lucru.
Cu alte cuvinte, scopul evenimentului este de a regla starea emoțională a participanților (și nu numai), oferind informații teoretice, exerciții practice și strategii specifice prin intermediul cărora „să îmblânzească stresul, să îl transforme în aliat și/sau să îl aducă la o viteză mai…ardelenească. No, (vorbim despre) stres. No, (adresăm întrebări despre) stres. Până ajungem la… NO STRESS”.
„Stres – genul de termen care apare stresant de frecvent. Dar ce este, de fapt? E doar negativ? Și dacă este de rău, cum îl putem recunoaște la timp? Care sunt semnele? Află răspunsul la aceste întrebări și altele (pe care le poți adresa acolo) de la Ionuț Milea, psiholog și psihoterapeut, membru Psi8imal”, se arată în descrierea evenimentului.
Spațiul este primitor, însă restrâns, astfel că numărul participanților este limitat. Doar persoanele care se înscriu vor avea acces. Înscrierea se face completând formularul disponibil cu un click aici.
Târgul cu Mărunțișuri este un eveniment anti-consumerism în cadrul căruia comunitatea locală participă la un schimb activ de lucruri folosite (dar în stare bună). Acesta are loc la Atelier Cafe, de pe strada Memorandumului 9.
„Te încurajăm să aduci lucrurile pe care nu le mai folosești și să duci acasă lucrurile de care ai nevoie.
Hainele, încălțăminte și jucăriile lăsate în paragină în cutii sau in pod merită o a doua șansă. Te încurajăm să le dai mai departe dacă nu au fost utilizate câtuși de puțin în ultimul an.
Credem că <<gunoiul cuiva>> poate deveni comoara altcuiva și, de fapt, ăsta e scopul evenimentului.
Oameni ca mine și ca tine aduc câteva lucrușoare, găsesc ceva util și se bucură de ele dar și de faptul că lucrurile lor și-au găsit căsuță nouă.
Poți aduce cărți, accesorii, vase, orice lucru care poate fi util altcuiva.
La final de eveniment sortăm lucrurile rămase (nu dăm mai departe haine rupte, încalțămine stricată, haine pătate, etc.), și le punem în saci. Sacii rezultați se donează către familii cu venituri reduse din Cluj sau din satele din apropierea județului”, se arată în descrierea evenimentului.
Persoanele care aduc haine, încălțăminte și jucării sunt rugate să le spele înainte. Se primesc lucruri până în ora 17:30. Cei care vin cu obiecte după ora menționată vor fi rugați să revină la următorul târg.
„Echipa are o cutie pentru donații în care participanții pot finanța, prin sume simbolice, necesarul de consumabile pe care îl presupune evenimentul organizat lunar. Ne bucurăm de orice încurajare”, spun organizatorii.
Duminică
La Cinema Arta din Cluj-Napoca, începând cu ora 18, va avea loc proiecția documentarului „Noul Bauhaus/The New Bauhaus”, în regia Alysei Nahmias, adus de UrbanEye în cadrul festivalului de design ZAIN, despre viața, ideile și influența unui artist vizionar: László Moholy-Nagy, a cărui perspectivă asupra design-ului are ecouri și astăzi.
Prețul unui bilet întreg este de 20 de lei, iar pentru studenți, e 15. Acestea se pot achiziționa cu un click aici.
Despre artistul maghiar
Interesat de pictură, fotografie, sculptură, colaje și tipografie, László Moholy-Nagy a fost un pionier și artist complex, de avangardă.
Profesor la celebra școală germană The Bauhaus, acesta e forțat să fugă de naziști și emigrează în SUA. În toamna lui 1937 deschide în Chicago The New Bauhaus School, școală care preia conceptele creative ale Bauhausului german și care ulterior devine Chicago School of Design. Este și prima instituție din SUA care a oferit un doctorat cu specializarea în design.
Obiecte cu care suntem deja obișnuiți, cum ar fi design-ul săpunului Dove sau recipientul în formă de urs pentru miere, toate sunt creații ale studenților școlii The New Bauhaus. De aici au debutat și fotografi renumiți, precum și pionieri ai design-ului digital.
Duminica aceasta se dansează în BAILArte CLUB, pe strada Dorobanților 38, de la ora 19 până la miezul nopții, în cadrul unui eveniment unde începătorii au ocazia să își așeze mai bine în minte informația primită la curs, să exerseze, să danseze și să evolueze alături de persoane mai avansate, iar cei mai avansați au ocazia să lucreze la detalii și să își perfectioneze stilul de dans, să experimenteze figuri noi, să își îmbunătățească leading-ul/following-ul, dansând cu persoane de diferite niveluri.
„Însă pe lângă asta, Ducu & Jojo și ai lor începători sărbătoresc finalul lor de curs. ȘI nu oricum, ci cu o coregrafie în jeans și…ceva roz.
Și pentru că știm că vrei și tu să te distrezi și pe muzica de kizomba, Ducu & Jojo ți-au pregătit și un workshop all levels de Kizomba începând cu ora 19:00”, transmit facilitatorii.
Astfel, timp de 3-4 ore, se dansează și se exersează figurile învățate la curs, se clarifică detalii, se socializează, totul sub îndrumarea instructorilor și pe cele mai frumoase piese.
„Poate ai lipsit la o oră și nu ai reusit să recuperezi, poate nu ai înțeles o figură la curs, poate vrei să nu uiți/repeți ce ai învățat sau poate pur și simplu ai chef de socializare și de o atmosferă faină. Practice-ul te ajută cu toate aceste mici „probleme”, fiind ocazia perfectă de a socializa și de a-ți cunoaște mai bine colegii, așa că invită la dans și persoane necunoscute, fară să ții cont de nivelul, școala sau grupa la care ești tu sau el/ea. Dă-ti voie să greșești!”, mai spun instructorii.
La seara de dans sunt așteptați toți iubitorii spiritului latino și kizomba, indiferent de nivel.
Atelierul plus practica au prețul de 40 de lei. Pentru cei care vor să participe doar la practică, prețul e de 20 de lei. Acesta include apă plată, dar participanții pot aduce și altele de acasă.
Seară de joc: Campionat Beer Pong
Ia-ți prietenul cel mai bun și înscrie-te la campionatul de Beer Pong de la L’Autre Café, de pe strada Ion Creangă 8 din Cluj-Napoca.
Nu este taxă de intrare, dar pentru a participa la joc, trebuie să îți iei o ofertă de la locație: la două beri cumpărate, a treia e din partea casei.
Personalul va oferi premii pentru primele 3 echipe clasate.
„Deci formați-vă echipa cu prietenul care sunteți de neînvinși și să înceapă jocul!
Pentru a vă înscrie echipa contactați-ne telefonic la 0741 245 311 sau înscrieți-vă la localitate duminică între orele 17 și 19”, informează acesta.
Seară de râs: Stand-up Comedy cu Cîrje, Florin, Dobrotă și Popinciuc
Dacă ai avut o săptămână grea, ești obosit și n-ai chef nici de dans, nici de joc, nici de film, un show de comedie e ce ai nevoie.
Cîrje, Florin, Dobrotă și Popinciuc ajung la Atelier Cafe din Cluj puși pe șotii, caterincă și cele mai noi glume.
Posibil să îi știi de la Roast Battle-uri, ori de pe Youtube, sau de la iUmor, sau poate acum îi vezi pentru prima dată. Adună-ți gașca și bucură-te de un stand-up comedy la doar 35 de lei biletul.
Show-ul începe la ora 21. Pentru mai multe informații, sună la numărul 0786 784 784. Biletele vor fi disponibile în curând.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu: România va deveni un hub regional de Cercetare și Inovare. Investiții în domenii strategice (PE)
Candidatul PSD la Președinția României, Marcel Ciolacu, pregătește un set de măsuri pentru transformarea țării astfel încât să devină un actor important la nivel european și un hub regional de Cercetare și Inovare prin punerea în valoare a cercetării, inovării și dezvoltarea competențelor avansate.
Astfel, potrivit candidatului social-democrat la prezidențiale, dezvoltarea competențelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică presupune alocarea a 400 de milioane de euro pentru formarea de specialiști în domeniile STIM, formarea cadrelor didactice, accesul la resurse educaționale, laboratoare, echipamente, parteneriate între companii de tehnologie și universități, inclusiv laboratoare mobile pentru zonele defavorizate.
”România va deveni un hub regional de Cercetare și Inovare. Ne propunem dezvoltarea unei Agenții de Inovare care să acorde granturi IMM-urilor care dezvoltă inovație deep-tech și care colaborează cu o entitate de cercetare, finanțarea derulându-se etapizat, proporțional cu gradul de dezvoltare al întreprinderii.
De asemenea, urmărim finanțarea de programe de accelerare și incubare pentru companiile care vor să aplice la acceleratorul NATO – DIANA”, a precizat Marcel Ciolacu.
Candidatul PSD a explicat că o altă măsură vizează marile companii, care vor fi stimulate să își înființeze divizii de cercetare și dezvoltare R&D în România, prin următoarele tipuri de facilități fiscale: creșterea deducerii cheltuielilor de cercetare din impozitul pe profit la 150%, în 3 ani, și la 200%, în 5 ani; acordarea unui credit fiscal pentru investiții în cercetare, în valoare de până la 30% din cheltuielile eligibile; garanții pentru credite de cercetare.
Cercetare de vârf
”Programul Cercetare de Vârf în Domenii Strategice prevede alocarea a 600 de milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat pentru cercetarea în domeniile strategice privind inteligența artificială, securitatea cibernetică, tehnologiile cuantice, sistemele autonome, fizica laserelor, plasmei și radiației, tratamentul cancerului, a bolilor cardiovasculare și a altor patologii grave, adaptarea la schimbările climatice, tranziția verde și digitală sau genomică.
Totodată, se susține proiectul strategic ELI-N, dar și a programelor HUB Român de Hidrogen și Noi Tehnologii, Platforma Națională de Tehnologii și Semiconductori, DANUBIUS-RI, ALFRED și HUB Român de Inteligență Artificială”, a explicat Marcel Ciolacu.
Acesta s-a arătat impresionat de Institutul de Inteligență Artificială, primul din România, care este construit de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), al cărui șantier l-a vizitat recent.
CMF 31240010
EVENIMENT
FOTO. ACCIDENT în Cluj-Napoca. Un autoturism și un motociclu IMPLICATE. Tânăr dus la spital
Un accident a avut loc, marți, la intersecția străzilor Oltului și Siretului, în Cluj-Napoca. Au fost implicate un autoturism și un motociclu. Conducătorul acestuia din urmă, un tânăr de 23 de ani, a fost dus la spital.
„La data de 19 noiembrie a.c., în jurul orei 12.20, polițiștii au fost sesizați despre un accident rutier produs la intersecția străzilor Oltului și Siretului.
FOTO. ACCIDENT în Cluj-Napoca. Un autoturism și un motociclu IMPLICATE. Tânăr dus la spital
Conform primelor cercetări efectuate la fața locului, s-a constatat că o femeie, de 40 de ani, care circula cu autoturismul înspre strada Dunării, ar fi intrat în coliziune cu un motociclu, condus de un tânăr de 23 de ani.
În urma coliziunii a rezultat rănirea tânărului.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, a transmis IPJ Cluj.
Conform ISU Cluj, tânărul a fost transportat la spital, conștient și cooperant.
Foto: Info Trafic jud. Cluj, IPJ Cluj
ADMINISTRAȚIE
Dan Tarcea: „Cârtițele pentru metroul din Cluj vin în decembrie, este o realitate”. Când ar urma să înceapă săpăturile?
Cârtițele care vor săpa tunelurile pentru metroul de la Cluj vor ajunge în Portul Constanța în decembrie, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea.
Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că lucrările la proiectul metroului din Cluj se desfășoară conform planului, iar „cârtițele” care vor săpa tunelurile sunt deja pe drum spre România.
„Este o realitate. Le spun celor care sunt sceptici să verifice tracker-ul de la navă, să vadă că cârtițele sunt pe drum și vin înspre România. Ele vor ajunge în luna decembrie în portul Constanța, după care vor fi încărcat pe TIR-uri, pe un transport agabaritic și vor ajunge în Cluj”, a declarat viceprimarul la Ziua Live.
Când ar urma să înceapă săpăturile?
După sosirea utilajelor la Cluj, urmează o perioadă necesară pentru montarea acestora, înainte de începerea efectivă a săpăturilor. Viceprimarul a explicat că, în acest moment, se lucrează la pregătirea terenului.
„Din momentul în care vor ajunge în Cluj, estimarea este că două luni și jumătate, trei luni sunt necesare pentru montare, după care vor intra la săpătura efectivă. În acest moment, se lucrează la pregătirea terenului, pentru ca aceste cârtițe să poată intra la săpătură. Nu vor intra de la prima stație, ci de la a doua stație, pentru că de la prima la a două stație, metroul va merge la suprafață, deci lucrurile merg în direcția bună”, a mai arătat Tarcea.
Proiectul are finanțarea asigurată
Dan Tarcea a mai spus că Guvernul României a virat deja 288 de milioane de euro, bani care au fost utilizați pentru plata constructorului și pentru exproprieri.
„Am tot discutat de finanțare, acest proiect are finanțare, noi am încasat de la Guvernul României 288 de milioane de euro, bani care au fost deja plătiți către constructor și pentru exproprieri. Nu sunt probleme cu proiectul metroului”, a transmis viceprimarul.
ANM a emis marți două avertizări importante care anunță vreme severă în România. O informare de vreme rea valabilă până sâmbătă seara anunță ploi și ninsori. Totodată, un cod galben de vânt puternic emis pentru miercuri estimează rafale de până la 80 km/oră.
Informarea meteo va fi în vigoare de miercuri, ora 10, până sâmbătă la ora 20. Vor fi precipitații în toate regiunile. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și în Dobrogea va ploua și pe arii restrânse vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În restul regiunilor pe parcursul zilei de miercuri vor fi ploi, apoi vor predomina ninsorile.
Cod GALBEN de vânt puternic și informare de ninsori în toată țara
La munte va ninge și local se va depune strat de zăpadă consistent.
Se vor acumula cantități de precipitații de 15…25 l/mp, iar cu precădere în vest și la munte, pe arii restrânse acestea vor depăși 30 l/mp.
Local și temporar vor fi intensificări ale vântului în toate regiunile, cu viteze în general de 50…60 km/h. La munte, rafalele vor depăși 70 km/h, iar cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali, în noaptea de joi spre vineri (21/ 22 noiembrie) și pe parcursul zilei de vineri (22 noiembrie) vor fi rafale de peste 90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.
Administrația Națională de Meteorologie a instituit cod galben pentru miercuri, de la ora 10 la ora 20. Vântul va avea intensificări în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania, în nord-vestul Moldovei și pe litoral, cu viteze în general de 55…65 km/h.
La munte vor fi rafale de 70…80 km/h, iar la altitudini mari, cu precădere în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali vor depăși 90 km /h.