Connect with us

EVENIMENT

Ce-i de făcut în Cluj LUNA asta. Evenimente pentru toate gusturile MUZICALE, jocuri pentru COPII, spectacole și multe altele

Publicat


istockphoto 513550806 170667a

În a patra lună din an, evenimentele din Cluj-Napoca sunt în floare. Iată ce poți face dacă locuiești în oraș sau ești în trecere. Vei găsi concerte și petreceri de toate felurile, spectacole de teatru și de comedie, târguri și alte suprize, inclusiv pentru copii.

Târg de primăvară la Iulius Mall, 5-6 aprilie (10:00-22:00)

Shopping-ul sustenabil e îmbinat cu faptele bune la ReClothing, un târg caritabil marca JCI Cluj, în cadrul căruia peste 1.000 de articole vestimentare vor primi o a doua șansă.

„Vei găsi la evenimentul nostru haine în stare excepțională, în tendințe, dar care nu își mai găsesc locul în anumite garderobe. Evenimentul face parte din cadrul proiectului ReClothing, prin care ne propunem să reducem risipa din domeniul vestimentar.

Venirea primăverii e cel mai bun moment pentru a scoate din garderobă acele articole pe care nu le mai purtăm și a le înlocui cu unele fresh. Așa cum v-am obișnuit, târgul de haine aduce fapte bune.

Banii strânși aici vor fi utilizați pentru a veni în sprijinul celor care au fost nevoiți să fugă din calea războiului. Mai exact, fondurile vor fi direcționate în programe dedicate refugiaților din Ucraina care ajung în zonă”, precizează organizatorii.

May be an image of one or more people and text that says "TÂRG DE PRIMĂVARĂ M ÛULIUSMALL 1.000 de articole vestimentare RE CL&THING DĂ NOUĂ VIAȚĂ HAINELOR TALE! 5-6 APRILIE LOCAȚIE: IULIUSMALLCLUJ"

ONG-ul JCI Cluj anunță programul pentru ambele zile.

„Marți de la ora 12, Ovidiu Laurian Ladar ne povestește despre shopping-ul sustenabil, iar de la ora 19, Blandiana- Consultant de Stil ne poartă în lumea fascinantă a modei și ne învață cum ne putem descoperi propriul stil.

De la ora 20 ne dăm întâlnire cu acei creatori de conținut care ne demonstrează că și hainele care își caută un nou proprietar pot fi cool.

Miercuri, de la ora 19, întreaga echipă JCI vă așteaptă la un workshop dedicat sustenabilității și la o discuție despre scopul proiectului ReClothing”, se arată în postarea de pe Facebook.

În plus, cei ce vor să doneze haine sunt așteptați la mall, în zona H&M cu articolele vestimentare, iar cei care vor să doneze, pot contribui prin Revolut sau BT Pay, la numărul de telefon: 0723 476 830, dar și prin transfer în contul asociației JCI Active Citizens Cluj – RO04BTRLRONCRT0254378205, Banca Transilvania.

May be an image of one or more people, footwear and text that says "TÂRG DE PRIMĂVARĂ #JClforUkraine M ÛULIUSMALL MARȚI, aprilie Atelier de shopping sustenabil cu 12:00 Ovidiu Lădar Sesiune de styling cu Blandiana 19:00 Horațiu Întâlnire cи creatorii de 20:00 conținut MIERCURI, aprilie Sesiune de shopping sustenabil 19:00 cu echipa JCI Cluj PREMII: vouchere W onderland Cluj JCI Cluj RE CLOTHING HAINELO ALE! 5-6 APRILIE LOCAȚIE: IULIUSMALL CLUJ MALL"

Spectacol de teatru, 6 aprilie, Casa de Cultură a Studenților

Premiera „Totul se transformă” este o producție a Companiei Cortina AG de teatru independent, un altfel de teatru independent fără adresa unui sediu, dar ale cărui producții sunt primite pentru reprezentare publicului, de către teatre instituționalizate sau pe alte scene.

„Acțiunea este de strictă actualitate, cu subtilă trimitere la pandemia care ne afectează pe toți. Personajele sunt abil caracterizate, iar publicul se poate regăsi în tipologia lor. Sunt în conflict două vecine – Tora (Maia Morgenstern) și Cora (Carmen Tănase) care locuiesc într-un duplex cu grădină.

Tora, o femeie divorțată, cu pretenții intelectuale, își dorește autoizolarea de Cora, o asistentă medicală pensionară care locuiește cu fiul ei, Vigo (Vlad Zamfirescu). În viața Torei, intervine și fostul soț (Mircea Rusu), certat cu tănăra iubită pentru care a părăsit mariajul.

Situațiile sunt inspirate din realitatea curentă, încărcate de umor și fină ironie, cu trimitere tematică privind comunicarea între oameni cu destine diferite, relațiile de cuplu, cât și cele părinte – copil”, spun gazdele despre piesa de teatru.

„Totul se transformă” este, așadar, o comedie de situații ce oglindește realitatea actuală. Aceasta va fi supratitrată în limba engleză. Biletele se găsesc aici.

May be an image of 3 people, people sitting, people standing, indoor and text that says "TOTUL SE TRANSFORMĂ"

Ședință despre neoplasmul mamar, 7 aprilie

Cercul Studențesc de Genetică Clinică invită clujenii la prima ședință a acestui semestru, în care va aborda tema neoplasmului mamar.

„Ne face deosebită plăcere să anunțăm invitatul nostru, Asist. univ. dr. Maximilian Muntean, care ne va vorbi despre tehnicile chirurgicale ale reconstrucției mamare post-mastectomie și indicațiile ei. De asemenea, stud. coord. Giulia Risteiu ne va vorbi despre implicațiile genetice ale cancerului mamar ereditar”, anunță organizatorii.

Cei interesați sunt așteptați joi, 7 aprilie, ora 18, în Amfiteatrul de Fiziologie (Str. Clinicilor, Nr. 1) cu diverse surprize, dar și clasicele stickere și bunătăți. Pentru înscriere, trebuie completat acest formular.

May be an image of 1 person and text that says "Genei CluNapoca Aspectecliniceși rolulreconstrucței mamareîn îngrijirea pacientelorcu cancermamar Cancerul Cancerulmamar mamar Joi, 7 aprilie, ora 18 Amfiteatrul de Fiziologie Asist. univ. dr. Maximilian Muntean Medic primar Chirurgie plastică, Chirurgie estetică Microchirurgie reconstructivà Implicațiigeneticeal genetice cancerului mamar ereditar Stud. Giulia Risteiu UMF Hațieganu" Cluj- j-Napoca Medicină Generală, Anul"

Teatru pentru copii, 8 și 9 aprilie, la MiniREACTOR

„Despre stele” este un spectacol destinat copiilor de peste 4 ani şi are ca principale teme toleranţa şi comunicarea. Povestea lui Lum şi Echo este menită să ne reamintească despre importanţa prieteniei şi că lumina interioară vine întotdeauna din iubire şi înţelegere, niciodată din stereotipuri şi restricţii.

„Lum şi Echo trăiesc de o eternitate acolo sus, deasupra noastră, şi sarcina lor este să aprindă în fiecare seară stelele. Regulile stricte şi preconcepţiile, însă, ajung să cauzeze un conflict între cei doi vechi prieteni. Din fericire, lampagiii noştri au parte de un mic imbold din exterior, care îi ajută să vadă lucrurile într-o altă lumină”, se arată în descrierea evenimentului.

Clujenii pot merge:

  • Vineri 8 aprilie, ora 19: 00
  • Sâmbătă 9 aprilie, ora 11:00 și 17:00

Biletele se pot achiziționa online, de aici, din rețeaua Eventbook (Librăria Humanitas, Str. Universității nr. 4; Cinema Florin Piersic) sau de la MiniReactor, cu o oră înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor rămase.

Spectacolul a fost realizat în cadrul proiectului #MiniREACTOR, fiind o dramaturgie contemporană în teatrul pentru copii, un proiect co-finațat de Administrația Fondului Cultural Național.

May be an image of 1 person and text that says "DESPRE STELE MINI REACTOR..."

Cerc deschis de playfight, 8 aprilie, ora 18

Clujenii sunt așteptați pe strada Tipografiei, numărul 1, la un alt fel de eveniment: un cadru facilitat în care se vor juca de-a trânta, cu o structură clară, care să asigure:

– intenția principală: conectarea la sine și la celălalt

– siguranța: fizică și emoțională pentru oricine, indiferent de experiența și aptitudinile fizice

– joc și curiozitate

Potrivit organizatorilor, pentru a participa, contează sinceritatea, curiozitatea în a explora mișcarea și contactul fizic cu alte persoane și acceptarea regulii de a menține siguranța personală, fizică și emoțională, precum și cea a celor din jur.

Cercul NU este:

– o metodă de autoapărare sau arte marțiale

– un cadru competitiv de exersare a abilităților fizice

– contact improv

Atelierul e susținut pe bază de donații în intervalul 60 – 120 lei per sesiune. Grupul va fi format din 6-12 participanți care se vor înscrie completând acest formular.

Facilitatorii sunt psihologul Talpoș Ovidiu Bogdan și trainerul Marlena Neagu.

Ovidiu practică psihoterapia și facilitează ateliere pe teme asociate cu dezvoltarea socio-emoțională și psihoeducație. În activitatea sa țintește să folosească cât mai mult experiența directă, natura și corporalitatea.

Marlena Neagu, trainer pasionat de joacă și lucru cu oamenii, descoperă în fiecare zi noi moduri de conectare cu sine și cu ceilalți.

Mai multe detalii despre metoda Playfight-Matteo Tangi se pot găsi cu un click aici.

May be an image of 2 people and text

Concert 3 Sud Est, 9 aprilie, Euphoria Music Hall

Plecați în turneul „Nostalgia”, cei de la 3 Sud Est vor concerta clujenii la sfârșitul săptămânii următoare.

Biletele se pot achiziționa de aici.

May be an image of 3 people and text

Concert folk metal la Form Space, 9 aprilie

Dacă 3 Sud Est nu e pe gustul tău, ești așteptat la concertul celor de la Dirty Shirt, o formație de folk metal din Transilvania. Ia-ți biletul de aici.

Petrecere electronică, 9 aprilie

Dacă încă nu ai găsit evenimentul potrivit pentru sâmbăta următoare, această petrecere electronică e pentru tine.

Sesiunea „Stimulating Frequencies” va avea loc la locația Hibrid, pe Calea Turzii nr. 18, unde vor concerta Yoshuu, Definition, Memphys, Rikz, Outline și Reforge.

Intrarea se face pe bază de donație pentru artiști, 20 de lei înainte de miezul nopții și 30 de lei ulterior.

Show de comedie marca Doru Octavian Dumitru, Casa de Cultură a Studenților, 10 aprilie, 19:00

Pentru că râsul aduce echilibru, Doru Octavian Dumitru va încânta publicul clujean cu un spectacol de umor, „Ne-a ieșit pe nas”.

Biletele se găsesc în rețeaua Ticketstore, cu un click aici.

May be an image of 1 person, standing and indoor

Spectacol Hara, Cinema Florin Piersic, 12 aprilie, 19:00

Solistul trupei Hara, Flavius Buzilă, vine live cu un spectacol în premieră, în care a pus împreună cele două mari pasiuni ale sale, muzica și umorul.

„E o latură pe care i-am descoperit-o în pandemie, când a produs niște video-uri demențiale care ne-au făcut să râdem cu lacrimi.

Biletele se achiziționează de la acest link.

May be an image of 1 person and text that says "STANDUP COLO-DY COI DY DOMNU one man show cu FLAVIUS BUZILĂ HARA &MUSIC"

Concert Paraziții, Form Space, 16 aprilie

Pionierii rapului românesc vor concerta live în Cluj-Napoca la mijlocul lunii.

Nu-i rata pe Cheloo, Ombladon și Freakadadisk, cumpără-ți biletul de aici.

Evenimentul e destinat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

May be an image of 3 people and text

Vânătoare de iepurași, Parcul Central Cluj-Napoca, 17 aprilie, 11:30 – 15:30

Copiii sunt invitați la activități în spiritul sărbătorilor pascale, precum: pictură pe față, jocuri și concursul ce constă în găsirea iepurașilor ascunși, unde fiecare echipă va fi recompensată.

„Pentru cei mai harnici avem pregătite niște surprize speciale”, anunță organizatorii, Mojo Jojo Party.

 

May be an image of 8 people and people standing

Dezvoltare personală prin teatru, Urania Palace, 29 aprilie, 18:30

Fie că ți-ai dorit încă de când erai copil să fii în lumina reflectoarelor sau, din contră, ești o fire introvertită și nu ți-a plăcut niciodată să fii în centrul atenției, sau poate, pur și simplu, vrei să te cunoști mai bine, să cunoșți oameni noi și să îți închei săptămâna cu bucurie și râsete, atelierele de dezvoltare personală prin teatru se adresează tuturor, indiferent de sex, vârstă, ocupație sau condiție fizică.

„Pentru că în această pandemie ne-am distanțat și față de noi înșine, nu doar față de ceilalți, în aceste ateliere vom folosi teatrul, psihodrama, dramaterapia și art terapia pentru a ne reconecta la ceea ce simțim și la ceea ce ne dorim în mod autentic. Nu vom juca o piesă de teatru, pentru că aceste întâlniri au ca scop procesul individual, și nu rezultatul.

Vei descoperi o metodă distractivă și creativă de autocunoaștere care te va scoate din rutina zilnică și din zona de confort. Pentru că doar atunci evoluăm și viața devine interesantă, nu-i așa?”, spun organizatorii.

Workshopul e format din 2 module a câte 4 ateliere fiecare. Începe în 29 aprilie și se încheie pe 17 iunie, având loc în fiecare vineri de la 18:30 la 20:30.

Locurile sunt limitate. Datele și prețurile sunt după cum urmează:

Modul 1 – 29 aprilie, 6 mai, 13 mai, 20 mai – 333 lei (4 ateliere x 2 ore)

Modul 2 – 27 mai, 3 iunie, 10 iunie, 17 iunie – 333 lei (4 ateliere x 2 ore)

Coordonatoarea evenimentului urmărește să contribuie pozitiv la starea și creativitatea oamenilor.

„Numele meu este Paula Rotar și după studii sunt actriță. Sunt o fire complexă, creativă și curioasă, nu-mi place rutina, sunt pasionată de psihologie și neuroștiință, iar toate acestea împreună, mă îndeamnă să caut mereu posibilități de creație, expresie și dezvoltare în alte direcții.

Așa am renunțat la teatru în 2020 și m-am apucat de pictură. Tot de atunci sunt bioenergoterapeut, life-coach și ghid spiritual.

Iubesc oamenii și cea mai arzătoare dorință a mea este să-i las mai fericiți decât i-am găsit. Scopul meu prin aceste ateliere este să-i ajut să ajungă la esența lor, să cunoască libertatea și să-și cultive creativitatea, pentru că impulsul de a crea există în fiecare dintre noi”, spune gazda

Cei dornici să participe sunt așteptați la Urania Palace, pe strada Horea numărul 4, după completarea formularului de înscriere, disponibil cu un click aici.

Mai multe despre beneficiile evenimentului se pot găsi în descrierea de pe Facebook a acestuia.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

May be an image of 9 people and text

 

 

 

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. 10.000 de bebeluși din 11 județe au beneficiat de analize gratuite la UMF Cluj-Napoca pentru depistarea bolilor rare

Publicat

De

Un număr de 10.000 de bebeluși din 11 județe ale țării au beneficiat de analize gratuite pentru depistarea a 32 de boli rare în cadrul proiectului – pilot de screening neonatal METABO MS, derulat la UMF Cluj-Napoca, în premieră în România.

Responsabilul de proiect din partea UMF Cluj-Napoca, prof. dr. Cristina Iuga, a declarat, joi, la conferința de final a proiectului METABO MS că testele efectuate au fost oferite gratuit nou-născuților din județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Sibiu și Timiș și au vizat detectarea unui număr extins de tulburări metabolice înnăscute, și anume 32.

10.000 de bebeluși din 11 județe au beneficiat de analize gratuite la UMF Cluj-Napoca pentru depistarea bolilor rare

t

Analizele s-au efectuat în cadrul laboratorului care funcționează în cadrul Centrului de Cercetări pentru Medicină Avansată – MEDFUTURE al UMF Cluj-Napoca și unde există singurul spectomteru de masă acreditat IVD din România pentru screening neonatal.

”Laboratorul a beneficiat de un schimb valoros de bune practici cu partenerul din Islanda. Activitatea de training a fost realizată în cadrul unității de screening neonatal din Islanda, coordonată de farmacistul Leifur Franzson. Pentru a verifica exactitatea rezultatelor, au fost analizate comparativ 960 de probe în ambele laboratoare, din Reykjavik și Cluj-Napoca garantând astfel că rezultatele obținute în laboratorul nostru sunt de cea mai înaltă calitate”, a spus Iuga.

Schimbă modul de abordare a sănătății nou-născuților

Directorul de proiect, rectorul UMF, Dana Buzoianu, a transmis că proiectul METABO MS reprezintă ”un demers important în medicina preventivă, dar și o inițiativă de responsabilitate socială, care va schimba fundamental modul în care se abordează sănătatea nou-născuților din România”.

Proiectul METABO MS a beneficiat de o finanțare de 958.298 euro printr-un program finanțat din fonduri SEE – Norvegia, Islanda și Liechtenstein și ale Ministerului Sănătății.

Testarea propriu-zisă în proiectul derulat la UMF Cluj-Napoca a început în luna noiembrie 2023, iar proiectul durează până în aprilie 2024.

Finalizarea proiectului a fost marcată, nu întâmplător, în 29 februarie, care este Ziua Internațională a Bolilor Rare.

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Boc: Vineri, 1 martie, încep LUCRĂRILE la punerea pe soclu a grupului STATUAR Școala Ardeleană și a bustului lui Emil Racoviță

Publicat

Aflat în direct la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit despre situația grupului statuar „Școala Ardeleană”. Acesta a promis că vineri, 1 martie, încep lucrările la punerea pe soclu a grupului statuar Școala Ardeleană și a bustului lui Emil Racoviță. 

„A trebuit să obținem toate documentele tehnice pentru ca lucrarea să meargă în direcția anunțată și anume să se pună pe soclu numele Școala Ardeleană. Atâta doar că între idee și punere în practică trebuie să ai anumite avize, de la mediu, de la monumente.

Boc: Vineri, 1 martie, încep LUCRĂRILE la punerea pe soclu a grupului STATUAR Școala Ardeleană și a bustului lui Emil Racoviță

Avem toate avizele ca mâine, vineri 1 martie, să înceapă lucrările la punerea pe soclu a grupului statuar Școala Ardeleană și a bustului lui Emil Racoviță. Sper ca până la sfârșitul lunii martie toate lucrările să fie finalizate”, a spus edilul.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Cea mai modernă școală specială din țară, inaugurată la Cluj-Napoca. Construită de la zero de Consiliul Județean Cluj

Publicat

De

școala specială incluzivă

Cea mai modernă școală specială din România, ”Centrul școlar pentru educație incluzivă”, a fost inaugurată, joi, la Cluj-Napoca, fiind prima unitate de învățământ construită de la zero de către Consiliul Județean Cluj.

Investiția în noua școală s-a ridicat la 32 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din bugetul CJ Cluj și din fonduri europene.

Cea mai modernă școală specială din țară, inaugurată la Cluj-Napoca. Construită de la zero de Consiliul Județean Cluj

școala specială incluzivă

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că este un proiect important al instituției pe care o conduce, demarat în 2021.

”Inaugurăm cea mai modernă școală specială din România, a cărei construcție a început în urmă cu 2 ani. Ne-am dori ca această școală să fie un model pentru tot ce înseamnă învățământ special în România.

Prin această școală, am intrat în rândul țărilor europene și din punctul de vedere al învățământului special. În  noua unitate de învățământ vor învăța aproximativ 150 de copii cu nevoi speciale din tot județul, iar, de asemenea, aici vor fi și 115 cadre didactice care se vor ocupa de ei.

Învățământul și sănătatea sunt o prioritate a CJ Cluj”, a spus Tișe.

Grădină senzorială pe acoperiș

Directorul Centrului școlar pentru educație incluzivă, Vasilica Cișmașu, a declarat la rândul său că noua școală are dotări la un nivel foarte ridicat, cu display-uri interactive în sălile de clasă.

”Avem hidroterapie, sală de sport, săli de liniștire pentru copii, o grădină senzorială pe acoperișul clădirii. Sunt copii cu dizabilitate intelectuală și tulburări din spectrul autist.

Și profesorii vor avea scaune speciale cu care se deplasează prin clasă, dar și o sală specială pentru relaxare, cu un fotoliu de masaj”, a spus Cișmașu.

Aceasta a precizat că vineri va fi organizată Ziua Porților Deschise pentru copii și părinți.

Simbolul școlii este floarea – soarelui.

școală specială incluzivă

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Protest „Solidaritatea sanitară” la Cluj. Principalele REVENDICĂRI vizează grila salarială

Publicat

Federația „Solidaritatea Sanitară” a organizat joi, 29 februarie, un protest al sistemului sanitar clujean. Au participat medici, asistenți medicali, personal auxiliar și TESA. Aceștia s-au adunat în curțile spitalelor din județ. Principalele revendicări vizează grila salarială.

Activitatea unităților sanitare n-a fost întreruptă, protestul având loc în timpul pauzei de masă.

VIDEO FOTO. Protest „Solidaritatea sanitară” la Cluj. Principalele REVENDICĂRI vizează grila salarială

„Creșterile de salarii preconizate în acest an nu vor acoperi nici măcar rata inflației. La jumătatea acestui an vor fi categorii de angajați care vor avea salarii mai mici decât salariul mediu pe economie. S-au deblocat recent o parte din posturile din spitale, dar personalul pleacă din cauza salariilor mici și a complexității cazurilor.

Cazurile care ajung în spitale sunt tot mai grave și mai complexe”, a declarat pentru Cluj24 Anca Ciora, prim-vicepreședintele Federației „Solidaritatea Sanitară” Cluj.

Persoanele adunate în fața Spitalului Clinic Municipal au scandat printre altele „Stăm în frig și protestăm/ Drepturile ne-apărăm” și „Vrem egalitate/ Pentru sănătate”.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax