Connect with us

EVENIMENT

Ce-i de făcut în Cluj LUNA asta. Evenimente pentru toate gusturile MUZICALE, jocuri pentru COPII, spectacole și multe altele

Publicat


istockphoto 513550806 170667a

În a patra lună din an, evenimentele din Cluj-Napoca sunt în floare. Iată ce poți face dacă locuiești în oraș sau ești în trecere. Vei găsi concerte și petreceri de toate felurile, spectacole de teatru și de comedie, târguri și alte suprize, inclusiv pentru copii.

Târg de primăvară la Iulius Mall, 5-6 aprilie (10:00-22:00)

Shopping-ul sustenabil e îmbinat cu faptele bune la ReClothing, un târg caritabil marca JCI Cluj, în cadrul căruia peste 1.000 de articole vestimentare vor primi o a doua șansă.

„Vei găsi la evenimentul nostru haine în stare excepțională, în tendințe, dar care nu își mai găsesc locul în anumite garderobe. Evenimentul face parte din cadrul proiectului ReClothing, prin care ne propunem să reducem risipa din domeniul vestimentar.

Venirea primăverii e cel mai bun moment pentru a scoate din garderobă acele articole pe care nu le mai purtăm și a le înlocui cu unele fresh. Așa cum v-am obișnuit, târgul de haine aduce fapte bune.

Banii strânși aici vor fi utilizați pentru a veni în sprijinul celor care au fost nevoiți să fugă din calea războiului. Mai exact, fondurile vor fi direcționate în programe dedicate refugiaților din Ucraina care ajung în zonă”, precizează organizatorii.

May be an image of one or more people and text that says "TÂRG DE PRIMĂVARĂ M ÛULIUSMALL 1.000 de articole vestimentare RE CL&THING DĂ NOUĂ VIAȚĂ HAINELOR TALE! 5-6 APRILIE LOCAȚIE: IULIUSMALLCLUJ"

ONG-ul JCI Cluj anunță programul pentru ambele zile.

„Marți de la ora 12, Ovidiu Laurian Ladar ne povestește despre shopping-ul sustenabil, iar de la ora 19, Blandiana- Consultant de Stil ne poartă în lumea fascinantă a modei și ne învață cum ne putem descoperi propriul stil.

De la ora 20 ne dăm întâlnire cu acei creatori de conținut care ne demonstrează că și hainele care își caută un nou proprietar pot fi cool.

Miercuri, de la ora 19, întreaga echipă JCI vă așteaptă la un workshop dedicat sustenabilității și la o discuție despre scopul proiectului ReClothing”, se arată în postarea de pe Facebook.

În plus, cei ce vor să doneze haine sunt așteptați la mall, în zona H&M cu articolele vestimentare, iar cei care vor să doneze, pot contribui prin Revolut sau BT Pay, la numărul de telefon: 0723 476 830, dar și prin transfer în contul asociației JCI Active Citizens Cluj – RO04BTRLRONCRT0254378205, Banca Transilvania.

May be an image of one or more people, footwear and text that says "TÂRG DE PRIMĂVARĂ #JClforUkraine M ÛULIUSMALL MARȚI, aprilie Atelier de shopping sustenabil cu 12:00 Ovidiu Lădar Sesiune de styling cu Blandiana 19:00 Horațiu Întâlnire cи creatorii de 20:00 conținut MIERCURI, aprilie Sesiune de shopping sustenabil 19:00 cu echipa JCI Cluj PREMII: vouchere W onderland Cluj JCI Cluj RE CLOTHING HAINELO ALE! 5-6 APRILIE LOCAȚIE: IULIUSMALL CLUJ MALL"

Spectacol de teatru, 6 aprilie, Casa de Cultură a Studenților

Premiera „Totul se transformă” este o producție a Companiei Cortina AG de teatru independent, un altfel de teatru independent fără adresa unui sediu, dar ale cărui producții sunt primite pentru reprezentare publicului, de către teatre instituționalizate sau pe alte scene.

„Acțiunea este de strictă actualitate, cu subtilă trimitere la pandemia care ne afectează pe toți. Personajele sunt abil caracterizate, iar publicul se poate regăsi în tipologia lor. Sunt în conflict două vecine – Tora (Maia Morgenstern) și Cora (Carmen Tănase) care locuiesc într-un duplex cu grădină.

Tora, o femeie divorțată, cu pretenții intelectuale, își dorește autoizolarea de Cora, o asistentă medicală pensionară care locuiește cu fiul ei, Vigo (Vlad Zamfirescu). În viața Torei, intervine și fostul soț (Mircea Rusu), certat cu tănăra iubită pentru care a părăsit mariajul.

Situațiile sunt inspirate din realitatea curentă, încărcate de umor și fină ironie, cu trimitere tematică privind comunicarea între oameni cu destine diferite, relațiile de cuplu, cât și cele părinte – copil”, spun gazdele despre piesa de teatru.

„Totul se transformă” este, așadar, o comedie de situații ce oglindește realitatea actuală. Aceasta va fi supratitrată în limba engleză. Biletele se găsesc aici.

May be an image of 3 people, people sitting, people standing, indoor and text that says "TOTUL SE TRANSFORMĂ"

Ședință despre neoplasmul mamar, 7 aprilie

Cercul Studențesc de Genetică Clinică invită clujenii la prima ședință a acestui semestru, în care va aborda tema neoplasmului mamar.

„Ne face deosebită plăcere să anunțăm invitatul nostru, Asist. univ. dr. Maximilian Muntean, care ne va vorbi despre tehnicile chirurgicale ale reconstrucției mamare post-mastectomie și indicațiile ei. De asemenea, stud. coord. Giulia Risteiu ne va vorbi despre implicațiile genetice ale cancerului mamar ereditar”, anunță organizatorii.

Cei interesați sunt așteptați joi, 7 aprilie, ora 18, în Amfiteatrul de Fiziologie (Str. Clinicilor, Nr. 1) cu diverse surprize, dar și clasicele stickere și bunătăți. Pentru înscriere, trebuie completat acest formular.

May be an image of 1 person and text that says "Genei CluNapoca Aspectecliniceși rolulreconstrucței mamareîn îngrijirea pacientelorcu cancermamar Cancerul Cancerulmamar mamar Joi, 7 aprilie, ora 18 Amfiteatrul de Fiziologie Asist. univ. dr. Maximilian Muntean Medic primar Chirurgie plastică, Chirurgie estetică Microchirurgie reconstructivà Implicațiigeneticeal genetice cancerului mamar ereditar Stud. Giulia Risteiu UMF Hațieganu" Cluj- j-Napoca Medicină Generală, Anul"

Teatru pentru copii, 8 și 9 aprilie, la MiniREACTOR

„Despre stele” este un spectacol destinat copiilor de peste 4 ani şi are ca principale teme toleranţa şi comunicarea. Povestea lui Lum şi Echo este menită să ne reamintească despre importanţa prieteniei şi că lumina interioară vine întotdeauna din iubire şi înţelegere, niciodată din stereotipuri şi restricţii.

„Lum şi Echo trăiesc de o eternitate acolo sus, deasupra noastră, şi sarcina lor este să aprindă în fiecare seară stelele. Regulile stricte şi preconcepţiile, însă, ajung să cauzeze un conflict între cei doi vechi prieteni. Din fericire, lampagiii noştri au parte de un mic imbold din exterior, care îi ajută să vadă lucrurile într-o altă lumină”, se arată în descrierea evenimentului.

Clujenii pot merge:

  • Vineri 8 aprilie, ora 19: 00
  • Sâmbătă 9 aprilie, ora 11:00 și 17:00

Biletele se pot achiziționa online, de aici, din rețeaua Eventbook (Librăria Humanitas, Str. Universității nr. 4; Cinema Florin Piersic) sau de la MiniReactor, cu o oră înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor rămase.

Spectacolul a fost realizat în cadrul proiectului #MiniREACTOR, fiind o dramaturgie contemporană în teatrul pentru copii, un proiect co-finațat de Administrația Fondului Cultural Național.

May be an image of 1 person and text that says "DESPRE STELE MINI REACTOR..."

Cerc deschis de playfight, 8 aprilie, ora 18

Clujenii sunt așteptați pe strada Tipografiei, numărul 1, la un alt fel de eveniment: un cadru facilitat în care se vor juca de-a trânta, cu o structură clară, care să asigure:

– intenția principală: conectarea la sine și la celălalt

– siguranța: fizică și emoțională pentru oricine, indiferent de experiența și aptitudinile fizice

– joc și curiozitate

Potrivit organizatorilor, pentru a participa, contează sinceritatea, curiozitatea în a explora mișcarea și contactul fizic cu alte persoane și acceptarea regulii de a menține siguranța personală, fizică și emoțională, precum și cea a celor din jur.

Cercul NU este:

– o metodă de autoapărare sau arte marțiale

– un cadru competitiv de exersare a abilităților fizice

– contact improv

Atelierul e susținut pe bază de donații în intervalul 60 – 120 lei per sesiune. Grupul va fi format din 6-12 participanți care se vor înscrie completând acest formular.

Facilitatorii sunt psihologul Talpoș Ovidiu Bogdan și trainerul Marlena Neagu.

Ovidiu practică psihoterapia și facilitează ateliere pe teme asociate cu dezvoltarea socio-emoțională și psihoeducație. În activitatea sa țintește să folosească cât mai mult experiența directă, natura și corporalitatea.

Marlena Neagu, trainer pasionat de joacă și lucru cu oamenii, descoperă în fiecare zi noi moduri de conectare cu sine și cu ceilalți.

Mai multe detalii despre metoda Playfight-Matteo Tangi se pot găsi cu un click aici.

May be an image of 2 people and text

Concert 3 Sud Est, 9 aprilie, Euphoria Music Hall

Plecați în turneul „Nostalgia”, cei de la 3 Sud Est vor concerta clujenii la sfârșitul săptămânii următoare.

Biletele se pot achiziționa de aici.

May be an image of 3 people and text

Concert folk metal la Form Space, 9 aprilie

Dacă 3 Sud Est nu e pe gustul tău, ești așteptat la concertul celor de la Dirty Shirt, o formație de folk metal din Transilvania. Ia-ți biletul de aici.

Petrecere electronică, 9 aprilie

Dacă încă nu ai găsit evenimentul potrivit pentru sâmbăta următoare, această petrecere electronică e pentru tine.

Sesiunea „Stimulating Frequencies” va avea loc la locația Hibrid, pe Calea Turzii nr. 18, unde vor concerta Yoshuu, Definition, Memphys, Rikz, Outline și Reforge.

Intrarea se face pe bază de donație pentru artiști, 20 de lei înainte de miezul nopții și 30 de lei ulterior.

Show de comedie marca Doru Octavian Dumitru, Casa de Cultură a Studenților, 10 aprilie, 19:00

Pentru că râsul aduce echilibru, Doru Octavian Dumitru va încânta publicul clujean cu un spectacol de umor, „Ne-a ieșit pe nas”.

Biletele se găsesc în rețeaua Ticketstore, cu un click aici.

May be an image of 1 person, standing and indoor

Spectacol Hara, Cinema Florin Piersic, 12 aprilie, 19:00

Solistul trupei Hara, Flavius Buzilă, vine live cu un spectacol în premieră, în care a pus împreună cele două mari pasiuni ale sale, muzica și umorul.

„E o latură pe care i-am descoperit-o în pandemie, când a produs niște video-uri demențiale care ne-au făcut să râdem cu lacrimi.

Biletele se achiziționează de la acest link.

May be an image of 1 person and text that says "STANDUP COLO-DY COI DY DOMNU one man show cu FLAVIUS BUZILĂ HARA &MUSIC"

Concert Paraziții, Form Space, 16 aprilie

Pionierii rapului românesc vor concerta live în Cluj-Napoca la mijlocul lunii.

Nu-i rata pe Cheloo, Ombladon și Freakadadisk, cumpără-ți biletul de aici.

Evenimentul e destinat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

May be an image of 3 people and text

Vânătoare de iepurași, Parcul Central Cluj-Napoca, 17 aprilie, 11:30 – 15:30

Copiii sunt invitați la activități în spiritul sărbătorilor pascale, precum: pictură pe față, jocuri și concursul ce constă în găsirea iepurașilor ascunși, unde fiecare echipă va fi recompensată.

„Pentru cei mai harnici avem pregătite niște surprize speciale”, anunță organizatorii, Mojo Jojo Party.

 

May be an image of 8 people and people standing

Dezvoltare personală prin teatru, Urania Palace, 29 aprilie, 18:30

Fie că ți-ai dorit încă de când erai copil să fii în lumina reflectoarelor sau, din contră, ești o fire introvertită și nu ți-a plăcut niciodată să fii în centrul atenției, sau poate, pur și simplu, vrei să te cunoști mai bine, să cunoșți oameni noi și să îți închei săptămâna cu bucurie și râsete, atelierele de dezvoltare personală prin teatru se adresează tuturor, indiferent de sex, vârstă, ocupație sau condiție fizică.

„Pentru că în această pandemie ne-am distanțat și față de noi înșine, nu doar față de ceilalți, în aceste ateliere vom folosi teatrul, psihodrama, dramaterapia și art terapia pentru a ne reconecta la ceea ce simțim și la ceea ce ne dorim în mod autentic. Nu vom juca o piesă de teatru, pentru că aceste întâlniri au ca scop procesul individual, și nu rezultatul.

Vei descoperi o metodă distractivă și creativă de autocunoaștere care te va scoate din rutina zilnică și din zona de confort. Pentru că doar atunci evoluăm și viața devine interesantă, nu-i așa?”, spun organizatorii.

Workshopul e format din 2 module a câte 4 ateliere fiecare. Începe în 29 aprilie și se încheie pe 17 iunie, având loc în fiecare vineri de la 18:30 la 20:30.

Locurile sunt limitate. Datele și prețurile sunt după cum urmează:

Modul 1 – 29 aprilie, 6 mai, 13 mai, 20 mai – 333 lei (4 ateliere x 2 ore)

Modul 2 – 27 mai, 3 iunie, 10 iunie, 17 iunie – 333 lei (4 ateliere x 2 ore)

Coordonatoarea evenimentului urmărește să contribuie pozitiv la starea și creativitatea oamenilor.

„Numele meu este Paula Rotar și după studii sunt actriță. Sunt o fire complexă, creativă și curioasă, nu-mi place rutina, sunt pasionată de psihologie și neuroștiință, iar toate acestea împreună, mă îndeamnă să caut mereu posibilități de creație, expresie și dezvoltare în alte direcții.

Așa am renunțat la teatru în 2020 și m-am apucat de pictură. Tot de atunci sunt bioenergoterapeut, life-coach și ghid spiritual.

Iubesc oamenii și cea mai arzătoare dorință a mea este să-i las mai fericiți decât i-am găsit. Scopul meu prin aceste ateliere este să-i ajut să ajungă la esența lor, să cunoască libertatea și să-și cultive creativitatea, pentru că impulsul de a crea există în fiecare dintre noi”, spune gazda

Cei dornici să participe sunt așteptați la Urania Palace, pe strada Horea numărul 4, după completarea formularului de înscriere, disponibil cu un click aici.

Mai multe despre beneficiile evenimentului se pot găsi în descrierea de pe Facebook a acestuia.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

May be an image of 9 people and text

 

 

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Editorial Opinii

OPINIE. Mihai Moldovan: Eu cu cine votez? Filcău electoral cu personaje uzate

Publicat

BEC vot

În copilărie, asistam fascinat la un joc de cărți foarte popular al navetiștilor de tren – Filcăul.  Filcăii se jucau îndeobște în patru oameni, mai ales în echipe de câte 2, era destul de antrenant, trecea timpul mai ușor pentru sărmanii șantieriști.

Neparticiparea, neimplicarea ca o țintă electorală. Câștigătorul din primul tur

Setul de 32 de cărți folosite erau frecvent cele ”ungurești” frumos ilustrate cu personaje în costume medievale. Fascinația consta în aceea că jucătorii știau atât de bine cărțile încât de multe ori le împărțeau, se uitau unii la alții si ziceau: ”3-1 pentru voi ( sau cât trebuia să fie scorul), împarte din nou cărțile!”

În alte locuri se auzeau jucătorii certându-se pentru că își fac semne discrete coechipierii între ei pentru a semnaliza partenerului ce cărți au, ce carte să dea.

Se scarpină la nas, are ”roșu”, se scarpină la ureche, are ”verde”, se freacă la ochi ”dubă”, se scarpină în cap, ”ghindă”,  se încruntau, umflau obrajii, scot ușor limba, trag cu ochiul, semnele posibile erau diverse.

Campionii noștri navetiști făcuseră semne discrete și pe dosul cărților pe care în timp ajunseseră să le cunoască toți, de aceea uneori știau scorul dinainte, deși în principiu ar trebui să fie o competiție bazată pe sorți.

Să te menții la putere

Cum ai putea face astfel încât indiferent cât de rău, de greșit ai conduce, ai administra un oraș, o localitate care presupune existența unui primar să rămâi la putere? Mai ales dacă ești ancorat în puterea legislativă!

Să te menții la putere indiferent cât te-au uzat anii de conducere, teatrul, luptele fățișe sau subterane, eforturile de a respecta sau nu legile.

Se poate! În România se poate orice. Cele mai mari partide de la putere au mimat grija față de banul public, mila față de bugetul national și au decretat că primarii vor fi aleși dintr-un singur tur! Așadar, au aranjat cărțile pentru ca primarii în funcție să nu aibă surprize.

Milă față de banul public de la cei care au îndatorat cumplit România? Multe generații vor avea de plătit de acum înainte bătaia de joc față de banul public și viitorul României demonstrate de acești conducători.

Doar în perioada 2017-2023 datoria publică s-a triplat! Datoria publică nu este un termen abstract, ci o realitate care trebuie să înspăimânte!

Dobânzi de 24 de miliarde euro

Doar în 2024 vom avea de plătit dobânzi si rate pentru creditele luate de peste 24 miliarde euro. Adică mai mult decât a plătit România datoria cu care dictatorul a industrializat țara.

S-au temut acum că istoria îi va spulbera ca pe o pleavă și, întrucât beneficiază de un număr semnificativ de votanți clientelari, și-au permis să impună alegerile locale cu un singur tur.

Votanții clientelari sunt aceia care participă sigur la vot și au avut direct sau prin rudenii de beneficiat semnificativ datorită unui primar (chiar dacă prost și corupt și care face rău localității).

Nu contează că poți avea doar 17 la sută din opțiunile exprimate, este esențial ca restul candidaților să facă sub acel 17 sută.

Candidat fantomă, candidat fals, care nu pune problem

Pe lângă faptul că alegerile sunt dintr-un singur tur la dispozitia votanților clientelari sau fanatici, găselnița este să fie niște înțelegeri subterane între mafioții partidelor importante să se negocieze între ei care trebuie să iasă la putere, iar un partid să își pună un candidat fără popularitate care nu are nici o șansă.

Procedeul s-a aplicat și la nivel national, (care a fost rolul Vioricăi Dăncilă?), dar și la nivel local. În plus, se inventează candidați care au rolul doar de a smulge un număr de voturi de la contracandidații serioși.

După cum par lucrurile se pare că rezultatul alegerilor la noi este ca în jocul de cărți unde se cunosc cărțile pe la spate.

Un grad de pericol pentru acești șmecheri mafioți îl poate constitui numărul mare de cetățeni indeciși, care nu știu cu cine votează și nici măcar nu au luat decizia de a participa la vot.

Mesaje de descurajare a participării la vot

Sunt utile atunci mesajele de tip programatic – ”Nu are nici un sens să participi la vot!” ori se transmit aberații ca și citate din personaje istorice ”Dacă votul tău ar conta, nu te-ar mai lăsa să votezi!”, ”Nu contează cine votează, contează cine numără!”, ”Nu te băga în politică pentru că te mânăncă porci!” (lasă să mânânce alții banii tăi și banii țării).

Deci rezultatul alegerilor, cel puțin pentru locale, se cam cunosc pentru că niște votanți clientelari vor învinge votanții nehotărâți sau absenți.

Caragiale și eu am întreba totuși: ”Eu cu cine votez?”

Mai bine du-te la iarbă verde decât să pierzi vremea la un vot decisiv dintr-un singur tur. Nu are importanță oricum importanță cu cine votezi tu!

Dar dacă are? Și dacă totuși vrem să mergem la vot?

NB: Ca bonus de ”patriotism” să mulțumim politicienilor de la putere că au ajuns o sumedenie de primari maghiari în localități unde sunt minoritari, ex. comuna Baciu, din județul Cluj, Târgu Mureș etc. Un efect ușor de anticipat și explicat la niște alegeri dintr-un singur tur.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Oțelul Galați – „U” Cluj, 1-0. Clujenii RATEAZĂ șansa de a urca pe prima poziție din play-out

Publicat

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit duminică, pe Stadionul Oțelul din Galați, în etapa a 5-a din play-out-ul Superligii României. Clujenii au fost învinși pentru a doua oară într-o săptămână de gălățeni și ratează șansa de a ajunge pe primul loc din play-out.

Echipele de start

Oțelul Galați: Pap – Adăscăliței, Cisse, Yabre, Zhelev – Cisotti, Zivulic, Lameira -Frederic, Pop, Bodișteanu

REZERVE: Stoian – Jardan, Malle, Neagu, Rus, Rusevic, Silva, Tanasa, Teles

ANTRENOR: Dorinel Munteanu

Oțelul Galați – „U” Cluj, 1-0. Clujenii RATEAZĂ șansa de a urca pe prima poziție din play-out

„U” Cluj: Gorcea – Chinteș, Pițian, Kelven, Chipciu – Bic, Doukoure – Roguljic, Nistor, Gheorghe – Popa

REZERVE: Gertmonas – Roger, Masoero, Oancea, Anselmo, Techereș, Pănoiu, Peteleu, Silaghi, Simion

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

ARBITRU: Rareș Vidican

„U” Cluj este învinsă de Oțelul Galați și ratează șansa de a urca pe prima poziție în play-out

Prima repriză a partidei începe cu Oțelul Galați pe atac care în minutul 11 își creează prima șansă de a marca prin Cisotti care a trimis o centrare pentru Pop care trimite o lovitură de cap puțin peste poarta oaspeților.

Primul șut pe spațiul porții al partidei aduce și primul gol, în minutul 40, Oțelul Galați realizează un atac pozițional și balonul ajunge în banda stângă la portughezul Miguel da Silva care trimite o centrare în urma căreia Thalisson respinge mingea greșit și balonul ajunge la Frederic Maciel care a trimis un șut puternic la colțul lung și marchează stabilind astfel scorul primei reprize 1-0 în favoarea gazdelor.

Repriza secundă

În repriza secundă, oaspeții au bifat primul șut pe spațiul porții în minutul 48 când Valentin Gheorghe a trimis un balon cu pământul spre poarta apărată de Pap, dar balonul a fost reținut fără probleme de portar.

Oaspeții arată că își doresc egalarea și au continuat să atace poarta gazdelor două minute mai târziu când Roguljic i-a așezat balonul lui Dan Nistor care a trimis din prima cu interiorul un șut care a căutat colțul lung, dar balonul trece puțin pe lângă poarta lui Pap și scorul rămâne 1-0 în favoarea gălățenilor.

Replica gălățenilor vine în minutul 54 când Joao Lameira face o preluare elegantă prin care îl depășește pe Pițian, dar inițial ratează voleul ca mai apoi să trimită un șut fix pe portarul oaspeților care reține fără probleme.

În minutul 70 gazdele au o nouă ocazie, după ce Zhelev a ajuns în centrul terenului, a pasat decisiv pentru căpitanul Cisotti care trimite cu șiretul pe colțul lung, dar balonul depășește puțin poarta apărată de Gorcea și scorul rămâne 1-0.

În minutul 87 marcatorul golului, Frederic Maciel a primit al doilea cartonaș galben și a fost eliminat, dar cu toate acestea, „șepcile roșii” nu au reușit să își creeze ocazii importante și Oțelul Galați se impune cu scorul de 1-0.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

EVENIMENT

Un cap tractor cu remorcă a rămas BLOCAT pe calea ferată, în Baciu. Traficul feroviar a fost OPRIT

Publicat

Intervenție de 6 ore a pompierilor

Un cap tractor cu remorcă a rămas blocat, duminică, pe calea ferată, în Baciu. Traficul feroviar a fost oprit până pompierii au deblocat calea ferată.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, de puține momente, pentru a scoate de pe trecerea la nivel cu calea ferată, situată pe strada Fabricilor din localitatea Baciu, un ansamblu de vehicule care a rămas blocat pe liniile de tren.

Un cap tractor cu remorcă a rămas BLOCAT pe calea ferată, în Baciu. Traficul feroviar a fost OPRIT

Prin intermediul dispeceratului integrat, din cadrul Centrului Operațional al ISU Cluj, a fost oprit traficul feroviar pentru a se evita orice incident.

La fața locului a fost alocată o autospecială, care, folosind echipamentele din dotare, a reușit să tracteze de pe liniile de tren ansamblu de vehicule, ce consta dintr-un cap tractor și o remorcă. Pe remorcă era încărcată o altă autocamionetă.
Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment, iar traficul feroviar a fost reluat în zona respectivă”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

La noapte plouă cu METEORI. Lyridele pe cerul României, un FENOMEN astronomic spectaculos

Publicat

ploaie de meteori

La noapte plouă cu meteori. Lyridele pot fi observate foarte bine pe cerul României în luna aprilie. Faza maximă de manifestare a curentului de meteori Lyridele este în noaptea de 21/22 aprilie în acest an, conform Agerpres.

În fiecare an, începând cu luna aprilie, pe cerul nopţilor încep să-şi facă apariţia ploile de meteori (denumirea ştiinţifică a „stelelor căzătoare”).

La noapte plouă cu METEORI. Lyridele pe cerul României, un FENOMEN astronomic spectaculos

Curentul de meteori Lyride se manifestă în perioada 14 aprilie – 30 aprilie, scrie Alba24.ro.

Ploaia de meteori Lyride: Pot fi văzuți aproximativ 20 de meteori pe oră

În faza maximă pot fi observaţi între 15 şi 20 meteori pe oră, lucru care va fi îngreunat în 2024 deoarece faza de Lună Plină este pe 23 aprilie.

Este recomandat să privim cerul într-o zonă larg deschisă în care să nu fie lumină artificială, de preferat în afara localităţilor.

Aproximativ un sfert din meteorii din acest curent lasă în urmă trenuri persistente, adică, o dâră de gaze ionizate care strălucesc pentru câteva secunde după ce meteorul a trecut.

În lumina strălucitoare a lunii în 2024, probabil vor fi şanse puţine să le observăm.

Uneori Lyridele pot produce surprize, cu erupţii de până la 100 de meteori pe oră.

Deşi se consideră că există o medie de 30 de ani între aceste izbucniri, aceasta este doar o medie; numărul real de ani dintre astfel de evenimente variază.

Ploaia de meteori Lyride: când vor fi ce mai vizibili

Ca în cazul majorităţii ploilor de meteori, ora de vârf va fi înainte de zori, dar Lyridele vor deveni vizibile începând de la aproximativ 22:30 (21 aprilie), ora locală, potrivit NASA.

Radiantul – punctul din care par să provină meteorii – va fi sus pe cerul serii în constelaţia Lyra, la nord-est de Vega, una dintre cele mai strălucitoare stele vizibile pe cerul nopţii în această perioadă a anului.

Ploaia de meteori Lyride are o luminozitate medie, dar nu la fel de intensă ca faimoasa ploaie de meteori Perseide din luna august, care tinde să producă trasee mai proeminente.

Lyridele sunt asociate cu cometa Thatcher (descoperită de astronomul amator A.E. Thatcher), o cometă cu perioadă îndelungată în care orbitează în jurul Soarelui, la fiecare 415,5 ani, şi care a atins ultima dată cea mai apropiată distanţă faţă de Soare în 1861, potrivit www.space.com.

Ploaia de meteori Lyride: Primele observări, vechi de mii de ani

Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele consemnări fiind făcute de chinezi în urmă cu 2.600 de ani (în anul 687 î.e.n.), după cum menţionează astro-urseanu.ro.

Consemnări ale ploilor de meteori Lyride există în mai mulţi ani, spre exemplu: din Coreea în 1136; din Richmond, Virginia, în 1803; din Grecia în 1922; din Japonia în 1945; din Statele Unite în 1982, potrivit NASA.

Ploile de meteori apar atunci când Pământul traversează calea unei comete, ciocnindu-se cu o dâră de firimituri de cometă.

De aceea se întâmplă în aproximativ aceeaşi perioadă în fiecare an şi par să provină din anumite puncte de pe cer.

Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă dungi strălucitoare pe cer, denumite „stele căzătoare”.

Foto: Unsplash

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax